Lopás fordítva

2009.11.10. 14:00 Fent és Lent

A Negyedik Köztársaság ismét akcióba lépett: péntek este érdekes dolgok jelentek meg több székesfehérvári üzletközpont, hipermarket, drogéria polcain. A Boltbalopás névre keresztelt akció a lopás fordítottja: nem kiviszel, hanem beviszel az üzletbe bizonyos dolgokat.

Köszönjük aaron-nak a beszámolót!

 Az apró, teljesen haszontalan és jelentéktelen tárgyak néhol rikítottak a polcokon, néhol pedig szolidan megbújtak egy-egy kenyérpirítóban. A gondosan bezacskózott kacatokon az arra járó vásárló - vagy éppen árufeltöltő - az alábbi feliratot vehette észre: "Ez is fölösleges, de ez legalább ingyen van!"

Az egyik boltban én voltam az elterelő (aki úgy csinál, mintha lopni szeretne, és ezzel felhívja magára a biztiőr figyelmét, miközben a másik két ember belopja a cuccokat), és konkrétan velem az 50-es nő biztonsági őr beszélte meg, hogy neki melyik koton tetszik jobban és miért (reklám: a durex classic-ot ajánlotta, ha érdekelnek valakit a "tapasztalt nők"), meg hogy milyen sokan lopnak. Tehát a terv működött.

Az apróságokat a boltok dolgozói - értetlenül és mérgesen -, jobb esetben pedig a vásárlók - érdeklődve és elgondolkodva - találták meg. Néhányan nyilván nem értették, hogy mi értelme van ennek, de bizonyára voltak olyanok is, akiket elgondolkodtatott a miniatűr limlomok miértje.

Gondoljunk csak kicsit bele: nap mint nap hány olyan dolgot veszünk meg, amire nincs is igazán szükségünk. A fölösleges dolgok milyenségét személyisége, életkora válogatja: lehet 180 centis plazmatévé - mert ugye a 72 nem elég; lehet a harmadik kenyérpirító - mert mi van, ha 6 pirítóst akarok enni egyszerre; vagy lehet a minden második diszkóskurván megtalálható válogatott hamis "dolcsegábáná, guccsi, luivutton" cuccok, hiszen ami nem márkás, az nem is menő, de ami igazi, az túl drága. (Az utóbbi termékek célcsoportja nem nagyon hiszem, hogy elgondolkozik ezen.)

Természetesen ezzel nem azt akarom sugallni, hogy ne nézzünk tévét, ne együnk, vagy éppen ne vegyünk fel ezentúl övet - mindössze úgy gondolom, szórakozzunk, öltözködjünk, reggelizzünk, egyszóval fogyasszunk úgy, hogy azzal ne az adott áruházlánc igazgatóját, márka kitalálóját, hanem sokkal inkább önmagunkat, illetve közvetve a környezetünket szolgáljuk.

Persze meg lehet nyugodtan venni a 10 ezres helyett a 35 ezres kabátot is, csak azért, mert rá van varrva, hogy "adidasz", hiszen tényleg, jól néz ki, nagyon menő, csillivilli. Csak az a kérdés, melyik véd meg jobban, amikor elered az eső.

A történethez szervesen hozzátartoznak persze a "kulisszatitkok" is: remek szórakozás fordítva viselkedni egy üzletben. A háromnegyed óra alatt közel 200 kütyüt "belopó"  mintegy 20 fiatalt nem fogadták szívesen - már ahol észrevették őket. Volt, ahol tolvajaspiránst faragtak belőlük, de persze hiába pakoltatták ki velük a zsebeiket a hátsó raktárban. Előfordult olyan is, hogy egy haragos biztonsági őr az éppen kifelé tartó 4K!-sok alatt egyszerűen megállította a mozgólépcsőt. Mindenesetre komolyabb atrocitás - amire egyébként jogalap sem lett volna - nem történt, így elégedetten térhettek haza a Negyedik Köztársaság legnagyobb vidéki csoportjának csinált tolvajai.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr101514924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem olyan "kétfarkú kutya párt" akciónak tűnik. Amúgy tetszik!
Boldog az az ország, ahol ilyenekkel foglalkozhatnak az emberek.

Amúgy ami az értelmetlen fogyasztást illeti, ördögi kör. Ha kevesebbet fogyasztasz, kevesebb munkahelyet tartasz fenn, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben előbb-utóbb rád is vissza fog hatni.
Nagyon tetszik!
Ez egy fehérvári csapat? Ha igen, örülök, hogy arrafele is formálódnak már ilyen megmozdulások.
Még 2007-ben hasonló módon CD-ket csempészett be számos lemeboltba a SoNaR zenekar ( sonarmusic.hu ):
www.youtube.com/watch?v=rO9tVstt78k
Ötletes és tetszik!a Sonarnak meg 10 pont az ötletért...meg is nézem kik ők!
Nekem nem tetszik! Nem szeretek ganét válogatni a boltban!
remek ötlet... szükség van a polgárpukkasztásra. jobban mint valaha!
"Amúgy ami az értelmetlen fogyasztást illeti, ördögi kör. Ha kevesebbet fogyasztasz, kevesebb munkahelyet tartasz fenn" - ez persze nem igaz, éppenséggel az ellenkezője az igaz, mert ugye nem a szupercégek zsebét tömöd (általában ezeknek van annyi zséjük, amivel "márkát" lehet teremteni, és a ötven centes órabérért, gyerekekkel varratott foszlós-adidast negyven euróért elpasszolni), hanem igényes vásárlóként éppen a helyi vállalkozásokat erősítheted. Az ésszel való fogyasztásnak megvan az az előnye is, h pozitívan befolyásolod a piacot, mert a kacatgyártók nyeresége csökken, az értelmes cuccokat gyártók pedig prosperálnak tovább - arról ne is beszéljünk, h esetleg magad is tartalmasabban élsz, hiszen végső soron csak ez számít, nem?

Egyáltalán nem tartom bajnak, h MKKP-s íze van a dolognak, mert maga az MKKP is egy mai ízű kezdeményezés és nem vmi tök egyedi dolog a világban - nyilván ez sem az, ugyanakkor a cél, a módszer és az eszköz tetszik.. ;)
Úgy látom, nem nagyon vettél még 35 000-es kabátot. nos, meg lehet venni a 35 000-es kabátot azért is, mert jobban megvéd, amikor elered az eső...
Még könyvkiadó koromban, mikor az első könyvemet nem rendelte meg a Libri, gondolkodtam azon, hogy belopok egy könyvet az egyik boltjukba, aztán bajlódjanak a pénztárosok, ha valaki meg akarja venni.
@ineralisi: Hát, a helyi vállalkozástól elég nehéz TV-t, benzint, áramot stb. venni... A márkás cuccok esetében sem csak a "szupercégeket" tömöd, hanem a helyi beszállítói hálózatát is.

Amúgy az MKKP-s akciókat magam is bírom, üdítő élményt nyújtanak.
@pafff: nyilván igen, de az esetek nagy százalékában az irreálisan magas árnál már csak a márkának van szerepe, a minőségkülönbség nem jelentős. (Pl. én neten már találkoztam 75.000 Ft-os "guccsi" gyertyával(!!!!) is.)
Szerintem ez egyáltalán nem hülye ötlet, én is szeretnék megszabadulni néhány, általam már nem használt cucctól, ami lehet, hogy környezetszennyező, ha egyszerűen kidobom, de másnak még használható.
@Fue: Amit felsoroltál, arra ugye maximum a TV-re vonatkozik a tudatos fogyasztó szabadsága, és a TV-márkákban sincsenek "trendek".. Mondjuk én Albacomp laptopot vettem utoljára, de ez sem törvényszerű, bár nem csalódtam a gépben, csak éppen ugyanannyiért azért néha sokkal jobbat is kapni. A kérdés az, h kell-e plazma-tv, és pl részemről úgy döntöttem, egyáltalán nem nézek tv-t, ugyanis nincs rá időm, meg nem is érdekel, a reklámok meg kifejezetten idegesítenek: magyarán rontja a közérzetem. Inkább a neten lógok. A kölköknek sem kell a tv, ők inkább az x-boxon lógnak - néha együtt lógunk az x-boxon, még közös témánk is van: bírjuk egymást fikázni. Azt nagyon egészségesnek tartom.. :D Ez a probléma tehát kilőve. Semmiféle lelkiismeret furdalást nem érzek, ha tönkremennek olyan kereskedelmi láncok, amik nem piacképesek. Legyen olyan a kínálata, amiből megél - magánügy, de szart és fölöslegest ne akarjon a nyakamba varrni. Éppenséggel el is várom a kereskedőtől, h úgy állítsa össze a kínálatát, h elsősorban az én érdekeimet nézi, vagyis nem sóz rám fölösleges szart, mert megsértődöm, és felőlem bezárhat.. Miért tartanék el haszontalan, szakmához nem értő kereskedőket?
Egyetértek sokmindennel, de azért egy adidasz igenis jobb minőség, mint egy nóném kinai piacos termék - nem feltétlenül azon múlik vagy azzal dől el, hogy melyik véd meg jobban az esőben.
Más kérdés, hogy annyival ér-e többet az adi vagy a nike, amennyivel többe kerül.
Az tény, hogy a fogyasztói társadalmunk ész nélkül - vagy sokszor ésszel, de feleslegesen - vesz meg dolgokat, melyek nem csak a boldogsághoz nem kellenek, de még haszontalanok is.
Hogy egy ilyen belopóakció mennyire hasznos, azt nem tudom, de amire fel akarja hívni a figyelmet, az egy valós és problémás kérdés, tehát van létjogosultsága.
ineralisi
és az xbox mire van kötve?
Divatos dolog értelmetlen fogyasztásnak nevezni gyakorlatilag mindennek a megvételét, de az a helyzet, hogy ha nekem _tényleg_ jobb lesz, miután megvettem egy terméket, akkor az már nem volt értelmetlen, bármiről legyen is szó. Ha a 45ezres Hanwag túracipőm (kívülről egy szimpla bőr félcipő) a legkényelmesebb cipő, ami valaha a lábamon volt, a 10ezres szarokból viszont 10ből 9 szanaszét bassza a lábamat, akkor hogy a francba lenne ez értelmetlen? Életem egyik legjobb cipőválasztása.
a kétfarkú kutya párt kicsit másban utazik. ha a falon kutyát látsz, vagy egyéb vicces alkotást,akkor mondhatod,h ő volt. amúgy ilyen már volt Pesten is, kétszer :)
@natu: ..valami használt szutyokra (eBay-származék), de tv-csatorna nincs hozzá, csak az x-box van rajta.
@ineralisi: "nem a szupercégek zsebét tömöd (általában ezeknek van annyi zséjük, amivel "márkát" lehet teremteni, és a ötven centes órabérért, gyerekekkel varratott foszlós-adidast negyven euróért elpasszolni), hanem igényes vásárlóként éppen a helyi vállalkozásokat erősítheted."

na de ez a helyi vállalkozás bírna e nagy igényeket kielégíteni változatlan minőségben, és az időszakos megrendelésekhez tudna e igazodni?
én egy hiperben dolgozom, és bármennyire is szeretném de nem tudnám a polcaimat megtömni a szomszéd mari néni, jóska bácsi cuccaival.
elöször rendelek tölük bemutató jelleggel egy keveset, aztán állna be egy optimum. de mivel a világ nem csak róluk szól, és valamiböl nekem is meg kell élnem, ezért nyitott vagyok más vállalkozások ajánlataira is. ezért történik majd az, hogy egy idö után letárgyalok egy másik céggel egy akciót, és tölük rendelek inkább. ilyenkor mari néni ücsörög a kispadon. aztán meg lehet hogy egy hónap múlva kitalálom hogy "háztáji napokat" tartok és rendelek töle irgalmatlan mennyiségben. ha bejött az ötlet, akkor 1-2 nap múlva ezt megismétlen. bármennyire is szeretném, de ilyen igényeknek sajnos kisebb cégek nem felelnek meg.
igaz hogy galád multinak vagyok becézve, de énis a vásárlói szokásoknak megfelelően viselkedem, azok pedig mi magunk vagyunk.
@Gera: Igen de azt a cipőt sokáig fogod hordani, ugyanis tartós, rádásul te gondolom szeretsz túrázni, volt célja a cipőnek, de egy plazmatv minek kell ha mostani is nagyon szép és jó? Vagy minek a playstation ha van laptopom? Azért mert valamelyik (uzsorás)bank reklámjában ez volt? Vagy minek évente cserélni a mobilt? Mert ez a trendi?
@FaTraktor: Ott a pont! 100%-ban egyetértek!
@Vegaaa: Persze, ezt vágom, szerintem így is gondolkodik a jó kereskedő: ha jó áron be tudja szerezni a megfelelő minőséget helyben, persze, h azt veszi. Ha csak külföldi cucc van és az a jó, akkor azt. A kereskedő szempontjából a színvonalas kínálat a mértékadó - vásárlóként én is azt várom el egy bolttól, h fasza cuccok legyenek reális áron, hogy lássam, a kereskedő igenis ölt bele időt, és ért is hozzá, h kiválassza azt ami nekem jó lesz, és pontosan tudja, h úgyis visszajövök, mert az ő kínálata a környéken a legjobb. Mondtam, h jövő tavaszra esedékes az új laptop, és nem biztos, h Albacomp lesz, attól függ mit kínálnak majd akkor.

És a negyven eurós példa az egy mittomén milyen focilabdára vonatkozik, mert a kisebb kölök kerek perec megmondta, h neki az kell: pontos márka megnevezés, meg típus, méret, minden. Én csak annyit tehettem, h beszállt a zsebpénzéből felesbe. Pontosan emlékszem, h nekem is az első adidas cipő volt a lényeg, minden mást leszartam. Ma az adidast szarom le, új kedvencem van, nem nagy márka de évek óta azt veszem cipőben, mert az első kibírt vagy öt évet, és én szeretek gyalog menni mindenhova. Kipróbált cuccaim vannak általában, vagy egyáltalán nem érdekel, milyen.

Az x-box is a kölkök projektje volt, asszonnyal megerősítve, azért nem is tudok mást mondani, mint, h nagy (nagyobb, mint egy monitor.. :D), lapos és fekete amire kötve van. Vmi 50eur lehetett, de a kölkök abba is be kellett, h szálljanak, és most vidáman ugatnak, h én nem adtam bele pézt, szal csak akkor játszhatok, ha megengedik.. Persze megengedik, mert imádnak elverni, élvezik, h van végre egy terület, ahol én vagyok a núúb.. :D

Szóval vágom, miről beszélsz, és meg is értem, meg persze ez a szakmád, és vásárlóként csak azt várhatom el, h igénnyel, odafigyeléssel csináld, és akkor elégedett vagyok, és meg fogom szokni, h hozzád járok bizonyos dolgokért - még az is előfordul, h meg sem nézem az árat, csak leveszem az akciós cuccot, mert egyszer bejött, és bízom benne, megint jó ötlet lesz. Az ember levágja, ha valahol jó minőségű szolgáltatást kap, gond nélkül tudja intézni a vásárlásait, és oda fog járni. Nekem is megvannak a boltjaim, vagy csatornáim, ahová évek óta járok (borért borászhoz), és az is rögtön lejön, ha változik az üzletvezető - ilyenkor a bolt kap vagy három hetet, aztán meglátjuk.. És a kölköknek is meg kell indokolniuk, h miért éppen ahhoz a termékhez ragaszkodnak - a focilabda esetében pl tudom (bár nem mondta), h arról van szó, EZ a csapatban az elfogadott labda. Amikor vízilabdáztam, én sem mehettem be az uszodába CSAK Mikasával. De a fürdőgatya nem kellett, h Aréna legyen, és egyetlen Speedo-m volt, azt sem szerettem. Azt a noname, elképesztően ócska piros-fehér csíkos fürdőgatyát szerettem, amiből volt három, mert a nővérem frászt kapott amikor meglátta a csíkos seggemet, amin a fehér csíkok barnábbak voltak, mint ő a sok napozással. ;)
@FaTraktor: Szerintem a legtöbb plazmatv vásárló nem a féléves tvjét cseréli. A lapostvk vásárlóit is divat fikázni, holott ma egyszerűen ez a tv. Szinte nem kapni CRTt, a legtöbben nyilván a kiszolgált tvjüket cserélik, én pl a 10éves 72 centis Sonymat cseréltem egy 102 centis Samsung LCDre. Nem szobadísznek vettem, van vagy 400 dvdm, azokat nézem rajta, tvt alig. És persze élvezem, tehát megérte.

Egyébként a műszaki cikkek hihetetlen olcsók. Egy átlag melós simán elkölti sörre meg cigire évente egy jobbfajta lapostv árát.
Irigylem a problémáitokat! 4k = FAIL!
Nagyon jópofa marhaság, mint az értelmetlen dolgokkal tüntetés is, de inkább kiránduljatok, olvassatok, hallgassatok zenét... vagy segítsetek az Lehet Más a Politikának!

Negyedik köztársaság meg eleve nem kell, bullshit.
@iii: nem is gondoltam volna, hogy ez a kioktató hangnem LMP-s színekben is meg tud szólalni :) Mindig van új a nap alatt...
Milyen kioktatás? Ez az én véleményem, semmi több. Az LMP-ben sokan vannak egyébként, akik komálják, én nem. Kinőttem már az ilyenekből.
ejha...
én is LMP-s vagyok, és sztem az LMP is vmiféle 4-ik köztársaságot szeretne - de én biztosan! :)
ehhez pedig pontosan ilyen elszánt fiatalok kellenek legelőször :)
süti beállítások módosítása