Az írek cigányok?

2010.05.13. 10:30 nurker

Az ipari forradalom idején Angliában az írek voltak a mocskos, kulturálatlan idegenek. Történetük nagyban különbözik a mai migránsokétól vagy a cigányságétól. Az "ír jellem" kortárs leírásai valamiért mégis elképesztően hasonlítanak arra, ahogy ma ezeket az embereket jellemezni szoktuk.

Az 1810-es évektől kezdve Angliába áramló ír bevándorlók az ipari forradalom olyan sűrített színpadán játszották el az ’idegen’ migráns szerepét, ahol akkor még face-to-face látszott kibontakozni a kapitalizmus összes mocskos húzása és feszültsége. Miközben a gyárosok azon fáradoztak, hogy az angol munkásokat a monoton gyári munka rendjébe betörjék, s cserébe viszont az ily módon megfegyelmezett tömeg önszerveződése ugyancsak gondot kezdett jelenteni, az otthoni viszonyok elől menekülő írek olyan utánpótlásként jöttek kapóra, amellyel mindig fel lehetett tölteni a legalsó szinteket, s a legjobb szakmunkást is sakkban lehetett tartani a pozíciója stabilitását illetően. „Abban a pillanatban, ahogy nekem itt sztrákjolni kezdenek, és munkáskézre van szükségem, elküldök Írországba tíz, tizenöt vagy húsz családért” – idézi a Report on the State of the Irish Poor in Great Britain (1836) egy selyemgyáros nyilatkozatát.

Az ír munkaerőnek ugyanakkor más előnye is volt az olcsóságon túl. Úgymond, „kulturális” előnye. Az írek a legmélyebb nyomorból jöttek, esélyük sem volt a szakmai tudás és büszkeség, vagy akár a szakmunkásként a művezető által rájuk erőltetett fegyelem kultúráját elsajátítani. Kizárólag esetleges, agyonterhelő és rosszul megfizetett munkákat kaphattak, olyanokat, amelyeket angolok már nem vállaltak volna el.

„Az ír bevándorlás hatása azonban ennél ellentmondásosabb és érdekesebb volt. Paradox módon, éppen az angol munkásember személyiségstruktúrájában változásokat okozó kényszerek hívtak elő egy olyan pótlólagos munkaerő iránti igényt, amelyet nem alakított át az ipari munkafegyelem. Ez a fegyelem, mint láttuk, állandó fegyelmet, belsőleg motivált józanságot, előrelátást és a szerződések akkurátus betartását igényelte; röviden: szabályozott erőkifejtést a szak- vagy betanított munkában. Ezzel szemben az ipari társadalom alapját képező nehéz fizikai foglalkozások a nyers fizikai erő pazarló kifejtését igényelték – az intenzív munka és a féktelen kikapcsolódás váltakozását, ami a preindusztriális munkaritmus sajátja, és amire az angol kézműves vagy takács, mind gyengébb fizikuma, mind puritán alkata miatt alkalmatlan volt.” (E. P. Thompson)

Az íreknek ez a jelleme, mint tény, amire a kortársak hivatkoznak, amit ipari erőforrásként felhasználnak, s az íreket a legrosszabb munkákban tartva újratermelnek, meglehetősen kísérteties asszociációkat kelthet a mai magyar olvasóban.

Olvassuk csak. Gondoljunk a lengyel vízvezetékszerelőre, a Londonban még mindig csak kelet-európaiakkal pecózó haverra, gondoljunk a randalírozó arab fiatalokra, az erdélyi vendégmunkásokra, akikkel a házfelújításnál nem voltunk megelégedve, gondoljunk a cigányokra.

„Jobban oda kell figyelni rájuk; többet beszélgetnek munka közben.”

„Nincs az a hanyagság, amiről olykor ne tennének tanúbizonyságot.”

 „Az angolok kitartóbb, tisztább, ügyesebb munkások.”

„Ha rászorítod őket, olyasmit is hajlandók megtenni, amit egy angol nem.”

„Az írek erőszakosabbak és ingerlékenyebbek, de nem olyan csökönyösek, sértődősek és önfejűek, mint az angolok.”

„Egy olyan embernek, aki nem törődik a holnappal, és csak a múló pillanatnak él, eszébe sem jut, hogy alávesse magát a szigorú fegyelemnek, és megtegye mindazt a türelmet és fáradságot igénylő erőfeszítést, ami ahhoz kell, hogy jó szakmunkás legyen”

„Az ír bevándorlás Britanniába jó példa arra, ahogyan egy kulturálatlanabb népesség, egyfajta alapként, beszivárog egy kulturáltabb közösség alá; és mivel egyetlen iparágban sem jeleskedik, birtokba veszi a legalsóbbrendű fizikai foglalkozásokat.”

 „Szombat este, amikor kézhez kapták a bérüket, először kifizették az adósságukat a boltban, aztán a lakbérüket, és amikor ily módon rendezték tartozásaikat, elmentek, és addig ittak, ameddig a maradékból futotta. Hétfő reggelre egy fillérjük sem maradt.”

 „a dokkokban gyakran játszották a hülyét, bemutatták a vidéki ember című ’alakítást’, miközben mellébeszélésükben fölvillant a jogi eljárás agyafúrt ismerete, és az elöljárókat szinte megszédítették mézesmázos beszédükkel. Ugyanez az igazmondással kapcsolatos érzéketlenség tette sokukat dörzsölt koldussá.”

 „Az angol szegénytörvényekhez fürge ragadozóként viszonyultak. Az elavult letelepedési törvényt úgy fordították előnyükre, hogy egyházközségi költségen fel-le kocsikáztak az országban (és ugyan ki tudta volna megmondani, hogy az ír M’Guire a manchesteri egyházközségbe való-e vagy nem), és amikor a megállóhely megfelelőnek látszott, kicsusszantak a népjóléti tisztviselő kocsijából. Az egyházközségi segélyt a legcsekélyebb szégyenérzet nélkül fogadták el.”

(E. P. Thompson kortárs idézetei Az angol munkásosztály kialakulásában)

 

* * *

A hozzászólásokból:

daraltbel: "A kukánkat cigány hordja el, amikor egyetem mellett melóztam teszkóban, baumaxban, a takarítószemélyzet nagyobbrésze cigányokból állt, az utcámban az útfelújításon nagyrészt cigányok kubikolnak. Ezek mind alantas melók, amit nagy százalékban cigányok végeznek, ez olyan megszokott, hogy észre sem veszed, vagy figyelmen kívül hagyod, mert nem támasztja alá a saját világképedet."

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr651991036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A romák és a munka. LOL
A cimre valaszolva: Nem, az irek _dolgozni_ mentek Angliaba.
Jóvanjó de a cigányokkal épp az a baj hogy basznak rá dolgozni. Kemény fiatal gyerekek, akik bármilyen munkát el tudnának végezni, jó fizetést is kaphatnának, de inkább várják otthon a segélyt vagy bűnöznek.
Írek dolgoznak.
cigányok nem dolgoznak.
Nem vagyok ír... de ez azért nagyon durván sértő összaehasonlítás.
Nem a cigokra...
Érdekes, nekem több cigány ismerősöm is dolgozik, mint az állat, alantas munkakörben, mint kukás, takarító, segédmunkás, stb., szarért-húgyért.
Nemtom, ha én ilyesmire kényszerülnék, lehet inkább a bűnözést választanám, pedig hófehér vagyok.
Az írek egy csoportja tényleg a cigányokhoz hasonló életmódot folytatott, de nem a nálunk ismert cigányokkal, hanem inkább a francia és spanyol területen élőkkel. Ekhós szekérrel járták a vidéket és az előadóművészet irányába tendáltak.
Másrészt azt se felejtsük el, hogy milyen szerepet játszottak az írek a vasútvonalak kiépítéséban, és nem csak Angliában, hanem az USA-ban is. És érdemes azzal is foglalkozni, miért olyan erős az amerikai tűzoltóság és rendőrség ír kötődése!
@daraltbel: érdekes, hogy minden budai villában lakó libsinek van legalább egy dolgozó cigány "ismerőse"

lol
Nálunk a lakásfelújításnál egy négyfős csapat (villany, víz-gáz, parkett, kőműves-burkoló) dolgozott plusz a szakmunkások.
A kőműves srác roma volt, a többiek nem.
Egyedül az ő munkájában nem lehetett kivetnivalót találni, a többiek mind elcsesztek/elnéztek valamit.

Tisztelem, becsülöm azt a fiút.
A múlt idő nem jogos. Az a réteg akiről a cikk szól akiket travelers-ként is emlegetnek Angliában még mindig ugyanúgy él mint a cigányok és ugyanazok a problémák velük mint a mi cigányainkkal. A Blöff c. film róluk szólt b ezért csodálkoznak sokan, hogy Brad Pitt játssza a cigányt.

www.bbc.co.uk/wiltshire/content/image_galleries/highworth_travellers_gallery.shtml

Az angolok szerencséjére őket nem próbálták betelepíteni a letelepedett brit állampolgárok közé és nem tömték közpénzekkel, hogy integrálódjanak.
@ged: Lehet, budai villában lakó ismerőseim nem nagyon vannak. De azért jól megmondtad.
@daraltbel: lehet, mivel unalmas az álszent, sztereotip dumád amit bevetettél.
@daraltbel: Mi a baj a kukás léttel? Az ember világot, meg bőven jattot is lát néha - bár tény, hogy korán kell kicsit kölni... :)
Amúgy a cikk felvetése nagyon találó.

Ennyire maradandó a "primitív kulturálatlan, beilleszkedni képtelen és nem is akaró ingyenélő" képe.
Persze az írek annyival jobb helyzetben voltak, hogy volt egy (többé-kevésbé) saját országuk mindehhez.

Amúgy még alig 20-30 éve is a mocsokban voltak Angliához képest, csak a minap lettek jóléti állam.
ez az összevetés fordítva is működik, tehát a kiváló önbecsülésű és nem traumatizált identitású angol többségi társadalom is ilyen sztereotípiák mentén értelmezett egy nagyobbrészt szociális kisebbrészt kulturális feszkót. Érdekes lenne megtudni, hova diffundáltak ezek a rétegek a társadalmi hajszálcsöveken, fölfelé, és esetleg el is angolosodtak? vagy valami hajógyomorban kibekkelték az ígéret földjéig? Sőt az ipar összeomlásával, jóval több generációval később mint a felszínesen az iparba bevont és modernizált cigányság, kultúráját és perspektíváját vesztett roncs lett? folytatást!
@ged: Szerintem nem az én dumám sztereotip.

A kukánkat cigány hordja el, amikor egyetem mellett melóztam teszkóban, baumaxban, a takarítószemélyzet nagyobbrésze cigányokból állt, az utcámban az útfelújításon nagyrészt cigányok kubikolnak. Ezek mind alantas melók, amit nagy százalékban cigányok végeznek, ez olyan megszokott, hogy észre sem veszed, vagy figyelmen kívül hagyod, mert nem támasztja alá a saját világképedet.
@Yarner: Igen, volt saját országuk. Ami ugyan szegény volt, de az unió öntötte bele a pénzt és azóta jóléti ország lett. A pénzt nem elszórták, hanem hasznosították.
Világhírű az ír sör, viszki, vaj...
Mondj egy híres cigány terméket! Teknő? Kosár? Színesfém?

Látott már valaki olyant, hogy a cigány a kapott támogatással jutott valamire?
Szerintem a két népet nem lehet, és hibás dolog is összevetni. Nézzük már meg az írek gazdag kultúráját, hosszú történelmét, és vessük össze azzal, amit a cigányságról tudunk. Egyszerűen a két dolgot nem lehet összehasonlítani. Másrészt, az írek nyomorát pont az angolok okozták, azzal hogy meghódították, kifosztották, földönfutóvá tették őket a saját országukban, milliókat hagytak éhenhalni... épp ezért cinikus hogy le is nézték őket, de az idegenek lenézése meg az angol öntudat kipucolhatatlan része máig. Az angolok hatását mindenhol meg lehet nézni a világon, békétlenség maradt utánuk, ahová csak betették a lábukat (indiánok kiírtása, vagy ki találta fel a koncentrációs táborokat pl?). A véleményükre sajnos emiatt is tévedés adni, nemhogy idézni. Nem vagyok ír-fan sem, de az angolokat el kéne végre felejteni, mert rengeteg rosszat hoztak a világra ostoba és gátlástalan agresszivitásukkal.
@flora.a: Azért az ír nyomorról nem csak az angolok tehettek. Szaporák voltak, mint a nyulak és mindent egy lapra (a krumplira) tettek fel. Azaz olyan sokan lettek amit csak a burgonya monokultúrával tudtak eltartani. Azután jött a burgonyavész...
@magyar bucó: A fogamzásgátlás még ma is tabutéma az íreknél.
az írekről és a cigányokról épp itt írod a legszebb különbséget:
" „Szombat este, amikor kézhez kapták a bérüket, először kifizették az adósságukat a boltban, aztán a lakbérüket, és amikor ily módon rendezték tartozásaikat, elmentek, és addig ittak, ameddig a maradékból futotta. Hétfő reggelre egy fillérjük sem maradt.”
"

a falvakban segélyosztáskor nem épp így van: daj-daj három napig, chips, kóla, rántotthús, mindenjó, utána 27 napig a csend

pénzt meg akkor adnak vissza, ha a szép, szélesvállú cimborájuk rögtön a segélyosztáskor mögöttük áll és elveszi tőlük: MAGUKTÓL nem adják vissza a tartozást...
Alapvető probléma a poszttal, hogy amíg a kivándorolt írek 1-2 generáció alatt be tudtak tagozódni az amerikáner társadalomba, addig a cigányok a XV.-XVI. század óta itt vannak, és jelentős részük még mindig képtelen betartani az együttélés alapvető szabályait. Ráadásul akarva-akaratlanul is, de ezzel a dolgozni, beilleszkedni próbáló cigányokat is megbélyegzik, húzzák vissza a szarba.
Totál hamis poszt, amolyan antirasszista, divatos megvezetős. A lényegi különbségekre már a többiek rámutattak.

És még egy megjegyzés. Azt monják az előítélet rossz. Pedig ösztönös és praktikus, a kategórizálás az ember sajátja és utána még képes is korrigálni, vagyis egyenként ítélni.
@jozicsenko: "a falvakban segélyosztáskor nem épp így van: daj-daj három napig, chips, kóla, rántotthús, mindenjó, utána 27 napig a csend"

Ezt rosszul tudod, mert a cigányoknál is az első az adósság kifizetése - az uzsorásnak. Egyrészt azért mert a rendőrökkel ellentétben az interezőnek vannak eszközei a cigányok nevelésére, másrészt a csóró cigány tudja, hogy így legalább zsíros kenyér lesz családi pótlék osztásig ;)
tévedések:

1, az íreknek van szülőföldjük, míg a cigányoknak nem. nekik vmi óhazájuk van indiában
2, az írek letelepült népség, még ha nincs is mit művelni a szar földjükben, míg a cigány vándorló, de nem állattartó
3, az írek katolikusok és nemzetet alkotnak, míg a cigányok továbbra is törzsi társadalom
4, az „irish traveller”-eket ne keverjük össze az írekkel. az előbbi egy genetikailag kelta ám a középkor folyamán cigány, vándorló-szórakoztató életmódot felvett és generációkon át továbbadott „kulturális” réteg (Blöff, The Kelly Family).
Én régen pont azon gondolkodtam miért is olyan rossz minőségűek az utak, miért van az hogy egy tetszőleges téren nem lehet a térkövet egyenesen lerakni stb... de most már tudom, hogy a cigók akarnak dolgozni, csak nem tudnak
@flora.a: a koncentrációs táborokat a búrok találták ki a bennszülöttekre, amit aztán az angolok a búrokra alkalmaztak. később lenin, azt hitler vette át.
@Don PUA: A 4. ontot annyiban egészíteném ki, hogy még így is magasan a hazai "megélhetési" bűnöző romák felett vannak!
ja, még egy dolog:

5. az írek „írástudó nép”, európai nép, írott történelemmel rendelkeznek. az arabok mellett a kora középkori ír szerzetesek közvetítették az antik kulturát a keresztény középkornak.
@Publius Decius Mus: az előítéletek az utóítéletekből alakulnak ki. egy rohadtúl hasznos és az életbenmaradást segítő dolog. : )
@Don PUA: jav.: az írek „írástudó”, európai nép, írott történelemmel rendelkeznek önmagukról min. másfélezer év óta. a cigányoknál ez csak szóbeszéd. : )

Tényleg, mit lehet tudni az óhazájukról (Pandzsab, India)? Hallottam olyan verziót is, hogy onnan (is) elüldözték őket (vmi miatt), meg már ott is szó szerinti kaszt volt (vmi miatt), amely csak „egyedi” munkákat végezhetett (mutatványosok, zenészek, idomárok, kovácsok stb.)
@Don PUA: Mondjuk nem lincselnek meg tévedésből ártatlan tanárokat. És nem késelnek meg román kézilabdázókat!
ez picit epic fail, ezért:

Nemzeti kisebbség: Egy adott társadalom azon tagjainak csoportja, akik nem a többségi nemzettel azonosulnak, hanem egy olyan másik nemzettel, amelynek van állama vagy ennek létrehozására törekszik.

Etnikai kisebbség: Minden egyéb olyan kisebbségben élő népcsoport, amely nem határozható meg a modern nemzet fogalmával, de amelynek tagjai a többségétől jelentősen eltérő közös kulturális identitással bírnak. Vagy éppen nemzeteken átnyúló identitást mutatnak (például a több különböző anyanyelvvel rendelkező romák vagy a zsidók).
Ez csak azt mutatja, hogy az atlag magyar ember annyira rasszista, mint az atlag angol volt 200 eve!
@Michael Collins: értem. kevésbé antiszockók. de úgy olvastam őket se kedvelik nagyon.

„legszebb” népség meg jenis. : ) svájci cigányok, szőke hajjal, de már a cigányok előtt léteztek európában. de ugyanaz a vándorló életmód és problémák..., belterjes genetikai betegségek, alulszocializáltság, „hagyományos” cigány foglalkozások. + a bónusz: jiddis nyelv. : DDD

www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_kisebbsegek/2008/Ciganyok_es_idegenek/pages/004_ciganyok_jenisek.htm
@Don PUA: Bakker ez nagyon gáz, talán a két legnagyobb etnikai ellenérzést kiváltó népcsoport kombója!
az a baj a szociológusok többségével, hogy mindig csak olvasnak vmit a világról (nagyrészt fordításként, ami a magyar szakirodalomra, szakcikkekre jellemző...), azt a valóságról meg fingjuk sincs, kimenni pl. a „terepre”.
Az egyik hozzászóló már jelezte, hogy akikről szó lehet, azok az ír travellerek, azaz vándorlók, akik ma is részei az ír társadalomnak és meglehetősen sok, részben a hazai romákéhoz hasonló problémát jelentenek az íreknek: pl. alacsonyan kvalifikáltak, magas a halandóság a körükben, társadalomon kívüli életet folytatnak stb. A mi romáinktól abban térnek el, hogy nem putriban, hanem lakókocsiban, helyesebben lakókocsitelepeken laknak, ugyanakkor gátlás nélkül leparkolnak mások telkén/kertjében. A romákhoz hasonlóan a gyerekek nem járnak iskolába, nem dolgoznak, segélyből élnek stb.
A poszt másik nagy hiányossága/csúsztatása, hogy totálisan figyelmen kívül hagyja az írek történelmét, azt, hogy az angolok hogyan gyarmatosították a smaragd szigetet már a 12.századtól kezdve, taszítva azt a népet iszonyú nyomorba, amely Európában az elsők között fogadta magába a kereszténységet (= akkortájt/a középkorban ez a kultúrát is jelentette) és adott szenteket a világnak (a mi őseink még igencsak messze voltak a Kárpát medencétől, nemhogy a kereszténység felvételétől, de ugyanígy az angolok is!) amikor az 5.században már ott volt az íreknek a későbbi Szent Patrik, Szent Kirán és még egy későbbi szent.
@vuvuvu2:
HAHAHA:
"magas a halandóság a körükben"
Ez barmelyik tetszoleges nepcsoportra 100%
@Don PUA: Bár nekik sosem lett egységes királyságuk, de már akkor katedrálisokat építettek, mikor mi még csak felvettük a kersztséget.
@Michael Collins: szerencse, hogy kevesen és távol vannak. : )
@Michael Collins: olyasmi. csak hogy az SzDSz által terjeszett neomarxista ideológia szerint minden kultúra egyenlő. tehát egy sátras, (kéregetős, tolvaj) cigány is ugyanolyan emberi kulturának számít, mint egy letelepedett, adófizető, büntetlen előéletű katedrálist építő ír kőműves. : )
@vuvuvu2: Az angol hódítást még csak*-csak feldolgozta a társadalom, mert a hódítók írebbek lettek az íreknél, de a protestantizmus, majd 17-19 századi angol politika betett nekik. És a 1922-es polgárháburú is csak a kiutat mutatta meg. A társadalmilag támogatott IRA tevékenység rendkívül sokat kivett az országból. De elmondhatják az írek, hogy egy világbirodalmat kényszrítettek térdre katonailag. Ezt addig csak az amerikaiak tudták megtenni a britekkel!
Rögtön felfordul a gyomrom a kommentektől.
Budai libsi vagyok, de nem villában lakom (off: a budai villák lakói a statisztikák szerint mdf-fidesz szavazók), kevés cigány ismerősöm van, nagyrészük dolgozik, és lenézik azokat, akik nem.
Ismerek viszont számtalan magyart, aki nem dolgozik, bár napi 8 órát ül egy irodában és lopja a napot, az adókat sokalja, de közben meg van győződve róla, hogy neki minden alanyi jogon ingyen jár, és lenne is rá pénz, ha nem a cigókra költenék.
Persze tudom, kell az ellenség, akikre rá lehet fogni, hogy miattuk szar minden.
@Don PUA: "csak hogy az SzDSz által terjeszett neomarxista ideológia szerint minden kultúra egyenlő"

A marxizmus sosem tartotta egyenlőnek a kultúrákat, sőt!

Amit az SZDSZ terjesztett, az a multikulturalizmus ideológiája.

Az viszont a teljes ellentéte a marxizmus teleologikus történelemképének.

Nem lehetne esetleg a politikai ideológiák minimális, tényleg csak olyan bevezetés a bevezetésbe szintű ismerete után osztani az észt ilyen nagy pofával?
@istvanffy: alulszocializált írekről beszélsz. mint ahogy vannak vidéken alulszocializált „elcigányosodott” magyarok is. ők a mi „white trash”-ünk. : )

másrészt, meg pont az amerika és az EU példája cáfolja, amit mondassz. az angoloktól nem kaptak lehetőséget, míg a amerikaiaktól igen és jól éltek vele, akár csak az EU-val. a cigányok min. 500 év alatt 2 tucat nemzettől kaptak lehetőséget. nem biztos, hogy az utóbbiakban van a hiba. ; )
@ds3: sztem te nem rólam beszélsz. : )
@vuvuvu2: rossz helyen kapirgáltok, az idézetek nem az ír travellerekről szólnak, hanem letelepedett gyári munkásokról, az igazi 19. századi ipari proletariátusról, tudod, amelyik megihlette Marxot is.

Amit az ír történelemről mondtok, pont a poszt tanulságát támasztja alá: nem számít mennyire különbözik két nép, a fölöttük lévő társadalmi kaszt vhogy mégis ugyanazon sztereotipiák szerint látja őket.

Arról, hogy ugyanezeket a lózungokat elmondták egykor az írekről, pont hogy az kéne hogy eszedbe jusson, hogy ezek a szövegek nem feltétlenül a valóság pontos leírásaként jönnek létre
@istvanffy: Az íreket az angolok rendszere tette olyanná a viktoriánus korra amilynnek bemutatja a cikk. Nem volt lehetőségük szakmát tanulni és az angol bérlők elkergették őket a földjeikről, mert nekik gazdaságosabb volt az állattartás, mint a gabonatermesztés. Az oktatásról meg jobb ha nem is beszélünk. Voltak ugyan un. sövény iskolák aholt tanították a gyerekeket tanult felnőttek, de hivatalosan ez szigorúen tiltott volt.
És nagyon fontos volt, hogy a 18. századra az angol birtokosk egy kalap alá vették az íreket ez elő normann hódítók pl. Strongbow leszármazottaival. A származásnál sokkal fontosabb volt a vallás. Érdemes megnézni Ulsterben kik birtokolják a gazdaságilag értékes területeket!
@istvanffy: nem a marxizmusról beszélünk, hanem a NEOmarxizmusról... az utóbbi már nem vállal 100% közösséget a marxi-lenini elvekkel, de elmebeteg egalitáriánizmus ott is megvan. az meg a '60-as években tombolt. pont ebből fejlődött ki a feminizmus, a buziimádat, a hippik, a hülye öltözködés elfogadása, az ezoterika, a divatorientalizmus-buddhizmus, a drogpártiság, a deviancia elfogadása, politikai ellenfelek lenácizása és lefasisztázása, a vallás (elsősorban keresztény)gyűlölet, a hagyománykövetők gúnyolása-lesajnálása, a politikailag korrekt közbeszéd, a „minden kultura egyenlő”, „szégyelje magát a Nyugat, hogy minden ősi civilizációt leigázott, kifosztott és kiírtott”-canossajárás stb.

forum.gondola.hu/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=z_get_topic&f=2&t=001880&m=000000
csak parasztok
szgény parasztok
s angolok mindenkit olyanná- szegénnyé tettek-
@thwarter: "...az atlag magyar ember annyira rasszista, mint az atlag angol volt 200 eve!"

Ráadásul bunkó is. Nem tud késsel-villával enni, lop a munkahelyéről (közben bliccel a békávén)és az asszonya meg kukába hajítja a csecsemőjét (vagy később zabáltatja fel a kutyájával).
Ha belegondolunk, akkor a magyar nép is bármikor erős kihívója lehet az "primitív" népcsoportoknak. Azt se feledjük, hogy 1956-ban a magyarok saját honfitársaikat lincselték meg, míg az alacsonyabb rendű népcsoportoknál ez nem fordult elő (ha csak a kannibálok esetét nem nézem).
:-)
@istvanffy: ja és így az egészből jött ki szépen a multikulturalizmus, amiben pl. már az „újbaloldali” Tony Blair sem hisz, mert látta, hogy kormánya alatt hatalmas pénzekkel támogatott multikulturalizmus és divattolerancia becsődölt. : )
@Michael Collins: nem sok minden terem meg az ír földben. : )

gyuloltellensegeink.blog.hu/2010/03/17/az_irek

: DDDDDD
@Don PUA:
1, Szülőföldje mindenkinek van, aki nem csak úgy lett a semmiből, hanem megszületett.
3, A cigányok jelentős része is katolikus, általában is vallásosabbak, spirituálisabbak a magyaroknál. A keresztény kultúrát ötvözték saját kulturális elemeikkel épp úgy mint az írek, akik kelta pogány elemekkel színesítették azt.

Mindezek mellett természetesen az írek nem cigányok.

"Az ír népet a magyarok miatt teremtette az Isten. Önbizalom-fejlesztőnek sem utolsók, de valódi szerepük szerint ők mutatják meg nekünk, hogy milyenek lennénk, ha az összes rossz tulajdonságunk mégrosszabb lenne."
gyuloltellensegeink.blog.hu/2010/03/17/az_irek

:)
Nabazz... látom neked is ismerős... :)
@Don PUA: De jó árpa terem, amiből jó whiskey és Guiness készül :)!
@Avatar: egyszerű okoskodó kekeckedés, amit írsz, közben tudod nagyon jól, hogy míről írok-beszélek:

„Szülőföldje mindenkinek van, aki nem csak úgy lett a semmiből, hanem megszületett.”

akkor legyen neked: szülőhaza vagy mi. : ) és ahhoz az írek kötődnek, a cigányok meg nem. : )

„3, A cigányok jelentős része is katolikus, általában is vallásosabbak, spirituálisabbak a magyaroknál. A keresztény kultúrát ötvözték saját kulturális elemeikkel épp úgy mint az írek, akik kelta pogány elemekkel színesítették azt.”

ez igaz, tudtam is, de nem véletlen nem említettem. meg azért az írek továbbra is láthatóan betagozódtak a keresztény kulturába...
@Avatar: a katolikusoknak lehet, hogy nincs szulofoldjuk, mert oket isten teremtette, nem pedig evolvalodtak.
@ged: Ahogy a budai jobbosok sosem láttak élőben még cigány-embert.
A cigány-ír párhuzam alaptalan, mint ahogy már megjegyezték. Egyszrűen azért, mert a cigányok NEM dolgoznak, csak nyavajognak a segélyért. Az írek viszont hajlandóak voltak a legnehezebb munkákért is hósszú útra kelni. Ez azért alapvető.

Igen, vannak cigányok, akik dolgoznak rendesen, bár kétlem, hogy őket kultúrálisan azonosítani lehet azzal a háttérrel, ahonnan kijutottak. Szóval ők már NEM cigányok.

Ami párhuzamot fel lehetne állítani, az az afroamerikai-cigány. Az USában a feketék hasonló előnyöket és státust élveznek, hasonlóan nem dolgoznak, a munka büdös nekik, történelmi sértettségi érzésüket (a rabszolgaság miatt) pofátlanul számonkérik a segélyt és a pozitív diszkriminációt. Ez a helyzet a mi kissebbségünkkel is.
@Don PUA: Kissé klisészerűen kezeled az embereket. Egyébként itt nem csak te.
A kultúrák egyébként nem egyenlőek. A roma kultúra Indiából, minden kultúra gyökerétől ered. Mi honnan eredünk ehhez képest?
@magyar bucó: Ez hülyeség, már megbocsáss. Kevered az abortusszal - ami nem tabutéma, de tiltott (ugyanakkor könnyen elérhető, mert irodák, klinikák segítik infóvala megesettet, hogy Angliában elvégeztethesse. Tipikus szőnyeg alá söprés, ami ezzel kapcsolatban folyik.)

A fogamzásgátláshoz minden információt, segítséget megkapsz a háziorvosodtól, nem tiltott, nem tabu.
@Cheradenine Zakalwe: Ilyesmire céloztam bornírt sztereotípiák alatt. Fingod nincsen Amerikáról, ha így beszélsz. Fekete az elnökük például.
@Don PUA: Sajnos nem, de az igazi Mick "The Big Fella" Collins ott élt!
@Cheradenine Zakalwe:

"Ami párhuzamot fel lehetne állítani, az az afroamerikai-cigány. Az USában a feketék hasonló előnyöket és státust élveznek"

WTF???
Az egesz az Index hibaja. Minek kell kiemelni egy ertelmes cikket, amiben a "cigany" szo korul nem az van, hogy lopos ingyenelok? Figyelni a zsigerparasztok ugysem fognak, teljesen felesleges ezeknek magyarazni.

Szet kell varni a partjukat a sajat levagott labukkal es kesz, onnan megint kuss lesz a plebsznek.
A cigányproblémáról a kommunisték tehetnek. A huszadik század durvén elejéig a cigányság egy, a polgári társaalomhoz képest primitív, de nem igazán antiszociális életmódot követett: vándorlás, nomád életmód, stb. Aztán jöttek a nyilasok, majd a komcsik - előbbiek magukat a cigányokat akarták elpusztítani, utóbbiak az életmódjukat elszámolni maradéktakalnul. A cigány tárdadalom első drasztikus találkozása a fehér társadalommal a huszadik századbanm a totalitárius rémuralmak keretein belül történr, és Ez ültette el a mai cigánységban azt a pszichózisz, hogy a magyar alapvetően ellenség.
Csak józan és az egyéni körülményeket szem előtt tartó szabályozás teheti jóvá a történelemnek azt a pusztítását, mely egész Közép-Kelet-Európára kiterjedt.
@Sólyom Bátor: „Kissé klisészerűen kezeled az embereket.”

igen, pl. ez a szöveg egy neomarxista klissé. : )

„Egyébként itt nem csak te.”

leszarom.

„A kultúrák egyébként nem egyenlőek.”

nem mondod?! : )

„A roma kultúra Indiából, minden kultúra gyökerétől ered.”

ez milyen elmélet? még se termékeny félhold, még se afrika?

„Mi honnan eredünk ehhez képest?”

a két világháború közt volt olyan elmélet, hogy az indiai hunokhoz is van közünk. (Medgyaszay építészete)

okoska...
@Sólyom Bátor: azért úgyanúgy szeretnek a polgárjogi harcosokhoz fordulni ha vélt sérelem éri őket.
@Yarner: én javasolnám, hogy ajánld tovább, akár itt is - a jó szakember tényleg ritka, és ha cigány az illető, az pluszpont - én nagyon örülnék neki, ha minél többen válnának követendő példaképpé, már csak a saját érdekünkben is!
Amúgy nálam egy cigány villanyszerelő volt, szépen dolgozott, de azt mondjuk nem osztotta meg velem, hogy fingja nincs a hálózati kábelek működési elvével - így létrehozott egy soros kapcsolást (azaz adott konnektorba be és belőle ki is ment a kábel - nem is működött aztán persze). A többit viszont nagyon szépen megcsinálta, dolgoztatnék vele máskor is, csak épp ezúttal elmagyaráznám neki, hogy a hálózati kábel az amolyan 1-1 műfaj...
@Bokortalan Lajtalan: „A cigányproblémáról a kommunisták tehetnek.”

ez nagyrészt igaz. kisebbrészt az szdsz-féle bagázs.

a szdsz elhitette a cigányokkal, hogy azért nyomorognak, mert a magyar kirekesztő és rasszista.
@Don PUA: A jó kurucaink szintén a liberális jogvédőkhöz szaladtak segítségért 2006-ban, előtte-utána meg hazaárulónak nevezték őket.
@Don PUA: Nem látod, hogy úgy néznek ki, mint az indiaiak? Ehhez sok elmélet nem kell.

A magyarok eredetével kapcsolatban nem igen van olyan, általunk nagyra tartott kultúra, ahonnan ne eredeztettük már magunkat. Egyiptom, Babilónia. hunok, sumérok, asszírok (ezt még nem hallottam, de majd fogom :-)), stb. A kérdés az, hogy szerinted, honnan eredünk? És miért? Nos, erre még sem itt, sem más jobbos iratokban nem találtam feleletet.
a hasonlat eröltetett. Írek katolikusok, cigók nem, írek európaiak, cigók indiaiak, írek között a nő sosem volt 3-ad rendű, cigók közt igen, és igy tovább...
@Avatar: ezt nem tudom, miért nekem mondod, nem a jobbikra szavaztam. : )
a görögök, azok igen nem az írek....
@Sólyom Bátor: „Nem látod, hogy úgy néznek ki, mint az indiaiak? Ehhez sok elmélet nem kell.”

te mi a faszról beszélsz? semmi ilyesmit nem írtam, hogy nem tudom, hogy honnan származnak a cigányok, épp ellenkezőleg, írtam, hogy Pandzsab államból.

én arra az kijelentésedre kérdeztem rá, hogy honnan veszed azt, hogy MINDEN kultura Indiából származik?

tanuljál már meg olvasni és értelmezni, vagy töröld fel a taknyodat és húzz innen.

a magyarok eredetével kapcsolatban meg x elmélet van és fingom sincs, hogy mi az igazság. : )

Don PUA (törölt) 2010.05.13. 18:53:39

@orient: : DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Szeretném megkérdezni tőletek, hogy közületek ki élt (él) Írországban?? Mert aki élt (él) az tudja, hogy van ebben igazság.
flora.a,Murderface,Don PUA - egyetertek!
Én most is itt élek, és bátran mondhatom, hogy az Írek igenis lusták, buták és igénytelenek!!!! És a legfontosabb a pub! Tisztelet a kivételnek (azok jó fejek)!
@Yarner: ne felejtsük el, hogy a nyomor legfőképp az angol hódítással való szembeszállás miatt kialakult "embargó" eredménye (is) volt. Majd' beledöglöttek, de nem adták fel az elcsatolt területeik visszaszerzését sem, bár ma már másként "harcolnak" érte.

Aki cigánynak nevezi/hívja az íreket nem ismert még egyet sem. A cikkben szereplők a - már más is által említett - travellerek, thinkerek, gypsik, egyszóval az ottani cigók. Közük sincs az írek nemzetiségűekhez. Csak írországiak max. Ez kb. olyan, mint ahogy néhány német területen Magyarország a cigányország volt a 80-as években. Ja, a tanulatlan, tudatlan embereknek.

Ennyit a nívóról.
@Don PUA: A hangnemed alapján fajparaszt vagy, vagy más néven kevéssé intelligens vitatkozó. Az egyetlen ismert megvilágosodás Indiában történt. Indiában nem mond önmagának ellent a szentírás (persze, értsd jól a "szentírás"-t, ott a nyugdíj után vannak olyan emberek (nem kevesen), akik bemennek egy erőbe, ahol meditálnak, amíg meg nem halnak vagy meg nem világosodnak. Első körben ennyi is elég, szerintem. És még annyi, hogy szépek.
@Don PUA: Nem annyira az eredet érdekelne, hanem az, hogy milyen értékeink vannak népként. Népként és nem nagyeszű (nem ritkán zsidó származású) emberegyedeink miatt.
@Nitomia: lehet rossz körökben fordultál meg, de semmivel sem igénytelenebbek, mint sok magyar. Más kultúra, ennyi.
Emberséget meg csak tanulni lehet tőlük
Más szemében a szálkát....
Lehet te fordultál meg jó körökben!!! és én azt nem mondtam egy szóval sem, hogy mi magyarok sokkal jobbak vagyunk.
De nagy átlagban azért nem vagyunk ennyire buták!

Don PUA (törölt) 2010.05.13. 19:34:21

@Sólyom Bátor: „A hangnemed alapján fajparaszt vagy, vagy más néven kevéssé intelligens vitatkozó.”

értem: aki nem indulatos, meg nem használ vulgáris szavakat, annál az igazság... ; ) az erkölcsi meg pláne. : DD

most meg duzzogsz, mert belenyomtad az orrod a szarodba. más helyen lehetsz okos, de ahol én is ott vagyok, na ott nem. 8 ]

„Az egyetlen ismert megvilágosodás Indiában történt.”

mond ezt egy rabbinak, vagy egy neoprotestáns tv-prédikátornak ő vitatkozni fog veled ez ezen. mert ők meg máshogy látják. de te meg negyedművelt vagy, az innen látszik.

„Nem annyira az eredet érdekelne, hanem az, hogy milyen értékeink vannak népként.”

járjál jobbikosok közé, majd ők megmondják, sziriuszostól. : )

„Népként és nem nagyeszű (nem ritkán zsidó származású) emberegyedeink miatt.”

a zsidókat nagyon elfogultan és megkérdőjelezhetetlenül kurva intelligens népségnek tartják.

na most az az igazság, hogy a közép- és távol-keleten az örmény, hindu és kínai kereskedőkkel szemben mindig a rövidebbet húzzák. : )

ahogy a székely mondja: 10 román ér egy székelyt, 10 székely ér egy zsidót, 10 zsidó ér egy örményt. : )

a magyarországi zsidóság meg a századfordulón alkotott nagyot, elsősorban az építészetben. azóta szart se csináltak, csak ilyen „kortárs” szarokat. 8 ]

Don PUA (törölt) 2010.05.13. 19:42:30

@Don PUA: mármint „kortárs” szar művészet.
@Garp:"A cikkben szereplők a - már más is által említett - travellerek, thinkerek, gypsik, egyszóval az ottani cigók. Közük sincs az írek nemzetiségűekhez. Csak írországiak max."

egy vmit furcsállok, a travellerek ma sem dolgoznak, segélyből, csencselésből és egyéb társadalmilag nem elfogadott jövedelmekből élnek. a 150-200 évvel ezelőttiek pedig keményen dolgoztak volna???!!! vmit nagyon benéztél, a cikk ír írekről szól, vagyis arról, ahogy őket látták anno. az megvan, h a parkok bejáratára ki volt írva: no dogs, no blacks, no irish.
@Nitomia: C-c-c :))) Hát nem tudom, találkoztam jópár "egyszerű" írrel, találkoztam jópár itteni cigóval és köszönő viszonyban sincsenek egymással. Az, hogy az "átlag" ír milyen színvonalon áll több okból se merném megítélni, de legfőképp azért, mert bár szolgáltatóként dolgozom, így rengeteg emberrel beszélek egy nap, ebből a tapasztalatból általánosítani nem lehet.
Nem mondanám, hogy igénytelenek, mert mondjuk nem veszik le a cipőjüket az előszobában - ez a legtöbb nyugati országban nem divat. Vagy hogy az autójukra nem adnak - használati tárgy, ha szarrá megy vesz újat. Stb., stb.
Van egy attitűdjük, amit magyarul újgazdagságnak nevezünk? Igen. Na és?

Meggyőződésem viszont, ha a magyarok le tudnák vetkőzni az állandó aggódást, stressz generálást (hiába, a függőség nagy úr), és jobban kifelé fordulnának _nagyon_ hasonló mentalitást lehetne felfedezni, mint az íreknél. Kb. mint a rendszerváltás előtti időkben, amikor még nem volt a lét miatti görcs az emberekben: volt idő/kedv(!)/pénz/késztetése az embernek magával és a környezetével, vagy a kis közösségével foglalkoznia. Na ez náluk megmaradt egy az egyben.
Említetted a kocsmát: a városi pub az kocsma. A vidéki pub az pub. Helyszíne és összefogója a közösségnek. Nem egyszer láttam 13-144 éves diákot a pubban egy kólával ücsörögni, leckét írni, míg a szülőkre várt. És nem a magyar kocsmai hangulatban. Részeg egy darab se, vagy ha volt spicces azt nem lehetett észrevenni a viselkedése miatt. Nem mondom, nem szentek, az egyik legnagyobb ivók, egy nemzet, amelyik alkoholgondokkal küzd. A magyarok meg depresszióval.
Na ha még olvasol a hossz ellenére :), csak annyit akartam, hogy nem hiszem, hogy rosszabbak lennének nálunk, a németeknél, a franciáknál, angoloknál, stb. Egyénben mindig lehet negatív és pozitív példákat felsorolni, de ezt ugyanígy meg lehet tenni más nemzeteknél is. Hajajj!
DE semmiképpen NEM cigányok.
@Michael Collins: "De jó árpa terem, amiből jó whiskey és Guiness készül :)!"

az angol tulajdonban levő guiness sörgyár nagyrészt angliából exportál árpát... áll is a bál miatta.
@Garp: egyetértünk a vidéki és a városi íreket össze sem lehet hasonlítani! két külön világ! sajnos a népesség nagyobb része városokban él és itt már nyomokban sincs meg az amiről nagyon helyes és pontos leírást adtál. ez ugyanígy érvényes mo-ra is!
@petyace: nem néztem be. Azt mondom, hogy a cikkben szerintem össze vannak mosva az írek az ír cigányokkal. Mintha a kanadaiak az oda kivándorolt magyar cigányokkal azonosítanák a magyarokat. Hm? Neked sem tetszene....
@Michael Collins: "De elmondhatják az írek, hogy egy világbirodalmat kényszrítettek térdre katonailag."

ez szerintem nem pontos, mivel nem is álltak hadban egymással(írország nem is létezett). az ira taktikája csak a 20. sz-ban működhetett, mivel ekkorra már hatalmas ereje lett a nyilvánosságnak, egyszerűen nem tehették meg azt amit addig, h egyszerűen katonai erővel széttiporják a "hőzöngőket"(o. cromwell megvan?) már e. de valerat sem merték falhoz állítani az usa állampolgársága miatt. túl nagy volt a felhajtás, túl kevés nyereségért cserébe. osztottak-szoroztak és kivonultak onnan, ahol nem érte meg tovább maradni, de ezt semmiképp' nem nevezném katonai térdre kényszerítésnek, hiszen ulsterben azóta is elég jól elvannak. és íro. meg sem próbálta soha erővel visszavenni!:))
@Garp: "Azt mondom, hogy a cikkben szerintem össze vannak mosva az írek az ír cigányokkal."

hogy lennének összemosva, mikor a travellerek soha az életben nem voltak részei az ipari munkásosztálynak, miként ma sem azok?!
Ez egy elég extrém összemosási kísérlet, az írek rendesen dolgoztak, a hazájukat gyarmatosították, függetlenségi háborúkat vívtak, ezzel szemben a cigók mit tudnak felmutatni? Hol van nekik hazájuk és hol dolgoznak? Most persze, mert közmunka van, de 1-2 hónap múlva vége...

Egyébként két tisztességesen dolgozó cigót ismerek, akik utálják a saját fajtájukat. Pontosabban ismertem, mert az egyik meghalt.
Az lehet, hogy nincs nagy kultúra Írországban, sőt mikor az utcán köpnek elég kiábrándító tud lenni, de azért ha összehasonlítjuk az itteni romákat velük, a különbség ég és föld. Az ír dolgozik még ha paraszt is, a roma meg lop és támogatásokból él :)
@petyace: a szociális segélyből élő ír, stb.
Véleményem szerint tapasztalat alapján a fent leírtak jobban illenek az travellerekre, mint az írekre.
@petyace: Asszem nem vagy tisztában milyen gerilla hárorút vezetett Mick "The Big Fella" Collins a britt hadsereg és a Black'n'Tans ellen. 1916 teljes kudarc volt, de utána sokkal hatékonyabban müködött az IRA mint a francia ellenállás! És azért elég komoly eredmény, hogy egy hivatalosan sosha el nem ismert ír kormány képviselőjével leül tárgyalni Winston Churchill! És a végén csak 6 megyét taertanak meg maguknak a kibaszot britek!
@Michael Collins: abban biztos vagyok, h sokkal jobban ismered az ira tevékenységét, mint én! a francia ellenállást pedig már végképp' nem keverném ide, hiszen ott más volt az ellenfél, akit ráadásul semmi sem tartott vissza a kegyetlen megtorlástól, hiszen háború volt, hivatalos hadüzenettel! ettől függetlenül én továbbra is kitartok a véleményem mellett, a britek (egy t :) no offense) egyszerűen már nem tehették meg azt, amit addig évszázadokon keresztül, mivel a nemzetközi közvélemény hatalmas nyomása nehezedett rájuk, a terrorista (ír találmány, ugye?) akciókra nem válaszolhattak a saját szájuk íze szerint. nem felejteném el megemlíteni azt sem, h egy világháború után voltunk, amikor a pénzt sokkal fontosabb dolgokra is el lehetett költeni, mint a rendcsinálásra az ír szigeten. ahogy már mondtam is, és ezzel nem akarom kisebbíteni m. collins és követői érdemeit, a briteknek egyszerűen már nem érte meg a felhajtás. a lényeg, ahogy te is írtad, amit a britek meg akartak tartani, azt meg is tartották (a mai napig).
@Garp: Én nem hasonlítottam az íreket az otthoni cigányokhoz, sem a travellersekhez, sőt van amiben egyet is értek veled!
@Nitomia: ez megnyugtat :) Peace.
@petyace: Én úgy vélem, hogy a britek részéről már nem volt nyereséges Írország, mint gyarmat. Egy nagy háború után, a gerilákkal szembeni harc meglehetősen drága, és cserébe nulla nyereség.
@Michael Collins: egy kicsit utána olvastam a dolgoknak és ezt a konklúziót találtam a wikin(tudom, h nem ez a szentírás, de talán számodra is elfogadható):"Assessments of the effectiveness of the IRA's campaign vary. The IRA did not in any sense defeat the British military in Ireland. Nor were they ever in a position to engage them in conventional warfare. IRA Chief-of-Staff Richard Mulcahy bemoaned the fact that they had not been able to drive the British "out of anything bigger than a fairly good size police barracks". On the other hand, the guerrilla warfare of 1919–21 had made Ireland ungovernable except by military means. The political, military and financial costs of remaining in Ireland were higher than the British government was prepared to pay and this in a sense forced them into negotiations with the Irish political leaders."

nem tudom beszélsz-e angolul, de ez kb. az én meglátásaimat támasztja alá. ha nem értesz velem egyet, akkor azt kérdezném még, ha ennyire elporolták a britek hátsóját, akkor miért nem mentek rá ulsterre is? ha jól tudom ennek legfőbb ellenzője épp' m. collins volt, aki gyakorlatilag az egész függetlenségi harc agya és legfőbb stratégája volt.
@FaTraktor: én pont ezt mondtam. nem velem nem értesz egyet!:)
@Don PUA: bocs, de a szociológusok mennek ki csak igazán terepre, míg pl te láthatóan csak egy szűk szeletből merített mű.tudást büfizel vissza, és azt is csak úgy és akkor, ha az valahogy alátámasztaná a saját elképzeléseidet.
szerintem nyugodtan jelentkezz be mondjuk a Málati Szer. Szolgálathoz, hogy mennél a mélyszegénységről készülő kutatásukban kérdőívezni. Ott majd kaphatsz valódi élményeket.
@Don PUA: Szinte minden esetben annak van igaza, aki halkabb. Ilyen az igazság. De tényleg. Onnan tudod, hogy valaki hazudik, hogy hangosan mondja. Az okosságodból eddig még semmit sem láttam, hiszen egyetlen gondolatod nem volt eddig. Idéztél, cinkeltél, hasonlítgattál, kliséket böfögtél. Semmi jelét nem adtad az okosságnak sem, ami még mindig sehol nincsen a bölcsesség felé való elindulástól.

Például, megvilágosodás ügyben a zsidó vallást és a korrupt médiát említed, akiket valami módon ellenérvként akarsz használni, mondván, hogy ők másként gondolják, tehát én tévedek. Csakhogy, akikkel példálózol, épp a felvetésedben nem pozitív figurák (a rabbi neked nem, a tévécsaló senkinek sem), vagyis a válaszom az, hogy a zsidó vallás és a tévéprédikátor is téved. Szerinted, honnan származik az emberi szellem kultúrája? És akkor végre mondanál valamit.

Egy nép intelligenciáját nem kereskedői képessége mutatja, hanem okossága és még inkább bölcsessége. Ez azért elég nyilvánvaló. Az örmények a legjobb kereskedők a világon, ezt mindenki, aki olvasott ezzel kapcsolatban, tudhatja.

A saját, magyar értékeinkre való rákérdezésemre sem érkezett válasz: Miért nem?
@flora.a: Így van,nagyszerűen összefoglaltad az angolok jellemét!!! Itt élek egy éve,ugyanezt tapasztaltam még a hétköznapi életben is,az agresszivitás,a felsőbbrendűség-tudat ott van még a legalja angolban is...
süti beállítások módosítása