Önnek pszichológiai problémája van Trianonnal?

2010.06.14. 08:00 istvanffy

A Trianon évforduló kapcsán a médiát telenyilatkozó megmondóemberek szövegében volt egy közös vonás: a politikai kérdést a pszichológia nyelvén próbáltak megoldani. Szerintük Trianon egy „trauma” ami nincs „feldolgozva”, „kibeszélve”, nem tudunk rajta „túllépni”.

A feszültség szerintük Trianon körül csak azért van, mert a magyar társadalom eddig nem volt olyan felelős, felnőtt gondolkodású, hogy úgy nemzetileg lefeküdjön a díványra, és jól kibeszélje a „traumát”. Ha az megtörténne, állítólag "meggyógyulnánk" és mehetnénk is tovább.

Akkor nézzünk egy másik negatív tapasztalatot a 20. századból: volt egy 40 éves orosz katonai megszállás. Nem volt piskóta. Van most körülötte feszültség? Benne van a levegőben? Matricákat gyártunk róla? Rajta van a pólókon? Nem.

Mi történt? Emlékszik valaki olyanra, hogy össznemzetileg kibeszéltük és feldolgoztuk volna? Nem.

Az orosz csapatok egyszerűen hazamentek oda, ahonnan jöttek. És mivel már nincsenek itt, nem zavarnak minket. Mert egy idegen megszálláson csak úgy lehet túllépni, ha megszűnik a megszállás.

Mi az, ami miatt Trianon nem „gyógyul be”? Az, hogy nagy magyar közösségek az akaratuk ellenére más államokban, nevezzük nevén a gyereket, más népek uralma alatt élnek, akik változó intenzitással potenciális ellenségként kezelik őket.

Trianon nem egy pszichológiai trauma, hanem a hatalmi és gazdasági viszonyoknak egy bizonyos elrendezése. Politikai és gazdasági viszonyokat pedig nem lehet „kibeszélni” és „feldolgozni”. Az egy másik műfaj.

Ha valaki a 80-as évek ellenzéki köreiben azzal állt volna elő, hogy a megszálló orosz hadsereg problémáját úgy lehet megoldani, hogy azt „kibeszéljük” és ezáltal „túllépünk rajta” és „meggyógyulunk”, a hallgatói valószínűleg azt gondolták volna, hogy az illetőnek beleszartak a fejébe és elfelejtették lehúzni.

Ha viszont manapság valaki azt nyilatkozza, hogy azt a problémát, hogy magyar közösségek akaratuk ellenére idegen államok és más népek uralma alá kerültek, úgy lehet megoldani, hogy ezt „kibeszéljük” és ezáltal „meggyógyulunk”, akkor azt az illetőt felelős gondolkodású értelmiséginek tartják.

Trianon ugyanúgy nem pszichológiai probléma, ahogy a magyar honfoglalás sem pszichológiai probléma volt az itt élő szlávok számára. Akik Trianont megpróbálják elpszichologizálni, azt próbálják (gyávaságból?) letagadni, hogy itt valós politikai és hatalmi kérdésekről van szó. Azokat pedig csak a saját szabályaik szerint lehet megoldani.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr262074542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szurkolj Szlovákiának! 2010.06.16. 11:53:02

Itt a lehetőség javítani kapcsolatainkat.A blogíró igényét jellemzi a tömegsport és egyéb, a törzsi ösztönök kiélésére hivatott tőkés fogyasztási cikkek iránti igénye szempontjából: tegnap tudtam meg, hogy Szlovákia a focivébé dél-afrikai résztvevüje.E...

Trackback: Irány a Híd! 2010.06.14. 11:28:55

Szlovákiában kihirdették hivatalosan is a választási végeredményt. 34%-al a Fico pártja az Irány Szociáldemokrácia nyert. A köztársasági elnök ezért a jelenlegi miniszterelnököt kéri fel elsőként kormányalakításra. Ez a procedúra sokáig is elhúzódhat, ...

Trackback: Nem. Nem. Soha. 2010.06.14. 09:09:13

A történelem nagy tanulsága, hogy semmi nem tart örökké. Sem az, ami húsz éve van, sem az, ami kilencven éve. Trianon 90. évfordulója nagyon tanulságos volt. A békeszerződés győztesei egységesen ugyanazzal a hévvel és magabiztossággal álltak ki Trian...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miért ne háborodhatnék fel Trianonon? A zsidó szarokról meg kell emlékeznem (holokamuszt) de a Trianonról nem? Hát neked bizony a jó kurva anyád
@kewcheg: Syó sem volt felülvizsgálat lehetőségéről, ez egz "urban legend".
Nem értem, mit kell ezen ennyit rugózni. Ahogy már valaki fentebb is írta, az én életemben Magyarország mindig is ekkora volt. Így nőttünk fel, ezt szoktuk meg, és kész.

Ezen kívül: Kb. a terület 2/3-át csatolták el a Trianoni szerződéssel, az ország lakossága mégsem ilyen arányban csökkent. Egyáltalán nem. El lehet talán akkor gondolkodni, hogy az elcsatolt területek erkölcsi értelemben mennyire voltak a mieink, ha az "azé a föld, aki megműveli" elv általánosításával akarunk országhatárokat alakítgatni. Ilyen alapon a honfoglalás jogszerűségén is vitatkozhatnánk, nem jár-e valami kárpótlás a 800-as években itt élő népeknek...

És a legfontosabb: A Trianonban aláírt dokumentum egy békeszerződés. Azt valaki megfelelő felhatalmazással Magyarország nevében aláírta. Hogy jól tette-e, vagy sem, azon lehet vitatkozni. De, mint minden szerződés, ez is, jogokat és kötelezettségeket tartalmaz mindkét fél számára. És tessék tudomásul venni, hogy mi a vesztes oldalon álltunk. Esetünkben (talán kicsit sarkítva): elvesztettünk bizonyos területeket, cserébe béke van! Aki ezt a kérdést feszegeti, az (akaratlanul is) mindkét tényezőt egyszerre bolygatja. Lehet, hogy sok szempontbólné jó lenne, ha az érintett területek újra hozzánk tartoznának, de ki szeretné folytatni valamelyik világháborút a 21. század fegyvereivel!?

Amúgy meg: Tessék észrevenni, hogy Európa merre fejlődik. Szép lassan minden szomszédunk EU tag, Schengeni tag és NATO tag lesz. Csak idő kérdése. Hogy milyen húzás a többszörös szövetségesek ellen hadakozni, abba nem mennék bele. De egyre inkább nincs is a határoknak jelentősége. Néhány nacionalista kirohanást leszámítva egyre kevésbé vesszük észre, ha átlépjük az országhatárt. Bizonyára a térképekre is egyre vékonyabb vonalakkal fogják berajzolni, mert egyre kisebb a jelentőségük a mindennapi életben. Mi meg egyre intenzívebben rugózunk valami múltbéli sérelmen, amit a világpolitika tulajdonképpen napról napra akaratlanul is próbál orvosolni, még ha kimondatlanul is.
@DominoFX: "Az én családomnak igenis pszichológiai trauma volt, hogy a család egyik része (nagymamám testvére és a családja) Romániához került."

Nem az egyéni traumákra gondoltam, amikor azt írtam, hogy ez nem pszicológiai probléma, hanem hogy nemzeti szinten ezt nem lehet pszichológiai megoldásokkal rendezni. Trianonnal kapcsolatos egyéni és családi traumák természetesen van egy tonnányi.

"A ruszkik alig hagyták el a laktanyáikat, csak tudtuk, hogy ott vannak"

Sztem az utolsó korszakra gondolsz, 1945 és 1960 között a ruszkik elég sok életet tettek tönkre.
@Nathan D'Xantine: Hát Te bizonyára nem emlékszel az 50-es évekre, amikor közönséges ember nem juthatott el "Csehkomáromba" sem. Mert annak, aki emlékszik, az a véleménye, hogy gyakorlatilag megszüntek a határok. Sőt a 80-as évekhez képest is, akkor is kellett útlevél, "ablak"...
@Nathan D'Xantine:

Már ne haragudj, de az állami megemlékezések tömkelegét kinek a kibasoztt adójából fizetik???
Hmmmm????

Elegem van, hogy minden második nap ezt hallom a TV-ben, hogy mekkora nagy tragédia történt és a mostani zsidók nagy rész munka helyett a kártérítésekből (megint az én adómból) nagyszerűen meg tud élni!!

És még csodálkoznak, hogy mindenki utálja őket!

Dolgozzanak és maradjanak kussban!
@wow12: Az a magyar Királyság nem volt független ország, csak egy Habsburg tartomány. Nem szabad azzal bármit összehasonlítani.
@Opinion:
Ja. Abból fizetik a BKV vezért is. Hidd el arra több megy el, és azügyben sem kérték ki a véleményemet.
Egyébként az alapkérdés az volt, hogy neked meg kell-e emlékezni róla. A válasz: Nem.
Csak ha nagyon szeretnél... ;-)
@Kult: Simán elmennék akár harcolni is... Gondolom te katona sem voltál. Genyaság inkább az, hogy "magyar ember" létedre így állsz hozzá ahhoz a kérdéshez hogy szétszakították országunk, és nemzetünk.
@Gery No1: Te jobb ha nem is foglakozol ilyen piti dolgokkal mint a nemzet szétszakítása, inkább figyel mikor lesz akciós darálthús a Tescoban.
@a17r15: Ott a pont. A többi csak hőzöngés/szófosás.
@Megfigyelo: Sólyom László nemrég meg kellett hogy álljon egy határon...
Öööö.... Hol is volt az?
Csak nem Szlovákia és Magyarország közt?
Bár nem vagyok pszichológus, ez az egész trauma felfogás totál értelmezhetetlen. Traumáról akkor beszélünk, ha valakit valami nehezen feldolgozható, sokkoló hatás ért. Hogy lehet traumájuk azoknak az embereknek Trianontól, akik nem is éltek akkor? A trauma nem öröklődik. Az, hogy a fateromat megverték hatodikos korában, nekem nem okoz traumát.
Az országnak, a nemzetnek magának meg ugyanúgy nem lehet traumája, ahogy Ödipusz-komplexusa vagy teszem azt gerincsérve sem.
Ha adtok elég pénzt a csapból is ezt folyni, öt év alatt behülyítek 1 millió embert, hogy traumaként élje meg Mohácsot vagy az Aradi tizenhármat, és fel-alá masírozzon vitéz egyenruhában meg dobálja tojásokkal a melegeket nagy ünnepkor. Trianon mint trauma tetszés szerint bármivel behelyettesíthető.
@Megfigyelo:
A Magyar Királyság nem volt Habsburg tartomány.
Ezt kéretik megjegyezni.
@Puch Cavette: Hidd el, ennek az országnak elég durva gerincproblémái vannak... :-)
A népesség többsége nyugalmat békét szeretne. Azok nevében ne akarjon háborút senki. Erre alkalmat ad a NATO, ahol bárki kitombolhatja magát afganisztáni és iraki hadszintereken és a kalandvágyók eljuthatnak a francia idegenlégióba is.
A BKV vezérnek van egy munkaszerződése...

Ez az ország itt meg ha jól tudom nem Izrael...
Izrael megemlékezik a 150 éves török uralomról, amikor a törökök 10000 számra ölték a magyarokat?

Trianon a magyar nép tragédiája. A Holokauszt nem. Akinek fáj, menjen Izraelbe és költsék ott az adófizetők pénzét. Ne az enyémet.
a cikket nem olvastam el, csak néhány hozzászólást, így is zsibbad az agyam a sok 'magyarozástól'. egyetértek azzal, hogy foglalkozni kell a problémával. trianon igazságtalanságát én abban látom, hogy olyan területeket is elvettek ahol csak magyarok éltek. úgy gondolom, hogy hangot kell adni a minket ért sérelmekért és nem szabad róla megfeledkezni. persze a legjobb talán az lenne, hogy ha sikerülne némi tiszteletet is kivívni. azt hiszem a magyar nemzet tragédiája trianonnal kapcsolatban az volt, hogy szembesülnie kellett azzal, hogy egyáltalán nem olyan nagyok és erősek mint amekkorának képzelték magukat. ezután jött a következő sokk, hogy még azt is elveszik ami jogosan az övék volt. a jövő szempontjából jobb lenne ezen túltenni magunkat és egy kicsi, hatékony, gazdaságilag erős, bátor nemzetet/országot felépíteni akit tisztelet övez és nem megvetés. és a jövő szempontjából érdemes szem előtt tartani a múltat, hogy ne essünk ugyanabba a hibába.
@Nathan D'Xantine:

A magyar királyság a habsburg birodalom "intézője" volt.
Ez a cikk butaság. Trianon egy történelmi trauma ugyanis, amelyet igenis fel kell dolgozni. A között, hogy valaki 40 évig itt ül a nyakadon és benne él a mindennapjaidban, és a között, hogy holnapra elnegyedelik az országot igenis van különbség. Pont azért tartunk itt (visszavisszamindentvissza) mert erről az előző rendszerben egy büdös szó sem esett. És igen egy ország társadalmának szüksége van arra, hogy ezeket a történéseket feldolgozza (beszélgess el egy némettel a harmadik birodalomról), kibeszélje egy társadalom szintjén.
@Megfigyelo: És arra mit mondasz, hogy az osztrákok is kaptak egy keskeny sávot, szinte színmagyar lakossággal, amit aztán jól el is neveztek burgenlandnak.(direkt kisbetűvel)ennek ugye az volt a magyarázata, hogy a Magyar Királyság körbe legyen kerítve,azaz, ha a szükség úgy hozza, az északi meg a déli szlávok közvetlenül érintkezni tudjanak egymással nyugaton, mert ez máshol nem volt kivitelezhető.Tehát ez a terület lényegében nem volt más, mint egy hadiútvonal, "korridor".abban remélem egyetértesz, hogy 2010-ben ennek a sávnak a meglétét már semmi nem indokolja.De a terület még mindig osztrák fennhatóság alatt van.Erre szerinted mi a megoldás?
Pikk 2010.06.14. 12:24:51: Te lennél a népesség többsége?
@Pikk: A Magyar Királyság a "Habsburg birodalom" (ilyen persze soha nem létezett jogilag) része volt. Ennyi.
@davidmoyes: 20 éve pofázunk Trianonról.
Jutottunk valamire?
"Akik Trianont megpróbálják elpszichologizálni, azt próbálják (gyávaságból?) letagadni, hogy itt valós politikai és hatalmi kérdésekről van szó."
Hát ez az!!! Azért traumatikus mert VALÓS!!
Az elpszichológizálás nem hazugság, hanem annak az üzenete, hogy kellene valamit kezdeni ezzel a dologgal...
Korrekt írás, meg is lepődtem.
@Nathan D'Xantine: Nem pofázunk róla. Érdemben.
Van a visszavissza oldal, meg a inkábbnemmondoksemmitmertmegsértődnek oldal.
Egy ország társadalmának, közvéleményének világos beszédre, állásfoglalásra van szüksége.
A (meg)emlékezést kicsit árnyalja a legújabbkori dilemma, hogy ki számít magyarnak. lásd Opinion
Egy okkal kevert nép esetén saját piszkunkba fulladunk bele - a ki mennyire és mitől - problémájába.
Az elődeinknek traumát okozott. De azt nem értem, nekünk miért okozna. Sajnálom, hogy sok magyar hátrányt szenved azért, mert a határokon kívül rekedt, de traumát nem okoz a kérdés. Az egész arra jó, hogy börfejű, bakancsos igazmagyarok hőbörögjenek és rossz hírünket vigyék a világba, lásd legutóbbi Trianon-palotás megmozdulást.
@Opinion: Ez egyszerűen nem igaz, Magyarországon csak azok kapnak havi 10-12 eFt nyugdíjat, akik maguk még átélték az üldöztetéseket, és azt sem kárpótlásként, hanem a meggyilkolt zsidók örökös nélkül maradt vagyonának a békszserődés álta előírt visszatérítéséből. (Ugyanis az örökös nélkül elhűnytak után általában az állam örököl. Azonban ezesetben a Magyar állam volt a gyilkos, és a nemzetközi jog nem engedi meg, hogy a gyilkos örököljön az áldozat után. Ezért a békeszerződés előírta, hogy ezt a vagyont a magyaroszági zsidó közösség örökli, de ezt Rákosi nem hajtotta végre. A rendszerváltás után az Alkotmánybíróság kötelezte az államot ennek a rendelkezésnek - legalább jelképes - végrehajtására.)
@SteveJobs: Én csak a népesség része vagyok, megfoszthatsz tőle, ha tudsz :)
Érdekes, izgalmas összehasonlítás. de a konklúzió?
Én azt tanultam, hogy azt a háborút mi kezdtük és mi vesztettük el.
Kezdtünk újat, még a maradékból is elvettek kicsit.
Jőjjön a harmadik, mert három a magyar igazság?

Szerintem igenis az egyesült Európa a megoldás. Ne feledjük, hogy az a bizonyos, az autómatricákon látható legnagyobb Magyarország csak az Osztrák Magyar Monarchiában létezett. Gazdasági, katonai, pénzügyi, vám és kulturális egyensúly volt. Ez is lehet azzá.
@davidmoyes: Dehogynem!
Ez mellébeszélés!
Szekérderéknyi könyv jelent meg a témában (fénykor az Antall-kormány idején volt), elemzések, dokumentumok.
Készültek róla dokumentumfilmek, zajlottak tévés kerekasztal beszélgetések, stb.
Nem tehetek róla, hogy a többség a Szomszédokat nézte!
Mi a fenét akarnak a kibeszélősök?
Menjünk ki a Rákos-patak partjára eleink szokása szerint és mindenki mondja el mit gondol erről?
Micsoda ordas baromság ez?
Miért nem lehet az igazat mondani?
Mit akarunk?
Bocsánatkérést a világtól?
A szomszédoktól?
A zsidóktól?
Vagy a földet akarjuk vissza?
Kárpótlást?
Mi a búbánatot?
És ha nem kapjuk meg?
Akkor mit vagyuk hajlandóak tenni, hogy megszerezzük?
Hm?
*
A rinyálás. Az megy nagy tételben.
Addig se kell semmit csinálni.
@Opinion: A holokausztban meggyílkolt magyar állampolgárok 99,9%-ának magyar volt az anyanyelve. Ez nem magyar tragédia?
@Pikk: Föleg azok szeretnének nyugalmat és békét akiknek odaadták a tőlünk elvett részeket...
@kewcheg: Minek?! Van ott még magyarajkű? Nem élnek jobban. munt ha Magyarországhoz tartoznának?...
@isti75:
Én senkinek nem adtam semmit és mégis békét és nyugalmat szeretnék, és nem is annyira magamnak mint a gyermekeimnek és unokáimnak.
@Rá Dios:
Nem. Nem csak az Osztrák-Magyar monarchiában létezett.
Lehet elővenni egy szabvány töriatlaszt!
@Megfigyelo: Ez mind igaz.Ismered az "osztrák mentalitást"? Felmerül bennem a kérdés, hogy ha Magyarország ugyanolyan szinten állna mint Ausztria,és adott esetben lenne egy népszavazás, akkor kire szavazna a többség? Persze, hogy a jelenlegi helyzetben jól felfogott anyagi érdeke miatt még talán Sopron is szívesebben csatolódna oda.De itt jön be a képbe a kártérítés.Ha ugyanis az osztrákoknak adott terület már nem illeti meg őket, mert az ok, amiért odaadták, megszűnt, akkor fizessenk."Vegyék meg" ha úgy tetszik, de "terézvárosi" módra, hanem ahogy kell...
@Nathan D'Xantine: "No Uraim? Ki szeretne fegyvert fogni?" Ha békésen nem megy akár erre is hajlandó lennék.
Ha ez a rengeteg kérdés felmerül, az mégis azt jelzi, hogy fogalmunk sincs mit gondoljunk... Tehát?
@Pikk: Persze hogy nem adtál. Tőled is egyszerűen elvették.
@isti75: Nekem már nem is jutott
@Nathan D'Xantine: 1526ütól 1918-ig Magyarország csak egyike volt a Habsburgok birtokainak, nem volt független ország. (Változó szintú önkormányzata volt csak, mint általában minden Habsburg tartomámynak. Mindegyiknek kicsit más.) Ez olyan tény, amin nem lehet vitatkozni.
...és még valami: akármit is akarunk azt nem tudjuk kifelé kommunikálni.. akkor meg?
Mi is a rinyálás?
@kewcheg: A soproni népszavazás is csak egy nagy választási csalás volt. Kalocsáról "áthelyezett" apácák billentették át a mérleget. (Aztán persze visszahelyezték őket...)
@Megfigyelo: Azt hiszem valamelyik különítményes (talán Prónay) ügyködött a "hűség" városa visszaszerzésében.
@Megfigyelo: ..hát a magyarok mindig is piti kis csalók voltak,külföldön is csak lopni tudnak.:)Ja, és a Kassán maradt honfitársaink is biztos jobban örültek, hogy a polgári demokrata Csehszlovákia állampolgáraivá váltak,ahelyett hogy a félfeudális, kakastollas Magyar Királyságban maradtak volna, ahol az uraságok cselédlányokkal vitézkedtek....
@Pikk: "Nekem már nem is jutott" Ha neked ez így megfelel...
@isti75: Jobb híján felel csak meg. Semmi kedvem az azóta születettekkel huzakodva magtanulni románul szlovákul szerbűl oroszul és vitatkozni azon, hogy az avarokat ki zavarta el innen előbb.
@Martian:
"Maradjunk annyiban, hogy a XIX.sz.-ban a magyar politika nem kezelte megfelelő súllyal a nemzetiségeket..."
Akkor ennyi erővel most jogos lenne elcsatolni a magyar részeket szlovákiából, és még jónéhányezer négyzetkilóméternyi szlovák többségű területet? Hiszen ők se kezelik megfelelő súllyal...
Ha azt mondom, hogy végtelenül ostoba az írás, akkor rózsaszínre festem a valóságot.
Párhuzamot vonni "traumában" Trianon és a 40 éves szovjet ittlét között......
Az egyiknek még ma is "szenvedői" vagyunk, a másik "elmúlt".
Vagy a buta posztírónak ugyanaz a trauma, ha lehúz mondjuk 1 évet egy börtönben, vagy gyilkosság áldozata lesz egy közeli hozzátartozója?
Balf*sz!
@Megfigyelo: Te minden fórumon ezt a poénodat sütögeted? Olvastam már PhxMike-kal való vitádat is. Elég vicces hozzáállás..
@Megfigyelo:
Én se mondom azt, hogy csak magyarok lakták a Kárpát medencét. Nem is lett volna egészséges.
Engem Trianon igazságtalansága háborít fel.Azok a nemzetek, akik másokat gyarmatosítottak (Angol, francia) vagy az őslakosokat szinte kiírtották, kérték számon rajtunk a nemzetiségi politikát...

Az első román nyelvtan könyvet Budapesten adták ki. öbb román iskola volt Erdélyben, mint a régi román részeken létszámarányosan.
Itt nem a nemzetiségi kérdést akarták megoldani, hanem meg akarták szüntetni annak a lehetőségét, hogy egy erős állam alakuljon ki Európa közepén. És szövetségeseket hoztak létre a maguk számára.

Nem nemzetiségi kérdés volt ez. Az csak ürügy volt. Miért nem tartottak mindenhol népszavazást a hovatartozásról? Hol marad a népek önrendelkezése?

Ez az ami felháborít. Nem is elsősorban a szomszédok viselkedése... bár az se a kisebbségek támogatásáról és a pozitív diszktriminációról szól...
@Pikk: Azért az avarkortól 1920-ig a szorgos magyar kezek építettek egyet s mást az elcsatolt területeken. Vasútvonalak, épületek, hidak,gyárak, kikötő, stb... Ezen "értéktárgyak" magyar tulajdonjogán nincs sok mindent vitatni sem román, sem szerb, sem tót nyelven.
Annakidején, amikor a franciák elvesztették Elzász-Lotharingiát a poroszok elleni háborúban, akkor Ernest Renan, francia történész azt mondta: "N'en parlons pas, mais pensons-y toujours" vagyis "Ne beszéljünk róla, de mindig gondoljunk rá." Lehetetlen elfelejteni egy ilyen méretű tragédiát. Lesz még alkalom a történelem folyamán, amikor talán meg tudunk győzni másokat is, hogy ez helytelen döntés volt. Nem kell feladni.

Eljön még a mi időnk is!
De igenis Trianon pszichológiai probléma is.

Az a határon túli magyar, aki szembesül a másik nemzetiség gyűlöletével, vagy akinek áldozatot kell vállalnia a maga, vagy a családja magyarságának fennmaradásáért, aki nem akar sodródni az árral, vagy éppen ellenkezőleg, az olyan problémákkal birkózik, amelyeknek nagyon jelentős pszichológiai aspektusa van.

Vagy az a magyarországi magyar, aki nem akar szembesülni a történelmi tényekkel és emiatt ellenségként tekint a környező országokra, nem képes megérteni érveiket, nézőpontjukat, sem azt, hogy maguk a határon túli magyarok mit akarnak, az szintén rászorulna egy ilyen össznemzeti pszichoterápiára.
Pedig a kibeszélés valamennyire jogos analógia. Amíg az ország egyik fele Trianon valamiféle visszacsinálásában hisz, a másik meg nem, addig nagy zűr van a magyar fejekben is.

Tud valaki kérdőíves felmérésről, hogy a lakosság hány százaléka támogatná a területi revíziót? Nem találtam ilyet, de fogadok, hogy ebben rohadtul megosztottak vagyunk. Amíg egy közösség ennyire megosztott egy kérdésben, addig valóban pszichés problémája van.
jó a post, szerző megjegyezve!
@fludd: ha úgy vesszük, Szlovákiában most hasonló primitív módon kezelik a magyar nemzetiséget, mint ahogy a XIX.sz.-ban Magyarországon a "tótokat", és az "oláhokat".
@isti75: Az tény, hogy sok mindenhez van közünk az azóta eltelt évszázadok során. De a lakosság "magyarsága" annyira sajátosan alakúlt, hogy az elcsatolást követően valahogy nem akartak visszatérni az anyanemzethez, inkább megpróbáktak boldogúlni a másik államban.
Trianon fizikai trauma
Mo. 1/3-a zsugorodott
a párizsi béke meg felülbírálta.............
ezek a tények,
de attól még fájhat
söt fantom fájdalmat is ismer az orvostudomány
Trianon vereség
az orosz csap hazamenetele gyözelem:)
@fludd: Igen ez is egy érdekes kérdés, hogy a mostani "világ urai" franciák angolok, amerikaiak úgy lettek nagyok hogy őslakosokat írtottak ki. Most pedig osztják az észt a demokráciáról (persze csak akkor, ha anyagi érdekeiket nem sérti a demokrácia).
Ja és kifelejtettem a Nagy-Magyarország matricásokat. Hát az ő fejükben is aktuális lenne egy kis (nagy?) takarítás.
@Mordeháj: de milyen jó, hogy a szomszédok mennyire megértenek minket, a mi érveinket (már ha vannak). Azért fordított esetben lenne itt ereszd el a hajamat - mellesleg így is van..
@uramfia: Ha a másik hülye, legyünk mi is azok? Mellesleg ez így is van. A mi részünkről legalább annyi félreértés, meg nem értés, hülyeség van, mint szlovák, román, stb. részről.
@Mordeháj: Nem. Mi legyünk nagyon ókosak és nyeljünk be mindent, amit megetetnek velünk! Igazad lehet..
@uramfia: Nem ókosak, hanem okosak. Teccikérteni? :)
Trianon tragédiája az volt, hogy elcsatoltak olyan területeket is, amik színmagyarok, vagy többségében magyarok lakta területek voltak, és ezeken a területeken jelenleg is negatívan megkülönböztetik őket. De ne vegyük már bele a horvát területeket meg az Adriát, hát mikor laktak ott magyarok?

A másik, a Magyar Királyság nagymagyarországnyi területtel utoljára 1526-ban létezett önállóan. Az Osztrák-Magyar Monarchán belül a Magyar Királyság (tetszik, nem tetszik) egy államszövetség része volt vegyes nemzetiséggel. Nem értem azokat, akik kizárólag a magyarok tulajdonának tekintik az elcsatolt területeken épített vasutat, gyárakat, városokat stb., vagy a természeti kincseket. Miért, az ott élő szerb, szlovák, román ember, aki történetesen az Osztrák-Magyar Monarchia lakosa volt, nem tekinthette ugyanúgy a sajátjának?
@Mordeháj: gondolom nem feltételezzük egymásról, hogy nem tudunk leírni helyesen egy ilyen szót, írhattam volna úgy is hogy "legyünk mi az óóóóóókosok", ha teccik érteni :)
Nem feltételeztem.
Én teccettem érteni, és feltételeztem Magáról, hogy majd Maga is tecceni fogja érteni. :) Szóval kérek szépen egy új választ.
na bazdmeg...
erdelyi magyar vagyok, es jol elvagyok kisebbsegkent, vannak roman barataim, es nme hianyzik magyarorszag - de ha eleg szorgalmasan keveritek a szart, talan sikerul meggyoznotok a omranokat, hogy valojaban haborut akarok EN, es akkor NEKEM lesz rosszabb.

magyarok: hagyjatok beken! Vagy talan a szlavok, akik a cikk szerint pannoniaban eltek a magyarok elott, kotelessegszeruen fajdalomban kene vonagljanak azota is, es ha valaki, akinek az elodei valaha nagyobb orszagban eltek, mint o, mereszel boldog lenni a mostani eleteben, akkor... mi legyen, vegezze ki a nemzetvedo bizottsag?

magyarorszag a magyarorszagiake, erdely az erdelyieke, ezen belul az erdelyi magyarok problemaja az erdelyi magyaroke, akiknek a tulnyomo resze ugy gondolkozik, mint en. El a kezekkel az idnetitasomtol! Hagyjatok beken!

en se olvasok tobbet fenteslentet...
oke, sikerult elegge felhuzni ahhoz, hogy elgepeljek dolgokat. ez van.

ékeyeteim meg vannak, de nincs kedvem rátok pazarolni.
@qscgu: Akkor úgy kell neked. Nyald a románjaid s*ggét. Bocs, hogy rád pazaroltam az időmet..
@Megfigyelo: Magyarország sosem volt Habsburg tartomány. A magyar király egy Habsburg volt. Ennyi. Horvátország(Horvát bánság) sem volt soha "magyar tartomány".
A magyar trónt a Habsburg-ház birtokolta. Pont.
Természetesen voltak olyan Habsburgok akik próbálták tartományként kezelni. Ez általában nem működött.
Az viszont tény, hogy Erdély a török időktől nem tartozik a magyar királysághoz 1848-ig.
@isti75: Ment békésen? Nem. Mégis itt írkálsz, nem pedig fegveres ellenállóként bolyongsz a Tátrában...
@uramfia: Ez szép példája volt a magyarok közti összetartásnak. Gratulálok.
Gondolom fel se merült benned, hogy ő esetleg jobban tudja mire van a kintieknek szüksége...
@Nathan D'Xantine: Nézd. Azt írta, neki a románokkal sokkal több közös dolga van, mint velünk. Illetve gyakorlatilag nekünk semmi közünk Erdélyhez, az erdélyi magyarokhoz. Az írásából az derül ki, sokkal erősebb közösséget érez a románokkal, és hagyjuk békén őt és az identitását. Elfogadom, még ha felháborít is. Megfogalmazta mire van szüksége, én pedig bíztattam a folytatásra. Mi a kifogásod?
@uramfia: "Nyald a románjaid s*ggét."
Ez.
De mivel elsőre sem akartad érteni, hát ezúttal sem fogod.
@Nathan D'Xantine: Sajnos értem.. de inkább nem akarom érteni..
kedves,

akikkel en baratkozom, azok tiszteletben tartjak, hogy magyar vagyok, nem itelnek meg ez alapjan, es osztjak az izlesem/erdeklodesem/stb. Egy olyan orszagban elek, ahol van szavazati jogom, magyarul tanultam az erttsegiig (ez utana meg olyan szakra mentem, amibol csak egy par vana az orszagban, es nincs eleg magyar diak ahhoz, hogy specialisan magyar szakot inditsunk), es vagany helyeken dogloztam, ahol annak ellenere megbecsultek, hogy meg a nyelvet se beszelem tokeletesen.

Vannak magyar barataim, es vannak romanok is.

Te azt mondod, hogy csak, amiert a tortenelem pont igy sikerult, nincs jogom elvezni az eletem, hanem kotelessegem lenne minden nap szenvedni a nemzetert. Arrol nem is beszelve, hogy az elcsatolt reszek visszacsatolasa agyrem, mert a teruletek nagy resze sosem volt szinmagyar, es azota ami volt, az se az - vagy fraktalszeru hatarokat csinalsz, ami mondjuk a vegyeshazassagokbol szuletett embereket salamon-kiraly-szeruen osztja szet, vagy azt mondod, hogy x magyar heleytt ezutan x+y roman kell kisebbsegiket eljen. Hat hianyzik neked egy ekkora, es feltehetoen meglehetosen magyarellenes kisebbseg az orszagodban (ha, elvben, atcsatolnak Erdelyt, az is magyarellenesse valna, aki most nem az)?

Jogom van azzal baratkozni, akivel akarok, es az ilyen megmentesi probalkozasokkal csak megnehezititek az eletemet. Ha szlovakiat akartok csinalni Romaniabol, hat hajra, de ne tegyetek ugy, mint aki az en erdekemet vedi - a te celod, hogy martir legyek, es ha jol telik az eletem, akkor bunos vagyok a szemedben.

szerintem allj neki megkeresni azknak a leszarmozotthait, akik kiuztek Etelkozbol, mert nyilvanvalo modon ADDIG NEM LEHET NYUGODALMAD ES NEM LESZ JOGOD BOLDOG LENNI, amig le nem meszarolod oket, es vissza nem koltozol az oshazaba (vegso soron meg az emberi faj ugyis afrikabol ered, ha gondolod, mehetsz oda is).

legalabb mi itt nyugton lennenk addig is...
A celom az, hogy itt legyek boldog, nem pedig, hogy megvaltoztassam a hatarokat, amire amugy 0 az esely, es ha sikerulne is, tobb lenne a kar, mint a haszon. Ugyhogy azoknak, akik meg mindig a mindet vissza-val kampanyolak, igenis pszihologiai problemajuk van (az a fajta, amikor az ember tagadja a nyilvanvalo tenyeket).

szerintem az orszagok valtozank, a tortenelem mar cak ilyen, ha toroknek szulettem voln, akkor is lenne obb dolgom, mint az oszman birodalmat siratni reggeltol estig.

es ha elfogadjuk, hogy ez a helyzet, es nem is fog valtozni, akkor talan arra is ra lehetne jonni, hogy az onhergeles eredmenye az lesz, hogy a kornyezo allamok szelsosegesei, akik szerint a magyarok valojaban hatarmodositast akarnak, sokkal hitelesebben fognak tunni a normalis emberek szemeben is => a mi eletunk lesz megnehezitve.

ha segiteni akartok, adjatok osztondijakat vagy mittomen (nem mondom, hogy kulonosebben jogunk lenne ra, de ha ettol lesztek nyugodtabbak, csak tessek), de csak akkor segithet mindez valojaban, ha a meglevo politikai helyzet elismeresebol indultok ki. NINICS KEDVEM ETNIKAI KONFLIKTUSBAN ELNI, es a legtobb "segitokesz" magyarorszagi pont ehhez akar hozzasegiteni. Ennel a bekenhagyas szazszor jobb.
@qscgu: Még szerencse, hogy a nem kevés erdélyi ismerős közül egy sem gondolkodik teljesen úgy, mint te. Ők is szeretnek boldogan élni erdélyben, magyarként, és igazán örülnének, ha erdély (is) visszatérne. Nincs bajom a román-magyar vegyesházaságokkal, sem a románokkal, csak erdély egyszerűen a miénk. A történelem változik, ahogy a határok is, nemzetek tűnnek el vagy emelkednek fel, egyszer a fagyi visszanyal, és eljön a mi időnk. Addig is autonómia, kettős állampolgárság, erősödni gazdaságilag, politikailag és demográfiailag.
abszolút igaz. nem feldolgozni kell, hanem elfogadni akkor már. azt meg itthonról mi úgysem tudjuk, hogy milyen mondjuk Szlovákiában élni magyarként. több magyar ismerősöm is északi szomszédunkban lakik, és szinte mindenki jön Magyarországra tanulni...
@qscgu: Izé. Minden tiszteletem a tiéd!

De:
"...szerintem allj neki megkeresni azknak a leszarmozotthait, akik kiuztek Etelkozbol, mert nyilvanvalo modon ADDIG NEM LEHET NYUGODALMAD ES NEM LESZ JOGOD BOLDOG LENNI, amig le nem meszarolod oket..."

Ha el is fogadjunk, hogy elűztek minket onnan (mert egyébként nem) a besenyők, hát csúnyán ráfaragnánk, mert ők kétszáz éven belül "menedékjogot" kértek nálunk.
Nagy részük a mosoni-kapuhoz került "határőrnek". Úgyhogy a dologból csúnya önmészárlás keveredne ki. Ráadásul felesleges lenne, mert nem ők élnek a hajdani Etelköz területén. :-)
@FaTraktor: Erdély a mienk?
Nocsak! Térképhasználat? Alapfoka legalább?
nyugi, nathan, csak ironizaltam... arra probaltam ravilagitani, hogy vannak bizonyos dolgok a tortenelemben, amiken mar nincs ertelme ragodni.

szerintem elegge jol ilusztralja az egesz beszelgetes abszurd voltat, hogy mar az ilyen szintu ironiat se tudjuk megkulonboztetni a komoly javaslatoktol... :)
@Nathan D'Xantine: Igen. Történelem ismeret? Alapfoka legalább?
Erdely az enyem, es az erdelyi haveraime (akik egy resze roman, de van egy szasz is). Neked onnan Magyarorszagrol nincs tobb kozod hozza, csak amiert magyar vagy, mint mondjuk egy moldova koztarsasagbelinek (aki szinten roman) vagy egy nemetorszaginak (a szaszok jogan). Es ha mi, erdelyiek (a 99 szazalekunk) jol elvagyunk a roman allam fennhatosaga alatt, akkor neked nincs jogod ezt megkerdojelezni.

Olyanrol, hogy onrendelkezes, hallottal mar? Szerinted van jogunk nekunk, erdelyieknek, ilyesmihez? Mert ha mi ugy dontunk, hogy jol elvagyunk romania reszekent, akkor neked semmi jogod beleszolni kivulrol. Az onrednelkezes nem azt jelenti, hogy mas allamok polgarai donthetik el helyettunk, mi legyen (illetve, konkretabban azt, hogy etnikai konfliktusban eljunk, vagy nem).

Akar Ukrajnahoz is csatlakozhatnank, ha akarnank, neked akkor se lenne az egvilagon semmi jogod beleszolni.

amugy elhiszem, hogy neked pont erdelyi szelsojobbosok a haveraid (a nepesseg egy szazaleka, bar a pofajuk nagy), de csak azert, mert normalis ember nem all veled szoba.
roviden: nem vagyok a tulajdonod, halistennek.
@qscgu: Kissé átmentél a személyeskedésbe és beszólogatásokba, amikre - egy dolgot kivéve - nem nagyon reagálnak. Nézzük azt a kivételt: sok erdélyi ismerős van, nem egy, nem kettő, de nem is 13, hanem jóval több. Pax Hungaricás meg nincs közöttük, hiszen a pax hungarica az egyetlen magyar szélsőjobboldali szervezet. (Jó ott van még valami NAP is, de azzal sem szimpatizál egy sem)
@qscgu: Kedves hozzászóló!
Örülök, hogy visszatértél - még ha nem is válaszolsz az írásomra, mert modortalan volt. Azt azért megjegyezném, hogy azt írod, Erdély a tiéd, és az erdélyi haveroké. Nos ez nem igaz. Nem tudom, feltűnt-e, de Erdély a ROMÁNOKÉ - bocs. Érted ezt? A ROMÁNOKÉ!!! Neked ott BOZGOR a neved. Tudod mit jelent? Persze, hogy tudod, mert a románok így hívnak titeket. HONTALAN. És a hátad mögött viccből akkor is így hívnak, ha nem mondják neked.. Amiről itt mi beszélünk egy páran, az az, hogy ahol magyar többség él, csatlakozzon hozzánk úgy, hogy közben ott marad, a SAJÁT városában, falujában. Erdély magyarlakta része a NEMZETÉ, nem a tiéd, vagy a román haveroké.

És mégegy: ÖNRENDELKEZÉS? Na ez az amitek egy centi sem volt, mióta a Nagy Romániához tartoztok. Hiszen különben nem kerültetek volna ODA. Gondolkozz, kérlek..

Bármikor bármit el tudsz intézni magyarul az országon belül? Még senki nem köpött a hátad mögött amikor kiderült, hogy magyar vagy? Volt már olyan, hogy egy társaságban inkább románul beszéltél, mert kínos volt, hogy MAGYAR vagy?

Kedves Hozzászóló - mi egy nemzet vagyunk, és az a föld a TIÉD és a MIÉNK, de semmiképp nem BUKARESTÉ.
Ok, egy kicsit keveredhetnek a dolgok.

Azonban a lényeg az: meg kell különböztetni, hogy jelenleg kinek a kezén van, illetve kit is illet valójában..
uramfia, kettonk kozul en vagyok a romanszakerto, nem pedig te, magyarorszagrol. lehet, hogy tobb wasalbertet olvastal, mint en, nekem viszont huszonpar ev tapasztalatom van arrol,, hogy milyen erzes romaniaban elni. Es ha vannak is bajok, azokat majd mi, innen megoldjuk - anelkul, hogy a hatarmodositast kovetelokkel osszemosodnank.

:P
@qscgu: köszönöm, hogy azért válaszoltál. Lehet, hogy románszakértő vagy, én csakugyan nem vagyok az. Csak látok ezt azt - nem csak magyarországról. Ugyanakkor lehet, hogy én itt el tudtam olvasni néhány könyvet, amit te nem, mert nem is tudod, hogy léteznek. De vajon miért nem cáfoltad egyetlen kijelentésemet sem? Szerintem teljes Erdély visszacsatolása ma tökéletesen lehetetlen, és értelmetlen, de a valódi önrendelkezés nagyon fontos lenne NEKTEK (ami most nincs, és dédszüleidnek aztán pláne nem volt). Illetve minden olyan magyar terület visszacsatolása, ahol azt megszavazzák (-tok). Aztán ne haragudj, de szerintem a kisebbségi kérdés inkább legyen a románok problémája nálunk, mint a tiétek NÁLUK!!!
..illetve nem Wass Albertet olvasok, hanem történelmi szemelvényeket, hiteles dokumentumokat az utóbbi 90 év történéseiről. Raffayt, Jeszenszkyt, satöbbieket..
@FaTraktor: Hogyne. Pl ezért is tudom, hogy Erdélyt 1920-ban elvesztettük.
@Megfigyelo:

"1526ütól 1918-ig Magyarország csak egyike volt a Habsburgok birtokainak, nem volt független ország."

Attól mert ezt mindenhova beírod, még hülyeség marad és csak az elképesztő műveletlenségedet bizonyítja.
Törvények sora rendelkezik a Coprus Jurisban ami a Magyar Királyság önálló kormányzásáról rendelkezik.

Csak egy pl.

"1790/91. évi XII. törvénycikk

a törvényhozó és végrehajtó hatalom gyakorlásáról

Hogy a törvények alkotásának, eltörlésének s magyarázásának hatalma Magyarországban és a hozzá kapcsolt részekben, az 1741:VIII. törvénycikk rendeletének sérelme nélkül, a törvényesen megkoronázott fejedelmet és az országgyülésre törvényesen egybegyült országos karokat és rendeket közösen illeti, s rajtok kivül nem gyakorolható: Ő szent felsége magától és önként elismeri, s kegyesen kijelentette, hogy Ő a rendek ezek jogát sértetlenül megtartandja, és a mint azt dicsőült elődeitől kapta, azonképen csorbitatlanul szállitandja át felséges utódaira, biztositván az ország karait és rendeit, hogy soha sem fogja az országot és a kapcsolt részeket rendeletekkel vagy ugynevezett pátensekkel, melyek különben is az országnak soha egy törvényszékén sem fogadhatók el, kormányozni; pátensek kiadása csupán azon esetre tartatván fönn, midőn a törvénynyel egyébként megegyező dolgokban, a kellő eredménynyel való kihirdetés egyedül ez uton lenne eszközölhető. Továbbá:

Hogy a biróságoknak törvénynyel megállapitott vagy megállapitandó szervezete királyi hatalommal nem fog megváltoztattatni; sem a törvényes itéletek végrehajtása parancsokkal gátoltatni, sem hogy azt mások gátolják, megengedtetni nem fog; sem pedig a biróságok törvényes itéletei megmásittatni, vagy akár a királynak, avagy valamely politikai kormányszéknek felülvizsgálata alá vonatni nem fognak; hanem a valláskülönbség nélkül választandó birák az országnak érvényben álló, vagy ezután hozandó törvényei és bevett szokásai szerint tartanak törvényszékeket; a végrehajtó hatalmat pedig nem másként, mint a törvények értelmében gyakorolandja a királyi felség."
süti beállítások módosítása