Orbán és Gyurcsány bemutatja: a végső leszámolás

2010.10.14. 15:30 baum

Ma reggel Gyurcsány Ferenc blogjában a következő címmel publikált: El a kezekkel a pénzünktől, miniszterelnök úr! Elsőre persze arra asszociáltunk, hogy Ferenc a MAL Zrt. tulajdonosaiért, régebbi üzletfeleiért aggódik. Ám kiderült, nem erről van szó.

Ő elsősorban a magánnyugdíj befizetések állami büdzsébe visszaáramoltatása ellen emelte hangját. De lényegében totális szabadságharcot hirdetett a kormány ellen, eképp:

A különböző intézkedésekkel a kormány évi hétszázmilliárdot söpör össze. De ez nem fenntartható intézkedés, ebből pár éven belül vissza kell jönni. A következő évek növekedése mind arra fog elmenni, hogy a mostani rendkívüli bevételeket kiváltsuk. És egy tapottat sem fogunk előre menni. Magyarország fenntarthatatlan pályára kerül. Annak érdekében, hogy a kormány megússza a mostani intézkedéseket, a jövőbe tolja el a problémákat. Ez nem kormányzás, ez szabad rablás. Tényleg eljött a szabadságharc ideje. De ezt nem a kormány folytatja a világ ellen, hanem nekünk kell elkezdeni a kormánnyal szemben.

Talán most nem minősítenénk ciklusokon átívelő államférfiúi tevékenységét a bukott miniszterelnöknek. Elég legyen annyi, hogy egyértelmű ok-okozati összefüggést lehet felfedezni aközött, hogy a válság milyen mélyen rázta meg a magyar gazdaságot, illetve, hogy a Gyurcsány-kormányok munkájának milyen volt a minősége, hiszen egy legyengített immunrendszerű gazdaság nyilván jobban padlóra kerül ilyen helyzetben. Ennek ellenére Ferenc úgy érezte, eljött az idő, az ő új ideje.

Ki kellett húznia csöndben, míg lezajlanak az önkormányzati választások. Egyfelől, mert szavazatmaximalizálási okokból a kormány is azutánra időzítette a tényleges kormányzati munkát. Másfelől Ferencnek meg kellett várnia az újabb MSZP-s vereséget, hogy lépni tudjon. A választások után Szili Katalin pártból való távozása volt az a pont, amikor Gyurcsány begyújtotta a rakétákat. Mint ismeretes, megalakult a Demokratikus Koalíció, és a többi.

Az igazi kérdés nem az, hogy Ferenc újfent bekebelezi-e az MSZP-t, ez sanszos, a párt alapjaiban meg van zakkanva. Könnyű terep. Fontosabb, hogy a Népszaván csüngő nyugdíjasokon kívül lesz-e élő ember, aki kíváncsi erre. Az ország jövőjét nézve viszont két rendkívül lényeges kérdés dől el a következő időszakban, melynek lényege az, hogy

Orbán totális közélet-átformálása mennyire lesz sikeres.


Ez egyfelől azon múlik, hogy a vagyon újraelosztása megtörténik-e: a pártvonalon privatizált, főleg a Fletó-féle milliárdosok által megszerzett gazdasági befolyással rendelkező cégeket ilyen-olyan módon le tudja-e szalámizni.

Másfelől, hogy egy teljesen más politikai irány, amennyiben sikeres lesz, ellehetetleníti-e a 20 éven keresztül kinyilatkoztató ballib ideológusokat, dinoszauruszokat, és a perifériára szorítja-e őket. Ahogy ezt Török Gábor blogjában megfogalmazta:
 

Politikai értelemben kifejezetten ügyesen mentek szembe a magyar politika korábban megkérdőjelezhetetlennek tartott toposzaival, s ha sikeresek lesznek, hosszú időre parkolópályára állíthatják a hazai közélet azon megmondóembereit,  szakértőit, akik évtizedek óta magabiztosan szajkózzák a „nincs más megoldás”, „nem lehet másképp” kezdetű mondataikat.

Meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr492371685

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán teszi mássá a politikát 2. 2010.10.15. 09:24:47

A minapi, második gazdasági akciótervről szóló Orbán bejelentések után újra beindult a spekuláció és a fanyalgás a médiában és a blogokban, és persze támadásba lendült az MSZP mindkét szárnya is Gyurcsánnyal és Mesterházyval az élen. Egyesek már ...

Trackback: A Fidesz a különadó ellen? 2010.10.14. 21:54:39

"A Robin Hood-adó [enegiaipari különadó] bevezetése csak tovább növelné családok költségeit" László Tamás, a Fidesz szakpolitikus, 2008 Orbán szerdán új, egyes szektorokat érintő különadókat jelentett be. Sok érvet fel lehetne hozni ez a kü...

Trackback: A gyermekekkel fizettetik meg a nyugdíjat? 2010.10.14. 21:51:58

Orbán bejelentette, hogy 420 milliárdot elvesz a nyugdíj-megtakarításokból. Abból a megtakarításból, ami a későbbi nyugdíjakat fedezné. Orbánék ebből a pénzből teszik ingyenessé a milliárdosok öröklését és csökkentik a havi 280 ezernél többet kere...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megjegyezném: azért nem csak Gyurcsány tehet róla, hogy nem tehetett semmit, hiszen sok embernek az a 300 forint vizitdíj is fájt... De ez még nem változtat azon, hogy egy gyáva kis muki, nem államférfi.
Nem olyan, mint Kossuth: az is trónfosztotta Debrecenben a Habsburgokat, hülyén. Ráfaragtunk, de az mégis történelem. Ez van, szar ez az erkölcstan.
Orbán meg jó eséllyel feliratkozik Szapolyi, Szálasi, Kádár mellé. Ott a helye.
@Humperdickk: csak most jöttem rá, hogy végiolvastam: "Szapolyi, Szálasi, Kádár". Feudalista, náci, komcsi egy brendben! Mekkora csapat! Real Madrid sucks! LOL!
Nana. Most miért kell félreértelmezni a dolgokat? Mennyi pénzt kerestek?
Gyurcsánynak alapvetően igaza van, de mégis jobban tenné, ha befogná végre. Felismerhetné, hogy minden megnyilvánulása kontraproduktív. Ezzel a balfék húzással az MSZP nyerhetne szavazatokat, de csak akkor, hanem Gyurcsány nyilatkozik.
Szerintem ez a kérdés nem erről a párharcról szól. Kizárólag arról, hogy Orbán hogyan tudja megoldani a megalapozatlanul ígért adócsökkentést. (Deutsch Tamás ugye azt mondta, a járulékcsökkentés olyan bevételnövelő lesz, hogy ki lehet belőle fizetni a 14. havi nyugdíjat - de ez talán kormányon mégse megy).
Most ezt az adócsökkentést a jobbmódúaknak is csak úgy tudja megadni, hogy elvesz máshonnan. (A nem jómódúak sosem érdekelték különösen Orbánt, a "szociális válság" csak ellenzékben volt szlogen).

Elvenni pedig úgy vesz el, hogy az ne látszódjon. Ezért:
1. Áttételesen, a különadókkal adóztatja meg az embereket.
2. Jövőbeli pénzeket költ el ma, a nyugdíj-megtakarítások eltapsolásával. Ezt ők fizetik meg:
www.youtube.com/watch?v=R96-_DP8NTQ&
@Humperdickk: Szapolyai.
Én nem temetném még Orbánt. Érdekesek ezek az újszerű megoldások. szerintem 1-2 évet megér, hogy kivárjuk, mi lesz. ha már elkúrtunk 8 évet.
@ZöldMarci:
1. talán igaz, bár...
2.nincs semmilyen eltapsolás. egyszerűen újra az állami nyugdíj lesz az általános. sehol nincs az leírva, hogy a magánnyugdíj jobb lenne az államinál, ráadásul az EU sem ösztönzi, akkor meg minek erőltessük?
Magánnyugdíj: amit én a kezdetektől fizettem, az a 2008-as eredménybeszámoló alapján kb 2,5% hozamot termelt ÖT ÉV ALATT! A 2009-es eredménybeszámoló kb arról szólt, hogy a "fokozódó gazdasági válság miatt" a befektetéseim kb lenullázódtak. Elvesztek.
Magyarul: pont hogy a szarul megszervezett és gazember bankárok kezére játszott magánnyugdíjpénztári rendszer volt az emberek megtakarításainak ellopása. Ha csak a bankszámlámon lekötöttem volna, ebben az időszakban akkor is hozott volna 6-12% között ÉVENTE!

Az már csak hab a tortán hogy ezeket a befizetéseket is az APEH szedte (inkasszózta!) 2007 óta. APEH számlára kellett befizetni. Akkor most miről is szól a ballib hisztéria???
A nálunk szerencsésebb országokban is mindenhol zűr van zűr hátán. Orbán most megpróbálkozik egy teljesen újszerű politikával, ami bizonyára meghozza a gyümölcsét. Drukkoljunk neki és ne fanyalogjunk!
Ja és a Gyurcsányt már ne hozzátok szóba, mert elmegy az élettől is a kedvem!
a lejárt, szar ballibsi "szakértői" dumák és kormányzás után szinte bármi üdítően frissnek hat.
@Bundili: Én ellendrukkolok a kékszájúnak mert folymatosan hazudik. Azt hazudta, hogy 2 hét alatt rendet csinál de nem történt semmi. Sőt.
@earlyrat: vicces is lenne temetni. Vagy van akikre (akire) 8 évig várunk, hogy csináljanak valamit, majd másvalakit meg fél év után temetnénk??
Most komolyan? Van aki komolyan azt gondolja, hogy minden bajra megoldást lehet találni FÉL ÉV alatt??? Fél év elég arra, hogy minden szart, amit a nyakunkba öntöttek 8év alatt eltakarítsák?? Mert aki így gondolja, attól el kéne venni a szavazati jogokt, mert nincs ki a négy kereke!
4 év múlva, ismétlem 4 múlva lehet csak kb megmondani, hogy egyáltalán elindultunk-e kifele a szarból, és akkor is még csak az elején leszünk a kilábalásnak, de valakik temetnének egy kormányt fél után? Hihetetlen, hogy ez egyáltalán szóba kerül. Sokan nyugodtan nézték a 8 évi ámokfutást, de félévi új irányt már lefikáznak... Erre nem lehet mit mondani.
@fynndafrail: A hiszti a következők miatt van:
1.) valóban az APEH szedte be és 30 napon belül tovább utalta a Te saját nyugdijpénztári számládra. Mint ahogy a járulékokat is beszedi és tovább utalja. De most nem fogja.
2.) Ebből kettő következik: egyrészt rengeteg kérdés, ha éppen jövőre mennél nyugdíjba, másrészt nemhogy nem kerül a számládra , hanem nem is fogják befektetni: ergo a hozamát is elveszited.
3.) A befektetéseid nem vesztek el -ugyanis azok nagyrészt államkötvényekben vannak, illetve más részvényekben. Azok épp aktuális árfolyamától függ, hogy mennyi pénzed van: ergo a veszteséged csak papíron van, ha tavaly vagy idén nem mentél nyugdíjba. Ez épp olyan , hogy valószinűleg a lakásod- és igy a vagyonod "eszmei "értéke is csökkent a lakáspiac pangása miatt, de ettől teljesen független az, hogy jövőre mit fog érni.
4.) Egyébként pedig a jogbiztonságról van szó. Ha én egyszer úgy döntöttem, hogy jobban bizok a saját számlámban, mint a mindenkori kormány nyugdijrendszerében és ezért saját számlára fizetek be a saját kockázatomra, akkor a befizetéseim elvétele olyan mint az államosítás. Egyetlen jogszerű megoldás létezne: ujra meg kellene nyitni a lehetőséget az állami nyugdijba való -önkéntes - visszalépésre és ezt valami mézesmadzaggal összekapcsolni:lehet, hogy hinnének annyian Orbánnak, hogy ugyis meglenne a kivánt bevétel.
De a kapitalizmussal és a demokráciával nem összeegyeztethető, amit most akar csinálni: a kapitalizmus legalapvetőbb elve: a magántulajdon szentsége. Ez inkább olyan szocialista vagy diktaturás gondolatmenet.
Igen. Utolsó abban igazad van, hogy inkább ösztönözte volna az önkéntes átállást. Sajnos az lehet, hogy akkor az EUnak beígért eredmények elmaradtak volna, ha erre vár.
Nem hiszem, hogy ez a most nyugdíjba vonulókat ez fenyegetné,bár nem tudom pontosan, de szerintem a most kb 52-55 éveseknél idősebbek nem is állhattak be magánnyugdíjpénztárakba.
Én már 1 éve visszaléptem az állami nyugdíjrendszerbe. Hosszú életet képzelek magamnak, és 30-40 év múlva biztos lesz magyar állam, sok pénztár pedig össze fog omlani addig
@miskabá:

Miskabá!
Az lehet, hogy lesz magyar állam, csak nem lesz ki finanszírozza! Nézd meg a korfát, a foglalkoztatást és az elvándorlást, és hamar rá fogsz jönni, hogy az államtól semmit nem várhatsz el 30-40 év múlva. A 40 évig fizetett járulékaid után se fogsz egy fityinget sem kapni....

Ideje lenne a felébredni a kádári gőzös csipkerózsika álomból. TUdom, hogy szar érzés lehet, de üdv a valóságban!
Ha jól értelmezem, a post írójának nem az állami vagyonnak az épp' regnáló politikai hatalom általi saját magának való kiosztásával van alapból baja, hanem hogy eddig, 8 éven át nem az ő kedvencei részesültek a jóból. Most örvendezik, a Fidesz ráteheti a kezét minden pénzre. Gratulálok, szép volt, baum.
Végső leszámolás az Mszp-vel.6 millió nézője van most a mozikban.
@gyöngyök:

2: ***MILYEN*** hozamát veszítem el? Ami az utóbbi hat évben veszteségbe fordult??? Mi az hogy a hozamát IS? Még mit? Egyszer azzal jössz, hogy a befizetés maga nem veszik el, utána meg azzal riogatsz hogy mégis?

3: Persze hogy nem vesztek el a befektetéseim. De azok EZUTÁN sem fognak elveszni. Maximum az a hozam veszik el, ami jó esetben realizálódhatott volna, de ugye 6 éves távon látjuk hogy egy nagy frászt, nem termelt hozamot a befizetésem, SŐT, jó részét elbukták.

A lakásos hasonlatod szar. Abban a lakás értéke a befizetett pénznek felel meg, de azt csak a leghülyébbek vitatják hogy az nem fog elveszni. Amit itt sokan veszélyeztetve látnak, az a befizetéseid HOZAMA illetve annak hosszú távon a kamatos kamata.

Totál inkoherens a gondolatmeneted :-D
Életetekbe nem éltetek jobban, mint az elmúlt 8 évben,síró magyarok.Nektek nem plazma tv kell, mobil, meg internet,hanem észak Korea, vagy legyen Kína. Igaz ott dolgozni kell és nem internetezéssel eltölteni a napi munkaidő felét.Nekem már tök mindegy ,hogy Gyurcsány vagy Orbán, de ti szépen besétáltatok kettejük személyes belharcába.Kussolnak a jobber szakértők, félnek, hogy Orbán a sz@rukat is lehúzza a wc-n. Ti meg aszisztáltok a nagy semminek.
A magfánnyugdíjba fizetett összeg a nevemre szóló számlára kerül, gyarapodik, és idő előtti távozásom esetén örökölhető. Konkrét összeg, több mint 2 millió forint, még egyszer mondom, a nevemre szóló megtakarítás.
Ha állami nyugdíjas lennék, a nevemen lévő megtakarítási összeg jelenlegi egyenlege 0 azaz NULLA forint. Azt ugyanis azonnal szétosztják. Van ezzel szemben egy ígéret, hogy ha nyugdíjas leszek, kapok pénzt.
Ígéret!
Mint az azonnali, nagyarányú maszlag.
Politikusnak csak akkor higyj, ha ló legel a sírján!
El a kezekkel a pénzemtől, rohadt tolvaj banda!!!
Sok volt a 300 forint, most meg 10 ezrek sem kevesek?
Bekaphatod, vezér!!
Itt kár összevetni a magánnyugdíjpenztár hozam elmaradást a mostani átcsatornázással....utóbbi pénzeket azonnal elköltik. Az nem jön vissza direktbena számlákra. Ha jön a gazdasági csoda, akkor max könnyebben megkeresheted ismet...ha jön, ha megkeresheted....
"hogy a válság milyen mélyen rázta meg a magyar gazdaságot"
Hát igen. Stabil forint. Kiszámítható adóterhek. Rendkívüli módon megrázta. Gyurcsányék messze jobban csinálták még a tutyimutyi szerencsétlenség-halmazzal (mszp) a hátuk mögött is.
"Fletó-féle milliárdosok"
Gondolsz itt ugye Széles Gáborra, Demján Sándorra, és a többi fidesz-közeli milliárdosra is, ugye?
nem tudom Feri batyank vissza tud-e terni a nagyszinpadra, de egyetlen dologgal mar letette a nevjegyet a magyar tortenelemben: o az egyeduli akitol meg a vitya is fosott...
Ad1. a pénztárban lévő pénzekhez senki nem nyúlt hozzá, az ott rohad továbbra is

Ad2. anno hoztak egy törvényt, hogy az IMF nyomására az állami nyugdíj egy részét átirányítják magánbankok kezében lévő pénztárakba. Beleszólhattál? Nem. (kibaszott kevesen választhattak, mindenki másnak KÖTELEZŐ azóta is) Most hoznak egy törvényt, hogy ugyanezt a folyó összeget 14 hónapra visszairányítják az állami kasszába. Ennyi. Ha ez törvénytelen, akkor a pénztárak létrehozása és feltöltése is az volt! Persze a pénztárak mögött álló pénzügyi körök sírnak mint a fürdős kurva, de nem a te nyugdíjad miatt aggódnak, hanem a saját zsíros bizniszük miatt.

Ad3. A pénztárak elmúlt 10 évének reál hozama 0 azaz nulla %. Ezt tudták produkálni a vérprofi pénzügyi szakemberek, állítólag.
Ez úgy jött össze, hogy egyes években NEGATÍV HOZAMOT produkáltak, azaz nemhogy kamatoztatták volna a pénzt, de eltőzsdézték a leendő nyugdíjad egy részét! Azt ugye nem kell mondanom, hogy amikor te veszítesz egy tranzakción, akkor más valaki nyer rajta... Választásod annyi van, hogy az egyik rabló bandától átviheted a fogyatkozó pénzedet a másik rablóbandához, de NEM NYÚLHATSZ HOZZÁ! Senkinek ne legyenek illúziói: a negatív hozam nincs maximalizálva, és semmilyen minimális kifizetésre nincs garancia! Tehát van rá esély, hogy mikor nyugdíjba akarsz menni (ha nem ment még tönkre a pénztár 30 év alatt), akkor szétteszik a kezüket, és azt mondják, hogy sorry, de eltőzsdéztük az egész összeget. Ezzel szemben magyar állam 30 év múlva is lesz, és lehet hogy nem hatalmas, de törvényben garantált minimális nyugdíjad lesz.

Ad4. Ha nagyon akarsz magadnak takarékoskodni, akkor ott van az ÖNKÉNTES nyugdíjpénztár.
@Lord_Valdez: Én is úgy gondolom hogy gyurcsánynak be kellene fogni. De 2014-ben ki áll ki Orbán ellen? Szörnyű, ez a kettő a választás.
@Lámpavas: No igen. Én aktuáriusokkal - biztosítás matematikus - dolgozom. Összesen egy pénztárat tudnak amelynek valós nyeresége van az infláción felül, a többi számszaki bűvészmutatvány.
Ha globálisan nézzük, a magánnyugdíjpénztár mindenképpen veszteség.
Ha nem az államnak fizetjük, akkor az államnak helyette hitelt kell felvennie aminek kamatát mi fizetjük.
A magánnyugdíjpénztár működési költségei pedig lejönnek a befizetett pénzből.
Tehát az ország egésze szempontjából tuti bukás.
@Bundili: minek? ennek? ez nem más mint szarrágás nem politika és orbán nem más mint egy félművelt tajparaszt
Be van szarva az Orbán és bandája, már csak a Gyurcsány név hallatától is..ezért járnak gumibugyiba.. heheh
állandóan Őt emlegetik, próbálják mindennel leamortizálni, még most is megalázni, pedig most a Gyurcsány összeszedi az elégedetlen népet és párttól függetlenül földbe döngöli a gonosz törpét. Ha kell igazi forradalommal!!!
....
@Lámpavas: Kösz, minden szavaddal egyetértek, olvassátok el amit írt.Különben is: ki az a Gy?
A "legnagyobb magyar" ? - nem. A "haza bölcse"? -
nem. Az Lqró? - IGEN. Akkor meg miről beszélünk?
Gyurcsány szabadságharca abban a pillanatban fog véget érni, amikor meghirdeti. Tehát tegnap. Erre maga Gyurcsány Ferenc neve a garancia. Csapatai csak addig állnak harcban, amíg ő az élükre nem áll, onnantól kezdve pánikszerű menekülés veszi kezdetét. Ha egy politikus nem érzi, hogy mikor kell abbahagyni, arra ez a sors vár.
Lord_Valdeznek igaza van.A szocik Gyurcsány "áldásos"vezetésével lebirkózták magukat majdnem a nullára.A jelenlegi kormánypártok kihasználva ezt a lélektani pillanatot azt csinálnak amit akarnak.Sajnos szerintem igen hülye dolgokat művelnek,de nekik legyen igazuk.
De addig még a Gyurcsány nyilatkozik a kormány tevékenységéről,addig a polgároknál csak erősíti a kormány lépéseit.Ha a szocik nem találnak az emberek számára egy hiteles,olvasmányos,tiszta vezetőt-szerintem Mesterházy erre nem alkalmas-hamarosan az SZDSZ sorsára jut.Magyarországon pedig kialakulhat egy egypárti demokrácia,azaz egy d......a!
Orbán erős, Gyurcsány művelt.
Orbánnak hatalma van, Gyurcsánynak esze.
Orbán nem demokrata, Gyurcsány az.

Facit:
Nem a művelt, okos demokratáknak áll a zászló. Igaz, sosem. Oszt mégis jobb velük.
Gyurcsány messze a legnagyobb politikus az elmúlt száz évben. Államférfi, mint Deák volt. Orbánt annyiban lehet Kossuth-hoz hasonlítani, hogy ő is elsikkasztja a rábízott pénzt.
az állam felfüggeszti a továbbutalásokat, tehát egy jelenleg még nem ismert időpontban/tól elkezdi visszafizetni (ez nyilván összefügg az évi 2-3000 MRD IMF törlesztőrészlet 2 év múlva esedékes kifutásával. hogy miből is? egy példa: nagyon durván számolva a magyar költségvetés bevételi oldala kb. 12.000 MRD Ft. Ha 1 év alatt csupán 2%-kal nő a GDP (ami szvsz kis odafigyeléssel azért teljesíthető lesz), akkor 12.000x0.02= 240 MRD Ft-tal több bevétele lesz az államnak 1 év alatt. A visszatartott mnypjárulék összege kb. 420 MRD lesz. Tehát 2 év alatt csak ebből teljesíteni lehet, és akkor még nem vettem figyelembe a sorra bejelentett NEM adók útján rendelkezésre álló többlet forrásokat (pl. közigazgatás karcsúsítása, PPP beruházások leállítása, közbeszerzés refomja)
@genyamagyar: Az árvaszéki ülnök dícstelen szerepe :-)
@Lámpavas:

Ad1.
Igaz, bár azután, hogy a jövőbeli befizetéseidet lenyúlják, mi a garancia, hogy az ott is marad?

Ad2.
Az állami rendszerben nem vezetik "magánszámlán" a befizetéseidet, ergo nem tudhatod mennyi az annyi, és nem is válthatsz másik pénztárra, ha úgy érzed, hogy szarul teljesít - nekem már csak emiatt is megéri.

Ad3.
Honnan veszed, hogy 10 év alatt 0%?
Forrás?
Az én esetemben ez pl. nem igaz, mert kb. 5% pluszban vagyok.

Ad4.
Az ÖNKÉNTES nyugdíjpénztárban nem ugyanazok kezelik a pénzed, mint a magányp-ban? Mert akkor inkább más befektetési formát keress, hiszen bennük nem bízol, ha jól értem.
Gyurcsány et. a magánnyudíjpénztárakban lévő megtakarítások hozamainak elnyelésétől fél.

Kicsit fura álláspont azok után, hogy tavaly az 50 fölöttieknek tavaly pont ők engedték meg a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe, amikor kiderült, hogy sokkal rosszabbul járnak azok akik a magányugdíjpénztári tagságot választották.
@Starin: Ha az állam akár csak deklarálná, hogy valaha visssza akarja fizetni a magánnyugdíjpénztáraktól lenyúlt összeget, akkor az EU "eredményalapú" számítási módszere értelmében nem lenne beszámítható a költségvetési hiány csökkentésére. Mivel viszont épp ez a cél, az állam nyilvánvalóan nem fizeti vissza, azaz ellopja. Ez a lényeg.
@Lámpavas: A pénztárban lévő pénz a TIÉD, még örökölhető is! Ezt most ellopják!
A kötelező MAGÁN!nyugdíjpénztár lényege, hogy minden bejelentett dolgozó bruttó bérének 8%-t a SAJÁT számlájára utalják havonta. A tervek szerint 2010. novembertől 2011 decemberig ezt senkinek NEM utalják majd a névre szóló számlájára.

Forintosítva talán kicsit szemléletesebb a tervezet folyamánya:

bruttó 150.000 Ft/hó esetén a nyugdíjjárulék 12.000 Ft ami 14 hónap alatt 168.000 Ft
bruttó 200.000 Ft/hó esetén a nyugdíjjárulék 16.000 Ft ami 14 hónap alatt 224.000 Ft
bruttó 300.000 Ft/hó esetén a nyugdíjjárulék 24.000 Ft ami 14 hónap alatt 336.000 Ft
bruttó 500.000 Ft/hó esetén a nyugdíjjárulék 40.000 Ft ami 14 hónap alatt 560.000 Ft
@gyöngyök: te hülye! egy olyan ember sincs aki magánnyugdijas és mostanában megy nyugdijba,legkorábban 8-10 év múlva lesz az első,mert idősebb korban nem érte meg átlépni az államiból.Persze fogalmad sincs a lényegről,csak hörögsz,jó fletónyalonc módra.
@Péter51:
Ott vannak azok, akik korengedménnyel mennek nyugdíjba, és azok, akik annak ellenére átléptek, hogy "nem érte meg".
@Péter51: Érdesebb a stílusod a láncnál, legényke...
Az jut eszembe, hogy miként jutottak emberek adósságspirálba. Tehát, felvettek hitelt. Egy idő után nem tudták fizetni. Hogy ne vigye a bank a lakást felvettek egy újabb hitelt, amit egy idő után nem tudtak fizetni.És így tovább.
Na most az állam kénytelen tartani a hiánycélt. Megsarcol egy-két szektort (bank, kereskedelem, távközlés, nyugdíj stb). Tudja tartani a hiánycélt. A következő években szintén tartani kell a hiánycélt. Újabb szektorokat kényszerítenek többlet befizetésre. Felfedezünk némi párhuzamot? Ha elfogynak a szektorok, honnan vesznek újabb 100 milliárdokat kedves "nagytudású" Matolcsy Úr? Hol szerezte a diplomáját? Talán az Ecserin? És sajna ilyen emberekkel van tele a mostani kormányunk.
azért jó olvasni a sok elvakultat, hogy a "8 év alatt a szocik elk*rták, minden más jobb" mondattal a sz*rt is meg lehet etetni velük....
@HAL 9000: ezek szajkózták 8 éven keresztül,hogy mindent megoldanak pikk-pakk.Idézném "azonnali,radikális adó csökkentés".Ugye amikor a bugris van számon kérve az fáj.Fleto egy barom simán ki kellett volna csinálnia 8 év alatt,csak a maszop gyáva.Egyébként az idézethez képest csak adó emeltek és külön adókat vetettek ki.Talán ez számon kérhető mivel nincsenek meg a csontvázak.Aki a fideszre szavazott az most vagy buta és nem látja mit művelnek,vagy magának sem meri be vallani,hogy át lett verve.Az egy kulcsos szja csak 280ezer forint felett jelent bárminemű adó csökkentést,de igazan azok járnak jól vele akik 600-700ezrte keresnek.Na ez elég ritka fizetés itthon.
Igazából én örülnék a legjobban ha a viktátor mindent be tartana igéreteiből,de erre semmi esély hozza szokásos formáját.Beszél, csak nem mond semmit,minden kérdésre mást válaszol.
Sajnálom Magyarországot megint lesz 4 elpazarolt éve.Pedig a bankadóval teljesen egyetértek,minden pénzt amit az állam belepumpált a szektorba szedjék csak vissza.
Az energetikai külön adó azért pofátlanság,mert a fletonál kibaszottul hisztizek,most be vezetik ami elég gerinctelen,és persze majd drágul az áram,a gáz meg mi egyéb,az áruházaknál meg pont a cba nevű köcsög bandát akarják helyzetbe hozni pedig a bevételükhöz képest sokkal kevesebb adót fizetnek mint a tesco,ráadásul fekete munkában is szépen jeleskednek,csak hát viktor pöcsén lógnak.Választás előtt ki volt adva kötelezően,hogy mindenkinek a fideszre kell szavazni.Elég gáz amit csinálnak,reméljük ne tesznek nagyobb kárt mint fleto.A befektető elpártolását elég nehezen viselné a gazdaság.
@Humperdickk: jaj, még mindig ez a demagóg vizitdíj-izé.
Sosem volt a 300 forinttal gond. A gond az volt, hogy egy olyan rendszerben akartak a SEMMIRE plusz sápot kérni, ami iszonyú elvonásokból (TB járulékok) lóf...t se ad vissza, a szolgáltatás egy nagy büdös nulla. Ha 5 ft lett volna a vizitdíj, akkor is meg kellett volna szüntetni, természetesen, mert ELVI gond volt vele. Azt már csak félénken teszem hozzá, hogy még ennél is nagyobb gáz volt, hogy mindezen felül még takarónak is akarták használni a teszetoszaságukra (na, tettünk valamit, "reform"). Anyátok, az volt ez, nem reform.
@Humperdickk: Fletó nem gyáva, épp hogy a vak ló "bátorságával" megy, hanem inkább nárcisztikus idióta..
Ideje volna qrva jó baloldali könyveket írnia.
Bátraké a szerencse. Kivárunk pár évet, lássuk mi lesz ebből. A bankok megadóztatása már világszabadalom, mert mi kezdtük és sorra zárkózik fel a többi ország. Lehet, hogy tudunk egy új modellt mutatni Európának. Mindenesetre ilyen tempóban 3 éven belül eurónk lesz, valószínúleg ez a cél. A 2014-es évet az euró bevezetésével kezdeni, ennél jobb fegyvertény nem kell majd, a választások előtt.
@Emmet Ray:
Az euró bevezetése nem egyértelműen sikertörténet (lásd Szlovákia), ezért én nem bíznék benne, hogy a választások előtt lesz belőle bármi is.
Adalék a Fletó féle milliárdosok megjegyzéshez.

Idézet 2005- Index cikkből:
"Elindult a gazdasági konzultáció, közölte sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A Fidesz elnökének ismertetése szerint a következő hónapokban fórumokon, az interneten és levélben kérik a gazdaság legfontosabb szerepelőinek véleményét a magyar gazdaságpolitikáról, az akció eredményeit pedig december végén egy dokumentumban foglalják össze.
....
A gazdasági konzultációs testületet Matolcsy György volt gazdasági miniszter irányítja és a tanácsadó testületben mások mellett megtalálható Tolnay Lajos, a Magyar Alumínium Rt. vezérigazgatója is, aki másfél éven át cégtársa volt a jelenlegi miniszterelnöknek."

Illuzió nélkül. A jobboldali oligarchia is létezik. Most ők vannak fent és fenik fogaikat mások pénzére. A baloldali oligarchia pénzére, a te pénzedre, az EU támogatásokra. Ott ülnek a focimeccseken és az első sorban tapsolnak amikor Országos Vezér hülyeségeket beszél a kapitaliznus válságáról. Azok tapsolnak a legjobban akik a legnagyobb kapitalisták kishazánkban (Demján, Csányi, Parragh, ...) Vajh miért? Ők lehet, hogy nem is járnak rosszul a kapitalizmus válságában?

Még egy idézet a Wkiből:
"Az épület – Magyarországon és a közép-európai régióban korábban ismeretlen módon – az úgynevezett PPP (Public-Private Partnership) konstrukcióban, az üzleti szféra és az állam együttműködésében készült. Az Orbán-kormány és a Demján Sándor nevéhez köthető TriGránit-csoport között 2001 decembere és 2002 márciusa között létrejött szerződés szerint az épület bekerülési költségét 31,2 milliárd forint lett volna, amelyet a magáncég megelőlegezett volna, és azt a magyar állam – egyfajta lízingként – a kamatokkal együtt 10 év alatt törlesztett volna. 2002-ben az állam 52 milliárd forint felső határig kezességet vállalt a beruházásért. Ezt Hiller István minisztersége alatt 97,9 milliárd forintos kezességre és 30 éves futamidőre változtatták a 2005-ös költségvetésben, hogy mérsékeljék az egy évre jutó állami kiadásokat. „A végösszeg nem éri el a teljes kezesség összegét, csak 73,54 milliárd forintra jön majd ki” – nyilatkozta a kormányszóvivő 2005-ben.
Az Állami Számvevőszék 2007-ben megállapította, hogy már a kezdeti kormányzati előterjesztések, határozatok sem voltak megalapozottak. Nem készült például piacfelmérés, hatástanulmány, gazdaságossági és költség-összehasonlító számítás."
"tapottat" - ennyit Gyurcsányról :(
@Emmet Ray: "Bátraké a szerencse. Kivárunk pár évet, lássuk mi lesz ebből. A bankok megadóztatása már világszabadalom, mert mi kezdtük és sorra zárkózik fel a többi ország."

Őööö.... Pontosan, melyek is?
Vizitdíj: nem a nagysága volt elborzasztó. Hiszen össze sem mérhető a magatehetetlen rokonaink odaszállítási költségeivel. Hanem a beszedés elborzasztó kulturálatlansága. Kígyózó sorok az automatánál, a járni alig képes "járóbeteg" támogatása fél kézzel, másik fél kézzel a százasok behajigálása - magyaros volt, na, márpedig a magyar gyűlöli, ami magyaros.
@Humperdickk: dick, ha egy kicsit ráerősítesz erre a mocsok stílusra, bárki meglássa, újságíró lesz belőled!
@Napkutya: Európa legtöbb országa. Ne Népszavát meg kommblogokat olvass...
@Humperdickk: ki az a Szapolyi? Netán Kapolyi? Csak hogy művelődjek.
@Leland Gaunt: "Honnan veszed, hogy 10 év alatt 0%?
Forrás?
Az én esetemben ez pl. nem igaz, mert kb. 5% pluszban vagyok."

Tíz év alatt? Gratula!
Nem kezelnéd az én pénzemet is?!
@flippant: mi lehet "sőt" a semmihez képest?
@gyöngyök: negatív hozam esetén valóságos áldás, ha nem "fizetnek" hozamot...
@bierkamp: Ne izgasd fel magad! A te problémádra is lesz megoldás, hamarosan újra megnyílik a OPNI.
@Gerzsonka: akkor miért nem szavaztál rájuk?
@ca2:
Az említett 5% átlagos hozam évente.
Ezzel nem azt mondom, hogy jó befektetésnek számít, mert az infláció inkább több mint 5% volt az elmúlt években, csak nem kedvelem a 0%-os vagdalkozásokat.

Természetesen kezelem a pénzedet szívesen. Évi bruttó 5%-t fogsz kapni. Megfelel? :)
@Hefe: melyik Népszava írja? Az amerikai vagy a "magyar"? :D
@hunyuan: téged viszont mint a kultúra higgadt letéteményesét üdvözöllek.
@bierkamp: ezt adta ki SMS-ben a kapcsolat.hu?
@Rá Dios: Gyurcsány művelt? Hozzád képest?
@genyamagyar: akkor miért bukott akkorát, mint Gazsi elsőben?
@Indriq: akkor miért nem szavaztál a szocialistákra???
@egerészölyv: "Gyurcsány művelt?" - nyelvtani hibás kérdés! Javítva: "Gyurcsány mit művelt?!"
@egerészölyv: jól kiosztasz mindenkit. Sok az egér, mi?
@egerészölyv:
Tipikus jobber vitastílus, hogy engem minősítesz; se definíció, se viszonylat, sem ismeret, de azért teszed.
Az viszont melletted szól, hogy a jóízlésnek - vagy csak a sietségednek - hála, hogy legalább nem fordítod meg az én véleményemet és nem mondod, hogy Orbán művelt. Ja, meg amit ő művel, ugye.
@egerészölyv:

Nem művelt, hanem csinált. Megcsinált kicsinált, aki belénk akart húzni, minket akart kicsinálni. Mondjuk, lövetni lövetett közénk. Mer' akkora esze volt, azért!
@egerészölyv: "Európa legtöbb országa. Ne Népszavát meg kommblogokat olvass... "

Nomost, ezt azért pontosítsuk: melyek is?
"A magánnyugdíjpénztárak 1999 és 2008. közötti, vagyonnal súlyozott éves nettó pénztári átlaghozama +5,7 százalék volt."

"Átlagos éves december/december infláció az elmúlt 10 évben: 6,45 % (az átlaghozamokkal azonos módon, az 1999-2008. évekre számítva)."

Helyesbítek, nem 0% reál hozamot produkáltak, hanem -0,75%-ot.

Köszönjük!
süti beállítások módosítása