Vágási Feri, Grabovsky, A Tenkes kapitánya - mesehőseink a Parlamentben

2010.11.17. 08:00 volankombi

Remek apropója ennek a posztnak, hogy a Facebook-on úgyis rajzfilmfigura-hét van, hiszen rámutathatunk arra, hogy mesehőseink valóban köztünk élnek: többek között a parlamenti közvetítésekben, a híradókban is nap mint nap viszontlátjuk holmiféle politikusoknak álcázva. A jó politikus ugyanis szerepet játszik: választói előtt olyan alapgesztusok, viselkedési minták újrajátszásával igyekszik szimpatikusnak tűnni, amelyek kitörölhetetlenül bele vannak ivódva azok tudatába; a minél egyszerűbb szlogenek mellett ezáltal igyekeznek könnyebben értelmezhetővé, skatulyázhatóbbá válni, és mi más is lehetne fülbe- vagy inkább választói akaratba mászóbb, mint gyerekkorunk hőseivel való azonosulás? Természetesen nem a frizuráról vagy a vizuális hasonlóságról van itt szó, sokkal ravaszabb módon a gesztusokról, a beszédmódról, a probléma tematizálásáról. Politikai kommunikáció kezdőknek és haladóknak - milyen mesehősöket találunk a Parlamentben?

Mesterházy Attila

Az egyszerű észjárású, becsületesen dolgozó ember, aki szerint a politikusi lét is csak egy foglalkozás. A maga módján sármos, nem bonyolítja túl a dolgokat, mindenkihez közel áll, és a családjából meríti erejét. Ő Vágási Feri, minden panelpraliné fantáziája. Figyeljük meg a hanghordozás, a gesztikuláció szájtartásig menő azonosságát.

Gondolom, senkinek sem meglepő, hogy valószínűleg mindketten kommunisták:

Orbán Viktor

Az ember, aki nem sokszor beszél, de amikor igen, mindig nagyon odalő. Neki nem kell a Parlamentben ülnie, hiszen más a feladata: szuperhősként járja országunkat, mikor szükség van rá, és nem tudjuk, hogyan, de mindig megoldja a problémákat. Neki nem kell előre elmondani dolgokat, egyszerűen csak hinni kell benne, azt kész. Ő Grabovsky, az elpusztíthatatlan, aki nem először áll előttünk, és akinek egyebek mellett hazudni sem szokása.

Amikor kell, határozottan és ellentmondást nem tűrően magyarázza mindenkinek megfelelő tetteit:

Vona Gábor

A legkisebb királyfi, az igaz kuruc, aki mindig vesztes pozícióban van, és ezért folyton rajta van a dacos elkeseredés az arckifejezésében, de tartása miatt, és mert neki igaza van, a mesék szerint végül győzedelmeskedik, bármily ostobának is tűnnének rafinériái és hősködései, amikkel ezt megteszi, ha nem drukkolunk neki. A Tenkes kapitánya, aki nem veszíthet, hiszen kuruc, és a kurucság kvintesszenciája a nemvesztés.

Most mondd meg, hát nem cuki?

+1 Bónusz: LMP

Bajban lennénk, ha mesehőst próbálnánk asszociálni az LMP-hez, ugyanis fél év alatt sem sikerült bármilyen karaktert kialakítanunk, már csak azért sem, mert nincs is igazi vezéralak. A párt legnagyobb baja épp ez, hiszen míg a többiek tudják magukat tematizálni a kollektív tudatban, addig az LMP kizárja magát ebből az egyszerűsített önfelmutatásból, és ha ez így marad, akkor semmilyen esélyük nincsen újra bekerülni a Parlamentbe. Mit kezdjen például az egyszeri választó egy ilyen felszólalással?

Tulajdonképpen bármilyen LMP-s parlamenti megnyilvánulást ide lehetett volna tenni, a magyar felnőtt lakosságra vetítve annyira lenne szubkulturális és annyit értene belőle, mint az alábbi videóból:

Nem nagyon hiszem, hogy a mangapornó négy éven belül felfutna.

Végezetül: ebben a posztban, már csak a helyszűke miatt is, csupán a pártvezetőkkel foglalkoztunk (már ahol lehetett), elvégre ők adják meg leginkább pártjuk karakterét, de nyilván vannak még mások is. Na, milyen mesehős Kövér László? Selmeczi Gabriella? Gyurcsány Feri? Lehet kommentelni!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr972452515

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fideszes politikusok kedvenc rajzfilmfigurái a Facebookon 2010.11.17. 21:21:05

A Facebookon a napokban elterjedt őrület, hogy az emberek lecserélik profilképüket kedvenc gyerekkori rajzfilmfigurájukra. Nézzük meg, hogy a Fideszes politikusok hogyan kapcsolódtak be ebbe a kampányba! Orbán Viktor         &nbs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úristen szerencsétlen Kukorelly... Ha hallgatott volna, okosabb maradt volna.

Mondjuk egy dologban igaza volt. "Paradigma váltásra lenne szükség". Ja. Például nem kéne felszólalnia...
Navracsics - Hókuszpók

Hoffmann Rózsa - Szörnyella de Frász

továbbiak: piroslapok.blog.hu/2010/11/16/fideszes_politikusok_kedvenc_rajzfilmfigurai_a_facebookon
Kis Péter - Lusta Dick őrmester
Te jó ég. Hát gondoltam, hogy Kukorelly nem egy Cicero, de azért ez... minek szólal fel, ha nincs mondanivalója?

@Borneó&Celebek: támogatom :)

Horváth Csaba: Csizmás Kandúr

Tarlós István: Palpatine kancellár
@Pólópokol - David: ahogy mondta, az lehet hogy gáz volt, de amit mondott, az nem hülyeség
@Borneó&Celebek: Telitalálat!
Kövér Laci - A kolozsvári bíró
Szörnyella pedig egyértelműen Lendvai, ilyen pofacsontokkal!
@szcsongor: itt most arról volt szó, hogy hogy mondják, mert úgy tűnik, hogy a sikeres beszédhez bizony arra is szükség van.

@Hóember: @Rotfuchs: @teddyde: @Borneó&Celebek: :)

én még egy Lázár János - Mikiegérre gondoltam.
@Brendel Mátyás: a poszt már meg volt írva tegnap, csak ma került sorra. Egyébként meg lennék lepve, ha volankombi kolléga a Piroslapok törzsolvasója lenne :)
@baum: Az elsődlegesség elsődlegesség. Az illem, és a tisztesség egy hivatkozást minimum ezután megkíván. Nem?
@Brendel Mátyás: mivel nem annak a posztnak a hatására született a miénk, miért kellene? Ha most nem linkelitek be, nem is tudtunk volna róla.
"illem, és a tisztesség" meg a piroslap? Bruhahahaha!
@baum: elmondtam. ha nem fogod fel, hát nem fogod fel. így szokott ez lenni. aki nem korrekt, nem is érti, miért kéne annak lennie.
@baum: mondjuk azért, mert én belinkeltelek titeket fordított esetben. de ezek után...
@Brendel Mátyás: felesleges ezen rugóznod. Határozottan kijelentem mégegyszer, hogy Te is értsd: nem a Piroslapok poszt hatására született a mi posztunk! Ezen felül nem tudok Veled mit kezdeni.

Ha már moralizálsz: igaz az a pletyka, hogy a Piroslapok úgy növeli Facebook tagjai számát, hogy egy fiktív személy boldog-boldogtalant meghív rajongónak?
@Brendel Mátyás: @baum: barátaim, ne személyeskedjünk. Mátyás, hidd meg nekem, nem olvastam a posztotokat, ami egyébként is másról szól, ha ugyanannak az apropóján is, úgyhogy a plágium kifejezést enyhén szólva erősnek tartom. Különben, ha nem vetted volna észre, már a második kommentben valaki belinkelte a posztotokat, kétszer is itt van a kommentek között, úgyhogy nem gondolom, hogy canossát kéne járnom :))
süti beállítások módosítása