"Miért nem a bloggerek a képviselők, tisztelt képviselők?"

2011.02.10. 08:08 Fent és Lent

Ez a kedves kép a jozsefvaros.hu-ról származik.

Decemberben írtunk arról, hogy a Blaha Lujza tér átalakítására a téren újonnan elkészült Europeum pláza fejlesztője, az Ablon dolgozott ki egy tervet. A beruházó az átalakítást úgy képzeli el, hogy a létrejött tér a pláza bejárata felé terelje az embereket.

Jakabfy Tamás ellenzéki képviselő a posztunk alapján kérdezett rá a Blaha felújítási tervpályázatára a január 19-én tartott józsefvárosi önkormányzati képviselőtestületi ülésen.

Kocsis Máté fideszes polgármester, a szakmai válaszadást Iván Rolandra bízva, válaszképp hosszasan puffogott azon, miért tájékozódnak felesküdött képviselők blogokból a kerület életéről, és egyáltalán, mi ez a "partvonalról való arctalan és névtelen bekiabálás", amit blogolásnak neveznek.

Ezután következett a kormánypárti politikus hamleti dilemmája a nyilvánosság és a politika viszonyát illetően:

Mert akkor miért nem a bloggerek a képviselők, tisztelt képviselők, akkor miért vállalták önök el, hogyha a bloggerek után mennek, és nem a bloggerek mennek önök után, és nem az önök városi javaslatait fogadják meg a bloggerek, hanem önök a bloggerek városi javaslatait, akkor miért önök ülnek a Képviselő-testületben?

És mindezt azért, mert egy ellenzéki képviselő érdeklődni mert a Budapest legforgalmasabb közterét érintő tervekről...

Szerintünk egy blognak történetesen az lehet az egyik funkciója, hogy informálja az embereket. Kocsis Máté sem szerezhet tudomást a kerület minden rezzenéséről első kézből, és lehet, hogy ő csak a klasszikus sajtóból tájékozódik, de meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy 2011-ben a blogok is információforrást jelentenek. Még a politikusok számára is.

A tények akkor is tények, ha nick, nem pedig polgári név szerepel szerzőként, egy blog pedig nem csupán a véleményét, hanem konkrétumokat és az azokból levont következtetéseket is közölhet, mint történt a Blaha kapcsán is.

A teljes csörte így nézett ki (a jegyzőkönyv itt érhető el):

Jakabfy Tamás

Ezt most én is egy blogon olvastam, bár a polgármester úr a blogokat a múltkori ülésen is egy picit leszólta, de ez a Blaha Lujza térről szólna. Tavaly év végén megjelent egy írás egy blogon, miszerint ugye egy pár hónapon belül egy pláza fog nyílni a Blaha Lujza téren, és a plázának a tulajdonosa elkészíttetett egy tervet a Blaha Lujza térnek a rendbe tételére. Hát így viszonylag elképesztő állítások szerepeltek ezen a blogon. A terv például azt tartalmazza, hogy egyes fákat gyökerestől áthelyeznek a tér egyik pontjáról a másik pontjára, de terv szerint természetesen. És tulajdonképpen az egész tér egy funkciójának nem megfelelő tervet kapott, miszerint egyszerűen nem veszi figyelembe azt, hogy az emberek honnan hova közlekednek a téren belül. Most tudom, hogy ez nem egy hivatalos terv, hanem ezt egy beruházó készíttette, és azt szeretném megkérdezni ezzel kapcsolatban, hogy várható-e a Blaha Lujza tér felújítására tervpályázat kiírása?

 

Dr. Kocsis Máté

A képviselő úr által elmondottakra két részletben válaszolnánk, először én, aztán pedig dr. Iván Roland ügyosztályvezető úr. Én, ha így tetszik, leszóltam a blogokat, hát, ahogy ön fogalmaz, úgy fogalmaz. Két dolgot sérelmeztem, azért válasszuk ketté. Az egyik, hogy szerintem nem szerencsés, ha egy képviselő a blogokon keresztül ismeri meg a kerületet. Ez volt az egyik, amit én szóvá tettem, hogy nekem önmagában az érdekes, ha a képviselők blogokból informálódnak a kerület életéről. Én nagyon ritkán olvasok blogokat, és elég sok mindent szerintem saját tapasztalatból jobban tudok. De pusztán csak az önök, vagy valamennyi blogolvasó képviselőnek szántam. Ez volt az egyik üzenet, hogy furcsán veszi ki magát, ha pusztán onnan ismerik meg a kerület ügyeit. A másik, amit sérelmeztem, ezt szívesen elismétlem, ha ezzel segítek a jövő heti blogélet fellendítésében, az, hogy nem tartom szerencsésnek a partvonalról való arctalan és névtelen bekiabálást felelősségvállalás nélkül. Ezt önöknek, mint esküt tett képviselőknek nem kell különösebben mondanom, nem is tartom egy egyenes dolognak különben. Mindenkinek lelke rajta, hogy, tisztelet a kivételnek, de kevesek kivételével, akik arcukkal, nevükkel vállalják az internetes írásaikat, azon túl ez egy működő gyakorlat, én ezt elfogadom, de hogy a kerület felelősségteljes Képviselőtestületének döntéseire hatékony befolyása szerintem nem jó, ha van, azt pusztán azzal tudom indokolni, hogy az az önök és az én munkámnak is az erős kérdőjele. Mert akkor miért nem a bloggerek a képviselők, tisztelt képviselők, akkor miért vállalták önök el, hogyha a bloggerek után mennek, és nem a bloggerek mennek önök után, és nem az önök városi javaslatait fogadják meg a bloggerek, hanem önök a bloggerek városi javaslatait, akkor miért önök ülnek a Képviselő-testületben. Nekem pusztán ez a problémám, de ezt jövő héten is elismétlem szívesen. Én pusztán ezt a felelősség nélküli, hangsúlyozom, a felelősség nélküli, partvonalról való, nagyon éles szavú, nagyon kritikus bekiabálást nem tartom egy, hogy mondjam, egy korrekt dolognak. Egyébként én inkább, megnyugtatásul mondom, a jövőben én továbbra is az önök véleményére inkább fogok támaszkodni, valamennyiükére, mint egy általam sosem látott blogíróéra. Erre utaltam a múltkor, amit most megismételtem, bízva abban, hogy jövő héten megint anyagyilkos lehetek a blogokon.

 

Jakabfy Tamás

Hát, tulajdonképpen nem mondunk egymásnak ellent, tehát itt természetesen csak arról van szó, hogy egy blogon megjelent információmorzsa azért egy ilyen képviselői kérdést szerintem megérhet, és az a múltkori eset is, úgy emlékszem, hogy egy képviselői kérdés esetében merült fel.

 

Dr. Kocsis Máté

Ezzel nincs gond, a válasz másik részére Iván Roland. Annyit még engedjen meg, hogy mindenki onnan informálódik, ahonnan akar. Én a saját álláspontomat elmondtam, ön is elmondta, nincs vita köztünk ebben.

 

Dr. Iván Roland

A területnek a tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat, így igazából sem tulajdonosként, sem engedélyezőként ebben a kerület nem tud részt venni. Tehát így a tervpályázat kiírását maximum javasolni tudjuk, de ebben döntési pozíciónk nincsen. Egyébként a terveknek egy bizonyos szintje járt az önkormányzatnál, született róla bizottsági döntés, jóváhagyta az önkormányzat. Fogalmazott meg ugyan javaslatokat hozzá, de zömében jónak ítéltetett a szakmai stáb által a terv. Ezek a tervek, amelyeket mi megkaptunk, ezek az ügyiratban rendelkezésre állnak, tehát, ha képviselő úr meg szeretné azt az állapotát ismerni, amit hozzánk akkor benyújtottak, akkor mi ezt készséggel megmutatjuk, és akkor talán pontos információkat lehet majd kapni, és nem blogról kell gyűjteni.

 

Dr. Révész Márta

Azt szeretném megkérdezni, hogy nem lehetne-e arra számítani, hogy amikor ilyen jellegű anyagok kerülnek a kerület birtokába, a hivatal birtokába, akkor anélkül, hogy amit most Iván Roland ügyosztályvezető úr mondott, hogy nem lehetne-e ezeket anélkül megkapnunk, hogy blogra vagy bármire hivatkozva megkérjük? Tehát, hogy valami automatizmust nem lehetnee, mert azért nekünk ez segítséget jelentene.

 

Dr. Iván Roland

A terveket megtárgyalta az illetékes bizottság, meg is kapták a kivonatos részét, tehát rajzi része is volt az előterjesztésnek. Akármikor, bármelyik képviselő megkeres minket, mi pici szervezés után rendelkezésre bocsátjuk, mert ezek elég nagyméretű rajzok, keresünk hozzá egy helyet, ahol ezeket ki lehet teríteni és meg lehet nézni. Tehát bárkit várunk szeretettel ezügyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr632649014

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Takarékos oktatás 2011.02.11. 06:27:05

Az oskolák, no, azok osztán kit érdekelnek, ugyi? Mer' hisz abból nem lészen kenyér, sőt viszi csak a köznek pénzit, amiből amúgy is oly kevéske vagyon! Hát zárják csak be, amelyik nem köll – gondolom, valami ilyesmit vél a jelenlegi hatalom a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KM-nak lövése nincs a blogokról, ezért hát bután fest a vagdalkozása. Ennyit erről. Ami a tartalmi részét illeti, a Blaha felújításának ügye tényleg fővárosi úgy, a tér fővárosi kezelés alatt áll. Innentől kezdve a nyolckert a Blahával baszogatni felesleges.
és akkor most mi va na térrel? tényleg a CÉG épiti meg és leszarják mi a jó a városnak?
Kocsistól sokan vártak többet
@pelikán*: a poszt nem baszogatta a nyolckert, de még Jakabffy sem. Kérdést tett fel a kerület egyik legfontosabb terével kapcsolatban, ami, attól még, hogy fővárosi kezelésű, nyilván érdeklődésre tarthat számot a helyi lakosság és önkormányzat részéről :)
@norbi2k: ez még nem dőlt el, de vannak tippjeim
@pelikán*:
Nem hiszem, hogy baszogatás. A Nyolcker illetékes bizottsága, mint kiderült, korábban hivatalból véleményezett. Ott kérdezhettek és véleményt mondhattak volna a képviselők, ahogy később megtették a bloggerek, és megtette Jakabfy Tamás képviselő. A mostani vitában is megnyilvánulhattak volna azok a képviselők, akik részt vettek a korábbi bizottsági vitában. De hallgattak, még az sem derült ki, hogy kik voltak.

Az ügy mögött persze általánosabb problémák is vannak. Az egyik az óriási mértékben Kocsis Mátéra épülő döntéshozás, illetve kommunikáció. Ami hasznos lehet, vagy még inkább a múltban lehetett, a helyi pártszervezet belső konfliktusainak felszámolásához, a nagyarányú győzelem megszerzéséhez, egyszeri fontos döntések átviteléhez. De a túlzásba vitele és a diszfunkciói hosszabb ideje tovább növelte a sok önkormányzati tisztviselőre egyszerre jellemző félelmet és felelőtlenséget. Kocsis Máté pedig mintha tényleg meg volna lepve azon, hogy ha az emberei ellentmondásokba keverednek, ha indokolt, ha nem, évek óta rá mutogatnak. A fideszes képviselők hallgatását is lehet ennek tulajdonítani. A mostani szereposztásról még keveset tudni, az előző ciklusról az egyértelmű tapasztalatom az, hogy rossz néven vették a kérdéseket. Logikus, hogy megerősödött a hozzáállás, hogy "majd a Kocsis Máté megoldja".

Ezzel együtt van és jótékony hatású a versenyelv és fejlődés a Fideszben, volt és az elmúlt évek fejlesztései miatt még több lett a kerületi ügyekhez hozzászóló kompetens szereplő. Mindez együtt érdekes helyzeteket eredményez. Több más, első ránézésre jobb helyzetű kerülethez képest jóval erősebb a civil aktivitás, ami logikusan nagyrészt blogokban nyilvánul meg (de például önkéntes munkában vagy iskolai feladatokban is). A kerületi Fidesz viszont - bár többen régóta figyelmeztettünk ennek veszélyeire - láthatóan nagy lemaradásban van az írásbeli kommunikáció képessége és az interaktív internet használata terén. A pártszervezet internetes elérhetősége (tehát nem az önkormányzati tisztséget betöltő tagjaik közhivatali mailcíme) az akkori elnök, az egyik alpolgármester központilag nyitott, alig frissített internetes oldalának vendégkönyve volt. E szerint még mindig ő az elnök, és az alpolgármester is, miközben az utóbbi már biztos nem igaz, az előbbiről nincs információ, a vendégkönyvben pedig egy éves az utolsó bejegyzés. A másik interaktív felület a Kocsis Máté Facebook-os oldala, ahol éppen a napokban bontakozhatott volna ki az első valódi vita, ha a polgármester személyi titkára nem törli a kritikus véleményt, egy konfrontatív stílusú politikai nyilatkozat kíséretében. A kerületi Fidesz álláspontját hosszabb ideje az interaktív interneten gyakorlatilag egyedül az SZDSZ korábbi ügyvezetője, az előző két polgármester háttérembere ismerteti-indokolja, aki, mint nemrég kiderült, jelenleg Kocsis Máté háttérembere.

A polgármester blogügyi kirohanásai meglepnek, hiszen a kerülettel foglalkozó blogok zöme tényszerű és mérsékelt, Kocsis Mátéval kapcsolatban, a kritikákkal együtt, sokszor kifejezetten bizakodók és együttműködők voltak eddig. Azért is meglepnek a kirohanások, mert kommunikációs csapdákat állítanak saját magának: a régebb óta aktív bloggereket egytől egyig név szerint ismerik a hivatalban, akiknek a praxisa tele van a bürokratikus eljárásokban keletkezett, de kivizsgálatlanul és megválaszolatlanul maradt ügyekkel.
Idézek: "Szerintünk egy blognak történetesen az lehet az egyik funkciója, hogy informálja az embereket. Kocsis Máté sem szerezhet tudomást a kerület minden rezzenéséről első kézből, és lehet, hogy ő csak a klasszikus sajtóból tájékozódik, de meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy 2011-ben a blogok is információforrást jelentenek. Még a politikusok számára is."
Pontosan. Vannak olyan blogok, ahol a szerző komolyan utána is jár a dolgoknak. Ez nem lebecsülendő! Kicsit a szolgáltatónak is jobban körül kellene nézni a blogok közt, ki a hiteles és ki nem... egy blogíró információt akar szétosztani. Van fontos, és fontosabb, komoly és komolytalan információ. Itt is vannak kategóriák...
Szerintem...
süti beállítások módosítása