Magyar sajtó - A hálózat csapdájában

2011.03.28. 08:03 volankombi

Idén március 15-én olyan dolog történt, amely példátlan a Harmadik Magyar Köztársaság az elmúlt húsz év zavaros átmenetének történetében: egy független csoport, tehát nem egy párt felhívására legalább harmincezren vonultak ki tüntetni a sajtószabadság és más szabadságjogok csorbítása ellen a Szabad sajtó útjára. Lehet elemezgetni, hogy miért jöttek el ennyien, nyilván sok tényező együttállására volt szükség ehhez (igen, szép idő volt, meg bizonyára akadtak turisták is satöbbi), de elbagatellizálni azért elég nehéz ezt a tömeget – éppen annak a magyar sajtónak azonban, amelynek védelmére szerveződött a tüntetés, sikerült ez a produkció.

Az várható volt, hogy a kormánypárti médiumok gyanakodva és ellenségesen fogadják majd az eseményt, de az már a röhejes kategóriába tartozik, hogy a Hír TV stábja (hír, érted, hírtévé) kiment egy közvetítőkocsival, majd forgatás nélkül távozott. Nyilván sokallták a tömeget, amin így már nem lehet gúnyolódni, úgyhogy készítettek helyette pofás kis fröcsögést a Célpontba. A Heti Válasz nem emlékezett meg komolyan a nemzeti ünnep legnagyobb tömeget megmozgató eseményéről. A Magyar Nemzet nyomtatott kiadása ugyanabban a kishírben számolt be az eseményről, ahol Heller Ágnes párizsi nyilatkozgatásairól is értekezett. Ugyanaz a klasszik elhallgatós, lesajnálós, összemosós stratégia, amin ellenzékben ezek a médiumok vinnyogtak, és magukról azt állították, hogy ezzel szemben mértéktartó orgánumok.

De a baloldali médiumokról sem sütött ám a féktelen szakmaiság: az Index a nyilvánvalóan teljesen betépett Király Andrást küldte tudósítani, aki negyven percenként posztolgatott kiragadott mondatokat a beszédekből (amit épp meghallott flesselgetés közben), majd másnap felocsúdván sikerült írnia egy olyan cikket, amire annyira készült, hogy nem sikerült leírnia azt, hogy 4K! – Y generációs mozgalom. (Ezt emailes noszogatásra javította, a cikk színvonala persze ettől nem javult). A Népszabadság egy mondaton belül tért át tudósításában Mesterházy Attila Pilvax közi bohóckodására, és azóta megjelent cikkeiből is egyértelműen látszik a szándék, hogy az MSZP malma irányába hajtsa a vizet, amit az MSZP ugye nem tudott magához csatornázni. Az sem véletlen, hogy kizárólag az ATV-ben és a 168 órában szerepelt valaki is a tüntetés szervezői közül.

Az, hogy tulajdonképpen kik ezek az emberek és mit akarnak, szemmel láthatóan senkit sem érdekelt. A szervezők kiadtak közleményeket, nyitottak voltak a sajtó felé (mint utólag kiderült, talán túlságosan is), azonban kiváló zsurnalisztáink közül ezt nagyjából mindenki leszarta, és a hozzá közeli pártérdekek irányából fogta meg a kérdéskört. A nagyobb médiumok közül senkinek nem állt érdekében az, hogy egyszerűen csak fogjon egy mikrofont, és odatartsa a tüntetésszervezők elé. Médium, érted, közvetítő. A magyar sajtó szerkezete ördögi körbe viszi a szervezőket: függetlennek vallják magukat, a baloldali média saját érdekből hozza őket, erre a jobbos média már mondhatja is, hogy lám-lám, nem függetlenek, és máris zörög a haraszt, tehát a szél fújja. Ahhoz, hogy ebből kitörjön bármilyen magyarországi szerveződés, olyan sajtóra és olyan új nyelvre volna szükség, ami nem ragad bele a bebetonozott hadállások mocsarába, amely felett már régen eljárt az idő, elvégre mégiscsak kint volt az a harmincezer ember, akinek nincsen független hírforrása.

A sajtószabadság-tüntetés a magyar média problémájának állatorvosi lova, éppen azért, mert róla szólt. Március 15-én és az azt követő két hétben bebizonyosodott az, amit igazából mindenki tudott: hogy a magyar sajtó nem is volt szabad. A negyedik hatalmi ág ugyanannak a szűk csoportnak a kezében van, akik érdekeltek a látszatellentétek fenntartásában, és akinek a kezében a többi három is összpontosul.

Ideje volna már ezen a téren is valami forradalmat csinálni.

(Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr532776167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@aronman: igen, ez volt a legjobb videó a tüntetésről, ez igaz. A Népszabadság esetében a későbbi cikkek intenciójáról beszéltem.
nahát, most akkor most a 4K is átélheti amit mondjuk az LMP-vel kapcsolatban imád ekézni: milyen fasza is amikor csinálod-csinálod, de mivel a pártmédiák nem számolnak be róla, jönnek az "értelmiségi" arcok aztán lefitymálnak téged (képletesen) hogy te nem is csinálsz semmit, meg erőtlen, meg súlytalan, stb.
welcome in tha real world. a 4K-nak eddig kurva kényelmes dolga volt, mert saját csatornáján osztotta a saját közönségének. ideje észrevenni, hogy mo-n a pártok vásároltak médiát. minden gazdasági-politikai tömbnek megvan a saját médiája, ahol kizárólag az fog elhangzani amit akarnak. itt nincsenek financial times-ok meg oknyomozás. Itt mikrofonállványok vannak és szócsövek.
tehát ez a kis rügyfakasztó csapat vagy csinál magának médiát (lehet az a facebook is, tök mindegy. bár azért lássuk be, hogy a hazai legnagyobb fb csoportok mind-mind a mass-médiában jelen lévő brandek /Kis Ádámtól a pöttyös rudiig/ és a blogok is csak attól mennek heti 10.000 fölé ha index-címlapon vannak) vagy szembenéz azzal, hogy a pártmédiák a büdös életben nem fognak hírt adni a tevékenységükről.
ez egy ilyen játék.
@gauche caviar: ez a poszt speciel nem a 4K!-ról és nem is az LMP-ről szólt, de egyetértek, az LMP-nek nincs médiuma.
Hát, szerintem tájékozódjunk csak a Financial Timesból, a BBC-ből, a Die Presséből, stb. Szerintem nem veszítünk semmit. (Nem ironizálok).
@gonosz1hal: a Zemberek nem olvasnak FT-t meg BBC-t. itt meg ugye az van gondként vázolva, hogy azok a csatornák amik eljutnak a zemberekhez, azokat pártok irányítják.
sztem egyszerűbb új zembereket "teremteni" (összefogni) mint a meglévő párt-alapú médiákokba próbálkozni bekerülni.

@volankombi: persze, hogy nincs, a média csak és kizárólag pénz kérdése, mint a szőnyegbombázás. az lmp-nek meg nincs pénze. csak ezen blogon is többször előferdült, hogy ment az ekézés, hogy mekkora kuláré, meg mennyire erőtlenek stb. miközben ők azért csinálják a maguk kis dolgaikat, csak nem annyira egyszerű ám bekerülni a fősodorba, mint ahogy az kívülről látszik - és ez az amit most pl a 4K megtapasztalhatott. (ráadásul, az lmp simán ugyanazokat hangoztatja, mint amik a tüntin elhangzottak. csak épp ha az lmp mondja akkro fujj-fujj, ha XY noname valaki, akkor meg micsoda igaz szavak. Nem akarom én védeni az lmp-t, se kutyám, se macskám, csak egyszerűen sem nem fair tolni a fikát azért mert valami nem látszik a mass médiában, másrészt, az lmp-n simán sokszorosan mindig számon van kérve a legapróbb anti-politikai attitűd is, amit a többi párt sokszorosan durvábban csinál, de náluk ez valahogy nem számít ordas dolognak...)

nomeg, nagyon nem szeressem azt az index-fika dolgot ami már mindenhol terjed, hogy elmondjuk, hogy az ellenzék erőtlen, meg stb. de aztán sehol egy molyfingnyi konstruktív javaslat, hogy mit is lehet egy kétharmados úthenger és médiabirodalma ellen csinálni. Nem is kellene új dolog, csak mondjuk külföldi példák, stb. Ez vinne valahová, míg a lezser fika sehova.
@gauche caviar: az LMP-t szerintem nem fikáztuk azért, mert nem látszik a mass médiában, legfeljebb azt hánytorgattuk fel, hogy arctalanok/nincs karakterük benne, és nem a megfelelő módszereket találtak ki ahhoz, hogy esetleg többet szerepeljenek. Ezt jóindulatú kritikának is lehet(ne) venni. Majd egyszer egy posztot ez esetleg megérhet.
Az Index meg csak fanyalog és jófejkedik, tőlük igazán nem érkezett konstruktív javaslat :)
süti beállítások módosítása