A Meki őrzi Osztyapenkó emlékét

2011.06.20. 08:00 gorbacsov


Ilija Osztyapenkó*  százados szobra 1951-től 1991-ig figyelte a M7-es autópálya budapesti bevezető szakaszát, azóta a Szoborparkban lobogtatja a zászlót. Az idősebb generációk a szobor eredeti helyét máig Osztyapenkóként emlegetik, amivel a fiatalabbak sokszor nem tudnak mit kezdeni. Előbb-utóbb persze kikopnak ezek a nevek, mint a Hitler tér, a Majakovszkij utca vagy a Moszkva tér.

A McDonald's azonban felismerte ezt a veszélyt, és Osztyapenkó emlékének megőrzésére Budapesten, a Budaörsi út 112. alatt található "éttermét" hivatalosan is róla nevezte el. Legalábbis az alábbi bankszámlakivonaton ez szerepel:

Az egyik legismertebb amerikai jelkép és a Szovjetunió halott hőse egy volt szocialista országban túllépnek a hidegháborús sérelmeken. Gyönyörű.

--

*Helyesen Osztapenko, de ragaszkodtam az elterjedt, ty-s változathoz. Osztyapenkó több mint név - szimbóleum.

 

Miért is volt hős, hogy szobrot kellett neki állítani? 

A Pesti oldalon elindított parlamentere, Steinmetz Miklós kapitány Vecsés határában aknára futott, Osztyapenko százados viszont eljutott a Kis-

Gellérthegy alatti Szikla-központig, ámde Pfeffer-Wildenbruch tábornok, Budapest védelmének parancsnoka elutasította a megadást. Visszafelé az oroszok gyilkos aknatüzet zúdítottak saját parlamenterükre: Osztyapenko és egy őt visszakísérő német altiszt meghalt.
A későbbi harcokban súlyosan megsebesült, a vári kazamatákban fogságba esett Erich Klein százados (Günter Pape vezérőrnagy hadosztályában szolgált) csak öt évvel a történtek után, 1949. december 24-én került a Don menti Rosztovban az MGB különbírósága elé: ellene a vád a szovjet parlamenter meggyilkolása volt. Klein, aki embereivel fedezte Osztyapenkót, megveretése dacára is ragaszkodott ártatlanságához. Vádlói tisztában lehettek az üggyel, hiszen a kiszabott halálbüntetést kegyelemből 25 év kényszermunkára változtatták. A kommunizmus bukása után a századost ártatlannak mondta ki az Orosz Föderáció legfelső bíróságának semmisségi ügyekkel foglalkozó tanácsa.

forrás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr682992221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerintem ez helyes és jól van így:-D
szerintem ebben nincs semmi hókuszpók, mivel a helyet a köznyelv így hívja, a mekdonálcoknak meg tudtommal ilyen rövid azonosító neveket szoktak adni, szóval kézenfekvő lehetett.
Eddig ezekkel a részletekkel nem kerültem szembe, vagyis persze hogy másképp hallottam eredetileg a történetet. Valaki esetleg meg tudná mondani, hogy mi volt az oka, hogy az oroszok össztüzet nyitottak Osztyapenkóra?

(Ez olyasmi történet, mint amikor a németek lengyel egyenruhába bújva megtámadták saját magukat a közös határon, hogy lerohanhassák Lengyelországot?)
@oázis: joval kesobb ment vissza, amikor nem szamitottak ra
a nemetek szoltak hogy nem kellene visszamenni, de a szabál az szabál alapon visszaindult...

nem volt itt semmi osszeeskuves, a zsidoirtas mar kiderult, hiszen a szovjetek a visszafoglalt teruleteken siman rekonstrualtak a tortenteket, na meg a szlavok elleni atrocitasokat is
tehat nem kellett ujabb erv hozza
Akartak a ruszkik egy emlékművet Budapest nyugati határába - hát így tudták elintézni...
süti beállítások módosítása