Az árpádsávos primadonna és a nyilaskeresztes közönség

2012.03.06. 08:03 Tékás Lacika

Jó nagy adag nácizás kísérte és szakította meg a Török Gábor által moderált legutóbbi két Tárcatükör vitát, a Pintér-Vona és a Navracsics-Gaudi párosok alkalmait. Egy korábbi posztomban foglalkoztam már az „árpádsávos primadonna” jelenségével; azt állítottam, hogy a Jobbik mint „szélsőjobboldali gyűjtőpárt” egyszerre mindenkinek tetszeni szeretne a jobbszélen, kereszténynek, pogánynak, végletesen Európa és nyugatgyűlölőnek és „az igazi” Európát felépíteni szándékozónak, meg persze a szalonképes demokratikus nemzeti radikálisnak és a neonácinak is. Ebben az írásban az utóbbi szálat vizsgálom az előző posztnál behatóbban.

A Jobbik rendszeresen kokettál a neonácikkal, feléjük is tesz kacér tánclépeseket. Erre emlékeztetett az egyik, Novák Előd idézetet tartalmazó, Jobbik-ellenes transzparens a Gaudi-Navracsics vitán. A Jobbik alelnöke ugyanis a kuruc.info azon kérdésére, hogy „Ugye tudod, hogy holokauszt nem volt, hanem lesz?” azt a választ adta, hogy "Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánom". Erről Zagyva György Gyula jut eszembe, akit a Mandiner a Szálasihoz való viszonyáról kérdezett (08:47-nél), amire úgy reagált, hogy „Nem vagyok hungarista egyébként, de nem határolódok el tőle.” Ezek, a neonáci/újnyilas szavazók megtartására szolgáló mondatok ugyanakkor nyilvánvalóan nem perdöntőek a „Neonáci-e a Jobbik?” kérdés megválaszolása szempontjából.

Neopopulisták és neonácik Európában

Kezdjük mondjuk a két nagy európai szélsőjobboldali csoport bemutatásával. Egyrészről vannak a magukat demokratikusnak tartó erők, amelyek részt vesznek a demokratikus küzdelemben, bejegyzett pártként is működnek (persze mozgalmi szervezeteik is vannak), a nemzeti parlamentekbe is gyakran bejutnak, egyes tagjaik (koalícióban ugyan, de) kormányra is kerülnek, és az EP-ben is ülnek képviselőik. Ebbe a csoportba tartozik például a British National Party (BNP), a Front National (FN), az Osztrák Szabadságpárt (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ). Politikájuk megkülönböztető eleme a bevándorló vagy egyéb idegenellenesség és az euroszkepticizmus. A megnevezésükre számos terminust használnak, többek között neopopulistáknak, az európai új jobboldalnak, radikális jobboldalnak szokás őket nevezni. Rendszerkritikusak, de magas fokú intézményes integráltságukból is látható, hogy nem rendszerellenesek.

A neopopulista pártcsaládnál régebbi szereplő a szélsőjobboldalon a neonáci mozgalom. Az egyik legismertebb mozgalmi szervezetük a Blood and Honour, melynek fegyveres szárnya a Combat 18. A neonáci mozgalomhoz tartozónak vagy ahhoz húzónak tekinthetjük például a white power skinhead mozgalom tagjait. A neonáci mozgalom egyértelműen, vállaltan demokráciaellenes, de elvétve akadnak példák arra is, hogy választásokon is elindulnak neonáci pártok. Nyíltan használnak náci és természetesen neonáci szimbólumokat.

Hazai neopopulisták és neonácik

Az itthoni neopopulista mozgalom pártja volt a MIÉP, most pedig egyértelműen ide tartozik a Jobbik, ezt a vonalat erősíti mozgalmi szervezetként például a HVIM és a több részre szakadt, betiltott Magyar Gárda is. A neonáci térfélen a közelmúltban a Blood and Honour hazai képviselőjeként a 2005-ben betiltott Vér és Becsületet találtuk. A 89-ben Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportok (MNA) néven indult, később Magyar Nemzeti Arcvonalként ismert (a többi szélsőjobboldali mozgalommal ellentmondásos viszonyban lévő) szervezet ma már passzív, a Vér és Becsület utódja, a Pax Hungarica Mozgalom viszont rendszeresen hallat magáról.

Az előbb említett mozgalmakkal szemben a Jobbikra nem jellemzőek a demokrácia-ellenes kijelentések, a nemzetközi neopopulista pártokhoz hasonlóan tulajdonképpen rendszerkonform módon működik, integrálódott a demokratikus intézményi struktúrába. Itt fontos megemlíteni, hogy  ez még nem bizonyít semmit, hiszen Hitler és Szálasi is indultak demokratikus választáson. Ugyanakkor az európai neopopulista pártok kormányra kerülve sem bizonyultak neonácinak. Persze erre közbevethető, hogy erre csak azért nem került sor, mert nem volt elég hatalmuk; ha erősebbek lennének, akkor kimutatnák a foguk fehérjét.

A Jobbikról elmondható, hogy a cigányok és zsidók ellen irányuló idegenellenességét jellemzően kulturális érvekkel „támasztja alá”, nem a „cigány faj” vagy a „zsidó faj” alsóbbrendűségéről beszél. Ennyiben is különbözik a neopopulizmus a nemzetiszocializmustól, hiszen utóbbi biológiai rasszista diskurzust használ. A Jobbik értékelésekor fontos szempont még, hogy a párt vezetői Magyarország huszadik századi történelmi vezetői közül rendre Horthyt emelik ki, nem pedig Szálasit. 

A Jobbik kategorizálásának kérdését társadalomtudományi szöveg tükrében is megvizsgálandó idézem Filippov Gábornak a Politikatudományi Szemlében megjelent írását. Azt állítja, hogy a Jobbik nem neonáci, hanem „szélsőjobboldali, azon belül is rendszerkritikus (és nem rendszerellenes) fajvédő jellegű vagy szélsőjobboldali-populista párt.” Később pedig azt is kijelenti, hogy „A MIÉP-hez hasonlóan sokkal közelebbi rokonságot mutat a két világháború közötti fajvédő mozgalmakkal, mint a hungarista vagy más nemzetiszocialista mozgalmi előzményekkel.”


A „nem vagyunk demokraták” jelentése

A közelmúltban nagy port kavart a Vona Gábor által tett „nem vagyunk demokraták” kijelentés. Az ezt követő nehezen értelmezhető magyarázat a liberális demokratáktól való elhatárolódásra szelídítette a kinyilatkoztatást. Ez az epizód csupán a szokásos gesztusnak tűnt a neonácik felé, tehát tulajdonképpen nem új fejleményt jelentett, csak az eddigi működésnek egy látványosabban, radikálisabban előadott változatát. A közelmúlt érdekes történése az volt, mikor Vona Gábor a Ma Reggelben kifejtette, hogy a „nem vagyunk demokraták” mögött van konkrét politikai tartalom. A Jobbik szűkítené a szavazásra jogosultak körét, különböző feltételekhez, például az általános iskola elvégzéséhez kötné a szavazati jogot. A már idézett Filippov-tanulmányban szerepel, hogy „a nemzetiszocialista ideológiának kétségkívül konstitutív eleme a liberális demokrácia és az általános választójogra épülő parlamentarizmus meghaladásának, illetve végső soron megsemmisítésének szándéka.”

Az általános szavazati jog intézményének támadása tehát valós elmozdulás is lehet a neonáci oldal irányába. A kérdés persze csak a szokásos. Vajon most tényleg magát adja a Jobbik, vagy ez is a tánc része?

 

(A képek forrása: tütü, cipő)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr94291901

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.07. 09:15:05

A bejegyzésed bekerült a Mandiner blogajánlójába.

Trackback: A Jobbik és a demokrácia mocsara 2012.03.06. 21:25:39

A nagy alternatívakeresés részeként nemrég az LMP helyzetét tekintettük át, most a Jobbik következik.A Jobbik genezisében a Fidesz és az MSZP egymást szokta vádolni, jellemző hozzáállás, hogy nélkülük bizony semmi nem történhet. Aztán ott a másik gyöng...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Terézágyú: Én egyetlen olyan mértékadó történeti szakirodalmat se olvastam, ahol Gömböst explicite nácinak nyilvánították volna. Nehéz is lenne, hiszen nem volt az. Más a kérdés persze a marxista-leninista történetírás gyöngyszemeivel, viszont azokban a művekben az egész ellenforradalmi rendszert fasisztának nyilvánították (Horthy fasizmus...etc). Majd ez szelidül a Kádár korszak második felére félfasisztává.
@nyekk: Értem én, de amiket leírtam, azok evidens dolgok. Gondolj arra, hogy már most is hogy szívat minket az EU, mi lenne akkor, ha tagok se lennénk? Egyetlen racionális ellenérvet nem hallottam továbbra sem.

>Az exportbevételek forintban jönnek?
Nem, de komoly devizát kell elkölteni arra, hogy realizálódjanak. És drasztikusan csökkennének (mivel az EU védővámokat vetne ki, már csak miheztartás végett is).

>a nem-exporttermelésre elgasznált olaj valóban >drágább lenne.

Ami óriási inflációt váltana ki, hiszen olaj mindenhez kell. Persze az is igaz, hogy mondjuk 600 forintos olajár mellett föllendülne a tömegközlekedés, tisztulna a levegő.

>Az aki olyasmit termel aminek az >importköltsége X euró de csak 0,9X euróért >lehet exportálni pedig egy született vesztes >és nem is szabad termelnie.

Pedig ez a realitás. Hogy mást ne mondjak, a magyar GDP kb. 5%-át adó gépjárműiparban ez a helyzet. És hát autót Magyarország önerőből nem tudna soha a morva életben gyártani.

Az az igazság, hogy nekünk nagyobb szükségünk van az EU-ra, mint az EU-nak ránk. Ez van, ezen semmilyen szájkarate nem változtat.
@bandeirante: Tessék néha független médiumból tájékozódni, ne csak az igazságtól függetlenből. Ugyanis az EU-parlamentben kizárólag a Jobbik szólal fel a magyarság érdekében. A többi párt nagyrészt Magyarország lejáratásán munkálkodik, igen a Fidesz is csak meghunyászkodik, csak itthon nagy a szájuk.
De hallgassa meg bárki Morvay Krisztinát:

kuruc.info/r/6/92958/

Én erre adtam felhatalmazást, hogy képviseljék a véleményemet.
@Frizuravarjú: A kurucinfó a független média????
Na ne má.

Amúgy ismerem, azzal együtt nulla a Jobbik EU-parlamenti produktuma.
@bandeirante: Én pedig azt nevezem gátlástalanságnak és demagógiának, hogy a Jobbik feldobta, hogy ki kéne lépni az EU-ból. Erről szó sem volt, olvasni kellene. A FISKÁLIS UNIÓBÓL való kilépést támogatja a Jobbik, ami nagyon nem ugyanaz.
@neozsivany:
"Én egyetlen olyan mértékadó történeti szakirodalmat se olvastam, ahol Gömböst explicite nácinak nyilvánították volna. Nehéz is lenne, hiszen nem volt az. "

Nem rokonszenvezett Hitler szeméivel? Vagy éppen Mussoliniéval?

Ha nem, akkor nem volt az.
@bandeirante: Ha "0 a Jobbik EU-parlamenti produktuma" az még mindig sokkal jobb, mint a többi párt erősen negatív teljesítménye. Tessék felhozni ellenpéldát!
@Terézágyú:

A kommunizmus mint eszme szimplán jobban/teljesen elfogadott világszerte, mivel a háborúban a győztesek oldalához tartozott.
Egy ország politkai helyzetét pedig a mai világban még mindig a 2. vh-ban betöltött szerepe határozza meg. Ezért nyomják le a legelemibb magyar nemzeti igényeket is az Unióban (nyelvtörvények, kisebbségvédelem stb), miközben ennél sokkal kisebb horderejű dolgokban nekünk ugranak.
A két világháború után kialakult világrend bármiféle megbolygatása azonnali pánikot vált ki a győztesek között.
Koszovó kiváló példa. Mivel nem volt szövetségi köztársaság, egyszerűen nem engedik elszakadni. Az összes többi területi változás 1945 óta szövetségi köztársaságok kiválása volt mesterségesen összetákolt államokból.
Ugyanis Európában még ma is a két világháború után mesterségesen létrehozott államhatárok nemzeti bebiztosítása folyik. A nemzetállamok hozzá akarják igazítani etnikai határaikat az államhatárokhoz. Tűzzel-vassal, ha a mézesmadzag politikája megbukott.
Jöhetsz azzal hogy de Németország.
Igen, ők a kivétel. Olyan erősek gazdaságilag, hogy nem lehet megkerülni őket. Befogadták a győztesek maguk közé, de feltételekkel:
Fogadják el hogy háborús bűnösök mind2 háborúban (ez okozta nekik a legnagyobb lelki törést), hagyják sorsára az idegen, ellenséges országokba került németséget (megtörtént). Sem területi, sem vagyoni kárpótlásra nem számíthatnak a győztesektől. Lásd a csehszlovákiából kitelepített németek ügye. Milyen szépen összezár Európa, vagy mélyen hallgat ha szóba kerül. Cserében Németország gazdag lehet, de állandóan kénytelen nyomni a pénzt az unióba mert nélküle az összeomlana. A német nép pszichésen a béka feneke alatt van, állandó mea culpa megy a 2 vh miatt. Sok németet ismerek, elképesztően frusztráltak.
@bandeirante:

"Pedig ez a realitás. Hogy mást ne mondjak, a magyar GDP kb. 5%-át adó gépjárműiparban ez a helyzet."

És ki finanszírozza ezt a veszteséges gyártást? Hogyan nem ment még tönkre?
@Frizuravarjú:
<<Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, itt az utolsó esély, hogy az ország elhagyja "a nemzeti szuverenitás felszámolását immáron nyítlan vállaló" uniót.>>
@neoteny: Ki mondta, hogy veszteséges? Arról van szó, hogy kicsi a hozzáadott érték. De attól még nem veszteséges.
@bandeirante: "A kurucinfó a független média????"

Tisztelettel érdeklődöm, hogy mely másik médium adta le Morvay felszólalását??

Nos, akkor melyik médiumot érdemes olvasni, ki ír az igazságról és melyik hallgat róla?
@Terézágyú: Mussolini és Hitler eszméivel ebben az időben Churchill is rokonszenvezett. Akkor ő most náci volt vagy fasiszta?
@Frizuravarjú: Pl. a Magyar Nemzet. A kurucinfó a Jobbik házilapja, ha ezt nem tudod, akkor csak csodálni tudom a naivitásodat.
@bandeirante:

Idézlek:

[itt te idézel engem:]
>Az aki olyasmit termel aminek az
>importköltsége X euró de csak 0,9X euróért
>lehet exportálni pedig egy született vesztes
>és nem is szabad termelnie.

Pedig ez a realitás. Hogy mást ne mondjak, a magyar GDP kb. 5%-át adó gépjárműiparban ez a helyzet.
@i.diot:

"akkor helyette ket bela felallasban nem egyenlo egy bela foallasu ber es egyeb koltsegevel,hanem tobb lesz "

Én sehol nem írtam hogy a két új embert félállásban alkalmazod. Én azt írtam, hogy a bérköltségüket felezed meg, vagyis a régi két embered 60 egységnyi bérköltségét megtartod, és abból alkalmazod teljes munkaidőben a négy új embert.

Ha te nem tudsz szöveget értelmezni, az nem az én hibám, még akkor se, ha a hülyeségedet személyeskedéssel próbálod leplezni.

Idióta.
@Frizuravarjú: Máskülönben az EU-ban nincsen fiskális unió (ami ugye nagy, közös költségvetést jelentene), ezért onnan kilépni is elég bajos lenne, bár a Jobbiknak talán még ez a mutatvány is sikerülne.
@neoteny: OK, felületes voltam, a helyes megfogalmazás úgy néz ki, hogy 1 euró export megtermeléséhez 0.9 euró importra van szükség. Ezért a forint árfolyamromlása nem lendítené fel különösebben a magyar exportot. Így már rendben van?
@Rothstein:
"A kommunizmus mint eszme szimplán jobban/teljesen elfogadott világszerte, mivel a háborúban a győztesek oldalához tartozott."

Ilyen ügyesek a komcsik? :)

Vagy Hitler cseszte el, aki egy kalap alá vonta a zsidókapitalista USÁt, és a zsidókomunista SZUt - amivel elérte, hogy ezek ketten szövetségesek legyenek... :)))

"Egy ország politkai helyzetét pedig a mai világban még mindig a 2. vh-ban betöltött szerepe határozza meg."

Ez sajnos így van. Tegyük hozzá, hogy a 2. világháborúban beöltött szerepünket, meg a korábbi száz év határozta meg...

"Ezért nyomják le a legelemibb magyar nemzeti igényeket is az Unióban (nyelvtörvények, kisebbségvédelem stb), miközben ennél sokkal kisebb horderejű dolgokban nekünk ugranak."

Hát, azért ezek nem kisebb horderejűek...

"Koszovó kiváló példa. Mivel nem volt szövetségi köztársaság, egyszerűen nem engedik elszakadni."

Már leírtam, hogy nem értem a jobbosok örömét Koszovó elszakadásakor :) Koszovó pontosan arra példa, hogy hiába ősrégi szerb föld Koszovó, ha egyszer most az albánok vannak többségben, akkor az övéké lett... Mint Erdély, vagy a Felvidék: hiába ősrégi magyar föld, ha egyszer a többség ott szlovák meg román...

"A német nép pszichésen a béka feneke alatt van, állandó mea culpa megy a 2 vh miatt. Sok németet ismerek, elképesztően frusztráltak."

Mi magyarok is... és még sok európai nép sajnos...
@bandeirante: Pl a pusztán polgár borzalmas tűzha
lával járó terrorbombázása, meg hasonlók után, én a nácik, és fasiszták nevében kikérném magamnak, hogy Churchill-t esetleg közéjük sorolják.
@bandeirante: A híresztelésekkel ellentétben mi csak ráfizetünk az EU-tagságra. Sokkal többet fizetünk be, mint amit lehívhatunk, főleg ha a kieső vám- és adóbevételeket is számoljuk. Gazdaságunk teljes ellehetetlenítésésről, sőt felszámolásáról és függetlenségünk teljes elvesztéséről nem is beszélve.

Miért ragaszkodunk annyira az EU-hoz? Mert a "nagyok" azt mondják? Nem fog fájni?

Kérdem és, ha kitörne egy háború vagy bármi másért leállna a behozatal vajon hány napig maradnánk életben Tesco és Auchan nélkül? Ennyire vagyunk önellátóak...
@bandeirante:
"Mussolini és Hitler eszméivel ebben az időben Churchill is rokonszenvezett."

Ő is megpróbálta bevezetni a saját országában a hitleri/mussolinii berendezkedést? Mert akkor igen.
@bandeirante: Hitlert mindig is utálni fogják a folyton plágiumot kiáltó cionisták.
Nála nagyobb plagizálót nemigen hordott a világ, ha figyelembe vesszük a "felsőbbrendű választott nép" szóhasználat ellopását.
:O
Az általános választójoggal kapcsolatban Churchil is szkeptikus volt. Teljesen indokolt annak valamilyen fokú szűkítése (büntetett előélet esetén kizárás, valamiféle nem túl magas kvalifikációs kvóta + előzetes regisztráció).
@Frizuravarjú: Ismét érvek nélküli szólamok.
Ez egyébként a tipikus jobbikos hozzáállás.
Na, ezért nem szeretem a jobbikot. Számtalanszor jártam így jobbikosokkal: elmondok valamit, racionálisan kifejtem, érvekkel alátámasztom. A válasz pedig: De akkor is. Na. Mert. Szebb jövőt!

Ezzel nem tudok mit kezdeni. Érvekkel lehet vitázni, hitbéli szólamokkal nem.
Hát ez furcsán jött le.
Helyesen: Drezda terrorbombázása után... ...a nácik helyében megsértődnék, ha Churcill-t közéjük sorolnák
Húsvétra 60 forint lesz egy tojás.

Köszönjük EU.
gaudi-navra vita fentvan valahol teljes egészében a neten?
@Terézágyú: Khm. Az előbb még az volt a mérce, hogy szimpatizált, most meg pedig már az, hogy megpróbálta-e bevezetni?
Mozgatjuk a célpontot, nehogy eltalálja valaki?

Egyébként a fasizmusnak egyáltalán nem volt rossza a nyugati megítélése. Ha Mussolini fönntartja a stresai frontot és nem áll át a németekhez Abesszínia miatt, akkor a háború után simán a helyén marad, és talán meg a fasiszta rendszer sem változott volna olyan sokat.

Szóval semmi különösebb értelme nincsen Gömbös nácizásának meg fasisztázásának.
@nyekk:
"Drezda terrorbombázása után"

Bezzeg Coventry bombázása nem terrorbombázás volt? :)
@nyekk: "A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval."

hu.wikiquote.org/wiki/Sir_Winston_Churchill
@bandeirante: A fasiszta Olaszország ill. a nemzeti szocialista Németország gazdaságilag igen sikeresek voltak. Sőt, elvileg a II.vh utána USA rengeteget vett át a korábbi III. Birodalom gazdaságpolitikájából.
@bandeirante:
"Az előbb még az volt a mérce, hogy szimpatizált, most meg pedig már az, hogy megpróbálta-e bevezetni?"

Miért, szerinted a kettő nem ugyanaz? Nyilván szimpatizált ha egyszer miniszterelnökként megpróbálta bevezetni.
Ez volt a kérdés, de erre nem válaszoltál :)

"Egyébként a fasizmusnak egyáltalán nem volt rossza a nyugati megítélése. Ha Mussolini fönntartja a stresai frontot és nem áll át a németekhez Abesszínia miatt, akkor a háború után simán a helyén marad, és talán meg a fasiszta rendszer sem változott volna olyan sokat."

Hát persze, Spanyolországban meg Portugáliában sokkal tovább megmaradt a fasizmus, mert ez a kettő pont olyan volt, hogy nem akart mindenáron más államok rovására terjeszkedni.
Igen, ha Mussolini nem áll Hitler oldalára a háborúban, akkor ő is Itália élén maradt volna. Így van. De mindez nem arról szól, hogy mennyire jobb vagy rosszabb ez a rendszer, hanem hogy mennyire kapja el a hübrisz :) Hitler az egész világot akarta, természetes, hogy bele kellett buknia, ahogy mindenkinek aki mellé állt.

"Szóval semmi különösebb értelme nincsen Gömbös nácizásának meg fasisztázásának."
Hát, ha mindenáron védeni akarod, akkor nincs :)
És ahogy látom védeni akarod :)
@==T==:
"A fasiszta Olaszország ill. a nemzeti szocialista Németország gazdaságilag igen sikeresek voltak."

A nácik igen, de az olaszok nem.

""A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval."

hu.wikiquote.org/wiki/Sir_Winston_Churchill"

És akkor most ez mit bizonyít? Hogy Csörcsill is a jobbik pártján áll? :)

Fentebb írták, hogy éppen azért győzhetett ennyire a fidesz, mert éppen ezek az átlagszavazók szavazták meg :)
"a nemzetiszocialista ideológiának kétségkívül konstitutív eleme a liberális demokrácia és az általános választójogra épülő parlamentarizmus meghaladásának, illetve végső soron megsemmisítésének szándéka."

Szerintem is sokkal olcsóbb lenne, ha lenne egy király, akit a vazallusok választanának meg. A többieknek meg kuss van. Ja, hogy ilyen már volt? És nem tetszett?? ;)
@Terézágyú:

A komcsik nem hinném hogy ügyesebbek voltak, bár elképzelhető. Egyszerűen a két ideológia egy idő után nem fért meg egymás mellett, a nyugat pedig a számára veszélyesebbnek tűnő ellen küzdő mellé állt.

Hitler elbaszta. A zsidókba nem jó belekötni. Nagyon befolyásosak, mindenütt ott vannak. Rendszerint vezető posztokon. Ez akkor sem volt másképp.
Nézd meg ki emlékszik már az örmény holokausztra, vagy a magyar holokausztra a Délvidéken. A kisázsiai görög kataklizmára 1915-1923 között, a bolgár holokausztra a mai Égei-Macedóniában (1913-ig a kompakt bolgárlakta tömb határa Szaloniki környékén húzódott, jó nagy török foltokkal tarkítva).
Vajon miért a zsidókéra emlékezünk hetente? Brutalitásában, az örmény és a görög kataklizmák esetében számarányában sem maradt el a zsidóké mögött.
Számomra az ominózus szlovák nyelvtörvények, a deklaráltan biológiai rasszizmusra épülő Benes-dekrétumok bizony nagyobb horderejűek holmi bírói nyugdíjba meneteli kornál vagy a sajtó állítólagos korlátozásánál.
Ha már itt tartunk, elsikkadt egy nagy magyar diplomáciai siker. Talán 1938 óta az első valóban nagy siker. A szerbiai kárpótlási törvény magyarokkal kapcsolatos a Benes-dekrétumokhoz hasonló clausuláit kénytelen voltak törölni magyar nyomásra.
Koszovóról: Igen, ősi szerb föld, a szerb nép bölcsője. A szerbek önként hagyták el, mivel Lipót császártól (nekünk királyunk) ideiglenes letelepedési engedélyt kaptak a Délvidéken, azzal a feltétellel, hogy amikor Koszovót visszaveszik a töröktől, haza kell menniük. Utóbbi 1912-ben történt meg. A szerb királyi hadsereg amint betette a lábát a fentebbiek következtében albán többségű tartományba, azonnal elkezdte ölni az albánokat.
A Jobbik 2 dolog miatt örült Koszovónak: Szerbia ellenségünk (ne tagadjuk a tényt, ez teljesen így van, a 2 nemzet érdekei sehol sem egyeznek), minden ami ellenségünk gyengíti, az nekünk jó. A másik, hogy Koszovó megmutatta, a 2. vh után kialakult államhatárok nincsenek kőbe vésve, és bizony egyes esetekben a népakarat felülírja az elbaszott határokat.
Székelyföld is azóta mozgolódik. A parázs ott van a hamu alatt. Székely kollégáink nagyon bekeményítettek. A népszámlálási adatok nem véletlen mutatják, hogy a románok aránya 1919 óta először csökkent a régióban. Ez példátlan az összes idegen megszállás alatt lévő egykori területünkön. Kérlek ne köss bele a megszállás szóba, mert ez valójában az. A helyieknek nincs beleszólása a dolgaikba, középszintekig csak ejtőernyősök az államigazgatásban, az erőszakszervezetekben egy darab magyar nincs stb stb
A többi kiegészítéseddel maximálisan egyetértek.
@==T==: No meg olyat is mondott, hogy irigyli Németországot a Führerért.

Meg olyat is, hogy ha választani kell a bolsevizmus meg a nácizmus között, akkor neki egyértelműen a nácizmus a szimpatikusabb.

Meg olyat is, hogy ha Anglia elveszíti a következő háborút, akkor reméli, hogy akad majd egy angol Hitler, aki utána helyreállítja az országot.

@Terézágyú: Gömbös nem akart fasizmust bevezetni, csak átvett bizonyos elemeket. Máskülönben nem akarom "védeni"? Miért kéne védeni? Támadja valaki? Egyáltalán mi értelme a történelemben "védeni" meg "támadni" valakit?
Sine ira et studio?

Amúgy nem, a kettő nem ugyanaz.

Az meg ostobaság, hogy Hitler a "világot" akarta. Európát akarta. Az sem kevés, akkor még többet számított, mint most, de ne keverjük össze Európát (jobban mondva a kontinentális Európát) a világgal.

A vicces az, hogy volt olyan, aki TÉNYLEG a világot akarta, de az nem Hitler volt, hanem a japánok (nem mondom, hogy a császár, mert ő speciel nem akarta). Csak erről nem szoktak beszélni, mert nem lehet nácizni hozzá.
ez a feladatsor a szavazólapon szerintem nagyonjó ötlet. első kérdés lehetne az hogy hanyadik bolygón élünk a Naptól számítva. már itt kiesne egy valag ember.
@bandeirante:

Nyilvánvalóan minél kisebb a Mo-n hozzáadott érték, annál kisebb a magyar export lehetséges árelőnye. Persze ez nem szűnik meg a forint gyengülésével, sőt erősödik; csak nem olyan mértékben mint ha nagyobb lenne a helyben hozzáadott érték.

Ettől még nem szűnne meg az autógyártás... ellenben fellendülnének mindazon exportgazdasági ágazatok ahol alacsonyabb az importigény és ennek megfelelően magasabb a Mo-n hozzáadott érték. Azt hiszem a mezőgazdaság tipikusan egy ilyen ágazat... valamint a jórészt szellemi befektetéssel működő iparok (szoftverfejlesztés, mérnöki tervezés stb.)

_Most_ előnyösebb Mo számára ha az EU tagja... legalább is gazdasági szempontból. Ugyanakkor ez a nemzeti szuverenitás bizonyos mértékű feladását jelenti (EU-s szabályozások amiket Mo-n is érvényesíteni kell). Ha/amikor Mo bevezeti az eurót, ez a függés még nagyobbá fog válni: ld. Görögország, vagy ellenpéldaként az UK amelyik még mindig ragaszkodik a fonthoz (és nem is hangzik el a neve amikor Görögország, Olaszország, Spanyolország, Portugália vagy Írország "megmentéséről" van szó).

Mindennek ára van; mindennek vannak előnyei és hátrányai. Ha Mo nem vigyáz, könnyen ott találhatja majd magát ahol az előbb említett "megmentendő" országok: amikor a magyar pártoknak írásba kell adniuk hogy a választások eredményétől függetlenül olyan költségvetést kell csinálniuk ill. adópolitikát bevezetniük amit az ECB és/vagy IMF diktál. _Akkor_ lesz majd az igazi felháborodás...
@Rothstein:
"A Jobbik 2 dolog miatt örült Koszovónak: Szerbia ellenségünk"

A jobbiknak mindenki ellenség, nem? Hiszen számára csakkkkk a magyarság létezik (ahogy mondja), még a demokrácia se...
Ebből következne, hogy a jobbiknak nincs sehol elvbarátja, iszen semmilyen más eszme nem a magyarságot helyezi a középpontba...

És mindenki az ellenség, pl. a szélsőjobbos szerb párt ugyanezeket mondja, csak éppen a magyarok helyett a szerbekkel a középpontban...
Szóval konfúz... :)
@Terézágyú:

Gömbös fasiszta szimpatizáns volt. Azonban ez inkább a gazdaságra értendő.
Politikailag autoriter rendszerben hitt, ami messze nem azonos a fasizmussal. A nácizmushoz köze nem volt.
Szerintem a fasizmus gazdasági rendszere finomítva egészen életképes megoldás lehetne a mostani gazdasági problémákra(korporációk stb).
A mai Magyarországra nézve az én vízióm:
Parlament szétzavarása. "Demokratikus" választások beszüntetése 2 ciklusra.
A parlamentbe csak ex officio útján lehetne bekerülni, szakmai testületek, egyházak, kisebbségek, jogi méltóságok stb képviseletében.
A 8 év lejárta után 2 kamarás parlament. A fentebbi összetétel lenne a felsőház, kiegészítve az államfő által kinevezett arra érdemes emberekkel (nem több 20%-nál).
ezen kívül lenne az alsó ház, csak helyi választások révén lehetne bekerülni, nincs pártlista. Ezzel a pártokrácia hatalmát szét lehet zilálni. Az emberek elsősorban a helyieket képviselnék és nem pártokat.
@Frizuravarjú: Lenyúlták a nyugdíjkasszát! Köszönjük Orbán!
@Terézágyú:

Az ellenségem ellensége a barátom.
Azt hiszem ezt nem kell magyaráznom.
A Jobbiknak sem mindenki ellenséges. a propaganda láttatja ezt.
Mellesleg én úgy gondolom, bármelyik az országot kormányzó pártnak, tényezőknek a magyarságot kellene középpontba helyeznie és favorizálnia. Mivel ők elvileg a magyarság jólétéért, felemelkedéséért, megmaradásáért küzdenek. Elvben.
Ne féljünk már kiállni magunkért, az utolsó háborúnak már lassan 67 éve vége. Meddig akarunk még tekintettel lenni mindenki más érdekeire, amik sokszor teljesen ellentétesek a miénkkel?
Lassan jön az új leosztás. Addig is gazdaságilag, számbelileg erősödni kell.
@bandeirante:
"Gömbös nem akart fasizmust bevezetni, csak átvett bizonyos elemeket."

Aham :)))))
Bisztoss :)

"Máskülönben nem akarom "védeni"? Miért kéne védeni? Támadja valaki?"

Hát te értelmezted támadásnak azt, amit írtam :)

"Egyáltalán mi értelme a történelemben "védeni" meg "támadni" valakit? Sine ira et studio? "

Óóóó, ez már Tacitusnak se jött be :)

Mellesleg éppen a jobbosok mondják mindig, hogy "a történelmet a győztesek írják"... :)

"Az meg ostobaság, hogy Hitler a "világot" akarta. Európát akarta. Az sem kevés"

Jó, túloztam. Ezt így mondják.
Fentebb írta valaki, hogy a "zsidók mindenütt ott vannak"... hát ugye ez is túlzás :)
Érdekes marhaság a poszt és a vita. Teljesen nyilvánvaló, hogy a jobbik a nyilas ideológiát örökölte és az él bennük tovább, valószínüleg meg is próbálja ez az ország, adandó alkalommal kiirtani a maradék zsidóit.
Huh, de jó vót! Régen rettegtem ilyen jót!
@Rothstein:
"Az ellenségem ellensége a barátom.
Azt hiszem ezt nem kell magyaráznom."

Nem, hát ezért lett szövetséges az usa meg a szu :))

"A Jobbiknak sem mindenki ellenséges. a propaganda láttatja ezt."

Azt mondod? :))) Kik a szövetségesei? :)

"Lassan jön az új leosztás."

Ugyan már... :)
A lapom a régiek...

"Addig is gazdaságilag, számbelileg erősödni kell. "

Na, ez az, ami abszolút nem történt meg. És a jelenlegi kormány alatt nem is fog.
@Rothstein:
"A 8 év lejárta után 2 kamarás parlament. A fentebbi összetétel lenne a felsőház, kiegészítve az államfő által kinevezett arra érdemes emberekkel (nem több 20%-nál).
ezen kívül lenne az alsó ház, csak helyi választások révén lehetne bekerülni, nincs pártlista. Ezzel a pártokrácia hatalmát szét lehet zilálni. Az emberek elsősorban a helyieket képviselnék és nem pártokat."

Ezt mondta Herczeg Ferenc is. Igaz, ő is felsőház tag volt... :)

Ma vajon Plagibá kiket nevezne ki felsőházi tagnak...??
@Rothstein:
"Gömbös fasiszta szimpatizáns volt."

És ez nem elég?

Most hogyan vélekednél valakiről, aki kijelenti, hogy ő "kommunista szimpatizáns"??? :)
@Terézágyú:

Azt mondod? :))) Kik a szövetségesei? :)

Lásd az 1.pontot, valamint minden olyan erő, ami a magyarság ügyét a legapróbb mértékben előre viheti.
Pl Jelenleg nagyon fontos tárgyalások lesznek/folynak az Emírségekben. nagy gazdasági hozadékai lehetnek. Ez nem Fideszes duma. Nem vagyok Fideszes, nem is hiszek ebben a kormányban.
Nagyon szar helyzetből indultak, amiből nehéz lett volna kitörni, a szándék meg is volt, de szarul csinálták/ják, miközben a pökhendi stílusukkal olajat öntöttek a tűzre. Ezt így nem lehet. De még így is jobbak mint a komcsik meg a szélsőséges liberálisok. MOndjuk azoknál nem nehéz.
Szóval gazdaságilag minnél jobban függetlenedni kell Európától. Nyugat-Európa döglődik. Ennek sok oka van, nem mennék bele. Én ezt látom, én (még) kint élek, de már nem sokáig. Lassan jövök haza felvértezve sokmindennel amire itthoni boldogulásomhoz lesz szükséges.

"Ugyan már... :)
A lapom a régiek..."
Meglátjuk ...

"Addig is gazdaságilag, számbelileg erősödni kell. "

"Na, ez az, ami abszolút nem történt meg. És a jelenlegi kormány alatt nem is fog."
Egyetértek, zsákutca.
Az "álatlánosnak" nevezett szavazati jog ugyanúgy cenzus. Naivnak kell lenni, hogy ezt valaki ne vegye észre.

Ha nem ismerjük el a jelenlegi cenzus igazságtalanságát (mert egyik rendszer sem tökéletes!) akkor bizony ignorálunk létező problémákat (pl. 18 év alattiak zéró reprezentációja), és ezzel a nácikommunistákat erősítjük!
@Rothstein:
"valamint minden olyan erő, ami a magyarság ügyét a legapróbb mértékben előre viheti."

De ezt más nem viszi előbbre :) Legalábbis soha nem annyira, amennyire a jobbik szeretné...
@Rothstein:
"Egyetértek, zsákutca. "

Csak a kiutat másban látjuk.
Pontosabban: te látsz egy szerinted jó kiutat, én meg nem.
@Terézágyú:

Nem idézed megint helyesen amit írtam:
"Gömbös fasiszta szimpatizáns volt. Azonban ez inkább a gazdaságra értendő."
Nekem a fasizmus gazdasági rendszerével kevesebb bajom van mint a mostani ún vadkapitalizmussal (a fasizmus is ennek korlátozására jött létre Olaszországban anno.).
Látod mennyivel másabb így az idézet?
Ugyanis a brutális politikai erőszakkal én sem értek egyet és Gömbös sem értett, legalábbis semmi nem utal erre.
Arról hogy valaki kommunista szimpatizáns:
Az egy hülye, a kommunizmusnak, szocializmusnak volt kb 70 éve bizonyítani. Nem sikerült, elbukott, életképtelen. A fasiszta rendszerek gazdaságilag működőképesek voltak, szinte mindet katonailag döntötték meg, vagy a katonai kiadásokba rokkantak bele (Spanyolo. Portugália gyarmati háborúik).
A komcsik, szocik gazdaságilag buktak meg, ami sokkal súlyosabb vereség egy katonainál. Az egész eszme létét vonja kétségbe.
@Terézágyú:
"Csak a kiutat másban látjuk.
Pontosabban: te látsz egy szerinted jó kiutat, én meg nem."

Illések és pofonok. :)
@Terézágyú: Nem túl szerencsés dolog összemosni a nemzetiszocializmust a fasizmussal. Csak egy apró különbség a kettő között például a nácik fajelméleten alapuló intézményesített diszkriminatív rendszerének nyomát sem találod Olaszországban, persze a német megszállásig.

Azt pedig nem lehet tudni, hogy Gömbös hogyan viszonyult volna később ezekhez a rendszerekhez, hiszen még idejekorán meghalt(1936). Tehát mondhatjuk azt, hogy Gömbösnek megelőlegezik nagyvonalúan a fasiszta/náci címkét, de ha belegondolunk, ebben az időszakban nagyon sokan támogatták Magyarországon Mussolinit, többek között Bajcsy-Zsilinszky is. Ő náci volt, vagy fasiszta?

Az meg egy külön érdekessége a történetnek, hogy az állítólagosan fasiszta Gömbös az ilyen jellegű mozgalmakat (Szálasi féle NAP, vagy a Böszörményék féle kaszás keresztesek) nem tűrte. Az ő miniszterelnöksége idején tiltják be a horogkereszt használatát, Böszörmény Zoltánt is az ő miniszterelnöksége idején tartóztatják le államellenes szervezkedés vádjával (1936 májusa). Egész derék náci volt ez a Gyula, nem? :)
@Hertelendi: "Lenyúlták a nyugdíjkasszát! Köszönjük Orbán!"

Hogy odaadhassák a cionistáknak törlesztésre.

Köszönjük Emese.
Egyszer valaki definiálja már, hogy a ballib antifa mit ért "nácin"? Ha naponta három zsidónál többet lő a Dunába (Demszkyt meg utána), vagy csak elég ha nem ért egyet a hippieszmékkel?
Én úgy gondolom 5x után (nem most érettségiztem), hogy az égegyadta világon semmi baja nem származna Magyarországnak abból, ha kilépne az EU-ból, mert a rendszerváltás óta csak egyre mélyebbre süllyedt a szarba. Ma már a szar(foss) alatti szinten vagyunk! Ha kilépnénk az EU-l, akkor lenne arra esélyünk, hogy újra kezdjük építeni az országot, de amíg benne vagyunk, csak RABSZOLGÁK leszünk, cigány szakirodalom szerint csicskások. Vissza kellene térni ahhoz a jó HU. szokáshoz ( NEM DAKOTÁHOZ), hogy ha rohanunk előre abba a nagy unióba( a függőségbe), nem ártana oldalra és hátra is figyelni hátha pont onnan kapnánk a segítséget. Le fordítom magyarra a gyenge agyú cionista diplomásoknak. Csak mint hírt mondom, hogy létezik más unió is az Európain kívül! Ha kilépnénk az EU.ból, akkor semmi egyebet sem kell csinálni, mint 180 fokkal megfordulni az OROSZ UNIÓ FELÉ és belépni. Tehát ebből adódik az, hogy nem kell ám rögtön meghalni és keresztre feszíttetni magunkat, ahogy gondolja itt Magyarországon és az unióban 1-2 pénzügyi cóbi. Szerintem egy kicsit jobb és olcsóbb lenne az élet MO-n, és újjá építhetnénk végre az országot. Persze ez mind csak az után lenne lehetséges, ha még az írmagját is kiirtottuk azoknak az embereknek, akik elrabolták az ország vagyonát és tönkre tették.
@Terézágyú:

A jelenlegi köztársasági elnökünk hm ha spanyolul akarnám kifejezni: basura
Sportolói pályafutását becsülöm, amit azóta csinál az gyalázat.
Érdekes hogy Magyarország mindig szarban volt/került, ha a köztársaság volt az államformája.
Fasz Kossuth(1849), idealista puhapöcs és ezzel szándékai ellenére hazaáruló Károlyi(1918-19), 45-47-es kis provizórium, a 89 óta futó sikertörténet.
Véletlen vagy sem? Ki tudja.
Én nem tisztelem ezt a köztársaságot. Semmi tisztelnivaló nincs benne.
A királyságban több volt.
Egyébként érdekes belegondolni, hogy talán az USA az egyetlen példa a világban arra (na meg Svájc), hogy demokratikus eszközökkel lehet csinálni jól működő gazdaságot.
Az összes többi esetben ez csak autoriter rendszereknek, vagy diktatúráknak sikerült. Még a legújabb korban is (Korea, Szingapúr, Malaysia)
@Rothstein:
"Nem idézed megint helyesen amit írtam:"

Hát egyrészt nem vagyok benne biztos, hogy Gömbölini CSAK a gazdaságra értette :) Bocs.

"Az egy hülye, a kommunizmusnak, szocializmusnak volt kb 70 éve bizonyítani. Nem sikerült, elbukott, életképtelen."

Erre mondhatná, hogy "mert rosszul csinálták " :) De eszerint az eszméje, a filozófiai rendszer az jó? :)

Mellesleg az is egyértelmű, hogy a gazdaságilag fejlett náci-Németország azért bukott el, mert mindent akart. Bele volt kódolva.
Ugyanakkor meg, amelyik "nem akart mindent", az gazdaságilag nem is volt jó. Se az olaszok, se a psanyolok, se a portugálok. Meg lehet nézni ma is a gazdaságukat...

Magyarul a fasizmusnak NEM fejlettebb a gazdasága: kizárólag a náciknak sikerült a dolog, a többinek nem...
És ott is csak úgy hogy a diktatúrával párosult, meg a lágerekkel - meg a hódítással...
@Sparti300: édes álom. az a baj hogy magyarország túl megosztott, a komcsi métely túlságosan beépült. 3ból 1 ember lop-csal-hazudik, de lehet hogy kettőből 1. a nemzet mentalitásán kéne először változtatni ahhoz, hogy pozitív változásokat lehessen elindítani, az viszont már túl késő. a magyar nemzet nem egységes, köszönhetően leginkább a tetves kommunistáknak, hogy így alakult. ezt megváltoztatni, a komcsi mételyt kiírtani az emberek gondolkodásából nagyon nehéz, pláne hogy közben bejött ez a szép új világ is, ahol már csak a pénzed számít, nem az emberi értékek. én örülök ha csak simán talpon maradunk a jövőben, és vektorék valahogy elkormányozgatnak.
@Terézágyú: Ezeken a bizonyos elemeken kár gúnyolódni. Mondjuk a nyugat-európai szociáldemokrata pártok is átvettek bizonyos elemeket a kommunistáktól, de ettől nem lettek komcsik.

Az izraeli hadsereg is átvett sok mindent a Wehrmachttól, ettől még nem lesznek nácik. Stb.@neoteny: Ezzel teljesen egyetértek. Sok minden fog még változni a világban, résen kell lenni. És nem az EU-val kell elsősorban jóban lenni hanem a németekkel. Mert EU vagy lesz, vagy nem, de Németország biztos lesz. Ha másként nem, úgy mint Kölni Kalifátus. :-))
@neozsivany:
"Nem túl szerencsés dolog összemosni a nemzetiszocializmust a fasizmussal. Csak egy apró különbség a kettő között például a nácik fajelméleten alapuló intézményesített diszkriminatív rendszerének nyomát sem találod Olaszországban, persze a német megszállásig."

Ez így van. Eco is írja.
De fentebb épp erről írtam, hogy akkor ne mossunk össze a baloldalon se semmit :)

"Azt pedig nem lehet tudni, hogy Gömbös hogyan viszonyult volna később ezekhez a rendszerekhez, hiszen még idejekorán meghalt(1936)."

Hát, azért Mussolini és Hitler már akkor regnáltak :) És már akkor is fasiszták voltak :)

"Tehát mondhatjuk azt, hogy Gömbösnek megelőlegezik nagyvonalúan a fasiszta/náci címkét, de ha belegondolunk, ebben az időszakban nagyon sokan támogatták Magyarországon Mussolinit, többek között Bajcsy-Zsilinszky is. Ő náci volt, vagy fasiszta?"

Igen, akkoriban fasiszta volt. Aztán meg kijött belőle, a nyilasok (nácik) ölték meg, ma meg utca van róla elnevezve...

"Az meg egy külön érdekessége a történetnek, hogy az állítólagosan fasiszta Gömbös az ilyen jellegű mozgalmakat (Szálasi féle NAP, vagy a Böszörményék féle kaszás keresztesek) nem tűrte. Az ő miniszterelnöksége idején tiltják be a horogkereszt használatát, Böszörmény Zoltánt is az ő miniszterelnöksége idején tartóztatják le államellenes szervezkedés vádjával (1936 májusa). Egész derék náci volt ez a Gyula, nem? :) "

És akkor most mi van? :)
Mivel akkor Gömbös volt az állam, azért egy akkori államellenes tevékenység ellene is irányult. Attól még lehet valaki szélsőjobbos, hogy van valaki, aki még nála is szélsőbb :)
Hitlernek is volt fasiszta ellenzéke, amelyet ő kicsinált...
@bandeirante:
"Ezeken a bizonyos elemeken kár gúnyolódni. Mondjuk a nyugat-európai szociáldemokrata pártok is átvettek bizonyos elemeket a kommunistáktól, de ettől nem lettek komcsik."

De bezzeg a magyar szociáldemokrata párt is átvette elemeket a komcsiktól - és ők komcsik is lettek.
:)))
@Rothstein: Egyébként érdekes belegondolni, hogy talán az USA az egyetlen példa a világban arra (na meg Svájc), hogy demokratikus eszközökkel lehet csinálni jól működő gazdaságot.
Az összes többi esetben ez csak autoriter rendszereknek, vagy diktatúráknak sikerült. Még a legújabb korban is (Korea, Szingapúr, Malaysia) Végig gondoltad metszett faszú barátom ,hogy mit írtál? Neked az a demokratikus ország aki kiírt 100millió indiánt, és utána ugatja a demokráciát? Menjél már a menzára és utána aludjál vagy 1000 évet.
@Terézágyú:

Rosszul csinálták ... nos az eszmerendszere sem jó már. Marxnak voltak helyes meglátásai, de a konklúziói gazdasági fantazmagóriák.
A kommunizmus dühből született, egy válasz volt a vadkapitalizmus által kizsigerelt proli tömegek részéről. Az ideológiai alapvetést néhány ezt nézni nem tudó értelmiségi vállalta magára. Marx, Engels, Proudhon stb.
Ebben az esetben a nácizmus születési körülményei hasonlóak. Dühből született válasz egy igazságtalanságra.
A fasizmus születési körülményei mások. Az is a vadkapitalizmus hajtásai ellen született, de kompromisszumképes volt, felismerte a gazdasági szükségszerűségeket is. Ez tette működőképessé a kommunizmussal ellentétben.

A fasiszta kormányok sikerességéről:
Lényegében 2 államot sorolhatunk ide:
Spanyolországot és Portugáliát.
Ha nagyon megvakarom, talán Chilét (egy újabb gazdasági sikertörténet, noha kissé túldimenzionált)
Portugália: Gazdaságilag a spanyolnál sikeresebb. Az Estado Novo egészen jól működött a 70-es évek elejéig. Az ilyen rendszerekkel az a baj, hogy túlságosan 1 vezetőre épül. Ha a vezető megöregszik, nem tud megfelelni az új idők kihívásainak. Nem nagyon vannak meg az eszközök a leváltására. Portugália jó példa rá, de ott az is baj volt, hogy belerokkantak a gyarmati háborúkba. Vagy ki kellett volna vonulniuk, vagy csak Angolára koncentrálni, ami olyan volt nekik mint a franciáknak Algéria.
Spanyolország komplexebb példa. Ott a fasizmus politikailag bukott meg. Kifutott alóla a támogatottság. Nemzetállamot akart építeni ott, ahol a kasztíliai(államalkotó nemzet) kevesebb mint 50%. És ezt most hogy?
Ehhez járult a magas katonai kiadás a marokkói/szaharai háború miatt.
Mondod hogy gazdaságilag most hol tartanak?
1. A fasizmusok uralomra jutása előtt ezek az országok gazdasági csődtömegek voltak.
2. Ahol most tartanak, az nagyrészt nem a fasizmusok sara, hanem a 80-as évektől számított EUs korszakuk hatalmas gazadasági hibái.
@bandeirante:
"Ezeken a bizonyos elemeken kár gúnyolódni."

Nem gúnyolódom, csak azon nevetek egyfolytában, hogy amikor pl. Kádárról ír valaki egy ilyen könyvet, ahol leírja, hogy hááát, nem csinált ő ilyen rossz dolgokat, na jó, az elején, de aztán már nem stb., akkor azért az írója is komcsi marad, meg Kádár is :)

Ezért írom le folyton, hogy vegyük észre: mi történik, ha a fasiszta/náci szót kicseréljük a komcsira...?
@Rothstein:
"2. Ahol most tartanak, az nagyrészt nem a fasizmusok sara, hanem a 80-as évektől számított EUs korszakuk hatalmas gazadasági hibái. "

Akkor visszatértünk a kiindulóponthoz :)
@Sparti300: "Egyébként érdekes belegondolni, hogy talán az USA az egyetlen példa a világban arra (na meg Svájc), hogy demokratikus eszközökkel lehet csinálni jól működő gazdaságot."

ja, csak ott ha nem fizetsz tébét, hagynak megdögleni a járdaszélen. bár engem nemzavarna ha magyarországon is így lenne.
Pedig olyan nagyon cserélgetni sem kell, hiszen mindkettő mögött ugyanaz az érdekközösség áll.
Náci/komcsi - tökmindegy.
@király vagyok: Mi van nigger? a PC-hez engedtek a sitten?
Terror Háza -> még az épület is ugyanaz

:/
@Sparti300:

1. Nem vagyok zsidó. A loginnevem Arnold Rothsteinre utal. Olvassál utána ki volt, innen nagyjából rájössz mi a foglalkozásom. Az igazi nevemnek semmi köze hozzá.

2. Az USA politikai értelemben demokratikus volt. Ergo demokratikus eszközökkel csinált jó gazdaságot. Az hogy mellette kiirtotta az őslakosokat, az megint egy dolog. De a kettő független egymástól.

3. Ez az egyetlen baj a Jobbikkal. Sok az ilyen elem benne mint te, aki nem tud vitázni és személyeskedik. Mondhatnám bunkó, de inkább azt írom, nem tanult meg viselkedni. Így nem lehet politikát sem csinálni, viselkedni tudni kell.
Kár ezért a hozzászólásodért, mert az előző Unióval kapcsolatos teljesen jó volt.
@Frizuravarjú: Hát én ezt úgy fordítanám le helyesen, hogy zsidó/cóbi+ ugyanaz
@Sparti300: Nem szeretem ezt a zsidó szót,mert szegény Kóhn bácsi csak pislog a panelban, hogy mi bajunk vele.
És igaza van. Semmi. Ezért inkább a cionistát használom.
@Rothstein: Az a baj ebben az országban, hogy már 21 éve vitatkoznak és személyeskednek a hozzád hasonlók a parlamentbe, és közben meg szarnak magasról a Magyar népre.
@Terézágyú:

Nem hinném, a legfejlettebb európai államokhoz képest ugyan ezek az országok továbbra is lemaradásban voltak, de ahhoz képest ami előtte volt az elaggott monarchiáik alatt, ahhoz képest komoly fejlődés volt.
Más kérdés, hogy körömszakadtáig ragaszkodtak a gyarmatbirodalmukhoz, amit katonailag nem tudtak megvédeni, csak a pénzt öntötték bele a háborúba (Indiával meg az afrikai felkelőkkel).
De maga a gazdaság működött. Jobban mint előtte.
@Sparti300:

Ha elolvasnád a hozzászólásaimat végig, akkor nem hoznál engem közös nevezőre a mai parlamenti képviselőkkel. De nyilván nem olvastad el a kommentjeim, csak kiragadtál egyet dühtől elvakultan, és lezsidóztál, teljesen alaptalanul mert én aztán soha sehol nem védtem őket, ahogy itt sem.
Nem érzem magam sértve a személyeskedéseidre, inkább szomorúvá tesz a dolog, hogy sajnos a "jobboldalon" is sok ember van, aki nem tud viselkedni.
@Rothstein: Elolvastam mindent és nem csak a te hozzászólásaidat. Elhiszem hogy történelemből és politológiából jó vagy, de nem kéne minden szart csak a jobbikra fogni. Ha valaki független ezektől a homokos parlamenti pártoktól meg ideológiától, akkor az én vagyok. Az úgy mond rendszerbváltás óta(hmmmmm) én senkire sem szavaztam, mert nem volt kire. Lehet nem leszek népszerű ezzel, de én legszívesebben Thürmer Gyulára szavaznék ha lehet, azt is elmondom, hogy miért. Szerintem az országban az egyetlen egy ember, aki nem köpönyegforgató, és HITHŰ a vallásához( a politikai meg győződéséhez). Én már csak ilyen régiesen gondolkozok, szeretek nyíltan beszélni konkrét dolgokról, és nem szeretem ha félre beszélik az igazságot.
@Terézágyú: Nem, Gömbös Gyula sosenem volt XIV. Lajos:) és az államot sem lehet vele azonosítani, mivel az államfő is más volt, a mostaninál egy "kicsivel" komolyabb jogkörökkel. Egyébként ha már mindenféleképpen meg kell nevezni egy arcot a korszakból, aki valóban kísérletet is tett egy ilyen jellegű átrendeződésre, az sokkal inkább Imrédy, mint Gömbös.
Ehhez azért hozzá kell tennem azt, hogy se jobb, se balos nem vagyok és ezért azt sem értem, hogy miért kell mindent csak a jobbra fogni. Most miért baj az, ha az ember nem vigyorog ha szemen köpik?
@HUN_Sector:
Mocskos Büdös telibevert komenyista definíciója a magyar értelmező kéziszótár szerint: az aki az államtól várja el, hogy az ő extra igényeit kielégítse: lásd Vona Gábor Jobbik Kommunista Munkáspárt főtitkára és az ő laptop második aksija.

Talán ha nem hagymát és kóbászt szeletelne rajta, és megtanulná használni, akkor nem kellene pótaksi ;)

Amúgy meg nehogy már egy hozzád hasonló idegenszívű oktasson egy magyar fórumon
@Matolcsyné: Kedves Matolcsyné!Amit hozzászólásodban kérdezel és amiről véleményt írtam aaz két kérdés.Ha a feltett kérdéseidre kell válaszolnom, ismerem a tartalmukat. Bővebben: A minimálbér mértékét megalázóan kevésnek tartom, a kétszerese is kevés ahhoz a társadalmilag hasznos munkához, amit ezek az emberek végeznek, ráadásul megalázó lelki és fizikai körülmények között. Amit én feszegetek, az pontosan az ő érdekükben merül fel. Ugyanis ha tájékozottak lennének az általam vázolt tényezőkben, ezesetben választáskor tisztábban látnák, hogy ki mellé tegyék a voksukat. Látnák azt, hogy az adott kormány pl: az egykulcsos adó eltörlésével megtermthetné a béren kivüli juttatások forrását, nem csökkene a jövedelmük a szuper bruttó módositása miatt és az adókedvezmények kivezetése következtében. Látnák, hogy a pártok közül kiben láthatnak reményt helyzetük javitásának érdekében.Kommentemben nem vettem figyelembe, hogy végig le kell vezetnem az indoklásomat, most megtettem.Reményemet fejezem ki, hogy álláspontjaink láthatólag egyezőek, sajnálom, hogy első neki futásra ez nem derült ki.Az egész témához annyi hozzáfűzni valóm van, hogy részemről az értékteremtő munka érdemel a társadalom részéről kiemelt tiszteletet és megbecsülést mindazok részére, akik ezt végzik.
@specialist: Foglalkozásom miatt van szerencsém vagy szerencsétlenségem a munkavállalók és munkaadók gyötrelmeivel találkozni. Amit leírsz, az a munkáltató kínlódása a KKV körében, hogy fennmaradásáért és az alkalmazottak érdekében egyidejűleg milyen megoldásokkal tudjon fennmaradni.A munkavállalók kiszolgáltatottsága ugyanolyan kilátástalan helyzetet teremt számukra, mint a munkaadó kinlódása. Klasszikusan általában a két embercsoport szemben áll egymással, jelen helyzetben a kétségbeesés azonban azonos helyzetbe hozza az embereket, mely helyzetből csakis az egységes fellépés jelenthet kiutat.Azonban, hogy mi ez a kiút, azt nagyon nehéz kigondolni, kormányzati szándék nem látszik a helyzet megoldására. Az viszont látható, hogy sorra szűnnek meg és nincs segítség az ebből következő munkanélküliség megállitására.
@KopaszMercis: Bibó, ez nem a te országod, még nem vásároltátok fel teljesen, szóval csitt.

Egyébként ha a cég a kezembe nyom egy telefont, aminek az akksija bír mondjuk 4 órát, elvárja hogy 8 órán át legyek elérhető, akkor adjon hozzá pótakksit. Egszerű, mint a faék.
Elolvastam mindent és tök jót rettegtem!
@Tékás Lacika: A Táncsics-akadémiás Filippov gyerek attól még nem lesz hiteles forrás, hogy a Politikatudományi Szemle is leközli.
A poszt rajta kívül a Wikipédiára meg a bulvársajtóra hivatkozik, a Jobbikról és a nemzetiszocializmusról is - nagy jóindulattal - igen felületes ismeretekről tanúságot téve.
@Drang: a Politikatudományi Szemle hiteles tudományos forrás, referált (peer reviewed) kiadvány. Mindegy, hogy aki oda ír, az Táncsics-akadémiás-e, szakmai feltételek alapján bírálják el a beérkezett szövegeket, az opponensek nem ismerik a szerzők nevét. És nézd meg annak a cikknek a biliográfiáját, szerintem eléggé rendben van. Kuruc.info-ra és Mandinerre mint elsődleges forrásokra hivatkozom. Még mindig nem tudom, hogy mire gondolsz, amikor bulvármédiáról írsz. Wikipédiás hivatkozásból van a legtöbb, de azok csak arra szolgálnak, hogy akit a szóban forgó szervezetek érdekelnek, az az alap infókat el tudja olvasni. A szervezetek saját honlapjai szerintem kevésbé informatívak, mint a wikipedia bejegyzések.

De talán fontosabb kérdés, hogy milyen tartalmi kifogásod van. "(...) a Jobbikról és a nemzetiszocializmusról is - nagy jóindulattal - igen felületes ismeretekről tanúságot téve" Konkrétumokat akarok hallani! ;)
@pucuka: Kösz a válaszodat, nagyon szórakoztató volt. A többes szám különösen tetszett.
(A megadással egyébként arra céloztam volna, hogy konszolidálódhatna a Jobbik, pl. visszavehetne az ordas ideológiából. A józan észnek, nem az erőnek kellene megadja magát, de neked kár az ilyesmit magyarázni.)
Tehát amikor a torkodnak ront 3 ci.. izé, cica, akkor majd próbáld észérvekkel meggyőzni őket éjjel a saját házadban.
Ez ugyanaz nagyban. Sajnos sok a nyeszlett kis gyáva féleszű anyucikedvence, aki csak értetlenül pislog ahogy kizsebelik és átvágják a torkát.
@HUN_Sector:
Egyszeru mint te vagy valoban. A Vona gepelni nem tud, nem hogy a gepet hasznalni. Ajandekba kapja a gepet az en penzembol, abbol a hiu abrandbol kiindulva hogy majd nem a szallonnat szeleteli rajta vagodeszkanak hasznalva, hanem szolgalja vele a nepet.

Amugy meg olyan ember aki igenyes a munkajara ha a cege nem biztosit egy eszkozt akkor szepen megveszi maganak ;)
@KopaszMercis: Én csupán azt mondom, hogy a munkáltató, amennyiben megköveteli a gép használatát, köteles biztosítani a zökkenőmentes működést - esetünkben pótakksival.
Olcsóbb lenne a papír és veruza, de ebbe dicső minisztereink valószínűleg nem mennének bele.
@HUN_Sector: Ebben tok igazad van, csak itt nem arrol van szo...

Ha vegig nezel a parlamenti frakcioban, kulonosen a jobboldalinak hazudott kommunista partok kozott (de akar a baloldalinak hazudott kommunista partok kozott is batran korul nezhetsz), akkorlatni fogod, hogy nem hogy a szamitogep hasznalatat nem kovetelik meg, de mondjuk a minimalisan elvart testi apoltsagot sem... Konkretan a hazelnok ugy nez ki, mint egy hajlektalan, a porzse sandor mint egy talalt gyerek stb...
@KopaszMercis: hidd el, én örülnék neki ha maximum tollal és papírral jegyzetelnének, de még jobban, ha egy krétával a börtön falára. Egyébként aki meg a munkaeszközét nem rendeltetésszerűen használja (pl. játszik, pornót néz), attól meg kellene vonni. Egyből lenne az országnak pár száz felesleges ipad 2-je, amit intézményeknek, kórházaknak lehetne adni.
Az öltözködésről: A parlament hajléktalanok gyülekezete (ugye senkinek semmije sincs papíron). Az öltözködés kriminális, ízlésficamos. Az indexes tudósítók sem lógnak ki a sorból...
süti beállítások módosítása