Orbán nem Chavez és nem is Thatcher

2012.03.13. 08:00 Döry L.

Melegh Attila történész-szociológus a kiváló román Criticatac.ro oldalon olvasható cikkében (angolul itt), mutatja be az Orbán kormány viszonyát a nemzetközi nagytőkével és elemzi annak retorikáját.Orbán nem Chavez és nem is Thatcher, inkább egy dél-koreai diktátor. Az ország félperifériás helyzetében az orbánizmus állami erőforrásból segíti a helyi tőkéseket a globális versenyben -  és ezt hívja szabadságharcnak. Magyarország a német gazdaság kínai tartománya. Orbánt bukása után újra a globális kapitalizmus kliensei követhetik a hatalomban.

 

 

Miközben a nem nacionalista magyar középosztály csupán a nyugati média bírálatait visszhangozza, Orbán hátországa, mint egy népi hőst mutatja be a miniszterelnököt. Orbán valóban lehetett volna a helyi Chavez (lásd még Chavez vagy Thatcher-e Orbán vita) egy balos nacionalista vezér, aki a globális kapitalizmus ellen, szociális célokért harcol az állam kereteit használva, Orbán politikája azonban nem emancipatorikus. Ugyanakkor a nyugati kritika is téved, mert bár Orbán valóban autoriter államot épít, nem Lukashenko országát, de még csak nem is Kádár országát álmodja a Kárpát-Medencébe, hanem egy dél-koreai típusú alévetést kínál, alacsony munkabérekkel betagolva minket a globális kapitalizmusba.

A "komcsik"

A retorika persze más mint Ázsiában, mert a célközönség a „nemzeti” középosztály, ezért a kommunikáció maga is nemzeti pántlikájú, ahol a gyűlölet show-k célpontjai a "kommunisták" (bűnöző üzletemberek) és a baloldali értelmiségi csoportok is (sok esetben maga az értelmiség en bloc).


Ez a hamis antikommunista retorika ugyanakkor a fején találja a szöget, amikor azt állítja, hogy ez a posztkommunista elit volt az, ami az országot a globális tőke uralmi rendjébe visszaillesztette, a félperifériás léthez szoktatva vissza az országot. Az antikommunista autodaféban a jobboldali komisszárok újabb és újabb botrányokat fedeznek föl, sok ilyen botrány azonban a büntetőügyön túl, csupán a globális tőke által a lokális elitnek alamizsnaként odavetett – ezért szerkezeti - korrupció része. Ezt a tényt az ”elszámoltatás” már elhallgatja.

A globális kapitalizmusba való betagolásnak a következménye az eladósodott államháztartás is, ami ellen ironikus módon Orbánék úgy küzdenek, hogy néha a helyi következményekkel sem törődve igyekeznek minél jobb adósként, minél több adósságot visszafizetni. Az állam bevásárlásai, például a tulajdonszerzés a MOL-ban nem azt mutatják, hogy a közérdeket képviselné az állam gazdasági szerepvállalása, hanem azt, hogy a félig állami-, félig magántőkéknek, az állam segítségével pozícióhoz juttatása a cél a nemzetközi versenyben. A magyar oligarchák befolyása ismerős tünete a fél-perifériás helyzetünknek: már száz éve is ez volt a felállás, amikor az exportra termelő latifundiális gazdálkodásban a nemzetközi versenyképesség érdekében állami segítséggel tartották alacsonyan a mezőgazdasági bérmunka költségeit.

Orbán sorsa a bukás

Miközben a közép-európai helyzetben benne van a fasizálódás lehetősége, a nyugat szempontjából a német gazdaság egy közeli kínai tartománya vagyunk, ahol olcsón lehet termelni - az ő érdekük nem az lesz, hogy a helyzet egy fasizálódó, vagy polgárháborús betetőzés felé fejlődjön tovább. És bár Orbán bukásra van ítélve, de a hátrahagyott romokon, Orbán jelenlegi ellenzéke, a globális tőke kliensei kormányozhatnak tovább. Az ő érvelésük pedig évtizedeken keresztül az lehet, hogy az országnak káros fél-perifériás kapitalizmus ellen nem lehet küzdeni, mert Orbán is ezt tette - és hát mindannyian láttuk, hogy az hova vezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr364293603

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ember, aki mindig ott volt 2012.03.14. 10:04:12

Mai dajkamesém a szerencséről szól, no meg arról, mennyire érdemes a sorsunkat minden áron rábízni. Megtörtént eset alapján...   Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, élt egyszer egy férfi, akit Joseph Figlocknak hívtak. Utcasep...

Trackback: Hazafiasságból jeles 2012.03.13. 12:50:33

Az új NAT lassan az igazi menzai zöldségleveshez hasonlít: "mindent bele!" Eddig is csak kapkodtuk a fejünket, mire van szüksége a gyermekeinknek (és miről maradtunk mi le): erkölcstanra, hazafiasságra és demokrácianevelésre, a családi életre, méd...

Trackback: A suttyó Index címlapjáról hol van, hogy jönnek a franciák? 2012.03.13. 12:14:11

Nem tudják elolvasni a Libération cikkét? Nincs egy eurójuk az előfizetésre? Nem olvassák az MTI közleményeket? Vagy arra várnak, hogy valamelyik bloghu blog majd jól megírja, ők meg átvehetik a hírt, ami szerint a Bencsik András-féle Demokrata hetila...

Trackback: Kétezer lengyel statiszta-tüntetőt hozat a kormány március 15-re 2012.03.13. 12:12:39

Az Orbán-kormány Lengyelországból importál kormánypárti tüntetőket a március 15-i állami ünnepségekre. A jelentkezők utaztatását a Gazeta Polska szervezi, felhívásában különvonatról, olcsó szállásról és jelképes összegű költségekről ír, a tüntetések sz...

Trackback: Betyárvilág Budapesten? 2012.03.13. 11:17:17

Az nem várható, hogy március 15-én Rózsa Sándor összevonja a szemöldökét a forintárfolyammal, miközben megugatja a lovát....

Trackback: Itt - ott 2012.03.13. 10:21:55

EKÖZBEN MAGYARORSZÁGON

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bértüntetőket fogad ez a nyavalyás, senkiházi, sunyi , bóvli kormány.
A világ szégyenévé tettek bennünket, szidja az Eu-t , de kuncsorog a pénzért. Utál bennünket a fél világ.
Zavarjuk el ezt a sosedolgozott, álszent, gőgös szarjankót a fenébe.
Meddig tűröd magyar az orbáni ámokfutást?
Isten segítsd az orbán nélküli szabad, Magyarországot!!
Ez a cikk hulyeseg. Orban senkit nem erosit, csak a Lajost.
"És bár Orbán bukásra van ítélve,"

Tekintve hogy nem királyság van, minden vezető meg fog egyszer bukni, idáig korrekt. Csak az a kérdés hogy hogyan és mikor. Tekintve hogy a "globális tőke kliensei" se tudnak megoldást találni a jelenlegi problémáinkra (pénzt osztogatni pedig most nem lehet), ráadásul nincs is hiteles képviselőjük ezért nem látom hogy Orbán egyhamar megbuktatható lenne. És igen, Bajnait építik fel ezerrel külföldről, csak pont ez az ami miatt nem fogja a hazai publikum elfogadni. A mai magyar társadalom attól sokkal nacioanalistább mint hogy csont nélkül elfogadjon egy külföldről nyakába ültetett compradort.
Mindig mókás, amikor a különböző okokból Orbánt vallási hevülettel gyűlölők kitalálják, hogy a különböző rendezvényeken ezer/tízezer/százezer tüntetőt a Fidesz fizeti évek óta. Olyan elképzelhetetlen, hogy kb. 1,5 millió Fidesz szavazóból 100-200 ezer tüntessen?
Ha ez megnyugtatja a baloldalt, akkor tegyék.
A cikk pedig alapvető tévedéseket tartalmaz. Nem ismeri a Fideszben valóban létező elképzeléseket, a magyar jobboldal prioritásait, és általában egy rendkívül felszínes írás. Bár jól látja, hogy a külföldi tőke érdeke, a hozzá lojális, érdekeit kiszolgáló szereplők támogatása, de pont ezért téves a jobboldal gazdasági elképzeléseiről való - másnak nehéz nevezni - képzelgés.
@Checkpoint Charlie: Ha időd engedi, majd meséld el, h. a jóoldal gazd. elkp. mégis micsodák, hiánycélban való vergődéstől, az ázsiatikus lefelé adó-versenyzésen át, emberi erőforrás leértékelésen keresztül, a lex demjánig.
Ez már az n. olyan megközelítése annak a "nagyvilágból" hogy a fidesz/Orbán miként is értelmezhető úgy hogy alátámassza a szerző prekoncepcióját kívánalmait.

Egyik legfontosabb ismertetőjelük hogy úgy akarnak mondani bármit is hogy igazából nem mondanak semmit, hanem a prekoncepció kulcsszavait egy általános, konkrét tények nélküli szövegben elhintik, megfelelő szósűrűséggel.
@Döry L.: Arra várhatsz, hogy ezektol értelmes választ kapjál konkrét kérdésekre... ja, vagy irónia volt, akkor LOL
@P.: De legalább mi nem rohanunk le ártatlan országokat...
Attól tartok, a helyzet nem ilyen egyszerű. Az egy dolog, vajon Orbán tényleg bukásra van-e ítélve, a nagyobb probléma, hogy miként kormányoz(hat)od az országot. Ugyanis a bronzkor óta a hatalom a munkaerő kontrolljáról szól, és ez a munkaerő minőségétől függ. Ahol a gazdaság olyan, hogy nagyobb kreativitás szükséges, ott a demokratikus eszköztárak erősödése történik, ahol pedig a betanított munkások és a kétkezi mezőgazdasági munkások dominálnak, nos, ott...
Ezért volt MO-on is a neofeudalizmus (lásd Puszták népe), sőt a volt SZU-ban a falukra/szovhozokra/kolhozokra a faluelhagyási tilalom már-már a feudalizmust idézte. Persze nem azt állítom, hogy feudalizmus volt, csupán a hatalomgyakorlás eszköztára volt hasonló, a hasonlóan alacsony szintű munkaerő miatt.
Visszatérve a témára, adott egy ország, ahol a népesség jelentős része munkanélküli (szándékosan vagy sem), egy másik rész alacsony képesítésű szalagmunkás vagy hasonló, jó része a népességnek az államtól függ (nyugdíjas, állami alkalmazott), a valódi középosztály és értelmiség pedig csak bokréta a kalapon. Nem szeretném, de félek - hogy műszakilag fejezzem ki magam - "az ország állapotterében a féldiktatúra a legvalószínűbb egyensúlyhelyzet".
Azokat a Magyarokat akik az EU:-ban az országot lejáratják mert megint a rabolós hatalomra törnek ,azokat haza árulásért meg kell BÜNTETNI!!!!Azok akik a pénz és más okok miatt lejáratják az országot,és gazdaságilag a padlóra küldik csak azért ,hogy későbbiekben az Mszp tovább szipolyozza az országot és népet.Na ezért szálka minden külföldi és Mszp szemében Viktor. Ezért tart be a Mszp és külföldi csatlosai a Magyarnak
süti beállítások módosítása