Melyik Kossuth-szobor jobb?

2012.06.13. 06:31 volankombi

Zajlik a Kossuth tér átalakítása, olvashatjuk a cikkben, nézegethetjük a galériát, és bár persze 1944-ben nem így nézett ki a tér, a különbségek éppenséggel jó kezdeményezéseknek tűnnek (füvesített villamospálya, elzárás a forgalom elől). Nem tekinthetünk el azonban a szobortranszportok értékelésétől: a Károlyi-szoborról már írtunk posztot, most megtekintjük a régi és az új Kossuth-szobrot, és megpróbáljuk eldönteni, hogy melyiket szeretnénk inkább látni a Parlament előtt. Nem lesz nehéz.

kossuth_original.jpg

A régi szoborcsoportot 1927-ben avatták, Kossuth körül a Batthyány-kormány miniszterei búslakodnak, jelenleg még Dombóváron, de pártunk és kormányunk erősen elkötelezett a visszaszállítás iránt. A szoborcsoport tagjai egytől egyig a földet nézik: bármily heroikusak is, érzékelhetően bukott figurák, akik meghajolnak a Horthy-rendszer király nélküli királysága előtt.

kossuth_uj.jpg

Ezzel szemben az 1952-ben telepített, és most eltávolítani szándékozott Kossuth harciasan mutatja az utat a Parlament felé a vele szövetkezett rétegeknek ("parasztasszony gyerekkel, levett süvegű paraszt, katona, munkás fegyverrel, diák karddal, csikós bő gatyában, fegyverrel"), mintegy intő jel gyanánt a mindenkori államhatalom számára, hogy a köztársaságnak kiket kell szolgálnia.

Aki nem royalista, és hisz a köztársaság eszméjében, annak számára nem lehet kérdés, hogy ha a kettő közül választani kell, akkor továbbra is ez utóbbi szobrot szeretné látni a Parlament előtt. Ha egy kicsit is elgondolkozunk a szoborcsoportok mögöttes jelentéstartalmáról, kénytelenek vagyunk egyetérteni a Rákosi-korszak vezetőivel, akik "pesszimista hangulata" miatt lecserélték az eredeti alkotást. Egyébként az új Kossuth-szobor annak a Kisfaludi Strobl Zsigmondnak a műve, aki változatos korokon keresztül alkotott köztéri szobrokat állami megrendelésre (1917: Görlicei áttörés, 1926: Tisza István-szobor, hogy két példát említsünk), így ebben az esetben igazán nem egy korábbi rendszer nímand kegyencéről van szó. Lassanként fel kéne már fogni, hogy a kommunizmus is hozzátartozik közös történetünkhöz, és bármennyire utáljuk is a Rákosi-korszakot, nem megoldás kritika nélkül eltávolítani minden nyomát. Ez a szemlélet mentette meg egyébként a Horvay János-féle eredeti alkotást is, mikor Dombóvár 1959-ben megvette a kőfaragóknak felajánlott, pusztulásra ítélt szobrokat. S ha már a helyi fideszesek is azt szeretnék, miért ne maradhatna ott?

Az eredeti szoborcsoport visszaállításának vágya viszont újabb remek példája annak, hogy miféle szimbolikus restaurációt szándékozik végrehajtani a Fidesz Magyarországon, ez esetben "a tér eredeti állapotának visszaállítása" álszent indokát használva fel.

(képek forrása: depresszív

                     menő)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr564580773

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szőcs lemondott, egyetlen jó döntés két év alatt 2012.06.13. 10:19:32

Szőcs Gézát vannak, akik jó költőnek és/vagy írónak tartják, vannak, akik nem. Egy dologban azonban lényegesen egységesebb a kép: kevesen akadnak ugyanis, akik ne tartották volna totálisan impotens, arrogáns és párbeszédre képtelen államtitkárnak. Szőc...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szögeljenek fel egy doboz Kossuthot egy kőlapra oszt jóvan.
A dohányzás káros az egészségre!
Különben is szabályozták már, hogy nagy kutyát mekkora kötélen lehet tartani.
@Dinkainka: Rendben, ezt írják is rá egy márványtáblára a Kossuth alá. Fölé meg mehet egy-egy kép, az egyik egy nagy ronda rákos tüdőről a fiúknak, a másik pedig a lányoknak mutatja be, milyen is a dohányos arcbőr. Az egészre pedig egy szigorúan szabályos pórázra kötött kaukázusi vigyáz, mert különben leöntené valami Munkás-párti szabotőr.
A régi szoborcsoport enyhén szólva jobban néz ki.

Valószínűleg csak azoknak nem tetszik, akiknek a magyar himnusz sem, de nekik nem muszáj ám itt élni.
technikailag simán megoldható lenne egy salamoni "a Batthyány-kormány miniszterei elvegyülnek a nép között" + a bipoláris Kossuth fázisai" szoborcsoport létrehozása
Azt nem lehetne, hogy ennek a túlértékelt, izgága politikai kalandornak egyáltalán ne legyen szobra?
"A szoborcsoport tagjai egytől egyig a földet nézik: bármily heroikusak is, érzékelhetően bukott figurák, akik meghajolnak a Horthy-rendszer király nélküli királysága előtt." - azért ez egy kissé, őőő,khm, tendenciózus műelemzés. Mintha egy 1952-es újságcikkből szóló idézet lenne.

A régi szobor egyértelműen jobb, a baj azzal van van, hogy mindkettő főalakja egy olyan figura, aki teljesen méltatlan kultusz övez már több mint 100 éve.
Kossuth a saját imázsán kívül az égvilágon semmi maradandót nem alkotott ebben az országban. Bár az tuti, hogy a köztársaságpártiak kedvence ez az önjelölt, demagóg népvezér, aki annyit értett a politikához, mint hajdú a harangöntéshez.
EGY OLLAN KOSSUTH SZOBOR VÓNA JÓ, AMELLIK BEINT !!! :)
@kvadrillio: A felirat pedig: Kossuth. Kicking ass since 1802.
Ha a t. posztolót nem a Fidesz iránti részben jogos, részben elvakult gyűlölet motiválná, nem tartaná úgy, hogy a mostani Kossuth-szoboregyüttes megfelelőbb. Mi több, nem beszélne a köztársaság nevében, mint egy rossz Károlyi-reinkarnáció.
A mostaninak nemcsak a rákosista dögillata idegesítő, hanem a megformálás döbbenetesen alacsony, művészietlen "színvonala" is. Akkor is el kellene onnan söpörni, ha pázsit kerülne a helyére vagy a Dániel-enhanced Őfőméltóságú Úr.
@aeidennis:
ez teljesen igaz a Kossuth utáni összes magyar politikusra is.
@öntelt radírpók: ez kétségtelen, én von Neumann Jánost javaslom a helyére, amint törpített Einsteinek, Szilárd Leók, Fermk és Diracok nyüzsgik körül, szerényen lehorgasztott fővel.
@aeidennis: azt viszont ne vitassuk el tőle, milyen finom, mondhatni prókátori szakértelemmel nyúlta le a Zichy-gyémántokat a maga forradalmi céljaira.
"A szoborcsoport tagjai egytől egyig a földet nézik: bármily heroikusak is, érzékelhetően bukott figurák, akik meghajolnak a Horthy-rendszer király nélküli királysága előtt."

Ez mekkora hazug, demagóg ocsmány liberális szöveg.
Miheztartás végett:

"Aki velünk nincs, az ellenünk van..."

"...tiporjon el, ha tud, vagy legyen elkészülve, hogy a nemzet közakaratából reám ruházott hatalommal én fogom őt eltiporni kérlelhetetlenül."

Mindezt az emigráns Kossuth mondja az emigráns magyaroknak.
@Hurrá Torpedó: igaz az összes népi és nép nélküli demokrata, valamint tanács és tanácstalan köztársaság-párti politikusra.
Elképesztő mennyi Kossuth-utáló van itt :)))

Gyerekek, hogy nektek milyen szar nap lehet minden évben március 15-e!!!! :))))

Indítványozzátok, hogy ne is legyen ünnep...
Gondolom ti mind nagy Széchenyi-rajongók vagytok.

Úgy látszik tényleg ez a rajongás velejárója, hogy mindenki mást viszont utálni kell..

Egyébként ki is mondta a Stefiről, hogy a legnagyobb magyar? :)
@enpera: ezen ne akadj fenn. Olyan, mintha Himmler Reichsführert a halántékán felnyírt haja miatt támadnád.
@Terézágyú: hányan imádkoztok, hogy okt 23 feketebetűs legyen? ;)
@Marcangoló Korelnök:

"hányan imádkoztok, hogy okt 23 feketebetűs legyen? ;) "

HÁT PERSZE, hogy imádkozUNK ezért :))))))
És reggelente gyerekek vérét isszuk.
@Terézágyú: kedvenc hősöd Taartuffe? Ezt a stílust már akor is unták.
Szokásos sunyi csúsztatás a cikk. Kossuth a régebbi szobron véletlenül sem Horthynak adja meg magát. Aki ilyet leír az vagy nagyon ostoba vagy csak simán rosszindulatúan sunyi,aki a valóságot saját hagymázas képzeletéhez akarja igazítani. Kossuth-ot éppenséggel két császár (egy császár és egy cár) buktatta meg, de ezt persze a cikkíró is tudja, csak jólesett neki horthyzni egy kicsit. Amúgy aki szereti a rákosista-sztálinista-náci, osztályalapú, sematikus, heroikus ábrázolásokat, azok valóban nagyon sajnálhatják a semmitmondó, a sztálinbarokk megyei tanácsok és rendőrkapitányságok homlokzatán található termelési freskók színvonalát idéző jelenlegi szoborcsoportot, melyen Kossuthot nyugodtan ki is cserélhetnénk akár Kun Bélára.
@Marcangoló Korelnök:

Ha te mondod, akkor biztos igazad van mindkettőben.
Nemzetgazdasági, önazonosság és marketing szempontból kéretik a szoborcsoportot Legoból összerakni, Adidas pólót és Converse cipőt húzni rájuk, süveg helyett jó lesz egy Big Mac a kézbe és Ipad a fülbe.
Paraszt néni kapjon gigacsöcsöket szilikonból és Hello Kittys bikinit, huszárt kicserélni BKV ellenőrre vagy Tarlós Gárdistára, a munkás meg felmondó levelet, más manapság úgysem nagyon jut.
Kossuth meg ne mutogasson mindig másra, mert a politikusaink is innen vették át.
Kellene még egy kassza, hogy aki ránéz, az fizethesse azonnal jogdíjat és egy Trévi kút, amibe kötelező lesz pénzt (hitelkártyát, aranyat, slusszkulcsot, stb...) dobni kifelé jövet.
@hammer:
Hát, nem a zorbán szokta mondani, hogy merjünk nagyok lenni? Hogy fúj, pesszimista-defetista mindenki aki nem bízik a jövőben?

Hát a régi Kossuth-szobor éppen nem azt ábrázolja, hogy "merjünk nagyok lenni"...
Na de sebaj, amit egyszer a fityesz eldönt, az meg is lesz. "Eredeti állapot", kéremszépen.
@Terézágyú: persze, mert rájöttek, hogy Kossuth liberális volt.:) (Dehogy jöttek rá, nem tudnak semmit a magyar történelemből, különben @aeidennis: nem írna ekkora ótvar butaságot. Kossuth nagy politikus volt, látta az adott pillanatban rejlő politikai lehetőségeket; az 1848-49 szabadságharc nélkül nem jött volna létre a kiegyezés, ami egyfelől elindította a modernizációt Mo.-on, másfelől -és ez megint Kossuth zsenialitása, ld. Cassandra-levél- előrevetítette az I.vh. Mo.-gal kapcsolatos következményeit. És még nem említettük a Dunamenti Konföderáció szintén zseniális tervét, amit persze a helyi nacionalizmusok és egymás ellen acsargások okán azóta sem tudtak létrehozni, pedig ez lehetett volna a térség megoldatlan problémáira a megoldás.)
@AnnaKarenina: Kossuth valóban liberális volt. De hogy egy Pető Ótvar e tényre hivatkozva próbálja meg eladni magát, abból a társadalom 100%-ának lett cuppanós broáfja.
@Marcangoló Korelnök: Sajnos művészeti kérdésekben kár és felesleges rákosista dögszagra hivatkozni. Meg kell nézni a kompozíciót, mindent eldönt. Az eredeti teljesen széttartó, kesze-kusza, ráadásul a legkevésbé felel meg az orbáni összefogás és együttműködés nemzeti szellemének:), a későbbi jóval összefogottabb és dinamikusabb, a kossuthi kézmozdulat iránya pedig lényeges tartalmi elem.
@Marcangoló Korelnök: A liberális az mindig liberális, hogy a te gyomrod mit vesz be ebből, érdektelen. Ízlésed avítt.
@enpera:
"A szoborcsoport tagjai egytől egyig a földet nézik"

Ez mekkora hazug, demagóg ocsmány liberális szöveg.

______________________________________
Szerinted mi@f@$2t néznek odalent?
Merthogy mindegyik lefelé néz. De tényleg.

Vagy már eljutottunk amerikába, ahol a képregények rajzolt figuráit se érti a többség?
@AnnaKarenina: amit itt felsoroltál, az mind annyira zseniális, hogy nem is jutok szóhoz. Dunai konföderáció, tyűha, Cassandra levél, ejha, modernizáció wow. Nem is tudom miért nem őt hívják a Haza Bölcsének, vagy a Legnagyobb Magyarnak.
Ahogy az írás is megemlíti, Dombóvár nem akarja visszaadni a szobrot (teljesen jogosan egyébként).
Vajon erről is hoznak egy törvényt, amivel kisajátítják a szoborcsoportot?
@na__most__akkor: A szoborcsoport előtt állóra néz Kossuth, és több más alak is. Sokkal mélyebb tartalma van, mint a "menjünk munkáslegények az ország házába, és fütyüljük az Éljen Rákosit!"-szobornak, ami most áll ott.
@hammer: Amit te sunyi csúsztatásnak nevezel, az valakinek a véleménye. Neked is van véleményed, nem vennéd jó néven, ha azt sunyi csúsztatásnak neveznék.
A poszt írójának igaza van, az első egy depressziót, a bukás utáni levertséget szimbolizáló szoborcsoport, a másik sokkal lelkesültebb. Az meg nem működik, hogy a másodiknál természetesen van politikai hozzá- és ellenérzésed, az elsőnél ezt pedig mások számára is kizárod.:)
Akinek Kossuth és 1848 több mint 150 év után ilyen deprimált, vonszolódó alakokat jelent, szerintem nem nagyon van magánál. Kevés ilyen ünnepünk van, amire ennyire büszkék lehetünk és nem osztja meg a nemzetet. Arról nem beszélve, hogy generációk nőttek fel a későbbi Kossuth-szobron, ez csak egy idegen installáció lesz ezen a helyen. Akár a református és evangélikus gályarabokat is ábrázolhatná.
@aeidennis:

Igazad van: állítsunk az Országház mellett szobrot Ferencjóskának, amint Haynau hátán ügetve épp rámutat Orbán dolgozószobájára, mondván: "Ez az én szerelmetes fiam, akiben gyönyörűségem telik!"
@AnnaKarenina:

A régi szoborcsoport aktuális üzenete: "Bazmeg, Viktor, erre az EB-re se jutott ki a magyar válogatott!"
@baranowicze:
Az apológia – védőbeszéd.
Az irodalomban olyan bemutató beszéd, amelynek célja valamely személy vagy ügy védelme.

Kategória: Retorika
@AnnaKarenina: "Meg kell nézni a kompozíciót, mindent eldönt" - koncentrálj legközelebb. Megnéztem. Te ideológiával higítod a szakmai "elemzésedet".
@AnnaKarenina: kívánom, hogy továbbra is a szadira szavazz. A múltkor még volt egy (1) jelöltötök.
@aeidennis: Mert te biztosan sokkal zseniálisabb vagy, mint Kossuth.:) Vicces.
Deák azért a haza bölcse, mert fontolva haladt, Széchenyi azért a legnagyobb magyar, mert főnemesként át tudta lépni a saját árnyékát és tett a közjóért. Kossuth más személyiség volt, emberileg és politikailag is. Őt meg úgy emlegették, Kossuth apánk (még az öregemberek is), és szerintem ez is szép. De ő az, aki elég bátor és határozott volt a trónfosztáshoz is.
A Cassandra-levelet meg nem ártana elolvasni, a Konföderáció tervét megtanulmányozni, mielőtt mindössze egy kis röhögcsélést és legyalázást tudsz ez ügyben elővezetni.
@Marcangoló Korelnök: A liberalizmust bárkivel, bármivel összekeverni hiba, a liberalizmus eszme, ami az ember szabadságát hirdeti mindenkor. Aki ezt vonja kétségbe, szerintem nincs magánál, vagy az előítéletei foglya.
@AnnaKarenina: sokkal egyszerűbben is fogalmazhattad volna. Aki nem ért egyet veletek, az nincs magánál. Slussz.
A börtönlakó, az elnyomott genetikai alattvaló számára a "szabadság" szó rendkívül sokat mond. Az agyonszabadított hedonistának elég keveset.
@piefke: Köszönöm. Hát megvan az aktuális tartalom.:) És hátul mintha a felelősöket (az ellenséget) is keresnék.
@Marcangoló Korelnök: ne keverjük már a dolgokat. Amikor én liberalizmusról, liberálisról beszélek, akkor te le szdsz-ezel engem. A szabadság szó minden embernek sokat mond, de te mégis engem valami rosszként akarsz definiálni. Egyébként ezt sem hittem volna, hogy Kossuthon is veszekedni lehetne.
Granulalok! A cikk írója remek művészettörténész. Hat én bizony 30 éve azt olvasom hogy a 27-es szobor messze felülmúlja a szocrealt. Ahogy a 20-as évek épületei is a paneleket. Tudom mi a baj a szoborral hogy azorbanviktor. Nyugi tetszeni fog. Szép. A szakma régóta var erre a lépésre. Úgy ahogy a királyi palota eredeti vissza építésére is. Bizonyára feltűnt hogy egy szocreál szörny ül a Duna felett. Pedig ott a mindenkori kormány helye.
@AnnaKarenina: jó, igazad van, hagyjuk a szadit a pitlibe, ha már úgyis oda süllyedt. Téged meg nem akarlak "definiálni" :) Ami már úgyis van, azt nem kell definiálni. A definíció: életre hozás.
Azt erősen elvitatom, hogy magát szabadnak tudó embert különösebben fel lehetne izgatni mindenféle szabadságeszménnyel (vagy ezek elemezgetésével). Talán épp ezért kell gőzerővel elhitetni, hogy nem vagyunk szabadok? :)
@AnnaKarenina: Trónfosztás? Amikor az elszivárgó képviselők helyett a templomba becsődített debreceni kálvinisták felkiáltásával fogadták el az aradi 13 halálos ítéletét? Érdemes elolvasni mit szólt a dologhoz Görgey és a tábornoki kar, akik mind V. Ferdinánd királyra voltak felesketve. Kossuth a maga zsenialitásával szimpla esküszegőt csinált belőlük.
KOSSUTH LAJOS AZTAT ÍRJA...

Kossuth Lajos aztat írja,
Elfogyott a faxpapírja,
Komputere viszont kímélt,
Arról küldözget majd emailt.

Árad a mail, gépem mail-tó,
Lajos bá’, nem vagyok méltó!
Annyit ír, mint három Gogol,
Ki ily aktív, mért nem blogol?!

Főoldal lőn Nemzeti Dal,
Ferenc Jóska földre hidal,
S magyar nemzet klikkel: „Tetszik”
Ja, és elég napi egy cikk!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2012/03/kossuth-lajos-aztat-irja.html
:)
@piefke: Jobb ötletem van! Nevezzünk el laktanyát a 48/49-es polgárháború két legnagyobb hadvezéréről, a móri könyörgő „Valami győzelmecskét, édes Móricom! Kossuthról és a zseniális stratéga, Petőfi Sándorról! :)
Kossuth nem érdemel szobrot...

Egy alja ember volt. Politizálását a káosz és az önérdek jellemezte. Szelet vetett, vihart aratott. Persze közben elmenekült az országból, ezért a vihar őt nem érte.
A szabadságharc legjobb tábornokait próbálta háttérbe szorítani saját önös céljai miatt.
Miután fülét-farkát behúzva elnyargalt, még árulással vádolta meg a Honvédség főparancsnokát.

Ilyen ember nem érdemel szobrot.
@aeidennis: Az aradi tizenhármakat azért végezték ki, mert mindegyikük aktív, vagy nyugalmazott császári tiszt volt.
Görgey, a magyar hadsereg főparancsnokaként már elég ellentmondásos, mondhatni esküszegő kapcsolatban állt királyával, nem mellesleg tetézte ezt az ellentmondásos helyzetet 1848 decemberétől Ferenc József osztrák császár.
Vissza fogunk csinálni mindent. 2014 után a Kossuth-tér visszakapja 2012 előtti állapotát. Az orbáni neohorthyzmus el fog veszni.
@Yatumux: Attól, hogy valami a 20-as években született, nem biztos, hogy jó. Pláne n keverjük ide az akkori modern épületeket.
Az első szoborcsoport éppen annyira szoc.reál, mint a másik, abban az értelemben, hogy valósághűen ábrázol emberi alakokat. :)
@enpera:
Miért nem a földet nézik?
én inkább olyan Kossuth szobort látnék szívesen ami épp azt ábrázolja ahogy Kossuth nőnek öltözve menekül az országból a hiénáknak hátra hagyva Görgeyt és a teljes vezérkart valamint az ország népét
@aeidennis: Viccességedet csak a butaságod, vagy idétlenkedésed múlja felül.:(
A cikk íróját nem ,,minősíteném", tiltja a jóízlésem.
Annyival egészíteném ki, hogy az eredeti szoborcsoportot ugye 1927-ben emelték... 7 évvel a gyalázatos Trianoni békediktátum után, innen a szomorú, lemondó arckifejezés a szoboralakokon.
És évek óta várom, hogy a Kossuth tér végre visszanyerje eredeti alakját, és nagyon örültem, amikor Károlyi szobra végre eltűnt onnan. És igenis, a régi térhez a régi szoborcsoport tartozik hozzá! Az meg hogy a kommunizmus a történelmünk része, ne tüntessük el a nyomait? Tipikus balliberális duma. Ilyen alapon nyugodtan emelhetnénk szobrot Hitler-nek is, hiszen a bécsi döntések nyomán kaptuk vissza anno Felvidéket, Észak-Erdélyt, Kárpátalját? Vagy az nem a történelmünk része?
Vissza kell hozni a régi szoborcsoportot, de a mostanit sem kell eltemetni, vigyék a szoborparkba a többivel együtt. Jobboldali szavazó létemre voltam ott, és nagyon érdekes dolgokat láttam. De mindennek megvan a helye és az ideje.. az ilyen, és ehhez hasonló szobroknak az idejük lejárt, és a helyük a szoborparkban van.
@Csepel Irén: Görgey szépen leélte a maga hosszú életét visegrádi magányában, Kossuthot meg fellógatták volna. Szeretitek a vért. Na persze, a másokét.
@Yatumux:
A mindenkori kormány helye a parlamentben van elég nagy hozzá.
A szakma meg kurvára nem várja vissza a régi szoborcsoportot. Amúgy milyen szakmára célzol? A szállítmányozásira? Azok tényleg várhatják, jó sok pénzt legomboltak a kormány ide-oda költöztetésével.
"...bármily heroikusak is, érzékelhetően bukott figurák, akik meghajolnak a Horthy-rendszer király nélküli királysága előtt."

A posztoló kiválóan látja: a két világháború közötti uralkodó kereszténykonzervatív poitikai elit útálta a "forradalmaskodó" Kossuthot (magától a forradalmaktól írtódzott), így teljesen érthető a '27-es szoborcsoport legyőzöttekként való célzott beállítása.

És itt van a mi, a Horthy-világba beleszerelmesedettb Viktorunk és "népnemzetikeresztény" kurzusa, akik most vissza kívánják adni a Parlament előtti tér '44 előtti képét levert Kossuthal, dicsőséges Tisza Istvánnal, József Attila és Nagy Imre hűlt helyével.

A kurva anyjukat...
@Hilts:
Baromság és múltbarévedés amit akarsz. Egy ország nem fejlődik, ha mindig a már 100 éve elmúlt dolgokat akarja visszahozni.
@Hilts: Az nagyon jópofa, amikor Kossuth a trianoni békediktátumon szomorkodik, amit a Cassandra-levélben tulajdonképpen megjósolt az 1867-es kiegyezést ellenezve. :)
@AnnaKarenina: Neked mi a foglalkozásod?
@Mad Mind: Ééértem... tehát a komcsi szobrokat azért kell a helyükön hagyni, mert még nincsenek száz éve a helyükön, és az ország csak akkor fejlődik, ha ezentúl nem szomorúsággal emlékezünk, hanem kezet fogunk a területrablókkal? Hm?
Kíváncsi lennék, akkor is ilyen baromságot állítanál-e, ha a nagyszüleidnek menekülnie kellett volna a szülőhelyükről a háború után, vagy ha '56 őszén azért kellett hetekig rettegésben élniük, mert a forradalom alatt kirakták a zászlóra a Kossuth-címert.
@puccéran Tahitin: És nézd meg, hogy Kossuth kapcsán mennyi baromság és történelemhamisítás íratott le itt, 2012-ben! Elképesztő. Az embereket gazdaságilag és szellemileg is lesüllyesztik.
@Hilts: A Kossuthról készült szobor miért komcsi? Mert Kossuth komcsi volt? :)
@Hilts:
Ja és még valami, Horty hadüzenete miatt nem kaptuk vissza a területeinket a háború után. Így imádjad.
@AnnaKarenina: Jópofa vagy sem, akkor ez volt az álláspont. És igen, Rákosiéknak azért szúrta a szemét a régi változat, mert Horthy-ék emelték, és mert az ország akkori ,,véleményét" képviselte. Ez meg ugye nem illett bele a ,,felszabadított, hálás nép" képébe...
@Mad Mind: XDDDDDD

Látom, neked is kimaradt egypár töri óra, de nem kárhoztatlak érte:)

@AnnaKarenina: Persze, hogy az volt, sőt már a honfoglaló magyarok is jobboldaliak voltak, hiszen árpádsáv alatt vonultak be :D
@Hilts: Szerintem ez teljesen felesleges vita: mindkét szobor historikus jellegű realista ábrázolás. (Ugyanis a szoc.reál komolyan véve és @Yatumux:nak is üzenve abban áll, hogy hős traktoristalányokat és kazánkovács fiúkat ábrázoltak festményen és szoborban, akik nem mellesleg idealizált, tökéletes figurák voltak.)
A két szobor közötti igazi különbség csak a hangulatában van, és hogy melyiket választjuk az attól függ, hogyan tekintünk 1848-ra. Aki ezen szomorkodni akar, tegye. Rájöttem, nem zavar mégsem annyira, az első szobor kifejezi népünk csüggedtségét és tanácstalanságát a jelen állapotokkal kapcsolatban.
@AnnaKarenina: Na látod, éppen ez a lényeg, és örülök, hogy beláttad :) És olvashattad: én sem azt mondom, hogy Károlyi, a mostani Kossuth szobor, Osztyapenko kerüljön beolvasztásra... bár,mintha a ,,történelmünkrészenefeledjükelőket" kommunisták ezt csinálták volna... nem, kedves cikkíró?;)
Sőt, még Münnich, vagy Szamuely szobra sem (pedig ők aztán tényleg megérdemelnék)... mondom, kerüljenek a szoborparkba. Ott jó helyen vannak, mindenki megnézheti őket, történelmi kirándulásnak nagyon jó.
@Hilts: Belátni ugyan nem láttam be semmit, csak a magam számára átértelmeztem a dolgot.
Azt viszont megírhatnád, hogy te miért szomorkodni akarsz 1848-on? Mert ha Trianonon akarnátok szomorkodni, akkor olyan szobrot kellene merni odaállítani, nem ám csak áthallásokkal dolgozni. És ha így van, akkor ez az avíttság szinonimája, megtestesülése lesz mégis és @Mad Mind:nak tökéletesen igaza van: 2012-t írunk, Románia, Szlovákia, Ausztria, Magyarország, nemsokára Szerbia is az EU tagja, a határok nem léteznek - min kellene szomorkodni?
@AnnaKarenina: És nézd meg, hogy Kossuth kapcsán mennyi baromság és történelemhamisítás íratott le itt, 2012-ben! Elképesztő. Az embereket gazdaságilag és szellemileg is lesüllyesztik.

Valóban, az itt álatalam és mások által leírtak nem részei a Kossuthról 1945 után mesterségesen kialakított szélsőbaloldali történelmi kánonnak.
@na__most__akkor: de egy rohadék hazug módszert művelsz, kiemelsz egy mondatrészt

akkor most próbálj meg korrekt lenni, és idézd be az egészet, féreg!
@aeidennis:

Petőfi laktanya van: budapestcity.uw.hu/03-muemlekek/11/Petofi-laktanya/kep-nagy.jpg

És Kossuth is, mégpedig Debrecenben, Szegeden és Várpalotán.
@piefke: Tudom. Megérdemlik. Clausewitz hozzájuk képest tejfölösszájú újonc.
@AnnaKarenina: Ugyan, ugyan...:) Az egyetlen bajotok, hogy a jelenlegi kormány akarja (fogja) lecserélni a szobrot. Ha ugyanezt valami lmp-s, dk-s brigád tenné, némi ideológiával megspékelve, ti tapsolnátok legjobban a cseréhez. Tudod, hogy így van, legalább magadat ne csapd be...:)
@aeidennis: Kossuth és a szélsőbaloldal:). Kossuth Kossuth, a tények meg tények. Hogy mire használták az ötvenes években Kossuthot, már abszolút nem érdekes. Az viszont igen, hogy több mint 150 év után te ilyesmiket írsz le egy valóságosan létezett, az eseményeket jelentősen befolyásoló történelmi személyről. És nem arról van szó, hogy ne lehetne bárki hibáiról írni (Kossuth még életében belátta politikájának egyik legfőbb hibáját), hanem hogy a végletekig legyaláznátok, és ráadásul ezt csak azért teszitek, hogy aktuálpolitikai szemléltetéshez használjátok.
@hammer: Már leírtam, hogy lecserélhetik (bár szerintem az ilyesmikre kellene a legkevesebb pénzt költeni), mert ha most nem azt a Kossuthot látjuk, aki ujjával rámutat az ország házában tevékenykedőkre, hanem azt, aki végtelenül szomorúan csak néz maga elé, nekem az is jó:), mert megtestesíti néhány millió magyar bánatát a közállapotok miatt.
@AnnaKarenina: Az aktuálpolitikába a bejegyzés szerzője helyezte Kossuthot. Szerintem, és még sok más ember szerint is túlzás ez az ájult áhítat, ami körülveszi ezt az embert és a túlságosan is nagy szobrát. Százával találnánk nála tehetségesebb államférfiakat, akiknek inkább járna hely az ország fő terén.

Abba már belegondolni sem merek hol tartanánk, ha nem törvény-, és esküszegő lázadók szobraival lenne kidíszítve ez az ország.
@Mad Mind: kihagytad a vesszőt
így a válasz:

Nem tudom, miért nem a földet nézik.
@Hilts:
Talán neked kéne töri óra.
Az oroszok hajlottak a területi igények felülvizsgálatára, de miután az agyfasz Horty, saját hatáskörében hadat üzent nekik, (amit a németek nem kértek) már nem foglalkoztak a dologgal. Lehet mindenfélét hadoválni, de Horty a sok lehetőség közül minden alkalommal a legrosszabbat választotta mindig. Ez mondjuk mostanában is igaz.
@enpera:
Miért kéne a földet nézni? Mi szomorú van 1948-ban? 49-ben már lehet szomorúság, de ott már nem volt Kossuth, mert elpályázott Amerikába.
@AnnaKarenina: "Akár a református és evangélikus gályarabokat is ábrázolhatná."

Az mondjuk elég vicces lenne, azon tények ismeretében, hogy Kossuth evangélikus volt s a Sárospataki Református Kollégiumba járt!
süti beállítások módosítása