Kritikus tömeg az adóelkerülésben

2012.07.02. 07:33 Kuku

ado.jpg

Az Adófizetők Napja alkalmából készült fenti táblázatunk a magyar gazdaság talán legnagyobb problémáját segít megérteni. Egy tisztességesen bejelentett dolgozó adóterhelése jelenleg 60-70% közötti. A 100%-hoz érkezés előtt is rájöhetnénk, hogy ez a szint már vicc. Nem elég hogy az állami szektoron kívül szinte már senki sem fizeti meg, az ilyen munkaadók döntése tulajdonképpen racionálisnak is tekinthető. Hiszen ha megfizetik, akkor az áraikba is be kell építeni, ami egy válságpiacon, szürke közegben eladhatatlan.


Szép és nemes dolog a társadalmi szolidaritás, meg a közteherviselés, de ez a 22 év alatt összehozott adómérték értelmezhetetlenné teszi, és csúfot űz belőle. 60-70 százalékot már csak sarcnak lehet nevezni. Pedig az adófizetés  - demokratikus viszonyok közt, szabad államban - közösségi vívmány. Ebből a pénzből jártunk óvodába meg iskolába, ezt kapják meg szüleink a következő hónapban nyugdíjként, ebből van közvilágítás, rendőr, tűzoltó, mentő, orvos, úttest, szociális háló, és még rengeteg, adókerülők által is szívesen használt dolog. Ezeket mind veszélyeztetjük, mikor nem fizetünk adót, vagy amikor annyi adót várunk el az adózóktól, amit már lehetetlen megfizetni. A magyar állam ördögi körbe szorult. Egyre inkább csökkennek a bevételei, amire adóemeléssel válaszol. Pedig észre kellene már venni, hogy egy szint után meginog a szolidaritás, elhal a hazafiság, és a polgár labancként tekint a saját államára. Ez egy gazdasági harmatpont, ahol a köz egyszer csak kiszáll a teherviselésből. Van aki emigrál, van aki trükközni kezd. És micsoda "trükkök százaival"! A viccnek is rossz adómértéket viccnek is rossz trükkökkel kerülik ki. Itt van például a minimálbér, és annak 4, sőt manapság 2 órás változata. Elhiszi bárki, hogy jól szituált, elfogadható egzisztenciájú emberek 4 meg 2 órában dolgoznak 30 vagy 15 ezer nettóért más jövedelem hiányában? Vagy hogy egy cégnek megéri 80 négyórás dolgozót alkalmazni, bérszámfejteni, adminisztrálni és kezelni 40 fő 8 órás helyett? Az én szakmámban ez bevett gyakorlat, de senkit sem érdekel. Miért is érdekelne, mikor lassan az egész ország csinálja a hasonló okosságokat. A lebukás kockázata nullához közelít. Állítólag 3500 adóellenőr jut kétmillió regisztrált gazdasági szervezetre, és ötmillió magánszemélyre. Ez 2000 adószám ellenőrönként, ami a lebukáskor is létező menekülőutakat beleszámítva elenyésző kockázat. De ha hirtelen lenne is eszköz a kezükben, vajon vállalná a politika, hogy több százezer vagy talán millió embert lefülel? Nem. És miért? Éppen a 60-70%-os, általuk is elvárhatatlannak érzett adómérték miatt.

Az országot fogva tartja ez a helyzet. Az általában pozitívan értelmezett kritikus tömeget itt negatívan értük el. Túl magas már az adó, túl sokan és túl régóta kerülik, túl nehéz már az egyéni kitörés, túl nagy érdeksérelemmel járna ehhez a bevett gyakorlathoz komolyan hozzányúlni. Elérve az 50%-os béradót, a történelmi maximumra emelkedett áfát, jövedéki adót, jobb híján, mintegy végjátékként, jönnek a kisadók. Vélhetően azért, hogy a fogyasztást adóztassák ne a foglalkoztatást. Várható tehát, hogy utóbbiak rovására csökkenteni tervezik a béradókat, ami tulajdonképpen érthető is ebben a helyzetben. Csak jelzem, hogy az átmenet ki tudja milyen hosszú időszakában a legrendesebb adófizetők egyszerre vannak agyoncsapva a bér- és fogyasztási adókkal. Az állam így őket sodorja a legkilátástalanabb helyzetbe.

Jelenleg ez Magyarország legnagyobb gazdasági problémája. Megoldása nélkül konstans válság, majd hosszabb távon a legügyesebb manőverezés mellett is államcsőd következik. És még ez is azokat sújtaná leginkább, akik addig adóba, azaz a közösbe fektettek.


UPDATE:
Orbán Viktor bérjárulék csökkentő csomagot jelentett be délután a Parlamentben.

(kép forrása)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr174622657

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mégsem vesz fel IMF-hitelt Magyarország 2012.07.03. 10:27:19

- Komoly tévedésbe vannak, akik azt gondolják, hogy hazánknak szüksége van az IMF pénzére! Ha így lenne, akkor hogyan módosíthatnánk a friss költségvetést egy 300 milliárdos szociális adócsökkentéssel? - tette fel a kérdést felháborodottan Orbán Viktor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Kentauró7: "vannak akik akár húsz éve munkanélküliek, nem fizetnek egy darab Forintot sem a közösbe, nem adóznak, és ennek ellenére csak azért kapnak pénzt, hogy bassszák a következő generációnyi munkanélkülit, "

Fel kell kínálni nekik havonta egy állást és ha nem fogadja el, akkor egy hónapig ne járjon egy tetves fillér segély sem. Ha meg elfogadta az állást, akkor meg úgysem kell a segély.
Viszont amely környéken tényleg nincs munkahely, ott az állam fizessen segélyt minden munkanélkülinek, amíg nem képes munkahelyeket generálni.
@Lucky Larry Silverstein:
"Azért magas az adó mert kevesen dolgoznak, és sokan nem."

helyesbítek: még mindig sokan akiknek adót kellene fizetniük, nem fizetnek adót, ill. nem annyit amennyit kellene. hallottam olyan zsebbe dolgozó műszaki szakértőt (építőipar) akinek még csak bankszámlája sincs. hogy ne legyen semmilyen nyoma annak, hogy jövedelme van. semmilyen módon nincs az apeh látóterében így vígan él.
@énisfélek: Érdekes módon más országok durván alacsonyabb adókulcsok mellett vannak ugyanekkora szarban.

- Nem érdekes módon, hanem azért, mert nálunk kevesen fizetnek adt, ott pdig sokan.
@laci_52: Bizonyos szinten igen. De ha figyelembe veszed, hogy a nyugdíjakat a nyugdíjjárulékokból kellett volna fizetni, és nem adókból, kölcsönökből kipótolni... Majd összemosni, mindent mindennel, ezt kipótolni abból, arra külön adót bevezetni, stb...
Persze értem én, hogy zavarosban lehet halászni, de ez már közröhely. Mindenki menekül a rendszerből.
@bucbuc: @newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Nektek nincsenek szüleitek, vagy komcsi pártfunkcik voltak háromkilós nyugdíjjal?
@vuvuvu2: Hallottal, vagy ismertel olyan muszaki ellenort,mert nem mindegy, en is hallottam olyan targoncasrol,aki mar a 4. hazat epiti,es gyonyoru mercivel jar,nem beszelve a minden evi kulfoldi nyaralasokkal 4 gyerekkel. Na ez ugyanakkora hulyeseg mint amit te irtal.Mar bocsi.
Téves a számítás valahol. Szerintem 20%od marad. Járulékokat is figyelembe kel venni, és azt hogy jövedelmünk 10%át (aki közlekedik) jövedéki termékre költjük, ami benzin esetén kb. 50%, de vannak illetékek is, amit nettódból fizetsz, ez újabb minusz 5% alsó hangon.
@Valós Kilométer:
A számítás jó (bruttó 155.000 Ft-ra), csak a levont következtetés (és az elvonás aránya) vitatható.

igen, valóban stimmel. kösz a linket. csak a %-ok melletti megnevezések pontatlanok, ezért teljesen félreérthető az egész. a 27% az nem adó, hanem egy része járulék, egy része adó. mindenesetre köszönöm. a következtetésre vonatkozóan egyetértünk.
Szegény országban élünk, de gazdagnak akarunk látszani. Az Elit klub tagjának reméljük magunkat, miközben udvariasan éppen kivezetnek bennünket. Nyögjük a sok adót, mint mindig, és nem tudjuk mire megy el. Hát arra, hogy többnek látszódjunk, mint valójában vagyunk: egy szegény ország, zömében szegény emberekkel és cégekkel. Egyedül kicsik vagyunk és gyengék, összefogni nem is akarunk, meg nem is tudunk senkivel. És csodálkozunk, hogy nem szeretnek bennünket.
Van, ugye, az adóék, néhány normális országban. Azért adóék, mert 180 foknál kisebb a csúcsszöge. És van az adósegg Skandináviában, Magyarországon, meg még néhány helyen. Ennek 180 foknál nagyobb a csúcsszöge, és a fizetéseden ülő nagy seggre hasonlít.
@Makkasz: Szerintem ez a szamitas is teves,ha gyerekeid vannak:)) Osztalykirandulas,extra cipo,ruha,konyvek,ne adj isten egy keves koltopenz,hoppa, marad 5%.Meg valaki tudja folytatni?
@vitamax: 3 gyerekem van, de amiket te írsz már a nettódból költöd.
(0%ot elvesz az állam adóra, járulékra, illetékre.

Nem 40et, ahogy a blogíró írja.
@Silent Bob: Ez a nektek nincsenek szüleitek duma egy kicsit demagóg.
Az én szüleimmel kapcsolatos két dolog, amit én is így gondolok a gyerekeimmel kapcsolatban:
-Ők még dolgoznak, szóval nettó adóbefizetők.
-Az utolsó, amit szeretnének, hogy a gyerekeik a saját erejükön felül biztosítsák az indokolatlan jólétet.

Lehet, hogy a saját családodban nem ezt a példát látod, talán nálatok szokás a gyerekekkel hitelt vetetni fel, hogy az idősek felélhessék? Mert nálunk rohadtul nem.
Munkaltatod altal elkoltott 240 egysegbol 100 egyseged marad (ennel tobbet kel produkalnod, hogy legyen munkad, es arra a tobbletre rarakodnak a ceges adok, ill. a ceg rad juto rezsi koltsegeinek adoi, jarulekai, de ezt hagyjuk.

100-ból 27% az afa, 5% jövedéki adó (10%ot költesz jövedéki termékre).

Maradt 69. Regadó a kocsidbol, illeték a lakásra, ezt is hagyjuk.
Hálapénz a dokinak, csekkadó, telefonadó, autópályadíj (mi pénzünkből, mi általunk visszafizetendő hitelből épült, ez is adó).

Nade legyen 69. Akkor 28% marad a zsebedben.

Moon adórabszolgaság és totális kizsákmányolás van.

Aki 15 milliónál többet keres, az simán becsúszik 20% megmaradó alá.

Akkor meg jönnek az böteletek, csórikám amit ebből a 20%ból vett, fizessen vagyonadót, meg ha bankba teszi kamatadót, ha átutalja azután is adót.

Vicc ez az ország.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Na ezen most lehidaltam,mond a feleseged hogy bir elviselni? Uramatyam itt a veg ilyen embereket olvasni.
@vitamax: ????????
Érdekes lehet nálatok az élet. A gyerekeitek szerveit is kiáruljátok majd, ha már nem bírtok több kölcsönt terhet a nyakukba varrni?

Aztán mitől hidaltál le ennyire aranyapám?
Azon, hogy esetleg a kölköket inkább támogatni kellene és nem élősködni rajtuk? Ennyire rohadtul újat mondtam???
Hát, képzeld, boldogan élek a feleségemmel. Ugyanis ő sem gondolja azt, hogy a gyerekkel diákhitelt kéne felvetetni, hogy mehessünk hévízre nyaralni. Gondolom ez nálatok nem így megy, üdvözleted küldöd hévízről...
@vitamax: Ja. és Téged nem a feleséged nem fog elviselni, hanem a gyerekeid, ha benyögöd neki, hogy neked JÁR a fizetésének a 30%-a...
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Nem hevizrol aranyapam,hanem Sydney-bol, es amin lehidalok az a felfogasod, es ritkan lattam ennyi gyulolkodest ami benned van,Tudod sokkal szebb az elet ,ha magaddal joban vagy.Ez viszont csak maganvelemeny,de nem sok baratod lehet.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Itt este 10 ora van, en mar nem dolgozom,te hogy alsz? Nincs dolgod?Mert szerintem ott csak delutan 2 van,vagy segelyen vagy? VAGY NEM SZERETSZ DOLGOZNI?
@hehe64: "Bazmeg képtelen vagy felfogni hogy egyszerűen képtelenség normálisan annyit keresni hogy egyáltalán a KÖTELEZŐT befizesd? AZT AMIT NEM LEHET MEGKERÜLNI?"

Azt hiszem, hogy egy kicsit el vagy tévedve! Értem, hogy a kognitív disszonanciádat azzal próbálod csökkenteni, hogy másra fogod a dolgot. Másrészt értem én, hogy ha a társadalom jelentős része adót csal, akkor Te nem teheted meg, hogy ne csalj, mert akkor drágább leszel.

Ha mindenki befizetné az adót (amihez komolyabb állami ellenőrzés kellene), akkor persze alacsonyabbak is lehetnének a sarcok, másrészt akkor végre a szolgáltatás színvonalában lehetne versenyezni.

Mivel mi, magyarok a mutyihoz szocializálódtunk, ezért nem várom, hogy sokat javuljon ez az állapot. Főleg, ha népünk Bölcs Vezére sem érdekelt a dolgok rendezésében.
@Makkasz: A járulékok már benne vannak a számításban, sőt -hibásan- az ÁFA is. Ami a jövedéki terméket illeti: komolyan gondolod, hogy ha autóval, dohányozva és sörözve élek, akkor az állam többet von el tőlem, mintha bringával járok és adómentes pálinkát iszom?
Az elvonás az ami a munkaadói és -vállalói oldalon jelentkezik. Amit vásárlóként fizetsz, azt nyugdíjasként vagy feketemunkásként is fizeted, azt ne keverjük bele egy -elvileg- adóelkerülésről szóló posztba. Maradjunk meg az 50%-nál, az is elég magas.
@Asztalos Gábor: "a multi amit tud kiszervez, és tudatosan olyan cégeknek, akik adót csalnak."

A tudatosság itt azt jelenti, hogy "amelyik cég olcsóbban vállalja a munkát". Ennyi.

"de majd kükü is elmondhatja, hogy mennyire is érdekli a multikat az, hogy az alvállalkozójuk mennyi adót fizet be."

Miért érdekelné? De maga a multi nem csal adót! Ez volt a mondandóm lényege! Az állam szerepe az lenne, hogy jól megszállja ezeket a cégeket és megbírságolja, ha adót csalnak. No ezt nem látom én! Sőt!
@kovi1970: "HA-HA! Az összes multinak megvan az az előnye, hogy a külföldi érdekeltségei között úgy számláz ahogy nem szégyenli."

Igazad is van! De ez nem adócsalás!

"Tessék tanulmányozni a multiknak az adózás előtti és utáni nyereségét. Publikus.
Fizetnek adót? Hát persze, a dolgozók fizetése után a kötelező járulékokat. Amire én inkább azt szoktam mondani, hogy azt gyakorlatilag a munkavállalók fizetik a bérükből nem az őket alkalmazó cég..."

Én ezért tartottam jónak, hogy Bajnaiék bevezették a szuperbruttót! Javítja a tisztánlátást. Persze ők sem merték teljesen végigvinni. Most meg a Bölcs Vezér kivezeti!
@vitamax: "Nem hevizrol aranyapam,hanem Sydney-bol"

Hallod, a szüleid magaddal vitted, vagy megengeded, hogy itthon azért eltartsuk őket?

Neked is azt tudom csak mondani, édes egyetlen barátom, hogy gyere haza, kis drága, adózz, fizess járulékokat idehaza, utána szólj bele...

Én lehet, hogy épp a kötelező pihenőm töltöm. Vagy tűzoltó vagyok, két bevetés között. Esetleg szabadnapos mentős. De Te miért nem a szeretett családoddal vagy este 10-kor? Bűntudat?

És miért minősíted gyűlölködésnek azt az elvet, hogy támogassuk a gyerekeinket, ne kihasználjuk őket?? Ezt tényleg vezesd már le.

Ja, és ha gondolod a 9 éves lányom 2 perc alatt megmutatja, hogy kell magyar karaktereket csinálni angol kiosztáson..
@Kuku: "A multiknak is vannak módszereik, csak mások, bár pl. minimálbéres munkaerőkölcsönzés, kamu outsourcing, és színlelt szerződés ott is előfordul."
Hát persze! Ezeket tessen megvizsgálni és jól megbírságolni őket! Ennyi! Erre van az állam. Sajnos most csak azokat a cégeket ellenőrzik, akik útban vannak. :(

"Meg a KKV-k között is vannak adótudatosak. Én is ismerek ilyet... ;)"
Persze, létezik becsületes politikus is. Csak még nem láttam ilyet. :)

"Ha zsebbe fizetés van, az mindenkinek nyereség."

Ja, oszt amikor nyugdíjba mégy, akkor lesz nagy hökkenet! Én már alig várom, hogy mekkora sírás lesz, amikor a sok minimálbéres nyugdíjba megy.

"Persze ha van aki helyettük befizeti a gyerek suliját, anyu nyugdíját, a közvilágítást meg a satöbbit."

Hát ez az! És ez a balek én vagyok!
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Kapd be, tudtam hogy ez a kifogasod,hogy szabadnapos vagy. Menjetek igyatok egy sort a mucmuc baratoddal egyutt.
No comment
@online távmunkás: "Pontosan! Kíváncsi vagyok, hogy a kis cégek adófizetésére jó hatással lesz-e az új adócsomag."

Mitől lenne? Lelkileg nem változik meg egy társadalom! Legfeljebb 50 év alatt.

"Mondjuk szerintem a csökkentett adót sem fogja befizetni, aki a házát és a teljes berendezését céges kiadásként könyveli el, a kocsiról és a telefonról, laptopról nem is beszélve..."

Hát erről van nagyba' szó!

"Érdemes lenne hozni egy olyan szabályt is, hogy senki sem lehet a tulajdonos vagy ügyvezető egynél több olyan cégben, ahol nincs alkalmazott."

Érdemes lenne vizsgálni a cégeket és jól megbírságolni, ha ilyet találnak. Furcsa módon mostanság pl. mindig kapok blokkot a péknél. Gondolom párszor már megbírságolták őket...
@TrueY: "Hát ez az! És ez a balek én vagyok!
"

Majd kapsz a fejedre mindjárt, hogy mit gyűlölködsz. :-D
@Kis ember: Nem fogok röhögni, ugyanis nekem már olyan korhoz fogják kötni a nyugdíjamat, amit esélyem sem lesz megélni.
Amellett, ha netalán mégis, akkor ugyanazt fogják velem is közölni.

Ne tartson már 3 millió inaktív ember túszul másik 7 milliót!
DE!
Vonjuk ki a nyugdíjas befizetett nyugdíjából az általa felhalmozott állam adósságot (a reál értékén) a maradékot - már ha van ilyen - meg osszuk szét köztük.

Jelen helyzetben nincs igazságos megoldás. De az aktívakra terhelni minden problémát ugyanúgy nem korrekt, mint csak a nyugdíjakat megvonni.
Az elmúlt 10 évben te tudsz olyan intézkedést mondani, ami ennek a rétegnek a terheit növelte volna? Mert a társadalom minden más rétegének volt ilyen.
@Kis ember: Egyébként hátrább az agarakkal!
Én kulturált hangnemben beszéltem veled, ezért elvárom ugyanezt tőled is. Pofája a kedves édes anyukádnak van.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Ne tiporjatok rajtam nagyon! :)

avagy

"egy láb mellemre lépett, eltaposta.
Emeljetek fel a magosba!" ;)
@igazi hős: Az áfa is elvonás, adó. A jövedéki adó is adó, a regadó is adó, az illték is ua. mint az adó.
Az állam beszedi tőled, és politikusok döntései alapján elkölti.

Ez az elvonás 70-80%os, maradjunk ennyiben.

Ennyiben tudunk meradni. Amire te gondolsz, az a bért terhelő adó (és járulék), az lehet hogy csak 50-60%. De a többi adót is ugyanúgy meg kell fizetni.
@igazi hős: ráadásul blogíró is ide teszi, helyesen az áfát.
Az adóelkerülésről szóló posztba nagyon is fontos, hogy tudjuk, 70-80%os az adóék. Ki akar ott adózni???? Befektetni???
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Feltételezem elég fiatal lehetsz még, ha dolgoznak a szüleid. Az én szüleimmel kapcsolatosan két dolog.
1. Mindketten a nyugdíjkorhatár fölött mentek nyugdíjba, álltak a futószalag mellett mielőtt kibaszták őket. Egész életükben erejükön felül dolgoztak, hogy engem és a testvéremet taníttathassanak.
2. Éhen halnának, ha most a nyugdíjukból kéne megélniük és nem tudnánk támogatni őket.

Elárulok valamit, ha eddig még nem jutott el az agyatokig. Nem azért magas a GDP arányos nyugdíj Magyarországon, mert olyan kurva magasak a nyugdíjak, hanem mert olyan kurva alacsony a GDP.
Tehát nem a nyugdíjak megvágásáért kellene hőbörögni, hanem azért, hogy pl. az ellopott Manyup pénzeket miért nem valami termelő ágazat (nem Közgép) beindítására fordították ezek a faszkalapok, továbbá miért tesznek meg mindent annak érdekében, hogy akadályozzák a termelést, illetve fogyasztást.
@Makkasz: Anno vagy 3 éve megkerestek, hogy egy projectbe szálljak már be. Mivel öreg vagyok én már a stiklihez, meg megszoktam a szabad levegőt, ezért megkerestem egy könyvelő barátomat, hogy mennyit kell kérnem ahhoz, hogy egy X összeget kézhez kapjak, ha becsületesen szeretnék mindent csinálni.
Osztott szorzott, és kibökte, hogy kicsivel több mint 3X-et.
Mondtam neki, hogy a gáz ott van, hogy ha nem kapok X-et, akkor én nem fogok éjjel nappal melózni. Ha viszont 3X-et kérek, akkor az nem éri meg a másik félnek. Így nekem nem lett X-em, az államnak meg nem lett 2X-e. (megjegyzem, hogy nyilván az X után még fizettem volna AFA-t, KOFAT,POFAT ha el szerettem volna költeni)
@Makkasz: Ha az áfát és jövadót beleszámolod, akkor az általad megvett áruban/szolgáltatásban megjelenő egyéb adókat miért nem? Hiszen a kenyér árában, amit fizetsz benne van az a sok közteher, amit a pék fizetett. Sőt a liszt árában, amit a pék fizetett ki, abban is benne van egy csomó közteher. Ugye?
Ha elég sokáig követed, minden pénz amit nem visznek ki az országból eljut az államhoz. Tehát az elvonás mértéke csak annyival van 100% alatt, amennyit ügyes emberek kimenekítenek innen.
@Silent Bob: Ok, maximálisan igazad van. De ez akkor ne azt jelentse, hogy nekik (nyugdíjas) ez jár, punk-tum, a többi meg a maradékból azt csinál amit akar.
Először is szvsz. szét kellene választani a járulékon alapuló nyugdíjat, és a szociális alapon adott nyugdíjat.
A szociális alapon adható nyugdíjat meg valmilyen módon a GDP-hez kellene kötni.
Persze, jó lenne többet adni a rászorulóknak, de egyszerűen nem telik rá. Ez van.
De az nem megoldás, hogy szociális alapon ellehetetlenítjük azokat, akik még tudnának valamit hozni a konyhára.
@babo_: Miután 10 év alatt több adót, járulékot befizettem mint 50 átlagjövedelmű mérnök 40 éves munkája alatt, és állandóan megbélyegeztek, gazdagoztak, a pénzem további, 80%nál is nagyobb arányú elvételén "gondolkoztak", eljöttem az országból. Így havi 1-1,5 adó és járulék bevétellel kevesebb lett. Ez biztos jó.

Fidesszel semmit nem csökkent az adóteher, valamivel igzságosabb lett, de így is borzasztóan nagy, úgyhogy megértem akik eddig nem fizettek szjat hgy most sírnak, mert a mgas áfa miatt kétszeresen büntetik őket.

Ne felejtsük, a jó adófizetők már 1990 óta büntetésben vannak.
@babo_: Csak azt kéne megérteni, hogy a legtöbb nyugdíjas aközött választhat, miután végigdolgozott egy életet, hogy
1. kap nyugdíjat
2. éhen hal
Nem mindenkit tudnak támogatni a gyerekei. Ha vannak. Persze lehet azt mondani, hogy akkor nyírjuk ki őket a faszba, hogy nekünk jobb legyen, csak ez nem tudom mennyivel jobb annál, minthogy ők "felélik a jövőnket".
@Silent Bob: Erről már írtam itt: @newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Kár, hogy Write only módba kapcsoltál, és nem ment át.
Az anyósom is nyugdíjas. Soha életében nem dolgozott, 160 ropit hoz a postás. Az asszony napi 9 órában heti hat nap 25 kilós zsákokat pakol havi 100 ropiért.

Természetesen becsülendő, hogy támogatod a szüleid. A Gáz akkor van, ha aszt várod, hogy annak is támogassam, akinek a családja 3 generáció óta nem rendelkezik bejelentett munkahellyel.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Na, hát a megoldás nagyon egyszerű. Anyósodtól lehúzunk 60-at, azt megkapják a szüleim és mindenki örül. EZT én is támogatom és ezek szerint nem lőttem mellé az első hozzászólásommal. :)
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Sajnos a közteherviselés már csak ilyen. Az én adómból egyesek gyerekei óvodába járnak, mások stadiont kapnak stb.
@Silent Bob: Ezt hívják patthelyzetnek. Itt kéne MINDKÉT félnek engednie. A baj az, hogy csak az egyik hajlandó, tud, kénytelen, mert a másiknak minden JÁR.
@Silent Bob: Azt kellene megérteni, hogy jelenleg baj van. És ha van a társadalomnak olyan rétege, amelyik nem veszi ki a tűzoltásból a részét, akkor az a többit is arra ösztönzi, hogy elsusmusolja a dolgokat.
Az elmúlt jó néhány évben sok milliárd forint ment el arra, hogy a nyugdíjakat szinten tartsák, miközben a nyugdíjkassza deficites volt. Megérdemli a nyugdíjas? Egyértelműen igen. DE nem jut rá. És mint ahogyan nekem meg kell értenem, hogy többet vesznek el tőlem, hogy a béremet nem emelik mert örüljek hogy van munkám, hogy a gyereknek tandíjat kell fizetni, ugyanilyen megértést vár el a társadalom a nyugdíjasoktól is. És mint ahogyan a mi béreink esetében is lehet differenciálni, és kevesebbet elvonni a keveset keresőktől, ugyanezt meg lehet tenni a nyugdíjak esetében, hogy aki 20K-s nyugdíjat kap, attól nem vonunk, aki 200K-sat attól meg vonunk.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
De azt értsd meg, hogy az eszik/nem eszik-ből hogy engedsz?
@igazi hős: Azért nem, mert azok benne vannak a termék árában. Import termékek is vannak, bár igazad van, biztos nem 0 adóval.
A terméket magad választod, és a nettó árában lévő adótadott esetben nem a magyar állam szedi be.
Ráadásul a termékre eső munkaköltség már egyszer figyelembe van véve a számításban, nem kell négyzete emelni.

De igazad van az energia költségben, az az áfán kívül tartalmazza pl. a bányjárulékot, amit a termék nettó árában nem látsz, és állam szedi be.
A 70-80%os elvonás még enélkül is szomorú.

Visszajut az államhoz minden, az csak olyan államfelfogásban lehetséges, ahol az állampolgárok magántulajdona az állam tulajdonának minősül.

Tudom Moszág ilyen ország, mind a baloldal, mind fideszesek logikája szerint, de ez nincs így mindenütt, ezért is hagytam el ezt a gyönyörű, amde idióták által irányított, és szervilis birkák által újra meg újra megválasztott politikusokkal rendelkező országot.

A polgárnak vagyona kell legyen. A polgár gazdagodni akar, vagyonosodni, önálló lenni. A polgár felelősséget vállal magálrt, családjáért, környezetéért és végül országáért, többi polgárért is.A polgár gondolkozik, befektet, jövőre is gondol.

A polgároknak van érdeke, erkölcse, lelkiismerete, vagyona, jövedelmr. Az államnak egyik sincs, csak amit elvesz (érdeke, erkölcs és lelkiismerete így sem).

Ezért kellett volna 1989 óta az egyének gazdgodását, kiteljesedését támogatni a polip állam növesztése haelyett.

Most itt van az élet minden szeetébe (lötelező ovi:))) belekontárkodó tehetségtelen, korrupt komány(ok).
Elszórta a vagyont, felélte a jövőt és 80%kot ellop tőlünk.

Ki akarta ezt 89ben?
@Silent Bob: Azért mert nincsen termelő ágazat.
@Silent Bob: Persze, persze.
Oké, a stadiont ne keverjük most ide. De amúgy szerintem inkább az óvodaépítés irányába kellene valahogy eltolni az irányokat.
Dolgoztam 10 évet egészségügyben. Pld ott az volt a divat, hogy a gyógyfürdő beutalókat rendszerint olyan emberek kapták meg, akik ismerősök, rokonok, kis borcsit csúsztattak, szigorúan 70 év feletti amúgy egészséges emberek.
Ezt ugye a TB fizette meg. Én akkor 20 évesen egy elég durva derékbántalommal esélyem sem volt, pedig segített volna, nem nyaralni mentem volna.
Amíg erre van pénz (már pedig van) de bölcsőde építésre nincs, addig csak a pusztulat várható.
@sidorovich: 3000 milliárdból talán már lehetett volna kezdeni valamit.
@sidorovich: Mert Svájcban olyan sok van :)
@Silent Bob: Azért ennyire nem fekete vagy fehér a helyzet.
Ott van pld a máv / bkv ingyen kedvezmény. Ott is sokat lehetne fogni. Egy csődben lévő vállalat ne jótékonykodjon. Főleg ne más kontójára.
Hány ilyen példát említsek még?
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Nyilván lehet, csak tök jó hogy már megint a csórók húzzák szorosabbra a nadrágszíjat. Persze, lehetne ésszerűsíteni sok mindent, de ezek a faszok mindent csak baltával tudnak kezelni.
@Silent Bob: Mit? Magyar autógyárat építesz? Netán mobiltelefon gyárat? Honnan lesz bele szakember? Ugyan...
@babo_: Svájc jó összehasonlítási alap :-) Hirtelen én sem tudtam volna jobb példát hozni.
@sidorovich: Majd ha én leszek a kormány megmondom. Mindenesetre ez kurva sok pénz, amiből nem lett semmi azon kívül, hogy nekem már tuti nem lesz nyugdíjam.
@Silent Bob:
Na erre kaptam meg én, hogy demagóg vagyok. Pont azt írtam, amit te.
Nem értik, hogy a legtöbb nyugdíj épp arra elég, hogy a következőig kitartson. Arról meg ne is merjen álmodozni egy nyugdíjas, hogy miután végiggürizte az életét, ne adj isten el tudjon menni egy társasutazásra.
@Silent Bob: Jó, persze itt azért tisztázni kellene, hogy a csórók/nem csórók =/= nyugdíjasok/nem nyugdíjasokkal.
@Kis ember: Az átlagos halálozási adatokat felesleges nézegetni, mert szerepel benne az is, aki nem éli meg a 18 évet sem, vagyis adót sem fizet és nyugdíjas sem lesz...

Azt értsd meg, hogy amikor arról beszélsz, mennyi ideig nyugdíjas az átlag, akkor azt kell figyelni, nyugdíjba vonulás után meddig él. Vagyis a legjobb becslés a nyugdíjkorhatár elérése napján várható élettartam lenne, de a nyugdíjkorhatár sajnos nagyon különböző lehet.

Azt pedig még egyszer hangsúlyozom, hogy a magyarországi nyugdíjrendszer nem úgy működik, hogy 40 év alatt rakja félre az ember a 10-20 évnyi nyugdíját. A rendszer úgy működik, hogy a mostani 3,8 millió járulékfizető dobja össze 3,1 millió ember nyugdíját. 20 év múlva majd pár százezerrel kevesebben dobják össze a mainál pár százezerrel több embernek a nyugdíját.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Tény. Általánosságban írtam, hogy a csórók szívnak, mert ha valamit megvonunk differenciálás nélkül, akkor azt a csóró jobban megszívja, mint a nemcsóró.
@Silent Bob: Pontosítok: Magyarországon azért is sok a nyugdíj, mert a lakosság aránylag nagy része rokkantnyugdíjas lett a rendszerváltást követő bánya- és gyárbezárási hullámban plusz a rendvédelmi szerveknél dolgozók indokolatlan korkedvezményt kaptak.

2010-es adatok:
- korbetöltött öregségi nyugdíj: 1 millió 453 ezer fő
- előrehozott öregségi nyugdíj: 196 ezer fő
- korkedvezményes öregségi nyugdíj: 62 ezer fő
- rokkantsági nyugdíj: 735 ezer fő
- özvegyi nyugdíj: 878 ezer fő

A korhatári alatti öregségi nyugdíjak átlagos összege 115427 forint volt.
A bányász- és korengedményes nyugdíjak átlagos összege 129326 forint volt.

209 ezren kaptak havi 150 ezer feletti nyugdíjat, közülük több mint 50 ezren voltak 60 év alattiak.

Azóta persze volt nyugdíjemelés...
@Kis ember: Pont azert kene kiszurni a potyautasokat a rendszerbol, hogy jusson annak aki vegiggurizte az eletet. Akik nem fizettek jarulekot eletukben, azoknak meg nem nyugdij jar, hanem ingyen leves es telen melegedo.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Hogy mondod más szóval, hogy eddig támogattuk, most már nem?
@kopaszhondas:
Várj csak!
Te eladtad a Mercidet? :)
@kopaszhondas:
Látod, ebben egyetértünk. Erről senki nem beszélt, hogy ne így legyen. de nem úgy, mint ahogy itt néhány agyatlan javasolta, hogy "hö, ne emeljük a nyugdíjakat". Az ui. kb annyit jelentene, hogy sok vidéki embernek még a fűtésre se lenne elég. Holott egy életen át dolgozott.
az nem en vagyok, mindig ezzel jon valaki :)
@kopaszhondas:
Én mondjuk japánautós vagyok, nem zavar, de mégis... választhattál volna más nicknevet. :))))
@Makkasz: Na most akkor mi alapján szelektálsz? Vagy minden adó akárhány lépésben jut el az államhoz, vagy semmi, a nettó az amit kézhez kapsz függetlenül attól, hogy mire költöd. Helyesen írtad, hogy te döntöd el, hogy mire költesz. Ha benzinre, akkor jövedéki adót fizetsz (amivel még mindig nem fizettél eleget, de ebbe most ne menjünk bele). Ha terméket veszel, akkor áfát fizetsz. Ha bankba teszed, akkor az egész kamatozik, nem mondja a bank, hogy "ennek 27/127 részét ÁFÁ-ra kéne költened, arra nem adok kamatot". Maradjunk meg az 50%-nál...
@Silent Bob: "hogy mondod más szóval, hogy eddig támogattuk, most már nem?"

Nem támogatjuk... Az pont egy jó szó rá. :-D
@Silent Bob: Támogatni valaminek a vásárlását lehet. Pld bérlet, vagy jegy vásárlást, gyógyszervásárlást, kismamáknak pld babacuccok vásárlását. (ja olyan nincs..)
Megvonni valamilyen járulékot lehet. Pld megvonjuk valakinek a bónuszát, vagy pld jutalmát.
Azzal, ha nem támogatsz valamit, nem hajtasz végre megvonást.
@kopaszhondas: Ez így korrekt, csak egy egész nemzedék nőtt fel az "ami az enyém, az az enyém, ami közös, abból meg kérek" égisze alatt. A minimálbéres vállalkozók, akik a leghangosabban szidják az egészségügyet, azok a melósok, akik fél életükben szürkén dolgoztak, de teljes nyugdíjat szeretnének.
Túl sok szavazat, tehát sosem fognak ilyet csinálni.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Ez nem teljesen így van. Például a MÁV-osok családi utazási kedvezménye egyértelműen az alacsony béreik kiegészítése volt. Amikor részben elvették, azzal igenis megrövidítették ezeket az embereket.
@online távmunkás: Ezeket szépen felül kell vizsgálni. De nem úgy, hogy a lábatlan embert visszarendeljük dolgozni. Vagy akkor adunk neki munkát is.
@Silent Bob: Jó, oké. :D Ez már a feloltod a villanyt és társai nyelvtani magasságokba vezet. Legyen Neked. Én azt akartam ezzel kifejezni, hogy valójában el nem veszel. Csak nem adsz. (erődön felül)
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Kb. így van. Bár véleményem szerint az utazási kedvezmény pont az a kategória, ami (persze nem alanyi jogon, hanem szociális alapon) a legkevésbé fáj. Értelemszerűen nem kéne járatokat fenntartani csak az ingyen utazók kedvéért, de ha úgyis megy a vonat, gondolom elfér rajta a mami.
@Kis ember: ha tudtam volna, hogy van hasonlo nick, ami raadasul eleg ismert, akkor mast valasztottam volna.
@igazi hős: Igen, ez nagyon jellemzo mentalitas. A vege pedig az lesz, hogy senki nem kap semmit, mert becsodolunk.
@igazi hős: @kopaszhondas:
Légyszi kérdezzetek meg egy pár melóst, akik szürkén dolgoztak, hogy szerették-e volna, ha bejelentik őket teljes bérre, vagy az volt a másik választás, hogy nincs munkájuk.
De persze, rohadjanak meg, az őket kiszipolyozó "vállalkozók" meg röhögnek a markukba.
@Silent Bob: Ha jól tudom, akkor nagyjából 20-25 ezer ember rokkantsági jogosultsága változott a tavaly kihirdetett nagy felülvizsgálatban. Ez nem nagy szám...

Jó lenne egy független bizottságot felállítani a rokkantságra, ahol nem lehet egy, maximum két ember megvesztegetésével nyugdíjba menni.
Akinek fél lába van, az rokkant, kapjon támogatást, de az a rakás 40-50 éves bányász, aki kiment a spanyol bányákba dolgozni a 90-es években, az tuti nem érdemelt rokkantnyugdíjat.
@Silent Bob: Ok igy jartak. (Melegedo + leves)

Azert, mert sokan a korulmenyek aldozatai lettek, ne masokat (mai aktivakat) buntessenek.

Amugy jo par kisvallalkozasnal dolgoztam meloskent (epitoipar, szerviz, etterem) es szerintem a "kiszipolyozo" helyett inkabb jellemzo, az agyonadoztatott, eppen hogy talpon maradni kepes vallakozo, aki trukkozes nelkul lehuzhatna a rolot.
@Silent Bob: Van a családban minimálbéres kozmetikus. Dolgoztam már építkezésen. Dolgoztattam
is már pársor különféle mesterembereket.
Kiszipolyozó vállalkozóról beszélni 1-5 fős vállalkozásnál nem korrekt, holott a mikrovállalkozásoknál a legnagyobb az adóelkerülés.
@igazi hős: Maradj az 505 nál, csapd be magad.

A valós elvonás 70-80%os.

Piti kis rabszolga.
@igazi hős: @hajatlanhondas:
"Ok igy jartak. (Melegedo + leves)"
Gondolom a saját szüleidről is így beszélnél, te fasz.

Nem mesteremberekről beszélek, hanem parasztból lett multimilliomosokról.
Nagyon jó írás.
Ugyanezen okokból értem meg azokat, akik kiteszik a rokkant kártyát, vagy szlovák rendszámmal nyomják.
Ilyen gané, Fürst Györgyök, meg Kupper Andrások zsebébe, meg pártkasszákba nyomjuk a pénzt!? Lószart. Kívánom, hogy a 10 millió szlovák rendszámos BMW országa legyünk, ezek meg dögöljenek meg.
Elég szomorú jelenség az is, ahogy a felduzzasztott létszámú hivatalokban és a szabályozásban dolgozók regulációs kényszert teremtettek. Folyton szabályozniuk kell, hogy igazolják a létüket, ezáltal követhetetlen mennyiségű, logikájú jogszabály születik. A be nem tartásért persze azonnal büntetnek, amiből származó bevételekből eltartják saját magukat és fizetik a saját fenntartásuk költségeit.

Persze magyarázat mindig van belőle, hogy miért jönne el a nemzethalál ha nem szabályoznának, de aki vállalkozik, tudja, hogy milyen szánalmas ez az egész rendszer.

A bürokrácia olyan lett mint valami fojtogató rák a társadalom testén. De egy kormányzat sem mer a daganat ellen fordulni, mert a saját befolyását, hatalmát és támogatottságát csökkentené (meg persze a pozíciókba beültetett rokonok, sógorok, komák számát...)

Ameddig viszont ez a hivatalnoki réteg nincsen ellenőrizve, megfelelő és mérhető teljesítményre kötelezve és főleg leépítve... addig marad ez a daganat és csodálkozhat a lárvafejű Matolcsy, hogy miért döglődik ebben a feudális struktúrában minden.

Mondok egy példát, az élelmiszerrel dolgozóknak kell HACCP-t készíteni az élelmiszer-kezelésre. Ha nem stimmel valami, büntetés, bezárás, stb. Érthető, a kaja nem tréfadolog. De ha büntetés helyett mondjuk kimenne egy szakértő és átírná a HACCP-t és SEGÍTENE, az olyan tevékenység lenne, ami a szolgáltató államot jellemzi. Nyilván, ha nincs betartva, akkor utána már szankcionálni kell. De segíteni is lehetne, persze ez eszébe se jut senkinek, mert a tetű, ingyenélő politikusi réteg szarik mindenre, amiből NINCSEN SZEMÉLYES ELŐNYE, valami kis mellékese.

És innentől kezdődik a háték, hogy a vállalkozók csalnak ahol tudnak, mert nem akarnak piócákat táplálni és ilyen, téged ellenségként kezelő rendszerrel egyszerűen nem éri meg kooperálni.
@Silent Bob: A szuleinket a testveremmel siman eltartanank, ha nem lennenk adorabszolgasorba hajtva. A te szuleidnek (anyadnak) viszont csak a meleg + leves kombot adnam ha feketen dolgoztak.
@hajatlanhondas: Szerencsére mi is megoldjuk, azzal együtt hogy anyád nyugdíját is fizetem. ;)
@Silent Bob: Anyamet nem fizeted, mert meg dolgozik. De megerdemelne, mert nem faszozasra tanitott.
@hajatlanhondas: Kicsit irigyellek benneteket, akik így ítélkeztek, mert nem tudjátok elképzelni ezeket a helyzeteket.
A faszozást tudd be a személyes érintettségnek.
@Makkasz: "Piti kis rabszolga." Ó, mélyen szántó érvelés, milyen részletesen kidolgozott számítások! Gratulálok. Őszintén. Ilyen stabil világképet eddig csak jehovásban láttam.
@Silent Bob: Pont most a hajózásnál bukott ki, hogy a teltházas hajók nagy részét az ingyen utazó, unalmukban hajózó nyuggerek teszik ki. Várható, hogy eladott jegyek hiányában veszteséges lesz, és megszüntetik.
De nézz rá mondjuk a hetes buszra vagy egy peremvárosi melós vonatra. Nem biztos, hogy megáll az az úgyis elférnek megállapítás, arról nem beszélve, hogy 10 óra meló után néha talán jó lenne néha leülni is....
@Silent Bob: Nem gondolod, hogy a szürkén bejelentett melósok pont az eredeti cikkben tárgyaltak miatt nem akarják, hogy bejelentsék őket?
süti beállítások módosítása