A nacionalista olimpiád

2012.08.11. 05:45 Döry L.

International-Flag-Plates-Party.jpg

Nem az a nacionalizmus, hogy nagyon szeretem a hazámat, az sem a nacionalizmus, hogy utálnék más nemzeteket. A nacionalizmus az a kognitív pozíció, amelyik a világot a nemzetek összességeként fogja föl. Érdekes, hogy egy hivatalosan poszt-nacionalista korban, ahol a panem elosztása pragmatikus és globalizált, a circenses esetén hagyják, hogy elavult törzsi jelképeinkkel csatázzunk.

Elgondolkozott már valaki azon, hogy, ha a világ legjobb sportolóira vagyunk kíváncsiak, akkor miért nem az egyes emberek mérik össze sporttudásukat egy olimpián? Miért lehet a leggyengébb nemzetnek kvalifikált versenyzője, miközben egy erős sportoló nem juthat ki, mert be van töltve a kvóta? Miért összesítünk éremtáblázatokat nemzetenként? Miért a nemzetek (országok) szimbólumai tobzódnak a játékokon?

Nagyon divatos jó nacionalizmusként, jó kötőerőként hivatkozni a borzongatóan fasza érzésre, ha egy magyar van a dobogó legfelső fokán. Ezt az érzést együtt átélni a jó nacionalizmus, a még megdicsérhető patriotizmus a közbeszédünkben. Azt is szokták mondani, hogy milyen jó, hogy nem a csatatéren ontjuk egymás vérét. Ja, az tényleg jó.

Miközben mindez igaz, és magyar viszonylatban a kisnemzeti pszichózis miatt különösen közösségi élmény nekünk egy-egy érem, én amellett érvelek, hogy az olimpiai mozgalom nem egy „jó” vagy egy „rossz” nacionalizmus hordozója, mert nem gondolom, hogy a nacionalizmus egy érzés vagy egy cselekvés volna. Nem gondolom, hogy a nacionalizmus jó, vagy rossz tud lenni – elfogulatlanságra törekedve csak annyit mondanék, hogy igencsak furcsa módon a modern kori olimpia az egyetlen, ahol a klasszikus nacionalizmus gondolati elemei és előfeltevései nyilvánosan és senki által nem vitatottan a fő szervező elvek.

Miközben az olimpiai gondolat egy naiv, világ-testvériség eszmeiségét is hordozza, alapvetően az utolsó olyan nagy világesemény, ahol a nacionalizmus klasszikus világértelmezése újrafogalmazza és újratermelheti magát. Mert nem az a nacionalizmus, hogy nagyon szeretem a hazámat, az sem a nacionalizmus, hogy utálnék más nemzeteket. A nacionalizmus az a kognitív pozíció, amelyik a világ teljességét a nemzetek összességeként fogja föl. Nem emberek, nem osztályok és nem a borvidékek a mértékadó építőkockák. A nemzet ebben nem csak belülről konstruálódik meg, azon a módon, hogy egy csoport nemzetként tekint magára, de ez a szemlélet kívülről is konstruálja a nemzeteket (országokat) éppen mindig saját mintára. Egy angol úgy képzeli el a (vélt) svéd nemzetet, ahogyan a sajátjáét tapasztalja - miközben a nemzetnek nevezett politikai közösséget mindig kicsit más élmény, elv, hatalom szervezi meg. Az olimpiai mozgalomban, mivel szülőhelye és születési időpontja a modern kori nacionalizmus csúcsán, a 19 század végi Franciaországban volt, éppenséggel ezzel a gondolati szerkezettel van máig megterhelve (azt, hogy meg van terhelve ismét semleges előjellel írom le). Posztmodern korunk, miközben tagadja, hogy a hagyományos politikai szuverének (az országok, nemzetek) még változatlan formában szuverénként léteznének, az olimpiákon mégis az egykorvolt szuverén nemzetek skanzenjében sétáltatja a nagyérdeműt.

A sportnacionalizmus persze éppen olyan problémákat vet föl, mint a sima nacionalizmus, mert az állam, a nemzet, a politikai közösség egyéb minőségei nem mindig vannak fedésben egymással, ezért is vélekedhet felvidéki vagy vajdasági magyar a „kinek is szurkoljak” kérdésén. 

Mindenki örüljön bátran, ha a trikolorunk magasan lobog. Csak gondoljunk arra, hogy egy hivatalosan poszt-nacionalista korban éppen ilyenkor, amikor a panem elosztása pragmatikus és globalizált, a circenses esetén hagyják, hogy törzsi jelképeinkkel csatázzunk. Ki és miért engedi ezt, már csak az a kérdés: a Rotschildok, Obama, vagy Szegedi Csanád?

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr864704068

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért nem szeretem az Olimpiát? 2012.08.11. 11:35:36

Én szeretem a sportot, de csak azt amit én űzök. Még akkor is, ha a squashjátékom olyan, mint Matolcsy gazdaságpolitikája, vagyis a labdától nem zavartatva az eredményeket alárendelem a mozdulat kompromisszumoktól mentes kivitelezésének - és persze a s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nacionalista = saját nemzetét szereti (jó),
soviniszta = más nemzetét megveti, gyűlöli (rossz).
A nacionalizmus alapvetően rossz valami. Szerencsére lassan kihalóban van.
A földön 6 milliárd ember él, akik sok száz nyelven beszélnek és szétszórva élnek az egész világon. Az olimpia lényege számomra az, hogy a sportolók az egész világról összejönnek és versenyeznek. Ebbe pont belefér, hogy a legkisebb csendes-óceáni szigetekről is legyenek versenyzők, mert mindenkinek kell esélyt adni a részvételre.

Ha csak a legjobbak versenyeznének, akkor ugye van 1 milliárd kínai, 1,3 milliárd indiai és ha ezek az országok számarányuknak megfelelő tehetséget kutatnak fel, akkor le is fedik a résztvevők 35%-át. Biztos ilyen olimpiát akarnál? Érdekelne valakit a maratoni futás ahol 100 kenyai versenyez? (igen, nekik van 100 versenyzőjük akik teljesítik az olimpiai "A" szintet, extrém jó genetikai örökségük lehet hosszútáv futáshoz)

Az egész világ definíciójára leginkább az országok alkalmasak, bár vannak olyan sportolók akik ország hiányában (pl. volt Holland Antillák) a NOB zászlója alatt versenyeznek. Persze lehetne valamilyen területi lefedést is alkalmazni, csak a borvidékek pl. nem fedik le az egész világot.

Az olimpiai szellem lényege, hogy mindenkinek legyen esélye részt venni, ezt nem kell összekeverni a nacionalizmussal, még akkor sem, ha konkrétan országok alapján szervezik a mindenki bevonását.
Addig pozitív érzés a hazaszeretet amíg nem csap át
mások lenézésévé, felsőbb rendűséggé.
Orbán sajnos közel áll Magyarországot tönkretevő nemzetieskedéshez amely más nemzetek ellen irányul.
Lehet vitatkozni erős-e a megfogalmazás.
Amikor a nemzeti államok csírái létrejöttek és minden nemzet előnyt kívánt magának a többi felett Magyarország sorsa megpecsételődött.
Ez vezetett ahhoz a szerencsétlen állapothoz amely mint vesztes nemzet viseltünk el.
Ennek ellenére semmit nem tanultunk.
Nos visszatérve az olimpiára. Ez nem kormányok és pártok versenye. Elsősorban a sportolóké.
Legyen dicsőség az övék, a jóérzés a miénk. Addig amíg legalább ők mutatnak példát hogyan is kell sikereket elérni munkával, szorgalommal. Ez legyen a példa Fidesz és hasonló szájtépő, ingyenélők számára is.
Érdekes írás, bár nem értek vele egyet. Már a kiindulópontban sem, miszerint a világot nemzetek összességének tekinteni baj lenne. Semmi gond nincs azzal, hogy az olimpián a sportolók saját országuk zászlaja alatt versenyeznek. És igaza van az előttem szólónak, ha csak a legjobbak versenyeznének, bizonyos sportágak tényleg csak egyes nemzetek házi versenyévé válnának (a pingpong pl. már így is a kínaiak házi versenye). Erre bizonyára azt válaszolná a poszt szerzője, hogy és akkor mi van, győzzön a legjobb. Csak hát a legtöbben nem így gondolkodnak - többek között én sem. Egy ilyen olimpia engem is hidegen hagyna.
És akkor mi lenne büszke politikusainkkal?
Kósa Lajos: „Hahó! Risztov Évi már nem ér rá, de engem még fotózhattok!"
Itt a kép:
mork.vagy.hu/Scopes/vagy/var//improxy/FullPicture/16278.jpg

Itt meg a galéria: www.vagy.hu/tartalom/cikk/2776_risztov_evat_unnepeltek
Nooormális?
@coeurace: A nacionalizmust nem kell összekeverni a sovinizmussal.
Hogy lesznek-e nemzetek 200 év múlva, azt nem tudom. De ma vannak. Bár temetik őket közel 100 esztendeje, ma szerintem jobban jelen vannak mint 25 éve.

A posztmodern egyik fő "csapásiránya" volt ez a vonal. A posztmodern kor meglátásom szerint véget ért. A nemzetek még mindig vannak és a nemzetekben gondolkodás erős és egészséges.

A világ nemzetekre osztásának amúgy nem egy praktikus alapja is van, amitől jobban, könnyebben működik a világ.
@Gondolkodni Próbáló Birca: sajnos csak errefelé van kihalóban :9 a franciától az angolon át a románon ,szerben,szlovákon keresztül a nagyszerű amerikaiig mindenki elképesztően nacionalista. Még ha mást is mond. És elsősorban nem azért akar összefogást,mert milyen jó az egység,hanem azért,mert a saját fajtájának előnye származik belőle. Ha nem hiszed, nézd meg,mekkora szabad piacra tett szert pl a francia,spanyol, olasz mezőgazdaság az eu révén. A keletiek meg azt hitték,valami kánaánba kerülnek, ha eu tagok lesznek. Ez csak részben jött össze. De alapvetően mindenki a saját jól felfogott,nemzeti érdekében akarta az internacionalizmust.
A románok, ukránok,szlovákok stb teljesen nyíltan nacionalisták, és egyre erősítik ezt a vonalat. Miközben a magyarokat nácizzák,fasisztázzák ugyanezért. A németek, franciák,britek ,spanyolok csak burkoltan nacionalisták. De persze azok. Az amerikaiak meg teljesen büszkén. Bár az ő nemzetük egy olvasztótégely, de azért nemzet,és amerikai. És olyan nacionalizmusban élnek,hogy ihaj(mi vagyunk a legjobbak,legszebbek,mi mindenkinél jobban tudjuk a tutit, és rá is erőltetjük saját akaratunkat mindenkire,akire csak tudjuk).
Szóval erősen elb.szott ez a nézet,hogy "hálistennek kihalóban van". Egyrészt csak errefelé halasztják kifelé,erőszakkal akár(természetesen szellemi erőszakra gondolok),miközben mindenhol máshol virágzik,és egyre erősebb. Aki ezt nem látja, az nem nagyon járt túl a falu határán. Ha meg igen, akkor erősen gyengén látó...mondhatni társadalmilag vak...
próbálkozz picit jobban azzal a gondolkodással. ez így nagyon gyengére sikeredik :)
@coeurace: Köszönöm Te átlátod az igazi OLIMPIÁT!!!
ezért kell világbajnokságot nézni nem olimpiát.
egyébként nehezen lenne kivitelezhető szerintem rahedli sok sportoló egymással való tényleges összemérése. Praktikum is van ebben.
amúgy ez az első olimpia amit nem nézek.

De ha valaki tudna egy linket valami archivumra ahol angolul utólag megnézhetők a versenyek azt megköszönném.
"Miért lehet a leggyengébb nemzetnek kvalifikált versenyzője, miközben egy erős sportoló nem juthat ki, mert be van töltve a kvóta?"

Mert az olimpia célja nem kizárólag újabb és újabb rekordok elérése, hanem a nemzetek közötti béke, harmónia és egyenjogúság erősítése.

/És most ne gyertek a gyűlölködő rajongók olimpiai megnyilvánulásaival, hülyék mindenhol vannak, itt is. Az nem egyenlő az olimpiai eszmével./

Magyarán Botswana, a Zöld-foki -szigetek, Belize nem érdemli meg, hogy ott lehessen a minden nemzetet felvonultató játékokon? És mi miért érdemelnénk?
Vagy a felosztást mi végeznénk?
Az ókorban a görögöknél a játékok idejére az államok leállították a háborúkat.
Na, ezért jött létre, hogy ezt újra elérjük /de legalábbis célul tűzzük ki/.

@PeterSchöffer: "A nemzetek még mindig vannak és a nemzetekben gondolkodás erős és egészséges.

A világ nemzetekre osztásának amúgy nem egy praktikus alapja is van, amitől jobban, könnyebben működik a világ."

Ez majd elmúlik.
Jó lenne végre érteni is a történelmet, nem csupán pár eseményt ismerni belőle.
Az európai történelem iránya a kora középkor óta a fokozatos egységesülés. tartományokból, feudális birtokokból, független városokból kialakult a nemzet, a nemzetekből kialakul pl. az EU, az Afrikai Unió, stb. Ennek még az elején járunk, ez megtéveszthet sokakat.
Lassú és nehéz lesz,lesz ellenállás, ahogy a nemesek sem akarták anno átengedni a hatalmukat a központnak. De lenyomták őket /pl. XIV. Lajos/.
A nemzeti kereteket rég túlnőttük, csak néhányan nem akarják észrevenni. Samsung telefon, Suzuki, vagy BMW, Adidas, vagy Nike, McDonald's Danone, Nestlé, mit akarsz még?

@lászló71: "Köszönöm Te átlátod az igazi OLIMPIÁT!!!"

Igen, ő érti. Te nem.

@Shlomo Morel: Te pedig ezzel a stílussal csak magadat minősíted, és a saját eszmerendszeredet.

@Csucsundra: "sajnos csak errefelé van kihalóban :9 a franciától az angolon át a románon ,szerben,szlovákon keresztül a nagyszerű amerikaiig mindenki elképesztően nacionalista. Még ha mást is mond. És elsősorban nem azért akar összefogást,mert milyen jó az egység,hanem azért,mert a saját fajtájának előnye származik belőle."

Téves felfogás. A régi beidegződések sok embernél még nem múltak el. De mér nem kell sokat várni...ígérem. Ma már senki nem sírja vissza a középkori széttagoltságot, a Csák Máté-féle kiskirályok korát. A központosított állam ezt szüntette meg. A nemzetek feletti integráció pedig a nemetek közötti széthúzást szünteti majd meg.

Sosem hallottátok még azt a mondást, hogy szükségszerűen vagyok ember, és csak véletlenül magyar? /Ha ne adj' Isten egy spanyol családhoz kerültél volna fél évesen, ugyanezt szajkóznád, csak spanyolul. Ennyi.
A nemzet második legerősebb sportolója hiába jutna ki, úgysem nyerne, mert nála meg az első a jobb - akkor meg minek menne ki...a nyerés a lényeg!
Kevered az olimpiát a világbajnokságokkal.
@coeurace:

Pontosítanám ezt. Olimpiai bizottsága annak lehet, aki tagja az ENSZ-nek plusz abban az esetben még, ha az anyaországa ezt engedi neki.

Jelenleg 193 ENSZ-tagállam van. S van még 12 egyéb terület, melynek saját olimpiai bizottsága van, ennek több oka is lehet, elsősorban az, hogy nem tartozik anyaországa szerves területéhez, pl. Puerto Rico. A legérdekesebb eset Hongkong, mely Kína szerves része, de mivel volt régebben is saját olimpiai bizottsága, így Kínához való visszakerülése után is megmaradt ez a "történelmi" joga.

Koszovónak vagy Abháziának meg azért nincs olimpiai bizottsága, mert az anyaország nem engedi ezt.

Az általad említett Holland Antillák esete meg egy hatalmas félreértés. Az illetők elszámolták magukat.
@Csucsundra:

Nacionalizmus van kétféle: etnikai alapú és polgári alapú. Az utóbbi egyenlő a patriotizmussal és nincs is vele gond.
@billy reed:

"Ez majd elmúlik.
Jó lenne végre érteni is a történelmet, nem csupán pár eseményt ismerni belőle."

Ki kell ábrándítsalak: a történelmet nem igazán lehet "érteni". A történelem bizony nem más mint események időrendi sora. Ez az ami tudományos igényességgel vizsgálható. semmiféle prognózisra alapot nem ad, legfeljebb hitekre. A történelem "értelmezése" mindig is világnézettel áthatott. A Te esetedben is az.

A jelenség amit bátorkodtam leírni az, hogy a nemzetállamok egyelőre nem látszanak eltűnni sem Európában, sem Afrikában. Az USA nem számít, ott soha nem is volt nemzetállam előtte. Viszont Kanadával nem nagyon látszik az únió felé haladni. Se pedig Mexikóval.

Azt tapasztalom, hogy van egy bizonyos hívő kör, akik szerint a világ töretlenül halad a globalizáció felé, ahol a nemzetek eltűnnek és majd minden egy lesz.

De a valóság erre nem nagyon szolgáltat alapot. Szerintem...
@billy reed: A lehetőség meg van adva egy botswanai fekának is, hogy bizonyítson. Sorry, arról én miért tehetek, hogy a Mindenható mégsem egyenlő esélyekkel vértezte fel aZembereket?
Szerintem az olimpia a legrosszabb fajta nacionalizmus.

Még a háborúban is van olyan lehetőség, ami mindkét félnek jó: a békekötés.

A sportverseny viszont mesterségesen olyan helyzetet teremt, ahol a mi sikerünk EGYENLŐ az ellenfél kudarcával.
"egy hivatalosan poszt-nacionalista korban"

te miről beszélsz?
ezt hol deklarálták?
és szóltál a franciáknak/románoknak/szlovákoknak/cseheknek/amerikaiaknak is, hogy így van?

máskor gondolkozz kicsit, mielőtt közösségileg megnyilvánulsz...
@Siphersh: ez a világ rendje, butuska...
ha a tőzsdén nyersz, honnan van a pénzed? onnan, hogy más bukik...
ha felvesznek egy munkahelyre, akit megelőztél, azt nem veszik fel, tehát legyőzted.

az egész élet szakadatlan verseny és küzdelem, ahol másokat le kell győzni.

az erős nyer, a gyenge elbukik. evolúcióról hallottál már?

ki kéne verni a fejekből ezt a szolidaritás, meg szociális védőháló meg segélyből élés fantazmagóriát...

ja, és a nacionalizmus nagyon jó!
@billy reed: " A régi beidegződések sok embernél még nem múltak el. De mér nem kell sokat várni...ígérem."

az 50-es évek elején lehetett ilyen lózungokat hallani, hogy már nem kell sokat várni, és beköszönt az igazi kommunizmus, ahol mindenki egyenlő lesz, és mindenki szükségletei alapján részesül a közösből, és a rothadó kapitalizmus a szakadék felé rohan, és amkommunista eszme győzedelmeskedik, már nem kell sokat várni, ígérem, elvtársak:P

beteg vagy
én nem nagyon értem, miért okoz a posztírónak ekkora problémát az olimpián való nemzetek versengése. a nemzeti keret sosem gyengült legfeljebb bizonyos politikai eszmék ,filozófiák erőltették ezt a gondolatot,de a valóság nem igazolta. az emberek mindig is országokban,nemzetekben gondolkoztak az ember alapvető igénye,hogy legyen egy "hazája" legyen az,akár egy ország,vagy város, vagy tájegység.ebből szempontból mindegy is,hogy ez egy törzset, egy megyét, vagy országot jelent. ebből a szempontból én nem érzek nagy különbséget a modern nacionalizmus és a középkori államok között. ugyanúgy valamiféle közös hazának tekintett képződmény keretében harcoltak egymással. a magyarok a 10. században is nemzetben gondolkoztak ,meg az ógörögök is. amúgy az olimpián sok sportágban egy országból több versenyző indul,ha ott erősebb a felhozatal pld úszás,vagy atlétika.
@bigthereal: Nem egyértelmű, hogy ez szarkazmus akar lenni, vagy komolyan mondod.

Akárhogy is, nyilván, ha az alkalmasabb embert veszik fel helyetted a munkahelyre, az neked is jó, mert jó a közösség hatékony működése szempontjából. Ha a tőzsdén nyersz, akkor a gazdaság nyer, mert jól működő üzletbe fektetted be a pénzedet.

Az evolúció pedig az együttműködésről, szimbiózisról és alkalmazkodásról szól. Nem véletlen, hogy egy idegen faj nagy pusztítást tud végezni egy ökoszisztémában. Mert a rendszer az egyensúlyra megy. És azoknak az embercsoportoknak a génállománya marad fenn az évezredek során, akik hajlamosak az együttműködésre. Az ember egyik alapszükséglete, hogy hasznosnak érezhesse magát közösségi szinten.

Amit mondasz, az nem a valóság, hanem csak egy politikai ideológia.
@bigthereal: "ha a tőzsdén nyersz, honnan van a pénzed? onnan, hogy más bukik..."

Ez egyébként vicces... Jó sok értelme lenne egy olyan tőzsdének, ahol a profit mögött nem termelés van, hanem csak veszteség... :D
@xenosz: én nem nagyon értem, miért okoz a posztírónak ekkora problémát az olimpián való nemzetek versengése

Nem érted? pedig elég világos. Posztolót (meg még egy halom másikat az Index-címlapon) azért kezdte hirtelen nagyon zavarni a nemzetek versengése, mert kishazánk a várakozásokkal ellentétben baromi jól szerepel az olimpián, és 8. az éremtáblán, számos nagyobb és gazdagabb országot megelőzve.
Liberálék meg majd felrobbannak a méregtől, mert
1. nem lehet a Fideszt ekézni az olimpia kapcsán, pedig már nagyon gyúrtak rá
2. a rohadt, náci magyarok éppen jól szerepelnek egy nagy sporteseményen
3. már nyolcszor végig kellett hallgatniuk a himnuszt.
tegnap valami beszélgetésbe botlottam a hirtv-én, majd leszpták egymást örömükben, hogy érmekben legyőztük az olimpián a kisantantot :)
"Érdekes, hogy egy hivatalosan poszt-nacionalista korban, ahol a panem elosztása pragmatikus és globalizált"

Nyihihihi! LOL!! Poszter valami párhuzamos világban él?
Komolyan, már vártam, hogy mikor fog valaki ezen nyafogni. Nem hinnétek el, de az emberek többsége köszöni szépen, és vidáman eléldegél ebben a nacionalizmusnak nevezett szörnyű és természetellenes társadalmi konstruktumban. Még élvezzük is.

Ha nem tetszik, rendezzétek meg a saját sporteseményeteket, ahol a nevezők állampolgárságuk, nemük, nevük felvállalása nélkül játszhatnak. Sokan lesznek rá kíváncsiak.
Ne közöljetek eredményeket sem, mert az ugye diszkriminatív azzal szemben, aki nem lett első. A győztes amúgy is csak azért győz, mert heteroszexuális, keresztény fehér férfi, és társadalmi státuszából fakadó ledolgozhatatlan előnnyel indul a többiekkel szemben.
@kzoltana:
A Kósa Risztov sztorit itt elolvashatod ha érdekel:

fn.hir24.hu/itthon/2012/08/10/egerszegi-plussdinoja-olimpiai-aranyat-ert/

Kivételesen pozitív szerepet játszott Risztov aranyában. Ellentétben másokkal.
Gondolom nehéz megemésztenetek a sikereket és az ennek kapcsán minden ellenszél dacára keletkező magyar nemzeti büszkeséget.
Ettől dühbe gurultok minden alkalommal és ekkor jön a tőletek elvárható és szokásos fikázás.

Hirtelen az is kiderül, hogy nem is magyarok a magyar (jel)mezben olimpián győztesek:
mandiner.hu/cikk/20120810_zsido_sportolokrol_nyilik_kiallitas

De semmi baj, hozzászoktunk, még ha unjuk is.
Lesz böjtje is, már látszik, bolond aki nem érti az idők szavát.
@Éhesló: "Hirtelen az is kiderül, hogy nem is magyarok a magyar (jel)mezben olimpián győztesek:"

magyar ÉS zsidó
@Éhesló:
Kronberger Lili, Weisz Richárd, Braun József, Weisz Árpád, Brüll Alfréd, Petschauer Attila, tipikus magyar nevek :)
Ebben a kontextusban ez a kiállítás is a vagy kötőszót preferálja, akárcsak a mazsihisz, és a többi művelt liberális demokrata akik a nagy háború áldozatait és a nobeldíjasainkat is eszerint osztályozza sok sok más közszereplőhöz és anyaországukhoz Izraelhez hasonlóan.
Köves Slomo is elmondta Csanád esete kapcsán.

Nem cáfolnám őket, elfogadom a szabad identitás választáshoz és öndefiniciójukhoz való jogukat.
Őrület,hogy mennyi ocsmány lény él ebben az országban!Képesek azért fikázni és gyűlölködni,mert hazánk remekül szerepel a legnagyobb sporteseményen.Természetesen minden magyar örül ennek,de van néhány olyan szívében nem magyar(csak papíron),aki valami elbaszott undorító módon fröcsög és gyűlölködik.Nézzetek már magatokba egy kicsit az Isten áldjon már meg titeket.Kibaszott undorító egy bagázs vagytok!Felfordul minden jóérzésű ember gyomra tőletek!Azzal foglalkozzatok inkább,hogy jelenleg Ti az éremtáblázat 125. helyén ücsörögtök nulla éremmel!Azzal foglalkozzatok,ne a magyar helyezéssel és érmekkel.Nálatok gusztustalanabb tetveket keresve sem lehetne találni.
@Advanced Flight:

Bevallom, engem tényleg zavart a magyar himnusz ilyen sokszor. Indokolatlan volt ez az olimpiai támogatás a autoritárius budapesti rezsimnek. Persze, az erről nem tehető magyar sportolókat sajnáltam, sok ezüstöt kívántam nekik.

Persze olyan sportoló is volt, aki azonnal magyarkodott, lásd Gyurta vállalhatatlan nyílas ízű szövegét nyerése után.

Külön dühített, hogy pont a nem-magyar nemzetiségű Janics nem nyert aranyat. Én csak neki kívántam aranyat, erre csak bronz lett.

Magyarország sajnos felzárkozott Észak-Koreához és Kubához a sok érmében, ez rossz jel.
@Siphersh:

Alapvetően ez nem lenne probléma, hiszen semmi gond országok, megyék, területék versenyében. A gond akkor van csak, ha a sikerek a nacionalista propaganda malmára hajtják a vizet, mint ahogy ez most meg is történt a túl sok magyar érem miatt.
@billy reed:
"Az európai történelem iránya a kora középkor óta a fokozatos egységesülés. tartományokból, feudális birtokokból, független városokból kialakult a nemzet, a nemzetekből kialakul pl. az EU, az Afrikai Unió, stb."
Német-római Birodalom, Brit Birodalom, Szovjetunió felbomlása?
@Gondolkodni Próbáló Birca: ha most ezt viccnek szántad, csak lemaradt a szmájli, akkor oké.
Ha komolyan gondoltad, akkor szimplán elmebeteg vagy.
@Éhesló: nem hinném,hogy ne tartanák magukat magyarnak is.
@Gondolkodni Próbáló Birca: márpedig az vagy,ha a magyarok ellen drukkolsz magyarként.de ha tényleg így lenne legalább ne reklámoznád.
vajon mi vesz rá,hogy ezt hangoztad is? provokátor vagy?
@xenosz: ez az élők esetében még lejátszható lenne egy szerény érdeklődéssel, de nem halottam tiltakozást se pro se kontra.

Nem mellesleg ez nem a magyarok gondja. Ők köszönik elvannak. Az irodalomban és a filmekben még saját maguk is képtelenek eldönteni, amióta megérkeztek Galíciából hozzánk és mi magyarok befogadtuk őket, menedéket adtunk nekik. Van aki tiszteli a befogadó magyar nemzet vallását, történelmét, nagyjait, értékeit és van aki gyűlöli. Van aki integrálódni, asszimilálódni akar, van aki elkülönülni. Joguk van rá.

Ez az érintett körben amolyan amikor jó ez vagyok, amikor nem amaz módon kezelt, mint arra fentebb céloztam pár ikonikus szervezet és személy kapcsán.
Volt példa erre is arra is.

A szegény holtak meg mit mondhatnának erre, amikor a sajátjaik rajzolnák rájuk a sárga csillagot, csak mert a magyarok nem akarják megtenni semmiképpen.
Szerintem a nacionalizmus (a világ országok egészeként való felfogása) annyira nem túlhaladott, mint amennyire a cikk sugallni szeretné. Lehet, hogy a nagyvállalatok vezetői meg a tőzsdeguruk szeretnék úgy érezni, hogy az államok koncepciója túlhaladott, a világ tökéletesen globalizált és ők az urak, de pl. Kínának van annyi dollártartaléka, hogy ha szeretné, akkor egymaga be tudná dönteni az összes piacot. Ugyanúgy az USA is megteheti, hogy néhány kérdésben (pl. a globális felmelegedés, CO2 kibocsátás visszafogása) látványosan keresztbetegyen a világnak, van akkora fegyveres ereje, hogy tényleg bármit és bárkit meg tudna hódítani. Mi itt, a kis KEurópai szürkeségben azért nagyon érezzük Németország befolyását.

Lehet mondani, hogy a nacionalizmus túlhaladott, de amíg a politikai hírek főleg országokról és azok vezetőiről szólnak, továbbá tényleg ilyen rohadtul számít, hogy melyik országba születsz, addig ezt én nem jelenteném ki. A mi kicsiny tyúkólunk narancsszínű vezetői is megtehetik, hogy néhány idióta lépéssel elijesztik a nemzetközi karvalytőkét, és törzsi táncba kezdenek, az egész gazdasági és bankárvilág mit se tehet az unortodoxia ellen - mondja ezek után valaki, hogy a nemzetek nem fontosak.
@xenosz:

A magyar nacionalizmus egyik áldozata vagyok, nincs okom olyasminek drukkolni, ami erősíti a magyar nacionalizmust.
@Éhes_ló:

Hamis nacionalista érvek.

A Trianon előtti Magyarországon két kisebbség volt, mely hajlandó volt nagy számban integrálódni és magyarosodni: a németek és a zsidók. A többi kisebbség (horvátok, szerbek, románok, ruszinok, szlovákok) esetében pont fordítva volt, ők SAJÁT nacionalizmust építettek a magyar ellenében.

Aztán a magyarok melyik két kisebbséggel bántak el a legdurvább módon? Vicces, de a zsidókkal és a németekkel. A zsidókkal 1944-ben, a németekkel meg 1945-1946-ban.
@xenosz:

Nagyon sok mocskosságot csináltak már ezek,de amit most,az olimpiai szereplésünkel kapcsolatban művelnek,már a legalja!Most tényleg olyan szintre süllyedtek,amire már nem lehet szavakat találni.Kifejezetten Magyarország ellen drukkolnak!Mi az Isten faszát keresnek ezek ebben az országban?Valami egészen elképesztő,hogy mit művelnek.Most valóban,a szó szoros értelmében kiírták magukat a magyar társadalom tagjai közül.Ezen nincs mit magyarázni!Aki a saját hazája ellen szurkol,az nem tartozik az adott ország közösségéhez.Egyébként úgy vernék szájon őket bármelyik országban,bármelyikben,hogy kettéállna a fülük.Képzeld el ugyanezt a mocskosságot Amerikában?!Ilyen böfögést előadna mondjuk egy szurkolói kocsmában,hogy túl sok aranyat nyertünk és hovatovább direkte azért szurkolt Javier Hernandeznek,mert ő nem amerikai születésű fiú,hanem mondjuk argentin és nem mellesleg pontosan ezért,kizárólag neki kellett volna csak aranyérmet szereznie a többi "igazi" Amerikainak viszont nem,akkor ott a helyszínen fejébe eresztene valaki dühében egy golyót,teljesen jogosan.Ez már maga az őrület,ez már "pöceszint"!
@Gyárfás: én rühellem a fidesznyiket, de el kell ismernem, hogy K.L. helyében én is promóznam volna magam, ha tényleg megadtam volna R. Évinek azokat a dolgokat, lehetőségeket, amiket most utólag megköszön. Sztem tök jogosan szerepel, pózól a bajnokkal, pártpreferencia figyelembe véltül is.....
@xenosz: Az elképzelhetetlen hogy valaki egyszerűen csak örüljön egy másik ember sikerének? Én Örülök amikor egy magyar nyer, de ha egy német vagy francia, vagy iráni, az ő sikerének is ugyanúgy örülök. Szerintem ez a normális.
@Éhes_ló: hát ők sem mások,mint a magyarok. ugyanez elmondható rólunk is.
@Gondolkodni Próbáló Birca: kiöntöd a gyereket a fürdővízzel és nem etikus. így joggal bírálhatnak a másik oldalról.
@frizurafelni: mint szabad embernek joga van a más véleményhez,de mint erkölcsi lénynek nem.
@kanálwarrior: nem zárja ki egymást.elsőként ember vagyok és aztán magyar,de nem drukkolok a sajátjaim ellen.
@Gondolkodni Próbáló Birca:
Te hazudsz.
Vagy totálisan tudatlan vagy.
Utóbbi kezelésére némi felsorolás:
kunok, jászok, besenyők, kazárok, bolgárok, rácok, bunyevácok, sokácok, vendek-horvátok, dalmátok, svábok, szászok, bajorok, tótok, lengyelek, csehek, rutének, örmények, görögök, olaszok, skótok, franciák, hollandok, stájerek és más örökös tartományok lakói leltek a magyaroknál új hazára, befogadásra a több mint ezer év során.
Mindegyikük értéket, kultúrát, erőt, akaratot hozott az új, közös életre, nem pedig vett, vitt, pedig nem kevéssel vívtunk közülük véres háborúkat.
Sokan közülük a legnagyobb magyarok közé emelkedtek és a szívében őrzi őket minden magyar, itt vannak velünk a könyveinkben, génjeinkben: gyönyörű lányainkban, fiainkban.

Mindnek sikerült pár-, vagy párszáz év alatt az integráció, vagy asszimiláció.
A cigányoknak nem.
A zsidók meg nem akarják.
Ami nem megy, azt nem kell erőltetni, különösen nem a vendéglátónak, aki ajtót nyitott, menedéket adott a hozzá fordulóknak, vannak kötelmei ilyen évszázad, évszázadok után.

Miről beszélsz akkor te szerencsétlen?
Mondj még egy népet ami ejrópában ezer év alatt ennyi nációt fogadott magába íly sikerrel!
@xenosz: állampolgárságukat tekintve kétségtelenül.

A többi két félen múlik:
- azon az egyénen, közösségen aki identitást választ,
- a befogadó (nemzeti) közösségen akik ezt a döntésüket elfogadják vagy elutasítják.

A vitatott esetben az egyéni döntés sok esetben hiányzik, vagy elutasító, a közösségi pedig kifejezetten kérdéses nem csak a befogadottak, hanem a befogadók részéről is.
@Éhes_ló:

Nem így látom. Én a dühöngő és fasizálódó pofájú magyar nacionalizmust látom. Ráadásul egyre inkább elkanászodik, egyre hevesebben magyarkodik az undorító, antieurópai, premodern magyar nacionalizmus. Ha így megy tovább, nem lesz más út, mint bombázás és akasztás. Igen, sajnos nem marad más. S ez már bejött: 1945-ben is csak bombázással és akasztással sikerült megvékezni a emberi mivoltából kivetkőzött magyarságot. Egyre több jel mutat arra, hogy a magyarság kemény magja ismét arra az útra lépett, mely így fog végződni...
van aki még a sportból is ezt a témát tudja kihozni, szánalom.
@Gondolkodni Próbáló Birca: talán még ideje elgondolkodnod és utánaolvasnod kikről szólsz, vélekedsz ilyen penetráns módon.

Az persze más kérdés, ha tenmagad szerint sem tartozol a leszólt, becsmérelt magyarságba. Akkor megértem a hazátlanok, sorstalanok gyűlöletét a befogadó házigazdáik irányába.

De miért vagytok még itt, ez valami mazochizmus?
Ott van a szép hazátok, az ígéret földje.
A tiétek lett.
Ott otthon vagytok?
szerintem nincs semmi baj a sport nacionalizmussal, az egyetlen hely ahol nagyon rendben van. (es az amerikai vs. japan meccs megmutatta hogy sajnos meg ez is elfajulhat)
DE
lattam egy grafikat arrol hogy az EU hogy teljesitett Amerikahoz vagy Kinahoz kepest es messze tulszarnyaltuk oket. Egy spanyol(?) felhasznalo csinalta a grafikat a facebookon.
Az EU is kicsit osszekaphatna magat , kiadhatna ilyen grafikakiat megkuldhetne viragcsokrot vagy egy gratulaciot vagy ilyesmit az osszes gyoztesnek. Ez lenne az alkalom hogy demonstraljak hogy nagy "ellenfelek" ellen egyutt nyerok vagyunk.
@Siphersh: a tőzsdén már több,mint egy évtizede nem a termelés, hanem 90%-ban a spekuláció dívik, a maradék 10%-ra szorítva produktumok arányát.

ám a lényeget elkaptad, mert értelme az osztan nem sok van.
@Advanced Flight:
"Liberálék meg majd felrobbannak a méregtől, mert
1. nem lehet a Fideszt ekézni az olimpia kapcsán, pedig már nagyon gyúrtak rá
2. a rohadt, náci magyarok éppen jól szerepelnek egy nagy sporteseményen
3. már nyolcszor végig kellett hallgatniuk a himnuszt. "

:-))))

Szerintem a 3. pont az igazi bajuk :-)
Pláne, hogy a MAGYAR himnuszt kell hallgatni, nem az internacionálét!
@Éhes_ló: én nem dimenzionálnám túl ezt,mint ahogy ezt a rasszisták teszik. zsidók és nemzsidók nagy része nem azon agyal,hogy ő most mennyire magyar,hanem él ,mint EMBER,állampolgár.eszébe se jut ez a mindennapjai során,minthogy nekem sem. Természetesen örülök a magyar sikereknek pld. A zsidók nagy része magyarosodott 100 éve és felbecsülhetetlen értékű értéket teremtett az országnak. az,hogy egy más részük nem tekinti magát magyarnak előfordulhat. de miattuk illogikus en bloc a zsidókat gyűlölni.
tőlem teljesen távol áll és szerintem a civilizált embertől is kéne.
@Gondolkodni Próbáló Birca:

"Teljesen komolyan gondoltam, s nem vagyok elmebeteg."

Ezt szavazzuk meg (deomratikusan)! Szerintem is az vagy.
@csodalámpa: Respect Sir! Ez egy 100 procent fair vélemény.
@nergo: Nem akartam beleszólni, de sajnos valóban meglehetősen naiv vélekedés azt gondolni hogy a tőzsdei profit a nyereség-jutalékból származik.

Francokat. A spekulációból. És nem tíz éve, hanem amióta tőzsde van.

A gazdasági teljesítmény totál másodlagos. A legjobb/legerősebb céget is simán i lehet nyírni egy jól irányított spekulációval.
Marosi Ádám öttusa bronz!!!

Gratulálunk és köszönjük! Gyönyörű verseny volt!
@Ad Dio: Kinek a nevében? :) Vigyázz mert még magyarázkodnod kell! :)
Egyébként hatalmas riszpekt! Én azoknak küldöm akik szeretik!
@Olafson:
A Gyermekeim, a Feleségemés a magam nevében! De szabadon lehet csatlakozni :D...

Nagyon szép tiszta küzdelem volt. A kényes ponton (lovaglás) nemhogy nem omlott össze a két versenyző, hanem egyenesen előretört (2 HIBÁTLAN gyakorlattal).

A magyar öttusa sport legszebb idejét juttatta eszembe, de ezt itt felidézni tényleg veres posztó lenne :))))))).
Mért akarunk már ilyen erőltetett menetben összemosni egy egész bolygót? Még Európa sem egységes kulturálisan (se), nemhogy a glóbusz... De nyilván, a leszakított területeken zavarban lehetnek a szurkolók. :D Ez hol él?? A Földön, az oké, és azon belül? :o
Amúgy meg, ha már globalista olimpiát akarunk. Minek? Láttátok, amikor Kozák Danuta a dobogó tetején magához húzta a két ellenfelét? Ennél többet akarhattok, de ennél nincs több. Gyurta Dani pedig 15 millió magyarért úszott. Egy globalista világban legfeljebb magáért úszott volna. Én valahogy nem érezném jól magam abban a világban.
@Gondolkodni Próbáló Birca: Te eszednél vagy? Magyarázd már el nekem, hogy abban a néhány mondatban mi volt a NYILAS ÍZŰ, amit Gyurta Dani nyilatkozott! :D Súlyos krónikus fogalomzavarban szenvedsz, a cikk írójával egyetemben.

És attól, ha egy országban esetleg megmarad a nemzettudata egy nemzetiségnek, az miért lenne a magyar ellenében épített? El se tudod képzelni a globalista buciddal, igaz, hogy nem vezet se identitásválsághoz, se ellentéthez, ha nemzetiségek egymás mellett élnek, és a többségi nemzet koronája alá tartoznak, és egy olyan király alá, aki vérvonalát tekintve az Árpád-kor óta még csak nem is magyar nemzetiségű? :D És ha csak nem oligarcha a vajda vagy a herceg vagy a bán vagy a főnök, akkor a kisebbségi részről a nemzetiségpolitika nem automatikusan magyarellenes. Kicsit ajánlom tanulmányozni a magyarság toleranciáját és befogadókészségét a történelem során is és napjainkban is, és ezt ne a kurucinfón vagy a részeg bőrfejűek körében tedd. Kezdheted mondjuk ott, hogy még téged se lincselt meg senki.
@Csemmke: "Te eszednél vagy?"

Ezt már itt leszavaztuk. Többek szerint elmebeteg. Maradhatunk ebben :).
@Ad Dio: Ó, pardon... Csak szúrópróbaszerűen olvasgattam. Nem voltam abban az idegállapotban. :D
@Csemmke:

Gyurta 15 millió magyarról hallucinált, ez önmagában ócska szöveg.
@Csemmke:

Tanulmányozd a nacionalizmus történetét a XIX. században és rá fogsz jönni, hogy ugyanazon a területen nem lehet egyszerre magyar, szlovák, horvát, román nemzetállam. Azaz az egy országon belüli nacionalizmusok nem összeférhetőek.
@Gondolkodni Próbáló Birca: Ismét felhívnám a figyelmed arra, hogy nem ismered a szavak jelentését, amivel lövöldözöl. Nézz utána a szótárban, mit jelent a NEMZETÁLLAM. Állam az államban legfeljebb a Vatikán vagy az APEH... :D te rendre kevered a szezont a fa**ommal. Szerintem gondold újra, aztán nyilatkozz, hogy mit is akarsz mondani. És mégis hány millió magyarról kellett volna haluznia Gyurta Daninak? Feltéve, ha haluzott volna, tudomásom szerint nem élhetsz sportversenyen semmilyen droggal vagy doppingszerrel. :D Tiszta találó a nicked, hejj, leszámítva, hogy próbálkozásnak is silány, amit itt levágsz.
@Csemmke:

Nézd meg te a nemzetállam szó jelentését, úgy tűnik fogalmad sincs a témáról.

A magyar nemzetállam kiépítése 1848-ban kezdődött, sikertelenül. Végül csak a trianoni béke alakította ki a magyar nemzetállamot.
süti beállítások módosítása