Visszaút Unortodoxiából

2012.08.26. 07:30 Döry L.

 

A Fidesz harca legfeljebb a rendi kiváltságok védelmében üti a labancot, de semmi köze 48-hoz, ami szabadságharc volt a szó valódi értelmében: mert az emancipatorikus és jogegyenlősítő - az a fajta harc, amit egy nemzetépítő baloldalnak folytatnia kellene 2014-ben. Ez sem nem a régi baloldal kollaborációja, sem pedig a Fidesz földesúri zendülése. 

"az eddigi eredmények nem igazolják a háborús módszert. A legnagyobb ellentmondás az, hogy valójában nincs is háború …, az eurózóna országai is alkalmaznak szokatlan módszereket, kierőszakolnak áldozatokat, de nem rombolták le alkotmányos rendszerüket…A szabadságharc jó jelszó lehet, a tényleges háborúzás – a rajtaütésszerű törvényhozás, az alkotmányos keretek lerombolása – azonban olyan károkkal járt, amelyeket sem az itthoni eredmények nem igazolják, sem a gazdasági válságot szintén szokatlan módszerekkel kezelő államok példája"

A fenti gondolatok Sólyom Lászlóéi, a fülkeforradalmi kormányzás második évében. Érdekes: a Fidesz kormányzást kezdő retorikája éppenséggel alig említi a fogalmat, ami mára védjegyévé vált: szabadságharc. Úgy "emelte be a politikai centrumba" a szót (politológusul) mint annak idején a polgárt.  A magyar társadalom évtizedeken keresztül a nyugathoz való alkalmazkodás és az „utolérés” posztkommunista mákonyát szívta – üdítően hathatott hát, hogy a harmadik köztársaság dühítő sikertelenségével együtt a megfelelni akarást is ledobjuk magunkról. A sikertelen ország polgárai ráharaptak. Érdemes lenne végigkutatni a "nem leszünk gyarmat"-jelszó harmadik világban és a szocialista antiimperialista közelmúltban gyökerező jelszavának népszerűsödését is.

A hagyományos ellenzék is szereti ezt a felállást, fantáziáját annyiban mozgatja meg, hogy beigazolva látja: Orbán nem européer. A régi baloldal a Fidesz szabadságharcos retorikájával szemben saját, csüggesztő, reálpolitikaista (sic) és konformista szólamait vette elő. Ez a képlet is megerősíti, hogy kormánytól és ellenzékétől is körülbelül ugyanannyit várhatunk. Az "egykutya szalonnából nem lesz kolbász (kerítés?)"-életérzést legutóbb TGM fogalmazta meg a Sólyom megnyilatkozását kísérő klasszikus komcsi zsurnaliszta szemétkedés kapcsán.

De miért nem tetszik a baloldalnak a fideszista szabadságharc? Hiszen a szabadságharc kifejezés erre a kényszer szülte (emlékszünk: a hiánycél brüsszeli kőbe vésésével indult utazásunk Unortodoxiába) improvizációra egészen biztos, hogy nem is igaz. Téved, aki egy szabadságharc objektív és történelmi lehetetlenségével érvelve támadja a kormányt. A kormány nem szabadságharcot folytat, ősbűne tehát nem is lehet az, hogy konfrontatív a politikája. De előbb egy kitérő, hogy miért is lesz fontos mindez 2014 után. Meggyőződésem szerint azért, mert akik a külső szereplőkkel szembeni konfrontatív politikát eleve vállalhatatlannak tartják, és esetleg újra kormányozhatnak, azok eleve lemondanak egy fontos kitörési lehetőségről: beleragasztják az országot a centrum-periféria-kapitalizmus perifériaszerepébe, és megmerevítik azt a hatalmi viszonyt, ami a centrum- és a peremországok kapcsolatában kiépült, így középtávon az ország anyagi gyarapodását vagy újratermelését lehetetlenítik el. Aki nem támadja meg ezt a status quot, az alatt tovább szegényedik az ország és esik szét a társadalom - és temeti maga alá végső soron az elitjeit is.

Mert a kapitalizmusnak hívott semleges működés igenis egy konkrét hatalmi rajzolat, ráadásul világszintű, és már nem is a munkás kizsákmányolása a legfontosabb metszete. Egy hatásos újbaloldali nemzetépítésnek, társadalmi újrarendezésnek - ha ez a realitás - szükséges eleme lesz a külső tényezőkkel való konfrontáció, éppen mert a nyomorunk okai - a pénz árától (kamat), a munkaerő árán keresztül, a kihasználatlanul heverő erőforrásainkig - egy globális hatalmi viszonyban (is) előállított problémahalmaz. Ezt sok munkával - de éppenannyi harccal is - kellene átrendezni a szavazók megelégedésére. Jelen helyzetben azonban az új ellenzék (LMP) is csak annyiban méltóztatja tájékoztatni a választóját, hogy elmondja, amit az tud: a Fidesz politikája kudarcos ostobaság, és arról hallgat, hogy ha ez így van, akkor ő kormányon hogyan rendezné át a tőkét és a jövedelmet – és ez ma már nemzetek közötti átrendezést is jelent. Eddig a szükséges közbevetés.

De mégis mit csinál a Fidesz ténylegesen, ha az nem szabadságharc, amiért „koki” és „saller” a nyugati nyelv velünk szemben? Olyasvalamit, amiért talán nem is érdemes sallerokat gyűjteni: a Fidesz szabadságharca azért vállalja az ütközéseket, hogy az általa vélt és teremtett „középosztálynak” nevezett szavazói bázisának privilégiumait (hangsúlyozom: nem a jogait, a kiváltságait!) megőrizze, hogy az általa kézzel szelektált nemzeti nagytőke javára csoportosítsa a tőkét, a vele nem kliensi viszonyban lévő külföldivel szemben. Ez a harc tehát legfeljebb a rendi kiváltságokért üti a labancot, de semmi köze 48-hoz, ami szabadságharc volt a szó valódi értelmében: mert emancipatorikus és jogegyenlősítő, jogkiterjesztő, tehát a politikai közösségben az igazságosság elvét segítségül hívó harc volt.

1848 az a fajta harc, amit egy nemzetépítő baloldalnak folytatnia kell 2014-ben. Ez sem nem a régi baloldal kollaborációja, sem pedig a Fidesz földesúri zendülése. Csak az egyenlő jogokért érdemes vállalni az időszakos hátratételt és a kemény helyzeteket egy egész országnak. Csányi, Demján és Simicska urak kiváltságaiért senki nem öntöz a zászló alatt vért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr274729818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Visszaút Unortodoxiából 2012.08.26. 12:54:01

A kormány nem szabadságharcot folytat, ősbűne tehát nem is lehet az, hogy konfrontatív a politikája.

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.26. 12:30:23

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzetéről 4. A 2010-es választás ...

Trackback: Betiltott egyenruhában masíroztak, rasszista beszéddel uszítottak 2012.08.26. 12:26:13

Tűrnie kellett a rendőrségnek a törvénysértéseket a Hősök terére szervezett, a betiltott Magyar Gárda alapításának ötödik évfordulójára emlékező felvonuláson. A 2009-ben feloszlatott Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulójára emlékeztek fekete é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktorunk 1 simicskacsicska,oszt jónapot.Érdemes értük felvonulni,igazi gyászmenet volt.
"A Fidesz harca legfeljebb a rendi kiváltságok védelmében üti a labancot ..."

Ahol lehet így kezdeni egy posztot, ott nincs morális alap egy Matolcsy által elkövetett könyvrecenzión röhögni ...
Ez a baloldal adta el az országot bagóért. Semmilyen malapjuk nincs, hogy a 48-hoz hasonlítsák magukat.
A reformkorról kéne példát vennünk, ideértve a fideszes seggfejeket is.
@Matróz Kommandó: Így van, s ha figyelmesen újraolvasod a fentieket, láthatod, hogy a szerző pontosan ezért javasolja, hogy "az új ellenzék (LMP) is csak annyiban méltóztatja tájékoztatni a választóját, hogy elmondja, amit az tud: a Fidesz politikája kudarcos ostobaság, és arról hallgat, hogy ha ez így van, akkor ő kormányon hogyan rendezné át a tőkét és a jövedelmet". A szerzővel tartva én is az "érted haragszom, nem ellened" indulatával figyelem az ellenzék tehetetlenségét.
Jóllehet, több retorikai megfogalmazásával nem értek egyet, mégis hiánypótlónak tartom ezt az írást. Végre beszél arról, hogy mi lesz a Fidesz után. Mert ez a kérdés, nem az, hogy "a fidesz menjen". Mert egyszer úgyis bukni fog. Szerintem jó úton halad afelé, hogy bukjon, még előbb, mint sokan számítanának rá.

De. Itt a fontos kérdésfeltétel. Az nem elég, hogy nem tetszik Orbán, mert az nem program, eléggé vérszegény. Orbán politikájának antitézise sem elég. Mert azért azt se kell elfeledni, hogy Orbán kétharmada mögött bizony a korábbi korszak politikájának a kudarca állt.

Azt is el kell ismerni az írásban, hogy felismerte, hogy valójában csak retorikában van szabadságharc, a lépések inkább öncélú konfrontációt mutatnak, semmint egy valódi tervet Mo. helyzetének megváltoztatására. És itt jön be az, hogy a szabadságharc mint olyan (én szívesebben hívnám a nemzeti érdek kőkemény érvényesítésének, ha már a szabadságharc szavunk is lejáratódott) nem ördögtől való, érdemes is harcolni a nemzeti érdekért. Brüsszelben, vagy ha kell, Brüsszellel szemben. (És itt nem a médiatörvényre vagy a jegybanki fizetésre gondolok, hanem mondjuk mezőgazdasági kérdésekre, mert ott van az igazi lényeg.)

Summa summarum: Arról kellene egy értelmes diskurzust elkezdeni, hogy a Fideszt követő kormányzat(ok) miképpen készülnének föl az ország érdekérvényesítésére, egyáltalán az érdekek definiálására.

És itt tényleg szerepet játszik az LMP, tőlük várnék egy értelmes választ erre.
Az MSZP meg főleg a DK a szememben semmivel nem változtak a 2010 előtti kormányok tekintetében, mármint ami a kritikátlan nyugatimádatot és igazodni vágyást jelenti.
Nemzetépítő baloldal soha nem volt, most sincs és soha nem is lesz. Csak és kizárólag nemzetleépítő baloldal volt, az van ma is, és mindig az is lesz, mert A Nemzet, maga a hagyományaival, kultúrájával, értékeivel természetes gátja mindennek, ami ezek helyére pályázik.

Aki ezt nem érti, az olvasson Marxot.
@Matróz Kommandó: "Nemzetépítő baloldal" ilyen fogalom nem létezik. Nem akarom elsütni hogy oximoron az összetétel, inkább a nemzetépítés a katasztrófa. Mintha a nemzetet vagy országot, fölülről irányítva kellene a jó irányba terelni.

unalmas, de ezredszerre is leírom, hogy szabad emberek, szabad válalkozás, iciripiciri állam kell. A polgároknak hagyni kell hogy gazdagodjanak, vagyont gyűjtsenek, építkezzenek, beruházzanak, kiteljesedjenek, boldogok legyenek. Ebből lesz erős nemzet. Persze ez meg a baloldalisággal ellentétes.

Mindenki azt a szerencsétlen nemzetet akarja megülni, legnagyobb jóindulattal etetni, irányítani, de azért mégis csak a nyeregben lenni.
@Olbrin Joachim:
Hol jelenik meg a teljes transzparencia, a direkt demokrácia ígérete? Ugyanolyan tudatlan alattvalónak kellnünk minden félhülyének.

Az összes erős államról álmodozó politikusnak fel kéne ébredni, és saját hatalomvágyát, óriási tehetségébe vetett hitét, és világmegváltó szándékát feláldozva, valóban (nem elcsépelten), a demokráciáért, a szabadságért, az emberekért kellene tennie. Ebbe a fölülről "nemzetet építek" nem fér bele.@satie: @laci0011: @drkovax:
Csak elunortodoxoskodnak, amíg egy ténylegforradalom ki nem tör. Aztán ne csodálkozzunk, hogy az vagy fasiszta, vagy kommunista lesz.
@Matróz Kommandó: Így van, nem kell a béna baloldal, sem a vele egy tőről fakadó jobb. Mindkettő takarodhatna végre a parlamentből!
@Makkasz: A jelenlegi ,európa szerte elfogadott túladóztatás,nemcsak a fejlődés legnagyobb gátja,még az elit bűnözés melegágya is!Gyakorlatilag kb 2-szer annyi adót szednek be mint ami egészséges lenne!Ezért nem tudunk igazán fejlődni,és ezert megy a harc a kormányzásért.Irtózatos összegeket lehet megszerezni!
Kiváncsi vagyok, mennyire lennétek elégedettek, ha a szocik jönnének vissza.
Megszünnének a bank és multiadók.
Helyükbe lépnének a görög, olasz csoda módszerek. Százezres leépítések, nyugdíjkorhatár emelés, nyugdíj csökkenés. Nem 3-4% hanem 20-25.
Akkor rohadtul elégedett lenne velünk a brüsszeli bankárlobby....
Agybetegség.
Mindenesetre ahogy lecserélte a Goldman S. ott is a miniszterelnököket és mindkét országban volt alakalmazottjuk lett a góré, úgy próbálják majd meg itt is a szintén G.S. emrerének, Hillarynek a pártfogoltját a nyakunkba ültetni.
Bajnai lesz a báb, akit rövidesen indítanak. A kampányban korlátlan pénzzel, nemzetközi"szakmai" dicshimnuszokkal támogatják.

Az idióta hazai liberális körök pedig a seggüket verik a földhöz, az ortodoxia győzelme miatt.
A melósok, meg néznek majd ki a hülye fejükből, hogy végre veregetik a vállunkat, csak a vérünket engedik le közben.
Majd persze újra nemzetközivé lesz a MOL, a vízművek és a vízkészlet.ű
A görögök éppen a kikötőiket, a közműveiket, bányáikat és még pár szigetet adnak el.
Öngyilkosság!
A szerző nem veti el a harcot, ezért nincs is hová visszanyúlnia mint '48-hoz. Tudjuk mi kell a harchoz: pénz, pénz és pénz. Ami nekünk NINCS!

Amiket '48-as értékként sorol fel az mind megvolt '89-ben is. Megdöbbentő, hogy '89 tk. semmit sem jelent a társadalomnak...
@tarackos:
>>Tudjuk mi kell a harchoz: pénz, pénz és pénz. Ami nekünk NINCS!
Valódi harc nem lesz, nem lehet, nem engedik.
>>Megdöbbentő, hogy '89 tk. semmit sem jelent a társadalomnak...
Miért? Történt valami?
Kedves Kalmár
Ebben a kommentedben alaposan mellényúltál. Mert: Nekünk teljesen mindegy hogy komcsi vagy Fidesz vezeti az országot ha azt jól csinálja. De eddig egyik párt sem jeleskedett az országjobbitásban. Sőt a FIDESZ elatakrított mindn jogi kadályt és még igy sem megy neki!!!!Ez azért sokat mond. Ráadásul volt egy ember Bajnai aki a lehetetlen körülmények ellenére a gazdasági növekedést 1,9%-ra tornászta föl mire a kormányváltás megtörtént azóta viszont csak lefelé megyünk!!!!Immáron erősen recesszióban vagyunk. Hát nem érdekes?
Kell nekünk ilyen kategóriákban gondolkodni, hogy "Nemzet", "Jobb oldali", "Bal oldali"? Van ennek bármi értelme a XXI. században? Nem annak lenne inkább értelme, hogy a vezetők (és most szándékosan nem politikusokat írtam!) a rájuk bízott területet a lehető legjobban (értem ezalatt: a köz legnagyobb hasznára) irányítsák? Ez viszont politikai pártokkal sosem lesz lehetséges! (Pl.: pártfegyelem, választási csatározások, és még sorolhatnám!)
Véleményem szerint egy megoldás lehet: 2014-ben minden választókörzetben CSAK FÜGGETLENEKRE szavazzunk! Csak egy tényleges (!) szakértői kormány lehet képes kitörni ebből a helyzetből, és hosszú távon is sikereket elérni.
@mrZ: Á nem, semmi. Erről beszéltem...
süti beállítások módosítása