Tudják-e a Békemenet résztvevői, hogy miért tüntetnek?

2012.10.22. 07:30 Fent és Lent

bekemenetokt22.jpg

Sortilegus írása.

A Békemenet szervezői az október 23-ra tervezett tüntetésük fő célját a következőképpen fogalmazták meg: „az adósság béklyójából szeretnénk kitörni”. Internetes aláírásgyűjtést is kezdeményeztek, amely szerint a „senki által meg nem választott Európai Bizottság” káros magatartása ellen kell küzdeni. Ezt erősítette meg az egyik főszervező, Csizmadia László október 7-én egy interjúban: a tüntetéssel „az Európai Unió sanda szándékai” ellen kívánnak fellépni.

Most pedig vizsgáljuk meg a tényeket az Európai Bizottság jogállásával, az Európai Unió törekvéseivel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság vezetőit, a 27 biztost a 27 tagállam demokratikusan megválasztott kormánya nevezi ki, és kinevezésüket a szintén demokratikusan megválasztott Európai Parlament hagyja jóvá. Az Európai Bizottság nem döntéshozó hatalom, hanem végrehajtó. Azt felügyeli, hogy a tagállamok átültetik-e és végrehajtják-e az Európai Unió jogszabályait – azokat a jogszabályokat, amelyeket a demokratikusan választott kormányok (köztük a magyar kormány) szavaznak meg az Európai Parlament több-kevesebb közreműködésével. Bár az Európai Bizottság maga is kezdeményezhet jogszabályokat, ezek csak akkor léphetnek hatályba, ha az említett, demokratikusan választott szervek jóváhagyják.

Ennyit a formai oldalról, most pedig nézzük a tartalmit!

Az Európai Bizottság az EU – a magyar kormány által is elfogadott – jogszabályai alapján azt követeli, hogy Magyarország tartsa a költségvetési hiányt egy meghatározott szint alatt, és csökkentse az adósságállományát. E tekintetben tehát elvben semmiféle összeütközés nem lehetne a magyar kormány, a kormányt támogató Békemenet és az Európai Bizottság szándékai között. Az ördög feltehetően a részletekben lakozik, ezért tekintsük át, hogy miként képzeli el az adósság csökkentését egyrészről az EU, illetve az Európai Bizottság, másrészről a kormány és a Békemenet szervezői. (Megjegyzendő, hogy e tekintetben sem a Békemenet honlapján, sem a szervezőinek nyilatkozataiban nem találtam semmilyen konkrétumot, csupán azt, hogy támogatják a kormány intézkedéseit.)

A 27 tagállam demokratikusan választott kormánya teljes egyetértésben fogadta el az EU 2020 Stratégiát 2010 júniusában - tehát az Orbán-kormány idején. A stratégia a tudáson és innováción alapuló, erőforrás-hatékonyabb, környezetbarátabb gazdaság kialakítását tűzi ki célul, magas foglalkoztatottsággal, valamint a társadalmi és területi egyenlőtlenségek egyidejű csökkentésével. A stratégia megvalósítása érdekében a nemzeti kormányoknak az Európai Bizottsággal egyeztetve konkrét célokat kell kitűzniük és elérniük. A magyar kormány egyebek mellett a következő célokat határozta meg 2020-ig: javul az oktatás minősége, bővülnek a felsőoktatásban történő részvétel lehetőségei, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a 30-34 évesek körében 30,3 százalékra nő, az iskolát idő előtt elhagyók aránya 10 százalékra csökken; a kutatás-fejlesztési ráfordítások elérik a GDP 1,8 százalékát; 10 százalékkal csökken az energiafelhasználás, fejlődnek a tömegközlekedési szolgáltatások; csökkennek a vállalkozások adminisztratív terhei; mérséklődnek a társadalmi egyenlőtlenségek, 450 ezer ember emelkedik ki a szegénységből; érdemi intézkedések történnek a korrupció visszaszorítására. Ezeket a célkitűzéseket az Európai Bizottság elfogadta, támogatja.

A magyar kormány azonban éppen az ellenkezőjét tette és teszi, mint amit ígért az Európai Bizottságnak. A folyamatos forráselvonások miatt a köz- és felsőoktatás színvonala katasztrofálisan romlik, a felsőoktatásban történő részvételt a kormány jelentősen megnehezítette, az egyetemre-főiskolára beiratkozók száma nagy mértékben visszaesett. A kutatás-fejlesztési pénzek többségét csaknem két évig zárolták és most is csak csepegtetik, ami miatt ígéretes fejlesztések szakadtak meg, tapasztalt és fiatal kutatók egyaránt szétszéledtek (közülük nem kevesen külföldre mentek). A környezetvédelmi intézményrendszert a kormány szétverte, a környezetvédő civil szervezetek a túlélésükért küzdenek, az energiahatékonyság javítása továbbra is a háttérbe szorul a hatalmas és rendkívül költséges földgázvezetékek és új atomerőművi blokkok építési tervei mellett. A tömegközlekedést újabb és újabb megszorítások sújtják. A vállalkozások fő adminisztrációs terhei az adórendszerhez kötődnek, a sok új adó és a gyakori változtatások miatt viszont ez a rendszer egyre bonyolultabb, egyre nehezebben követhető. A társadalmi egyenlőtlenségek ugrásszerűen növekedtek az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése, a csak a gazdagoknak kedvező végtörlesztési lehetőség (ezekről egyébként elítélően nyilatkozott az Európai Bizottság is) és a luxusautók tulajdonosainak nyújtott jelentős adókedvezmény következtében, valamint a Fidesz-közeli vállalkozásoknak (Közgép, Századvég stb.) adott érdemtelen kifizetések révén. Mindez összességében évi több száz milliárd forinttól fosztotta meg az állami költségvetést. Nőttek az egyenlőtlenségek azért is, mert számos alapvető szolgáltatáshoz (oktatás, egészségügy, kultúra, közlekedés) egyre inkább csak azok férnek hozzá jó minőségben, akik annak borsos árait meg tudják fizetni. Ami a korrupció visszaszorítását illeti, nagyrészt pontosan azokat az intézményeket számolták fel vagy semlegesítették, amelyeknek komoly szerepe volt a korrupció elleni küzdelemben (ezt a Transparency International Magyarország is többször szóvá tette).

A Békemenet jó szándékú résztvevőinek fogalmuk sincs, mit támogatnak és mit elleneznek a felvonuláson való részvételükkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr484860098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon jó amit összehoztál, talán az eu Bíróság szerepét kellene még kicsit ismertetni. Miért kötelező? azért mert a csatlakozási szerződések, így a libanoni is nem kötelezővé tették, hanem a tagállamok ismerték el magukra nézve kötelezőnek. Valami ilyesmiket...

Írhatnál egy összefoglalást is a hitelfelvételekről, azok visszafizetéséről. Ezen belül a hitelek felhasználásáról.
Valamint arról, hogy a kötvénykibocsátás is hitelfelvétel.

Nem vagyok elégedetlen az írásoddal, csak azon csodálkozom, hogy ez az ismeretterjesztés senkinek (nekem sem) jutott eszébe.
Úgy voltam vele, ha én tudom, nyilván más is tudja, hiszen ezek nyilvánosak, minden irat hozzáférhető.
Kedvet csinálónak:
europa.eu/index_hu.htm
@Dr. jenőke (jenőke): Szia, én sem vagyok elégedetlen az írásoddal, csak egy helyen szeretnék pontosítani. A csatlakozási szerződéseknél az nem libanoni, hanem lisszaboni. A többi stimmel. Egyébként tényleg nagyon jó írás, csak az a baj vele, hogy azok nem fogják elolvasni és egy kicsit elgondolkozni rajta, akik holnap teljes mellszélességgel ott lesznek a "békemeneten", és teli torokból éltetik majd a vezénylovat.
Ha ennyire nem jó nekünk az EU akkor miért igyekszünk állandóan oda? És miért vesszük az EU-s termékeket? Miért járunk oda mostmár tömegesen dolgozni? Miért várjuk azt, hogy majd magyarország gondjait az EU oldja meg? Miért akarunk IMF hitelt fölvenni? Miért akarjuk hogy az EURO-t bevezetni a forint helyett? és még millió kérdés ami miatt elkéne gondolkodnunk miért is hiszük el Orbán bődületes hülyeségeit?
@kublerek: Az ecceriék, akik részt vesznek majd a békameneten holnap, ilyen kérdéseken nem fognak gondolkozni, mert meghaladja az ő IQ-jukat. Lehessen utálni valamit, és lehessen ordítani a vezényló nevét, ez kielégíti az ő szintjüket. A gondolkozás túl sok energiát igénylő tevékenység. És tudjuk, drága az energia.
Orbán Viktor szerint a héten bejelentett költségvetési kiigazításért elismerést kapott a kormány Brüsszelben.
"Persze fogalmuk sincs, hogy pontosan mekkora a magyar költségvetés, mekkora a hiánya", de azt értik, hogy a jelenlegi kabinet elszánt, szakítani akar azzal a 2004-2010 közötti időszakkal, amikor "lényegében folyamatosan hazudtunk, meghamisítottuk a számokat", és emiatt komolytalannak könyvelték el a magyarokat - tette hozzá a kormányfő.
privatbankar.hu/makro/orban-brusszelnek-fogalma-sincs-hogy-milyen-a-magyar-koltsegvetes-251782
@Vitéz félázsiai The Lonewolf (nem Dr.):
Fogalmam nincs miért írtam el.
Az igaz, nem olvastam vissza, így más hiba is van, de Libanonra csak Csontvári lehet mentség.
Mióta belement a gépbe a felrázódott palackból a kóla, sok a bajom vele. Lehet, hogy öntök utána valami hígitót, esetleg vodkát...
Kösz az észrevételt.
Üdvözlettel:
j
Előbb vagy utóbb de Európa minket fog követni,vagy nem.Hehe.
Jól összeszedett írás, tényleg csak annyi gond van, hogy a narancszomik nem fogják elolvasni, vagy ha igen, teli torokból üvöltik, hogy hazugság.

Orbán olyan szinten ért a propagandához és a fanatizáláshoz, mintha magától Joseph Goebbelstől tanulta volna a szakmát.
@Morcos Kartal: Köszönöm a segítséged itt is. Javítottam sok helyen. Remélem mindenütt.
@Morcos Kartal: "Joseph Goebbelstől..." Azért nem hagynám ki nagy magyar hangulatkeltőnket Marosán (Buci) Györgyöt sem.
@GeoCracker: és hogy el lett felejtve... egyébként nem hiszem, hogy Orbán túl sokat tudna Marosánról. Saját bevallása szerint a történelem nem volt az erőssége.
@Morcos Kartal: Pedig neki is nagy erőssége volt a hatalmi pozició naggyüléses önerősítése. Bár gondolom ez kicsit olyan is lehet, mint a konvergens evolució :-)
@GeoCracker: hát ez szerintem a megalomániások sajátossága. Kell az érzés, hogy ennyi ember imádja, ennyi ember fölött uralkodik. Ilyenkor elgondolkodok, milyen iszonyatos kisebbrendűségi komplexusok lehetnek a háttérben.
@Morcos Kartal: Anno a blogon (ott a nevemmellett) "Miniszterelnöki tünetlicit." címmel feszegettem is ilyesmit.
@kublerek: Az ottani "életszínvonal" miből van? A gyarmatokból kiszivattyúzott éhbéred a forrása! Orrodnál fogva vezetnek, ettől nem látod meg!
@Szúrófény: A kérdés ennél kevésbé demagóg választ igényelne. Annak ellenére, hogy hazánk valóban gyorstalpalón próbálta behozni a közel kétszáz éves lemaradást. Azonban, részben Antallnak is hála, jelenleg az idővonalon visszafele haladunk. Távolodunk és nem közeledünk a nemzetközi trendekhez. Bármelyiket nézzük, bármelyik irányba.
Hogy milyen baromságokat irkálnak össze a békemenet szervezői, annak az égvilágon semmi jelentősége nincsen. A résztvevők pontosan tudják, hogy miért vannak ott. Ők nem valamiért, hanem valami ellen tüntetnek, ellenetek.

evribodri (törölt) 2012.11.02. 11:58:51

Az írásban sok az ideológia, és kevés az objektív előrelátás.
Egyrészt ha valaki mániákusan "demokratikus választásról" beszél, az abban a pillanatban hiteltelenné válik, mert ami nincs és nem is volt a cikkben jelzett egyik esetben sem, az nem lehet hivatkozási alap.
(Merhogy a most Orbán által módosított egyik törvény elődje sem volt soha(!) demokratikus körülmények között létrehozva. Kádár alatt elvhűségből kellett a parlamentnek megszavazni amit 1-2 vezető kigondolt, majd rögtön utána a frakció fegyelem miatt, ami már Hornék idejében pénzbüntetés terhe mellett volt kötelező. Ez lenne a demokrácia? Így még az sem számít, hogy a "képviselőt" esetleg néhány tíz, konzervért megvásárolt analfabéta szavazata juttatta be, utána olvasatlanul, büntetés terhe mellett nyomkodja a gombot? Nem mellesleg engem a Transparency International említése is mosolyra fakasztott, de elismerem, hogy ez szubjektív viszonyulás. Vagy szerinted ezeket www.youtube.com/watch?v=p23OBQNvJuc a "demokratikusan" megválasztott képviselőket is érdekli más a saját pénztárcájukon kívül?)
A mai magyar állapotok leírása többé-kevésbé korrekt, azonban van egy szépséghibája: az okot, az okozó személy(eke)t csak a ma regnálókban látni nem hiszem, hogy jogos. Természetesen én sem állítom, hogy ami ma az országban zajlik, az a lakosságra, az állampolgárokra nézve a biztosan jó irány. DE! Hogy Gy.F. volt miniszterelnökünk kedvenc ország-család hasonlatával éljek: Te (Ti) hogyan fogadnátok, ha a bank vagy a kormány a tartozásod fejében - azon kívül, hogy elveszi a fejed fölül a házat, - még azt is megszabná, hogy mit vehetsz, mit ehetsz, hogyan neveljed a gyerekedet? Vagy hogy a szomszédod tarthat kutyát és naponta rágalmazhat, de Te csak fogd be a szád, mert adós vagy!
Azaz itt is csak a hibák vannak felsorolva, és az, hogy ezekből a hibákból a jelenlegi kormányszintű Euro-szkepticizmus nem a kivezető út. Hát ezzel nem értek egyet, méghozzá ezért. idokjelei.hu/2012/11/nigel-farage-tenyleg-vilagkormanyt-akarnak/ (Az eredeti forrás linkje a cikkben van.)
süti beállítások módosítása