Jól döntött a 4K? - a nép nem bír ki még egy csalódást

2012.11.16. 07:30 Döry L.

Ismeretes... a 4K úgy döntött, hogy a Bajnais népfrontba nem lép be, legfeljebb a választások előtt megállapodást köt.

5484263_30e237bfdeab8dcce4e9c81585db4ac9_l.jpg

A bejelentésről egyáltalán valamit gondolók körében két, persze logikus és persze előre kiszámítható vélemény oszlik meg. Egyesek szerint a 4K ezzel bebizonyította, hogy erkölcsös párt, még ha - teszik hozzá sajnálkozva - ez az akció kamikaze-akció is, a 4K az úgynevezett süllyesztőben tűnik majd el. A másik népszerű vélekedés szerint a 4K gittegylet, nem oszt nem szoroz, nem érdekes tehát, hogy kihez, mihez, mikor csatlakozik, ki nem szarja le, hogy ugrálnak-e vagy nem - bolhacirkusz az elefántboltban stb. 

Ezek az értékelések nem teljesen tévesek, de lényeges dolgokat számításon kívül hagynak. A leglényegesebbet pedig nem érzékelik. A 4K ugyanis valóban egy kispárt, az is lehet, hogy nem a 2014-es siker pártja. De.

Ha nem szilárdítja meg értékeit, soha nem is lehet nagy, sem sikeres. A Bajnais bejelentés egy ilyen értékmegszilárdítási pont volt. Nem a nagyokkal kell sodródni, hanem világos szempontokat artikulálni. Ez persze kockázatos lépés, akár pusztulással is járhat, de ebben a dilemmában nincs nem kockázatos lépés – a Bajnai-mozgalom már csak a mérete, befolyása, társadalmi láthatósága miatt is megeheti a baloldali radikális párt arcélét, ha belépnek. Akkor a 4K csak a rút Felcsuti Péter-testű neoliberális restaurációnak lett volna egy szexi baloldali fügefalevele.

A 4K azonban követő üzemmódról kezdeményezőre kapcsolt, nem álldigál, amíg az LMP méltóztatik kongresszuálni a kérdésben. Miközben persze a döntési helyzetet nem ő állította föl és Bajnai bejelentése egy fiatal és építkező kis pártot állított nehéz helyzet elé – így saját magát kellett meghatároznia. No de ugye mi ez az önzés itt, hogyhogy nem „fog össze” ez az orbánista alvóügynök 4K? Minek is alapítottak pártot, csak be kell lépni az MSZP-be és csá. Ez ugye azért uncsi mert már végig lett beszélve, az azóta csüggesztő LMP kapcsán…Lássuk, most miért muszáj megpróbálni:

A reménytelenség köre

Azt már TGM is pedzegette, hogy az ellenzéki „összefogás” és ellenzéki siker sajnos egy Alien vs. Predator helyzetet épít vissza a választásokig. Egy olyan helyzetet, amely a hamis reményeivel maga volt felelős a kétharmad kialakulásáért. Az Alien vs. Predator-feladványban a magyar választó mindig annyira szarnak éli meg a jelent (igazából a kormánytól független jelent: az elszegényedést a kapitalizmus perifériáján), hogy az „ezeknél minden jobb”-elv mentén leszavaz egy koncepció és értékek nélküli haszonlesőre, csak azért, mert az az Alien kiabál a leghangosabban egy aktuális Predator ellen.

Az Alienben is csalódik. A végén kiábrándul a demokratikus intézményrendszerből és egy szétcsalt választáson úgy fölháborodik, hogy az több hónapra 2006 októberévé változtatja az országot, majd kipróbálja a radikálisan ocsmányabb Predatorokat (Jobbik)…

A magyar nép nem bír ki még egy csalódást

Ezért kell az Alien helyett mást kínálni számára. Nem azért, mert a századik „harmadik erőre” és az azt övező mítoszra annyira szükség van. Hanem mert olyan erőre van szükség, amely az országnak elsősorban a világrendszerbe való előnytelen beilleszkedését témává emeli és megváltoztatásához hozzáfog. Mert csak ebből a képből kiindulva lehet az igazi választói igényt kielégíteni. A választók ugyanis valójában a Magyarországon kiépült a periféria mutyi-kapitalizmusától és kizsákmányolásától szenvednek, nem egy rossz kormánytól. Tök mindegy, hogy Matolcsy a Balkán-vonalat, míg Bajnai a periféria-kapitalizmus vonalat erősíti-erősítené.

Együtt 2014: köldöknéző 2000-es évek nosztalgia

Ezért is kiábrándító a másodlagos frissességű bajnaista programvázlat, mert befelé forduló, globális kitekintés nélküli azt hiteti el, hogy az életünk jobbá tétele csupán kormányzati kompetencia kérdése. Amellett, hogy kiábrándítóan beszűkülten ország-centrikus, garancia arra, hogy Bajnaiék a helyi ügyvezető technokrácián kívül mások nem akarnak lenni, azt akarják, amik egyszer már voltak.

És ez szépségtapasznak is kevés, egy rendszer-, és európai válságban a leszakadó ágon szopó országnak. Jogállam, szolidaritás, esélyegyenlőség, csúnya korrupció? Ennyi a program? - egy 2001-es spindoktori értekezés újrahasznosítása? Hát az országnak az nem baja, hogy kevés hozzáadott értékű termelési fázisokért adómentességet adunk, hogy lefelé nyomjuk az adóversenyt, hogy kitermelhetetlen a kamatszint, hogy exportellenes a forintárfolyam, de a devizahitelek miatt szerencsére be is van betonozva? Hogy európai uniós fejlesztési pénzeket olyan külföldi befektető beruházásaira költjük, aki abból az országból jött, aki a fejlesztési pénzt adta, hogy az egész kohéziós finanszírozás burkolt „state aid”, amit a centrumország megtehet, nekünk pedig a Malév megmentését is megtilthatja. Az nem baj, kedves Bajnai, hogy a szabad piac mindig az erőset erősíti és a gyengét gyengíti, hogy aki most erős, az akkor lett erős, amikor protekcionista volt?

Hát nincs itt néminemű bibi a „globális kontextussal” (pardon my french), azzal a hatalmi és gazdaságszerkezeti viszonnyal, ahogyan most rossz fiókban vagyunk a világ szekrényében? Erre Bajnainál nincsen válasz, de még kérdés sincs erre föltéve. Ja, ők az illatos leheletű szakemberek, elfelejtettem. Biztos értik a dolgukat, nem hatalomra ácsingozó középszerű magyar menedzserek. Az egész bajnais szöveg olyan, mintha valami kétezres évek közepi aranyidőkre készült volna, vagy azt akarná újrateremteni. De az előre az nem hátra van.

Ezért nem érdemesek támogatásra sem a Matolcsy-, sem a Bajnai-politikák. Ezek csak addig korrigálnak a rendszeren, ameddig az elitek saját privilégiumainak megőrzése ezt szükségessé teszi, és az elégedetlenkedők még éppen nem egy éhséglázadás elégedetlenkedői.

Azért kell a tisztaság, mert a magyar nép nem bír ki még egy csalódást. Kell, hogy valaki még érintetlen maradjon 2014 után is. Mert ha csak az őt elszegényítő Alien meg Predator marad, akkor végleg hátat fordít a demokráciának.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr484908891

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 4K! - Együtt vagy halál 2013.01.27. 01:09:41

A 4K! immár egy bejegyzett párt, és mérhető erő a politikai palettán. Igaz, hogy csupán a választók 1%-a szavazna rájuk, de azért ez is érhet valamit, nem? Egyedül biztosan nem. Maga a kezdeményezés még 2010-ben fogant meg és egy baloldali, ...

Trackback: Ez már valami 2013.01.27. 01:08:57

Igen, ez már valami, erre lehet azt mondani, hogy igen egyetértek, vagy nem, elutasítom, az Együtt 2014-et. Jó persze lehet úgy is választani, hogy Orbán pocakja cukibb, mint Bajnai Gordon terpeszkedő orra, de induljunk ki abból, hogy most tutira elolv...

Trackback: Képzelt szózat a nemzethez 2012.11.16. 09:40:20

Az elmúlt kettő, az elmúlt nyolc, de az elmúlt húsz esztendőben is lekötött bennünket az egymás elleni nemtelen, aljas, embertelenül öldöklő harc. Az ország erőforrásait jórészt pártjaink hátországára fordítottuk. Céget, médiát, szellemi holdudvart vás...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a.4K Kálmán Olgánál "elhadart megszólalása" sugallta és minden fórumon való megjelenése azt sugalja mindenkinek:
h "vigyázz, amatőr és hülye is vagyok, kerülj el nagy ívben!"
Ez egy 4 emberből álló zagyvalék....van köztük hamala- hamala, talán még azeri baltás is:))) hehe
A mondanivalóval alapvetően egyetértek, DE:

A mai helyzet (köszönhetően a Fidesz felé lejtő új választási szabályoknak) sajnálatosan olyan, hogy CSAK EGYETLEN ellenzéki centrumnak van esélye elküldeni a jelenlegi hatalmat.

Minden más probléma megoldásához csak AZUTÁN lehet nekiállni, miután ez megtörtént.

Tudod egy elefántot is meg lehet enni, de csak falatonként. Most ez a falat következik.
Elég volt a nemzet tudatos politikai megosztásából, az "aki nincs velünk az ellenünk" Rákosi Mátyás bevezette retorikájából és politikai gyakorlatából!
Elég volt az olyan pártokból és pártocskákból, csoportokból, mint a Fidesz-KDNP, az LMP és a 4K, melyek hasonlóan űzik politikai gyakorlatukat!
Egy megosztott ország soha nem lesz sikeres, óhatatlanul lemarad.
Irreális a jelen helyzetben és időben részletes programot várni Bajnaitól. Biztos vagyok benne, hogy kormányra kerülése esetén realista, hozzáértő embereket tesz a megfelelő pozíciókba. Mondjuk a mostani kormánynál ebben a tekintetben jobban teljesíteni nem lenne nehéz...
EBBEN A szerencsétlen országban csak megy az állandó duma, hogy egyik oldal tönkreteszi, a másik oldal majd megoldja, helyre teszi...
PEDIG A MAGYAR PARLAMENTBEN CSAK EGYETLEN EGY, 1, EGY BRANCS LÉTEZIK, AKIK KÖRBEÜLIK A PARLAMENTI PATKÓT ÚGY JOBB MINT BAL OLDALON, KÖZÉPEN, ÉS EGYÜTT HOZZÁK DÖNTÉSEIKET, EGYÜTT JÁRULNAK HOZZÁ A ZEMBEREK, A TÁRSADALOM TÖNKRETÉTELÉHEZ, KIFOSZTÁSÁHOZ, KIVÉREZTETÉSÉHEZ, MEGNYOMORÍTÁSÁHOZ..., A TÖBBI MANTRA (MÁRMINT HOGY ŐK PÁRTOK LENNÉNEK ???!:))))CSAK SZEMFÉNYVESZTÉS, LEPLEZÉSE A STIKLIJEIKNEK.

23 ÉVE UGYAN AZOK A FAZONOK RONTJÁK MAGYARORSZÁG LEVEGŐJÉT, ÚJRA MEG ÚJRA HATALOMBA ASKARNAK KERÜLNI, CSAK MÉG AZ UTÓDAIKAT, HAVERJAIKAT IS BE AKARJÁK NYOMNI A KÖZTUDATBA.
ANNO MORVAI KRISZTINA IS KITALÁLT EGY KAMU SZÖVEGET: A PULPITUSRA FELÁLLVA BEÜVÖLTÖTTE, A "MAGUKFAJTÁK MEG A MAGUNKFAJTÁK" UGRÓDESZKA SZÖVEGET, HOGY FELHÍVJA A FIGYELMET MAGÁRA, HOGY BEKERÜLJÖN ÍGY AZ EP-BE. AZÓTA MAGASRÓL TESZ MAGYARORSZÁGRA, A ZEMBEREK HELYZETÉRE ÉS INTENZÍVEN GYŰJTI FOLYÓSZÁMLÁIN A HAVI UNIÓS SOK MILLIÓS "APANÁZSÁT" !!!

...a többi szarjankó is így csinálja, mint pl. bBajnai is....

ÚJ FAZONOK KELLENEK !!!!!!!
@kvadrillio: nézesd meg a billentyűdet, mert beragad a CapsLock.

Másrészt tényleg új fazonok kellenek. De a mostaniak nem fognak lehorgasztott fejjel elkullogni azért mert itt ordítsz mint egy fába szorult féreg.

El kell őket zavarni a susnyásba, amit nekünk kell megtennünk. És nem úgy mint 2,5 éve hogy a másik balfaszra szavazunk... Most miért nem megy ki a sok elégedetlen a Kossuth térre "Takarodj"-ot skandálni?

A rendet 2013 telén-2014 tavaszán kell megteremteni, nekünk embereknek, még a választások előtti 2-3 hónapban. Igen akkor még hideg tél lesz de ki kell vonulni, és a kurvasok embernek el kell tiporni a diktatúrát. És a választásokon nem a másik balfék mocskos bandá(k)ra kell szavazni.
@Hurrá Torpedó: persze nem egyértelmű, de az utolsó két mondatban az is benne van, hogy persze nemhogy a másik bandákra, de erre sem kell szavazni.
4 kiló és az elmepé problémája lényegében ugyanaz, nem képesek kitörni a szimpatikus amatőr státuszból. Attól még, hogy vki új szereplő még lehet béna.

@Szevasztok: Istenem hányszor hallottam ezt már. Ha vki kormányra kerül, akkor annyira elfoglalják a napi politikai harcok és az operatív munka, hogy nem lesz energiája megalkotni egy komoly programot. Arról már nem is beszélve, hogy a reformok nagy részét az első 2 évben meg kell lépni, ha 2018-ban nem akar teljesen esélytelenként indul a választásokon.

@harmincas: "Biztos vagyok benne, hogy kormányra kerülése esetén realista, hozzáértő embereket tesz a megfelelő pozíciókba." Ez miért is olyan biztos?
Igen tegnap én is láttam az Egyenes beszédet. Az a nagy büdös helyzet, hogy a technikai koalíció, amit a kopasz srác is erőltetne már lejárt lemez. Csúnyán elbukott.
2010-ben a birkák eldöntötték Magyarország sorsát kábé 20 évre. Sztem 20 év múlva lesz olyan helyzet, hogy új alkotmány legyen. De azt én már nem várom meg, külföldre települök és majd onnan szavazok be nektek 2faszú kutyapártra meg a többi faszságra. Matolcsynál ők is jobbak.
Értelmesnek tűnnek a gondolatok, de nem teljesen értek egyet a problémák meglátásával.

Egyrészt azt gondolom, hogy Magyarországon adósságvisszafizetés zajlik. Fizet az állam, és fizet az egyszerű eladódodott deviza(és nem deviza)hiteles.
Amíg költeni kellett az adósságot jól éltünk, de amíg vissza nem fizetjük, nem fogunk jól élni. A folyamatosan gyorsíthatnak kontrollált minicsődök (végtörlesztés, fel sem állított nemzeti eszközkezelő, vagy ki nem használt árfolyamrögzítés), adhat mozgásteret a nyugdíjpénzek visszagyűjtése vagy a külön, lassulhat is hülye döntések miatt (magasabb kamatok kisakkozása), de amíg az adósság nagy része vissza nem fizetődik (nettóban), itt csak a toporgás lesz. Aki mást mond, az nem a valóságot mondja.

A valós problémák szerintem az Alföld elsivatagosodása, a fosszilis energiabányászat várható csökkenése és a demográfia. Ebből a háromból kettővel foglalkoztak Bajnaiék. Mondjuk, ha az elsivatagosodás nem áll meg, akkor fölösleges minden más gondolkodás, akár kapitalista, akár jóléti, pénz, meg minden, de mindenen nem kell kiakadni.
Ha a 4K népszerűsége túlmegy az 1 %-on, az tragédia lesz. Ez egy antidemokratikus, marxista gittegylet.
@kvadrillio:

Kis ország vagyunk, csak egy garnitúránk van! - mint mondta egyszer nagyon okosan valaki!
Nem lehet elővarázsolni a kalapból senkit...
Egy generáció míg kinevelődik egy normális politikusi réteg - ha hagyjuk!
@Dexter...: "Arról már nem is beszélve, hogy a reformok nagy részét az első 2 évben meg kell lépni,"

Ez a következő ciklusban a kármentést fogja jelenteni. Szóval senki ne számítson semmiféle előrelépésre - a leszakadás megállítása a feladat. A fejlődés megteremtése majd csak azután következik...
A fidesz zrt. egy bukott párt, ezt bizonyítja minden lépésük az elmúlt eddigi 2 és fél évben, mely csak és kizárólag rontott és jelenleg is csak ront az ország helyzetén. Mondjon bárki egyetlen olyan intézkedést az elmúlt 2 és fél évből, amely az ország javát szolgálta volna. Nincs ilyen.
De már ők is érzik a bukás hűs fuvallatát, ezért is próbálják a lehető legtöbb módon ellehetetleníteni a választópolgárokat, ezekkel az eléjük görgetett teljesen ésszerűtlen és teljesen felesleges szabályozásokkal, amiket konkrétan semmilyen észérv nem indokol. Érzik már ők is, hogyha korrekt és becsületes szabályokat kellene alkalmazniuk, akkor esélyük sem lenne 2014-ben.
A fidesz zrt.-nek 2 választása maradt.
Vagy elfogadják a bukást a 2014-es választásokon és maguktól távoznak majd úgy, hogy nem próbálják meg elcsalni a választást. Hiszen az eddigi lépéseikből simán kinézem belőlük, hogy szemrebbenés nélkül megtennék. Illetve kétségem nincs afelől, hogy az országos szintű támogatásuk jobb esetben ha eléri a 10%-ot, akkor sokat mondtam.
Vagy a kilátástalanságtól feldühödött tömeg fogja őket, a hajuknál fogva kirángatni a parlamentből.
Ez az ország a csupa idiótából álló orbán rezsimmel az élén, egyszerűen nem fog kibírni még egy ilyen ciklust.
A piac a béka segge alatt van, a gazdaság gyakorlatilag halott, nincs verseny, ebből kifolyólag pedig nincsenek fejlesztések mert a verseny hiánya nem indokolja a cégeket, hogy fejlesszenek. Szép lassú rothadás, agóniával és kilátástalansággal fűszerezve. A közbiztonság és az egészségügy után az oktatás is szétesőben, lásd nagyobb egyetemektől elvett pénzek miatt az egyetemek egyszerűen bezárnak.
index.hu/belfold/2012/11/16/szenszunetre_kenyszerulnek_az_egyetemek/

Közben pedig a nagyobb áruházláncok is szép lassan lelépnek az országból, elsőként a Bricostore.
index.hu/gazdasag/2012/11/15/kivonul_a_bricostore_magyarorszagrol/

A fidesz zrt. kapott egy esélyt, de nem élt hanem csak és kizárólag visszaélt és folyamatosan visszaél vele.
Egy múlt rendszerből itt maradt bolsevik párt, amelyik csak és kizárólag szenvedést okoz ennek az országnak.
Napjainkra törpepárttá zsugorodva, 2014-ben nyugodtan mehetnek a süllyesztőbe az mszp után.
Senkinek nem fognak hiányozni.
89-90 fordulóján semmi sem változott a tekintetben, hogy hogyan lehet államszocilaista módszerekkel kiszivattyúzni az erőforrásokat. Ez történt váltásokkal az elmúlt 22 évben, és véleményem szerint Bajnaitól sem várható megoldás, ő is része annak a magyar politikai elitnek, amely az államszocilaizmuson alapul: az állam erőforrásainak átjátszása saját kézbe. Így ment ez jobb és baloldalon. Katarztis, megtisztítás helyett átmentés és megosztás történt: rendszerváltás a hatalom technikájának szempontjából nem történt meg.

2014-ben a választások kapcsán utolsó pillanatig a Fidesz mindent módosítani fog a választásokkal kapcsolatban, ahogy azt kívánja pillanatnyi érdeke. Választási költségvetés is lesz: jegybanki tartalékból fog kvázi a "gazdasági szabadságharc" győzni, a tartalék megszüntetésénwek következményei nyilván lényegtelenek lesznek.

Véleményem szerint ingorálni kell a választásokat, és hagyni a Fideszt győzni. Jelenleg a legteljesebb mértékben elűzik a külföldi befektetőket, márpedig Magyarisztán nyitott gazdaság: ennek a dolognak meglesz a böjtje hosszú távon, ami megszüli az akaratot Orbán eltekarítására. A jelenlegi összes gazdpol tevékenységük hosszan tartó súlyos következményekkel fog járni, és csak ez bonthatja le az orbáni nemzetiszocilaizmust.

A felcsúti Generalisszimuszt, aki erőt akar alkalmazni, csak erővel lehet eltávolítani. Ehhez olyan mértékű összeomlás kell -aminek bekövetkezése nem kétséges, legfeljebb annak ideje- hogy annak szükségszerűen kell olyan turbulens eseményekbe torkolnia, amelynek eredménye a teljes magyar (volt államszocilaista és leszármazottainak) elszámoltatáshoz vezet, Mindenkinek, aki a hatalomban volt 90-előtt, és az elmúlt 22 évben súlyos elszámolniavalója van, és a legnagyobb mértékben könyörtelenül elszámoltatandó, ugyanígy a mögötte álló gazdasági csoportok is. Úgy az MSzp a volt SZDSZ a volt Mdf, a volt Kisgazdapárt, a Fidesz részéről is. A Fidesz az erőre épít: ezért csak erő buktathatja meg, és szakíthatja meg Magyarisztánban az államszocilaizmust.

Ja, és ez az egész átmenet nem mehet végbe úgy, hogy a Jobbiknak bármiféle jelentős szerepe legyen benne, mivel nem kéne kiírni magunkat Európából végleg. Igaz, ez a Fidesszel is megtörténik, bár a Fidesz olyannyira hülye a jelenlegi gazdasági folyamatokhoz (mitől lennének okosak az elvtárskák?), hogy a gazdasági összeomlás, és vele a forradalmi helyzet biztosra vehető leghamarabb 2014-es választások után.

Elég sajnálatos, hogy a valójában államszocilaista politikai elitet a térség országaihoz képest 22 év késésel lehetne elszámoltani (v.ö: Lettország és Litvánia), de a legvidámabb kádári barakk "vidámsága" immár nem tartható fent, a megszokott "államszocialista paradigma", megszorítunk, osztogatunk, megint megszorítunk, megint osztogatunk mellett.
Várhatóan nem a következő Országgyűlés megalakulásakor, hanem csak azt követően hat hónappal lépnek hatályba az új, összeférhetetlenségi szabályok – legalábbis erre tett javaslatot Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. Ez azt jelenti, hogy azok a politikusok, akik ma polgármesterek és egyben országgyűlési képviselők is, azok mindkét posztjukat megtarthatják a következő önkormányzati voksolásig. Arra várhatóan fél évvel az országgyűlési választás után kerül sor.

ÚJABB "SZÉP" FIDESZES SZARHÁZISÁG, maguknak mindent lehet!

Ellenzéki összefogást, az orbáni diktatúra megdöntésére!
A cikk számos pontjával még egyet is tudnék érteni, de Bajnainak felróni a nosztalgiát és éltetni a 4K ideológiájának megszilárdítását egyszerre, nos ez nekem kissé ellentmondásos.

A 4K-nak egy pozitívuma van, hogy lelkesek és fiatalok. Az elképzeléseik viszont az ideális társadalomról és az állam szerepéről a jelen teljes félreértéséről árulkodnak.

Magyar fiatalként könnyebben el tudom képzelni az amúgy általam is óvatosan fogadott Bajnai jövőképét egy modern és élhető Magyarországról, mint azt, hogy ezt a 4K hozná el valaha.

Emellett arra is érdemes lenne gondolni, hogy szép dolog az önálló párt erősítése de miközben a jelen, amiben élünk, iszonyú képet vetít előre Magyarország jövője számára, a 4K fényévekre van attól, hogy kormányra kerüljön vezető pozícióban és megvalósíthassa elképzeléseit.
Amíg Bajnainak nincs programja, nincsenek konkrét elképzelései, addig én sem támogatnám, szövetkeznék vele, döntögetném a gonosz Orbánt, stb...

Ahhoz, hogy bármelyik párt is rábólintson bármire is, többre van szükség, mint hogy a csúnya Orbán. Különben fennáll a veszélye annak, hogy megismételjük az elmúlt nyolc év elhibázott döntéseit.

Az emberek persze változnak, és le tudják vonni a tanulságot a hibáikból, de a Bajnai-Gyurcsány-Kuncze trió messze nem a legjobb összeállítás, és abban sem vagyok biztos, hogy ténylegesen sikerült-e szembenézni önmagukkal.

Ott van persze a korrupció is, mint rendszeren belüli rejtett tartalék, de nehéz elhinnem, hogy a régi 'sáros' banda képes lenne majd ezt az anomáliát feloldani, vagy legalább javítania rajta. (Tudom, a Fidesz sem jobb, de ez sajnos így nem viszi előrébb az országot.) Az átláthatóság megteremtése nem csak a következő négy évre szólna, hanem hosszútávon fejtené ki jótékony hatását, és szüntetné meg az elmúlt két évtized helytelen, és pazarló gyakorlatát.

Vannak rövidtávú kérdések, hogy hogy hogyan is sikerülhetne megteremteni egy költségvetési egyensúlyt, honnan vegyünk el, hova rakjunk több pénzt, vagy hogyan hozzunk ki minél többet a forintjainkból. Hosszútávon persze ott van a bizalom visszaszerzése, kiszámítható gazdasági környezet megteremtése, az uniós támogatás minél hatékonyabb felhasználása (több hozzáadott érték, magasabb munkaerőigény, brand-ek kiépítése...)
@igenember:

Vihetnéd magaddal a judeolibsiket.
Nincsenek sokan, csak a hangjuk nagy. De ez is megoldható, adok szájkosarat.
Nos, ami a protekcionizmust, meg a fejlesztési pénzek költését illeti, egy elgondolkodtató példa pusztán a tények felsorolásával:
-Spanyolország a 90-es, 2000-es években irgalmatlan pénzeket költött vasútfejlesztésre, euró milliárdokat
-ezeket európai hitelekből finanszírozta, melyek kamata a hasonló hitelekhez képest - egyedi elbírálás alapján - nevetségesen alacsony volt, illetve - szintén rendkívüli elbírálás alapján - arányaiban a legmagasabb közlekedésfejlesztési támogatást kapták
-az Európai Bizottság közlekedésfejlesztési támogatások/hiteleket elbíráló bizottság elnök asszonya akkortájt egy német illetőségű hölgy volt
-az európai léptékben is párját ritkító infrastrukturális fejlesztés tenderének szakmai nyertesei 2/3 részben német és francia cégek voltak
-a spanyol vasútvonalakon futó szerelvények spanyol cég termékei, mely cég (Talgo) azonban egy német konzorcium tagja
Természetesen ezen tények pusztán véletlen egybeesések...
Hát így is lehet gazdaságot fejleszteni.
Ami pedig az elbírást-nem elbírást illeti: véleményem szerint itt semmilyen változás nem történt Werbőczi óta, lehetett itt akármilyen rendszer, velejéig hűbéri rendszeren működött és működik minden. Egészen addig, amíg a fejekben nem sikerül "tetszeni forradalmat csinálni"
De mi ez a 4K? Egy gittegylet?

Volt-e tüntetésük vagy megmozdulások? Hányan voltak rajta? 10-en vagy 20-an?
@Kukoricajancsi: A leírásodból tudjuk, hogy semelyik nem jó. Akkó mi a jó?
Csak két mondatot emelek ki a posztból, annak illusztrálására, mekkora tévedésben van a szerző.

Az első mondat ez lenne:
„[Az] európai uniós fejlesztési pénzeket olyan külföldi befektető beruházásaira költjük, aki abból az országból jött, aki a fejlesztési pénzt adta, hogy az egész kohéziós finanszírozás burkolt „state aid”, amit a centrumország megtehet, nekünk pedig a Malév megmentését is megtilthatja.”
Ebben a mondatban több hazugság is van. Először: az uniós fejlesztési pénzeket NEM költjük „külföldi befektetők beruházásaira”, ui. e beruházásokat az adott külföldi befektetők saját tőkéből, ill. banki hitelből finanszírozzák. Az EU-s szabályozás tiltja azt, hogy a fejlesztési alapból származó pénzt a fogadó ország így költse el. Másodszor: A kohéziós alapból kapott pénzt kifejezetten a kapó ország infrastruktúrájának fejlesztésére lehet felhasználni, így abból „külföldi befektetők beruházásai” nem finanszírozhatók. (Jó lenne, ha a posztoló konkrét példákkal is szolgált volna, hogy mikor kapott külföldi beruházó a magyar államtól támogatást a kohéziós alapból származó pénzekből. Persze nem lep meg a szerző „példátlansága”, mivel valójában egyetlen ilyen példa sincs…) Harmadszor: a szerző úgy állítja be, mintha az EU-tól kapott kohéziós alap-támogatás „meg lenne címkézve” aszerint, hogy a befizető tagállamok a Magyarországra érkező pénzből milyen arányban részesedtek és hogy Magyarországnak ebben az arányban kellene azt „visszaosztania” az egyes befizető tagállamok cégei felé. Ez képtelenség, hiszen a tagállami befizetések bekerülnek egy nagy, anonim brüsszeli közös kalapba – továbbá: Magyarország maga is fizet be ide, ezek szerint, ha a szerző logikáját követjük, akkor az is le lenne írva, hogy a saját pénzéből magyar cégeket kell támogatnia. Szóval, ez a „state aid”szöveg hülyeség…
A Malév magyar állampénzen való megmentését a szerző (tudatosan?) összekeveri azzal, ha valamely (másik) tagállam valamelyik cége magyar állami megrendelést kap. Nos, az EU-tilalom egy adott vállalat állami támogatását tiltja (ez lett volna a Malévvel), nem pedig azt, hogy valamely tagállam állami megrendelést adjon egy magáncégnek. Az első esetben ui. az történik, hogy az állam „a semmiért” fizet ki pénzt, cserébe nem kap szolgáltatást, értéket, míg az állami megrendelés esetében szabályos üzlet köttetik. Nem akarok most abba belemenni, hogy mi a probléma az államilag dotált/életben tartott cégekkel, talán elég utalnom a szerző szerint szép és bizonyára sikeres szocialista érára, amelyben az állami támogatással a piaci viszonyok közepette életképtelen, elavult termékszerkezetű és nem innovatív cégeket tartották életben, bizonyos homályos „társadalmi érdekekre” való tekintettel… Köszi, de nem kéne ezen az úton még egy kanyart tennünk!

…A második a posztból idézendő mondat pedig így hangzik:
„…a szabad piac mindig az erőset erősíti és a gyengét gyengíti, hogy aki most erős, az akkor lett erős, amikor protekcionista volt.”
Ha ez így igaz, akkor nem értem, hogyan jelenhetnek meg a semmiből szabadpiaci viszonyok közepette nem csak új és később hatalmas karriert befutó cégek (Apple, Microsoft, Graphisoft, stb.)? Hogyan lehetett pályája kezdetén „protekcionista” oly sok garázs-szoftvercég? És azt sem értem, hogy egyáltalán hogyan születhetnek új iparágak – ha egyszer a szabadpiac mindig csak és kizárólagosan a nagyoknak kedvez? Akkor hogy-hogy már nem a gőzgépek korában járunk?
Nem, kedves szerző: a szabadpiacon nem csupán a nagyság számít, hanem az innovativitás is – hiszen éppen a szabadpiac teszi lehetővé azt, hogy az emberek új eszközökkel és új igényekkel ismerkedhessenek meg. Valahogy sem a feudalizmus, sem a szocializmus nem kedvezett az innovativitásnak (amelynek csak olyan jelentéktelen dolgokat köszönhetünk, mint az egészségügy, vagy a közoktatás…) és félő, hogy a „nemnövekedés” ma divatos elméletének hívei nem is számolnak azzal, hogy mire vezetne az, ha „becsuknánk a szabadpiacot”!

(…Erről a szerencsétlen 4K!-ról meg a vezetőjéről pedig ajánlom a szerző figyelmébe Varánusz kolléga mai posztját, íme: varanus.blog.hu/2012/11/16/seggszajbol_hogy_lesz_koztarsasag?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_11_16&utm_campaign=index )
@preddy:
Az mszp-t . a dkt, szdszt...stb
miért hagyod ki suttyó?
@félázsiai 2llkedő:

Ha politikai szempontból közelítem meg a kérdést, akkor valóban semelyik sem jó. Talán Bajnaival egy kicsit el lehet nyújtani a szenvedésünket, de hosszútávon ez sem fog megoldani semmit sem.

És mondom mindezt úgy, hogy senkitől sem várok csodákat, csak józan pici lépéseket, amelyek hosszútávon beérnek. (Vagyis nem szakadunk le a világgazdaságtól, esetleg egy picit még jobban is megy nekünk, és nem építünk légvárakat, amelyek egy pillanat alatt elillanhatnak.)
@harmincas: biztos vagy benne...?
én még anyámban sem
Ö már 4-5 éve leszerepelt
anno miért nem tette a dolgát úgy ahogy most Te gondolod? valyon miért , mert "nemértettünk hozzá" a szájából hangzott el nemrégen előtte...
@szist: Pontosan miért is szerepelt le Bajnai? Az objektív számok, gazdasági-politikai eredmények nem ezt mutatják.

Másrészt pedig ott van a szubjektív, emberi megítélés. Bajnai egy ésszerű, realista embernek tűnik, aki nem szenved üldözési mániától, szájrángástól stb.
Meg kell, hogy mondjam, én ugyan amennyit láttam eddig ebből a 4k-ból, az alapján nem szimpatizálok különösebben velük, de Istvánffy sztem elég világosan és korrekten fogalmazott tegnap az ATV-ben: nem lehet szó kormányzati együttműködésről "a múlt régi erőivel" (blah), de a mindennél rosszabb Orbán-rendszer eltakarításához szükséges a minél szélesebb DEMOKRATIKUS ellenzéki összefogás. Gyurcsány - és mszp fóbiások kedvéért: ebbe bele foglaltatik a dk és az mszp is.

Ez azt jelenti, hogy a választások után az új országgyűlés pártjai - már ha lesz rá módjuk és kellő többségük - átmeneti koalíciót alkotva megszavazza a jogállam restaurációját jelentő törvényeket. Ennyi, és nem több. Aztán ki-ki politikai, ideológiai hitvallása szerint azzal áll össze kormánykoalícióba akivel akar.

Tényleg olyan nehéz fölfogni? Kifogása van valakinek ez ellen? Mert akinek igen, az a legnagyobb káros agyselejt az országban, rosszabb mint a hithű fideszes szavazó.
@vladimir964:

Kevered a fejlesztési pénteket a hitelekkel!

Aztán: a „rendkívüli” vasútfejlesztés oka nem az volt, hogy legyen piacuk a német és francia cégeknek (róluk még alább lesz szó), hanem az, hogy egy 2000 m-es hegységekkel tagolt, nagy kiterjedésű országban emberi idő alatt el lehessen jutni A-ból B-be – ui. a könnyű közlekedés önmagában is gazdaságélénkítő (és: munkahelyteremtő) hatású.

Most a német és francia cégekről: Hát igen, mit van mit tenni, ez a két ország rendelkezik a legjobb és legmodernebb vasúttechnológiával Európában! Ráadásuk – fájdalom – a legjobb ár/érték-arányú technológiával is. Ezek után nem az a racionális döntés az adott állam részéről, hogy (ha már elemi önérdeke a saját infrastruktúrájának fejlesztése) ezektől a gyártóktól vásárolt?

Ami pedig a német konzorcium spanyol tagvállalatát illeti: ezzel mi a baj? Spanyol munkások és mérnökök dolgoznak ott, az ő munkajövedelmük zömében a spanyol gazdaságot élénkítette. Azt ui. nem tudom, tudod-e, hogy átlagosan hány %-os egy-egy üzlet nyereségtartalma az EU-ban? Elárulom: 2 és 7% közötti – ezek szerint azok a csúnya német és francia cégek ennyit „húztak ki” a szegény, kizsákmányolt spanyolok zsebéből, cserébe a korszerű vasúthálózatért!

Az a baj a hozzád hasonlókkal, hogy azt várnátok el, hogy a fejlett technológiák és munkamódszerek birtokosai „ingyen”, „karitatíve” részeltessenek másokat ezekből. Nem akarjátok tudomásul venni, hogy a haszon éppen azt teszi lehetővé, hogy az adott cégnél innováció legyen. Ne hidd, hogy e cégek „esztelen luxusra” költik a nyereségüket: jó lenne, ha kissé elmélyednél az északnyugat-európai cégek költségsorain, hogy t. i. a megkeresett/”kisajtolt” bevételeik szinte egy az egyben mennek termék- és technológia-fejlesztésre… Javaslom, látogass el egyszer egy ilyen céghez - meg fogsz lepődni!:-)
@szist: És még egy dolog: Ti tényleg a hófehér paripás, tiszta, tökéletes hercegre vártok? Aki TELJESEN új, és senki semmit nem tud róla, és nincs háttere? Hol éltek ti? Várhattok mindörökké, és közben szétesik körülöttünk az ország. A politikában mindig a valós lehetőségek közül a viszonylag legjobbat (vagy legkevésbé rosszat) kell választani.
@igenember:
már most mehetnél a büdös p..ba!
mi az hogy 2010-ben a bitlák eldöntötték
Te büdös paraszt bipsi!
@piefke: Az uniós támogatásokat nem csak az infrastruktúrára költjük, hanem a cégek is pályázhatnak különböző fejlesztésekre. Mivel a multik rendelkeznek a legnagyobb tőkével, (és a megfelelő technológiával, tudással, piaci részesedéssel), ezért ők jóval nagyobb összegeket tudnak megmozgatni, meg tudnak felelni a támasztott követelményeknek, és így sokkal sikeresebben tudnak részt venni a pályázatokon. Ez a multi lehet német, japán, francia, stb... Egy bizonyos szempontból az Unió tehetősebb államai valóban a saját cégeit támogatja.

Az innováció fontos része a piaci versenynek, de bizonyos területeken nehéz betörni. Egy autójavító-műhelyből sosem lesz autógyár, mivel nincs mögötte annyi tőke a kutatás-fejlesztésre, a robotok beszerzésére, a brand felfuttatására. Egy számítógépes cég teljesen más tészta, kevés pénzzel, sok jó ötlettel iszonyatosan sok mindent el lehet érni.
@harmincas: akkor te csicskás nem láttad a beszédét
vékony tini hangon adta elő: a fel a haza megmentésére való összefogásért a felhívását!
ha láttad volna akkor neked is feltünő lett volna hogy az első sorokban sokan nem is tapsoltak neki!!!
hátul meg nem voltak már láthatók a z emberek ,csak a fejük.
egyedül a DK, meg a maszoposok lelkesedtek érte
méghogy ,: majd hozzáértőkket nevez ki maga mellett , kikből?
a 104-esekböl, a DK sokból, az mszp sekből?
gondolkozz, ha nincs is mivel
@szist: "már most mehetnél a büdös p..ba!
Te büdös paraszt bipsi!"

Hát ezért gratulálok neked. Íme egy művelt, érvelő, kulturált jobboldali szavazó.... :)
@igenember:
" 2010-ben a birkák eldöntötték Magyarország sorsát kábé 20 évre"
Nem a birkák döntötték el, hanem Gyurcsány harcolta ki a fidesz 2/3-át.Ha lemond 2006-ban, nem nyer a fidesz kétharmaddal.Egyébként, pont jó a példa arra, hogy miért ne szavazzon senki automatikusan a másik oldalra.Van harmadik, negyedik oldal is, csak meg kell találni.Soha többet mszp-ét, fideszt, szdsz-t és klónjaikat.
A 4K minden faluban ifjúsági zenekart fog alapítani! Szavazz a 4K-ra!
@preddy: Nem a megosztottság, valamennyi alkalmatlansága a tragédia!
@kennyking: "Nem a birkák döntötték el, hanem Gyurcsány harcolta ki a fidesz 2/3-át"

Francokat! Volt más választási alternatíva is az Mszp ellenében a Fidesz mellett. Kb. 2,7 millió polgártársunk beszopta a fideszes demagóg dumát. Erről volt szó, nem másról.
@Kukoricajancsi:

Mutass már egy olyan EU-s pályázatot, amelyen multinacionális nagyvállalatok is indulhatnak?

Az általad emlegetett pályázatok kifejezetten a KKV-knek vannak kitalálva. Amire te (esetleg) gondolhatsz, azok az állami/önkormányzati nagyberuházások (pl. közlekedési infrastruktúra-fejlesztések), amelyeken valóban nagy, adott esetben „külföldi” cégek indulnak/nyernek – de ez nem „támogatás”, hanem üzlet. Itt az állam (vagy az EU) nem támogatást adó, hanem megrendelő, aki fizet a kapott munkáért.

Jól tudom, hogy él az a „városi legenda” alternatív és nacionalista körökben, hogy „Az EU gazdag országai a saját vállalataikat támogatják az EU-s támogatásokkal!” – azonban ez ostobaság, hiszen ezek a támogatások éppen hogy nem a befizető országok cégeinél landolnak, hanem a fogató ország KKV-szektorában. (Még egyszer: az állami/önkormányzati közbeszerzéseknél NEM támogatásról van szó, hanem üzletről!)

Innováció és verseny: magától értetődő dolog, hogy nem autógyártásban kell(ene) Németország fölé fejlődnie a magyar versenyszférának. A már hosszú ideje a piacon futó terméktípusok nagy, „beállt” gyártói valóban nem győzhetők le egy „garázscég” által – de ez nem is cél. A cél az, hogy olyan új technológiákkal álljanak elő a fejlődni kívánó cégek, amelyeknél még valóban „szabad a verseny” és nem a tőkeerő, hanem a szellemi tartalom, a vállalatszervezési tudás, a piacépítési képességek és a munkakultúra a döntő.
@piefke: "Jól tudom, hogy él az a „városi legenda” alternatív és nacionalista körökben, hogy „Az EU gazdag országai a saját vállalataikat támogatják az EU-s támogatásokkal!” – azonban ez ostobaság, hiszen ezek a támogatások éppen hogy nem a befizető országok cégeinél landolnak, hanem a fogató ország KKV-szektorában."

Alapvető, hatalmas tévedés, ami igaznak is tűnhet, ha nem láttál még EU-s projektet. Eszközbeszerzés: milyen gépet veszel szinte bizonyosan EU-s támogatásból? Egyet találhatsz: németet. Utána lehet nézni, csak szólok. Azaz egyszerűsítve: a németek befizetnek az EU-ba, hogy az EU kiossza a szegények között, hogy vehessenek német eszközöket (kötelező önerő mellett ugye). Ha a németek nem fizetnek be, mi nem vásárlunk, ők is szopnak meg mi is. Mesterségesen termtenek maguknak piacot. És akkor még nem is beszéltem arról, ha német cég nyeri a kivitelezést is.
Sok beszédnek sok az alja.. aki akarja O.V.-t továbbra is, az támogassa a széthúzást.. amit itt műveltek az sem sokkal jobb, mint amit a politikusok csinálnak a Parlamentben és nem jobb, mint amit a fészen meg a többi blogban olvasok..
Én nem akarok sem balos-nak tűnni, sem másnak, jobban szeretnék csak élni és jól élni és itt MAGYARORSZÁGON!
..nem ragadt be a CapsLock-om.:)
Ezért úgy gondolom, megadom a bizalmam Bajnaiéknak és nem ezerféle hülyeségben hiszek..
Legyen.. itt az idő/a Fidesznek ez volt a nagy mondása.. persze nekik el is jött.. /de legyen itt az idő a teljes rendcsinálásra és arra, hogy ne zuhanó pozícióba, hanem emelkedőbe vigye végre valaki ezt az országot gazdaságilag .. de emberileg, erkölcsileg is.. a széthúzás magyar sajátosság.. mondják.. pedig nem..
..nem kéne mindent koppintanunk másokról.. most összefogásra van szükség!
@Roa:

Hm…, Látom, imádod a legendákat!:-)

Ha úgy lenne, ahogy írod, akkor hogyan lehetséges, hogy Magyarország hosszú évek óta nettó gépipari exportőr Németország felé?

„Egyet találhatsz: németet.” – Most bizonnyal sírnak az osztrák, olasz, svéd, cseh gépgyártól.

Amúgy ügyesen próbálsz manipulálni – csak éppen az „EU-s projekt” korántsem egyenlő a gépipari beruházást igénylő fejlesztésekkel (ahol, mint írtam, a gépek jelentős része NEM német termék lesz!). Mint ahogy az „eszközbeszerzés” sem egyenlő a gépvásárlással, hiszen eszköz lehet egy japán fénymásoló, vagy egy olasz bojler is, de még egy magyar szoftver is! És ezeket mind-mind kifizeti a német bürger!

…De van itt azért egy jó mis matek és közgéz egyes is neked, mivel azt írod: „Ha a németek nem fizetnek be, mi nem vásárlunk, ők is szopnak meg mi is. Mesterségesen teremtenek maguknak piacot.” Mármost, ha valóban a németek pénzéből fizetnénk ki a német termékeket, akkor vajon hol lenne ebben az ő hasznuk? Mert abból aligha élsz meg, ha varrsz egy nadrágot, aztán odaadod nekem az árát a saját zsebedből, hogy én megvehessem tőled a nadrágot és visszaadjam neked az imént tőled kapott pénzt?:-)

„És akkor még nem is beszéltem arról, ha német cég nyeri a kivitelezést is.” – Pontosan minek a kivitelezését? Mondanál konkrét példákat, amikor valóban német cégek kiviteleznek Magyarországon?
Még végig sem olvastam, de megelőlegezem: :) remek poszt!

Ami nekem feltűnik máris: minden bajnaista(?) elképzelést akár csak halványan megkérdőjelezőre is heveny agresszió a válasz... ("Nem lesz bocsánat"...)
@preddy: :))) Remélem feltűnt: most éppen "megosztottad" a pártokat ((szerinted) jókra és rosszakra)...
@harmincas: "kormányra kerülése esetén realista, hozzáértő embereket tesz a megfelelő pozíciókba"

Ahha: Szigetvári, Bárándy stb. - szinte leplezetlenül készül a gyurcsányi restauráció.
@igenember: :) Nagyon jó, a Kétfarkú Kutya köll! Csak azért szólók, hátha bizony elkerülte a figyelmedet - és így remélem felesleges lesz a hazautazás... -, hogy Mogács állandó szereplője a királyi tévé Kálomista fémjelezte szatíra-sorozatának, a Munkaügyeknek. (Egyébként nézhető, messze veri a kertévék szappanoperáit, Mogács meg zseniális.)
@Szevasztok: Arra számítok, hogy - ha netán mégis visszajönnek - már szeptemberben szedik fel az utcaköveket. (Ezúttal én is...)
@Tzio: "Vagy a kilátástalanságtól feldühödött tömeg fogja őket, a hajuknál fogva kirángatni a parlamentből."

Ne aggódj, ez így lesz Bajnaival is - ha "beköltözik" egyáltalán...
@Balt:
Kétlem. Bajnai nem akar szembemenni az egész világgal, nem akar mindenáron belepofázni az emberek életébe, nem akar nagyfiút játszani itthon és fű alatt lapuló szardarabot odakint, nem gondolja azt hogy az egész világ hülye és ő lenne személyesen a kiválasztott, és legfőképp, Bajnai ért a gazdasághoz.
Ezzel szemben a fidesz zrt.....
most írjam le megint? a 4K ott cseszte el, hogy párttá lett.
@Tzio: ott a pont. Jól összefoglaltad.
@harmincas: "Bajnai egy ésszerű, realista embernek tűnik, aki nem szenved üldözési mániától, szájrángástól stb."

Ámdebárviszontellenben, ahogy mondják, szempillája se rebben... :))
@B.Gideon: "Ezért úgy gondolom, megadom a bizalmam Bajnaiéknak és nem ezerféle hülyeségben hiszek.."

Egyszer már "megadtad", nem baj?
Bajnai - mint Gyurcsány régi elv- és üzlettársa - kiemelt vezetői pozícióban volt 2006-tól az ún. elkúrásban.
hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon
@Tzio: Akkor nem kellett volna elvállalnia a posztot, ha nem bírja. :) (Megjegyzem: a kéthetes balekkeresés után se...)
@Tzio: Borítékolom: őszre megbukik, ha egyáltalán pozícióba kerülne valahogy. Pláne ezzel a Nagy Összefosással a háta mögött. :)
@Balt:

Az idézett írás egy német cég ausztriai leányvállalatának vezetőit érintő KORRUPCIÓS ÜGY, nem pedig példa arra, hogy a nettó befizető EU-s tagállamok célja a kohéziós alappal az, hogy a saját cégeiket munkához juttassák.

Az állami nagyberuházásoknál fellelhető korrupciót nem lehet "rákenni" a külföldi cégekre, ui. ez a jelenség szerves része a magyar pártfinanszírozásnak: valójában a magyar politikusok kezdeményezték ezt.
@Balt:
Nézd, amit a jelenlegi banda művel annál csak jobb lehet. Bajnai ért a gazdasághoz, ezt már bizonyította amikor az ő rövid miniszterelnöki pozíciója alatt (ha jól emlékszem), 3% körüli emelkedést tudott felmutatni a magyar gazdaság. Nagyjából fél év alatt.
A jelenlegi bandának ez több mint 2 év alatt sem sikerült még úgy sem, hogy mindenhol az ő embereik ülnek.
Hogy miért?
Mert Bajnai nem csak hatalmat akar, hanem szép csendben tette a dolgát, azt amire tőlünk meghatalmazást kapott.
Ezzel szemben a jelenlegiek, hát hogy is mondjam finoman...mint amikor a kapán meg a kaszán kívül még mást nem látott parasztgyereket, beengedik a finommechanikai részlegbe, hogy mutasson fel a gyár szemszögéből valami pozitív irányú fejlődést. Valami ilyesmi.
@harmincas: @szist: Pontosan miért is szerepelt le Bajnai? Az objektív számok, gazdasági-politikai eredmények nem ezt mutatják.

Másrészt pedig ott van a szubjektív, emberi megítélés. Bajnai egy ésszerű, realista embernek tűnik, aki nem szenved üldözési mániától, szájrángástól stb.

Bajnai és Oszkó - 1 éve alatt - többet tett Magyarországért, mint az összes többi léhűtő az elmúlt 22 évben. Ja, bocs Bokor kivétel, mert annak idején ő is kirángatta az országot a sza..ból!
" a 4K úgy döntött, hogy a Bajnais népfrontba nem lép be, legfeljebb a választások előtt megállapodást köt."

Nem kell belépni, sőt megállapodást sem kell kötni, mivel Bajnai támogatás nélkül is nyerni fog 2014-ben!
Ez egy értelmetlen és felesleges okfejtés jelen állapotok között. Mondom érthetően: először a lovat ki kell húzni - együttes erővel - a pöcegödörből, utána lesz talán idő és esély, hogy az még valaha használható ló legyen. Ellenben ha beledöglik a gödörbe, akkor nincs az a csodadoktor, aki fel tudja támasztani. Ha a 4K finnyás, hogy megragadja a többiekkel együtt a lovat, akkor jobb, ha már most elhúz a p*csába és ne akkor akkor jelenjen meg a színen, amikor a többiek már elvégezték a munka legnehezebb részét.
@biturbo s - félázsiai bunkó állat: "...A felcsúti Generalisszimuszt, aki erőt akar alkalmazni, csak erővel lehet eltávolítani. Ehhez olyan mértékű összeomlás kell -aminek bekövetkezése nem kétséges, legfeljebb annak ideje- hogy annak szükségszerűen kell olyan turbulens eseményekbe torkolnia, amelynek eredménye a teljes magyar (volt államszocilaista és leszármazottainak) elszámoltatáshoz vezet..."

Hasonló a meglátásom.
Szerintem mindent be kell szántani és új vetés kell! Csak ez ad reményt új kenyérre.
@felcsutisuttyo:

azeri baltás csak a gazdáid pártjában lehet...
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

mondja ezt olyan valaki, akinek mindenki nyilas, aki egy kicsit is jobboldali...
ezért is tiltottak téged pl. a wikipédiáról :D
változásra biztosan szükség van a politikusok és a bankok már megtalálták a globális lehetőségét hogy fosszák ki a népet a saját zsebük hasznára a demokráciának nevezett államforma alatt
/római birodalom/ de remélem a nép is előbb utóbb az internetnek köszönhetően ki tudja ezt védeni és a demokrácia helyett valaki kitalál egy igazságosabb államformát de az is lehet hogy nagyobb
tömegeknek kellene a demokrácia lehetőségeivel élni!!
Ahogy a római birodalom belebukott a demokráciába talán a mostani is erre a sorsra jut,ha túl sokat vesznek el az emberektől úgyis besokallnak és akkor kevés lesz a gumilövedék!!!
@felcsutisuttyo: Megszállt országban, a politikai kinyilatkoztatás, nem érvényes! Puccsal egyenértékű! Majmok ezt se tudjátok! Egyébként ma is az van! Nép Közt Társaság! Csak olvasni se tudtok!
@Trollmagnet:

Én magam is jobboldali vagyok, azaz ezzel mellélőttél.
Többek figyelmébe:
1./ Bajnai kijelentette, hogy NEM vezetője az Együtt 2014 mozgalomnak
2./ Bajnai kijelentette, hogy NEM pályázik semmiféle választások utáni pozícióra.
Akkor miről is beszélnek itt azok, akik valójában nem is tudják, miről beszélnek?
@Balt: Ej.. ha állandóan ezen lovagol mindenki, akkor nem lesz itt változás..
Mégis kit vártok? Messiást?
Vicces az egész .. valaki a nevét merte adni egy un. vállalkozáshoz, hogy elmozdít egy elbaszott szar rendszert, aki az emberek többségének nem jó.. erre mindenki egyből farkast kiált, a régi dolgokat emlegeti és nem hisz neki.. pedig viszi a felelősséget.
Ez a baj veletek emberek.. orrotoknál tovább nem láttok.Dobálni könnyebb, mint gondolkodni és megérteni..
Bajnai megnyerte a pereit is.. az LMP ezzel szemben egy pert sem nyert, amit indított és alaposan elbaszta az emberek bizalmát is..
Bajnai tisztában van vele, hogy sokak szemében szálka és mégis bevállalta.. szerintetek megéri neki?
Szerintem: NEEEM!
Nem fog miniszterelnök lenni, ezt már most borítékolnám, viszont segít annak, aki lesz..mert változást akar ő is..
Én úgy gondolom és úgy látom komolyan tesz azért, hogy O.V.-ék eltűnjenek.. de higgyétek el, utána tuti beáll szürke eminenciásnak, mert nem szereti a felhajtást.. nem olyan embertípus..
süti beállítások módosítása