Soha ne építsünk hotelt az ártérre

2013.03.01. 08:00 baum

ittlakunk_24_0.jpg

Mi sem világít rá jellemzőbben a Római-partra tervezett mobilgát körülötti kusza viszonyokra, mint Csók László összefüggéstelen nyilatkozatai. Csók 2006-ban a Városháza vízügyi főtanácsosaként azt mondta a Figyelőnek, hogy „Európában mindössze négy-öt éve alkalmazzák a mobilgátat, s ezt az új műszaki megoldást csak a Dunánál kisebb folyók védelmére használják: Hamburgban, Kölnben és Prágában.

Ezzel szemben most mint a Főpolgármesteri Hivatal árvízvédelmi referense jelentette ki, hogy „Nyugat-Európában a mobilgát már bizonyított, Prágában és Pozsonyban is használják, biztonságosan véd, és Budapesten is meg fogja állni a helyét.”

2006-ban Csók konkrét katasztrófát vizionált a mobilgát kapcsán: „másképp megy tönkre egy földgát, amelyen lehet korrigálni a repedéseket; egy acélszerkezetet semmivel nem lehet tovább erősíteni. Ha minden előjel nélkül megroppan és elszáll, akkor percek alatt hatalmas vízár önti el a környéket, jelen esetben a Szentendrei útig minden úszna”. Hozzátette, hogy jóval drágább a part mentén építeni gátat, mint a nyúlgát vonalán, ráadásul a jeges ár ellen az nem is védene.

2013-ban viszont már egészen más szempontokat tart fontosnak:„A cél, hogy a part rekreációs, pihenő- és sportfunkcióját megtartsák, sőt azt észak felé is bővítsék.” Máshol megemlíti, hogy jóval olcsóbb a part mentén építeni gátat, mint a nyúlgát vonalán.

Csak találgatni lehet, hogy vajon mi okozhatta nála ezt a 180 fokos fordulatot. Az viszont tény, hogy megvilágosodása után szinte szóról-szóra ugyanazon érveket hajtogatja, mint a hoteltulajdonos Egri Gábor a hírhedtté vált index-videón

Egri Gábor egyébként is kulcsfigurája az ügynek. Azt kell róla tudni, hogy Tarlós kerületi polgármestersége idején kapta meg az engedélyeket, hogy közvetlenül a part mellé építse fel a hozzávetőlegesen 2,5 milliárdot érő szállodáját. Tarlós azt nyilatkozta, hogy az önkormányzatnak nem volt beleszólási joga ebbe, igen ám, de érdekességként megemlítenénk, hogy ekkoriban hozott az óbudai önkormányzat egy olyan rendeletet, ami az addig 4,5 méteres maximális építménymagasságot 11 méterre emelte. Hoppá, ugye?

Egri mindenesetre nem nagyon foglalkozott azzal, hogy ártérre építkezni igencsak önveszélyes. Sőt, köztudott, hogy ilyen esetben erősen javallott a házakat „lábakra” építeni, ám a vállalkozó ehelyett inkább megalakította az Egyesület a Római Partért elnevezésű álcivil egyesületet, melynek legfőbb feladata az, hogy lobbizzon az ártérre épült ingatlanok érdekeiért.

mobilg.jpgAz álcivil szervezet a trash-marketing minden elemét beveti. A városházi döntéshozáskor például a „flash mob” igazi jelentését zúzták porrá azzal, hogy szervezetten bevonultak az ülésterembe, és lepedőkre írt üzenetekkel bombázták a szavazni készülő képviselőket.

A Római-part állapotáért aggódó, tényleg civil szervezetek demonstrációra készülnek most szombaton. Mit gondoltok, ki jelentett be ugyanoda, ugyanakkorra ellentüntetést? Természetesen Egri Gábor. Az eredeti tüntetést meghirdetők kénytelenek voltak a helyszínt módosítani, hogy kikerüljék a rájuk telepedő szállodásokat. A tüntetők facebook-oldalán pedig megjelentek a valós életben nem létező virtuális trollok, akik - ki tudja milyen indíttatásból - az Egyesület a Római Partért szófordulataival érveltek a mobilgát mellett. Talán az sem meglepő információ, hogy a kerület lapja, a fideszes önkormányzat által fenntartott Óbuda Újság igencsak baráti hangnemben szól a hotelszervezetről.

Összegezve: a pénzügyi lobbi politikai hátszéllel minden eszközt bevet, hogy legitimmé tegye a mobilgát elkészültét a felületes szemlélőben, minden, a szakma által felhozott érv ellenében.

Nem az árvízvédelem ellen vagyunk, hanem környezeti szépségeink megóvása mellett, ami egyáltalán nem zárja ki azt, hogy az ott élő lakókat megvédjük az esetleges ártól, egy hatástanulmánnyal alátámasztott és komoly szakmai szervezetek által jóváhagyott gátrendszer segítségével. Az viszont nem járja, hogy tudatosan és rosszhiszeműen olyan helyre építsenek - egyébként teljesen tájidegen - szállodákat, amiket aztán a környezet rovására kell megvédeni.

Végezetül idetűzzük Puzsér Róbert videóját, amelyben kiáll a Római-part karakterének megmentéséért:

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr105110357

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Soha ne építsünk hotelt az ártérre! 2013.03.01. 18:39:01

Csak találgatni lehet, hogy vajon mi okozhatta az árvízvédelmi referensnél a 180 fokos fordulatot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tüntetés a Római partért!

Március 2. Szombat 15:00 óra

Hattyú Csónakház (1039 Budapest, Királyok útja 17.), a római-parti sétány felől

Gyertek!
Ha Tarlós úr húgyvezetékébe átfolyási keresztmetszetet csökkentő szerkentyűt (nevezzük mobilgátnak!) építenének be, a főpolgármester úr egy nagyobb eszem-iszom után felrobbanna, mint egy túltöltött hidroglóbusz.
Csak azért írom ezt a hasonlatot, mert annak ellenére, hogy mérnök, nem érti a szakmai érveket.
:)
Egyáltalán miért kellett ártérben megengedni az építkezéseket?

Most pedig közpénzen megvédeni?
@Frady Endre: Félreérted a szakmaiság fogalmát. Nagyon is szakmaian döntöttek. Csak nem olyan szakmaian, ahogy az értetlen átlagember gondolja. A szakmai érvek jelenleg odabent, odafent:

1. Mi erről Viktor véleménye?
2. Mi erről a barátaink véleménye?
3. Melyik barátunk cége tudná ezt kivitelezni?
4. Melyikük csinálja meg a legdrágábban?
5. Melyik csinálja meg a legalaposabban(értsd: leglassabban)?
6. Mennyivel lehet túlszámlázni?
Nyilvánvalóan egy MSZP-s és LMP-s gyökérnek az a rossz hely ahol azt a Fidesz éppen építi.

Persze egy Fideszes, Zöld gyökérnek is épp az a rossz ahová az MSZP épített dolgokat (pl M0)

Bármely hatástanulmánynak megszületik az ellenkezője is ha szükség van rá.

Ez az egész csak egy LMP-s szavazatnövelő cirkusz.
Móóóbil, móóóóóóóóbil....
ne csak hotelt, de házakat se nagyon.
nyaralót se szabadna...
Természetközeli hasonlattal élve: ez egy tipikus "más ...-al veri a csalánt"-helyzet, aminek feloldásához a javaslatom: a hullámtérben mindenki építsen magának saját pénzen olyan mobilgátat az illegálisan épített ingatlana köré, amilyet csak akar. A széleskörű társadalmi érdek érdekében pedig erősítsék meg a Királyok úti nyúlgátat végleges és elsőrendű védművet megillető módon, a parti sáv rendbehozatala/megerősítése mellett.
@kacsa28: Így igaz, kár, hogy néhány elvakult politikai ügyet kreál belőle.
Ma már köztudott, hogy a Nokiásdoboz csodákra képes.
Kár, hogy a józan ész ennyire befolyásolható.
Ez egy szimpla ingatlanpanama, amiht rossz szokásuk szerint asszisztálnak a politikusok.
Pénzért (a mi pénzünkért) bármire hajlandók.
@Lakásfelújító Feri: ebben igazad van, de nekem nem elsősorban a közpénz fáj, hanem a tönkrebaszni tervezett római part. Csendes, nyugis föveny, lehet kis csigaházakat gyűjteni, sétálni, halat enni nyugiban. A fostalicska szállodásnak semmi se drága. Építsen magának olyan kerítést, ami megvédi a szállodáját, ne a csónakosokkal próbáljon takarózni.
a fides az bűnszervezet...

enyni... nincs mit ragozni...

mindent szétlopnak és szétqrnak!
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: **** ******** ***** ** *********** ******* **** ***** *********** ********** *** *********
Ezek a gondolataim rólad, sakkozd ki nagyfejű.
A mobilgátra fordított pénzt inkább az ott álló épületek ledózerolására kellene fordítani! Kellett a sok gyökérnek oda építkezni!
Legyen gát.
De úgy, hogy a természetvédelmi értékeket is megóvjuk.
Egy illegálisan felépített szálloda pl. nem védendő érték.
Én ott leszek holnap, remélem ti is.
Pénz beszél, politikus ugat

Tudtok olyan természeti értéket Magyarországon amit nem akatak még tönkrevágni? Sajnos többnyire sikerülni szokott
mobil-gát-lástalan politikusok

amugy a telek ócó volt...
óbuda gazdaságos, gondolom az engedéj került sokba...
meg az építménymagasság felemelése 4-ről 11-re...
Kérem mindenki nézzen utána, melyik ország befektetői építkeztek nyilvánvalóan szabálytalanul és védik most meg őket, a mi pénzünkből a víz ellen, nyilvánvaló simliskedéssel. Mindjárt érthető lesz a dolog.
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: még jó, hogy azért kaptak 2/3-ot, hogy ne ugyanaz a szar menjen mint 8 évig. Most meg azzal véditek őket, hogy hát 8 évig is szar volt.
Így simul bele egy nagypofájú bunkó a narancsos háttérbe.
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Ugyanmár. Ez egy tipikus FIDESZES MUTYI, pont olyan mint tizenkét évvel ezelőtt bármelyik. Amivel

- szétlopják az ország vagyonát a mutyis haveroknak
- szrrá növelik a munkanélküliséget (kényszereseket nehogy idehozd, mert lehányunk!)
- minden-mindegy alapon lenullázzák a gazdaság növekedését
- mindenhová haver köcsögök, és feleségeik, ha félbarom síkhülyíe, akkor is, csak nem atomerőmű ez vazze...
- mindenki bűnös, aki nem népnemzeti-kormánypárti, kicsit hatékonyabban mint mint RÁKOSI
- mindenki takarodjon az országból akinek esze van, legalább annyival is kevesebben szavaznak ELLENÜNK
- ocsmány néphülyítés, csak a vérhülyék számítanak, mert csak azok szavaznak ránk

Ez pont erről szól. Te is nagyon jól tudod, TE, aki a hasznát húzod, mert fizetnek érte, mert Báyer Zsolt vagy, te hazaáruló tajparaszt gyökér. MERT NEKED MEGÉRI, TE VAZALLUS. Az ország meg beledöglik, te seggnyaló, karóbahúzandó papucsállat.
Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.01. 16:32:45
Te egy mocskos fidesznyik vagy aki tönkre teszi az országot a fél hülye vezéreddel együtt. Takarodjál mert Gyurcsány ehhez képest semmi volt amilyen dúlást csináltok. A leghülyébb embert a legmagasabb posztra. Hazudtok éjjel-nappal.
Barom fizetett segnyaló vagy. Takarodj!!!!!!!!!
Ha eddig sikerült megvédeni az időnként előforduló alkalmi eszközökkel a békásmegyeri lakótelepet (pontosabban annak Szentendrei úttól jobbra eső részét), akkor ez után is menni fog.

Akik az elmúlt 20 évben építettek a Duna közvetlen közelébe lakóparkokat, szállodákat, azok pontosan tudták, hogy az árvizek kárt okozhatnak nekik. Ha mégis oda építettek, akkor most vállalják a védekezés költségeit.

Magától értetődik.
Nem ?
De!
Ugye ?
Nahát !
a@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: a cikk második felében vannak a szakmai érvek a gát ellen. Csak egy példa, ha utánaolvasol, sok érdemi érvet találsz a "szavazatnövelésen" kívül

epiteszforum.hu/requiem-a-romai-partert
süti beállítások módosítása