Sárba tiport méltóság a Parlamentben és azon kívül

2013.05.24. 07:00 Sortilegus

kövérlászló.jpg

Tavaly decemberben, amikor az országgyűlésben az LMP képviselői egy transzparenst mutattak fel, amelyen a Hallgatói Hálózat követelései szerepeltek, Kövér László házelnök kijelentette: „a párt csekély támogatottságát nem érdemes ilyen eszközökkel kompenzálni.”

Egy másik alkalommal az MSZP-s Harangozó Gábor az uniós támogatásokról tett fel egy kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek a válasza az volt, hogy „belefáradt a fiatal képviselők ócsárolásába, akik nem tudják, mi fán terem az Európai Unió”.

Sokaknak különösen emlékezetes lehet az az eset, amikor az adótörvényekkel kapcsolatos egyik parlamenti vitában Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azzal érvelt Schiffer Andrással szemben, hogy „Ön az egyetlen, aki tapasztalatokkal rendelkezik a bolsevik mentalitást illetően, családi alapon”.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy ez magatartás az országgyűlésben (is) a jelenlegi kormány alatt kezdődött, ki kell ábrándítanom. Csak egy példa a sok közül abból az időből, amikor az MSZP-SZDSZ volt többségben az országgyűlésben: egy fideszes képviselő egy vesszőhibát javasolt kijavítani egy törvényjavaslatban, ezt a többség leszavazta, majd ugyanazt a módosító javaslatot ők nyújtották be, és megszavazták. A cél itt is csupán a másik fél megalázása volt.

Már régóta tapasztalhatjuk: szinte általánossá vált a magyar közéletben és a sajtó egy részében, hogy szakmai érvek hangoztatása helyett - esetenként azok mellett - az adott nézetet képviselő személyt, személyeket, csoportokat igyekeznek lejáratni.

Ennek a jelenségnek az egyik káros következménye, hogy felesleges dolgokra megy el az idő és az energia (lényegében az adófizetők pénze), és kevesebb a lehetőség az adott téma szakmai megvitatására (sajnos sokszor ez is a célja a másikat ócsárolónak).

További következmény, hogy politikusaink nem veszik észre, hogy ez a magatartás nem igazán dívik mindenhol a világon, és így Magyarországról állítanak ki szegénységi bizonyítványt. Jellemző eset volt Balog Ádámnak, az MNB alelnökének levele a Wall Street Journalhoz (WSJ), amelyben azzal próbálta cáfolni Kopits György egy korábban ott megjelent cikkének állításait, hogy „egy diszkreditálódott ember bírálja a jegybankot”. A WSJ nem közölte a levél személyeskedő részét, ami jól mutatja szerkesztőségének véleményét az ilyen eljárásokról. Egy másik, külföldön is széles nyilvánosságot kapott eset volt, amikor az Európai Parlamentnek a magyar Alaptörvény 4. módosításáról szóló vitáján Morvai Krisztina, a Jobbik képviselője azzal igyekezett cáfolni Vivian Reding uniós igazságügyi biztos és Rui Tavares képviselő, a Magyarországról szóló európai parlamenti jelentés felelősének érveit, hogy Reding és Tavares nem jogi végzettségűek, így nem kompetensek az ügyben. (Mellesleg mindkét politikus komoly szakértői csapattal rendelkezik, akik a vonatkozó dokumentumokat előkészítik, így az érvelés ebből a szempontból sem állja meg a helyét. A lényeg azonban nem is ez, hanem hogy a magyar képviselő szakmai érvek helyett itt is a személyeskedést választotta legfőbb „érvként”.)

A történelmi és mindennapi tapasztalatok, valamint a szociálpszichológiai kutatások egyaránt azt bizonyítják, hogy a mindenkori vezetők (akár országról, vállalatról vagy másról van szó) viselkedési mintát adnak, amelyeket az általuk vezetettek hajlamosak követni. Nem állítom, hogy a vezetők viselkedése az egyetlen oka annak, hogy Magyarországon immár a társadalom széles körében a legkülönbözőbb helyzetekben nap mint nap tapasztalhatjuk a fentebb leírt viselkedést (itt olvasható egy példa a sok közül), azonban egyértelműen jelentősen hozzájárul ennek elterjedéséhez.

Azért is veszélyes ez a magatartás, mert egyes embereket, illetve egyes csoportokat elembertelenít mások szemében, és így azok nagy eséllyel válnak áldozattá – esetenként „csak” verbális agresszió áldozatává, de bizonyos körülmények között akár a fizikai megsemmisítésévé is.

Albert Bandura amerikai pszichológus híressé vált, 1975-ben lefolytatott kísérletében egyetemi diákoknak áramütésekkel kellett büntetniük azokat az általuk egyébként nem ismert diákokat, akik hibás válaszokat adtak egy adott tesztkérdésre. (Az áramütés nem volt igazi, az „elszenvedői” csak eljátszották a fájdalmat, azonban az „áramütést” adók ezt nem tudták. Mindez azonban semmit nem von le a kísérlet jelentőségéből.) A kísérlet közben a kísérletvezető munkatársai a szomszéd szobában „rendes fiúknak”, illetve „állatoknak” minősítették a tesztkérdéseknek alávetett diákokat úgy, hogy azt meghallják az áramütést adó és annak nagyságáról döntő diákok. Ez utóbbiak gyakorlatilag minden esetben jóval nagyobb áramütést adtak azoknak, akikről azt hallották, hogy „állatok”, mint akiket „jó fiúknak” hittek.

Nem véletlen, hogy az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata már a preambulumában hangsúlyozza az emberi méltósághoz való jogot, és az Európai Unió Alapszerződése szintén már az elején mondja ki: „Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul.” A magyar Alaptörvény is igazodik mindehhez: „Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.”

Mit tehetünk annak érdekében, hogy érvényt szerezzünk ezeknek az alapelveknek? Itt csak egy lehetőséget szeretnék felvetni. Mozgalmat kellene indítani annak érdekében, hogy a 2014. évi országgyűlési és helyhatósági választásokon induló jelöltek írjanak alá egy nyilatkozatot, amely így (vagy ehhez hasonlóan) hangzik: „Vállalom, hogy a választási kampány idején és megválasztásom esetén is kerülök bármilyen személlyel kapcsolatban mindenféle személyeskedést, a másik ember méltóságának megsértését.”

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr565310793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korrupt országokban a panamákon szokás leginkább felháborodni. Imádott hazánk pedig igen-igen korrupt ország. Ebből kifolyólag természetes, hogy itt minden ember fölháborodik, ha a másik ember panamázik… A magyar társadalomban, mint minden fenékig romlott társadalomban privátim, kis körökben, bizalmas tereferék közt vidáman és szemérmetlenül szoktuk tárgyalni mindezt. Vezető státusz férfiakról, előkelő politikusokról, társadalmi vezéremberekről, kedves, hízelgő elismeréssel szoktuk megállapítani, hogy nagy gazemberek. Ady: Panama és anarchia című cikk
„Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul.”
::::)))))
Magyar politikusok elvtelenek, penzehesek, es maradi tolvaj parasztok ! Miattuk tart itt az orszag meg a magyar labdarugas! Lukas utak, katasztrofalis egeszsegellatas a nepnek, idiota herdalo ALLLAMI vallalatok, fuves palyak helyett szar mufuvesek, egy normalis vidamparkunk sincs es rohad az egesz orszag mikozben 8-10 milliard euro vissza nem teritendo penzt kaptunk az uniotol , soroljam meg? ITT SEMMI NEM MUKODOIK MERT EGY ROHADT TISZTESSEGTELEN TOLVAJ MENTALITAS LETT URRA AMI A POLITIKATOL INDULT!!!!!
@kennyking: Jó, amikor ezt olvasod, akkor nem kell gondolni az olyan dolgokra, mint a :

- kötelezettségszegési eljárás során szankciók kilátásba helyezése, és az eljárás fenntartása akkor is, amikor az ország már bőven túlteljesítette az elvárt hiánycélt

- az ország elítélése olyan szöveggel, hogy nem találtunk törvénybe ütköző pontot, na de hát az egész szellemisége

- az ország legkisebb ügyeibe való beavatkozás, de ugyanakkor az általunk, más ország ellen benyújtott panaszok leutasítása olyan indokkal, hogy az EU nem avatkozhat be egyetlen egy ország belügyeibe sem

- ahol 2006 fölött szemet hunynak, de a rendőrök által erőszakmentesen bevitt, és utána sértetlenül kiengedett tüntetők kapcsán diktatúrát kiáltanak

- ahol akkor dicsérik meg az országot, ha a kisemberektől vesz el, és a nagy cégeket/bankokat szent tehénként kezeli

stb.. stb..
@Ellenőrző QR kód: De, kell gondolni. És akkor el kell gondolkodni, hogy talán nem a megfelelő "emberek" képviselik hazánkat, mert minden lehetséges okot megragadnak a magyarok ostorozására. Talán a pimaszság, a neveletlenség és a lekezelő, amolyan magyaros kövér-orbán-dajcs stílus az, ami nem tetszik. Ezen kell elgondolkdoni.
Ez a cikk nettó hülyeség és korunk cenzúráját a polkorrektséget kívánja mégjobban kiterjeszteni az élet minden területére hogy a végén már csak az újbeszél nyelvre szorítkozzunk.
Ennyi erővel senkiről sem szabadna rossz véleményt megfogalmazni, mindenki kapcsán - csináljon bármilyen hülyeséget vagy legyen felelős bármiért i - csak a szépet és a jót szabadna elmondani.
Pedig igen is lényeges hogy mindenről és mindenkről el lehessen mondani a véleményünket még akkor is ha az sérti valakinek a kis érzékeny lelki világát mert csak így csiszolódhat a társadalom.
És ugyan ez vonatkozik a vitapartner vagy rivális személyére is
ha valakinek vaj van a fülemögött vagy elszámolni valója van esetleg mocskos kis titkokat rejteget azt igen is fel kell hozni egy vita kappcsán a képébe kell vágni az illetőnek, szembesíteni kell önnön gyarlóságával mielőtt ő maga kezd el másokat számonkérni,
és igen is hogy ha valaki nem rendelkezik kellő szakmai felkészültséggel de ennek ellenére bele avatkozik a dologba akkor ott lehet érv az hogy neki nem sok köze van az adott témához kivéve ha választó polgár az illető.
@Mohamed: Persze, mondjuk csak el a véleményünket, de a stílus nem mindegy! Az Országgyűlés elnöke nem beszélhet olyan stílusban, mint kövér, mert méltatlanná válik a közjogi méltósághoz.
De ugyanez vonatkozik bármelyik képviselőre is, bár mostanság csak a fidesz oldaláról tapasztalom.
Nekem egy-két pár mondatos résztől eltekintve nagyon tetszett az írás, mivel a szakmai köreimben nagyon divatos a cikkben említett stílus. Sokszor találkoztam vele, és sajnos magam is áldozata voltam. És tanúsíthatom, ez az ország hétköznapi működésének egyik gátja is, pedig csak szavakról beszélünk, de tudni kell, azoknak sokszor szörnyű erejük van. Főleg ha az adott közegben számít aki mondja.
@Kövér László akinek ömlik a fos a szájából.:
Kövér csak kompenzál. Hithű kommunista múltja kellemetlen tényként kíséri mint egy árnyék, ezzel hadakozik a trágár beszédei alatt. Bárki megfigyelheti, akinek vannak olyan fityiszes ismerősei, akiknek volt piros emeszempés pártkönyvük, hogy az átlag "jellegzetesen" agresszív jobboldali habitusnál érezhetően durvább stílusban beszél. Elég jellegzetes ezeknek az embereknek a személyisége.
Ha egymást nem tisztelik a "tisztelt" (nagy) kép viselőink, akkor mit várhat tőlük egy "eccerű" állampolgár...
@kovi1970: Azt ami van, hogy le sem sz@rják....
ked ves posztoiló hallgatta már pl a londoni parlamentet? az ottani be- és visszaszólásokat?
a német parlamentet amikor úgy igazán nekiveselkednek a padokból kiabálni?
amikor a franciák csapkodják az asztalt. Pedig ott sokkal keményebb szavak hangzanak el, mint amit áén valaha is hallottam a magyar parlamanetben.
vagy arra is azt mondja, hogy méltóságon aluli?
@vitalis06: nem értem a csodálkozásod!:)Az általad említett országok politikusai igazi politikai ellenfelei egymásnak és az elveik és az adrenalin hozza ki belőlük az indulatot.Itt ebben az országban nincsenek politikai ellenfelek,ők közösen játsszák el nekünk ,hogy vannak politikai oldalak .....csak ők mind elvtelenek,őket nem az elveik vezérlik hanem a zsebük!Parlamenti vita címén odamondogatnak egy-két lózungot és mikor végeztek a parlament folyosóján együtt nevetgélnek és jó pofiznak és megbeszélik ,hogy hétvégén hova mennek közösen vadászni......A mi politikusaink közös múltja a kommunista múlt,ők mind elvtársak voltak ....az elvtársak mindig azok maradnak MSZMP tagkönyvvel vagy anélkül is!
Vajon kik voltak azok akik 1970-2010 között 242 milliárd dollárt tüntettek el ebből az országból?Ezen érdemes elgondolkodni .....
Az érdekképviselet nem babazsúr. Eszembe sem jutna olyan képviselőre szavazni, aki nem képes méltósággal állni a pofonokat, a legalattomosabb sunyiságokat, és ugyanakkor nem tudja időnként ő is osztani a sallereket, nyomni a príma kis belemenéseket, szítani a csodás gyűlölködéseket. Persze nem öncélúan, csak ha épp ez az eszköz a célravezető.
Nem semmi, hogy a fideszesek ordenáré gyalázkodásához párhuzamként a túloldalról sikerül egy vesszőhiba ügyét előszedni. Tudom, nálatok az az alap, hogy egyformán szar mindkettő, és mindenhol ezt kell bizonyítani, de ez most nem jött be. Nem kell erőlködni, bőven van olyan téma, ahol lehet a szocikat is támadni, de most nem igazán.
süti beállítások módosítása