Alázd a közmunkást, abból ért!

2013.08.10. 08:00 baum

pinter_orban-modositott1.jpgMost már tényleg eljutottunk arra a pontra, amikor megálljt kell parancsolni a megalomán kormányzati agymenésnek. Nagyon rossz irány, amennyiben az állam a lelkekre akar állandó nyomást helyezni. Ismerjük ezt a hangulatot a rendszerváltás előttről. Magunk mindig tartózkodtunk diktatorikus jelzőkkel illetni az Orbán-kormány intézkedéseit, óvatosan fogalmazva inkább a jogállam kereteinek tudatos leépítéséről szóltunk.

Nem tudni miért, de nálam egy talán nem is olyan fajsúlyos hír szólaltatta meg a vészharangot, hogy itt mégis többről van szó. Szeptemberben lép hatályba egy törvénymódosítás a nagyszerű Pintér Sándor nevével fémjelezve, melyben az áll, hogy ha a közmunkás privát szférájában nincs rendben a kiskert vagy kerítés előtti rész, vagy a lakás belseje, akkor egyszerűen ki kell rúgni.

Bazmeg, közmunkásnak lenni nem alamizsna. Ezek az emberek napi 8 órát dolgoznak, mégpedig havi 49 ezer forintért. Ezek az emberek nem társadalmon kívüliek. Hogyan képzeli magáról egy magát demokratának gondoló politikus, hogy megteheti, hogy ilyetén módon kategorizáljon állampolgárokat?!

Az egyik olvasata a dolognak az, hogy a közmunkásra a jelenlegi hatalom másodrendű polgárként tekint, olyan rabszolgaként, akinek kevesebb joga van, mint egy „normális” embernek, dolgozónak. Csak így magyarázható, hogy csak őket lehet ellenőrizgetni, a közszférában dolgozókat pedig például nem. Mondjuk félő, hogy most csap a fejéhez valamely minisztériumi főfasz, és várhatóan hamarosan kiterjed szélesebb társadalmi rétegekre a rendelkezés. Természetesen a morális északra hivatkozva.

Másrészt, ha valami gránitba ágyazza a középkori hűbéri viszonyokat, akkor az pont az ilyen szabályozás. Képzeljük el a gyakorlatban a dolgot: a helyi kiskirály amúgy is kényére-kedvére dolgoztatja a közmunkásokat, de ezentúl simán megfenyegetheti őket, hogy „úgy látom, nem elég tiszta a kerted.”

Kíváncsi vagyok, a 2010-es fideszes szavazók közül hányan gondolták, hogy ilyen országban akarnak élni, csak remélni tudom, hogy kevesen. Arról nem is beszélve, hogy milyen jogon megy be bárki egy magyar állampolgár lakásába, hogy ellenőrizzen ott bármit. Szégyen és gyalázat!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr705453984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@hot-spot: Szeretnék látni egy ilyen esetet, amikor EMIATT ez lesz és közben vitatható, hogy nem volt annyira durva...
@hot-spot: Biztos vagy benne, hogy küldenek kajahelikoptert?:) Mostanában mintha kicsit alábbhagyott volna a fejlett világ segélyezési kedve a harmadik világbéliek felé.
@hot-spot: " Arra megy ki a játék,hogy mindenedet elszedjék."
Igen, sajnos tudom és már tettem és jelenleg is teszek az ellen, hogy ezt ne tehessék meg.
Nem öröm ez, soha nem gondoltam, hogy erre kényszerülök.
@káeurópaibankoló: Magyarországon a disznó nevű haszonállatot pedig megeszik. Amelyik több trükköt tud megtanulni, mint a kutya, sőt, tovább is tudja megjegyezni.
Génállománya jóval közelebb áll az emberéhez, mint a kutyáé.
Hozzáállás kérdése mindez, itt ezt tudomásul kell venni. Ahogy pl Oroszországban nem megy a buzulás. Ott erre nem vevők az emberek és senki. Ilyen ez. Nem eszem kutyát Magyarországon, ne aggasszon a téma.
@Ándi bácsi: ugye eletedben nem voltal ott? Nem, hogy a kertjeben, de meg berelt lakasaban is azt csinal valaki amit akar!

Csak amikor elkoltozik kell rendben visszaadni.

Ha nem hiszed nezd a Historyn a vilag legrosszabb berloi sorozatot.
@béla a görög: Nem vagy egyedül és örüljél,hogy még időben ért a felismerés.
Így tudsz tenni valamit még,talán.
@$pi$: Rakosi allami kitunetest adna neked.

Majd ha Petofivel szolva a "Tenger arja" ugy dont, hogy bayer zsolti nagypapi modra kanizsaig logataja fara a politikusokat, mert akkor lesz itt jo vilag, akkor majd hangoztasd ezt mellettuk...
@káeurópaibankoló: "Ahol lakom, nincs egy roma se"

akkor minek ugatsz bele ilyen kérdésekbe?

előbb talán tájékozódj...
@1001nappal: :)) ez kurvagyenge...LOL

@hot-spot: szerintem az áfa az egyetlen igazságos adó...mindenki fizeti aki fogyaszt, aki többet fogyaszt, többet fizet. a zsebbe kapott fizu után is ha vesz kenyeret, fizet. mi ezzel a baj?
a bűnözés...nem tudom mitől is volt jobb. az utolsó 15 évben FOLYAMATOSAN romlik a helyzet. ez az oka a jobbik felemelkedésének. de a közfoglalkoztatáshoz nem sok köze van ám, meg a tiszta kertek-portákhoz sem.
@pisztácia fagyi: nagyon sajnálatos, de köztudott, egy 50 felettninek a kapcsolati hálóján keresztül kell állást találni. ha eddig nem tudod megfelelő szociális hálót maga köré építeni, kapcsolatokkal...akkor nem túl talpraesett..
Azt, hogy itt ölre mennek az emberek és egymást nyírják az igazi gazemberek helyett, ez a legnagyobb húzása Viktorunk és csapatának. Zseniális, meg kell hagyni. Ellopják a pénzünk, a munkánk, a földünk, a szabadságunk és röhögve nézik, hogy a sok marha egymás torkát szorongatja. Pedig nincs olyan, hogy libsi, komcsi, balos, jobbos, demokrata, stb. Ezek szemellenzők, hogy ne lásd az igazi hazug, tolvaj gonoszt, hogy arra haragudj, aki ugyanúgy csak élni szeretne, nélkülözés nélkül, tisztességben. Ideje lenne felébredni...
@Kék az ég: "Nem, hogy a kertjeben, de meg berelt lakasaban is azt csinal valaki amit akar!"

ebben is nagyon tévedsz

sajátjában mindenki mindazt megtehet, amivel másokat nem zavar

tudod, ez a társadalmi normák, a békés egymás mellett élés minimuma

ide csak két példát hozok miskolcról

1, fészekrakó-ügy, ahol cigányokkal árasztották el az avas bérházait, és hetek alatt lepusztíották a lakásokat úgy, hogy neked arról fogalmad sincs

2, selyemréti strand, pár hete adták át, de cigány családok valahogy szereztek jegyeket és bejutottak nagy számban.
onnan kezdve vége volt az idilli strandolásnak, a legenyhébb az volt, hogy karóval verték az úszómestert...

a szabályok mindenkire vonatkoznak, azokat be kell tartani, egyébként megszűnik a jogrend
@bigthereal: te minek ugatsz, kutya? Mert ez nem jelenti azt, hogy ettől függetlenül nem értek atrocitások részükről, és nem találkoztam soha az életformájukkal. Elég kevés hely van Budapesten, ami nem tsizta szemét, és nem mindeütt élnek romák. Azt a szemetet ki dobja el? Ez a hozzászólásom erre vonatkozott. És baszd meg felfogtam, ha egy harmadországrésznyi embert leszarunk, akkor olyanok leszünk, mint Kolumbia. Fogják a kölyköd, oszt elrabolják pár 10 ezer forintért, mert meg majd megéri. Nem kéne idáig eljutni.
@káeurópaibankoló: hát nem....sokkal komolyabb rendőrség és kemény börtönök kellenek. nem ez a libsi picsogás ami ma megy.
@little troll: Nem kell azt hazudni, hogy tudnak adni több százezer embernek közmunkát, ezért miért a közmunkás a hibás?
Így is kb. harmaduknak jut pár hétig 4 órás közmunka akemény 25 rongyért.
Jobban meggondolva a "fiettség" arányos azzal a munkavégzéssel amit írsz. Csak van ahol meg olyan munkát végeznek ténylegesen amit nem lehet megfizetni.
@FILTOL: Kemény börtönök és kemény rendőrség van Kolumbiában is, mégsem tűnik jó helynek.
@FILTOL: "de köztudott, egy 50 felettninek a kapcsolati hálóján keresztül kell állást találni."

Ehhez képest a munkaügyisek azzal kezdik új arcoknak, hogy az állások 87%-át CSAK ismeretség útján lehet megszerezni, mert aT. cégek kötelességeiket megkerülve meg sem hiredtik az állásokat. Ehhez nem kell 50 év felettinek lennie.
@Kék az ég: "Rakosi allami kitunetest adna neked."

Ó, nem tudtam, hogy a frappáns visszavágások nagymestere is itt van. Fejet hajtok előtted mester!

"Majd ha Petofivel szolva a "Tenger arja" ugy dont,"

Nem értem, hogy ki is a "tenger árja" ebben a kontextusban. A közmunkás, akivel ki van szúrva, mert ki kell takarítania a kertet vagy a kispénzű adófizető, akitől bevasalják a közmunkásra fordított pénzeket? Te most akkor kinek az érdekeit is képviseled mester?
@Ándi bácsi:

Mondják azok akik TELEHUGYOZTAK A KOSSUTH TERET Orbán 72 orás tuntessunk ultimátumára.

Csak ugy polgári rend lesz alapján.
@Soványka: Konkrétan amit leírtál az úgy baromság soronként ahogy van, tehát vagy provokálni jöttél vagy megkockáztatom, hogy hülye vagy.
Van még a C verzió, miszerint valamilyen módszerrel te már Tündérországban laksz, akár egy Magyarországtól igen messze lévő helyen, akár vicces gyógynövények által ...
@komplikato: semmilyen cégvezető nem köteles meghirdetni semmit. tudod...magáncég, magándöntése..kapitalizmus, ilyesmi .. ismerős?
@$pi$: " ... vagy a kispénzű adófizető, akitől bevasalják a közmunkásra fordított pénzeket?"

Okostojás mennyit is vonnak a még dolgozók béréből munkaügyi kiadásokra? Hány évig fizette akinek most nincs melója? Vagy ilyenek nem számítanak, mert elrontanák a nemlétező öszképet?
@FILTOL:
Nem az a lényeg, hogy te mit tartasz gyengének, hanem az, hogy hogyan működik a fideszes propagandagépezet. A bérkommentelők bevetése a blogok befolyásolására pedig nyílt titok.
@hot-spot: "Cukorrépa nagyhatalom vagyunk,még sem lehet cukorgyárunk."
Hát egész biztosan nem vagyunk, amikor a túltermelési balhé kitört, akkor ha jól tévedek a felvásárlási ára már kisebb volt, mint amibe a termelőnek kerűlt. A termelők örültek is a kvótának, mint majom a farkának, mindek termeltek volna cukorrépát ingyen?
@1001nappal: az a gyenge, hogy ha valaki neked nem tetsző dolgot ír, akkor nagy dérrel dúrral kijelented bérkommentelő. na ez a kurvagyenge. de rugózhatsz még ezen vita helyett, ahogy tetszik.
@FILTOL:
Nagyon meglep, ha azt mondom, hogy a "kapcsolati háló" max. arra elegendő, hogy közfoglalkoztatottként ne utcai segédmunkára hanem udvari munkásnak (ez kicsivel jobb, mint az utcaseprés) jobb kapcsolati háló esetén meg adminisztratív munkát kapjon az ember?
1-1 közfoglalkoztatási programban nagyobb városokban van mondjuk 200-300 hely, ebből jobb esetben 20 admin. munka, a többi mindenféle kisegítő és segédmunka. A 20 admin. helyre pedig a városvezetők rögtön kiadják a napiparancsot, hogy kiket _kell_ felvenni. Ez így működik.

Igazi főálláshoz nem szimpla kapcsolati háló kell, hanem rokonság. Nem csak most, hanem négy évvel ezelőtt is így volt ez. Vannak olyan intézmények, ahol komplett családfákat lehet(ett) felrajzolni. :)
Jó ötlet a porta rendberakása.

Én speciel bevenném az alkotmányba egy olyan hivatal létrehozását, amelyik hatósági ellenőrzési és fényképezési joggal rajtaütésszerűen megjelenhet a törvényhozó és politikai irányító testület bármelyik aktuális tagjánál, és a pillanatnyi állapotot kiposztolhatja egy web oldalra.
Érdekes lenne, de mivel a képviselők tisztában vannak azzal, hogy pontosan ugyanolyan mocsokban él némelyikük, mint amit a külvilág felé nagy dérrel-dúrral elítél, így nem sok esély van egy ilyen törvény létrehozására.
@pisztácia fagyi: Hát, nem tudom. Nekem pl a nővérem minden kapcsolat nélkül került közmunkásként(kiutalták) a rendőrségi postázóba. Ő kicsit tovább bírta, mint az átlag 1 hónap, mert 5 hétig maradt. Mondták neki, hogy fölvennék főállásba is, csak hát nem lehet, mert a közmunkás csak 47e. De nem jó, hogy havonta más ember megy oda. És elég sok ilyen van.
Nem beszélve arról, hogy megfelelő kapcsolati háló kell, ez igaz, így tudnak közmunkások dolgozni a magánkézben levő Gyermelyi tésztagyárba, meg még pár apróbb helyen.
@bigthereal: A két felhozott ügy EGYIKE sem arról szól amire válaszoltál.
Az első esetben MÁS valaki lakásának rongálásáról van szó és szétlopásáról.
A strandos eset még kevésbé helytálló.
@FILTOL: Ne nekem mond, a munkaügyisek szerint DE.
@komplikato: max állami szférában, na ne mond már, hogy pityipalkó kft ügyvezetőjének kötelessége meghirdetnie az állást...nem hinném.
meghirdeti, ha akarja. a nagy cégek meg 99%ban hirdetik.
@FILTOL:
Nekem teljesen mindegy, hogy valaki ténylegesen bérkommentelő-e, vagy csak nincs saját gondolata, valahova azonban tartozni akar, és azért nyomja a pártpropagandát. Az eredmény ugyanaz.
@FILTOL:"először is nem közmunkás...az az mszp kormány alatt volt.
közfoglalkoztatott."

Akkor felvilágosítalak okostojás, a közfoglalkoztatott az a KÖZSZFÉRÁBAN dolgozó MINIMÁLBÉRES-t jelent.
A közmunkás meg nem kap minimálbért.

A kettő két teljesen különböző dolog, attól nem lesz egy, hogy pár tufa poltikikus keveri a szövegkörnyezetben mert ő sem tudja.
@1001nappal: Mindkét esetben felelősséggel tartozik azon dolgok következményeiért amit védeni próbál.
@komplikato: "Okostojás mennyit is vonnak a még dolgozók béréből munkaügyi kiadásokra? Hány évig fizette akinek most nincs melója? Vagy ilyenek nem számítanak, mert elrontanák a nemlétező öszképet?"

Mondjuk szerintem anyukádat okostojásozd vagy apukádat, ha megengedik. A kérdésed viszont könnyen megválaszolható, szívesen segítek.

A munkaerőpiaci járulék 1,5%. Ha tehát valaki egy évet dolgozik mondjuk 100000 forintért, akkor 18 000 forint munkaerőpiaci járulékot fizet. Ez azt jelenti, hogy kábé 2,6 év alatt fizet be 47000 forintot, azaz 31,3 évet kell dolgoznia ahhoz, hogy befizesse amit egy év közmunkával visszakap.

Ez persze csak egy közelítő számítás, de azért a nagyságrendeket jól mutatja. Ami nyilvánvaló az az, hogy kábé 30 ember járuléka tart el egy közmunkást.
@anyadmajma:
A rendőrségi postázóba az alacsonyabb vagy a magasabb bérért tudták kiközvetíteni? (nem mondom, hogy nincsenek kivételek, de hidd el, nem ez az általános)

A Gyermelyi Tgy. példa - bár nem vonom kétségbe - ott fura picit, hogy elvileg közfoglalkoztatott csak közfeladatra közvetíthető ki. (ej, de szépen alliterálok ma :-)) A tésztagyártás az nem közfeladat. Pályázhatnak TÁMOP-os meg egyéb foglalkoztatásra, de kíváncsi volnék, hogy ha valóban közfoglalkoztatott dolgozik ott, az hogy került oda :)
@$pi$: Mondjuk konkrétan leírtad miért fentarthatatlan és sz*r a rendszer.
@komplikato: "Mondjuk konkrétan leírtad miért fentarthatatlan és sz*r a rendszer. "

Nem egészen. Vedd figyelembe azt, hogy 100 000 forintos fizetéssel számoltam. Ez jó becslés lehet azokra, akik most közmunkán vannak, hiszen a legtöbbjük nyilván nem magas fizetésű állásból került közmunkára, sőt igen sokan soha nem fizettek adót.

Ha viszont az összes adófizetőt vesszük figyelembe, vagyis azokat, akik valójában befizetik a munkaerőpiaci járulékot jelen pillanatban, azok átlagfizetése magasabb. Akkor az jön ki, hogy 10-15 ember tart el egy közmunkást, ami már egész fenntarthatónak tűnik.
@komplikato: elég buta vagy, de elmagyarázom:P

első esetben a SAJÁT lakásaikat tették tönkre, amit csalással szereztek meg állami támogatás felhasználásával. igaz, hogy a lakókörnyezetet is tönrketették, pl. elvitték a lépcsőház ajtaját a MÉH-be, csak úgy:P de alapvetően a saját lakásaikat pusztítotték el. ez azonban jelentős hatással volt és van lakótársaikra és azok lakásaira is.

második eset pedig a társadalmi normák nyílt megszegése, ami az elsőben is megvalósul. ilyet nem lehet
vannak társadalmi érdekek, mint pl. a porta, a kert, a járda rendben tartása, és igenis, a kormány követelje meg, hogy a közérdek érvényesüljön, azoktól, is, akik ezt egyébként nyilvánosan és nyugodtan leszarják (akár szó szerint is)

magyarul: aki nem tartja be a szabályokat, azokkal minden eszköz felhasználásával tartassák be!
@bigthereal: "elég buta vagy"
Te már csak tudhatod.

"második eset pedig a társadalmi normák nyílt megszegése, ami az elsőben is megvalósul. ilyet nem lehet"

Jaj ne, a strand belépő szerzése? :D
Pontosan tudom miről írtad, csak direkt megpróbálod körül írni, egyeseknek nem tetszik, hogy kisebbségiek vannak sokan a strandon. És az sem, hogy hangosan beszélnek meg csoportosan mászkálnak. És akkor ebből társadalmi normák megszegése lesz. :D

A lakás eset meg megint két dolog szándékos keverése. Ha Gipsz jakab el akarja égetni a parkettát és az ajtót a lakásából, megteheti mert az övé. Kivétel ha megszegi a tűzrendészeti előírásokat. Akár leverheti a vakolatot is belül vagy akármi. Viszont a teljes épület külső és közös részeinek épségéért ő maga is felel, erre vannak törvények és a lakóközösség szabályai.
@$pi$: Nem győztél meg. A problémát nem eldugni kéne, hanem megoldani.
@Soványka: te rühes náci gazember! A közmunka a XXI. századi rabszolgatartás magyar változata. Kötelezik rá az egyébként is bajban lévő embereket. A szarházi fajtád hagyna éhen-szomjan dögleni bárkit, aki nem eléggé párthű.
Nagyon remélem, hogy meglesz a jutalmatok és sitten fogtok élve elrohadni!
@komplikato: "Nem győztél meg."

Miről nem győztelek meg? Még most is azt hiszed, hogy a közmunkásoknak több járna abból amit befizettek? Akkor gratulálok!

"A problémát nem eldugni kéne, hanem megoldani. "

Nosza! Én neked szurkolok!
@álfirkász: "Kötelezik rá az egyébként is bajban lévő embereket."

Senkit nem köteleznek közmunkára!
@$pi$: ja, csak akkor segélyt sem kap. Vagy ez már változott?
www.penzcentrum.hu/karrier/figyelem_igy_te_is_konnyen_elveszitheted_az_allasod.1037344.html

Ajánlom elolvasni!
A "nép nagy barátja" már azt is megengedi a munkáltatóknak, hogy az ember magánéletében turkáljanak és erre hivatkozva rúgjanak ki valakit a munkahelyéről!
Orbánkám! Hogy rohadna le a kezetek tövig!
@$pi$: Áááá dehogy. Átlagsugarú polgár elveszti a melóját, a megélhetését majd X hónap után választhat, hogy elvállalja mondjuk derékig a csatornavízben való szemét szedést vagy csendben éhen döglik Kötelezőnek tényleg nem kötelező.
Aki meg nem vállalja, egyből eltüntetik a csúnya csúnya munkanélküli statisztikákból, volt nincs.

Csak azért ne kelljen már egy percet se dolgozni verejtékező homlokkal jövőnket formáló politikusainknak, hogy ne meneküljenek a munkaadók (nem csak a külföldiek!!!), hanem ide jöjjenek, mert megszakadnának a nagy gondolkodásban vagy megrepedne pár ér az agyukban tőle.
A közmunka megfelelője, a kapun belüli munkanélküliség...
És erre is lenne megoldás, ami felszámolná a szegénységet, a nincstelenséget, és a pénzért való szaporodást is.
www.facebook.com/FNA.hu?hc_location=stream
@álfirkász: Se TB-t nem fizetik helyette, tehát ha beteg mer lenni ...
@álfirkász: megvolt a gyűlöletfélórád?
akkor oké.
@komplikato: nem az a baj, hogy standrajr...legalább fürdik. az a baj, hogy kimennék a gyerekemmel és a tomboló csimotáik és a verekedő apukák közé nincs kedvem...
így lesz magyarország romagyarország.
@komplikato: És az sem, hogy hangosan beszélnek "
a prolik mindig ordítanak...nem csak a cigányok. a prolik már csak ilyenek. hadarnak és ordítanak. senki sem mondta hogy nincsenek fehér cigányok.
@apanna: Mondjuk nem látom, hogy ez miben oldaná meg a "pénzért való szaporodást", mivel ösztönözne bárkit munkára és leginkább azt, hogy ahol segélyre sem futja ott ezt mi a halálból finanszíroznánk? Vagy történt valami tegnap óta és Dubai szintjén állunk gazdaságilag?
@komplikato: Nem értelek. Itt a net, végtelenek a határok, olvass utána mit jelent a feltétel nélküli alapjövedelem, és mi a célja. El sem olvastad, csak csípőből visszakérdezel.
Regény mikor volt utoljára a kezedben? Ez csak költői volt...
@álfirkász: "ja, csak akkor segélyt sem kap. Vagy ez már változott? "

Segélyt kapni sem kötelező.

@komplikato: "elvállalja mondjuk derékig a csatornavízben való szemét szedést"

Hol szednek derékig érő csatornavízben szemetet?

Őszintén szólva perverznek tartom, hogy itt sírtok a munka miatt. Igen sok ember van magyarországon, aki egész életében melózott a földeken, gyakorlatilag gyerekkora óta 70-80 éves koráig. Beteg dolognak tartom, hogy most egy csomó ember úgy próbálja meg beállítani, mintha a munka valami embertelen kínzás, kibírhatatlan szenvedés és aljas büntetés lenne.

Négy általánossal, szakma, tapasztalat nélkül marad az ásó, a kapa, meg a vasvilla, azokat lehet forgatni. Ha megnézed a youtube-ot, egy halom ilyen képzetlen, nincstelen ember nyavajog, hogy "adjanak munkát". Amikor meg kapnak egy kis munkát, akkor a fél ország acsarkodni kezd, hogy ezt akkor most hogyan?

Hát csak nem képzelik, csak nem gondolják, hogy ilyen melegben egészen konkrétan, a maga fizikai valóságában dolgozni fogunk? A két kezünkkkel? Mint az állatok? Munkáért adják a pénzt? Ez már fasizmus, a jogaink sárba tiprása, rasszizmus! Miért pont mi dolgozzunk, miért nem dolgozik más helyettünk? Különben is meleg van, esik az eső, fúj a szél, messze van, télen meg plána, télen meg hideg van! És különben is nincs értelme, kinek jó ez, mire jó ez? Velünk akarják javítani a statisztikát, mi meg menjünk ki szemetet szedni? Ez roppant megalázó, elfogadhatatlan és lealacsonyító. Hát kik vagyunk mi, hogy dolgozzunk?
@apanna: érdekes...az olaj országokban van ilyen.
@$pi$: előtte meg a suliban..
hát minek tanuljunk. eltart majd a faszom.
@apanna: "Regény mikor volt utoljára a kezedben? Ez csak költői volt..."

Tegnap. Amúgy kapom a hírleveleiket, de én abban értelmes leírást erről egyszer nem találtam. Csak arról van szó, hogy ez egy megoldás, e a mikéntjéről, igazi részleteket én sehol nem láttam.
@$pi$: A Közmunka, ha megszakadsz se lesz MUNKA. Éhenhalási segélyért folytatott alibi meló, jó részt valódi értékteremtés nélkül.

Kicsit utána kéne olvasnod miféle "nem fehér embernek való" munkákat végeztetnek velük. Nem csak fűkaszálás, meg bokor ritkítás van. Bár azokból is van horror sztori tűző napon ivóvíz nélkül ...
Fenn van a youtube-on egy riport: szedik az önkéntesek a cigánysoron a szemetet az utcán. A családfő kiteszi a műanyagszéket az utcára és ülve nézi őket.

Amikor a riporter megkérdezi, hogy ő fog -e szemetet szedni, akkor azt mondja, hogy ő ugyan nem, kisujját sem fogja megmozdítani. Miért? Mert nem csináltak köves utat az utcába, majd ha csinálnak köves utat, akkor ő is hajlandó lesz megmozdulni.

Mi azonban tudjuk, hogy ez nem így van. Ha lenne köves út, akkor lenne más kifogás is. Mindig van.
@komplikato: "Bár azokból is van horror sztori tűző napon ivóvíz nélkül ... "

Jah, horror sztori az mindig van. Például az, hogy nekik mínusz húsz fokban zuhogó esőben kellett kapálni.

Egyébként a magyar parasztság évszázadokon keresztül dolgozott a tűző napon. Tudod honnan volt nekik vizük? Hát vittek magukkal.

Erről beszélek barátom: kimenni nyáron a földekre melózni az neked "horror sztori" másoknak meg "munka". Csak a lumpen elemek meg az elborult ballibek merik horror sztorinak nevezni a munkát.
@$pi$: a magadfajta undorító, tetves férgeknek szoktam kívánni, hogy dögöljenek éhen, szép lassan, mert állás már nincs, segélyt meg nem kap!
@$pi$: mondd te rühes féreg! Ismered azt a szót, hogy emberség? Nem hiszem... anyád is jobban tette volna, ha nem fekszik össze apáddal!
@FILTOL: meg a tetves nácik is, igaz te kis fostömlő? Főleg ti szoktatok óbégatni, ha valami bajotok van.
@Mojzes Pál:
Itt győrben a szirszar multi AUDI gyárban a sori melós olyan NETTÓ 180 körül szokott keresni + Cafeteria.
@álfirkász: "mondd te rühes féreg! Ismered azt a szót, hogy emberség?"

Jah, erről beszélek. Ha a kapálást, kaszálást meg szemétszedést embertelennek tartod, akkor miért nem acsarkodsz azokért, akik egy zokszó nélkül csinálják egy életen keresztül?

"a magadfajta undorító, tetves férgeknek szoktam kívánni, hogy dögöljenek éhen, szép lassan, mert állás már nincs, segélyt meg nem kap! "

Látod, ez a különbség kettőnk között. Bennem nincs gyűlölet irántad. Mester, taníts még minket az emberségről!
@$pi$: Nem vagyok a barátod, se elvtársad.
Amikor a paraszt kiment a földre dolgozni vitt magával megfelelő ételt, ivóvizet és ruházatot. Ezek azok a dolgok, amik a kihajtott vagy kocsiból kipakolt közmunkásnak nincsen. És nem a kisujjamból szoptam a víz problémát. Ott hagytak egy csomó embert fél napra annyi vízzel ami a negyedének sem lett volna elég, persze megkapták ukázba ha bárki megpróbálja a területet elhagyni (akár vízért) azt kivágják a közmunkából ...

Látom pont úgy gondolkodol mint akiket védesz és ezerrel állítanák vissza a KÖZÉPKORI feudális viszonyokat.

Másrészt mindenki tudja, hogy olcsóbb két embert kiküldeni fűkaszával, egy vagy jobb önjáró fűnyíróval, mint 20 közmunkást kivezényelni gagyi eszközökkel.
@$pi$: Te vagy az a fajta hang ember aki 3 nap után sírva omolna magában ha kivezényelnék.
@komplikato: "Amikor a paraszt kiment a földre dolgozni vitt magával megfelelő ételt, ivóvizet és ruházatot. Ezek azok a dolgok, amik a kihajtott vagy kocsiból kipakolt közmunkásnak nincsen."

Nemakarásnak nyögés a vége. Ha valaki nem képes a csapról engedni magának egy pillepalackba vizet és kivinni a földekre, akkor azzal senki sem tud semmit kezdeni.

"Másrészt mindenki tudja, hogy olcsóbb két embert kiküldeni fűkaszával, egy vagy jobb önjáró fűnyíróval, mint 20 közmunkást kivezényelni gagyi eszközökkel."

Ha jól értem, akkor azt mondod, hogy
(1) Ne adjunk a 20 embernek havi 47 000 forintot,
(2) viszont vegyünk két fűkaszát és benzint hozzá
(3) alkalmazzunk két hozzáértőt, akik kezelik a fűkaszát.

Viszont akkor nagy lesz a hörögetés, hogy a 20 embernek nincsen pénze. Nem? Ha viszont a 20 ember otthon húsöl havi 47 ezerből a két fűkaszás meg melózik, akkor hol is olcsóbb?
@$pi$: Legyél már kint negyven fokban egy palack vízzel egy műszakot ...

Most hiába beszélsz mellé, nem arról volt szó, hogy ne kapjon 20 ember pénzt, hanem arról, hogy még a látszatja SINCS meg annak, hogy a közmunkának értelme, súlya, haszna volna.

A 47/49.000-ből (ami a valóságban 90%-ban a fele a 4 órás leosztás miatt) még az olyan nap és szárazság álló mindent bíró emberek mint TE sem tudnak ám megélni.
@$pi$:
A külföldi bankszámlához és ahhoz hogy mit vehet el az állam még egy aprócska gondolat.

A Kádár rendszer a Rákosi rezsimhez és a többi szocialista országhoz képest maga volt a megtestesült hedonizmus és a szabadság. Ennek ellenére azért a követkő dolgok mentek a Kádár rendszer alatt:

Az országot körbevette egy szép nagy szögesdrót kerítés már ahhoz külön engedély kellett ha meg akartad közelíteni (Határsáv engedélyt kellett kérni ha a határ KÖZELÉBE akartál menni)**. Még a baráti szocialista országokba sem lehetett csak úgy átmenni nemhogy a kapitalistába, ezt csak azért mondom, hogy nem nagyon ruccantak át az emberek ausztriába bankszámlát nyitni.
Itthon egy darab bank volt összesen meg talán takarékszövetkezetek. Külföldi bank nuku, annyira így volt, hogy a közbeszédbe is beépült, ha valamit hitelre vettél, akkor azt úgy mondták régen hogy OTP-re vettem.
Azonfelül az állampolgár nem birtokolhatott korlátlan mennyiségű idegen fizetőeszközt. Ha az államrendőrség (mert mondjuk egy jóakaród felnyomott és házkutatást tartottak nálad) a megengedettnél több valutát talált nálad, azzal megvalósítottad a deviza bűncselekményt.
Ha a szomszéd felnyomott, hogy hallgatod a szabad európa rádiót azért is megütötted a bokád.

Ezeket csak azért írom, hogy lássad az állam mi mindent megtehet az állampolgárokkal és te ráadásul nem is demokráciában gondolkodsz.

**
Saját élmények:
1. Valamikor 70 -es évek közepe vége, osztálykirándulás a Fertő tóhoz (mármint a magyar oldalon) az iskolának határsáv engedélyt kellett kérni a kiránduláshoz, mert a fertő tó partjához közel akartunk menni.

2. Valamikor 80-évek eleje.
Leveleztem egy lánnyal aki szombathelyen lakott.
Megbeszéltük hogy nyáron meglátogatom.
Felültem a szombathelyi vonatra és még Csorna környékén igazoltattak a vonaton a határőrök, hogy mégis hová és kihez akarok menni?
Az volt a szerencsém, hogy nálam volt a lány levele amit megnéztek a határőrök és elhitték, hogy szombathelyen valóban lehet egy ilyen személy akihez megyek.
@$pi$: Nem, adjunk már nekik annyi pénzt, amennyiből meg tud élni. A KSH és a NAV szerint ez kb 70nettó.
És ne ugráljunk már, hogy feltaláltuk a spanyolviaszt, mert emlékszem, amikor az elmúlt átkos 8 évben a végén volt egy (talán zalai) polgármester, aki közölte, hogy akinek nincs rendben a portája, az ne akarjon tőle pénzt, akkor ez a senkiházi hazaáruló fidesz sírt, mint a fürdőskurva.
Aztán most meg nincs szoc. háló mer a közmunka van helyette. Ez alapvetően nem baj, csak hát a körülmények, meg az elintézés az, ami szar. A 300 ezer közmunkás valójában kb a fele a valóságban, ha tényeket nézzük, nem a hazugságot, amit pofáznak róla.
Na, ez a baj az egésszel, hogy látványba csinálnak valamit, de az egész megvalósítás kimeríti a nemzetárulás fogalmát.
@Baldrick68: OFF: Ruszkiknál nem cicóztak, ott bárhova mentél ÚTVONAL ENGEDÉLYT kellett kérned, akár ország közepén is.
@$pi$:
"Ha jól értem, akkor azt mondod, hogy
(1) Ne adjunk a 20 embernek havi 47 000 forintot,
(2) viszont vegyünk két fűkaszát és benzint hozzá
(3) alkalmazzunk két hozzáértőt, akik kezelik a fűkaszát."

Tudod erről az alábbi vicc jutott az eszembe:

A nyugati mérnök ellátogat egy szegény országba és látja, hogy emberek százai lapáttal és talicskával építik a gátat.

Kérdezi a helybeli munkavezetőt:
- Hé ember nem lenne egyszerűbb egy markoló, azzal két alatt megcsinálná egy ember.
- Az nem jó, mert mi így küzdünk a munkanélküliség ellen. Ha markolót használnánk, akkor ennek a sok embernek nem tudnánk munkát adni.
- Aha. Akkor ásó helyett miért nem kanalat használnak?
@komplikato:
Igen erről hallottam a ruszkiknál volt valami belső útlevél féleség.

Ezt csak azért írtam az előbb, mert @$pi$:
nem akarta nekem elhinni, hogy az állam bizony mármint megtehet az állampolgáraival. Pedig a nem is olyan távoli múltban van erre példa nem is olyan kevés. És @$pi$: félék megint ezt igénylik.
@$pi$: arról beszélek, hogy nagyon remélem, lesz alkalmad kipróbálni mindazt, te szarházi gazember, amit most oly lelkesen helyeselsz!
@Baldrick68: na a szabad európás témáról ki merem jelenteni, hogy urban legend, alias hazugság!
Apám olyan hangosan hallgatta, hogy két sarokkal odébb is hallani lehetett. Egyik szomszédunk lelkes munkásőr volt.
Apámnak ebből soha, semmi baja nem lett.
@Ándi bácsi: Nem kell nekik szakszervezet. Nekem sem kéne. Ahogy az utcák is elvannak takarítás nélkül, meg a szemét is lebomlik pár év alatt magától.
@komplikato: A múlt században az ezredfordulóra vonatkozó jövőkutatások egyik előrejelzése az volt, hogy egyre kevesebb emberre lesz szükség a termelésben, és probléma lesz, hogy mivel töltsék ki azoknak a szabad idejét, akiknek nem jut munka. Ez bekövetkezett.
napi fél órát dolgoznak maradjunk annyiban...
@$pi$: "Vannak, akiket nem lehet megbüntetni, vannak akiktől csak a közmunkát meg a családi pótlékot lehet elvenni."

na ott a pont!!!
hozzatennem hogy az altalanos harmadikat vegzo 14 evest is valahogy csak be kell szuszakolni hogy legalabb kozossegben legyen a nap egy reszeben
amint az igen tisztelt jogvedok meg tudjak oldani ezt a ket kinzo kerdest abban az esetben nem lesz retorzio, addig meg van meg egy bambi
jut eszembe az miert is gond, hogy csinal a kertben elol a kozmunkas egy vetemenyest?
azon kivul hogy egyszerubb ellopni mastol, azon tul van meg mas indok hogy egy kicsit erezze is milyen a konyhakert?

a jogvedok meg menjenek oda es tanitsak meg milyen a kapat megfogni, es ne ilyen kamu posztokat irogassanak
azt nem értem, kinek mi köze van ahhoz, hogy a szerencsétlen rabszolga elmosogatott-e este, vagy vetetlenül hagyja az ágyát egész nap... szoba-és tisztasági felelősök ellenőriznek, mint az építőtáborokban anno, és pontozzák, hogy milyen szépen vannak élére hajtogatva a ruhák a szekrényemben, vagy mi a lófasz???? neofeudalizmus, kis kizsákmányoló kapitalizmussal és gyógypedagógiai atyáskodással fűszerezve és
@Zsuzsi Málnási Suzi Ferrari: "szoba-és tisztasági felelősök ellenőriznek, mint az építőtáborokban anno, és pontozzák, hogy milyen szépen vannak élére hajtogatva a ruhák a szekrényemben, vagy mi a lófasz????"

nalunk volt ilyen kint, hivatali vegzalotiszt, megnezte hogy rendes-e a kornyezet, oszt le kellett huzni a gatyeszt hogy megnezze nem-e piros a segge a gyereknek

jelen pillanatban is ilyen szemet naci torvenyek vannak, pedig milyen egyszeru lenne rajtahagyni a pelust napokig...
de a franya hatalom nem engedi, nem hisz az anyukanak hanem odatolja a tartotisztet hogy o nezze meg!
micsoda SZKANDALUM!!!

jut eszembe ez a megnezik elmosogatott-e erre te tudsz valamilyen torvenyt? vagy a lakas belsejere? orommel venne az ember a konkret szoveget...
Tudok iskoláról, ahonnan kirúgják a takarítónők háromnegyedét. Vélhetően szeptembertől már közmunkások takarítanak. Őket még egyszerűbb sakkban tartani.
@komplikato: Miért nem vittek magukkat elemózsiát, meg vizet?
@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Ha piros a gyerek seggem, ekkor téged kéne valagba rugni.
@azbesztos: aha, szoval az altalad egyik esetben alkalmazott modszert ki lehet szerinted is terjeszteni a kozmunkasokra?
hogyha nincsen a haz elott konyhakert akkor jol valagba kellene rugni a delikvenst? felteve hogy segelyen/kozmunkan el
@káeurópaibankoló: Van egy szint - a totál kilátástalan mélyszegénység -, ahol nem érvényesek a mi normáink. A polgár nem érti, hogy ott az udvar, miért nem termel zöldséget vagy tart baromfit; nincs munkája, ráér, miért nem csinosítja, tartja rendben a portát; ha kevés a pénze, miért szül annyi gyereket, miért vesz lapostévét stb. stb.
Hülyén fog hangzani, de a szegénységnek van egy saját kultúrája teljesen más magatartási szabályokkal, és ez országtól, etnikumtól független. Nehéz, szinte lehetetlen megérteni kívülről, részben azért, mert számunkra irracionális és a mi mércénk szerint erkölcstelen, elítélendő. Az un. tisztes szegényeket értjük, ők ugyanolyanok, csak átmenetileg nehéz helyzetbe kerültek, de még van reményük arra, hogy ha ők nem is, talán majd a gyerekeik kikapaszkodnak. Ha ez a helyzet tartósul, a következő és az utána következő nemzedék már ebbe nő bele, és gyakorlatilag születéskor eldől a gyerekek sorsa.
A segélyek, ilyen-olyan támogatások ezen nem tudnak változtatni, max. arra jók, hogy valamelyest pacifikálják, a társadalmon belül tartsák ezt a réteget.
@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Azért mert valaki szegény nem kell koszban hemperegni. A munka nélkül osztogatott segély csak arra jó, hogy belefulladjanak a trágyába. Aki dolgozik, előbb-utóbb rászokik a rendre, főleg, ha ez a feltétele.
@5perc: Tudok megyei jogú város tűzoltó parancsnokságát, ahonnan elbocsátottak 3 takarítónőt, 7 közmunkás 4-4 órában végzi a munkájukat. Ugyan a 3 volt munkás munkanélküli lett, de a statisztika szerint 7-nek jutott munka, tehát 4-gyel kevesebb a munkanélküli. Meg így olcsóbb is, a rabszolgabér lényegesen alacsonyabb.
@magánügy: Fidesz-város így teremtett 4 munkahelyet.
De, pontosan ilyen dolgokat szerettem volna. Egyetlen módon lehet sikeres, gazdag országot létrehozni, ha az emberek motivációja, erkölcsi mentalitása megváltozik - ha nem a szerzésben és a fogyasztásban keresik az élet örömét, hanem a jól végzett munka felett érzett büszkeségben, ami természetesen otthon kezdődik. Más szavakkal, ha az ember el tud jutni oda, hogy azt élvezi, hogy tőkét hoz létre, nem tőkét él fel. Érdemes lenni egy kis Max Webert olvasni a szerzőnek a sikeres kapitalizmus kialakulásáról. Pontosan így történt, csak nem politikai, hanem vallásl oldalon, a protestáns parasztokból, akik iszonyú cikinek tartották volna, ha a szomséd megszólja a rendetlen udvar miatt, indult el az egész.

Nagyon sajnálom, hogy az "értelmiség" ezt nem érti, mert hiányzik a tapasztalata hozzá. Az az egyetlen szerencse, hogy az ilyen ötletek népszerűek, legalábbis vidéken. Utána majd ha kiderül, hogy ez tényleg működik, mert hosszú távon fog ez működni, mert a vállalkozó is annak ad munkát, aki a közmunkában meg a háza körül bizonyítja, hogy rendes ember, akkor majd gondolom csak hagyják magukat a tények által meggyőzni...
@Shenpen:
Nem értem a kommentet.

Ezt szereted volna?

Mit?

Ha jól értem, most Max Weberrel és a protestáns etikával legitimálod a kormány közmunka-programját, miközben a közmunka-program messze távol van mind a weberi gondolatkörtől, mind a protestáns etikától.

A közmunka nem megszeretettni fogja az emberekkel a munkát, hanem éppen ellenkezőleg.

Egy weberiánus már rég konstruktív kritika alá vette volna a kormány közmunka-programját.

Az pedig, hogy a kormánynak az oligarchákkal jelentősen meggyengített kapitalizmus-modellje miért "sikeres kapitalizmus", szintén rejtély. Bár persze az oligarchiák számára sikeres, valószínűleg az ő tevékenységük a fokmérő, a mérce.

Gondolom, te is csak a rendszer egyik haszonélvezője vagy!
@Ahasverus: én aztán annyira élvezem a hasznot, alig látok ki belőle... ezt inkább hagyjuk.

Igazság szerint ehhez még Weber sem kell. Az már egy magasabb szint, ez ennél alapfokúbb szinten is felfogható. Tudjuk, hogy olyan emberek teremtettek működő gazdaságokat, akik szerettek dolgozni és rendben tartottuk az otthonukat. Innen kezdve csak annyi a kérdés, hogy ez a korreláció egyben ok-okozatiságot is jelent-e, vagy sem? Ezen a ponton lehetne támadható a dolog esetleg.

Ugyanakkor. Ez legalább egy próbálkozás, a semminél több. Sem a magyar ellenzéknek, sem a nemzetközi baloldalnak nincs használható alternatívája. Gyakorlatilag az az egy - tökéletesen abszurd - feltételezés van csak mint baloldali alternatíva, hogy az ember valahogy gyárilag arra van programozva, hogy szorgos polgár legyen (ami nyilvánvalóan röhej, a törzsfejlődés az embert arra programozta hogy vadakat kergessen), és kizárólag a társadalmi elnyomás tartja vissza ettől. Mivel ez nyilvánvaló abszurd, mi más lehetőség van?

Mellette szól az is, hogy az szerencsére az emberi és élettani világban működik a korrelációalapú gondolkodás, tehát hogy kölcsönös ok-okozatiság van, nem kell mindig megállapítani az okot. Ez a következőt jelenti: mondjuk látunk egy szép nagydarab embert, aki éppen felemel 100 kilót. Kérdés: azért nagydarab, mert 100 kilót emel, vagy azért tud felemelni 100 kilót, mert nagydarab. A nyilvánvaló válasz: mindkét irányba igaz a dolog. Az ok-okozatiság kölcsönös, ezt kb. úgy hívjuk, hogy megszokás és alkalmazkodás.

Emiatt van jelentős esély rá, hogy a gazdag társadalmak kulturális vonásait akár mesterségesen benevelve is végül olyan megszokások alakulnak ki, amelyek a gazdasági fejlődés irányába hatnak.
@Shenpen: Lehet itt elméleteket fabrikálni, én jelen pillanatban benne állok a realitásban. Hívhatjuk ezt magyar munkaerőpiacnak is. Felváltva voltam hol az építőiparban, hol a vendéglátásban, most pedig a pedagógiában - és a helyzet több, mint elkeserítő.

Legtöbb ismerősömnek, aki kimegy külföldre dolgozni, nem csak az az érve, hogy "jobban megfizetik", hanem az is, hogy "jobban megbecsülik ott a munkát". Igaz, a kettő érv találkozik, mert pont a jobb fizetésben mutatkozik meg a munka jobb megbecsülése. Vagyis abban is. Ugyanakkor az is igaz, hogy külföldön (pl. Ausztria, Németország) dolgozni is kell - jobban, mint Magyarországon.

Van egy segédmunkás ismerősöm. Valaha dolgozott egyszer hol kőművesek mellett segédként, hol a balatoni hajózásnál matrózként. Ezért megkapta a havi 90 000 Ft-ját. 90 000-ből nem könnyű megélni, de nem panaszkodott, ki jött belőle. Egyszer úgy adódott, hogy nem talált munkát. Jött a közmunka, először ezzel a 49 000-cel, aztán lejjebb ment 32 000-re. Ugyanúgy segédmunka, mondhatni, kemény fizikai munka - CSAK KEVESEBBÉRT!

Most ez az ismerősöm ugyancsak ki akar menni külföldre dolgozni. Mikor nem akart, de rákényszerül...

És rengeteg az olyan munkás, aki szeret dolgozni, de számára a közmunka a maga kevés összegével nem megfelelő a túléléshez (phúhú, ha még család is van!), emellett megalázó, ezért pedig kimegy dolgozni külföldre. DOLGOZNI, nem a hasát süttetni a napon!

Az ellenzék általánosítása pedig felesleges. A kormány ellenzéke kétségkívül gyenge, de tarka. A közmunka kérdésében sincs egység.

Az LMP például jó ötletnek tartja a közmunkát, de a kormány közmunka-programját élesen kritizálja. Konstruktívan. Szerintük olyan közmunka-programra van szükség, ami visszaintegrálja az embereket a munka világába, nem ami látszat-megoldásokat nyújt.

És ami van, látszat-megoldás.

Ha úgy érted a "valami elkezdődött", hogy lehet jobban csinálni, még akár egyet is érthetek veled (erre még lenne is jelentkező). Viszont ha úgy, hogy majd a kormány megoldja... akkor valamit nagyon rosszul látsz!
@Ahasverus: tulajdonképpen ezzel nagyjából még egyet is tudnék érteni, én is inkább "legalább valami mozog az állóvízben, köbö talán még jó irányba is" szinten látom a dolgot, nem pedig "a kormány majd remekül megoldja" szinten.

Nyilván az alapvető probléma a nemzetközi verseny, a közmondásos egytálrizsért ájfónt gyártó kínai (ez persze súlyos leegyszerűsítés és sokszor nem igaz, mindegy), amivel nem lehet versenyezni, maximum súlyos EU szintű védővámokkal lehetne, ehhez viszont túl sok pénzzel tartozunk.

Egészen egyszerűen a jelen helyzetben a világgazdaságnak nagyon sok magyar ember munkájára semmiféle szüksége nincs, a cigány emberére meg még annyira sem. De a magyar gazdaságnak sem - az átlag magyar autószerelőműhelynek a második generációs munkanélküli roma ingyen sem kellene rabszolgának: Bástya elvtársat már ki sem akarják zsákmányolni. Egyszerűen semmiféle olyan kereslet nem létezik a piacon, amit ki lehetne a munkájával elégíteni.

Megoldani ezt nem lehet. De ha esetleg valahol mégis akadna egy nemzetközi tőkés, aki mégis Szabolcsba vinne egy gyárat, akkor talán valamit segít, ha azt lehet neki mondani, hogy "látod, az a hatszáz munkanélküli, akit neked oda fogunk tolni az adókedvezményért cserébe, nem a tökét vakarja egész nap, utat kapar meg ganajozza kifele az udvarát, nézd meg" és akkor ez talán egy kicsit javítja az esélyt. Ennél többet nemigen lehet.

Más. Legyünk őszinték. A te segédmunkás ismerőseid nem a putrisoron nőttek fel, annál egy-két szinttel feljebb. Még csak nem is az a kérdés, hogy ki cigány. Mert cigányból is van rendes segédmunkás, de az nem a putrisoron nőtt fel, és szerintem lassan kezdünk ott tartani, hogy van vagy lesz olyan magyar ember is, aki putrikultúrájú, slum, gettó kultúrájú. És ott azért segíthet valamiféle munkára szoktatás - a te már munkához szokott barátodnak persze erre már nincs szüksége.

Abszurd valahol az egész világ persze, lassan már nyulat sem éri meg tartani háztájiban saját fogyasztásra, mert drágább a táp, mint az ipari nyúl. Tehát nyilván egy csomó minden máshoz is hozzá kellene nyúlni, de egyáltalán nem egyértelmű, hogy lehet-e egyáltalán, és ha igen, akkor az EUn belül biztos nem, mert majdnem minden hozzányúlás úgy kezdődne, hogy vám, azt meg nem lehet.
@$pi$: De mi lenne, ha nem az én adómból és a kollégáim adójából fizetnék a közmunkás bért, hanem tisztességes munkahelyeket teremtenének,ahol ők is adó és járulékfizetők lehetnének? Én valahogy ennek jobban örülnék!Nem azért dolgozunk 3-4 műszakban, hogy másokat is eltartsunk! Elég a saját családunkat! Egyébként is, nem egymillió munkahelyet ígért ez a csutitörp? A közmunka nem munkahely!!! Az meg, hogy bejöjjön a lakásomba és körülnézzen bárki is....na, hogy törött lábbal vonszolná ki magát, az tuti!
süti beállítások módosítása