"A gyerekeik nevelését rád bízzák, de az országos döntéseket már nem"

2014.03.27. 07:00 filippova

Márciusban megalakult a Civil Női Kormány. A CNK egy alulról szerveződő, a hivatalos politikai arénán kívül működő, alternatív kabinet, amely szakterületükön kompetens nőkből áll. A kezdeményezés célja, hogy hozzájáruljon a nők szakértői kompetenciájának fokozottabb elismeréséhez és a nők szerepének erősödéséhez a közéletben. A CNK környezetvédelmi miniszterét, Csikai Máriát kérdeztük.

rodtschenko.jpg

 

Miért csatlakoztál a Civil Női Kormányhoz?

Soha nem vállaltam szerepet női jogi kérdésekben – a CNK többi tagjához képest én vagyok a leginkább kívül álló, hiszen ők ezzel foglalkoznak évek óta. Viszont mindenképpen fontosnak tartom, mert végül is mi, nők vagyunk a társadalom fele. Ehhez képest egy csomó mindenben többségben vagyunk: vannak szakmák, pl. az oktatás, egészségügy, szociálpolitika, amik teljesen elnőiesedtek. A gyerekek oktatását-nevelését teljes mértékben a nőkre bízzák, mégis, a közoktatással kapcsolatos kérdésekben már nem szerepelnek a nők. Hoffmann Rózsát most hagyjuk... Szerintem ez elég felemás, és érdemes elgondolkodni a társadalomban közösen, hogy jól van-e ez így.

Mi a véleményed a női kvótáról?Mari CNK.jpg

Szerintem jó ötlet, mert ugyanúgy, ahogy a férfiakra nyomást kell gyakorolni, a nőkre is nyomást kell gyakorolni. Igenis vannak olyan ügyek, amik helyi szinten nem megoldhatók, csak országos szinten. Tehát akármennyire is jó egy nő a szakmájában, jól tud egy ügyet képviselni lokálisan, vannak ügyek, amikre nem tud így hatással lenni, viszont az ő munkájára ezek a döntések hatással vannak. Szóval fel kell a nőknek is vállalni ezt, és rá kell vezetni őket arra, hogy felelősséggel tartoznak az országos politika alakulásáért is.

A kvóta ellenzői azt szokták mondani, hogy így „dísznők”, bábok kerülnének be a parlamentbe, és hogy ne azért üljön oda valaki, mert nő.

Nem csak nők lehetnek bábok, ugyanúgy férfiak is lehetnek bábok. Ha olyan szintű a centralizált döntéshozatal, hogy nem lehet senkinek önálló gondolata, akkor teljesen mindegy, hogy nő-e vagy férfi. Én ezt tartanám fontosnak, hogy olyanok kerüljenek döntési pozícióba, akik valóban foglalkoztak a témával évekig. Szerintem a való életben megedzett embereket kéne az országos politikába berakni, egyébként függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, de bizonyos területeken ezek inkább nők. A Civil Női Kormánynak az is célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy léteznek kompetens, képzett, hétpróbás nők.

Szerinted miért vállal ilyen kevés nő közéleti, politikai szerepet?

Én úgy látom, hogy ha Magyarországon nőként politikus vagy, akkor már mindenképpen példakép is vagy: szépnek is kell lenned, hozzáértőnek is, okosnak is, és legyen hét gyereked is. Nehogy véletlenül leszbikus legyél, vagy ne adj isten füvet szívtál, tehát valami olyan, ami a való életben ugye megtörténhet az emberrel… Míg egy férfinél valahogy nem az van, hogy ha politikusi pályát választ, akkor mindenképp példaképként van definiálva. A nőkkel szemben sokkal nagyobb a nyomás, nagyobbak az elvárások, és azért ez elég rémisztő egy normál hétköznapi szakértőnek, aki történetesen nő.

Egy interjúban azt mondtad, hogy a környezetvédelem háziasszonynak való feladat. Hogy értetted ezt?

Azt gondolom, hogy nagyon sok minden háztartási szinten is felfogható, és jelenleg azért alapvetően a nők vezetik a háztartást, és általában ők döntenek arról, hogy mi kerüljön az asztalra, mi az, amivel mosunk. Azzal, amit megvásárolsz a boltban, egy döntést hozol, és ez a környezetvédelemhez kapcsolódó döntés is – ha ezt tudatosítani tudjuk, ez egy nagyon fontos dolog. Sokszor arról is a nők döntenek, hogy fel kéne újítani a lakást, mert hogyan őrizzük a családi fészek melegét, ha az ablakok huzatosak? És hogy vállalhatnánk gyereket, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy meg tudjuk állítani az éghajlatváltozást? Hogyan főzzünk, ha nem tudjuk, hogy mi van az ételünkben? Hogyan mossunk, ha tudjuk, hogy a vízkészleteink kifogyóban vannak? Szerintem az a való élet, hogy ezekre a dolgokra általában előbb gondol egy nő. És ami még fontos, hogy beosszuk azt, amink van: aki háztartást vezet, az tudja, hogy behatároltak a készleteink. Ez alapvető a környezetvédelemben is, hiszen ez az egy Földünk van. Ezeknek a korlátoknak a tudatosítása és elfogadása, a szűkös készletekből való gazdálkodás szerintem a nőknek jobban megy, és a háztartásvezetést is jól csinálják.

Mint környezetvédelmi miniszter, mit gondolsz az atomenergiáról?

Az új atomerőmű építése csak egy ürügy volt a kormánynak arra, hogy honnan szerezzen pénzt, ez most már mindenkinek világos. Egy felelős szülő nem csinál olyat, hogy felvesz egy irdatlan nagy hitelt, amit a gyerekei majd kiköhögnek, mert neki úgyis mindegy. Nem terhel felesleges környezeti és anyagi károkkal járó döntéseket a gyerekeire. Környezetvédelmi okokból is ellenzem az atomenergia használatát, és félek is tőle, mert veszélyes. Azt szeretném, hogy helyi erőforrásokat használjunk, amit helyi szinten ellenőrizni lehet. Ez nem csak környezeti szempontból előnyös, hanem a demokráciának és a társadalmi változásnak is jót tenne. A környezetvédelmi ügyek nagyon alkalmasak arra, hogy a helyi civileket helyzetbe hozzuk, és ezzel erősödjön demokrácia, meg a jogállami tanulás: hogy miért jó, ha felelősséget vállalunk a helyi ügyekért.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr685879628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tessék mondani hölgyeim, emancipációról meg egyenjogúságról tetszettek már hallani? Merthogy ezeknek a fogalmaknak oda-vissza kell ám működni különben nincs értelmük! Vagyis ezekről kellene beszélni és nem valamely nem erőltetett előretolásáról.
Miniszter. Ettől el is ment a kedvem az elolvasástól. Önjelölt bohóc.
Hihetetlenül fontosnak tartom ezt a kezdeményezést! Időnként meg kellene jelennetek azzal, hogy a nyilvánosság előtt lehessen látni, hogy ez a közösség miképpen mérlegel egy olyan kérdést, amit a pártokrácia érdemi társadalmi vita nélkül hozott meg.

Fel kellene hangosítani az érintettek hangját. Láttatni kellene a nyilvánosságban hogy mit érez egy fiatal, egy család, egy nagymama, amikor az országunk rendszerkorrekciós javaslatokat tesz le vagy nem tesz le olyan kérdésekben mint a lakás, a minimálbér, vagy az évi 1000 milliárdos munkahelyteremtési forrás elherdálása.
Ja, civil. Kb. mint a Milla.

Libsik, lehet transzformálódni, de ezeknek már nem dől be senki.

Ez is valami karrierista libsi, kamu végzettséggel.

Ha ezek tényleg kormányra jutnának, kb. az lenne a sorsa mint az SZDSZ-es eü miniszternek, vagy Fodornak. Samesz, aláíróember, akinek aláírásával ki lehet zsigerelni az adott ágazatot.

Ha libsik mozgolódnak, akkor egészen biztosan Soros akar jól járni.
Az LMP-s Schiffer jól elszólta magát reggel.
Panaszkodott, hogy a külföldi maximum csak az épületet húzhatja fel, az üzlet a belföldi haveroknak jut.
A női árnyékkormány egy rossz vicc:

www.ferfihang.hu/2014/03/06/noi-kormany-a-nagy-feminista-alom/

Látom, a 4K! lassacskán kezd behódolni a feminista kurzusnak, annak kritikája helyett:

www.nokert.hu/index.php/koezelet-politika/hazai/1278-bele-kell-fernie-vita-az-el-nem-dobott-tablarol-es-a-bels-vitak-letjogosultsagarol

"A 4k-s témában lenne mit mondanom, de egy cikket nem ér meg az egész. A nőkertes képen látszik, ahogy még a feminista babazsúrra is miniszoknyában és harisnyácskában megy a leendő képviselőnő, nyilván mert a patriarchátus kényszeríti. Szegény sajnálatra méltó áldozatot biztosan sokan tárgyiasítják! Persze a femcsik minden akcióját védik, hiszen az ő kutyájuk kölyke, ezért részéről még az a félmeztelen önreklámozás is elfogadható, ami bármilyen más esetben a nők megalázása és kizsákmányolása lenne a gonosz pasik által. Pf." (Deansdale)

Már csak az a kérdés, hogy mit fog szólni ehhez az egyre inkább antifeministává váló Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton:

www.ferfihang.hu/2014/03/05/antifeminista-egyetertes-a-mika-tivadar-mulatoban/
Ez az egész kvótázás teljesen antidemokratikus. Az hogy a nők mennyivel jobban foglalkoznak a természettel meg szimpla hülyeség.
Újabb libsi fedőszervezet, hogy civilként próbálják magukat eladni.

Ha egy hírben feltűnik a "civil" szó, akkor minden esetben valami liberális-belpesti-mikutyánkkölyke gittegyletre kell gondolni, nem mondjuk a Gój Motorosokra.
süti beállítások módosítása