Lent és lejjebb: kampány 2014 - Zuschlag, Simon, Rogán

2014.04.03. 07:00 Döry L.

De őszintén ennyire fasznak van nézve a magyar választó, hogy azt hiszik róla, hogy  nem tudja, hogy egy politikusnak pl. külföldön rejtegetett vagyona van, hogy hazudik, hogy nem tünteti föl a vagyonbevallásában a valódi lakásnégyzetmétert?

köteles.jpg

Mindig van lejjebb. Az idei kampány - ha ezt az unott fröcsögést annak lehet nevezni - a kötelesbeszédek kampánya.

A „kötelesbeszéd” azt a kampánytechnikai innovációt jelöli, amellyel egykoron Gyurcsány Ferenc szivatta a Fideszt 2002-ben (vagy csak dicsekedett ezzel, amikor ez még dicsőségszámba ment, de ez most mindegy).Ennek lényege, hogy a nyilvánosság túlnyomó birtokában szervezz egy primitív, érzelmekre ható, személyre kihegyezett, hisztérikus kampányt valami teljesen mellékes, de jól tematizálható kérdéssel. Az, hogy mennyit hazudsz vagy csúsztatsz, mindegy, a választások után az egész már a kutyát sem érdekli. Bízz abban, hogy az embereknek sem türelme, sem ideje nem lesz utána járni az egésznek.

Kötelesbeszéd anyagháború

Nos, a mester legjobb tanítványa természetesen a Fidesz, amely bármilyen hihetetlen és életszerűtlen, vagy primitív sztorit eszeljen is ki, a számára fenntartott sajtóban meglévő túlsúlyával elkezdi azt nyomatni.

Például ki gondolja komolyan, hogy ez egy igazi mondat, egy ember ilyet mond: „50 milliót kaptam nejlonszatyorban”? Ez maximum egy primitív spindoktor kreálmánya lehet, eleve egy plakát tetejére, vagy egy könyvborítóra készült. Nejlonszatyor? Ó, fantázia, te termékeny, micsoda képiség! - ezt imádni fogják a nokiásdoboz után! A mondatba foglalt állítás tartalmi életszerűtlenségéről most ne is ejtsünk szót (hiszen az MSZP testületeinek nem kerül pénzbe, és érdekében se állt más, mint egyszerűen nem indítani Cusit - minek kellett volna erre egy fél fillért is elbaszni?).

A Simon- meg Rogán-sztorik ennek a kampánytechnikának a betetőzései.

De őszintén: ennyire fasznak van nézve a magyar választó, hogy azt hiszik róla, hogy  nem tudja, hogy egy politikusnak pl. külföldön rejtegetett vagyona van, hogy hazudik, hogy nem tünteti föl a vagyonbevallásában a valódi lakásnégyzetmétert?

Ez már a „kötelesbeszéd” egészen 2014-re butított változata. Zéró újdonság, zéró meglepetésfaktor, zéró tényfeltárás, csak nyers anyagháború: ki tud többször headlineolni a saját tételmondataival.

Programok? - ugyanmár

Naiv butaságnak gondolom persze azt is, hogy azon sopánkodjunk, hogy vitatkozzanak úgynevezett programokról. Nos, ez is teljesen fölösleges. Sőt teljesen kártékony volna. Minden magyar választópolgár tudja, hogy egy párt választási programjának semmi, ismétlem semmi lényeges köze nincsen ahhoz, hogy valójában mire lehet tőle számítani. Rendkívül veszélyes lenne fenntartani egy olyan illúziót, hogy a programok racionális összemérése egy választó feladata.

A drága sajtómunkás

A programokról (?) szóló listavezetői tévévita sem az állampolgár szívügye, hanem a kampányhisztéria egy másik mellékes haszonélvezőjének és jó robotosának, a véleményipari sajtómunkás-kasztnak a szívügye. Ilyenkor a kampányban ismét átélheti saját fontosságát és nélkülözhetetlenségét, amikor még az egyébként hülyebaromlúzernak tartott politikus kaszt is keresheti a kegyeit.

Ja, például az ő dolguk lenne keretezni  a maszületett nyeretlen kétéves naivissimóknak szánt kampánybaromságokat. Mondjuk valahogy az ország makróhelyzetéről - évtizedes idősorokon - tájékoztatva.

Akkor látni lehetne, hogy az ország gazdasági kinyitásából vagy becsukásából éppen úgy csak az egymással rivális helyi és nemzetközi burzsoáziák profitáltak. Ja, hogy véletlenül idén is az ő pártjaik vetélkednek a hatalomért és tőlük jön a fizu? Hát az pech. Főleg az országnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr795890920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mutyiviki és droidjai félnek vitára kiállni, marad a sárdobálás.
@István Tamasi: nemtudom, te kiállnál vitatkozni otthon egy valamire való ügyben. a szomszéd szellemileg visszamaradt fiával?
Csődtömeg ?!
@szarfaszú kommentelő:
Igazad lehet a szellemileg visszamaradott kifejezéssel, mert mutyiviki soha nem volt képes fejből elmondani egy beszédet, mindig csak felolvasást tart. Ezt bizony a szellemi visszamaradottságát mutatja.
Semmi szükség vitára! Most láttam az ATV-n az LMP meg a kormányváltó-komédia jelöltjeit egészségügy témában. HÁT BAZMEG:))))) Egy értelmes mondat, egy konkrétum el nem hagyta a szájukat. Hebegés-habogás, mellébeszélés, láthatóan fingjuk nem volt, hogyan is kéne átalakítani az eü-t, vagy miafaszt kéne csinálni vele. Zseniális. Maradjon a Fidesz. A kormányváltók meg a leckét tanulják meg legalább. LMP, mint alternatíva? MUHAHA:))))))))) Az év vicce!
@storker: a legjobb a kónya volt a rádióban valamkor
bármit kérdeztek - pontos számot "pontosan nem tudom..."
vagy módszert - "a szakértőink természetesen kiszámolták és..."
Az Orbán-kormány ebben a ciklusban még maradni fog, ha tetszik ez nekünk, ha nem. Mi baloldaliak akkor viselkedünk felelősen, ha azon gondolkodunk, hogy mit kell tennünk nekünk vasárnap és a következő ciklusban azért, hogy ez a következő választásra megváltozzon.
Anno 2006-ban a baloldal pártjai kormányon olyan görcsösen ragaszkodtak a hatalmukhoz, hogy évekig nem vették észre mi lenne a legjobb forgatókönyv, azaz hogyan lehetne elkerülni a fideszes kétharmadot és a baloldal totális szétesését. Ez pedig a kormányzásról való idő előtti lemondás és az előrehozott választás lett volna. Pontosan azok féltek megtenni ezt és elengedni a kormányrudat és Gyurcsány Ferenc kezét, akik a Fideszt - természetesen joggal - vádolták-vádolják egy emberes, autokratikus vezetéssel. Bagoly mondja verébnek ugyebár. Elvesztette volna a baloldal az előrehozott választásokat? Minden bizonnyal, de a Fidesznek esélye sem lett volna a 2010- ben megszerzett kétharmadra, és a baloldali pártok nem szenvedtek volna történelmi vereséget. Az ő felelősségük az, hogy mind a baloldal, mind a Fidesz olyanná vált, amilyenek ma, és ők a felelősek, hogy a szélsőségesek korábban elképzelhetetlen legitimációhoz jutottak. Ha akkor a baloldali pártok reálisan mérik fel az események súlyát, ha megfelelően képviselik a saját és az ország érdekeit, akkor lemondanak. Az előrehozott választásokat a Fidesz megnyerte volna ugyan egy szűk többséggel, de ebben az esetben olyan kompromisszumokra kényszerül, ami biztosította volna a fékek és ellensúlyok rendszerének érvényesülését. Ehelyett Gyurcsány Ferenc és a baloldali kormánypártok egymás túszaivá váltak, aminek az eredményét mindannyian ismerjük.
Ami viszont ennél a felelősségnél is súlyosabb, az az elmúlt 4 év alatti politikájuk: semmilyen konzekvencia nem lett levonva, vagy ha mégis, az az összebútorozással le lett nullázva. Itt vannak ugyanazok az emberek, akik idejuttatták az országot, akik megágyaztak a perverz fideszes 'demokráciának', a szélsőségesek térnyerésének, és mindeközben megújulásról beszélnek. Elképesztő, már-már fideszes arroganciára vall ez a képmutatás és nem sok jót sejtet a jövőre nézve. Ha a Fidesznek valamiben igaza van, akkor az az, amikor azzal vádolják az összebútorozókat, hogy csak és kizárólag a koncért, a biztos bejutásért, a képviselői tiszteletdíjért és a mentelmi jogért voltak képesek összefogni. Azt is csupán "befogott orral, halkan anyázva". Kormányozni ezek? Hogyan? Egymást is utálják. Az lenne a program, hogy ne Orbán? Hogy mindent vissza? Ötpárti koalíció Magyarországon, ahol a kétpárti is rendre megbukott, ha a másik résztvevő nem csak egy papíron létező szatelitpárt volt? Ahol egyik nap még arról van szó, hogy összefoghatunk, de amazokat már nem vesszük be a buliba, aztán másnap már ők is bent vannak, hiába épült arra ezen egyének nem túl vaskos politikai tőkéje, hogy velük soha? És ehhez saját bevallásuk szerint is elég egy Unicum. Ezek lennének a baloldali győzelem letéteményesei? Mennyi ideig tudna egy olyan, csupán egyszerű többséggel rendelkező baloldali kormány működni a Fidesz által felállított rendszerben, amelyik ebből az öt csoportosulásból áll? A 'csak ne Orbán'-on kívül jóformán nincs olyan politikai kérdés, amiben egyetértenének, garantált lenne a folyamatos koalíciós marakodás és az állandósult kormányzati válság, aminek eredményeként ezután a választások évtizedekig tétnélkülivé válnának. Ezt mi baloldali szavazók csak úgy akadályozhajuk meg, ha mi magunk kényszerítjük rá a baloldali politikai elitet a megújulásra, ha mi magunk cseréljük le mind a szociáldemokrata, mind a liberális garnitúrát. Ehhez márpedig egyetlen út vezet, ha a kormányváltó összefogás helyett az LMP-re szavazunk, és a leszerepelt, kiégett, lejáratódott emberekből álló csoportosulás nem éri el a 15%-os küszöböt és nem jut be a parlamentbe. Csak ez az apokaliptikus vereség hozhatja el a baloldal tényleges újjászületését, csak ez az eredmény teremtheti meg az esélyét annak, hogy a következő választásokra reális alternatívát nyújtani képes, hiteles pártok tűnjenek fel a hazai politikai paletta baloldalán.
Aki vasárnap a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy tandemre szavaz, az a Fidesz és a Jobbik uralta jövőre, a kilátástalanságra szavaz. Az összefogás kiszorulása a parlamentből pedig pontosan azt a reményt adhatja meg a baloldali szavazóknak és a politikából kiábrándult embereknek, hogy igenis van értelme kiállni az elveink mellett, hogy a kitartás meghozza gyümölcsét az árulással, a megalkuvással és a rossz kompromisszumokkal szemben. Ez pedig hitet és erőt fog adni, hogy ma még nem létező baloldali szerveződések jöjjenek létre a jelenlegi garnitúra romjain. Csak így váltható le a Fidesz, csak így adható vissza a baloldal becsülete, csak így állítható helyre a demokrácia. Többszörösen leszerepelt, közutálatnak örvendő hiteltelen arcokkal, akiket csak az ellenoldal közös gyűlölete tart össze, ez nem lehetséges.
Ez a "demokrácia". A Fidesz demokráciában meg az a legveszélyesebb és legrombolóbb, hogy csak abban az esetben van esély a legyőzésére, ha létrejön (hasonló módon) egy olyan nagy másik párt mondjuk Gidesz néven, amelyik képes ennek kb. 50%-val szembeszállni. Ebben az esetben nem lehet több, csak két párt a honban. Ezzel létre is jön hazánkban a "legfejlettebb" demokrácia, az ami az USÁban van. Egy a nagytőke, kettő a zászló. (hogy legyen miből választani, persze)
Ne haragudj, hülyeséget beszélsz. Négy éve a baloldali szavazók azért "szavaztak át", hogy kurvagyorsan javuljon a helyzet, ezért lett kétharmad. Arra senki nem számított (nagy része legalábbis nem), hogy Orbán Viktor ilyen gyorsan lerombol, tönkretesz, szétrabol mindent, még jobban összeuszítja az embereket, és legyártja a hülyébbnél hülyébb fidesz-csinovnyikokat, sőt, a gyerekeinket is elkezdi mérgezni fideszgörénységgel, lásd Simicskó iskolai performansza.

Ehhez képest akár Gyurcsány, akár Bajnai, akár Mesterházy, de akár Vona, vagy akárki, egy nagyságrenddel másabb Magyarország: félelem nélküli, nem mérgezett, demokratikus. Lehet hogy csicskásokkal jobban el van látva Orbán és totális pártfegyelem van, de ne legyünk már vakok: EZT MÁR EZERSZER kitúrta magából a történelem, ne kezdjük már mi is megint, mint Sztálin, Hitler, Fidel, Kim Ir Szen...!

Szóval: tudom hogy esélytelen, de akkor is: el kell menni szavazni, és ezt a tetű mocsok Fideszbandát, aki megfosztott a félelem nélküli élettől, a szabad médiától, aki mérgezi a kisgyermekeink lelkét, olyan mérhetetlenül messzire el kellene zavarni a p.csába, hogy évekig egymást kelljen nyaldosniuk, ha baráti érzést akarnak érezni.

Ezt pedig kizárólag úgy lehet, ha

!!! A Kormányváltás jelöltjére és listájára !!!

húzzuk be az ikszet. Más lehetőség nincs, különben a gyerekeink menthetetlenül ugyanolyan elvakult idióták lesznek, mint mostani Orbán-imádó vallási hívők.
@Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van?: @Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van?: Ez a valóság 'elhazudása' és mindenféle szembenézés és felelőségvállalás megtagadása.
Mint leírtam, az, hogy a Fidesz ilyen lett, az is azoknak a hibája, akiket te most ismét vissza akarsz segíteni a hatalomba. Mi lesz ha ezek esetleg nyernének? (nem fognak, de ha mégis) Az írásodból is látszik, hogy mind a legkisebb közös több többszörös, mind a legnagyobb közös osztó is az, hogy a 'szemétorbán'. Ebből nem lesz se kormányzás, se semmi. Félelem, hitler, sztáln, stb - ez mind ócska fröcsögés, ennyit tudtok, és amíg a baloldal ennek a túsza, amíg ilyen nulla mondanivalójú, nulla teljesítményű bohócok túsza a baloldal, addig nem lesz semmilyen megújulás, se korszakváltás, nemhogy kormányváltás.
Komolyan azt hiszitek, hogy 4 évig majd minden felmerülő problémára alég lesz válaszként az, hogy az 'orbánahibás'? Ha ti megint kormányra kerülnétek, annak csak az lenne a következménye, hogy nagyon maximum 1 év alatt olyat buknátok, amihez a 2010-es egy gyönge botlás volt, és ami után évtizedekre mindenki mást megfosztanátok a lehetőségtől, hogy vala a jelenlegi rendszert leváltsa.

És most nézzük reálisan: mivel kormányra kerülni hál'istennek semmi esélyetek - ilyenben tényleg csak magadfajta, a valósággal köszönő viszonyban sem lévő elmebetegek hisznek - ezért elemi érdeke minden baloldalinak, hogy be se kerüljetek, ha már olyan hülyék voltatok, hogy a nagy összefogásosdiban 15%-os küszöböt állítottak magatok elé. Csakis ebben az esetben van lehetőség arra, hogy valódi megújulás, valódi korszakváltás jöjjön létre. Ha elérnétek a 15%-t 6.-án, akkor 7.-én már egymás torkának ugranátok, mellette meg menne az alibizés meg a demagóskodás még 4 évig, és a jelenlétetek 2018-ban is ott lebegne memontóként miden olyan potenciális szavazó előtt, akik úgy vannak vele, hogy hát ez a Fidesz egy rettenet, de Gyurcsány, Bajnai és Mesterházy kormányra ne kerüljön mégegyszer.

A kiesésetek a parlamentből tisztitótűzként hatna a baloldalra, és egyrészt lehetőséget adna az LMP-nek, hogy megerősödve valódi alternatívává váljon, másrészt a politikai vákuum miatt lenne esély új szervezetek kialakulásának, amelyek igenis eséllyel indulhatnának később, mert eltűnne az emberek fejéből az hülye gondolat, hogy csak ti, senki más.

A Fidesz csak magát tudja megbuktatni, azt is csak úgy, ha ti nem vagytok jelen állandó, megerősítő ellenpontként. Ebben a ciklusban is az volt a kezdeti forgatókönyv, hogy jön majd a legkevésbé elutasított reménység Bajnai, és ő majd az LMP-be ejtőernyőzve lenyúlja az új, a tiszta baloldali pártot, aminek az élén majd belovagol a parlamentbe 2014-ben. Aztán ez a forgatókönyv nagyon gyorsan megbukott, kiszerveztétek az opportunistákat, akik ha jól megnézzük semmivel sem jobbak a fideszeseknél, majd a volt SZDSZ-es csapat nyomására a történelmi bukás összes felelősével össze kellett bútorozniuk. Most ott tartotok, hogy tulajdonképpen Bajnai fasorban sincs, Mesterházy egy báb, és ugyanúgy Gyurcsány az 'erőcsávó'.

Gusztustalan és felelőtlen politika ez, a változás lehetőségétől fosztjátok meg mind a baloldalt, mint az országot, amikor ezen felül még az LMP ellen van pofátok kampányolni.

Tisztességes baloldali ember jobban kívánja nektek a 14.9%-t, mint bármelyik fideszes. Amíg ti léteztek és ott ültök a parlamentbe, addig a Fidesz joggal mondhatja, hogy ők már csak egy kávét kérnek.

Nélkületek ráadásul arra is van esély - bármilyen hihetetlen is - hogy a fidesz magától induljon eróziónak. A vákuum már csak ilyen, akár politikáról, akár másról legyen szó. Ha nincs kivel szemben mehatározni magukat, ha nem lehet mutogatni ugyanolyan, csak ráadásul már is szerepelt politikusokra és pártokra, akkor egyre többen ismerhetik fel, hogy a császár meztelen. Nem lesz elég teljesítmény nélkül simonügyezni, cuslagozni meg rezsicsökkenteni. Nem lesz olyan külső kényszer, ami minden belső konfliktust és törésvonalat a háttérbe szorítana a fideszben, és összezárásra kényszerítené a tagságot. Felszínre törnének az ellentétek és simán elképzelhető lenne a fidesz kisgazdásodása.

Mindenféle korszakváltás és kormányváltás alapja, hogy ti ne érjétek el a 15%-t. A gondolkodó baloldaliak az LMP-re szvaznak.
@leftishgurl92: Nem fogják megérteni, hiába mondod nekik. Megint belelovagolják magukat a Mindent Eldöntő Utolsó Szavazás Csatájába, és ugyanolyan fanatikusan vonulnak szavazni mint a Fideszesek. Esetleg hozzáteszik, hogy kisebbik rossz, de most nagyon muszáj. Az, hogy 24 éve szavazunk a kisebbik rosszra, az már nem áll össze egy egésszé.
@leftishgurl92: like+ jobboldaliként!
Egy "normális jobbosnak" sem tetszik minden, amit a fideszék csinálnak, de még így is fényévekkel jobbak, mint a totálisan lejáratódott baloldal. a baloldal 2006ban totálisan elcseszte, és erre még rátettek egy nagy lapáttal a gyurcsány kuncze fodor bevételével. Nem az a legnagyobb bajuk, hogy vesztenek, hanem hogy meg sem próbáltak (legalább papíron) megújulni. Rogánozhatnak itt ezerrel, senkit sem fog érdekelni, mert ők mondják.
Ha legalább megpróbálták volna a libást arcként előretolni, legalább a látszat meglenne valamennyire.
@poszt:
"Például ki gondolja komolyan, hogy ez egy igazi mondat, egy ember ilyet mond: „50 milliót kaptam nejlonszatyorban”"

én. Többet is megérhetett az az mszpnek, hogy a Zuschlag ne teregessen ki ilyen sztorikat mint pl. most. Most meg még többet megérne.
@leftishgurl92: Sok mindenben igazad van, és egyet is értek veled. De az LMP látszólag ésszerű és higgadt politikája, ahogyan a közvélemény kutatások is igazolják, nem tud egy olyan hevesen érzelemből politizáló országban érvényesülni mint a miénk.
Egyet értek abban, hogy a baloldal leszerepelt, de Bajnai Gordonnak ehhez semmi köze. Ő 270 es eurot hagyott ránk, igaz imf hitellel, de most Orbán még ennél is rosszabbat rakott a nyakunkba. És most nincs világgazdasági válság, nincs vészhelyzet
Így én azt mondom azért kell a kormányváltó összefogásra szavazni, mert csak ezzel támogathatjuk Bajnai Gordont és a körülötte európai ember módjára politizáló fiatalokat. Azt az érdemi erőt, aki képes lehet a 2/3 ot megakadályozni. Ne 2014 re gondoljunk, ez csak egy lépcső, hogy a következő ciklusban véglegesen átalakuljon a baloldal és az mszp végleg eltűnjön a porondról és teret adjon egy demokratikus, európai politikának. Ott lesz az érdekes h az LMP vagy az Együtt-PM mit tud majd mutatni, amivel 2018 ban befutók lehetnek az mszp-fidesz előtt.
@mojszipupi: nagy tévedésben vagy Bajnaival kapcsolatban. másod-harmadhegedűssé vált. lett volna esélye, h a tevékenységbe abba az irányba menjen amiről te beszélsz, de azzal, h összeálltak az mszp-vel meg Gy.F-el (Kunczéval és Fodorral) végleg bedarálták. az ő igazi esélye 2018-ban jött volna el. rövidtávon lehet, h nyert 4 évre egy parlamenti széket, hosszú távon viszont elveszett.
Gyurcsány Bajnai Kuncze Fodor nem képes leváltani a Fideszt, sem most, sem
később.
Nem azért mert a Fidesz annyira jól kormányoz, hanem azért, mert a nép nem képes elfelejteni a 2002-2010 közötti ámokfutást.
"Például ki gondolja komolyan, hogy ez egy igazi mondat, egy ember ilyet mond: „50 milliót kaptam nejlonszatyorban”? "

Szerintem elég sokan. Például én is tökéletesen életszerűnek gondolom.

Az anyósüléseken átpasszolt 'húsz dokumentumok', a sokmillió forint közpénzből épült, negyvencentis kilátók, a Hagyók, Hunvaldok és Wieszt Jánosok világa így működik, és amiről a lebukottak végül színt vallanak, az többé-kevésbé egybevág.

És még valamit gondolok: aki ezeket a lopásokat, korrupciós eseteket bagatellizálja, magyarázza, mentegeti, az azt vagy végletes elvakultságból - vagy anyagi érdekből teszi.
@mojszipupi:

"De az LMP látszólag ésszerű és higgadt politikája, ahogyan a közvélemény kutatások is igazolják, nem tud egy olyan hevesen érzelemből politizáló országban érvényesülni mint a miénk."

A mije? Én valahogy úgy emlékszem vissza az LMP elmúlt négy évére, hogy amikor éppen nem Gyurcsánnyal és Lendvaival láncolták magukat valamihez, akkor röplap-konfettit szórtak az ülésteremben, vagy mindenféle molinós performanszokkal szórakoztatták a nagyérdeműt.

A vakon atomellenes, sötétzöld, gazdaságilag gyakorlatilag szocialista programjukat pedig mindennek nevezném, csak ésszerűnek nem.

Az LMP teljes vonzereje abban áll, hogy nem a Fidesz és nem az MSZP. De ezt leszámítva, tartalmilag ugyanakkora nulla, mint az összes többi párt, sőt, még ezt a nullát is elképesztően kaotikusan és bénán adják elő.

Egy rakás protest-vokksal bejuthatnak, de a kormányzóképességük az kb. Schmuck Andor szint.
@shm:
lehet, hogy nullák, de legalább nem negatív előjelesek, mint a többiek.
Nem a kisebbik rosszak, hanem egy lehetőség. Mint a rendszerváltás után bármelyik párt (kivéve mszp)
@Lovag Mihály: Az egyértelműen igaz hogy látszólag bedarálták, de ez egy választási szövetség első sorban. Utána még lehet olyan önálló politikát folytatni, amivel meghatározó erővé fejlődnek. Bajnai pontosan ezért fogott össze, mert ő előre tekint. Pontosan tudta, hogy a tét nem 2014, mert maximum az újabb 2/3 ot lehet megakadályozni. Nem most kell az egyéni arculatot kialakítani hanem a következő ciklusban
@shm: OK így is meg lehet fogalmazni :)
Ezért is írtam h "látszólag" ésszerű és higgadt stb.
@mojszipupi: 2014.04.04. 09:19:02

bedarálták, de egy esetleges győzelem után majd a törpepárt státusza megváltozik és hirtelen önálló politikát kezd el folytatni. kb 15%-ról indult, 2-3%-ossá vált erő (amelyik a koncért átment szolga szerepbe) majd megfordítja a világ sorsát. hagyjuk már. szerinted mennyi szavuk lesz a Bajnai féle párt embereinek a parlamentben (neadjisten kormányban)?
@Lovag Mihály: Szerintem a jövőjük szempontjából kvázi mindegy, hogy most külön, vagy összefogásban kerülnek parlamentbe. Így is és úgy is nyilván sok mindenben egyetértés lesz az mszp vel. De akkor is esélyt kell adni nekik, nem lehet annyival elintézni legyintve, hogy á nekik úgyis mindegy mert az mszp bedarálja, és ezért nem szavazni rájuk.
Mesterházy soha nem lesz miniszter elnök, Bajnai viszont nagyon is esélyes lesz 2018 ra. De ez persze csak az én meglátásom. A PM pedig jól kiegészíti őket. Értelmes dolgokról okos, rátermett fiatalok európai hangon szólalnak meg, amire ebben az országban lassan egyik párt se képes.
@mojszipupi:

"Bajnai pontosan ezért fogott össze, mert ő előre tekint."

Hát, ha előre tekint, akkor nagyjából egy kovácslászlónyi pálya derenghet fel előtte, mínusz Brüsszel. Az biztos, hogy a rendszerváltás óta ő mutatta fel a legnagyobb és leggyorsabb pofáraesést.
@mojszipupi: 2014.04.04. 09:40:39

rendben, te így látod. én máshogy.
@Lovag Mihály: Úgy állították össze az Összefogás listáját, hogy az döntően MSZP-s emberekből áll. Az elején van Együtt-PM, DK és Liberális párt is, de aztán csak szocik. A kicsik 2-3 képviselővel lesznek csak jelen, tehát még önálló frakciót sem lesznek képesek alakítani, nem hogy érdemben beleszólni a történésekbe. Tökéletesen súlytalanok lesznek.
mandiner.hu/cikk/20140212_itt_az_osszefogas_teljes_listaja
@mojszipupi:

"A PM pedig jól kiegészíti őket. Értelmes dolgokról okos, rátermett fiatalok európai hangon szólalnak meg"

Azért mennyi, de mennyi univerzum van, nem? Lehet ilyennek is látni a PM-et. Meg olyannak is, mint én: lepusztult politikai kurváknak, akik megcsinálták maguknak a szitut, hogy biztosan ne essenek ki, de rábasztak, mert kiderült, hogy egy süllyedő hajóra szálltak fel. Úgyhogy most unicummal nyelik. Én meg visítva röhögök rajtuk.
@kovi1970: így van, ezért nem értem ezt a Bajnaioptimizmust.
@Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van?: A gyerekeid jövője döntőrészben rajtad múlik. És az elmúlt 24 évben mindig ilyen mostkellelzavarni módon szavaztunk. Meg kéne próbálni valami mást végre.
süti beállítások módosítása