2014 a fordulat éve? II. rész - "Fülkeforradalom és szabadságharc"

2014.05.07. 07:00 Döry L.

1945, 1990, 2014. Vajon az idei évet is tanítják majd a suliban? Hogy lehet, hogy „fasizmus” és „kommunizmus” ismét élő fogalmak? Mi köze van az ukrán krízisnek a második világháborúhoz és a rendszerváltáshoz? És Putyinnak a fülkeforradalomhoz? Ha Orbánt nem az ellenzéke váltja le, akkor micsoda?

Az első részt itt találod.

Putin-Orban.jpg

 

Putyin és Orbán

Oroszország számára a Szovjetunió bukását követő, a Nyugat által támogatott jelcini maffiakapitalizmus súlyos társadalmi traumaként jelentkezett. A közmegegyezés bűnözők rablóprivatizációjaként, az orosz nép kifosztásaként tekint erre a valóban sikertelen időszakra. A putyini ajánlat lényege az volt, hogy újra megerősíti az államtól hagyományosan elvárt szerepeket, eközben a népszerűtlen oligarchák egy részével politikai/bírósági úton leszámol, tulajdonukat elveszi (ez jelenti a putyini rendszer egyik népi legitimálását) másik részüket pedig a putyini hatalomhoz való hűségre kényszeríti.

Putyin az első olyan vezető Kelet-Európában, aki belső politikai sikerét a „rendszerváltás” gazdasági és politikai rendszerének a leváltásával az erőforrások „külföld” és „belföld” közötti újraosztásának és az uralkodó osztályok átrendezésének köszönheti. Ideológiájában a Szovjetunió emlékét saját imperialista-nacionalista politikájának eszközeként használja. Az orosz elem így lesz a fasizmus legyőzője, míg az Oroszországgal ellenséges egykori tagországok a fasizmus örökösei - Oroszország örömmel mutat rá nacionalizmusaik fasiszta gyökereire (lásd az első részt). Mindezzel párhuzamosan Putyin az első számú konzervatív-tradicionalista vezetőként is igyekszik magát beállítani, aki a drogok, melegek stb. kérdésében a lehető leghagyományosabb álláspontot képviseli.

A fülkeforradalom

Sokan a 2010 utáni Magyarországon a „demokratikus berendezkedés korlátozása” miatt Orbánt Putyinhoz hasonlítják. Ez a hasonlat azonban elfedi a lényeget. A lényeg ugyanis egyik esetben sem a politikai intézményrendszer vitatható átszabása. Hiszen nem egy ideális demokráciát vált egy tankönyvi diktatúra, sem Oroszországban, sem Magyarországon. De valami egyébben tényleg van hasonlóság.

Orbán Viktor 2010-es kormányzása annak a rendszerváltást korrigáló/megdöntő politikai trendnek a része, amelynek első és legjelentősebb példája Putyin.

A putyinizmus ugyanaz a politikai minta, mint az egy évtizeddel későbbi „fülkeforradalom” amely szintén a nyugati irányultságú, látszatra nyugatias intézményekkel működő és gazdaságilag katasztrofális rendszerváltás rendszerének megdöntését vitte végbe (immáron 2014-ből visszatekintve: saját céljai szerint sikeresen és a kellő társadalmi támogatással). Az orbánizmus időben tehát semmiképpen nem az első fecske, csupán politikai-földrajzilag nyugatabbi: a nyugati politikai-gazdasági integrációs rendszer kebelén belül történt.

Ha innen nézzük, nem az az elbeszélés a helyes, amely szerint Magyarország Orbán miatt válaszút előtt áll nyugat és kelet között. Sokkal inkább úgy tűnik, hogy az orbánizmus egy nagyobb történelmi folyamatba illeszkedik, amely egyéb helyeken is leváltja a rendszerváltás rendszerét és világrendjét is, és vagy lesz folytatása a térségben, vagy nem. Ebben a közegben értelmezhető az a társadalmi váltás is, amelyben az orbánizmus a magyar burzsoázia politikai törekvéseit képviseli, szemben a rendszerváltás rendszerének egykori nemzetközi tőkésével. Ahogyan írtuk:

„Míg az elmúlt két évtizedben a lokális burzsoázia fő funkciója a világrendszerbe való becsatoltság biztosítása volt - a nemzetközi rend ezért biztosított számára előnyöket - és ehhez használta fel az államot, időközben érdekei megváltoznak, relatív súlya megnő, új szereplőkkel bővül ki és itt helyben újraformálódik egy „nemzeti burzsoáziává”. A nemzetközi tőkésekkel szemben az új hazai burzsoázia már riválisként lép föl. Már nem annak a fenntartásában érdekelt, hogy a beérkező tőke által megtermelt haszon kimenjen az országból, hanem szeretné a haszon és a termelési eszközök neki kedvezőbb elosztását, a belső tőkefelhalmozás lehetőségét. A 2010-es évekre a hazai burzsoázia olyan erős lesz, hogy a nemzetközi tőkével szemben már nyíltan újra-pozicionálni kívánhatja magát – erre az igényre jön létre az orbáni állam. De látni kell, hogy az orbáni szabadságharc csak a nemzeti burzsoázia szempontjából emancipációs. Valójában a tőkésrendszer által fenntartott hatalmas nincstelen tömeget ugyanúgy, sőt helyenként még brutálisabban is (ki)használja, mint a nemzetközi tőke.

Míg a reálpolitika szintjén putyinizmus és orbánizmus egy irányba mozognak, és a hasonlóságot erősítheti Putyin konzervatív imázsa (amely nem csak a magyar szélsőjobboldal köreiben teszi népszerűvé, de az amerikai szélső-republikánusok körében is), aközben a Putyin által használt szovjet-imperialista mitológia megnehezíti az orbánizmus közeledését. A Fidesz ideológiai rugalmassága bámulatos, de vannak határai. Ezt mutatta meg a paksi bővítés ügye is. És még valami mást is: Orbán nem feltétlenül csak az egybeeső politikai irány miatt csatlakozott rá a putyinizmusra; sok jel mutat arra is, hogy a putyini terjeszkedés a térségben a nyílt fenyegetés, az erőfölény és a sűrűn szőtt titkosszolgálati háló eszközeivel is egyre erősebben operál. Ha pedig nem csak önszántukból, hanem félelemből és nyomás alatt sodródtak ilyen közel a Kremlhez, akkor a krími válság az erről való leválás lehetőségét is elhozhatja...

Folyt köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr286100234

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.05.07. 12:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbátn Putyinozni a választási kampányban kezdték.

Kínjukban, mert mondanivaló az nem volt. Persze cigányozták meg nácizták is közben. Most hogy újra szarrányerte magát a patás, még nagyobb a pánik a libbant oldalon.

25-én meg érik az újabb demokratikus pofon nekik..:DD
Ha már a balliberális csőcselék állandóan ezt a "demokrácia korlátozás" szöveget ajvékolja, akkor ne felejtsük el, hogy a véleménynyilvánítási szabadságot korlátozó holokauszt-törvényt pont a liberráltak szavazták meg.

Ugye így volt bukott libsik, Millás szarok...
index.hu/gazdasag/2014/05/07/az_eves_terv_97_szazalekan_a_hiany/

"Az első négy hónapban összejött az egész évre tervezett pénzforgalmi hiányterv 97 százaléka, derül ki az NGM által közölt adatokból. Áprilisban 250 milliárd forintos deficit volt a költségvetésben, ilyen magas hiányra egyébként nem volt példa az év negyedik hónapjában a korábbi években.

A tárca azt írta, hogy a központi költségvetés egyenlege összhangban van a bevételek és a kiadások idei évre tervezett időbeli lefutásával. Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 951,1 milliárd forintra teljesült.

A központi költségvetés 1031,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 44,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,6 milliárd forintos szufficittel zártak. A 2013. év I-IV. hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 528,6 milliárd forint volt."

Magyarország jobban teljesít.
@sivatagi n.: "véleménynyilvánítási szabadságot korlátozó holokauszt-törvényt pont a liberráltak szavazták meg"
- Hát ez van. A világ igen sok országában liberráltak vannak uralmon ezexerint, mert rengeteg helyen van ilyen törvény.
Különben mi az a liberrált?
"az orbánizmus egy nagyobb történelmi folyamatba illeszkedik, amely egyéb helyeken is leváltja a rendszerváltás rendszerét és világrendjét is"

A nagykörúti szélsőlibsi maffia leváltására gondolsz? Szerencsésebb országokban nincsenek ennyien és nincs is ekkora pofájuk. Nálunk mindössze normalizálódik a helyzet azzal, hogy végre nem a hungarofób libbant kisebbség fog diktálni. Bár a szobor-hisztivel még tettek rá egy kísérletet.
Ja! El ne felejtsük!

Államadósság:
2010 május 19330 milliárd
2014 május 24600 milliárd

Magyarország jobban teljesít.
@sivatagi n.: Te meg liberálfob vagy. :-))
Zsidózz egy kicsit, attól jobban fogod magad érezni!
"a putyini terjeszkedés a térségben a nyílt fenyegetés, az erőfölény és a sűrűn szőtt titkosszolgálati háló eszközeivel is egyre erősebben operál."

A nyugati terjeszkedés nem ilyen szégyenlős:

www.hidfo.net/2014/05/06/ukrajna-amerikai-mesterlovesz-lott-agyon-egy-civilt-sajat-lakasaban
@Szociknak vége: fura, én azt hittem jobboldalon megtiszteltetésnek számít, ha valakit Putyinhoz hasonlítanak :D
@Szociknak vége:

Ajjaj, nagyon közel van május 25. A libsik még az áprilisi pofonból se álltak fel. Nem is fognak. De majd ajvékolhatják, hogy áttaposott rajtuk a Sneider szkinhed bakancsa.
@_most_: Őszintén szólva a jobboldal nincs rászorulva a baloldal dícséretére. Szavazatra mennek.
@Szociknak vége: Putyin is sok szavazatot szerzett, így már értem miért ő a követendő példa a jobboldalon.
@_most_: Én azt hittem a baloldal is sok szavazatot akart szerezni.

Tucc vmit amit én nem?
index.hu/gazdasag/2014/05/07/tudjak_mit_most_lett_elegem_az_egeszbol/

'Lemondott posztjáról Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke. Schreiber kedden délután tájékoztatta kollégáit a döntéséről, miután kiderült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium öt Budapest környéki kaszinókoncessziót ad ki az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casinónak, kettőt pedig a Szima Gáborhoz köthető Aranybónusz 2000 Kft.-nek, mint megbízható szerencsejáték-szervezőknek, írta az origo.hu.

„Úgy éreztem magam, mint Királyhegyi Pál, amikor a munkaszolgálaton fenékbe rúgta a keretlegény. Ő is azt mondta: Tudják, mit? Most lett elegem az egészből!” – mondta Schreiber a lapnak.'

hehehe, itt a köv. poszt témája.

Tegye fel a kezét aki meglepődött hogy a félkarúrabló és hamiskártya szövetség elnöke is jordán-pozitív volt..:) Most keretlegényeket vizionál mert nem Leon Blum építtet kaszinót.

Tiszta Holokauszt, gecó!
@Szociknak vége: nyilván minden párt szavazatokat akar szerezni, de azért nem lehet minden cselekedet azzal indokolni, hogy megnyerték a választást, de nyilván ha neked a fidesz a kedvenc pártod, akkor ezt úgyse fogod megérteni.
Nem az a géz hogy Putyin-hoz van hasonlítva, hanem az hogy azt képzeli magáról mintha egy akkora "birodalom" felett "uralkodna".
És úgy is viselkedik. Csak ez így nevetséges.
@_most_: Mi az hogy a fidesz a kedvenc pártom?

Ha megkérdem mi a tied úgyis maszatolni fogsz.

Nem recskázok politikusokra, tény hogy 98 óta nincs jobb választás Orbánnál azok közül akik indultak. Most a választás után 1 hónappal se.

Vagy igen?
@Szociknak vége: szép, nem kellett sokat várni az újabb mutyira, mondjuk a kaszinóknak mindig is voltak alvilági kötődéseik, nem csoda, hogy a fidesz maffia rátette a kezét, nem szeretik a konkurenciát :D
Putyin korunk nagy politikusa. Jogállamiság, szociális érzékenység és konzervatívizmus. Sikeres politikus, akit konkrét tettek igazolnak.

Orbán nagyon-nagyon messze van ettől.
@_most_: Ezzel hogy a bibsi lemondott továbbra is a fideszé a szavazatom.

Remélem elmegy egy toleráns országba.
@maxval a gondolkodó birca: irigylem a krímieket, bárcsak itt is lenne népszavazás, amivel csatlakozhatnánk Oroszországhoz :D
@Szociknak vége: Közben kilopja Orbán a szemed, de te csak tapsolj! Közben 25 százalékkal emelkedett az államadósság, eltűnt a manyup megtakarítás, de te csak tapsolt, te buta zombi!
@lstóczy Győző: 'Közben kilopja Orbán a szemed, de te csak tapsolj! Közben 25 százalékkal emelkedett az államadósság'

Tényleg emelkedett a cucionisták alatt...
25 hozzászólás is elég a tételem igazolásához: 80%-nyi Átlaghülyemagyarral mire is vihetné ez az ország??

Ez kell ide még a 21. században is: húgyagyú, az uraságának jobbágyként szolgáló 80%-nyi primitív zombi lélek uralkodik a jobb sorsot érdemelő 10-15%-nyi réteg felett.

FOLYTASSUK!
@high up!: 'a jobb sorsot érdemelő 10-15%-nyi réteg felett.'

Ezek a nem szavazók? Vagy a Bajnai szavazók? vagy DKsok?

Vagy eccerüen jobb sorsot érdemelnek és kész..:D
@Szociknak vége:
Pont 98-ban volt utoljára jó alternatíva a Fidesz, 2002-ben már kezdtek vállalhatatlanná válni, de akkor épp még mindig jobb alternatíva voltak, mint az ostoba Megyóval induló szocik, ezután viszont elindultak szélsőbalra, azóta csak a csőcselék szavaz rájuk, viszont a csőcselék nagyobb tömeget alkotnak, mint az értelmes emberek.
Valószínűleg amúgy ugyanazok szavazták meg 2002-ben a maszopot, mint 2014-ben újra a Fideszt, mindkét esetben hatalmas károkat okozva az országnak, mind gazdaságilag, mind morálisan. Innen már nehéz lesz kimászni...
@Szociknak vége:

Szegény IQ katasztrófám, ne járasd a nem létező agyacskádat azon a 10-15% értelmesebb polgáron, mert te abba a csoportba úgyse fogsz sose bekerülni.
@high up!:
Úgy vélem, ma te indulsz a legnagyobb eséllyel a nap legbutább hozzászólása címért.
@Szociknak vége: Hát, ja... Mert Vajna nem az. Ezzel már a Varánuszon is beégetted magad. :)))
@maxval a gondolkodó birca: Putyin egy maffiaállam vezetője, semmiféle jogállamiság és semmiféle szociális érzékenység nincs ott, maximum a te birca fejedben.

Azt áruld már el nekem, hogy hogy a fenébe lehet 3 hónap alatt közel 5000 kommentet írni? Te itt éled az életed?
@Narancskommunista: 2006 óta ki Orbán alternatívája?
@Vombatus Ursinus: MOndtam már hogy ne zsidózz! Náci!
@Szociknak vége: Hülyegyerek! A szocik 8 ezer milliárdot basztak el 8 év alatt, a tieid pedig 8600 milliárdot 4 év alatt, te fasz.
@sivatagi n.: így van. Undorító volt, ahogy azt a fajgyűlölő diszkriminatív törvényt még utoljára lenyomták Mesterházyék az emberek torkán. De meg is kapták érte a jutalmukat!
@high up!: látom még mindig negyed agysejttel és másfél gondolattal gazdálkodsz, well played. az átlaghülyemagyar gondolom azért annyira hülye, mert lehúzod a mintát :D:D
@röhögő:

"Különben mi az a liberrált?"

Közösségellenes, az egoizmust, mint egyetlen abszolút értéket bálványozó szociopata szélsőséges.

És tényleg elég sok helyen vannak uralmon.
@Szociknak vége:

"2006 óta ki Orbán alternatívája?"

Szerintem Lézer Jani. Bár már elég vén lesz, mire össze kell csapjon Arrogánnal az utódlásért.
no-no-no-no-no-noooooo !!! NE HASONLÍTHASSUK ŐKET !!!
PUTYINNAK MINDIG VAN MOZGÁSTERE !!!!! :)
Kíváncsi vagyok, 2026-ban, az ötödik kétharmadnál, kihez fogjátok hasonlítani Orbánt. A repertoár Mussolinitől Putyinig, Hitlertől Idi Aminig ugyanis addigra kiürül.
süti beállítások módosítása