2014 a fordulat éve? III. rész: a jövő

2014.05.14. 07:00 Döry L.

 1945, 1990, 2014. Vajon az idei évet is tanítják majd a suliban? Hogy lehet, hogy „fasizmus” és „kommunizmus” ismét élő fogalmak? Mi köze van az ukrán krízisnek a második világháborúhoz és a rendszerváltáshoz? És Putyinnak a fülkeforradalomhoz? Ha Orbánt nem az ellenzéke váltja le, akkor micsoda?

future-city-fantasy-desktop-wallpaper-598x336.jpg

I. rész: 1945 és 1990

II. rész: "Fülkeforradalom és szabadságharc"

Az ukrán krízis arra is rámutatott, hogy az 1990-es világrend radikális átalakulásban van és sok párhuzamot mutat az egykori hidegháború valóságával. Míg Ukrajnában most még eldöntetlen, hogy az orosz hatalmi érdekek vagy az 1990-es amerikai világrend terjeszkedése lesz-e az erősebb, addig az első részben említett jugoszláv háborúkat lezáró nemzetközi jogi építmény a gyarmati állapotokra emlékeztető és elszegényített Bosznia tüntetései nyomán is repedezni látszik.

Fuck the EU?!

Ezt nem Vona Gábor mondta egy nemzetközi sajtótájékoztatón, hanem az amerikai külügy egyik prominense egy lehallgatott telefonbeszélgetésben. Az új hidegháború egy lényeges ponton különbözik az „eredetitől". Akkor a nyugat-európai NATO szövetségesek az amerikai katonai védőernyő alatt gyarapíthatták a centrum-periféria felhalmozásból hagyományosan előnyöket húzó gazdaságukat - miközben védelmi költségeik nem érték el a ténylegesen kapott védelem szintjét.

Az Egyesült Államok motivációja 2014-ben már nem egy olyan típusú feltartóztatási politika, amely az európai országok gyarapodását egy az USA által fenntartott stabil és békés világrendben garantálná.

Új olajárrobbanás?

Az USA gazdasági hegemóniájának bontakozó válsága (a válságnak és nem az erőnek jele a katonai hatalmi szerep túlfejlesztése, militarista-keynesianizmussal támogatott gazdasága, a dolláron keresztül finanszírozott hiánya) és Európa egy évszázada tartó globális süllyedése a két szereplő eddig is lappangó versenyhelyzetét élezi ki. Hogy a szűkülő erőforrásokon egy USA-EU szabadkereskedelmi övezettel lépnénk túl vagy éppen az ellenkező irányban, azt például az ukrán válságot követően kialakuló amerikai-európai kapcsolatok alakulásán lehet majd lemérni:

Barack Obama amerikai elnök szerdán tárgyalt Brüsszelben az EU vezetőivel – Herman Van Rompuy-el, az Európai Tanács elnökével és José Manuel Barroso bizottsági elnökkel. A találkozó napirendjén többek között olyan fontos témák szerepeltek, mint az ukrán válság, valamint az energiapolitika. Obama jelezte, hogy Amerika készen áll az EU oroszországi energiafüggőségének csökkentésére, amelyet felgyorsíthat a tervezett amerikai-EU szabadkereskedelmi megállapodás aláírása. Az elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok legfontosabb partnere Európa és úgy véli: a krími helyzetet Oroszország még mindig vissza tudja fordítani, ha akarja. Kérdés, hogy ez a lehetőség egyáltalán megfordult-e Putyin elnök fejében? A szabadkereskedelmi megállapodás megkönnyítené az amerikai palagáz Európába irányuló exportját, amelyre a visegrádi országok is igényt tartanának, ugyanis az európai, különösen a közép- és kelet-európai vezetők tartanak egy esetleges – a 2009-ben tapasztalthoz hasonló – gázellátási válságtól. Ez eddig is visszatartó erő volt az Oroszország ellen irányuló uniós szankciók terén.

Az biztos, hogy az a helyzet, amelybe az ukrajnai amerikai szerepvállalás sodorta Oroszországot (vagyis hogy Oroszország formálisan megsértette a nemzetközi jogot) odavezetett, hogy az USA olyan gazdasági szankciókat kényszerítene európai szövetségeseire, amely Oroszország ásványenergia-exportját is veszélyezteti és Európa energiaellátását csak az eddiginél drágább szinten teszi elérhetővé. Így Oroszország elveszíti energiahordozóinak fő piacát, míg Nyugat-Európa versenyképessége jelentősen csökken a megemelkedő energiaárak miatt. Eközben arra is kényszerülhet, hogy a magasabb árú észak-amerikai palagáz piacává váljon. A folyamat bármely állomásának nyertese az Egyesült Államok, míg vesztese Európa és Oroszország.

Az 1973-as olajárrobbanás következményei alapján további lehetőségekkel is számolni kell. A megugró nyersanyagár alapvető technológiai, iparágbeli, szektorális átrendeződést hajtott végre. Ennek hatására is települt el az ipar a centrumból a perifériákra: a centrum kapitalizmusának arca ekkor lesz elsősorban az a pénzügyi-közvetítő mechanizmus, amely a máshol előteremtett profit centrumba csoportosítását végzi. Az olajárrobbanást követő forrásbőség a nemzetközi pénzpiacokon az egyik feltétele lesz annak a hitelcsapdának, amely a félperiféria országaira, többek között a magyar létezett szocializmusra is rácsapódott, évtizedekre egy új típusú kényszerpályára lökve az országot (és ismét visszatérve a kályhához ahonnan indultunk: a szovjetek kelet-európai szatellitállamait átkapcsolva az atlanti világrendbe a rendszerváltásokkal). A nyersanyagpiac átalakulása a múltban a világrendszer korszakhatárát jelölte. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az orbáni gazdaságpolitikának már most az egyik jelentős külső feltétele az alacsony kamatszint, amelyet a FED mennyiségi lazítási politikája irányít. Csakhogy egykoron az olajárrobanás forrásolcsóságának is egy ponton véget vetett a FED drasztikus kamatemelése (Volcker-sokk). Az orbáni politika, csakúgy, mint a magyar eladósodás a hetvenes években, olyan külső pénzpiaci paramétereken nyugszik, amelyekre alapvetően nincs ráhatása.

Leválthatatlan Orbán?

2014-ben Orbán Viktor fajsúlyos politikai alternatíva hiányában folytathatja a kormányzást. Az ellenzék jelenlegi erői közül egyelőre senki nem látszik, aki képes lenne 2018-ra egy, a Fidesszel versenyképes erőt felépíteni. A magyar politikai erők közül a Fidesz volt az egyetlen, amely válasszal rendelkezett a 2008-után átalakult nemzetközi térre és meglátta a lehetőséget, hogy a rendszerváltás rendszerét és annak belső elitcsoportjait a nemzeti újburzsoáziát szolgáló kormányzással váltsa le.

De az, hogy belülről nem látható a Fidesz leváltója, nem jelenti azt, hogy azok a világpolitikai rések, amelyek a Fidesz nemzetközi pozíciójának mozgásterét adják, nem alakulnak át, akár éppen a most rohamos gyorsasággal a krími válság nyomán is látható átrendeződés során. Ez azt jelentheti, hogy az atlanti és a putyini/kínai etc. tömb között egyensúlyozó orbáni politikát – hacsak nem korrigál látványosan – elsodorhatja a helyzet kiéleződése. Ugyanakkor sok jel mutat arra is, hogy az Orbán-Kreml viszony nem az önkéntességen, az érdekek egyezésén és gazdasági meghatározottságokon alapul, hanem Moszkva politikai és titkosszolgálati aktivitásán is. Az orosz érdek eltávolítása Kelet-Európából lehetőséget is jelenthet az orbánizmusnak, hogy az orosz tömbtől eltávolodjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr1006100249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak gratulálni tudok ehhez az alapos, hivatkozásokkal gazdagon ellátott elemzéshez, aminek 90%-ával magam is egyetértek. Döbbenetes, hogy egy mainstream-nek egyáltalán nem mondható blogon kell ezeket olvasni, nem mondjuk egy fizetett elemző oldalán, könyvében, előadásán. A magyarok 99%-a számára a cikkben leírt világgazdasági, geopolitikai vetületek teljesen ismeretlenek. Nem ismeri a FED mennyiségi lazítási politikáját, sőt azt se tudja mi az a FED. Nem érdekli honnan jön a földgáz, mennyiért vesszük, azt hiszi, az csak úgy van, jön és kész. stb.
Amivel nem értek egyet viszont ez: "A fidesz a tőkésrendszer által fenntartott hatalmas nincstelen tömeget ugyanúgy, sőt helyenként még brutálisabban is (ki)használja, mint a nemzetközi tőke." Ezt tételesen cáfolja a fidesz megelőlegezett erőforrás politikája valamint a nincstelen tömegeknek ajándékba adott, többféle, (igaz szerény) támogatás. Megelőlegezett erőforrás: a klasszikusan állami alkalmazott, lecsúszó alsó közép számára köztisztviselői lakáshitel, köztisztviselői bérelemés az első Orbán-kormány idején. Minimálbér emelés az első és a második orbán kormány alatt is. Ellenzékben a gyúrcsány kormány idején sikeres szociális népszavazás szervezése az egészségügy privatizációja ellen. 2%-os nyugdíj emelés, rezsicsökkentés, családi adókedvezmény stb. Aztán volt végtörlesztés, most kilakoltatási moratórium. Ezek mind szerénym jelképes mértékű támogatások, ettől még nem fogunk úgy élni, mint egy német vagy akár egy portugál(!!). DE mit lehetne többet tenni a rendszerváltás óta tartó félgyarmati, folyamatos erőforrás-kivonás évei, évtizedei után?! És az igazi jelentősége ezeknek a valóban szerény, jelképes támogatásoknak, hogy legalább nem csökkentés, megszorítás volt, mint pl. Románia, Görögország, Lettország stb, esetében ahol két számjegyű (20-30%os) volt a rezsiEMELKEDÉS, és a nyugdíjCSÖKKENTÉS, állami alkalmazott elbocsátás. Szóval a nemzeti burzsoázia egyáltalán nem "zsákmányolja ki ugyanúgy, sőt helyenként brutálisabban" a magyar állampolgárokat, sőt jelképes könnyítéseket is bevezetett. A jegybanki alapkamat csökkentése, multik állami támogatásának megfaragása is közvetve a csórók érdekét szolgálja (több marad az államkaszában). Sőt a nemzeti "birzsoá" támogatása is, az legalább kevesebbet offshorozik ki a profitjából, mint a multi. Kicsiny előrelépések ezek, de nem jelentéktelenek, mindenképpen jobb a helyzet mint a multik idejében. Úgyhogy konkrét ellenpéldákat kérek a "brutálisabb kizsákmányolásra".
„Molnár adjon hálát Istennek, hogy nem nyitom ki a számat”
2014, május 14 - 13:39

Belföld
Friss hírek

ronA szocialisták korábbi kampányfőnöke, az izraeli tanácsadó, Ron Werber az szélsőliberális Indexen keresztül azt üzente az utóbbi napokban botrányba keveredett szocialista Molnár Zsoltnak: „adjon hálát Istennek minden egyes napért, amikor nem nyitom ki a számat.” Az izraeli tanácsadó szavaiból az is kiderült, hogy Molnár az akadékoskodásával, lényegében falazott Rogán Antalnak, akinek ingatlanügyéről még az országgyűlési választás előtt értesültek a szocialisták.

Korábban több információi is kiszivárgott már arról, hogy Werber és egyes szocialista politikusok munkakapcsolata nem volt felhőtlen. A Blikknek a választások után beszélt a Horváth Csabával lévő viszonyáról. Megjegyezte: csak akkor látta a választások előtt, ha újságírók és kamerák is voltak a környéken. Most az Indexnek arról mesélt, hogy kőkemény vita zajlott le a Jókai utcai székház irodájában, amikor márciusban információt kaptak Rogán Antal lakásügyéről. Werber azonnal felhasználta volna a megszerzett információkat, de Molnár viszont meg akarta akadályozni a „negatív kampányt”. Nem mellékes, hogy Molnárról már többször is azt pletykálták politikai körökben, jó kapcsolatokat ápol több fideszes politikussal is. A Hír TV-nek pedig azt is bevallotta, hogy fiatalként jobboldali eszméket vallott.

Werber leszögezte, „egyelőre” nem akar a nyilvánosság előtt beszélni az országgyűlési választás előtti hetekben Molnár Zsolttal kialakult konfliktusáról. A kampányról szóló részletes jelentését a következő hetekben írja meg, és eljuttatja Mesterházy Attila pártelnöknek.

Az Index úgy tudja, hogy az MSZP Jókai utcai központjában március 10-én kapták meg Rogán Antal lakásának földhivatali dokumentumait, amelyekből kiderült, hogy nem stimmelnek a vagyonnyilatkozatban szereplő adatok. Meddő viták kezdődtek a dokumentumok felhasználásáról és ebben a huzavonában mérgesedett el az ellencsapást sürgető Ron Werber és a kormánypárti politikusokkal ujjat húzni nem akaró Molnár Zsolt vitája. Rogán ügye végül március 21-én, alig valamivel több mint két héttel a választás előtt került a nyomdába.

Index nyomán – alfahir.hu

NAMOST....KIJAFASZEZ A RON WERBR, AKI MAGYAR PARLAMENTI POLITIKUSOKAT KUSSBA TARTVA ZSAROL ???? ÉS KIK EZEK A MAGYAR PARLAMENTI KÉPVISELŐK, MIKET KÖVETNEK EL, AKIKET EZ A ZSIDÓ FASZFEJ ZSAROLHAT ????? NU, ESZTETET SZERETNÉM TUNNI ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????!
A putyin meghibbant. Ezt már akkor lehetett tudni amikor az öregecskedő feleségét lecserélte valami fiatal tornászlányra.

Az orbán meg a mi különbejáratú ügócsávezünk, viktorjanukovicsunk. Csak az a probléma, hogy amíg ezek a faszkalapok "uralkodnak" egy ország felett addig a korrupció, a megalkuvás, a lenyúlás, haverok érinthetetlensége, a demokrácia lebontása lesz a normális, a becsületesség meg a nemnormális. Ha ezek buknak akkor meg elszabadul a pokol.
Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy a XXI. században az ilyeneket miért nem zavarják el az állampolgárok rövid úton a picsába???
@kvadrillio: Balfasz orbánfarturkász! Legközelebb nem kell bekopizni a cikket, elég lesz ha belinkeled. Azt gondoltuk, hogy tudod kezelni a Ctrl+V, Ctrl+C billentyűket.
Azért remélem nem lukad ki az oldalad attól amit a ronwerber üzent a maszopnak!
Európának szövetségre kell lépnie Oroszországgal. Második lehetőség nincs.
Jó cikk.

@J.László: Ebben van valami. Oroszország végül is a múltban nagyon is európai állam volt, csak a múlt században kicsit félrecsúszott. Azt hiszem, felesleges rájuk fenekedni, a jelen csicska Európa meg egyenest nevetséges ebben a szerepben.
Még egy szempont: az ortodox pánszlávizmus. Nem hinném, hogy úgy lehetne aposztrofálni, hogy Orbán Putyin hintergrundja, mikor ott van Görögo., Bulgária, Szerbia stb. Oroszország valószínűleg újra megveti a lábát a Balkánon, akárhogy is alakul Ukrajna...
@Balt: Ja, + Ciprust és Szíriát is ide lehet sorolni "geopolitikailag".
@Balt:
Ukrajnát mindenképpen vissza fogják szerezni. Az amerikai külügyben valószínűleg komplett idióták dolgoznak, ha azt hitték, hogy szó nélkül lenyúlhatják maguknak Ukrajnát.
Magyarországon egy autentikus jobboldal és egy inkompetens pszeudobaloldal versenyez egymással. A "baloldali" koalíció, rosszul tájékozott, irreális ígéretekkel politizáló emberi jogi harcos liberálisokból, Európa-barát liberális vállalkozókból és populistákból áll. Orbán Viktor és nemzeti konzervatívjai semmilyen programot nem kínálnak a választóknak, mindössze azt mondják: "folytatjuk!". Morzsákat vetnek a középosztály felé, a társadalom maradékával szemben pedig a rend és törvény politikáját alkalmazzák. Ez a teljes elnyomás politikája, amely a "nemzeti egységet" hirdető (értsd: semmilyen ellenvetést, más véleményt nem lehet hallani) média cenzúráján, az oktatás minden szintjén megjelenő totális nemzeti sovinizmuson, a kétkezi munka kultuszán, a munkanélküliek, a szegények és különösen a romák üldöztetésén alapul. Ez a macsó retorika mindenhol hallható, beszédek az erőről, az akaratról, az elszántságról, a férfiasságról és a vezérelvűségről. Az új nemzeti ideológia szélsőjobboldali futballhuligánok berkeiből származik, lényege az értelmiség megvetése, a szomszédos népek, a dekadens Nyugat és természetesen a barnább bőrű emberek gyűlölete. Ezek az emberek a magyarországi baloldalt - a bevált recept alapján - idegen, külföldi hatalmak ügynökeinek tartják. A most nyertes kormánypárt több százezer szavazatot veszített a fasiszták rovására. Boldogtalan emberek sokasága hagyja el az országot, ma a harmadik legnagyobb magyar város London. Az országban rossz a hangulat, mindenhol a gyanakvás és a xenofóbia uralkodik egy csipetnyi nemzeti büszkeség nélkül." NO.....EZ...PONTOSAN ÍGY VAN !!! ééééés... HA EZ ÍGY VAN , AKKOR KURVA NAGY A BaJ AZ ORSZÁGBAN !
@kvadrillio: jaroslav fiala interjúje TGM-mel.........
pontosabban Jaroslav Fiala interjúja TGM-mel................:))
@kovi1970: ..még pontosabban....VAN VALAMI SEWMMIKÖZÖD HOZZÁM ???? :)
@Gyingizik: HMM....EBBE BELESZÁMOLTAD A KURMÁNY ÁLTAL ODAADOGATOTT SOK MILLIÁRDOS VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSOKAT IS ??? :9
A CIVIL ALAPNAK KINYOMOTT SOK-SOK MILLIÓS ADOMÁNYOKAT IS ??? AZ ALAPÍTVÁNYOK TÁMOGATÁSÁRA ADOMÁNYOZOTT ÁLLAMI SOK MILLIÓS JUTTATÁSOKAT IS ????? :)
basszameg !
25 éve ebben az országban csak a "rizsa" megy, a parasztvakítás megy, a ködösítés megy, a hülyítés megy........és ne unják meg ezt a smanca szövegelést a politikusok.......
@Gyingizik: Jaj, de jó, hogy nem volt megszorítás! A szektoriális adókat nem fizeti meg senki, ahogy a megnövelt ÁFA sem érinti a lakosságot. Az meg különösen "aranyos", hogy a minimálbér emelést ilyen pozitívnak harsogod és közben megfeledkezel a kiváltó okról, az adójóváírás kivezetéséről. Ja, a járuléknövelést sem látom a "szerénym jelképes mértékű támogatások" felsorolásában, ahogy a tucatnyi új adót sem. Énekeljük együtt: Nem süllyedünk, nem süllyedünk.
@Balt: Szerintem összekevered Szentpétervárt és Oroszországot. Az előbbi lehetett maximálisan felvilágosult, de Moszkva és Oroszország mindig is mélyen feudális maradt. tehát tökéletes eszménykép Magyarország számára.
Rogán Antal lakásáról a következőképpen nyilatkozott: „vásároltunk egy lakást a feleségemmel együtt 5 éve egy 20 éve épült, 32 lakásos budai társasházban, majd amikor megszületett Áron fiunk, kibővítettük azt.” A nyilatkozatból nemcsak az nem derül ki, hogy valójában akár százmilliós értékű ingatlanról lehet szó – az interneten például 80-160 millió forintért árulnak a Pasa Parkban lakásokat –, de az sem, milyen forrásból és mennyi pénzért jutottak hozzá az ingatlanhoz. Sajnálatos módon azonban a forrás nemcsak a nyilatkozatból, de Rogán vagyonnyilatkozatából sem derülhet ki: a képviselőknek a hivatalos vagyonnyilatkozatokban sem kell megjeleníteniük sem az ingatlan becsült értékét, sem a megszerzésének forrását, még akkor sem, ha az ingatlan ára jelentősen meghaladja a képviselőként szerzett bevételét. A baloldal állítása szerint ráadásul Rogán többet költ havonta, mint amennyit keres, ami nem lenne példátlan: hasonló közgazdasági csodával korábban Szijjártó Péter rukkolt elő. Szijjártó akkor kedvező befektetéssel magyarázta a többletköltést, a K-Monitor által kezdeményezett vagyongyarapodási vizsgálatot pedig azzal az indoklással utasította el a parlament e feladattal megbízott bizottsága, hogy meggyőzőek voltak a számukra rendelkezésre bocsájtott bizonyítékok.

Nehéz elmenni szó nélkül Rogán Antal lakásügye kapcsán amellett is, hogy a Pasa Park tulajdonosai között található Schmidt Mária, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi főtanácsadója, Spéder Zoltán Index-tulajdonos és FHB-elnök, illetve Nobilis Kristóf vállalkozó, az Index egyik korábbi tulajdonosa. De nemcsak Rogán vásárolt az elmúlt években lakást a Fidesz-közelinek mondható milliárdosok által tulajdonolt lakóparkban, hanem Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Puskás András V. kerületi fideszes alpolgármester, illetve Csetényi Csaba vállalkozó, kilenc trafik és néhány, állami megrendelésekből igen jól menő cég büszke tulajdonosa. Mindez természetesen önmagában egyáltalán nem törvénytelen: az ember szívesebben vesz lakást ismerőstől, mint ismeretlentől - ugyanakkor parlamenti képviselőként és frakcióvezetőként azért nem ártana, ha nem feledkezne meg egy alsó hangon is több tízmillió forintot érő ingatlanhányad tulajdonlásáról.

Rogán Antal ingatlanügye megint csak arra a problémára világít rá, amire a K-Monitor már számos alkalommal felhívta a figyelmet: a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer képtelen betölteni azt a funkciót, hogy a politikusok gazdagodását az állampolgárok vagy legalább a hatóságok nyomon követhessék........xszaporodnak a pasa-parki lakástulajdonosok....:O)))))
@igazi hős: ..hmmm....ne agyajjatok annyit ! EZEK HAJSZÁL PONTOSAN MEGTERVEZETT "FORRADALMAK" !
@kvadrillio: "Magyarországon egy autentikus jobboldal" Melyik pártra gondolsz? Tudod, a konzervatív forradalmárok elég hiteltelenek.
Az utolsó "autentikus jobboldalit" '93-ban eltemettük. (Mármint a "látszódó" emberek közül utolsó. Biztos, hogy a Fideszben is vannak hitelesen konzervatív tagok, de pozícióba a rendszer felépítése miatt nem kerülhetnek.) Azóta a Csurka-Torgyán-Orbán népi demagóg vonal erősödik az ún. jobboldal helyén.
"Leválthatatlan Orbán?"

Semmi ertelme a kerdesnek. Eppen hogy csak visszaszereztuk az orszagunkat. 15 millio ember orul, hogy ujra nemzeti kormanyunk van. Most aze 20-30 evig minimum maradni kell a fidesznek, Orban Viktorral. Hagyjuk mar ezt hulyeseget, meg elmeletileg sem szabadna ilyet felvetni.
Kivételesen jó és korrekt írás, nem hemzseg a baromságoktól.
Csak az elmúlt egy hónapban már kilenc megyét érintően 79 büntetőeljárásban mutatta ki igazoltan a Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet az új a szintetikus kannabinoid csoportba tartozó szer jelenlétét.

A rendőrség néhány esetben már fel tudta deríteni azt is, honnan szerezték a fiatalok a kábítószert, és a drog terjesztőit is eljárás alá vonta. A folyamatban lévő eljárásoknak már tíz gyanúsítottjuk van.
MTI

Címkék

pszichoaktív
káros
egészség
drog

Hirdetés
Hozzászólások (13)

Mazsola
2014-05-14 17:57:14 #13
A gyerekem osztályában év elején nem néhány szülő nem szavazta meg az osztálypénzt (havi 300,-) mondván, hogy "nagy terhet" ró rájuk. Az egyik ilyen "nemszavazós" család csemetéjét idén már kb. négyszer vitték be a rendőrök, (de volt olyan is, hogy a suliból egyenesen a mentő vitte el) mert nem volt magánál a kábitószertől. Arra bezzeg van pénz!

aphalyne_v
2014-05-14 16:20:32 #12
ó ezt már a suliban is lehet művelni? az szép! mondanám hogy úgy kell annak aki minden vackot magába tömköd, de mégis csak ygerekekről van szó, akik nyilván nincsenek tisztába ezen vackok káros következményeivel, de ez kinek a hibája? a szülőké és a nevelőké / ha egyáltalán lehet még így hívni a tanárokat, akik mostanság inkább csak óraadókká minősítették saját magukat vissza, magyarul tesznek arra, hogy egyébként mit csinál az ifjúság / ezt egyéblént mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már az iskolákban is lehet drogozni, régen ez elképzelhetetlen volt, ahogyan a cigizés is!

blikkmatyi
2014-05-14 15:50:05 #11
Egy középiskolás diáknak mi szüksége van arra, hogy a suliban szippantson? Mire számít? Megjön az esze tőle?
Szépszónak igenis igaza van! Sokkal, de sokkal keményebben kéne büntetni a fogyasztókat, a terjesztőket, meg főleg!

hmmm...primitív hsz-ek tömege !---
A COCILIZMUSBAN NEM TERJESZTETTE EL A KURMÁNY-MAFFIA RENDŐRSÉGGEL EGYÜTT A DROGOKAT, TUDATMÓDOSÍTÓKAT !+!! MOST KELL A BEVÉTEL NEKIK ÉS A TERJESZTŐKNEK IS BÁRMI ÁRON, EMBEREK , GYEREKEK HALÁLA ÁRÁN IS !
HALÁL A DROG-MAFFIÁRA !!!!!
@igazi hős: az adójóváírás (lánykori nevén: adómentes minimálbér) maga az őselkúrás.
@igazi hős: :) Mivel Szentpétervár volt Oroszország fővárosa az újkorban egészen Lenin a pánkig, így méltán keverhetjük.
@conchita wurst: Látom ez a szakállas buzzancs nagyon megfogta a képzeled. Felvetted videóra is?
@Balt: Az amcsik az ukrán földet akarják, hogy kitelepíthetsék az indiánokat otthonról. Ezt ismerte fel Putyin és nem akar indián vért keverni a szomszédba.
Mongolíában is megmutatta milyen rossz az eredménye pl az orosz és kínai genetika keveredésének.
@Ј.László: A földet talán nem, de a cikk elég pontos: ebben a játszmában minimum 2 legyet tudnak ütni 1 csapásra: az oroszokat és Európát. Anélkül, hogy nekik különösebb áldozatot kellene hozni, sőt, (megint) jól meg tudják szedni magukat egy kis (hideg)háborún.
@igazi hős: A Bokros és Gyúrcsány csomaggal vmint a Romániában, Lettországban Görögo-ban elmúlt 1-2 évben bevezetett megszorításokhoz nem lehet hasonlítani. Jelenleg csak a stagnálás (fidesz+nemzeti nagytőkések) és a vegytiszta rombolás között (mszp+külföldi multik) között lehet választani (esetleg az oroszok által irányított jobbik), de a magam részéről különbséget tudok tenni a rossz meg a sokkal rosszabb között.
>Eközben arra is kényszerülhet, hogy a magasabb árú észak-amerikai palagáz piacává váljon.

LOL marháḱ.
Az amerikai palagaz ára 150$/1000m^3 alatt van, az orosz gaz 350$/1000m^3 FELETT. Meg a katari LNG is olcsobb, mint a krva drága orosz gaz.
@Link elek: Ja. Csak az amcsi gáz Texasban ennyi légköri nyomáson, az orosz meg Százhalombattán, a csőben.
@Balt:
a katari LNG is ennyi, az meg akarhol ahol van fogado kikoto.
Azt kell epiteni az adriara, nem a kibaszott draga orosz gazra baszni el a penzt.
@Link elek:

Erről szól a szíriai proxy háború, hogy Assad 2009-ben nemet mondott az arab olajmonarchiák és Európa közti gázvezeték megépítésére, mert az a szövetségese Oroszország érdekét sértené. 2011-ben Szriát is elérte az arab tavasz. Assadot Oroszország és Irán támogatja katonai tanácsadókkal és haditechnikával (meg Kína diplomáciailag), Assad ellen pedig több mint 80 országból ment oda harcolni terrorista, akiket az USA és Anglia fegyverez és kipez ki, Katar és Szaúd Arábia pedig pénzel.
(pontosabban Szaúd Arábia már nem annyira pénzeli őket, mert már nekik is túl szélsőségesek a szíriába ment fejlevágos és szívkitépős terroristák)
@Gyingizik: Te hülyegyerek! Az államadósság 19330 milliárdról 24600 milliárdra nőtt, az durván 25 százalék növekedés. A GDP meg csak 2 százalékot 4 év alatt. Ezek a mainstream tények.
@hitelkártyahalmozó: A maszop alatt duplájára nőtt volna, így is alatt van az EU átlagnak. Hülye vagy te, vagy inkább tahó.
süti beállítások módosítása