A gyanakvó székházdobáló dicsérete

2014.11.10. 11:18 Tékás Lacika

fidesz_lendvay_5.jpg
A Magyar Kétfarkú Kutyapárt Fidesz-székházdobálós online játékában úgy lehet veszíteni, ha az embernek nem sikerül kitérnie a fotózkodó Demszky vagy a sütiosztó Selmeczi útjából. A valósággal az a gáz, hogy ennél átláthatatlanabb. A Fidesz-rendszer vagy annak különböző lépései elleni tiltakozás mindenképpen az új-hidegháborús nemzetközi politikai térben zajlik, még ha a tüntetőt adott esetben tényleg csak az internetadó, a segélyek brutális visszavágása, vagy egyéb fideszes rettenet idegesíti is fel. Az USA-EU és Oroszország közötti hatalmi játszma közepén a tiltakozó hülye helyzetben van. A politikai tér a szokásosnál is átláthatatlanabb. Az oké, hogy a Jobbik az orosz alárendelődés élharcosa, az MSZP és utódpártjai meg a nyugati alárendelődésé, meg az is megvan, hogy a Fidesz valószínűleg valami köztes szerepet szánt az országnak, "a Nyugat" és "a Kelet" között lavírozó, közvetítő ügyes kis játékosét, ami nagyon nem jött össze. De hogy ehhez az alapképhez valójában hogyan kapcsolódik az ikszedik, fogalmunk sincs kik által a Facebookon szervezett nagy tüntetés, na az kurvára nem világos. Sajátos "homok a szélben"-érzés egy félperifériás országban belpolitikai ügyben tüntetni az új hidegháború kellős közepén, főleg, amikor a miniszterelnök pont a nagy tömbök közötti lavírozást találta ki stratégiának, csak elszámolta magát.

Azt Vietnam és Afganisztán óta tudjuk, hogy proxy-háborúk színterének lenni nagyon nagy szívás, aktuálisan Szíria, Irak és Ukrajna példájának kapcsán ismételjük újra a leckét. Ráadásul a 2011-es arab felkelések és a Maidan is eredetileg az itthonihoz hasonló tiltakozásokból nőtték ki magukat olyan katasztrofális helyzetekké, amelyek miatt a helyi lakosság még most is rengeteget szenved. Nálunk ezeknél a példáknál lényegesen stabilabb a helyzet, sokkal egyértelműbb az ország külpolitikai hovatartozása, nincs olyan kulturális, etnikai, nyelvi megosztottság Magyarországon, mint mondjuk Ukrajna esetében. A kormány is teljesen stabil és legitim, a 2014-es országgyűlési választások szabadon zajlottak le, bár fairnek egyáltalán nem voltak mondhatóak, durván a Fidesz felé lejtett pálya, ennek megfelelően a demokrácia minőségét mérő mutatóink sokat romlottak az utóbbi években. Mindenesetre még egy kevésbé torz választási rendszerben, kiegyensúlyozottabb médiaviszonyok között is a Fidesz nyerne most vasárnap, csak nem kétharmaddal. Kormányváltást kierőszakoló utcai balhékban tehát nem érdemes gondolkodni. A székházdobálós megmozdulásig viszont nyugodtan el lehet menni máskor is, sőt, a kormány faszságait látva el is kell, nem lehet finnyáskodni, ennyi szimbolikus erőszaknak bele kell férnie. Csak a tüntetőnek a fotózkodó Demszkyn kívül a nemzetközi nagyhatalmi játszmákra is figyelnie kell fél szemmel közben. Valahogy úgy kell tüntetést választani, skandálni, transzparenst készíteni és székházat dobálni, hogy lehetőleg ne gubancolódjunk bele még jobban a hidegháborús helyzetbe. Azt meg majd menet közben kell kitalálni, hogy ez a gyakorlatban mit is jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr896881741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Jobbik nem az "orosz alárendelődés élharcosa", hanem szimplán elutasítja a szélsőliberális-multikultis-buzulós mocskot. Ennyi a hasonlóság az oroszokkal. Amúgy ha jól tudom épp a Jobbik szorgalmazza a Szabadság téri szovjet szörnyemlékmű lebontását és nem a kommunistából nyugatseggnyalóvá átvedlett MSZP-DK-s elvtársak.
@sivatagi n.: Addig hülyeség rendszerváltásról beszélni, amíg az az emlékmű ott áll...
@sivatagi n.: @raz sierpem raz mlotem czerwona holote: Addig meg hülyeség a kamu orosz választásokra kamu megfigyelőként menni Ukrajnába meg KGB-kémet küldeni brüsszeli képviselőnek, amíg a Jobbik nem Putyin szatellitpártja. Oh wait...
Orosz alárendeződés élharcosa. Ez jó rizsa. Az amerikai alárendeződés élharcosának lenni mennyivel jobb?
@raz sierpem raz mlotem czerwona holote:
Helló !
Érdekelne mit szólnál ahhoz hogy a Don- nál , ukrajnánál elesett magyarok sírját bontanák el , helyeznék át stb.
Akkor is ekkora lenne a billentyűzeted ? :)
Ja meg ha nem győznek az oroszok , tudod hol élnél , és hogyan ?
Ukrajna valamelyik kis falujában , írni olvasni alig tudnál , de olcsón kapnád a vodkát és a mahorkát :)
Na ettől mentett meg az orosz hadsereg !
@Tudományos libsizmus:

"Az amerikai alárendeződés élharcosának lenni mennyivel jobb? "

sokkal, te lökött. Például írhatsz ide, és sokkal jobb az átlagos életszínvonalad is.
@peetmaster: bizonyára úgy érted, hogy az eurogay liberális demokrácia-felfogás élharcosának. A koncepció jó volt valamikor, de a megvalósítás félrement. Mára a multikulti, a PC felzabálta Európát, és az itteni kelet-európai wannabe demokraták valamit nagyon benéztek. Benneteket Európa kiröhög, teljesen másról beszélnek az ottani ballibek. Franciországban, Olaszországban már van olyan, hogy a lakosság szétver egy román cigánytábort és a polgármester megy elöl. Te pont az a fajta ultrakártékony, lázító libsi vagy, mint az, amelyik a vonat alá ugrott, hogy még egy utolsót rúgjon a világba. Nem akarod te is kipróbálni?
@retrovírus: ezt nem értem, pontosan hogy is válasz ez arra, amit írtam?

A multikulti rossz. A demokrata monokulti a jó.
@peetmaster:
Miről beszélsz? Nem tombol a diktatúra nem és ötmillió a szegény? Jé.
@peetmaster: megnéztem az életműved, és igazi hittérítő fanatikus liberó vagy, a létező legkártékonyabb fajta. Általánosságban beszéltem a munkásságodról.
@Tudományos libsizmus: nem értem még mindig, miről beszélsz. Azt írtam csak, hogy a nyugati civilizációban jobb élni, mint a keletiben. Akkor is, ha egyesek "alárendelődésnek" címkézik.

@retrovírus: megtisztelő, hogy ennyi figyelmet fordítasz rám.
@libbancs: ez nem gyávaság. Szerintem egyszerűen hibás a "nemzet" mint narratíva. Emberi érdek van, egységes. A nemzetekre osztás hülyeség.
süti beállítások módosítása