Amikor G. Fodor Gábort a Műveleti Területen elüti a Közgép-targonca

2015.02.26. 14:37 Döry L.

forklift-accident-case-10-2013-11-08-10-15-28.jpg

 

G. Fodor Gábor a Simicska-Orbán háborúban kettészakadt Fidesz-birodalom egyik felének vezetője. A Századvég-agytröszt egyik első embereként érvel a kormány mellett. Ez a munkafeladata. Ideológusként ezt a feladatot úgy hajtja végre, hogy a politika öncéljával, a politika célracionalitásával érvel. Ez az érvelés amúgy rendelkezik hagyománnyal az európai gondolkodásban.

A minap a Magyar Narancs-ban adott interjúja ennek az érvelésnek csupán újabb megjelenése. Újdonságot nem tartalmaz, mégis nagy port vert fel a kettészakadt jobboldali nyilvánosságban is, főként annak simicskaista oldalán. A választók hülyének nézése, cinizmus, az első Orbán-kormány víziójának lenézése - mind a vádak között szerepel. A minden jel szerint simicskaista-jobboldali Tóth Gy. még egy kódolt zsiráfozást is kimaxolt a témából: „talmudista érveléssel” vádolva G. Fodort, (értik ugye: kistermetű és értelmiségi = zsidó).

Szerintem G. Fodor kritikusainak nincsen igazuk. A politika tényleg egy opportunista, célracionális és eredménycentrikus vállalkozás.

Ám felvetésük egy szempontból jogos: ha valaki beismeri, hogy az első Orbán-kormány polgári víziója politikai marketingtermék, akkor mi a helyzet például a gazdasági szabadságharccal most?

Vagyis: célravezető-e a politika nevű célracionális és eredménycentrikus vállalkozást úgy segíteni, hogy a politika természetéről leplezetlenül beszélünk?

Mert az is a politika természete, hogy annak természetéről nem beszélünk. A politikai célokat ugyanis könnyebb elérni úgy, hogy hallgatunk róluk. A politikában választók és politikai ellenfelek is vannak. A politikának mint harcnak innen van az ősi kapcsolata a hazugsággal (vö.: „minden politikus hazudik”). Mert ha elhallgatja a valódi céljait, akkor tudja őket elérni.

G. Fodor politikai gondolkodó figyelmen kívül hagy két dolgot: hogy a politika szabályai rá is vonatkoznak, és hogy a politika eredményorientált.

Milyen eredményt ért el a Magyar Narancs-interjúval? A jobboldali szakadás mélyült, további jobboldali szavazók zavarodnak meg. G. Fodor nem felel meg annak a mércének (eredményesség), amelyet ő állít a politika elé. A politikai sikerek és hibák nem individuálisan (én mondok egy okosat), hanem egy politikai szituációban (az én szavaimnak mások é a céljaik szerint értelmet adnak) keletkeznek. Ennek figyelmen kívül hagyása olyan amatőrség, amely az őszödi politikai gondolkodóval is összeköti G. Fodort.

A politika szabályai szerint a cél többet ér, mint az értelmiségi páváskodás a Narancsban. G. Fodor eszét elhomályosította a liberális hízelgés, hogy őt tartják az „okos fideszesnek”, amiért nyomokban értelmiségi nyelvükön beszél. Na most a hiúság meg a locsogás olyan egyszerű népmesei hibák, amelyek elzárnak a sikertől.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr677221061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Ám felvetésük egy szempontból jogos: ha valaki beismeri, hogy az első Orbán-kormány polgári víziója politikai marketingtermék, akkor mi a helyzet például a gazdasági szabadságharccal most?" - ebben van a dolog lényege.
A "nagy gondolkodó" azt hitte, hogy szellent egy picinyt, de közben odarondított.
Tükröt tartott, amely megmutatta, hogy a király meztelen (amint az már sokan tudják).
Bonsai Duce az első pillanattól fogva csak vigéckedett, "politikai marketingtermékét" eladandó.
Megjegyzem sikerült neki.
Liberálisként is, majd a konkurencia anyagával (Isten, haza család), a nemzeti hányadékkal.

Volt már szerencsém kifejteni véleményem "politikai gondolkodó" mivoltáról.
kismalac.blog.hu/2014/06/18/g_fodor_gabor_politikai_gondolkodo
Politikai gondolkodó?Röhög a vakbelem.
Gondolkodhatnak ma már azon mennyit kapnak hazaárulásért és választási csalásért ezek a moszkovita gazemberek.Mekkora barom aki most fogadja szláv embertársait gyilkoló putinkát?
Nem véletlenül oly kevés a komment, mert anonymand és Toportyán Zsóti hozzászólásához már vajmi keveset lehet hozzátenni.
Azért nem nagyon szólnak hozzá, mert már az sem hír ha bevallják hogy hazudtak!
Tudja már mindenki, még a narancsködösök is, ezért is fogy a fideszes.
A Fidesz nem politikai, hanem gazdasági szervezet. A MLM elvei alapján szerveződött pilótajáték. A Fidesz megtalálta azokat a gátlástalanokat, akik eladják a terméket, ők működtetik a rendszert, ők fölözik le a hasznát. A Fidesz megtalálta azokat a pancserokat, akik "megveszik a méregdrága kezdőcsomagot", ők a szavazók, ráadásul a zseniális rezsicsökkentéssel elhitetik velük, hogy ők is nyertesek.
Melyik párt amelyik nem ilyen?
Én speciel leszarnám magasról, hogy mit adnak el és hogyan, ha látnám hogy fejlődik az ország. De csak azt látom, hogy a haverok gazdagodnak. A többi csúszik a lejtőn lefele.
"Melyik párt, amelyik nem ilyen?"
Az arányokon, a mértéken múlik minden.
Álláspontom szerint a politika "természete" MA valóban a parasztvakítás, azaz az eredmény elérés, és a nem beszélünk róla. Ez viszont Orbánnál azért kiemelt jelentőségű technikai kérdés, mert túlhangsúlyozottan a NEMZET MEGMENTŐJÉNEK állítja be magát. A többi politikus viszi az ügyeket, úgy hazudozik, grandiózus víziók nélkül.
@cziczoma: "Bagó Zoltán (fidesz): Nálunk a 2002, a Szövetséggé alakulás óta megpróbálunk áttérni egy ilyen vállalatszeru muködésre, ahol menedzsmentek vannak, önálló döntési kompetenciával, önálló költségvetéssel, hatáskörökkel satöbbi."

www.hetek.hu/fokusz/200603/romsics_imre_es_bago_zoltan_beszelgetese
"Fodor eszét elhomályosította a liberális hízelgés, hogy őt tartják az „okos fideszesnek”, amiért nyomokban értelmiségi nyelvükön beszél. Na most a hiúság meg a locsogás olyan egyszerű népmesei hibák, amelyek elzárnak a sikertől."

Teljesen igaz.
Gazdaság és politika, vagy politika és gazdaság... amióta mindkettőben tettenérhető a "termékek tervezett elavulása", azóta kevésbé érzem jól magam. A nagyobb probléma persze nem ez, hanem az, hogy nem igazán látható valami biztató alternatíva.
"Századvég-agytröszt"
Napi vicc... :)
Ki ez a höje gfg? Nézzél rá és tudod.
süti beállítások módosítása