Nem nagyon dolgoznak a magyar anyák

2015.03.16. 09:00 filippova

Érdekes adatokat mutatott a minap Szikra Dorottya szociálpolitikus a „Város és nő” konferencián tartott előadásában.

A magyar nők foglalkoztatottsága (53%) eleve alacsonyabb, mint a legtöbb nyugat- és észak-európai országban, illetve Európában átlagosan (EU15: 60%, EU28: 59%). Sőt: Bulgáriában és Csehországban is magasabb arányban dolgoznak a nők, mint nálunk. (Nem szerepel az ábrán, de még rosszabb a helyzet a déli országokban - Portugáliát kivéve -, ahol a nők 40-50%-a áll munkaviszonyban.)

 dolgozo_nok1.png

Ennél is szembeötlőbb azonban a különbség a kisgyermekes nők foglalkoztatottsága terén: a közép-európai régió teljesen elszakadt a nyugat- és észak-európai országoktól. Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban az 5 évesnél kisebb gyereke(ke)t nevelő nők mindössze negyede foglalkoztatott, azaz rendelkezik hivatalos munkaviszonnyal.

 dolgozo_nok2.png

 

Persze ezek az adatok nem mondanak el semmi mélyebbet a dolgozó anyukák valós helyzetéről. Tehát nem tudjuk, hogy például a lengyel anyák milyen feltételek és bérek mellett vállalnak munkát, azaz hogy ez a helyzet jó-e nekik, vagy annyira mégsem. A poszt némileg provokatív címével ellentétben az adatok nem jelentik azt sem, hogy a gyermeket nevelő anyukák ne dolgoznának. Egyrészt végzik a modern világban talán leginkább alulfizetett és -értékelt, tulajdonképpen kizsákmányolásnak minősülő háztartási munkát, másrészt sokan a szürke-fekete zónában végeznek kereső tevékenységet (weboldalt terveznek, újságot írnak, kötnek, varrnak stb.).

Mindenesetre ahogyan a szociálpolitikus elmondta: a nők hosszú ideig, rossz anyagi feltételek mellett történő otthon tartása a lehető legrosszabb szakpolitikai megoldás. Bár a magyar modell jellemzően ezt az utat követte (ahogy a fenti diagram is mutatja), és a politikai kommunikációban még mindig jelen van „a nőnek a gyerek mellett a helye” felfogás, a valóságban pl. a Gyed Extra tavalyi bevezetésével a kormány elmozdult a kisgyerekes anyák korábbi munkába állásának ösztönzése irányába.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr187269587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A háztartási munka mióta lenézendő, ha valaki rendben tartja a lakóhelyét az teljesen normális. Az hogy az anyák nem dolgoznak talán amiatt van, hogy nem akarnak. A munka nem szórakozás, vagy úgynevezett önmegvalósítás, hanem fáradsággal, lemondással, stresszel jár.
Talán ezért kellene nyilvántartani a cigány nemzetiséget. Más statisztikák is ezért megtévesztők.
@zriff: Először is nem azt írja a cikk, hogy a házimunka lenézendő, hanem hogy lenézik. Hányszor kapja meg a nő, hogy "még intézd el ezt is, úgyis ráérsz, hiszen CSAK otthon vagy a gyerekkel". Az pedig nem csak és a kisgyerekes anyák nem csak a házimunkát végzik, hanem felnevelik a jövő nemzedékét, amit szintén senki nem díjaz megfelelően.

Ami az anyák munkába állását illeti, 5 év alatti gyerekkel, de inkább azt mondhatom, hogy 10 év alattival eléggé reménytelen munkát találni. Mert hiába nem kérdezhetne rá a munkaadó a családi körülményekre, mert rákérdez, és ha kiderül, hogy van gyerek, az a nő esélytelen arra, hogy felvegyék.
@♔bаtyu♔: pontosan, mivel a cigány foglakoztatottsági ráta nemek szerinti eloszlása azonos, ezért ez igen sokat kozmetikáz az eredményeken!
@zriff: mert az anyaság nem jár mindezekkel?
@zriff: "Az hogy az anyák nem dolgoznak talán amiatt van, hogy nem akarnak."---talán igen, de leginkább nem.

ja és még valami, egyik kedvencem: miért a nőnek dolga rendebntartani a lakóhelyet? ami nyilván nem kizárólag az övé?

(én egyébként marha szerencsés vagyok ezek szerint, mert a munkám a hobbim és a leginkább az önmegvalósításról szól.)
@punkcsaj: Mer' a pasasnak leszáradna tőle a töke.
süti beállítások módosítása