Az állam segítsen a civil önkénteseknek a menekültek ellátásában!

2015.07.11. 16:56 notandanafn

Az elmúlt napokban egyre több hírportálon jelentek meg tudósítások az egyes pályaudvarokon csatlakozásra váró, a hazai befogadó-állomásokra, vagy Nyugat-Európába tartó menekültekről. A magyar-szerb határt átlépő emberek kapnak egy magyar nyelvű papírt a határrendészettől, ami szerint 48 órájuk van arra, hogy eljussanak a sok esetben az ország másik felén - mondjuk Vámosszabadiban - található menekülttáborba, amit nem egyszer több átszállással érhetnek csak el. A hivatalos szervektől mindehhez gyakorlatilag semmi segítséget, útbaigazítást nem kapnak: a papírral ugyan ingyen utazhatnak a vonatokon a táborig, de azt, hogy merre kell elindulniuk, mikor, mire és hol kell átszállniuk, nem mondják meg nekik. Pedig az országban még magyarként sem mindig könnyű utazni, hiszen a távolsági buszokon, vonatokon a legtöbbször nem mondják be, milyen állomás következik, a kalauzok pedig sajnos nem a segítőkészségükről vagy a nyelvtudásukról híresek.

A budapesti és vidéki állomásokon csak a példátlan erejű civil összefogásnak köszönhetően sikerül megoldani a menekültek ellátását és eligazítását. A szegedi önkéntesek telefonon vagy facebookon értesítik a budapestieket, hogy hány órakor és melyik pályaudvarra hány ember érkezik, majd Budapesten civil adományokból ellátják a nemegyszer több hetes, hónapos gyalogút során keletkezett sebeiket, ételt, italt adnak nekik, sokszor BKV-jegyet is vesznek a számukra (mert a hatóság által kiállított papírral ugyan ingyen használhatják a vonatokat a menekülttáborig, de az okirat teljesen ésszerűtlen módon arra már nem jogosítja fel őket, hogy a BKV tömegközlekedési eszközeit is használhassák, hogy eljussanak egyik pályaudvartól a másikig). Majd felteszik őket a befogadó-táborokba tartó vonatokra, és értesítik a debreceni, vagy éppen győri önkénteseket, hogy várják és igazítsák el a helyszínen a menekülteket.

menekult-keleti-palyaudvar-01.JPGKép: hir24.hu

Ma nagyrészt ezeknek az önkénteseknek köszönhető, hogy a menekültek ehetnek, ihatnak, megpihenhettek kicsit, egészségük nem romlik tovább itt tartózkodásuk alatt, és időben célba érnek. Az önkéntesek tolmácsokat is toboroznak, és nem csak arab, hanem urdu, pastu és dari nyelvből is sikerült találni fordítókat - ennek pedig hatalmas jelentősége van: az egyik csoportban közölt bejegyzés szerint egy Magyarországon élő afgán fiú tolmácsolásának köszönhetően közel háromszáz menekült választotta a törvényes utat, és indult el valamelyik befogadó-táborba.

Kérdés, hogy mindehhez miért nem biztosítanak semmilyen önkormányzati, vagy állami támogatást? De még a kormányzati kommunikáció szintjén sincs szó a helyzetről, az illetékesek a híradásokban, újságok hasábjain csak a szerb-magyar határra tervezett kerítésekről, Angela Merkel ígéreteiről nyilatkoznak, de arról nem, vagy alig esik szó, hogy már jelenleg is több ezer ember igyekszik eligazodni az országban, tölt el órákat, vagy napokat kisgyerekekkel, nem egy esetben állapotos nőkkel a pályaudvarokon. Pedig nem ártana arról is beszélni, hogy ha már itt vannak, akkor hogyan lehetne segíteni rajtuk.

A szerdai, komoly károkat okozó, fákat kicsavaró, tetőket megrongáló, hatalmas erejű vihar előtt néhány órával a „Migration aid” facebook-csoportok tagjai kétségbeesetten próbáltak megoldást találni arra, hogy az este folyamán Szegedről Budapestre érkező, és a csatlakozásig másnap reggelig várni kényszerülő nagyjából száz, százötven embert (köztük 30-40 gyereket) hogyan tudnák fedél alá juttatni, ha esetleg újabb viharcellák érnék el a várost. (A MÁV egyébként nem mutatkozik túl segítőkésznek, a délután folyamán a Nyugati épületébe ugyan beengedték a vihar alatt a helyszínen várakozó, közel száz menekültet, de amikor kicsit kimentek levegőzni, már nem engedték vissza őket. Ezen mondjuk sajnos nem nagyon csodálkozhatunk, azok után, hogy a legmelegebb napon a vasutasok csak a magyar utasoknak osztogattak vizet, a szomjazó irániaknak, afgánoknak és szíreknek azonban nem voltak hajlandóak adni.)

A városban tartózkodó menekültek jelenleg is polifoam-okon, hálózsákokban, pokrócokkal a szabad ég alatt alszanak, ha épp nem sikerül elérniük a csatlakozást.

A kormányzat, vagy jobb híján a helyi önkormányzatok feladata lenne, hogy megnyissák egy-két, a pályaudvarokhoz közel eső iskola tornatermét, vagy biztosítsanak egy-egy használaton kívüli raktárhelyiséget, esetleg egy-egy nagyobb közösségi teret, ahol a menekültek átvészelhetnék az éjszakát, és a civil önkéntesek is kulturált, higiénikusabb körülmények között oszthatnák ki a nekik szánt adományokat, illetve láthatnák el őket, ahelyett, hogy egy, az aluljáró lépcsőjére helyezett törülközőn lennének kénytelenek ellátni a hosszú gyaloglás során keletkezett sebeket.

A többi uniós országban, ahová egyre nagyobb tömegben érkeznek a menekültek, természetesen mindezt egészen másképp kezelik. Ahogy egy, a menekültek ellátásával foglalkozó milánói önkéntes 2014 októberében írt beszámolójából kiderül, a milánói központi pályaudvar a MÁV-val ellentétben nem hátráltatta, hanem kifejezetten üdvözölte szervezetük, a SOS Emergenza Rifugiati Milano munkáját, hiszen tisztában voltak azzal, hogy működésük az ő tevékenységüket is segíti. A hazai szerveződéshez (Migration Aid) hasonlóan ők is teljesen spontán módon összefogó civilekből szerveződtek, azonban a város hamar felismerte, hogy szükség van rájuk, és nem csak támogatást nyújtott, hanem abban is segítette őket, hogy csatlakozhassanak a helyi Önkéntesek Egyesületéhez, és civil segítőkből hivatalosan is a város önkénteseivé válhassanak.

A római Tiburtina pályaudvaron szintén önkéntesek dolgoznak, a Vöröskereszt pedig sátrakat állított a menekülteknek. (Ez Budapesten is jó megoldás lehetne, ha a közösségi helyiségek megnyitására nincs mód.) Németországban pedig még a heidelbergi befogadó állomásról elutasított, és a rendőrséghez forduló kisgyermekes családnak is állítanak alkalmi sátrat, tábori ágyakkal.

Ezeken a példákon jól látni, hogy az állam mindenhol igyekszik segíteni az önkénteseket akár eszközellátással, helyszínbiztosítással, akár szervezéssel. Ez jelenleg Magyarországon hiányzik, és nagyon nagy szükség lenne rá. (A miniszterelnök feleségének szerepvállalása az adományok átadásában szép és jó, azonban inkább kirakat-tevékenység, a gyakorlati jelentősége sajnos csekély.)

Főleg azért, mert ha kormányzati szinten a megoldásokban nem is, de a bűnbakkeresésben nagyon jók vagyunk. És ha magukra hagyott, ellátatlan, a nyelvet nem beszélő, sok esetben egészen kicsi, néhány hónapos gyerekekkel bolyongó, és a táborok felé mindenfajta útmutatás nélkül igyekvő, kiéhezett menekültek felől esetleg érkezne bármiféle hír valami hasonló „balhéról”, mint a debreceni menekülttáborban volt (legyünk őszinték: akár a legkisebb kihágásról vagy szabálysértésről), akkor persze lehetne mutogatni (és igazolni a kormány által kitett plakátokat és a választóknak kiküldött kérdőíveket), hogy megmondtuk, hogy milyen „veszélyes” emberekről van szó. Akkor vajon lenne olyan, aki feltenné a kérdést, hogy nem lett volna-e ez az egész megelőzhető, ha tisztességesen ellátjuk őket, és gondoskodunk arról, hogy ki-ki eljusson a megfelelő táborba? Mert ez nem csak humanitárius és emberi jogi kötelezettség (ha már ez nem bizonyul elég indoknak), hanem alapvető nemzetbiztonsági érdek.

(Az önkéntesek munkáját ráadásul nem egyszer csoportok is nehezítik, sőt, úgy hírlik, egy tüntetésen Koránt terveznek égetni. Azt csak elképzelni lehet, milyen hatással lehet ez a végletekig kimerült, elkeseredett menekültekre. Megfelelő helyszín és infrastruktúra biztosítása esetén a hasonló provokációk is kiküszöbölhetőek lennének.)

Kérdés, hogy az emberfeletti munkát végző, sokszor a főállásuk mellett éjszakákat a pályaudvarokon töltő, kisgyerekeket fürdető és ellátó, vizet és ételt osztó, sebeket kötöző, már most teljesen kimerült önkénteseknek meddig lesz erejük arra (hetekig, talán hónapokig?), hogy folyamatos ügyeletet biztosítsanak, és állandó jelenlétükkel segítsék a menekülteket, és hogy a kormányzat mikor lesz végre hajlandó átvállalni a feladatot, vagy legalább egy részét? Vagy mikor fogja egyáltalán felismerni, hogy ez egy létező feladat.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr747618142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak kiegészíteném a cikket a következőkkel:
Segítő csoportok
- Szeged
- Cegléd
- Bicske-Tatabánya
- Budapest Keleti, Déli, Nyugati, Kelenföld, Köki
- Debrecen
- Győr
Úgy van segítsetek nekik, hátha még több kap kedvet hozzá, hogy idejöjjön.

Arra nem gondoltatok okoskák, hogy a "menekültek" egy része pár hónapja még lehet, hogy épp aktívan irtotta a szomszéd törzset/népcsoportot/stb. csak épp azóta fordult a hadiszerencse.

Esetleg arról sem tudtok, hogy ezeknek a figuráknak a második/harmadik generációs migránsoknak az utódai nyugat-európában már több helyen fehér/keresztény mentes övezeteket hoztak létre, és amilyen tempóban szaporodnak, külső utánpótlás nélkül is többségbe kerülhetnek az évszázad végére.

A magam részéről inkább büntetném az őket segítő önkénteseket és alapítványokat, amiért kvázi segédkeznem az embercsempészetben.
Tisztességesen védeni kell a határokat az invázióval szemben és akkor nincs ilyen probléma. Aki illegális határátlépő, azt a határrendészetnek kellene kezelnie, emberséges körülmények között ellátnia és a lehető leggyorsabban gondoskodnia a kiutasításáról.
A legnagyobb segítség, amit az állam adhat ezeknek a "menekülteknek" egy részletes térkép, amelyen pontosan be van jelölve a hazájukba visszavezető út.
"úgy hírlik, egy tüntetésen Koránt terveznek égetni."

Az ő hazájukban keresztényeket fejeznek le, nálunk max. Koránt égetnek.

"Azt csak elképzelni lehet, milyen hatással lehet ez a végletekig kimerült, elkeseredett menekültekre."

Kit érdekel, milyen hatással van rájuk? Ez itt a mi hazánk, nem az övék. Ha nem tetszik nekik valami, menjenek vissza haza. Meg amúgy is.
"alig esik szó, hogy már jelenleg is több ezer ember igyekszik eligazodni az országban, tölt el órákat, vagy napokat kisgyerekekkel, nem egy esetben állapotos nőkkel a pályaudvarokon."

szörnyű! szörnyű, én mondom! roppant rossz lehet nekik, gondolom már többen fenyegetőznek közülük azzal, hogy hazamennek az első vonattal, mert ez ki-bír-ha-tat-lan!
a hozzászólásokból ítélve úgy látom, gyógypedagógiai intézményekre is nagy szükség lenne :D
Ha ezeknek különvonatok indulnának, mondjuk naponta egyszer, akkor a libsik már marhavagonokat meg holokausztot hörögnének?
"Ma nagyrészt ezeknek az önkénteseknek köszönhető, hogy a menekültek ehetnek, ihatnak, megpihenhettek kicsit, egészségük nem romlik tovább itt tartózkodásuk alatt, és időben célba érnek. "

Ezeknél a "menekülteknél" fejenként több millió forintnyi készpénz van.

Nem látom be, hogy miért kell a magyar adófizetők pénzén etetni-itatni őket, meg ingyen szállást, ingyen közlekedést biztosítani.

Az ingyen egészségügyi ellátásról nem is beszélve.
A magyar közigazgatás a kiegyezés után a reformjai, modernizálási kisérletei ellenére is elég gyengus volt, pl. a "káderpolitika" miatt is, mivel az elszegényedett, dilettáns nemesurak nagy része itt kapott állást, amiből jól-rosszul, de megélhetett, ha igényeit lejjebb tudta szállítani. Ez az örökség ma is kísért, az informatikai korszerűsítés "piacosítása" nem volt jó ötlet. Sopron városa DOC-ban sokáig parkoltatta a neten az ügymenetek SWOT-vizsgálatát, ahol a kimunkálatlanságok hatalmas rizikóit mutatta be. A külföldiekkel való foglalkozás komplex szakigazgatása a migráció és a menekültkérdés hátsó gondolatoktól nem mentes összemosása miatt is nehezen "megfogható", és a "laikus elem" ngo-civilek sem rendelkeznek kellő tudással. Az önkéntesség nem elég, a brit, vagy amerikai intézményes hivatali szervezethez hasonló magasabb szint talán hatékony lehetne. Mindenki azzal hülyített minket, magyarokat, hogy a kutyát sem érdekli országunk, így a probléma a váratlannál is váratlanabbul érkezett. A UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezetének kirendeltsége a rózsidombi neobarakk villácskájában mutatja, eddig mennyire volt komolyan véve a migránskérdés. És hát "két félen áll a vásár" - minimum.
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"A legnagyobb segítség, amit az állam adhat ezeknek a "menekülteknek" egy részletes térkép, amelyen pontosan be van jelölve a hazájukba visszavezető út."

A legnagyobb segítség az lenne, ha az elfogásuk után három napont belül bevagoníroznák őket, és fegyveres kísérettel vinnék őket vissza oda, ahonnan jöttek.

Emellett a VALÓDI menekültek hazájával SZOMSZÉDOS országokban a menekülttáborok létesítését és fenntartását támogatni kellene azzal, hogy amint véget ért a háborús állapot, KÖTELESSÉGÜK a hazájukba visszamenni.
@gmihaly:

"az elszegényedett, dilettáns nemesurak nagy része itt kapott állást, amiből jól-rosszul, de megélhetett, ha igényeit lejjebb tudta szállítani. Ez az örökség ma is kísért,"

Miért a kiegyezéssel van bajod?

Miért nem azzal, hogy 1948 után a komcsik TÉNYLEGESEN vadásztak az iskolázott, értelmes emberekre? Hogy rosszabb esetben kinyírták, jobb esetben kitelepítették őket, és a helyükre a saját buta fajtájukból való primitív, írástudatlan elvtársakat ültették be?
Fel kell ültetni a civileket is, és a négereket is egy jó kis hajóra és kitenni őket valahol Dél-Afrikában, iratok, ruha, kaja és minden nélkül. Aztán, ha visszajönnek, akkor még egyszer. Előbb-utóbb megunják, és megszabadulunk tőlük.
Az állam akkor tud a legjobban segíteni, ha létrehozza azt a jogi keretrendszert, ami kívül tartja az afrikai/ázsai erőszakos honfoglalókat. A nyugati országoknak is , az lenne az elvárása , hogy ne érkezzen több migráns, hiszen a társadalom már ott is a tűrőképessége határához érkezett. Elsősorban a saját érdekeinket kell nézni, vagyis: nem akarjuk a párhuzamos " kultúrát " kiépítő társadalomidegen tömegek további megtelepedést Európában. Persze vannak valódi menkültek is, de ez valójában csak egy nagyobb folyamatnak- a népességrobbanásnak és a globalizációnak a sajnálatos következménye. Európa akkor jár el helyesen , ha minden eszközzel megadályozza, a jelenleg 50 millióra becsült , Európa felé mozgó tömeg illegális behatolását. Az EU területén kívül kell menekülttáborokat felállítnai, és inkább ezt finanszírozni , de a tömeges migrációt azonnal le kell állítani.
Te minek irogatsz ilyen bejegyzéseket hiszen mehetnel te is igazitgatni...segitgetni
"sőt, úgy hírlik, egy tüntetésen Koránt terveznek égetni."

Egyáltalán nem lepne meg, ha Washingtonból irányított, "szélsőséges" magyaroknak öltöztetett liberális aktivisták Korán-égetéssel próbálnák meg a helyzetet nehezen kezelhetővé tenni a magyar hatóságok számára.

Utána lehetne teli pofával követelni a kormány lemondását, az előrehozott választásokat, "ideális" esetben a rendkívüli állapot kihirdetését.

Felejtsétek el.

Goodfriend ügynökötök óta a magyarok átlátnak a geci kis húzásaitokon.
ezek a szerencsétlen sorsú menekültek mindenüket pénzzé teszik, hogy el tudjanak menekülni a biztos halál elől. Aki még nem volt olyan helyzetben, könnyen beszél. Gondoljunk bele, mennyi magyar él és dolgozik külföldön, pedig az ő életük nem forog veszélyben. Nem akarnak itt maradni, egy jobb országba mennének, ahol van munka és emberhez méltó bánásmód. Én is mennék innen, de még az anyagi feltételek nem állnak készen. De az biztos, hogy le fogom tagadni, hogymagyar vagyok. Nem akarok majd szégyenkezni és magyarázkodni........
@Wonderbug: ezek a szerencsétlen sorsú menekültek mindenüket pénzzé teszik, hogy el tudjanak menekülni a biztos halál elől. És miután megérkeztek hazámba valami piti ügy miatt elkezdtek allah akbart üvöltözve randalírozni. Nos ezek a primitív elemek takarodjanak vissza ahonnan jöttek és azt se bánom ha megdöglenek!
@Wonderbug:

"ezek a szerencsétlen sorsú menekültek mindenüket pénzzé teszik"

És több pénzt hordanak magukkal, mint amennyi egy átlagos magyar család összes megtakarítása. Én annyira nem tudom sajnálni őket. Azért persze segítenék nekik gyorsan visszajutni a hazájukba.

"hogy el tudjanak menekülni a biztos halál elől."

Ezért meg sem állnak Nyugat-Európáig.... :D

"biztos, hogy le fogom tagadni, hogymagyar vagyok"

Elég csak ezt a kommentedet elolvasni, és senki nem fog téged azzal gyanúsítani, hogy magyar vagy.

"egy jobb országba mennének, ahol van munka és emberhez méltó bánásmód"

A hazájukat is a magukfajta tette tönkre, most pedig az ellentéteiket megukkal hozzák Európába, hogy itt folytassák a háborújukat - lásd ami a debreceni táborban történt. Ezek bármilyen "jobb" országot pár évtized alatt úgy tönkretesznek, ahogy a saját hazájukat tönkretették.
@Wonderbug:

"Én is mennék innen, de még az anyagi feltételek nem állnak készen. De az biztos, hogy le fogom tagadni, hogymagyar vagyok. "

Nagyon helyes, add meg a célországot, összedobjuk neked a repülőjegy árát, mert semmi szükségünk rád.

Bár tőled elvárható lenne, hogy te is a zöld határon át közlekedj, és embercsempészekkel vitesd magad, mint a haverjaid, akiket ajnározol.
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nekem Ön nem tetszik, meg az Ön könyv-égetős sunyi csőcselék fajtája...
süti beállítások módosítása