Kapolcs és az üzlet

2015.07.30. 12:41 komoroczki tunde

Aki a 10 évvel ezelőtti Művészetek Völgyével hasonlítja össze az ideit, annak idén azért egész más élményben van része, és nem csak azért, mert úgy tűnik, az egyetemi éveink kezdetén mintha minden más lett volna, mint most. 2005-ben még sokkal több falura jutott sokkal kevesebb program, a kirakodóvásár kisebb területre koncentrálódott és talán Vigántpetenden volt, most a kapolcsi sziget és környékén a házak, kertek vannak tele árusokkal. De nem csak saját benyomás, hogy a 2000-es éveket követően sokkal inkább elüzletiesedett a fesztivál.

20150726_122352.jpg

Miután Oszkó Péter és most már felesége, Oszkó-Jakab Natália beszálltak a szervezésbe, a volt pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az eddigi rendszer tarthatatlanná vált és új arcokra, új szemléletre lett szükség, ezért teljes üzleti szemléletváltást követeltek, aminek következtében Márta István a sajtónak csak azt kommunikálta, hogy visszavonul az operatív dolgoktól, mert már idős és átadja azokat  egy fiatalabb csapatnak. Nem meglepő módon nem a Gólyások és nem is az Elevenkertesek találták ki, hogy idén a Gólya-udvar egy rövid idősávban, az Elevenkert pedig végig belépőssé váljon. Ugyanakkor a szemléletváltás nem érződik a munkájukat megtartható munkások bérén: a Taliándörögdről Kapolcsra menet lestoppolt biztonsági őröktől azt tudtuk meg, hogy ők évek óta minimálbért keresnek a fesztivál alatt, idén sincs ez másképp.  Sok, régen helyben toborzott fizetett völgymunkást viszont önkéntesekre cserélték le, és ezzel némi feszültség keletkezett a szervezők és helyi lakosok közt. Oszkó Péter szerint viszont nem panaszkodhatnak a kereskedők, náluk 2014-ben 30-50%-os bevétel növekedés volt tapasztalható a megelőző évhez képest, a fesztiválszervezők pedig 2,5-szer több jegyet adtak el tavaly, mint 2013-ban és nem úgy tűnik, hogy idén megfordul ez a tendencia. Ha tehát az ember megengedheti magának, a Művészetek Völgye egy nagyon kellemes esemény. Sok jó program van, aki nem bírja a tömeget és szívesen hallgat olyan bandákat, mint a magyar Taylor Swiftként emlegetett Halál; orgazmus vagy a Presszó Tangó Libidó, semmiképp ne hagyja ki Taliándörögdöt. Sok az elégedett gyerekes is, volt ugyan, aki arra panaszkodott, hogy a műsorfüzetben meghirdetett gyerekprogramok sokszor inkább felnőtteknek szólnak, de amiket maguknak fedeztek fel egy-egy udvarban - kerámia festés, mesemondás -, színvonalasak, sőt az ételeket és azok gyerekekre nézve kedvező árait és adagjait is többnyire dicsérték. Nekem ugyan kevés tapasztalatom volt a jó kajáról a 700 forintos át nem sült óriáspalacsinta és az olajban tocsogó lángosom révén, annál inkább volt jó élmény a Dörögdön árult keleti fűszerezésűnek ható Szent György-hegyi bor, illetve a Harcsa Veronika udvarban kapható borok és kávé, na meg persze maga Harcsa Veronika.  Összességében ajánlani tudom a Művészetek Völgyét, akár csak egy napra is, kivéve, ha stoppol az ember, mert akkor esélyes, hogy 4-5 óránál rövidebb idő alatt nem jut oda Budapestről, visszafele viszont percek alatt lehet olyan autót szerezni, ami a belvárosig hoz, főleg vasárnap este.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr97665282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az idén voltam életemben először Kapolcson, tehát nincs összehasonlítási alapom a korábbi évekhez képest. Két napot voltam ott, de annyi látnivaló volt, hogy jóval többnek tűnt. Szerintem ide egyszer mindenkinek el kellene mennie. Ami nekem nem tetszett, hogy a kereskedők és itt most nem az éttermesekre, Laci-pecsenyésekre és egyéb vendéglátósra gondolok, hanem azokra, akik a saját termékeiket árulták, nagyon drágán adták a cuccaikat. Lehet ebből származik az a plusz 30-50 % többlet bevétel a korábbi évekhez képest. Gondolom nem a magyar pénztárcákhoz igazították az árakat, de ők tudják. Szerintem, ha 40-50 százalékkal olcsóbban adták volna a portékájukat, kb tízszer annyit kereshettek volna.
@Peterpapo: Én is voltam a napokban és ugyanez jött le, nagggggyon drága!!!
minden ilyen xarsag rohadt draga, soha nem vennek ilyen helyen semmit tripla arakon, a kaja meg nevetseges, egy perec egy ezres, kurtoskalacs hasonlo, egy retes nyolcszaz es ilyen elmebeteg dolgok. ja es meg belepot is fizetsz a legtobb helyre. hat jo oszkopeterezest.
Egyetértek az előzőekkel, kedden jártunk mi is ott, aranyos és barátságos de méreg drága. Többé nem megyek...
Pedig régen egy egészen elviselhető árú fesztivál volt.
Már a parkolóban, - ami a falu szélén van és gyalogolni kell elég sokat - kezdődik a pénzlehúzás... 1000 Ft...
süti beállítások módosítása