1, azaz egy Városliget 75 milliárd forintért…

zene_haza_2-1038x576.jpg

2013. július 2-ával jelent meg a Kormány határozata, mely döntött a Városliget átfogó hasznosítási koncepciójáról, mely szerint a Múzeumi Negyed létrehozásával egyidejűleg történjen meg a Városliget egészének megújítása, családi kulturális - szabadidős élményparkká alakítása.

A Városliget múzeum negyeddé és „élményközponttá” átalakítása ellen már sokan felszólaltak. Építészek, városvédők, tájépítészek, civilek – legutóbb egy holland építész fejtette ki véleményét a park megóvásáról.

A kezdeti tervek folyamatosan változnak - a múzeumi negyed projektlistájának harmadát törölték eddig. Átterveztetnék a Néprajzi Múzeumot, a Közlekedési Múzeum átépítése térben és pénzben is túllóg a kereteken, de az alapkoncepció még tartja magát. 2016 és 2018 között 155 milliárd forintot szánnak a múzeumi negyed kialakítására és a meglévő infrastruktúra felújítására, az építkezések hamarosan kezdődnek.

Láthatóan a szakmai érvek vagy a lakosság érdeke nem befolyásolja a projekt lefolyását – így a korábbi tüntetések után szeptemberben újabb demonstrációra készülnek a civilek. A CivilZugló Egyesület megmozdulását több civil szervezet támogatja, köztük a CNK is, akik maguk is szerveztek korábban demonstrációkat, lakossági fórumot, és szakmai anyagokkal is igyekszik feltárni a Liget projekt problémáit.

Miközben civilek keresik a „fogást” a park monstrumokkal való beépítése ellen, tiltakoznak építészek, városvédők, egyelőre úgy látszik, hiába minden: a projekt kisebb változtatásokkal halad a maga útján. Augusztus 18-án elszállították az első mozdonyt a bezárt Közlekedési Múzeum elől, a Városliget Zrt megkötötte a „Zene Háza” és az ORRMK tervezői szerződését, és megkezdődnek a volt Szabolcs utcai kórház területének előkészítési munkái: bontás, fakivágás.

A Városliget Zrt. kapta meg a park területét vagyonkezelésre 99 évre - mint közfeladat ellátáshoz szükséges területet. A Városliget Zrt állami tulajdonú gazdasági társaság – így számviteli beszámolóját minden év május 31-ig nyilvánosságra kell hoznia. A 2014. évről szóló beszámolót egy kis késéssel, július 7-én nyilvánosságra is hozták – a tulajdonos Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) csak július 4-én írta alá a beszámoló elfogadását. Ez a késés „szürke, mezei” társaságoknál súlyos szankciókkal járhat – 15 nap késés esetén az adóhatóság 500 ezer Ft, később már 1 millió Ft-os mulasztási bírságot is kiszabhat. Csak bízunk az adóhatóság megértésében, hogy az EMMI egyéb elfoglaltságai miatt késett, és nem büntette meg a céget…

A közzététel késlekedésénél azonban izgalmasabb információkat is tartalmaz a Városliget Zrt 2014. évről szóló beszámolója.

Például megtudhatjuk, hogy a vagyonkezelésre átvett Városliget értéke egészen pontosan bruttó 75 316 738 ezer Ft, mely értéket már 2014-ben 334 milliós beruházási értékkel sikerült növelni. Hogy ez a 75 Mrd Ft-os érték hogy jött ki, azt sajnos nem tudjuk – erre vonatkozóan a beszámoló nem tartalmaz adatokat. Minthogy az az adat se lelhető fel, hogy mekkora volt 2013.12.31-én a zöldfelület aránya – hisz jogszabályban meghatározásra került, hogy az építési beruházások befejezését követően a zöldfelület aránya nem lehet ennél kevesebb. De az is rejtély, hogy a 2015 áprilisában végre elkészült, 6 358 fát tartalmazó fakataszter adatait hogyan tartalmazza a fenti, bizonyára 2014-ben meghatározott 75 Mrd-os érték.

Ugyancsak a beszámolóból tájékozódhatunk arról a rendkívül kényelmes helyzetről, melyről bizonyára sok gazdasági társaság vezetője és pénzügyese álmodozik – a Városliget Zrt –nek 2014. december 31-én több, mint 2,7 milliárd Ft bankbetétje volt. Ez még akkor is jelentős összeg, ha levonjuk belőle az 522 M Ft-os kötelezettséget. Ekkora összegből már az MNB is tudna venni valamit… Ezt a pénzbőséget a pénzügyileg kiutalt, de még el nem költött működési és fejlesztési támogatások, azaz az adófizetők, illetve a költségvetés tették lehetővé… Mindez különösen érdekes például a szintén az EMMI gondjaira bízott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 4,6 Mrd-os közműtartozásának fényében... Sem a beszámoló, sem a Városliget Zrt. hivatalos oldala nem tartalmaz összesítést a 2015-ben tervezett szerződések és munkák pénzügyi ütemezéséről, de a fellelhető dokumentumok alapján az augusztus 14-ig megkötött 2015-ös szerződések értéke 3 Mrd Ft. A 2014-ről meglévő 2,4 Mrd támogatás mellett 2015-ben kapott 2,2 Mrd támogatás ezt is bőségesen fedezi – bár még nincs vége az évnek.

A Városliget Zrt nemcsak kedvező likviditási helyzetével tűnik ki az általánosságban pénzhiánnyal küzdő közfeladatokat ellátó társaságok közül, hanem eredményességében is. 2014-ben – természetesen adózás után – 41 M Ft-os eredményt ért el. Mindezt úgy, hogy 276 M Ft.-ot költött a zöldterület fenntartására és karbantartására, de jutott megfelelő jogi képviseletre is 37,9 millió, könyvelésre és könyvvizsgálatra 15 millió, és a PR és kommunikációs tevékenységre is 15 milliócska. Ezen számok után nem meglepő, hogy a nyilvánosságra hozott adatok szerint a 8 fős statisztikai létszám mindösszesen 74 M Ft-os bérrel volt kénytelen kihúzni a 2014-es évet, ami fejenként és havonta csak 775 ezer Ft átlagban. Sajnos sem a beszámoló, se a Városliget Zrt. honlapja sem tartalmaz arra vonatkozó adatot, hogy ez tartalmaz-e (az eredmények tükrében természetesen „megérdemelt”) prémiumot.

 2015-ös szerződések Városliget Zrt.

Szerződés értéke: nettó M.Ft.

 

Városliget

komáromi Csillagerőd

Szabolcs utca OMRRK

Információs kiadvány készítése 5 × 100.000 példányban.

             15,0   

 

 

Lőszermentesítés 2016.06.30-ig

             20,0   

 

 

Előzetes építészeti program a Közlekedési Múzeum teljes körű rekonstrukciójához.

             20,8   

 

 

Közmű, közlekedés és garázsépítés mérnöki feladatok előkészítése 2015.07.06-ig

             21,0   

 

 

Tervezésmenedzsment 2015.05.31-ig

             21,5   

 

 

Városligeti Park rehabilitációja / mérnöki

             32,3   

 

 

Közművek és közműkiváltások projekt

             40,1   

 

 

Magyar Zene Háza létesítmény / mérnöki

             77,5   

 

 

Néprajzi Múzeum létesítmény / mérnöki

          142,5   

 

 

Magyar Zene Háza tervezés, tervezési dokumentáció, utazási költségtérítés

          780,0   

 

 

Komáromi Csillagerőd létesítmény műszaki ellenőrzés

 

         54,9   

 

Komáromi Csillagerőd létesítmény / mérnöki

 

         59,5   

 

Komáromi Csillagerőd létesítmény lebonyolítás

 

       109,7   

 

Csillag erőd műemléki rekonstrukció előkészítés 2015.nov 30-ig

 

       145,9   

                 -     

Csillag erőd kiviteli terv

 

       287,5   

 

Terület előkészítés, bontás, fakivágás stb Szabolcs utca OMRRK

 

 

          135,3   

OMRRK létesítmény /mérnöki

 

 

          135,5   

OMRRK létesítmény / mérnöki

 

 

          382,1   

OMRRK Szabolcs utca tervezés és tervezői művezetés

 

 

          550,0   

Összesen: 3 030,9 M.Ft.

1 170,6

657,4

1 202,9

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr467719736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hagyjuk már ezeket a Sorosék által támogatott "civileket". Karácsony pedig egyszerűen politikai tőkéjét kovácsolja.
@♔bаtyu♔: Ez ugyanaz a soros aki a viktorkádat is támogatta?
a civilek meg azok akiknek vikiék 2010-ben a kétharmadot köszönhették?
Mi is épült Demszky 20 éve alatt?
@ogli dzsí: 2015 ben ez a legfontosabb kérdés. Meg az, hogy mi épült I. Ulászló mittudomén hány éve alatt.
Egyébként néha jobb ha inkább nem épül semmi.
@erol: Azért mondom, mert a pesti proli vagy azért nyivákol, mert semmi nem épül, vagy azért, mert igen.
@erol:
De ki dönti azt el? Budapesten minden építkezés előtt volt olyan, aki szerint ne...

...aztán lehet, hogy jobb lenne Buda helyén a romantikus, dzsumbujos hegyek, másik oldalon meg a mocsaras madárbirodalom...
...de én speciel így jobban szeretem...
Szerintem a Városliget múzeumi negyeddé történő átalakítása alapból faszság. Tele lesz a város eleve kevés közparkjának egyike még jobban turistabuszokkal, amik a légkondit és ezzel a motort járatva fogják várni a turistákat. Szerintem már innen sem kell folytatni. A másik, ha a turisták félnap alatt megnéznek mindent egy helyen, akkor mi lesz a vendég éjszakákkal.
Szóval ez az egész "projekt" csak arra jó, hogy a Felcsúti Focialista haverjainak a zsebét vastagon megtömhesssék ezzel is, ha a stadionok és a vasútak nem voltak elegek.
süti beállítások módosítása