BREXIT: az unió foga fehérje

2016.06.29. 07:00 Döry L.

children1f89b7bec-6f30-4de7-ad8b-1ade3a762fda-large_trans_h0frgkbgcmujfcevwxaapqhpr1-wkgh2-n_fwbs1o9i-large_trans_2oueflmhzzhjcyuvn_gr-bvmxc2g6irfbtwdjolshwg.jpg

Illusztráció: politikailag megfelelően gondolkodó angol gyermekek a népszavazás pedagógiai célú iskolai eljátszása alkalmával.

Mottó: „van olyan szar minőség, amivel nem lehet sorsközösséget vállalni, egyszerűen mert a hülyeség, kivagyiság, cinizmus, felelőtlenség egy szint felett veszélyezteti a biztonságunkat, a jövőnket, a tulajdonunkat, az egész életformánkat. (…) erről szólt a brexit kampány, erről szól orbán is, le pen is, meg az összes többi szemétláda. evvel a mentalitással nincs mit alkudozni, tárgyalni, kompromisszumot kötni. ezt el kell hallgattatni.”Via

A szavazást követően, a Brexit-ellenes közvélemény kialakítása során a rituális közös gyűlölködésnek különböző célpontjai jelennek meg: a demokrácia, a népszavazás intézménye, a britek mint nép(?), az alacsonyabb társadalmi státuszúak, az iskolázatlanok, az öregek, a hülyék stb.

A nép megbélyegző és lealacsonyító bemutatására fogékony az EU-párti, liberális, kelet-európai középosztály, hiszen a saját ideológiájának visszatükröződését találhatja meg benne.

A kilépést világszerte felháborodva és hiszterizálva tálalja a nyilvánosság. Az a tény, hogy a BREXIT-ellenes közvéleményt a szemünk előtt, a legkevésbé sem finom eszközökkel gyártják le, arra utal, hogy nem volt B-terv. Most a népszavazás eredményének semlegesítése a cél.

A népszavazás figyelmen kívül hagyásának módjait is lelkesen találgatják: a parlament törvényalkotása, új választások, ahol egy BREMAIN párt kapna többséget, az uralkodó, vagy a skót parlament vétója, a tárgyalások elhúzása, új népszavazás stb.

A módszerek számbavétele az EU 2008 óta föl is erősödő tekintélyelvű, voluntarista hatalomgyakorlása felé mutat:

Még még még! »

Pukli és a foci

2016.03.20. 11:46 énnemvagyok?

Uniszónóban Puklizik a 444 és a mandiner a március 15-i pedagógus-tüntetés kapcsán. Kritizálni persze lehet, na de mi értelme van egy pár hete-hónapja alakult, nem politikusokból, hanem felháborodott, elkeseredett emberekből álló mozgalmon álságosan számon kérni, hogy miért nincs távlati politikai stratégiája? Mi értelme van számon kérni egy dühös tanáron, hogy nem célszerű a miniszterelnöktől krétát kérni? Mi értelme lenne (lett volna), ha Pukli István szeretettel meghívja Tóbiást, Gyurcsányt, Schiffert vagy netán Vonát, hogy patinás neveikkel adják meg a hiányolt fajsúlyt a mozgalom első padsorának?

Amíg a palettán csak teljességgel elfogadhatatlan színek vannak, addig az ember nem fest, mert kárba vész a vászon. Különben is, a vásznat rég ellopták úgyhogy a sok rikító narancssárga, vörös és barna festék az üres keretre meg a körülötte állók arcába fröcsköl.

Orbánt azon a lejtős focipályán, amivé a magyar politikát tette, a saját maga által írott és folyamatosan újraíródó szabályok szerint nem lehet legyőzni. Ráadásul Orbánék – sőt, sajnos úgy tűnik, ellenségeik közül is sokan – azt a jogot is fenntartják, hogy  az ellenzék csapatát is ők válogassák ki. Aki azt gondolja, hogy a Fideszt le tudja győzni a bukott baloldalból és annak esküdt ellenségeiből, a cukisodó nácikból meg a magát ezektől távol tartani igyekvő, de a játékban mégis részt vevő Lehet más a Foci Politika játékosaiból álló csapat, az súlyosan téved.

Még még még! »

A kockás inges profik

2016.02.20. 10:00 Döry L.

Az oktatási tüntetés kockásinges kampánya, megtámogatva a nyilvánosságipartól (itt, meg itt), bizonyítja, hogy ez egy professzionális akció, professzionális médiatámogatással.

Pukli István Bowie-es videója is a médiához értő készítők keze nyomát mutatja, jól aknázza ki a nemrég elhunyt zenész apropóján föléledt Bowie=menőség képletet, ugyanakkor egyszerű és átélhető üzeneteket közvetít, amilyeneket a politika szokott.

A kockásingek „spontaneitásáról” eszünkbe juthat a Wag the Dog című film „shoe tossing” spindoktorilag odagondolt cukisága is.

Eközben az oktatásban általános élmény a válság, csakúgy, mint amikor még én jártam iskolába. A romló teljesítményt bizonyítják a kilencvenes évek óta romló PISA és OECD felmérések, meg az erre adott szokásos pánikválaszok.

Ám a pedagógusok követelései mintha nem kínálnának semmit ennek orvoslására, csupán a hivatásrend korábbi privilégiumait (igazgatói mindenhatóság) állítatnák vissza, „autonómia”címén. Az intézményi autonómia is az egyik oka volt az egyenlőtlen oktatási minőségnek. Az elitként elhíresült helyek behúztak mindent: tanárt, "gyerekanyagot", fejpénzt.

Még még még! »

Holokausztfilm-e a Saul fia?

2016.02.04. 08:30 Döry L.

_sonofsaul_makingof_001.jpg

 

A Saul fia költői és intenzív alkotás. 

De minden ízében klasszikus holokausztfilm. A film alkotói és az értékesítési ipar sugalmazása ellenére.

Holokausztfilm, mert megerősíti azt az elbeszélést, hogy a népirtás lényege Auschwitz. Valójában még több üldözött, döntően sok zsidó pusztult el a Birodalom keleti végein, a Szovjetunió területén, közvetlenül a hadműveleti területek mögött. Itt nagyobb területen és hosszabb ideig, hagyományos módszerekkel (golyó, tömegsír) zajlott a pusztítás. Lágerfilm van egy tucat. És a Saul fia is a népirtás ilyen filmiparilag túlterhelt helyének állít emléket. Az alkotókat ugyanakkor az igazolja, hogy a magyar zsidók döntő módon Auschwitzban pusztultak el.

Emberi arc?

A film klasszikus lágerfilm, mert az áldozatok áldozatok maradnak. A főszereplőt jobban érdekli a vallási előírás megtartása, mint a SK lázadás sikere. A reális ellenszegülés helyett egy transzcendens és individuális küldetés mozgatja, akár a társai sikerét is kockáztatva. Eközben a megsemmisülésre szántak, mintha a film szempontjából is elmosódóak és személytelenek lennének.

Még még még! »

Köln után

2016.01.15. 08:50 Döry L.

Bármilyen ironikus, a bevándorlási vita teremti meg az európai nyilvánosság „közös piacát”, a sajtótartalmak „szabad áramlását”. Most egész Európa ugyanarról chatel. De mit? Mert ez a vita nem a témája és a résztvevők hiedelmei miatt érdekes, hanem mert egy olyan konfliktus felé építi az utat, amely Európát az eddigieknél is jobban meggyengíti. Ebben a „rapefugee”, a „Merkel”, a „Fico/Orbán” mind ugyanazt a végzetet teljesítik be.

thumb.jpg

Wilkommenskultur?

A média nem naivitásból, szívjóságból, vagy butaságból képviselte a Wilkommenskulturt. És nem azért, mert nem ért a propagandacsináláshoz. Hanem, mert a valóságidegen szöveggel provokált. Ezek után a korrekció is csak olaj a tűzre. Európa mindkét húzással közelebb kerül egy etnikai konfliktushoz.

Nők, melegek?

A nyilvánosságba betolt feminizmus, LMBTQ, safe space stb. ideológiai karikatúrák, nem a nőket, vagy a szexuális kisebbségeket szabadítják föl. Csak lehetővé teszik, hogy jó helyzetű, középosztályhoz tartozó csoportok - akik ilyen ideológiákat hordoznak – követeljék a kisebbségeknek járó előnyöket. Közben szexuális kategóriákkal elfedik az osztályokat és a hatalmat. Persze azt ígérik, hogy az osztályviszonyok konkrét kifejeződését és móduszait írják le, de az eredmény magáért beszél. Minálunk ezek a nemi ideológiák az ismert séma szerint a Nyugat felsőbbrendűségét igazolják a primitív Kelet fölött.

Köln

Köln után a bevándorlási és a szexuális témák közös vitában csatlakoznak egybe: A rasszok közötti szexuális erőszak, terméketlen és elnőiesedett Nyugat, potens Kelet stb. erőszakos mítoszai kelnek életre. Ráadásul olyan mítoszok ezek, amelyeket minden fél (muszlimok, szélsőjobb, liberálisok) különböző előjellel, de oszt.

Még még még! »

A világ 13. legmenőbb dolga lett az Airbnb miatt kiszorulni az albérletünkből

2016.01.14. 07:00 Tékás Lacika

airbnb.jpg
Ez valami olyan extrán cool irónia, hogy én nem érthetem, vagy a 444-es akiraly tényleg ünnepli az Airbnb erzsébetvárosi robbanását az "A VII. kerület a 13. lett a legcoolabb helyek világranglistáján" című cikkében?

"Ha abból indulunk ki, hogy airbnb-zni cool, és az alkalmazást cool arcok használják, akkor azt is levezethetjük, hogy ezzel tavaly a VII. kerület a világ 13. legcoolabb helyévé vált. Az előző évhez képest 145 százalékkal nőtt az itt lekötött szállások száma. Ezzel ugyan messze elmarad a bulinegyed a világranglistát toronymagasan, 7000 (hétezer) százalékos, vagyis hetvenszeres növekedéssel vezető Osakai negyed, Chuo-ku mögött, pedig ott aztán tényleg csak egy szamurájvár van, nem a Központ!"

Még még még! »

2015 legszebb magyar bölcsességei és szólásai

2015.12.31. 07:30 Döry L.

orr_mate_jottem_fa_ugyben.jpg

 

fladol

Aktivista először csak nem posztolt több menekülteset, majd hetekre eltűnt a közösségi oldalakról, később törölte is magát. Nem bírom, amit az emberek a falamra floodolnak - magyarázta barátjának, Civilnek.

gyakori

Emberek, ti mit mondtok, azoknak a barátaitoknak, akik szerint Orbán áruló, mert Konrád György kiállt melette? FONTOS!

válaszok

sajnos még nem érkezett válasz

 

drónja

A szőke operatőrnő lobogó hajjal gesztikulált; a pilóta megdöntötte a helikoptert, hogy a stáb felvételeket készíthessen a berohanó emberekről. Ám a jobboldali netes tévé drónja olyan közel manőverezett, hogy el kellett hagyniuk a területet.

rácsa

A pilóta a rácsapás gyakorlását követően a kantinban megpillantotta a nagykövetasszonyt. Kisebb, ráncosabb, rosszabb fogú és vékonyabb szálú hajú volt, mint a mormon kápolna bejárata melletti képen.

odanyúl

A nagykövetasszony a hadgyakorlat megtekintése után beült az egyik gép pilótafülkéjébe. A fénykép kedvéért sisakot is vett. Miközben segített becsatolni az öveket, egy katona odanyúlt. Úgy néztek egymásra, hogy lehessen véletlen is, és szándékos is.

gyűlik

Az egyetemi hallgató kiposztolta, hogy ő liberális és nem tehet róla, de utálja a vidékieket. Nyomott egy entert és nézte, ahogy gyűlik a lájk meg az anyázás.

további

A varsói képviseleten dolgozó gyakornok dobta be az ötletet, hogy indítsanak egy oldalt és fordítsák le lengyelre az index, a hvg és a 444 írásait. A gyakornok a kávészünetet követően már nem vett részt a megbeszélés további részén.

lehajt

A stúdióban Trump egy trumpos bögréből iszogatta a híg, mogyoró ízesítésű löttyöt. Miközben bele akart olvasni a republikánus telefonjába, Clintonné véletlenül belepottyantotta a brossát az ellenfél kávéjába, Trump egy húzásra lehajtotta az adagot. Napokkal később a twitteren posztolt képeket és támogatói nagy része elpárolgott.

italt

Egy dél-koreai nyugdíjas a parkban energiaitalt árult, amikor egy magyar turista odalépett hozzá. Penis!? Park? Where? Dick? Park? Where?

külön történet

Külön története van, hogy végül, hogy valósulhatott meg - mondta vállára vetett farmermellényben a megyei jogú város képtárában a félig sárga bajszú igazgató.

 

Még még még! »

Karácsonyon innen, Ákoson túl

2015.12.23. 12:18 Fent és Lent Vendégszerző

A karácsonyi készülődés még mindig a nőket terheli inkább, így megpróbáljuk röviden összefoglalni az elmúlt hét szinte társadalmi vitának is értelmezhető elemeit.  Az, hogy kinek milyen nő tetszik – egyéni ízlés, a nők egyenjogúsága viszont nem vélemény kérdése, hanem alapérték, melyet sok grandiózus okmányban leszögeztek már, köztük a magyar Alaptörvényben is. A nők jogai, önrendelkezésük nem vitathatóak el – aki megteszi, számoljon a következményekkel. És ez nem véleménydiktatúra, hanem értékek mentén történő választás. 

 

 

 

karacsony_1.jpg

Még még még! »

Árpi, a hős kamionos

2015.12.08. 13:49 lapulevel

Már hárommillóan nézték meg Jeddi Árpád Levente videóját. A sofőr vezetőülése mögül hosszan filmezi a Calais-ba tartó autópályán gyűrűző menekültek tömegét, és egy feszültebb pillanatban a vonulók felé rántja a kormányt. A kamion vezetőjét napokon belül elbocsátották, a vele szimpatizálók Facebook-csoportja már közel 30 ezer főre dagadt.

 arpi.jpg

Az eset címlapsztoriként szerepelt több felületen is, a Blikktől a BBC-ig rengeteg újság és hírportál foglalkozott vele, a cégénél még csak próbaidős dolgozót kirúgták és egy V. kerületi fideszes képviselő feljelentette a rendőrségen. A sofőr Facebook-profiljára áradnak a támogató kommentek, a kamionok.net szolidaritásra szólít fel, a hunfoglalo.hu pedig reklámbevételei felét ajánlotta fel Árpinak. Létrejött a “Kiállunk Á. Levente Jeddi mellett” Facebook-csoport is, amely folyamatosan növeli követői számát. A “kár, hogy nem tapostál rájuk” és “atomot a Perzsa-öbölre”-kommentek mellett rengetegen biztosítják támogatásukról (és családjuk támogatásáról) a kamionost. Magyar és francia sofőrök kommentelnek a calais-i lehetetlen helyzetről, miközben maga a sofőr is a félelmet és pszichés nyomást jelöli meg tette okául. A kamionosok sok szempontból a kialakult helyzet áldozatai.

Még még még! »

Migránskvóta=röghöz kötés

2015.12.04. 07:00 Döry L.

behodolas.jpg

Behódolás?

A migrációs válságot a jobboldaltól a liberálisokig kultúrák összeütközéseként látják. Persze, eltérő kultúrák lépnek érintkezésbe, ám ez az értelmezés mégiscsak politikai értelmezés. Ennek egyik változatában a migrációt ellenző kelet-európai országokat buta fasisztáknak mutatják be, miközben a fejlett Nyugat képes felismerni a bevándorlásban rejlő gazdasági érdekeit.

Csakhogy az európai központ és a peremvidék gazdasági érdeke eltérő.

A migrációs válságnak fontos oldala, hogy munkaerőként is számba jöhető populáció települ be Európába. A huszadik században – mutatis mutandis – már volt ilyen. Az ötvenes-hatvanas évek „fordi”, „jóléti”, „keyenesi”, „teljes foglalkoztatáson alapuló” kapitalizmusa (tőkéscsoportjai és politikai vezetői) vonzotta be a dél-európai, maghrebi munkaerőt. Ez akkor a tőke és munka harcában a tőke győzelmét jelentette, hiszen a szakszervezetekkel védett észak-európai munkaerő leértékelését hozta el a betelepülő versenytársak megjelenése.

A hetvenes évektől ez a munkaerővonzás lehanyatlik, hiszen az olajválságot és a Volcker-sokkot követően a tőkés felhalmozás következő szakaszában a termelés harmadik világba (később kis részben Kelet-Európába) történő kitelepítése a meghatározó.

Az 1990-2004-es integrációs folyamatban Kelet-Európa a világgazdaságba maga is olcsó munkaerejével integrálódik. Egyrészt saját munkaereje migrál Nyugat-Európába, ez inkább Lengyelországra vagy Romániára jellemző, másrészt a tőke települ be termelni (a térség eladósodását követően a működőtőke-beáramlásra építő modell), részben a privatizált kapacitások átvételével, részben „zöldmezős” beruházások keretében (Szlovákia, Magyarország).

A modell a betelepült tőke exportképességére támaszkodva a külkereskedelmi mérleg többletére épül, másrészt pedig függ a nyugatról hazautalt jövedelmektől. A rendszer a munkaerő tudatos alulértékelését nevezi versenyképességnek. Ott, ahol az alacsony bérek miatt a munkaerő elvándorol, Nyugat-Európa és az onnan idetelepült munkaadó akár versenyezhet is a munkaerőért (lásd "hiányszakmák", "munkaerőhiány", "túl alacsonyak a bérek").

Verseny és röghöz kötés

roghoz-kotes-320x212.jpg

A  most Európába érkező populáció egy része azokban a szektorokban lenne foglalkoztatható, melyekre Kelet-Európa gazdasági profilja épül.

Még még még! »