Állandó plakátkiállítás

2009.11.06. 15:00 gorbacsov

Mi a közös Sao Pauloban, Lanzarote szigetében és Budapest XVII. kerületében?

A helyi szervek tiltják az óriásplakátok kihelyezését. A hirdetők persze nem örülnek, de talán néha a közérdek és a városkép oltárán is áldozni kell. Áldozati jelöltekben sajnos nincs hiány, nem tudunk úgy megtenni száz métert tetszőleges magyar városban, hogy ne ütköznénk hirdetésbe. Miért ne lehetne minden város plakátmentes?

 A „clean city movement”-ként aposztrofált mozgalom akkor kapott nagy lendületet és ismertséget, amikor Sao Paulo, a világ egyik legnépesebb városa betiltotta az összes közterületi reklámhordozót 2007 január 1-jétől kezdve. Az óriásplakátok, épülethálók, szórólapok mind eltűntek. Lett is nagy felháborodás a reklámügynökségek és az üzleti körök részéről, féltették a kenyerüket, joggal. A lépést az váltotta ki, hogy a városban látható mintegy 13 ezer óriásplakát nagy része illegálisan volt kint, a szabályozás mit sem ért.
Az általános tiltásnak szép hagyományai vannak az államok szintjén a vadkapitalizmus hazájában is: Hawaii 1927, Alaszka 1959, Vermont 1968, Maine pedig 1979 óta tiltja az óriásplakátokat. Maine például akkora, mint Magyarország, mégis működik a gazdaság. Valahogy csak alkalmazkodtak a helyzethez.
 
A brazil lépést ellenzők érvei közt szerepelt, hogy a fogyasztóknak reklám nélkül kevesebb információ áll rendelkezésére a vásárlás előtt. A magyar fogyasztókra éppenséggel ráférne egy kis tudatosságra nevelés, a reklámok sokszor ez ellen dolgoznak. Azt vesszük, amit sulykolnak. Ha utánanézünk a dolgoknak, kicsit jobban megismerjük a piacot, talán kevesebbszer vernek át.
 
Kedvenc mondatom a sao pauloi önkormányzati szavazáson a 46 képviselő közül egyedül nemmel szavazó Dalton Silvano szájából hangzott el: „A reklám művészeti és egyben szórakoztatási forma, amely segít a magányosság és unalom enyhítésében, ha épp vezetsz vagy sétálsz.” Persze, egy kiló narancs roppantul szórakoztató, a magenta plakát pedig maga a művészet. A reklámok világán kívül nyilván mindenkinek unalmas és magányos az élete.
 
 Kevésbé lenne idegesítő a jelenség, ha tényleg lenne ezekben hirdetésekben ötlet és kreativitás. De nincs. Unalmasak, sablonosak, csúnyák. Ömlik a reklámzaj, hiába próbálnak, ebből sehogy sem fognak kilógni a hirdetők. Talán ha üres felületekkel nyomulnának.
Tessék, egy ötlet: kedves hirdető, fogyasztóként értékelnénk, ha szponzorálnál sok üres felületet a városban. Vagy tényleg szép dolgokat, óriásplakáton. Az MKKP tudtommal nem eladó. Ne csak a Lövölde téren legyen lehetősége a művészeknek megmutatniuk magukat.
 
 
A sok-sok óriásplakátnak csak egy része van kint törvényesen, nem beszélve a mindent ellepő autóiskolai, lakáshirdetős és egyéb plakátokról. Nem hinném, hogy mindegyikre van közterület-használati engedély. Mindenekelőtt be kéne tartatni a létező előírásokat, ez az, amit sokszor elfelejtenek, és egyből szigorítani akarnak. A jelöletlen, közterületi óriásplakátok ellen lépett fel a múlt hónapban Rákosmente (Bp., XVII. kerület) önkormányzata, célul tűzték ki az illegális táblák felszámolását. A Budapesti Városépítési Keretszabályzatot kihirdető 47/1998. (X. 15.) Főv. Kgy. rendelet (a továbbiakban: BVKSZ) 11. § (3) tiltja a főútvonalak mentén óriásplakátok elhelyezését, a XVII. kerületi városrendezési szabályzat (KVSZ) még szigorúbb ezen a téren:
 
  1. Közterületen hirdető-berendezés, egyéb reklámhordozó nem helyezhető el.
  2. A területen csak az építési terület takarására szolgáló és meghatározott időre, de legfeljebb az építés idejére engedélyezett legfeljebb DIN A0 méretű reklámhordozó helyezhető el.
Vezessék be mindenhol! Le az óriásplakátokkal!

 

P.s.:Aztán ha nincs óriásplakát, lesz több szórólap, DM levél, az meg nem jó. Valódi kreativitásra kényszerítő intézkedéseket kellene hozni, ami tényleg szórakoztat és főleg belesimul a városképbe. Amibe jelenleg például Budapesten bármi belefér, hosszú távon azonban mégis csak cél az egységesség. De nehogy már az egyforma autósiskolai plakátok jelentsék az egységes városképet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr431504443

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Földosztást a Szíriuszon! – Beszélgetés Kovács Gergővel, az MKKP alapítójával 2009.11.23. 17:56:17

Ha most vasárnap lennének a választások, bekerülne-e a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) a parlamentbe? A kampányt valószínűleg megnyernénk, a választást valószínűleg megint elcsalnánk, mint 3 éve, és megint nem vennék figyelembe a Szíriuszról késve ér...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Támogatom. Van internet, postaláda spam, aki akar tájékozódhat, de legalább ne zavarja az embert az utcán is a spam.
a 2.ker KVSZ is tiltja. évi 1-2ezer ügy van az óriás-reklámtáblák ügyében
Hasonlóan tiltanám a közterületi mozgóárusok csingilingijét is. Ráadásul ezeket kénytelen vagyok meghallani, míg a plakátra legfeljebb nem nézek rá.
engem az óriás plakátok kevésbé zavarnak, mint a szórólaposok!!! az valami eszméletlen nagy pazarlás....
pont erre gondoltam, amikor ma mentem-jöttem a Budaörsi úton. Az a sok ronda gané mocsok, ami ott reklámokból ki van rakva...

Bár nem tudom, megengedhetik-e magunkak az önkormányzatok a bevételkiesést, pláne az ingatlantulajdonosok. Egy homlokzatfelújítás például hirdetőháló nélkül kereken a duplájába kerülne. Nagy lakótelepi házak is nagyon jól kaszálnak a tetőről, ház oldaláról messzire látszó reklámokkal.

Gondold el azt az Őrmezői házat a fundamenta óriásplakáttal a tetején, ha hirtelen betiltaná az önkormi az ilyesmit, duplájára emelkedne náluk a közös költség, és elmennének meglincselni a molnárgyulát.
Én is betiltanám az összes óriásplakátot
tiltsuk be inkább az embereket, dupla haszon:
-egyrészt kapsából nem lesznek hülye marketingesek
-másrészt nem lesz kinek hirdetni se

gyíkok...
az óriásplakátoknál zavaróbbak a random felragasztott/féligletépett flyerek és egyéb rendetlen hirdetések... bár az is tény, hogy egy korlátozó szabályt betartatni óriásplakátok esetén a legegyszerűbb betartatni (azok kihelyezése kevésbé barkács módszerű, mint a többieké, blabla...)
süti beállítások módosítása