Mindennapi Alinsky-nk IV. - Ne félj a konfliktustól

2009.12.09. 08:00 Fent és Lent

Alinsky: Az általános félelem a konfliktustól és a konszenzus és az alkalmazkodás hangsúlyozása tipikus értelmiségi fecsegés. Hogyan érnél el konszenzust konfliktus nélkül? Valójában a konfliktus alapvető része a nyitott társadalomnak. Ha a demokráciát zenei darabként próbálod elképzelni, akkor a fő motívuma a disszonancia harmóniája lenne. Minden változás mozgást jelent, a mozgás súrlódással jár, a súrlódás hővel. Konszenzus csak egy kommunista vagy fasiszta totalitárius államban van.

 

Az én ellenérzésem a konszenzusos politikával szemben azonban nem jelenti azt, hogy elutasítanám a kompromisszumot. A valóságos világban nem lehetséges totális győzelem. És a valóságos világban a jó dolgokat általában rossz motivációból csinálják meg. Nem azért nyertünk a Woodlawn negyedben, mert az establishment hirtelen morális megújulást élt át, és nyitott a feketék felé; azért győztünk, mert sarokba szorítottuk őket, és ott is tartottuk őket, amíg úgy nem döntöttek, hogy olcsóbb és kevésbé veszélyes lesz engedni a követeléseinknek, mint folytatni a harcot.

 

Emlékszem, egyszer részt vettem egy ebéden nagy cégek elnökeivel, akik „meg akarták ismerni az ellenségüket”. Az egyik hozzám fordult: „Saul, személy szerint rendes fickónak tűnik, de miért tekint mindenre a hatalom és a konfliktus szemszögéből, ahelyett hogy a jószándék, a józan ész és az együttműködés szempontjából közelítene?” Azt feleltem: „Nézze, amikor majd az Ön és a cége a jószándék, a józan ész és az együttműködés szerint közelít a versenytársaihoz, ahelyett, hogy torkon ragadná őket, követni fogom az Ön példáját.” Hosszú csend volt az asztalnál, és nem merült fel többé a téma.

 

Részlet az 1972-es interjúból

 

A sorozat többi része:

Mindennapi Alinsky-nk X. - A középosztály boríthatja lángba az országot

 

Mindennapi Alinsky-nk IX. - "Szerettem fogdában lenni"

Mindennapi Alinsky-nk VIII. - "Nem találtak el, és én sem őket, amikor visszalőttem, bazmeg"

Mindennapi Alinsky-nk VII. - Hogyan győzz meg egy papot

Mindennapi Alinsky-nk VI. - Az elit haragja segít

Mindennapi Alinsky-nk V. - A radikálisok 12 szabálya

Mindennapi Alinsky-nk III. - A rettegett szarósztrájk

Mindennapi Alinsky-nk II. - Az meg ki?

Mindennapi Alinsky-nk I. - A 4K! és Alinsky

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr921580535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KÖzben észrevettem, hogy már van 4. rész is. Még! :)
JÓ!

azt hittem azt fogja mondani a jószándékésegyüttműködésre, hogy próbálja ki miszter alulról
Nem figyeltem vagy lemaradtam, de mi ez a Woodlawn negyed-sztori? Bocs.
@StopSzmog: nem maradtál le, csak kicsit úgy szerkesztjük ezt a sorozatot, mintha valami európai művészfilm lenne, szóval jön az majd később.. :))
süti beállítások módosítása