Vagy a West Balkán, vagy a Noise Night Life hazudik

2011.01.16. 19:00 baum

Nem állunk be azoknak a sorába, akik hisztériakeltésre használják fel a tegnap éjjel a West Balkánban történt tragédiát. Meg kell várni, hogy a felelős szervek pontosan megállapítsák, hogy egyáltalán mi történt, mi vezetett három fiatal lány szörnyű halálához, és ezért kik a felelősek.

Ami tény, hogy a West Balkántól kibérelte a helyet a Noise Night Life a rendezvényre. Minkét fél hivatalos kommünikét adott ki, és ebből kiderül, hogy valaki nagyot hazudik. Nyilván félelemből:

Noise Night Life:
A West Balkán épületét Skála Metro hozzányitott termeivel együtt erre a rendezvényre bérbe vettük a hely üzemeltetőitől, amely megállapodás IX. pontja az üzemeltető cég külön kérésére azt tartalmazza, hogy az eseményen a portaszolgálatot kizárólag a saját portaszolgálatuk láthatja el, amely felelős a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért, és a rend folyamatos fenntartásáért az épületen belül és az épület előtt egyaránt. Ezeket a szolgáltatásokat a helynek fizetett bérleti díj is tartalmazta, a ruhatár biztosításával és kivitelezésével, illetve a szokásos költségekkel, mint áram, fűtés stb. együtt.

West Balkán:
A szombat éjszakai alkalmi rendezvény nem a West Balkán által szervezett rendezvény volt.
A rendezvény szerződés szerinti lebonyolítását a  Noise Night Life szervezői saját személyzettel, saját eszközökkel végezték.
A  rendezvényre kötött szerződés értelmében a  jegyértékesítést és a létszámkontrollt is a Nois Night Life  végezte.
 

Az biztos, hogy a West Balkán nem rendelkezett érvényes működési engedéllyel, ami minden valószínűség szerint a West Balkán felelőssége. A Noise Night Life pedig saját bevallása szerint a vendéglátásért felelt:

A Noise Night Life csapata az operatív feladatok közül a rendezvény programjáért, a hang- és fénytechnika kivitelezéséért felelt, a partner cége pedig a vendéglátásért és az ahhoz szükséges engedélyek biztosításáért.

Ami bizonyos, hogy tömegében adtak el alkoholtartalmú italokat bőven 18 év alatti fiataloknak. Már csak ezért is súlyos büntetést érdemelnek.

Az, hogy melyikük hazudott, melyik cég felelős a biztonságért nagyon nyilvánvalóan ki fog derülni a rendőrségi vizsgálatból. A szerződésből bebizonyosodik. Csak bízni tudunk benne, hogy a bűnös olyan precedens értékű börtönbüntetést kap, hogy belerohad. Addig is próbáljunk higgadtan reagálni a szörnyűségre, már csak az elhunyt lányok családja érdekében is.

 

UPDATE:

Az esti sajtótájékoztatón a budapesti rendőrfőkapitány elmondta, hogy a 10 fős biztonsági szolgálatot a bérbeadó biztosította. Úgy tűnik, a West Balkán hazudik.

fotó: Index

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr392588427

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kelet-Balkán 2011.01.16. 23:20:55

A hír: Öt ember őrizetben a szombati tragédia miatt. Egy mondatban: Szánalmas a módszeretek csicskák, csak mert a nagyvezéretek úgy kéri, ti máris eredményt produkáltok, pedig még a körülmények sem tisztázottak.

Trackback: Történjen bármilyen tragédia, cigányozni mindig lehet 2011.01.16. 20:46:14

Tényleg sokkoló mindaz, ami a West-Balkánban történt, akárkit terhel is a felelősség, ami nyilván az elkövetkező napok, hetek vizsgálatai során fog kiderülni. Kell, hogy kiderüljön. A hazai üzleti mentalitás, a gyorsan hozzunk össze amennyit csak lehet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milyen helyes lány volt :(
azért ne tegyünk már úgy ahogy, ha egy mód van rá;

1) az alkoholforgalom kb. ugyanannyi hányadát teszik ki jelenleg az országban a talpos alkeszok, mint az underage ivó diákság (sőt, én utóbbi javára tippelnék). hogy a törvény ez tiltja, az állapot meg különböző, az már más kérdés (mint ahogy az is, hogy soha, sehol nem megoldás a betartatás megerősítése a problémára magára)
2) a noise night live törzsközönsége 14-25 között fekszik el, és ebben van nekik della
3) a pesti buliszcéna a lokális maffiák és ultrakorrupt szabályozások miatt eleve kriminális, ott van banzáj, ahol van egy rés
4) nem dörzsölt ördögökről beszélünk, hanem átlagos figurákról (vö: a wb kiadta a helyet egy jól menő bulinak, a nnl-t pár nyeletlen dídzséj szervezi, az eleve abszurd törvények rését meg kitömték papírral)

Részvétem. Pest ne attól legyen már menő, hogy nálunk a bulikban emberek meghalnak.

De akkor baszod, hova tették el a kultit, hogy van ez a csendrendelet, mi van azokkal az üres épületekkel, mi az istenért kell egy hatszáz+ fős banzájnak beszorulnia egy háromszázas férőhelyű helyre, és miért él tovább a moldovai mindenható portás a szájbaverlek Tibor biztonsági ork archetípusában?

Bocs csajok, remélem annyit elért, hogy ezzel valami megváltozik, nem csak pár embert megbasznak, mert vért kíván a közerkölcs.
ezzel egyaltalan nem leszek nepszeru, es en is csak feli gondolom komolyan, de a jelenlevok feleloseget miert nem emliti meg valki? Legfrissebb hirek szerint nem keseles aldozatai hanem a tomeg taposta oket halalra.
Vagyis a tomegben levo egyenek, akik veszhelyzetben ahelyett hogy higgadtan de gyorsan levonultak volna, inkabb vadallat modjara egymason taposva menekultek.

Ez nem ovoda, hanem szorakozohely, nem lehet mindenki kezet megfogni es kezenfogva vezetni.

Ez persze nem menti a WB-t, csak szelesiti a felelosok koret.
Most nyilatkoztak a Pinter Sanyaek, hogy a WB adta a szerzodes szerint a szekusokat.
@mement: amikor pánik van, akkor nincs higgadtság. Az egy másik elmeállapot, ha picit utánaolvasol a ilyen jellegű baleseteknek, ott jól leírják.

Fontos ismerni a helyet is a mostani állapotában, valóban egy aránylag keskeny és sok emelet hosszú lépcső köti össze az emeleteket. Minden emeleten kisebb-nagyobb kapacitású termek, összesen rengeteg ember fér el, ha mind üzemel, és mindenkinek a keskeny lépcsőn kellene közlekednie.

Jóindulattal viseltetve egyelőre mindkét szervező fél iránt, számomra ezek a kérdések merülnek fel:

- ki ad engedélyt arra, hogy olyan építészeti adottsággal rendelkező szórakozóhelyek, mint a mostani WB, a Corvintető de még említhetnék párat, adott számú embert fogadhassanak be?

- miért nincsen a szervezőknek, ahogy szerintem a legtöbb esetben nincsen, tömegkezelési ismeretük? Ez hol tanítják vajon? A fesztiváloknál a legkomolyabb biztonsági szakemberek (az igazi helyeken)tervezik meg az egészet, vészforgatókönyvestől, mindenestől, ezt nem kell egy sok száz vagy sok ezer főt befogadó hely esetében? (Én nem, nem gondolom, hogy az ostobán általánosító csendrendeletek meg tilalmak jelentik a megoldást, amit majd valami nagyokos politikus meg jegyző nulla helyzet- és igényfelmérés után kieszel.)

- Miért nem látják be a szervezők, hogy adott mennyiségű ember már nem tudja jól érezni magát, és hosszú távon igenis elpártolnak az olyan bulitól vagy helytől, ahol már lehetetlen a szórakozás a tömeg miatt?

- Engem mindig bánt az, hogy itthon olyan ritka az értelmes önkorlátozás. Hogy nem engedek be azért dupla annyi embert, hogy többet szakítsak a pián. Miért nincsen megtelt tábla?

- Részeg hatvanasok között is törhet ki pánik, de több ezer tinédzsert bezsúfolni valahova, ahol alkoholhoz is juthatnak, megfelelő menekülési útvonal nélkül, ez senkinek nem tűnt rizikósnak? Nekem sem volt 16 évesen olyan fejlett az ítélőképességem, mint most. És ettől még nyugodtan bulizzon a 16 éves, nem letiltani kell őket, csak nem mindegy, hogy a felnőtt szervezők milyen körülményeket biztosítanak neki.

Nagyon elszomorít és megdöbbent ez a történet, és én most nem elsősorban a felelősöket firtatnám, hanem az okokat. Hogy mit kell tenni azért, hogy feltegyék a szervezők a szervezés során azokat a kérdéseket, amik megakadályozhatják az ilyen tragédiákat. Mert attól, hogy a WB és az NNL vezetőit keresztre feszítjük, még nem oldódik meg a valódi probléma. Jövő héten szombaton ez megismétlődhet egy másik helyen.
@GMági: számomra ez volt a legbölcsebb vélemény, amit erről az ügyről olvastam az utóbbi 24 órában. Köszönöm!
Végre egy szellősebb blog, ahol nem tapossák egymás sarkát a kommentelők.
Részvétem a hozzátartozóknak.Ha átérezni nem is tudom a fájdalmukat, képes vagyok belegondolni, mit érezhetnek.(17 éves a fiam)
Teljesen érthető, hogy erősen foglalkoztatja az embereket ez a tragikus és - szerencsére nálunk - szokatlan esemény.Úgy néz ki, eddig senki nem tud semmi biztosat;jobb híján találgatások kapnak szárnyra,ellenőrizhetetlen,esetleg valótlan információk röpködnek.Ja, és nagy az igény a FELELŐSÖK elővadászására és megbüntetésére.
Sorolom is őket:1.a terézvárosi Önkormányzat, mert minek engedélyezi ilyen rémes szórakozóhelyek működését(ha tényleg visszavonta az engedélyt, miért nem ellenőrizte, hogy valóban bezártak-e)
2. a West Balkán emberei
3. a Noise Night Life csapata
4. a rendőrség, mert nem avatkozott időben közbe(nota bene Pintér Sándor)
5. a szülők, hogy ilyen helyre elengedték a gyereküket
6. az állítólagos pánikkeltő kopasz,késes ember
7. a társadalom egésze.
Szóval felelősben nincs hiány,sok mindenkire rá lehet húzni a vizes lepedőt.Még akkor is,ha a lányok halála nem a tömegnyomor miatt következett be,hanem valami méreg(drog) fogyasztása okozta.(ez is egy megalapozatlan,de nem kizárható variáció)
Az a helyzet, hogy tragédiák mindig voltak,vannak,lesznek - törvényekkel és rendeletekkel nem lehet leszabályozni és biztonságossá tenni az egész életet.
@GMági: Tudom milyen a panikhelyzet, ep ezert mondom hogy igenis felelosek azok is akik eszeveszett modon probalnak ilyenkor utat torni, a panik csak enyihto korulmeny, de nem felmetno.

Minden masban igazad van, a tetovel kapcsolatban kulonose, egy evet dolgoztam ott, es dobbenet mennyire magasrol tesznek minden alapveto szabalyra a tulajok, a legelemibb erintesvedelmi szabalyoktol, a tuzbiztonsagon at, a nem letezo veszkijaratokig mindenre, mert dol a le igy is.
Röviden összefoglalva: Magyarországon senki semmiért nem felelős, de a markát azt tartja.
A szervező, aki nem teszi ki a megtelt táblát.
A helytulaj, aki engedély nélkül, elemi biztonsági feltételek nélkül üzemeltet.
Az önkormányzat, aki mindezt tűri vagy éppen semmiről nem tud, amiről tudnia kellene.
A sekélyes tinik, kiknek egyetlen célja minél olcsóbban berúgni.
Szép kis társadalom.
"a 10 fős biztonsági szolgálatot a bérbeadó biztosította"

Előfordult, hogy kollégiumi rendezvényre 5-7 biztonságit kértünk (400 ottlakó, akik közül nem mindenki bulizik, átlag 100 külsős vendég, a max nem igazán volt több 200-nál). Kicsit keveslem a 10 főt...
@mement: Majdnem teljesen egyet is értek veled, egyet kivéve:
"5. a szülők, hogy ilyen helyre elengedték a gyereküket"

Szerinted a szülők mennyire tudják befolyásolni, hogy hova megy a gyerekük szórakozni? Átlag felnőtt nem ismeri azokat a helyeket, ahova a fiatalok járnak bulizni.
Te tudod, hogy milyen helyekre jár a fiad? Ha igen, két év múlva is tudni fogod?

Első körben az önkormányzatot kellene elővenni. Az mi már, hogy egy szórakozóhely hosszú idő óta azzal játszik, hogy beadja a kérelmet, majd visszavonja? Meg hogy nincs működési engedélye, de négyezer fős rendezvényre készül? Észbontó.
A ROHADT HARÁCSOLÓ KAPITALISTA SZAROK MIATT VANNAK AZ ILYEN BALESETEK.
Ilyen volt a Tavaly előtti Szilveszteri Bent égés Szigetszentmiklóson......
a hazugsag nem kizaro.
azert mert van egy ellentmondas az nem feltetelezi, hogy a tobbi allitas igaz, bar erdemes johiszemunek lenne, es igaznak elfogadni, amig mas ki nem derul.
"Vagy a West Balkán, vagy a Noise Night Life hazudik"
vagy mindketto.
@GMági: abszolut igazad van.. ezt probaltam en is hinteni a FBn, de elment a kedvem a svedkaromlas es a gyerekek hibaztatasa miatt... :-/
Isznak a fiatalok?

Elképesztő!

Hallatlan!

No, de ilyet!
"Vagy a West Balkán, vagy a Noise Night Life hazudik"

Esetleg mindkettő de lehet, hogy egyik sem. Vagy a polgármester Leila kisasszony. Esetleg a jegyző. Ki tudja?
@- Rendi -: Egyetértek mint, ebben tapasztalt szülő. Vagy bezárod a gyereket otthon , vagy kikerül a kontrollból és odamegy ahova sodorja az este.
WB vagy NNL hazudik - az állításaik nem KELL hogy ellentmondjanak.
Simán lehet a szerződés hibás, ha két pontja ugyanazt - beengedés, létszámkontroll - másik fél feladataként határozza meg. Nem lepne meg.

Mert azért az ritka, hogy valaki egy szerződésben a felelősséget magára akarja húzni szándékosan.
WB-t és a MNL-t konkrétan ugyan nem ismerem, de hasonló vándor rendezvényekkel van némi tapasztalatom. A megállapodás minden esetben közel azonos feltételekkel működik. A külsős rendezvény szervező vállalja a vendégek szervezését illetve a programok, fellépők biztosítását, a vendéglátó hely pedig kiszolgálja a vendégeket. A belépők értékesítéséből befolyt összeg a szervezőé, amiből fizeti fellépőket, illetve a hirdetések költéségét. A vendéglátóhely pedig a fogyasztásból profitál. Ez utóbbiról, még nem tapasztaltam, hogy bármely befogadó hely lemondott volna. Minden esetben saját készlettel és alkalmazottal dolgozik. Ha itt is ilyen megállapodás született, akkor nem kérdéses hogy a felelősség a WB-t terheli.
Ti nem értetek SEMMIT! Bulizni kell, habzsolni, villantani, új ruci, pláza, dokk, dizsi, ibiza, dobod a bogyókat, pörög az élet forog a pénz, haverok buli fanta mi kell még? Élj a mának, bulizz sokat, ne törődj a holnappal! Bulizni kell, aki nem bulizik, ne is éljen, csak az számít hogy jól érezd magad! Bulizzunk együtt, fiatalok vagytok, gyerünk gyerünk táncoljunk reggelig együtt!!! Nagy csöcs, nagy autó, sok pénz, csak ez számít!!
Hát azért itt sok mindenki hazudik. Tegnap az áldozatokról azt mondták, olyan nagyon jóravaló lányok voltak, akik soha, de soha nem nem jártak el bulizni, csak otthon hímezgettek.. ehhez képest amfetamint találtak az egyik vérében. Sajnálom őket, és nem sajnálnám őket jobban, ha tényleg olyan szűzmarcsik lettek volna, ahogy beállították őket. Szóval nem értem, ez a hazugság mire volt jó.
A WB-t értem. Mentik a bőrüket, az logikus.
@csib: Egyikükében. De te rögtön általánosítasz mindhármukra. Neked is annyi eszed van mint egy marék lepkének. Mint kiderült a bogyósnak semmi köze nem volt a két móriczos barátnőhöz.
@csib: Tegnap az áldozatokról azt mondták, olyan nagyon jóravaló lányok voltak...

Ahogy mondják: halottról csak jót, vagy semmit.

Nálam kevés ember gyûlöli jobban az ilyen szórakozóhelyeket, de azért nem kívánom senki halálát, legalábbis ôszintén nem.
Tegnap a tévében, az egyik riport műsorban az volt a kérdés a nézők felé, hogy elég szigorúan büntetik-e a felelősöket ilyen esetben. Szerintem nem, DE azért van mert nincs is rá lehetőség. Az egész magyar jogrendszer úgy szar ahogy van, tele kiskapukkal. Vegyék elő azt is, aki azt a szabályt hozta, hogy ideiglenesen is azonnal bármikor, bárhol lehet üzemeltetni egy szórakozó helyet nyilvántartási számmal "korlátozottan", tehát max 300 fővel. Mi ez vazzeg??? Most vagy lehet, vagy nem. Gondolom az ilyen helynek se evakuálási teve, se tűzvédelmi előírása, se semmi, mégis üzemelhet ideglenes engedéllyel, amíg az önkormányzat több hónapig ki nem adja az engedélyt. Ha meg nem sikerül, akkor egyszerűen indít egy új kérelmet, és addig vígan üzemel tovább. Ez a hivatalos út, de nem lennék lelepve, ha egy kis korrupció is csúszik a menetbe. Szóval igen is nem büntetik szigorúan az ilyen eseteket, de talán egy kis odafigyeléssel és a kiskapuk megszüntetésével meg is lehetne előzni az ilyen eseteket. Ja, és hány olyan hely van, ami így üzemel, érdekes ezeket nem ellenőrzik. Csak nem le van fizetve a polgármester úr és bandája? Hányinger, komolyan! De nem baj, végül is csak fiatalok, néha gyermekek életéről van szó. Én a sírás helyett, inkább kemény fellépést tennék és a médián keresztül hívnám fel erre a figyelmet, és felelősségre vonnám a kormányt.
Abban pedig semmi meglepô nincs, hogy hárítja a felelôsséget a WB. A cégek, vállalatok 95%-a így tenne.

Már csak az a kérdés, mikor fog újra kinyitni ugyanazon, vagy esetleg más néven.
@Mzee2000: Én a sírás helyett, inkább kemény fellépést tennék és a médián keresztül hívnám fel erre a figyelmet, és felelősségre vonnám a kormányt.

Szerintem teljesen egyértelmű, hogy a Gyurcsány a hibás.
@mement: Egyrészt, mert sokan voltak, szinte mind 20 év alatt, ittak, neadjisten drogoztak. Egy 16-17 éves gyerek honnan tudná, hogy ilyen helyzetben mit kell tenni? De ha még tudná is, ha a tömeg elindul, ott senki nem fog tudni megálljt parancsolni. Sajnos:-(
Tényleg szép lány volt.

A felelősök kérdésében pedig legalább most lenne valamelyikükben egy minimális kis tartás és állna ki a nyilvánosság elé, hogy "Igen, úgy érzem ez az én felelősségem, mert úgy gondolom, mi hibáztunk." Persze a közeljövőben ilyen nem fog történni. Pedig jó lenne - már a lelkek is kicsit megnyugodnának.
@- Rendi -: sztem nem nekem akartal valaszolni:)

De az onkormanyzati temanal azt sejtem, azert nem volt meg a WB nek minden engedelye, mert nem kentek le elegge a koztisztviseloket, talaltak egy jogi kiskaput es kihasznaltak, mert "olcsobb" mint minden masodik heten boritekolni. Az ejszakaiszorakozas egy masik vilag, az allam es az onkormanyzati resztvevoket nagyjabol egy helyi szintu kis maffiahoz tudnam hasonlitani.
Ez nem ment senkit sem fel, csak talan pontositja a kepet, mert azokat a torvenyeket, szabalyokat sem tartjak be, amit megtehetnenek.
Peldaul a munkaugyi dolgok, mint lejelentes, adozas es hasonlok.

@Pippike: A buliszervezo srac 22 eves, kb a sajat kozonsegevel egyidos, a te logikad szerint neki sem kellet volna erre gondolnia, most megis "meghurcoljak", mig azok akik kozvetlen oltek, meg szegeny artatlan tinik, akik honnan tudnak ilyenkor mit kell tenni?

"Egy 16-17 éves gyerek honnan tudná, hogy ilyen helyzetben mit kell tenni?"

Erdekes amugy, en meg a mozgolepcson is kapaszkodok, mert mindig az jar a fejemben, eleg egy ember aki megloki az elotte levot, es lezudul minden ember mint a domino. Kb 14 15 eves korom ota amikro tomegben vagyok, probalom vegiggondolni mi tortenhet, es en mit fogok akkor tenni, akkori is ha bevagyok rugva, vagy csovon vagyok. Szerintem ez az alap, hogy gondolkozok, hamar tomegben vagyok.

Nem arra megy ki a dolog hogy kezdjuk el felelosegre vonni a jelenlevoket, de azert a tragediahoz kialakulasahoz eleg rendesen odatettek magukat, es errol mintha mindenki megfeledkezne.
hany ilyen buli volt idaig pesten?
en egy tucatra biztos emlekszem az elmult evekbol.ami para hogy a kedvenc helyeim is rendszeresen beadjak hogy limit nelkul nyomjak ki a jegyeket.
felelosok?
onkormanyzat (mert ezek szerint nincs ellenorzes)
wb (az enegedely csiki\csukival)
nnl (mert 1600 helyett 2800 jegyet ertekesitettek)
kb ebben a sorrendben.
mondjuk hogy a panikra valo tekintettel a resztvevok fel vannak mentve..mondjuk
de 16+???? (omfg)

jaa es persze hogy a kultura bukja megint mert a helyek realizalasa es ellenorzese helyett csendrendelet, bunti es ellehetetlenites lesz majd a sorsa a 'hasonlo' helyeknek.

szembe kell neznunk vele..a varosnak nincs partikulturaja>>
Deszerencsém volt.:O
Én is menni akartam a West Balkánba mert bulizós kedvem volt ...:/
De felhívott barátnőőm,hogy bulija lesz szóval mennyek el mert nagyon nagy bulii lesz.;P
El is mentem.:P♥
nagyon nagy partyt rendezett barátnőőm.:O:$$♥.♥
120-an voltunk .;):D
na mind1 .:D Részvétem a 3 om lányoz.:(†♥ és a szülőknek ajánlom ilyen helyekre ne engedjék gyerekeiket.;)
:'( deee ez most tényleg olyan rossz..:(:(
RÉSZVÉÉÉTEM.♥♥♥♥♥♥:'(†††††††††
Mind a 3 om lányhoz.:(
Emese.♥† Rita.♥† Kinga.♥†
Én nagyon szép lányok voltaak.:);P♥:'(
"Én hoztam ki Kingát, a bal oldalán egy 10 cm-es vágás volt"

kuruc.info/r/6/72806/
süti beállítások módosítása