A Fidesz Trianonról: semmit sem felejtettek, és semmit sem tanultak

2011.06.06. 11:28 ferisegitenikell
A Párizs környéki békék milliókat kényszerítettek kisebbségi sorba, és milliókat szabadítottak fel ez alól. Bár erről szokás megfeledkezni, Magyarország esetében is utóbbiak voltak többen.
 
Van azonban Trianonnak a kisebbségek helyenként szörnyű elnyomásán túl egy másik, közös tragikus következménye. Olyan helyzetet hozott létre, amelyben önmagukat túlnyerő államok állnak szemben a megalázott Magyarországgal. A térség népei közötti kapcsolat megmérgeződött. A minimálisan elvárható kölcsönös tisztelet, az őszinte érdeklődés és az értelmes együttműködési formák kialakításának szándéka helyett a kölcsönös gyanakvás és vádaskodás váltak jellemzővé. Szlovákiában leginkább a veszélyt jelentő magyar nacionalistákról szokás beszélni, és ez fordítva is így van. Sokszor csak a legrosszabbat vagyunk hajlandóak meglátni egymásból, pedig szövetségesek és partnerek lehetnénk, közös tapasztalatokkal és sok közös érdekkel.
 
Az európai integráció ennek a hosszú ideje tartó viszálynak a meghaladását ígérte. De jól tudjuk, hogy ez az ígéret csak akkor és úgy válhat valósággá, ha a térség országai megtanulnak egymással beszélni, felismerik közös érdekeiket és képviselik akár az EU politikai irányát meghatározó nagyhatalmak ellenében is.
 
Ettől mostanra ugyancsak messze kerültünk. A kormány új nemzetpolitikai irányával pedig még messzebb kerülünk.
 
A magyaroknak joga van emlékezni történelmükre. A kérdés az, hogy ezt milyen formában teszik és kikkel összhangban – illetve kiknek ellenében.
 
A Fidesz jelenlegi politikáját leginkább a semmit sem felejtettek és semmit sem tanultak formulával lehet jellemezni. A hivatalos Trianon-megemlékezés itt bizony nemcsak a jogos nemzeti gyász jele, hanem a Trianonból következő, fentebb leírt térségbeli megosztottság felerősítésére is szolgál. El tudja képzelni valaki, hogy erre a június negyediki ünnepségre néhány év múlva meghívjuk a szlovák vagy a román felet? Abszurd is lenne.
 
És itt van a nemzeti összetartozás titka elásva: hogy ezen etnikai összetartozás sajnos ismét egy olyan politikát jelent, amelyben a szomszédos országok nem lehetnek partnerek. Ez a fajta nemzeti összetartozás a múlttal való megbékélés és a jövőbeli partnerség elősegítése helyett egymással rivalizáló etnikai nemzetekben gondolkozik, és múltbeli sérelmeket erősít fel. Tudva mennyire gyenge országunk érdekérvényesítő képessége és mennyire káros növekvő elszigeteltsége, nem mondhatnánk, hogy ez a stratégia a magyarok érdekét szolgálja.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr932961204

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trianon-emléknap: de mi az üzenet? 2011.06.06. 11:39:15

Ha nem tudjuk megfogalmazni nemhogy a külvilágnak, de még magunknak sem, hogy az emlékezéssel mit is akarunk elérni, akkor ne várjuk, hogy ez a nap fontos legyen tíz vagy húsz év múlva bárkinek is. (Fotó: Simó Endre/MTI/origo) Szombaton, június 4-én ü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fidesznek, azon kívül, hogy létrehozták az Összetartozás napját, semmiféle "Trianon-politikája" nincsen. Mint ahogy más pártnak sincsen.
"....El tudja képzelni valaki, hogy erre a június negyediki ünnepségre néhány év múlva meghívjuk a szlovák vagy a román felet? Abszurd is lenne...."
Nem értek eggyet a cikkiróval. Ki gondolta volna, hogy a Meggyesi dec 1-én (Erdély elcsatolása) egyszer elmegy a román követségre koccintani? Vagy hogy a horvátok más irányba forditják Jelasics lovát? Soha ne mond: "SOHA"
Meddig kell még a szomszédok előtt hajlongani? Ez a tehetetlen Jeszenszky mindent megadott a Meciarnak annakidején, mert azt gondolta, hogy ha a szlovákok látják, hogy nem fenyegeti veszély öket a kissebség részéről, akkor maguktól autonomiát adnak.
Micsoda?? Csalloköz? A Ficóék most nevelik át a fiatalokat a magyarellenességre, és hogy még a Dunántúl is az "ŐS-szlovákoké" volt.
Én helyesnek tartom ezt a politikát. Ez a politika egyezik a szerbekkel (boszniai kissebbség), és a románokkal is (moldovai utlevelek).
Pozsonynak be kell látni, hogy el fog vándorolni (nyugatra, vagy az anyaországba) az adófizetö magyarok nagy része a zaklatás elöl. (Budapest pedig fedezze a születéshiányt inkább a szórványból, mint Kinából) A Székelyföldi autonomia csak idő kérdése. Pozsony pedig elgondolkozhat, hogy a felvidéki autonomia barátian, vagy pajszerrel lesz megszerezve.
épp ma láttam egy budapesti taxit a Mester utcán...

nemzeti taxi, az oldalán ajtónyi nagymagyarország térkép közepén a telefonszám...

döbbenet...
jaaa:) és megint sikerült egy győzedelmes ünnepnapot találni... 56 okt23 forradalom elbukott, márc15 elbukott...

legalább az anyák napja egy sikersztori...
aszékely himnusz? de gyerekek! san marino! 28 ezren laknak!!!

sportgeza.hu/futball/meccs/2011/06/07/san_marino-magyarorszag
süti beállítások módosítása