Miért nem jó ellenzékinek lenni a II. kerületben

2011.10.10. 08:10 napon tamas

Több mint egy éve növekvő ellenállással szemben kormányoz a fidesz, a baloldal romokban, értelmes ellenzék, amire jó szívvel szavazhatunk mégsem jött még létre. Éppen így nincs ellenzék a II. kerületben, ahol Balsai alkotmánybíró úr parlamenti mandátumára rajtolhatnak a versenyzők. Illetőleg van, nagyon is van, sok is, ha úgy tetszik. De ez a mennyiség, úgy tűnik, még nem az a híres minőségbe átcsapós fajta.

Van az SZDSZ-be tömegesen újonnan belépő fiataloknak (!?!) Mécs úr:

mécsimre.jpg

Van független (értsd tőrőlmetszett mszp-s kaviár góss) jelölt a maguk elől a semmibe menekülő szociknak Lévai bestsellerírónő személyében (interjújában a középosztályt menti meg egy üvegbúrától - mert metafora is van a világon),

lévaikatalin.jpg

és van trendi jelölt is, ha valamelyik elborult II. kerületi aranyifjú az egykulcsos adó ellen szeretne szavazni.

karácsonygergely.jpg

A nemzet lelkiismerete a kerületben a szigorú tekintetű áldozópappal Bodor Zoltánnal tesz meg mindent a sikerért.

bodorzoltán.jpg 

Ez az arcképcsarnok. Persze egy „tét nélküli” választáson, mint szokták mondani, mindenki improvizálgathat, próbálkozhat. A helyzet azonban sanyarú és sohasem tét nélküli. Az ellenzék (parlamenti és parlamentből kiesett) széttagolt és még mindig mondanivalótlan. Csak a boldog jogállami idők restaurációját nyújtaná megspékelve a default szegényezős, elesettezős, ellenzéki Szijjártó Pétertől lelopott szólamokkal. Gyász.

A parlamenti ellenzék jelenleg semmilyen feladatát nem látja el.  Az MSZP saját törzsszavazóit kétségbe ejti és 2006 óta másodszor cserbenhagyja. Az LMP középosztálybeli fiataloknak szóló „életmód” zöldpolitikája csak azoknak alternatíva, akik „megtehetik” hogy zöldek – nyugat felé tájékozódó támogatóiknak az is elég, ha egy párt által ajánlott menő magatartási minták és szimbólumok használata fölmenti őket a politikai cselekvés terhe alól. A széljobb pártja lubickol a társadalmi krízisben, hiszen a harmincas évek óta ilyesmire van kitalálva, de a probléma megoldását azért nem várja tőlük senki. Mint láttuk a hivatalos ellenzéknél is több embert képes mostanság megmozgatni egy civil szervezet.

A mostani ellenzékre sem szavazni, sem vele együttműködni nem érdemes. Az elkövetkező időszak kérdése az, hogy képes lesz-e valaki beteljesíteni az új ellenzék iránti társadalmi igényt. A jelenlegi hivatalos ellenzék még mindig a nyugathoz való felzárkózás és a társadalmi mobilitási illúzióját ajánlja föl.  Nem hajlandó szembe nézni a társadalmi mobilitás megszűnésének szerkezeti okaival, a fiatalok elszegényítésével, függőségbe taszításával, a kapitalizmusba illeszkedésünk "anomáliáival", így igazi válaszai sem lehetnek. Azt sem látják be, hogy az orbán rendszer közjogi átalakítása csak újító módon és konszenzussal történhet, nem pedig a III. Köztársaság automatikus restaurációjával.

A II. kerületben nem jó ellenzékinek lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr563277900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerintem azért nem súlytalanok az indulók... az ellenzék leginkább a liberális, balliberális értelmiségre támaszkodhat azon a területen.

Bár ez egy legendásan jobbos körzet.

Mécs meg minden nap kint van amikor standol az SZDSZ. Öreg ember, nem vén ember.
Tamás te csak lenyalod a szrt és kiköpöd vagy le is nyeled??? Megint a szar húzza le a WC-t!!!!
Amúgy mivel foglalkozol? Ki vagy és ha nem segget nyalsz mivel töltöd az időd??? Nagyon érdekes ember lehetsz na meg bűzös!!!
És akkor egészen konkrétan azt kellene csinálniuk hogy mit is?
Megint egy prekoncepció, amit hajánál fogva előrángatott érvekkel igyekszel bizonyítani. A II. kerületben csak aranyifjak vannak? A hajléktalanokat és a devizahiteleseket védő LMP-s képviselők "középosztálybeli fiataloknak szóló „életmód” zöldpolitikát" folytatnak? Ugyan már.

Imádom azt, amikor valaki mindenáron azt akarja kihozni, hogy mindenki hülye és szar, csak én vagyok okos és szép.

Azt mondd meg nékünk, hol lesz majd lakóhelyünk?
Ja és az a bizonyos civil szervezet azért tud annyi embert megmozgatni, mert viszonylag szűk témához gyűjtött támogatókat és sikerült nekik az általános pártutálatot meglovagolni (miközben az ellenzéki pártok mindegyike támogatta, csak épp nem engedték őket megjelenni). Amint egy ideologikusabb problémát kell majd megválaszolni (például egykulcsos adó), azon nyomban meg fog tizedelődni az a hatalmas létszám. Ahogy már eddig is megtörtént, nem tudták az első tüntetés sikerét megismételni.
Nem bírom megállni. Szerencsére a 4K-t jó előre felmentette a politikai cselekvés terhe alól az, hogy nem tudták összeszedni az ajánlószelvényeket. Bár nyilván érdemes lenne a párnacsatázásból tanulnunk, az olyan nembudai nemközéposztályos nagyonpolitikai tevékenység. Amíg egy néhány fős baráti társaság osztja az észt, minden olyan egyszerű - térjünk vissza a politikai cselekvésre, amikor megvan az országos szervezet. Majd ha összeszedtétek a Havanna lakótelepen a cetliket. Addig ezek a kiszólások maradnak azok, amik: frusztrált és gyermeteg észosztásra tett kísérletek. Sajnálom, de nem adom fel, hogy egyszer még visszatértek a földkörüli pályátokról közénk, halandók közé.
@schgabor:

A poszttal kapcsolatban nem sok értelme van a 4K helyzetét, vagy neki tulajdonított cselekedeteket, mulasztásokat felrónod. A "frusztrált" írás éppen arra a frusztráló helyzetre hívja föl a figyelmet, hogy legalábbis szerintem, szimbolikusan ezen az időközin sem jelenik meg egy jó szívvel választható ellenzéki lehetőség. Ez implikálja, igen, hogy a te LMP-det sem tartom igazi válasznak, ennek a posztnak a keretei között erre csak érintőlegesen utalhattam, de kurva jól: középosztályos, nyugatos, életmód politika. Ettől persze helyenként szimpatikus alakulat, de ezt sincsen mód kifejteni. A 4K-tól kérdezd meg mér' nem indultak és mit nem gyűjtöttek - de a válasz kikövetkeztethető, a 4K nem párt, nem indít jelöltet. És aztán ha esetleg egy választáson elindul a 4K meg még a Több Kávét az Automatákba mozgalom is akkor ennek a helyzetnek a függvényében, hadd alakítsam majd ki arról az álláspontomat, hogy van-e ottan választható párt vagy nincs.
@napon tamas: Igen, arra, hogy az LMP középosztályos, nyugatos, életmód-politika, valamiért minndig csak "érintőlegesen utaltok", ezen a blogon, kifejteni, tényekkel, érvekkel alátámasztani még egyszer sem sikerült. Minősíteni egyszerű, és különösebb intellektuális erőfeszítést sem igényel. Ezen kívül az Index et al. által megalapozott (ill. inkább felfrissített) fikázás-divat hű követése, könnyen olcsó népszerűségre lelhet. Sajnálom, hogy a Fentéslent is beáll ebbe a sorba, az izgalmas kezdet után arra számítottam, arról fogok itt olvasni, hogy mennyire destruktív és cselekvést, szolidaritást ellehetetlenítő dolog ez a fikakultúra (ld. pl. Kiss Ádám publiját a Hírszerzőn a Nemtetszikről).

(És ezt csakúgy mellékesen, mert amúgy LMP-tag vagyok, ha még nem derült volna ki. Ha megnézed az LMP javaslatait, politikáját, kommunikációját, akkor kiderülhet számodra, hogy a jelenlegi rendszer legbaoldalibb ellenzéke ma ez a párt - merthogy sem szociáldemokraták, sem kommunisták nincsenek, a Szolidaritásról még nem tudjuk, mit akarnak, a 4K! meg még nem erő. Az is kiderülhet, hogy az LMP soha nem akart visszatérni a 89-es rendszerhez, hiszen akkor nem lehetmásoztak volna 2008-tól kezdve. Az más kérdés, hogy mindez nem jelenik meg a köztudatban: ez kommunikációs és szervezeti probléma - de én tőletek ennél nagyobb figyelmet várnék el.)
süti beállítások módosítása