Felesleges Fellegi

2011.12.12. 08:04 tintas

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter távozási szándékának hátterében előszeretettel keres és talál a magyar média egy döntő okot, noha nem elképzelhetetlen a kumulatív teher sem. A kormányközeli média Matolcsy-ellenes cikkei kapcsán merült fel, hogy Fellegi állhat a háttérben, mivel nem értett egyet a nemzetgazdasági miniszter lépéseivel, ahogy a Heti Válasz által kényesnek titulált ügyekben való működését is nehezményezte.

A kormányfő ugyan kiállt Matolcsy mellett, de a Magyar Turizmus Zrt. finanszírozását átadta a Fellegi vezette minisztériumnak, illetve a névleg a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó Hungary ITD-t, a befektetésösztönzéssel foglalkozó állami céget Becsey Zsolt államtitkár szerint nem ő, hanem a fejlesztési minisztérium irányítja. Ekkor még meg lehetett oldani, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon, ám az érezhető lehetett, hogy ez nem hosszútávú megoldás. Időközben a Matolcsy-ellenesség még egy okkal bővült, hiszen a kormány részéről ő folytat informális tárgyalásokat az IMF-fel, ahol nagyrészt a nemzetgazdasági miniszter sikerkoncepcióival is meg kell küzdenie a Valutaalap elvárásai mellett.
És mindezekért mit kap cserébe? Magyarul hol engedik nyerni a cégeit? Valószínűleg sehol, és erről Simicska Lajos tehet, ahogy ezt sejtelmesen Mesterházy Attila is megjegyezte. Habár ezzel kapcsolatos hírek nem kerültek napvilágra, valószínűleg nem az ujjából szopta, hanem Puch Lászlótól. A Figyelő szerint is lehetetlen Simicska hatalmát túlbecsülni, tehát ahogy a Magyar Narancs írta: „a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nevével fémjelzett gazdasági hátország érdekérvényesítése szempontjából a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a kulcsfontosságú kormányzati egység.”
A miniszteri kinevezése előtt az Infocenter.hu médiabefektetési zrt-beli tulajdonrészét Fellegi annak a fent említett Nyerges Zsoltnak adta át (aki egyébként több svájci cég révén is köthető Simicska Lajoshoz), akivel jelenleg megromlott a viszonya, mivel a fejlesztési miniszter a NISZ-en (Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.) keresztül kívánta az összes állami tulajdonú cég közigazgatási informatikáját egységesíteni.
Ám Nyergesék az MVM (Magyar Villamos Művek) segítségével szeretnék ezt megoldani, a cég elnök-vezérigazgatójának, Baji Csabának tevőleges segítségével, aki egyébként szintén jó kapcsolatot ápol az építőipari vállalkozók szerint a Közgép Zrt. hátterében álló Simicska Lajossal. Vagyis Fellegi számára a gazdasági hatalom visszaszerzése fontosabb, mint az IMF-tárgyalás vagy bármilyen növekedési terv gyakorlati megvalósítása (értsd: megvalósíthatatlanságának bűvölése).
Ezek után már sokkal érthetőbb miért is jelentette be lemondási szándékát, de ugyanígy az is elképzelhető, hogy Orbán Viktor kérte meg rá. A HVG által megszellőztetett hatékonyság nélküli miniszteri munka összefüggésben lehet a kormány Ázsia-politikájának illúziójával is (Mekkora piacnak számítunk Kínának? - költői kérdés). Ráadásul a miniszter többszöri hiányzása összefüggésben állhat gazdasági hatalmának csökkenésével. Orbánt hiába köti majdnem olyan hosszú ismeretség Fellegihez, mint Simicskához. Az előbbi ugyan Marx Tőkéjét tanította a Bibó-szakkollégiumban az ifjú Orbánnak, és az újonnan létrejövő Századvégben publikáltak közös tanulmányt, de az utóbbi kezeli a párt pénzét, ráadásul a kilencvenes évek első felének legszebb székházeladásából Simicska és nem más állította önálló lábakra a Fideszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr903454931

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: PEN CLUB elnöki poszt + államtitkári szék? Basszus, mi lehet összeférhetetlenebb? 2011.12.12. 20:29:47

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2011. december 7-ei lezajlott tisztújítás eredményeként a Magyar PEN Club új elnöke Szőcs Géza lett. Szőcs Géza költő, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. Ami mindenféle túlzás nélkül meglehetős...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajnálom Fellegit, mert talán ő volt az egyetlen, akinek önnálló véleménye volt.
Az, hogy a Kinaiak nem vettek több állampapirt, az a kormány dilettáns gazd.-politikáját minősiti.
Az, hogy az oroszok elhajtották a magyarokat az olaj-gáz üzletnél, az szintén a kormány ökörsége.Ugyanis, ha valakire rá vagyunk szorulva--nyersanyag és energetika terén--akkor azt ne hülyézzük le és ne keleti hordázzuk le, mert akkor az eredmény boritékolt--elhajtják a magyarokat, mint a magzatvizet szokás.
Igy aztán hülyék már a németek, a franciák, az oroszok, a kinaiak, az amcsik--csak Viktor okos és szép!
Ennek eredményét--amit az "éleseszű és sólyoszemű" Gyurinkkal csinált--hamarosan látni és érezni fogjuk.
Mi soha nem adjuk fel, majd mi megmutatjuk--mondja Viktor és csapata, a 2/3-ad .
De vajon mit mutatunk meg? Mi van nekünk? Semmink, a csupasz seggünknél és a sok éhenkórász képviselőknél, a megélhetési pártoknál és képviselőknél nincs több. Mert amink volt, azt eladták, szarér-hugyért, ami pedig még megmaradt, azt ellopták.
Erre aztán büszkék lehetnek az elvtárs-urak!

Mert megérteném, ha volna fejlett iparunk,kiváló mezőgazdaságunk, volna olajunk-gázunk, gazdagok lennénk nyersanyagokban--akkor talán ugathatna Viktor és csapata a szuverenitásról. De igy mikor már semmi nincs ami magyar tulajdon volna--csak az adóság maradt a zembereknek gengszterváltásból, akkor mit félt Viktor?
Ezek után már könnyű kitalálni--a hatalmát félti és fél a felelőségre vonástól.
Szerintem a magyarok genetikailag kódolva vannak az ellen, hogy az üzleti ügyeket korrekten, nagy szakmai hozzáértéssel végezzék. A szótárukból hiányzik ez a szó. Tök mindegy, hogy narancs, vagy szegfű, vagy tulipán....
Fura lehet a bolsevik genyóknak, hogy a "mi kutyánk kölke" máshogy táncol, mint idomították.
Pedig nincs semmi meglepetés, Soros bácsi dirigál neki, aki az oskoláit is finanszírozta.
Így nekünk is.
@John from Dylly_Hous: Szerintem most jó nagy baromságot mondtál,lévén hogy pont az angolok és amerikaiak a legnagyobb szélhámosok szerte a világban.A magyarok meg naívak és mindent elhisznek.Ez a hiszékenység ami genetikai örökség sajnos!
Most olvasom mi van oldalt:

Soha nem érjük utol a Nyugatot
Soha nem hagyjuk le a Keletet

északkal és déllel mi a helyzet?
Csak az ilyen nagytudású embereknek van különböző színű hajuk és szakálluk?:)
@jános515: "Sajnálom Fellegit, mert talán ő volt az egyetlen, akinek önnálló véleménye volt."

Még egy ok, amiért le kellett mondania... :(

Majd biztos Szájer felesége lesz ez a miniszter is. Vagy egy másik haver felesége. :)
Ha még csak a Fideszt állította volna önálló lábakra a Simlicska, de ennél is többet nyom a latban az, hogy az id. Orbán Győzőt is sikerült a székházpénzből önálló lábakra állítani. A lánglelkű köztolvaj Viki boy-ról meg nem is beszélve.
Ancsa asszony nem a pártkasszából vásárolja a kelengyét a jányoknak, így aztán ki nem szarja le, hogy mi van a pártkasszában!?
Azon gondolkodtam,...hogy ha tényleg Orbán mondatta le,...akkor pontosan volt időzítve a lemondás,...amikor nincs itt Orbán.... Hogy még a látszatot is elkerüljék...nagy spílerek a fijjúk....
Orbánt a közgazdászok és az ellenzék is figyelmeztette a költségvetési anomáliákról.
A kis majom nem hitte el, most az EU égés után rájött, rossz euróval számoltak, a NÖVEKEDÉS csökkenés lesz.

Ne tűrj tovább magyar, tegyél rendet, a saját bőrödre megy a játékuk!
@jános515: A magzatot elhajtják, a magzatvíz elmegy. A többi stimmel.
Azert kedvesek az emberek, de felteni egy ilyen szintu (ex) kormanyzati figurat nem kell.

Plana olyat akinek volt esze arra h mindenfele vallalkozasokat jegeljen amig szepen beallt a sorba. Attol meg mert simicskaek szopoagra tettek valszeg ugyanugy asszisztalt mindenhez, es azert mert matolcsyhoz kepest egy egy eves munkaviszonnyal mar rendelkezo kozgazos is brillians elmenek tunik, ne emeljuk piedesztara.

Csinalt valami jot, marmint ami jo volt nekunk? Tett valami ertekelhetot le az asztalra? Az elvarasokhoz kepest plane..
@jános515:
Most komolyan,mit sajnálsz rajta?
A maffia egyik embere,kinyírta a másikat.Pont.
Az egészben csak az a sajnálatos,még nem tartunk az utolsónál.

(Azt várom,simicskát,mikor nyírja ki valaki!Talán pintyőke.)
Fellegi ab ovo nem volt való ebbe a kormányba. Egy ilyen kormányba hajlékonyabb ember kell.
Már a szeptemberi útján (útban Kínába) elkottyantotta a repülőn, hogy még év vége előtt távozik.
nem kell belőle mártírt csinálni, szerintem erre nem is tart igényt.
De nem volt benne a fijjjjúk kétséges üzleteiben, nincs közös (sumák) múltjuk.
Természetes, vagy természetesnek tartható, hogy elsők között golyózzák ki, s ez nem negatív dolog. A fijjjjúk egységesítik a szereplők gondolkodását.
Ha Matolcsy szarul dolgozik akkor Fellegi megy:)
ide sem írhatok kommentet, csak tudnám miért...
@lariflari: ne aggodj!
Del meg lesz!
a naplopo, csalo, siestazo lusta gorogok nyomaba fogunk erni!
nem sok kell mar meg par honap es vezerunk athen partjainak
kormanyozza a gyorsnaszadunkat azt megfeneklunk vagy elsullyedunk
:):)
Inkább az a kérdés hogy mit tudhat a többiekről a Matolcsi hogy ő még mindig ott van ahol.

"Ha én egyszer kinyitom a számat! Ha én egyszer elkezdek beszélni" Mást már nem tudok elképzelni.
@kunzoo: Aki itt csicseregni akar, azt simán eltakarítják. Ez nem a szadesz-mszp kibeszélő show.
Ha Simicskával, Pintérrel vagy egy csapatban ott nem csak a közös konc tesz lojálissá...

Mindenesetre fasza, hogy kormnyzati személyi kérdéseknél az a legfontosabb szempont, hogy mi a jó a fidesz holdudvarának.
@Alterix: Ja. Mint Szájer felesége... :(
süti beállítások módosítása