"Ehhez nem kell Bogár Laci bácsinak lenni..."

2012.02.10. 14:46 napon tamas

 Államcsőd, IMF - Veszély? Esély? címen rendezett beszélgetést tegnap az Ökopolisz és a Védegylet a szebb napokat látott Szakszervezetek Házában. Mit tudtunk meg az államcsődről a Védegylet estjén? Semmit és semmi újat. A meghívottak  szűkszavúan csak annyiban reagáltak az előadás hatásvadász címére, hogy felelőtlen és alaptalan riogatás az államcsőd emlegetése. Na jó, legyen. Az. De hogyan néz ki egy államcsőd, milyen történelmi példák milyen tanulsággal járnak? Ilyen mélységekbe már nem merészkedett az elemzés. Volt viszont minden más, amibe egy harmadéves Corvinusos beleborzong.

Az előadók (Lydia Prieg, New Economics Foundation, London, Pogátsa Zoltán, Nyugat-magyarországi Egyetem, Bartha Attila, MTA PTI) ígéretesen sokrétű véleményeket fogalmaztak meg. Csak éppen nem a címben foglaltakról. Valamilyen titokzatos kísértésnek áldozatul esve - bár egy konyhaablaknyi kitekintéssel, de - tulajdonképpen mindegyikük az Orbán kormány eddigi gazdaságpolitikája körül forgott.

„A jegybanki függetlenség mítosz”

Pogátsa még a brit előadó helyeslését is kiváltva mutatott rá arra, hogy a monetáris politikát éppen úgy nincsen indokoltsága a demokratikus ellenőrzés alól kivonni, ahogyan egy ország fiskális politikáját is lehetősége van az állampolgároknak négy évente más irányba fordítani.

„Az IMF nem javasol, a kormány tesz vállalásokat.”

Ha valaki megkérdezi az IMF-et (ahogyan ezt Pogátsa megtette Irina Ivascsenko asszonytól), hogy mégis mivégre javasolja az IMF konzekvensen a megszorítós politikát (austerity cuts), amikor arról elméleti szinten és gyakorlati példák során keresztül is kiderül, hogy csak elmélyít egy válságot, akkor erre a kincstári IMF-válasz az, hogy nekik megszorítást kérni nincs is mandátumuk. Az egyensúlyi célok elérésének részletei egy kormány kompetenciájába tartoznak. Na ugye! És közben mennyi zavaró álhír van az IMF úgynevezett követeléseiről.

„Nincs tőlünk mit kérni”

Az IMF ugyanakkor Magyarország esetében ha akarna, sem tudna már mit kérni, az IMF által elfogadható hagyományos felajánlásokat ugyanis már mi mind megléptük az elmúlt évtizedben. Magyarország tehát nem is klasszikus hitelkérő: bár a lejáró adósság finanszírozása okozhat problémát, a külső egyensúly jó és a költségvetés is egyensúlyban van.

„Rossz politikai percepció”

A pénzpiacok elég megbocsátóak tudnak lenni akár diktatúrákkal szemben is, mint azt Szingapúr vagy Kína esete mutatja. Ugyanakkor ma Magyarország pénzügyi állapotából, külső egyensúlyi számaiból nem következik, hogy országkockázati- és kamatfelárunk ilyen magas. A pénzpiacokat Prieg tájékoztatása szerint azonban a mediatizált tájékozódás új korszakában egy kormányról kialakult általános politikai imidzs is befolyásol.

„...Bogár Laci bácsinak lenni”

Miközben a magyar termelékenység 60%-a az EU 27-ek átlagának, a bérszínvonal csak 31%-a. A termelékenységből képződő javak pedig csak három alagútban tudnak eltűnni: vagy bérré válnak, vagy adóvá, vagy profittá. Magyarországon alacsony a bér, az államháztartás sem gazdagodott még meg az adókból, megkockáztathatjuk, hogy a transznacionális szektor nyereségeként realizálódott mindez. Nem kell Bogár Laci bácsinak lenni, hogy ezt belássuk - fogalmazott Pogátsa. Nincsen magyar bérpolitika. Még olyan statisztikai adatok sincsenek, hogy a szektorális termelékenységi mutatók alapján a szektorok érdekképviseletei a szektorok mukaadóival kétévente a termelékenységhez igazodó béralkut kössenek, mint az Norvégiában és Svédországban szokásos.

De akkor mit javasolnak a szakértők...

Miközben a szlovén és a cseh bér nem marad el saját termelékenységétől, nekünk ez jutott. És az IMF, amely, bár research paperjei szintjén, úgy tűnik meghaladta önmagát, hitelpolitikája még mindig konzervatív, kiegészítve egészen újszerű politikai nyomásgyakorlással. Az egyik előadó szerint nem azért, mert diktatúrát épít az Orbán, hanem mert felrúgta a status quo-t. A terem hátuljában helyet foglal a későn érkező Szabó Tímea, majd Szabó Rebeka képviselőasszony. A vendégeken végigfut az unortodoxia langyos fuvallata. Aki volt már fórumon, az tudja, a közönségkérdéseket már nem feltétlenül kell megvárni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr684090107

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A mások élete – A beteges félelemtől a problémák megoldásáig 2012.02.10. 20:43:15

Idegengyűlölet, rasszizmus, iszlamofóbia, homofóbia, diszkrimináció – egy töredék a modern világ társadalmi problémáinak hosszú listájából....

Trackback: Egymillió munkahely 2012.02.10. 20:15:46

Lassan kezdem azt hinni, Orbán Viktor nem hazudott, csupán mi voltunk azok akik félreértették....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Miközben a magyar termelékenység 60%-a az EU 27-ek átlagának, a bérszínvonal csak 31%-a."

Én az EUStat adatai alapján nem ezt találtam. Az igaz, hogy arányaiban kevesebbet keresünk az EU átlagánál, de a nettó jövedelem és a GDP arányára a következőket találtam (2010-es adatok, euró)

GDP/fő Nettó Arány
jövedelem
EU 24400 18282 75%
Czech 14200 7645 54%
Sloven 17300 9608 56%
Hungary 9700 5703 59%

Vagyis aránylag még mi vagyunk a legjobban megfizetve.
"Volt viszont minden más, amibe egy harmadéves Corvinusos beleborzong."

úúú pedig azok má malydnemm díplommások!!!
@Váczi Imre: a poszt csak közvetíti az estén elhangzottakat Pogátsa Zoli slideja egyébként vásárlóerő paritáson számolt adatokat tartalmaz. Azt feltételezem, hogy az eustat csak a valutákat váltotta át. De valahol talán fönn van ennek az előadása, NYME-isták?.
@Váczi Imre: de amit ide idéztél (forrás?) az ráadásul az egy főre eső nemzeti jövedelem, miközben a termelékenység - bér viszony, a munkában állók által előállított termékek - és a munkabér viszonya, nem a teljes populációra lebontott gdp.
termelékenység az a termék és a ráfordítás hányadosa. hogy MI a terméke és mi számít ráfordításnak az persze színes. meg kell keresni a Pogátsa adatait. a beszélgetésen nem is ez volt vitatott, hanem, hogy orvosság tud e lenni a béremelés
@Váczi Imre: tegyük hozzá 2010-s adat. 2011-ben jelentősen emelkedtek a nettó bérek az egykulcsossal, tehát lehet ez a szám sokkal magasabb..
Azért "megnyugtató", hogy Pogátsa olvassa a drszegedilaszlo.blog.hu oldalt, ahol a termelékenység nettóbér aránytalanságáról már írtak. A nettó bérre vetítve még feltűnőbb az aránytalanság.
@orient: marmint azok eseteben, akik bruttoja 300+

nekem spec jol jott, de nem jelent vasarloerot, mert ami penzem megmarad az nem fog semmilyen adot termelni, mert nem koltom el, hogy afa legyen belole, hanem kulfoldon tartom es szaporitom.

akiknek kajara kellett volna, ruhara, tehat effektive valoban koltott volna es porgette volna vissza a gazdasagba, annak mind kevesebb lett a nettoja. tehat nem elinkiti a gazdasagot, hanem eppen ellenkezoleg, kivon belole.
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Statisztikáról beszélünk ha feltűnt, nem rólad vagy rólam, de gondolom nehéz megérteni. Statisztikailag 400-500 milliárd kiesett ugye adóbevételekben az államnak ez valahol meg kellett jelenjen a nettó fizetések emelkedésében amiről a statisztikában szó volt és amihez kommenteltem. A statisztika nem vásárlóerőt írt hanem nettó béreket ez EU-n belűl.
Hogy te vagy én mennyit keresek ez le van sajnálva, senkit sem izgat.
@orient: "Statisztikailag 400-500 milliárd kiesett ugye adóbevételekben az államnak ez valahol meg kellett jelenjen"

megjelent

jellemzoen kulfoldi bankszamlakon. tehat mas orszagok gazdasagat segiti.

"A statisztika nem vásárlóerőt írt hanem nettó béreket ez EU-n belűl.
Hogy te vagy én mennyit keresek ez le van sajnálva, senkit sem izgat. "

tehat akkor le van sajnalva a netto berunk, vagy nincs lesajnalva a netto berunk?:-)
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Anyám nagyon lassú vagy...

Ezt írta valaki:

"Én az EUStat adatai alapján nem ezt találtam. Az igaz, hogy arányaiban kevesebbet keresünk az EU átlagánál, de a nettó jövedelem és a GDP arányára a következőket találtam (2010-es adatok, euró)

GDP/fő Nettó Arány
jövedelem
EU 24400 18282 75%
Czech 14200 7645 54%
Sloven 17300 9608 56%
Hungary 9700 5703 59%"

Erre én válaszoltam:
"tegyük hozzá 2010-s adat. 2011-ben jelentősen emelkedtek a nettó bérek az egykulcsossal, tehát lehet ez a szám sokkal magasabb.."

Tehát a válaszom: nem arról volt szó hova landolt és kinek hova folyt. Ezt csak te szajkózod de a kommenthez köze nem volt. Érthető-e?
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: hogy válaszoljak is:

Én rendesesn jól jártam az egykulcsossal, és költök is belőle. Nem kinti bankszámlára tettem, és továbbra sem tervezem. Rendesen megdolgozom a pénzemért és ez az egyetlen oka talán hogy itthon maradtam. Ha megint 50%-t vonnak a fizetésemből húzok vissza külföldre ahonnan hazajöttem mert most már itthon is megéri dolgozni és adózni. És nem nem vagyok gazdag. Én bérből fizetésből élő alkalmazott vagyok, csak a tudásom és tapasztalatom miatt megfizetnek akárhova is megyek.
@orient: Ez biztos vigasztalja a maradék 95%-ot akit meg nem. :)
Azért örülök ha csak egy ember is akad, akinek nem megy rosszul.
@orient: mert az altalad kovetett viselkedesminta azt mondja neked, hogy elj fel mindent.

en mast tanultam. nekem a szuleim szo szerint a nullarol kezdtek, a 70es evekben negyen laktunk egy 20 negyzetmeteres szoba-konyhaban, udvari pottyantos budival. innen kellett nekik felepiteniuk egziszteniciat. es megtettek.

te valoszinuleg szerencsesebb korulmenyek kozott nottel fel. megszoktad, hogy mindig van.

mellesleg pontosan toled es tolem kellene tobbet vonni. mert nekunk tobb van.

erdekes allaspont egyebkent, hogy azt forszirozzatok - pl a fenti videoval - hogy a modosabbak tobb adot fizessenek, de te, mint modosnak minosulo munkavallalo - gondolom a magyar atlagfizetes tobbszoroset keresed, ahogy en is.. - kikered magadnak, hogy tobb adot fizess.

ez a klasszikus esete a "mas genitaliajaval csapkodni az urtica dioicat"
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
"mellesleg pontosan toled es tolem kellene tobbet vonni. mert nekunk tobb van."
És te meg külföldi bankba rakosgatod, ahelyett hogy itthon felhasználnád és lenne bevétele azoknak akiknek kevesebb van.
Inkább én adom oda annak aki tesz is érte valamit (gyárt - szolgáltat), mint az állam kótyavetyélje el.

"mert az altalad kovetett viselkedesminta azt mondja neked, hogy elj fel mindent."
Ez meg ostobaság.
Anyám egyedül nevelt, takarított panelban meg mellette háznál, gyerekkorban megtanultam milyen fillére kiszámolni mindent.

Most viszont szeretném élvezni az életet, van egy rész ami megy takarékba, de a többit igen is elköltöm, ha kevesebbet vonnak adóba akkor többet tudok költeni.

Semmi nem garantálja, hogy 10-20-30-50 év múlva nem jön durva válság, vagy háború, és akkor a félrerakott pénzed nullázódik.
Öregkorodra akarsz gondoskodni ahhoz gyerekeket kell FELNEVELNI, anyám most megfagyhatna a rokkant-nyugdíjából.
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Na elmehetsz a sunyiba. Itélkezel itt anélkül hogy tudnál bármit is. Egy szar panelban nőttem fel 3 testvéremmel, apám meghalt mikor kisgyerek voltam. Anyám nevelt bennünket, dolgozott 12 órát naponta. Valamikor enni sem volt mit, és tudod bár oktatás ingyenes és felvettek az egyik legjobb budapesti főiskolára, ott kellett hagyjam mert nem volt pénzünk és dolgozni mentem 19 évesen. Na ez volt az én nagy indulásom hozzád képest...hát barátom melléfogtál én is a 0-ról indultam és jelenleg több adót fizetek mint az alacsonyabb keresetűek mert tudod szuperbruttó maradt ezzel két kulcs van. Akkor sem tartom igazságosnak hogya fizetésem felét elvonta az állam. Nem nem azoktól sajnálom akik alacsonyabb béren vannak, hanem a sok millió ingyenélőtől aki segélyen van és esze ágában sincs dolgozni. Anyám mikor egyedül nevelt minket egyszer sem ment segélyért, mégis tisztességgel felnevelt. És sajnálom a nokiásdobozos politikusoktól is az adómat. Ne engem szedjen le a sok vérszívó csak mert nekem nem bruttó 100 a fizetésem...
A baj az, hogy a nemzetközi szervezetek nem értik a magyar kommunikációt. Pedig régóta tudhatnák, hogy ez eltér az általuk megszokottól, például a világon (talán Kínától eltekintve, de ott három név van) a magyar nevekben előszőr a vezetéknév, utánna a keresztnév következik, nem pedig fordítva. Az, hogy a miniszterelnök hazudik és ezt be is ismeri, világszerte megdöbbenést váltott ki, holott minden magyar tudja, hogy a mindenkori miniszterelnök hazudik, ha beismeri, ha nem. Egy kormányváltás után azt a kommunikációt, hogy az ország a csőd szélén van, egyedül a magyarok kezelték helyesen, a külföldiek megrémültek. Az, hogy csontvázak esnek ki a szekrényből, nem azt jelenti, hogy az eddigi gyilkos kormányzat hosszú ideig a szekrényben tartotta az áldozatait, ilyesmitől a magyarok nem ijednek meg. Tudják, hogy ez csak egy szónoki fordulat. Attól, hogy a szomszéd államok polgárainak (akik egyébként magyarok) a kormányzat felajánlja a magyar- illetve kettős állampolgárságot nem azért van mert a kormányzat igényt tart rájuk, hanem azért, hogy egy szavazásnál bázist teremtsenek maguknak olyan alapon, hogy én téged magyarnak nyilvánítottalak, most ne hagyj cserben. A világ összes országának összes himnusza lelkesítő, jövőkép-építő, egyedül a magyar kesereg a múlt hibáin (de talán ezért is a világon a legkülönb a mi himnuszunk). És ilyenkor mi az, hogy kettősbeszéd? A magyarok ez esetben is pontosan tudják, hogy miről van szó, mint ahogy a spanyolok, írek, görögök, németek, franciák, stb. Az, hogy a belső kommunikáció eltér a külsőtől egy dolog, viszont talán nem is létezik a magyarokon kívül nép a világon, akik a "sorok között" is tudnak olvasni. Sajnos ez a mi hibánk, lehet hogy emiatt veszítettük el országunk egyharmadát, de ha tényleg erről lenne szó, kár az EU-nak ezen rugózni. Én azt javasolnám, hogy inkább a tényeket kellene figyelembe venni és ennek alapján ítélni!
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: ja és nem feléltem hanem tudtam végre venni egy lakást kisebb hitellel, amit lazán törlesztek. Kocsim nincs, nem is lesz egyhamar. Mire is élem fel te hülye?
Itt olvasgatva a kommenteket és egymás lehülyézését egyszerűen nem értem, hogy az EU-nak mi köze F.János hitelfelvételéhez. Lehet, hogy már megint eltértünk a tárgytól és mindeni a saját hasfájásával van elfoglalva?
@Karipapa01: ha ennyire érdekel a hírfolyam akkor olvasd el az előzményeket is kérlek. Én a cikkre reagáltam mire elkezdenek betalálni ilyen dilettáns barom dögöljön meg a szomszéd tehene is gondolatokkal. Sajnos nem hagyhattam válasz nélkül, mert utálom az itélkezést főleg ha nincs is alapja..
@napon tamas: azt biztos nem. folyó áron van ugyanis 31%, de vásárlóerőparitáson majdnem 60%, a termelékenységgel megegyezően. ugyanis az EU-ban 25 euro egy átlag férfifodrász (nálunk 10), meg 80 euro egy vízvezetékszerelő 1 órai munkája (nálunk 25), valamint egy nyugatEui milliós nagyvárosban 3-4-6-10 ezer euro/m2 a lakásár (használt lakás, ami Bp-en 1 ezer euro/m2).

ha az előadó neked mást mondott, akkor essen a szemedben nagyon, és írd már bele a posztodba a Bogár Laci bácsis részbe, hogy ott konkrétan hazugságot terjesztettek.

lásd, jófej vagyok, elmentem a wikipediara: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita

Eu átlag 31548, magyar 19647. 62%. és ez neked is kb. egy percedbe került volna, mielőtt posztban ezzel égeted magad.
@orient: Kedves orient! Minden blogban vannak úgymondom "off-faszok", akik megpróbálják szétzilálni a témákat. Nem tudni, hogy miért pont itt, hiszen más blogok pont azért szerkesztődtek, hogy az ilyen irányú véleményüket közzétegyék. Mégis itt vannak. Kérlek, segíts Te is, hogy végre a kommentelők között is normális kommunikáció legyen a felvetett témával kapcsolatban, egymás érveit, ellenérveit olvashassuk, ne pedig valaki érdektelen nyűgjét, vagy politikai hovatartozását. Köszönöm, ha ezt teszed, már ketten vagyunk!
@is: az idézett táblád az egy főre eső gdp vásárlóerőparitáson számolt összehasonlítása. Ebben nincs a bérek ilyen jellegű összehasonlítása erre csupán a te anekdotikus felsorolásod állna helyt.
süti beállítások módosítása