"Azt hittem Budapest az ígéret, egy frászt!"

2012.02.25. 08:16 tintas

Vajon egy Fent és Lent-poszt megmutatható-e egy színházi előadásban? A Katona József színház sufnijában előadott Csendet akarok erre ad igen érdekes kísérletet.

Etuska, a hajléktalan asszony az egyre magasodó nézőtérrel szemben szinte megsüllyedő színpadon ül összehúzott testtel. Méregeti a még kedélyesen helyet foglaló (inkább vadászó, mivel érkezési sorrend van) nézőket, forgatja a tekintetét. Néha-néha pofákat vág, ha talál egy-egy kutató szemekkel vizslató embert.

A Fullajtár Andrea által játszott monodráma rögtön az elején belecsap a lecsóba. „Csöves vagyok!” jelenti ki az elején Etus. Az első percek éppen emiatt kicsit didaktikusnak, sőt megmagyarázó ízűnek hatnak, noha semmi szükség nem lenne rá, mert az előadás narratívája úgy ömlik ki Fullajtárból, ahogy a Magyar Népmesékben a vörös alakzatokat fütyüli ki a madárka.

Hiányzik az előadás elejéből a bizalmatlanság Etus részéről. Főleg, hogy az eredeti alapanyag Csalog Zsolt tollából, olyan valós szociográfiai elemekből épül, amelyek alapját a szocializmusban már hajléktalanként élők szövegeiből is áll össze. Az Utasi Ágnes hajléktalankutatásában található interjúk (az OSA archívumában hamarosan kutathatóvá válik) is éppen a bizalmatlan alanyokkal vannak tele, akik a KMK-tól (közveszélyes munkakerülés) és a rendőri rendfenntartástól tartottak.

Persze a kilencvenes években ez komolyabban fellazult: ahogy beszélni lehetett róla, maguk a hajléktalan élethelyzetben élők is könnyebben megszólaltathatóvá váltak. Vállalhatóvá vált a médiában is a „csövesprobléma” (lásd például Pesty László dkoumentumfilmjeit).

Nem véletlen, hogy a jelenlegi előadás is egy 1998. október 10-én bemutatott darab felújítása. Akkor a frissen végzett Fullajtár Andrea belebújt egy idős, kiszolgáltatott asszony bőrébe. Most, ahogy a nyolcvanas években, újra aktuális a téma a kerületi polgármesterek (Kocsis Máté, Rogán Antal) rendeletei miatt is.

Etus elbeszéli egész életét, gyerekkori nehézségeit, anyja disszidálásától férje általi megcsalásán át egészen a hajléktalanná válásáig. Története tele van olyan apróságokkal (Keleti pályaudvarnál hol lehet meghúzódni, hol lehet mosakodni), amelyek Csalog félelmetes terepismeretéről tanúskodnak, csakúgy, mint a tél átvészelésére vonatkozó tippek (kisvárosi, falusi fűtött állomások).

Egyedül maga Etus hiányzik, az ő karaktere apja, anyja, testvérei és a többiek gonoszságán és rossz akaratán keresztül rajzolódik meg, akik az ő sorsáról tehetnek. Etus karaktere emiatt inkább egyfajta közlekedőedényként teszi láthatóvá a perifériára szorult emberek nehézségeit és problémáit, de nem ad lehetőséget a saját, belátott hibáival való szembenézésre, vagy akár az ellenük való küzdésre (lásd: Ironweed).

Összességében mégis a Csendet akarok a legjobb Katona-darab, amely kortárs problémákra reflektál. De sokatmondó, hogy ez sem egy olyan új darab, mint a Cigányok, mely leginkább egy belvárosi értelmiségi szemével mutatja be a vidéki cigányhelyzetet, teljesen falsul.

Etus azt mondja a darab elején: azt hitte, Budapest az ígéret, a város, ahol a nézők estéről estére ülnek és élnek, de ma már úgy látja, "egy frászt", rosszabb, mint Miskolc. És higgyék el, Miskolcról sincs jó véleménye. Budapest jól élő lakóinak kicsinyességét ecseteli, míg a hármas metró zörög a nézők lába alatt - ezzel is önkéntelenül mutatva, hiába akar Etus csöndet.

Amíg az előadáson ültem, nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy a sok jól szituált értelmiségi küllemű ember vajon egy valóban ehhez hasonló élethelyzetben lévő ember előtt is megállt volna-e, legalább ötödennyi időre?


(Képek forrása: katonajozsefszinhaz.hu, hvg.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr564162142

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit nekünk adósság-rabszolgaság! 2012.02.25. 13:47:07

Ha a haverokról van szó, egy kicsit elodázhatjuk a rabszolga felszabadítását. Ennek egyik ékes példája, ami Harkányban történik. Adott egy város, melynek 2011-es adatok alapján akkora az adóssága, hogy minden polgárára, még a csecsemőkre is, több mint ...

Trackback: Ipiapacs, Te is fizetsz ADÓT! 2012.02.25. 11:15:34

A válságkezelésnek egy újabb tudományos-fantasztikus megoldása született meg Magyarországon. Számítások szerint, már csak a külföldön dolgozó és ott jövedelmet szerző magyar állampolgárok tudnak kibújni az adófizetés jároma alól (természetesen a milliá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A francért kell az ilyen retkeket reklámozni? Akinek semmilye nincs, az annyit is ér! Dögöljön meg az összes "segílyes"!!!
Hát, nehezen képzelhető el hogy Budapest vagy Miskolc között mentalitásban homlokegyenes különböző embertípus élne.
mMaximum az arányok lehetnek mások. De ha az ember egyfajta miliőben tartózkodik, akkor még annak a szerepe is kisebbé válik.
Szerintem mindig fejétől bűzlik a hal: amilyen a vezetés, olyan a társulat.
"Egyedül maga Etus hiányzik, az ő karaktere apja, anyja, testvérei és a többiek gonoszságán és rossz akaratán keresztül rajzolódik meg, akik az ő sorsáról tehetnek. "

Etus nem nőtt fel. Mindig más a hibás és a fontos. Jó lenne erre kihegyezni a darabot.
www.tothandras.hu/blog/index/2008-12-29/hogy-masszunk-ki-a-szarbol/
@rug82:

Huh de setít egy hozzászólás volt. Grat.
@rug82: Amikor majd benn fogsz allni a sorban remelem azonnal eret fogsz vagni.
A sorban a dolgozni nem akaró, lumpen elemek állnak - régeben az ilyen tetveket kmk-ért lecsukták!!!
@rug82: Alltal te mar egyaltalan a sorban?
En igen es hidd el nem az altalad lumpen elemek alltak a sorban, hanem azok akik az unortodox gazdasag politikanak koszonhetoen kerultek ki az utcara, mert a ceg ahol meloztak nem tudta kigazdalkodni az elvart beremelest, stb, stb, stb.

Errol ennyit!
@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Igen, én álltam már a sorban - és veled ellentétben az ékezeteket is ismerem!!! Az olyan tetűhintásokat, mint te, én sem alkalmazom!!
Indiában a szikhizmus teljesen természetes és az arany templomban több 10 ezer ember ehet teljesen ingyen és bérmentve.Lehet hogy a zsebdiktátor is valami ilyesmit szeretne itt megalapítani?
Egyszer egy hajléktalan kért pénzt az iskolásoktól. Leültem én is egy padra.Jon felém,mondom neki nem tudna-e adni nekem 300Ft-ot?
Erre adott nekem 300Ft-ot.
Na ez a művészet! :-D
süti beállítások módosítása