Szép Magyar Bölcsességek és Szólások IV.

2012.04.14. 07:00 Döry L.

A Fent és Lent irodalmi rovata jelentkezik

Ezen a héten a klerikális progresszió és a territoriális és etnikai dezintegráció modelljeinek tengernagy (Horthy!) terrénumát öleli föl a Szép Magyar Bölcsességek és Szólások gyűjteményes munka vonatkozó fejezetének izmos (tetovált? Horthy!) karja. A magyarok európai értelemben vett boldogulása érdekében Levédia bölcseinek jegyzőkönyvéből új részletek tárulnak föl.

Beszorult a fába mint egy repedtfazék

„Képzés, képzés, képzés” -  gondolkozott olyan hangosan a polgármester, mint egy fába szorult repedtfazék, amikor a cigánytelep szélén rögtönzött előadásba kezdett. Az összegyűlt nők és karonülők csoportba rendeződtek a kameráknak mint a néprajzosokon edződött bennszülöttek, megtapsolták a polgármestert, otthon visszaakasztották a falra a varrodai technikum oklevelét, majd szinte futótűzként minden maradt a régiben. A polgármester elégedetten karolt a cigánydoktorba, lépteiket a sport büfé felé igazították.

Kipakol (nagy kofferből jó)

Te fiam ugye ma nem mész a városi televízióba - kérdezte az őszinte aggodalomtól ökölbe szorult arccal a polgármester felesége, miután a google fordítóval elolvasta a holland újság cikkét, amely szerint az ex elnök, ex tévés barátnője – kipakolt.

Álsemjén

A püspöki titkár húsvéti fogadalma az volt, hogy olyan karizmatikusan fog kinézni, mint keresztényszocialista példaképe Prohászka Ottokár. Vagy a Semjén Zsolt. Elkezdett gitározni a taizéi közösségben, ám ez eredményre nem vezetett, később kitartóan ivott, vörös húsokat fogyasztott és a Semjén Zsolt sikerült neki. Jó két évig ő volt az Álsemjén.

Ájpedjén

A rojalista ember leszáll a vonatról, zsebébe hajtja a kinyomtatott heti monarchistát elindul a levéltár felé, útközben figyelmesen koronás kockacukorral kínálja a szódalovakat, a szent korona biztonsági gyufa segítségével fölhevíti hasispipáját, a helyi emlékezet kincsestárában reámered a megfakult papírra, megszorul a szívében egy csavar, kibontja tafota lajbingját, majd ledobja az ékszíjat az öreg ketyegő - ilyen közel a történelemhez - rebegi, amikor megpillantja családfáját a rojalista ember. A nagy izgalomban pogácsával kínálja magát majd trónkövetelő kiáltványt fogalmaz az ájpedjén.

 

Sic gaudeamus itur (ad absurdum)

Füllentette a püspöki titkár a cigánydoktornak, amikor az ifjúság értékét és virágját firtatták a tábortűznél. Később álomra szenderedtek és a püspöki titkár cipőtalpa reggelre megvetemedett a parázsnál. Azóta könnyebben vált sebességet a Simsonon.

Beton

Kedves testvérek, hirdetem és a faliújságon is meg lehet tekinteni, hogy jövő héten egyházközségünkbe látogat Iggy Pop, kérem a híveket, hogy nagyobb számban jelenjenek meg, mint ezen a vasárnapi szentmisén, Dominus vobiscum – korholta  a sekrestyeajtóból a nyájat Beton atya, a tizenkilenc perc nettó játékidejű szertartás végén.

Tinédzser

Amikor tinédzser voltam úgy beszéltem, mint tinédzser és úgy álmodtam, mint tinédzser. Arról, hogy nyitott Impalában bejárom az USA-t (nem Amerikát, ahogy ezek a büdös parasztok hívják) és őrjöngve tűz rám a nap. Most elhagyom a tinédzser dolgokat, krumplit vetek és papsajtot szedek, a rendelő nyilászáróiról lespaklizom a festéket, majd újramázolom, lehet, hogy mindezt jövőre is meg kell csinálni. Egyvalami teljesedett be: őrjöngve tűz rám a nap, meg a Hannibált bámuló csillagok – írta naplójába a cigánydoktor, majd kisatírozta a dátumot.

 

Szép Magyar Bölcsességek és Szólások I.

Szép Magyar Bölcsességek és Szólások II. 

Szép Magyar Bölcsességek és Szólások III.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr684408116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása