Szobrokkal és hamvakkal védi határait a Fidesz

2012.06.27. 07:42 Max Károly

terra-cotta-1610b07.jpg Nagyszerű írás jelent meg a Mandineren, arról, mit hoz vagy visz a Nyírő ügy a Fidesznek.

Ennek megértéséhez érdemes eljátszani a gondolattal, hogy talán a mostanában kialakult antiszemitának bélyegzés ellenkezője igaz, és a Fidesz vezérkar éppen a Jobbikkal csatázik. A radikális jobboldal 15%-os szelete már olyan fenyegetés a kormánypárt számára, ami válaszlépésre kényszerítette az elmúlt hónapokban. Amennyiben elegendő szavazót szeretnének megtartani a kormányzás remélt folytatásához, szinte egyetlen lehetőségük van. Ezt látjuk most, mikor ideológiai elővédeket állítanak a Jobbik centrum felé törésének útjába. Szinte látom, ahogy külön műhely keres olyan leporolható történelmi határfigurákat, akikkel képesek megkötni a saját jobb szélükön lévőket. A határvonal az agresszió, a nyílt antiszemitizmus, rasszizmus, és más olyan fizikai, konkrét megnyilvánulások, amiket a stratégáiknak eszük ágában sincsen elfogadni, sőt a határ pontos meghúzása érdekében fel is fognak lépni ellene (Áder látogatás).

Sokan sokféle jelzőt találnak erre a politikára baloldalon, egyrészt mert valóban necces konzerveket melegít fel a Fidesz, másrészt ezzel maguk is javában határrendezésbe foghatnak a Fidesz balszélén. Azonban érdemes belegondolni, hogy akkor mit tehetne a Fidesz? Nyilván tartózkodhatna is ettől a taktikától, azonban kíváncsi lennék, hogy a kritikusai örömmel néznék e a szélsőjobb betörését a centrum felé, és a Fidesz jobbszél Jobbik általi leigazolását. Ha a Fidesz leállna ezzel a taktikával, ez heteken, hónapokon belül megtörténne. Ennek eredménye a bal-Fidesz háború elmélyülése lenne. Így azt állítom, hogy bár balról nagyon ekézik a Fidesz ideológiai stratégiát, valójában nyernek rajta, hiszen eszközt kapnak a táborbővítéshez, de még gyakorlati szempontból is nyereség a radikális jobb, és az ideológiai jobb közötti határ felállítása.

A jövőben is ez várható. A hamvak, szobrok igazából kívülről barna, belülről nemzeti színű határjelölő oszlopok lesznek. Horthy, majd Nyírő, felkészül Prohászka, és jön majd más is. A fizikai rasszizmusra, antiszemitizmusra pedig egyértelmű válaszaik lesznek. A veszély talán csak abban áll, hogy bár Horthy is lecsukta Szálasit, végül bedőlt a stratégia, és átcsaptak felette a hullámok. Akkor ehhez egy évszázados ritkaságú, erőteljes külső tényező is kellett és volt is adott. Hogy a harmadik birodalom nélküli gazdasági világválság van-e ilyen erős külső katalizátor, azt az idő eldönti, nagyjából egy éven belül. Szerintem nincs, és remélem nem tévedek. Mert bár a politika rövid távon a stratégián múlik, hosszú távon a szavazók beállítottságát tükrözi. Mikor a centrum radikalizálódik, akkor az ellen már nincs stratégia.

Kép forrása: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr204613669

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szégyellem magam, bocsánatot kérek 2012.12.04. 08:17:45

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy beszédemet egy bocsánatkéréssel kezdjem. Hatalmas erkölcsi és politikai hibát követtem el, amikor 2006-ban választási megegyezést írtam alá Vona Gábor pártjával és együttműködtem a Jobbikkal a hatalom megs...

Trackback: Jóízű zsidózással kapaszkodik az Index fogyatkozó számú olvasóiba 2012.06.27. 12:26:09

Láthatóan csökken a látogatók száma a jobboldali kötődésű hírportál statisztikáiban. Meg tudják-e fordítani a trendet az intenzív, szaftos zsiráfozással? * * Szegedi Csanádnak, a Jobbik parlamenti képviselőjének sztoriját tegnap este kapta fel a bulvár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon remélem hogy igazad van, és egyre több párt verseng majd, az egyre népesebb nemzeti érzelmű magyarság szavazataiért.
Ez a Horthy/Nyiro ugy egy strategianak a resze: a fidesz probalja kozepre pozicionalni magat a szelsojobb es a baloldal kozott. Ebben nem is lenne semmi kulonleges, ha a merleg ket oldalan demokratikus jobb es baloldali partok lennenek, vilagszerte sokan csinaljak. SZELSOjobb es bal kozott libikokazni viszont egeszen mas: egy szeslsojobbos sassze a Horthy es a Nyiro ugyhoz hasonlo baromsagokat kovetel meg fidesztol.
A kovetkezmeny:
1) ez a mestersegesen erositett radikalizalodas sulyosan karos nekunk es a rolunk kialakult kepnek
2)Magyarorszagnak sulyos problemai vannak, mi ehelyett hamvakon vitatkozunk, ez eltereles
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

", és egyre több párt verseng majd, az egyre népesebb nemzeti érzelmű magyarság ", ja mindig akad elég hülye aki egy fidesz-féle komcsi élcsapatot a parlamentbe szavaz - bár legyen igazad, legyen sok ilyen hülyék pártja, akkor megoszlanak a hülyék szavazatai :)és végül egyik sem fogja megugrani még az 1%-ot sem :)
@gerdo: mondanál egy példát arra, hogy demokratikus jobb és baloldali pártok között van egy erős középen álló párt? nekem valahogy most hirtelen nem jut egy sem eszembe, de biztos kisegítesz.
"bár Horthy is lecsukta Szálasit, végül bedőlt a stratégia, és átcsaptak felette a hullámok. Akkor ehhez egy évszázados ritkaságú, erőteljes külső tényező is kellett és volt is adott."

Nem, Horthy feje felett nem az erőteljes külső tényező miatt csaptak át a hullámok. (Ha nem lett volna az "erőteljes külső tényező", akkor nem lett volna egy négyzetméternyi visszacsatolás sem.) Hanem mert ez rossz stratégia.
@is: ez barhol elofordulhat ahol tobb mint 3-4 part fer be a parlaentbe, es mindenhol elofordul, ha szavazokrol es nem az oket keviselo partokrol beszelunk.
Partsemleges forumokon is gyakran talalkozom olyan nezetekkel, hogy a fidesz nem tamogatja a szelsojobboldalt. Ez egesz egyszeruen nem igaz. A szelsojobbot a fidesz es a szocialistak is hasznaltak es hasznaljak sajat celjaik eleresere.
süti beállítások módosítása