Jó ötlet, hogy ne induljon az MSZP 2014-ben!

2012.08.30. 10:22 baum

713543024.jpgSevcsenko az ukrán, Milan Baros a cseh, Shay Given és Damien Duff az ír, Christian Poulsen pedig a dán válogatottól búcsúzott végérvényesen a nyári foci EB után. Így döntött az olimpiát követően Kásás Tamás, Varga Tamás és Kiss Gergely is, akik a magyar vízilabda válogatott nagyszerűségei voltak. Az indok minden esetben az volt, hogy elfáradtak és inkább átadnák helyüket a fiataloknak.

Rögvest ez ugrott be, mikor belefutottam a hírbe, hogy az MSZP gondolkodik, esetleg nem indul el a 2014-es választásokon. Természetesen a fent említett megfontolásokról szó sincs esetükben.

Az anyagában zizzencs Kolláth György jogász vetette fel az ötletet, mégpedig, hogy bojkottálni kellene a baloldali pártoknak az indulást, hiszen az átszabott választási rendszer a jelenlegi kormányerőknek kedvez. Pedig az átszabott választási rendszer elsősorban a legtöbb voksot begyűjtő erőknek kedvez amúgy. Az viszont igaz, hogy a választási körzetek megváltoztatása a fideszes szavazatoptimalizálás jegyében történtek, igen gusztustalan módon.

Meglepő volt a hírben, hogy Ujhelyi István, az MSZP országgyűlési alelnöke is támogathatónak tartja az elképzelést. „Olyan versenyen elindulni, ahol mi csak legitimizálunk egy antidemokratikus intézményrendszert, ez megfontolandó” – mondta. Kicsit visszatérve a sporthasonlatra: utoljára 1984-ben történt meg, hogy az MSZP elődszervezetének hathatós ráhatásával Magyarország nem indult el a los angelesi olimpián. Utólag visszanézve nem tűnik valami jó ötletnek. Sportolók több éves munkáját tették tönkre, gőgös kivagyiságból.

Nos, nem mintha össze lehetne hasonlítani az MSZP teljesítményét a hőssé váló sportolókéval, az mindenesetre leszögezhető, hogy bármilyen megmérettetéstől távol maradni egy politikai pártnak, szinte azonos az öngyilkossággal.

Sajnos elképzelhetetlennek tűnik, hogy az MSZP ne induljon a következő Országgyűlési Választásokon. Nem tudjuk, hogy ezzel az agymenéssel tematizálni akarták a közvéleményt, spontán flesselgetett Kolláth, vagy dörzsölt spin doctor-ok közvéleménytesztnek szánták a felvetést, egy biztos: üdvözlendő lenne, ha az MSZP visszavonulna, lehúzná a rolót, ésatöbbi, de nem azért, mert ezzel is lehet rettegtetni az arra fogékonyakat, hanem mert nagyon helyesen belátnák, hogy az ő idejük lejárt. Jöjjenek a fiatalok!

Kép forrása.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr404741189

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyikre pártra sem. Legyen az is egy érvényes szavazat! 2012.08.30. 13:05:33

Mik is a legnagyobb és alapvető fő gondok hazánkban? Már régebben felsoroltam és most a szavazási feliratkozás mizéria miatt talán elgondolkoznak rajta egyesek. Mert nem csak én, hanem egyre többen ebben, vagy hasonló változásokban látják a kiút egyik ...

Trackback: A láthatatlan ellenzék diadala 2012.08.30. 12:44:21

Már azt hittük láthatatlanná váltak. Pedig vannak. Sőt, értünk harcolnak és a végén meglátjuk, még diadalt is aratnak. Unortodox módon, ahogyan az mostanság divat....

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.30. 12:27:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Ráuntak az LMP-re a választók 2012.08.30. 12:23:35

Nagyot zuhant a párt népszerűsége a biztos pártválasztók között. Két hónap alatt elveszítették biztos választóik 50 százalékát a Szonda Ipsos friss felmérése szerint. Augusztus közepére csaknem annyira népszerűtlenek lettek, mint a Gyurcsány Ferenc vez...

Trackback: Nagyon átvernek minket Orbán manipulált fotóival 2012.08.30. 12:22:20

Sokkal öregebb, sokkal kövérebb és sokkal bunkóbb az életben, mint amilyennek a kormánypromókhoz használt, retusált fotókon láttatják. Ha nem röhögted magad halálra Orbán fizimiskáján a kérdőívéhez csatolt levélben, és a munkahelyvédelmi levelét kinyit...

Trackback: Könnyem ontom, mikor bontom 2012.08.30. 12:21:07

Breaking news Megkaptuk a lakáskasszától a levelet, köszönik a segítő együttműködést, 4 hónap papírozás, aláírás, fölé írás, ügyvéd, közjegyző, - na még ezt a díjat fizesd be, eddig nem mondtam? -, és egy kisebbfajta anyagi seggre ülés után, miénk a ...

Trackback: Albánia reloaded? 2012.08.30. 12:20:57

Megint felvetődött, ezúttal az MSzP részéről, hogy kell-e, szabad-e a 2014-es választásokat bojkottálni. A vita egyszer, Debreczeni József ATV-s interjúja után, már lejátszódott. Poldi bácsi megmondója most újra összeszedte, hogy – szerinte – ez miért ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Jöjjenek a fiatalok!"

És demokraták!

Fiatal demokraták. Szövetsége.

Remek lesz.
Megjegyzem, hogy az az ötletük is volt, hogy köteleznék a választásokon való részvételt és közmunkával büntetnék, ha valaki nem venne rajta részt.
Tudják ezek, mit akarnak tulajdonképpen, ha már a hatalom nem jut a kezükbe???
Remek, és a Fidesz se induljon, ha már fiatalításról van szó.

Orbán ötven fölött lesz 2014-ben, a koleszos szobatársak se fiatalabbak, a szűk holdudvarból meg szinte mindegyik seggnyaló az egykori MSZMP-ben kezdte a pályafutását, úgyhogy a holdudvar is takarodhat.
Tudnám, ki az a barom, aki egy állítólag (nácik szerint) liberális portál címlapjára teszi rendszeresen ezt a neonyilas (*) szennylapot, az antidemokratikus nézeteivel és egyéb fasságaival...

* = "Antifasizmus sucks" - ez a kijelentés kb. egyenlő azzal, hogy nácik vagytok, baromarcok!
jó ötlet, de ne csak 2014ben, de többet se. Ha lehet kérni akkor a Fidesz se, köszi!
@Egy igaz ember: A mindenkinek kötelező választás, és a jelölt-állítás előtt lezáruló szavazó regisztrációval az új pártok potenciális szavazóinak 8 évre való eltiltása azért kurvára nem ugyanaz a műfaj. A 100%-ban kötelező választáson való részvételt demokrataként én még üdvözölném is.
Aztán egy fiatalnak honnan lenne kormányzati tapasztalata?
Sehonnan.
Most látjuk milyen az ha fiatalok ülnek (részben a kormányban) lásd Fidesz.. a tökéletes dilettanizmus mintaképe.
jó poszt, ezt ugatom én is, ennyi a lényeg.
@doggfather: Akkor ki induljon 2014-ben a választásokon? A Jobbik, a DK, a LMP?
Az utóbbi kettő még a parlament közelébe se nagyon fog jutni.
A Jobbik meg a második befutó lesz a Fidesz után.
Más párt egyenlőre nincs a látóhatáron.
"üdvözlendő lenne, ha az MSZP visszavonulna, lehúzná a rolót, ésatöbbi, ... mert nagyon helyesen belátnák, hogy az ő idejük lejárt. Jöjjenek a fiatalok!

Javasolnám a poszt szerzőjének az MSZP országos elnökségének korátlagának kiszámítását. A fiatalok megjöttek, a kívánság teljesült, pedig nmég karácsony sincs. És mivel a "Jöjjenek a fiatalok" volt a poszt csattanója, javasolnám okafogyottá nyilvánítását, és törlését a blogról.
@Démonmac1: A Fidesz egyáltalán nem dilettáns. Legalább is amikor a saját zsebüket kell tömni.
Ezek nem fiatalok!!! Ezek vén MSZMP-s pártfunkcik, vagy azoknak a fiacskáik!!!
Több MSZMP-s múljuk van mint a szociknak. Rendszerváltás! HA....HA....HA Sima hatalomátvétel és intézményesített szabadrablás.

Gusztustalan ez az egész.

:-(

"... Politikus vagyok, tehát lopok, csalok, hazudok" idézet a Hajsza a Vörös Októberre című filmből

Itt nem kell lopniuk: hoznak egy törvényt, hogy nekik szabad.
Itt nem kell csalniuk: erre is hoznak egy törvényt hogy nekik szabad.
Itt nem kell hazudniuk: Ha igazat mondanak már azt sem hiszi el senki...
@félázsiai nemecsek ernő áruló: ó hát persze. legyen kötelező az aláírásommal elismerni annak a választásnak a létjogosultságát, amelyiken szerintem nincs alternatíva, tehát szerintem nincs választás. te aztán vérbeli demokrata vagy, és ráadásul rendkívül okos is.
@makacs szennyeződés: A kis pártoknak, akik valódi alternatívát jelenthetnének, a magadfajta távolmaradók miatt esélyük sincs a megjelenésre. Egyébként még mindig ott van az érvénytelen szavazat lehetősége, ami sokkal súlyosabb kritika, mint a távolmaradás. A távolmaradással azt üzened, hogy szarsz az egészre, ezzel kvázi legitimálod, ami ma a parlamentben folyik; az érvénytelen szavazattal meg azt, hogy "elmentek ám ti mind a büdös kurva anyátokba!" És ha nem érzed a különbséget, akkor nem hiszem, hogy lenne értelme magyaráznom a demokrácia lényegét, mert alapfogalmak nincsenek meg, és Viktor láthatóan totális győzelmet aratott.
@Roy:
lesz az mszp. a haza és haladás. ami nyilván el fogja vinni az lmp választóközönségének nagy részét. ők esélytelenné válnak. ahogyan a dk. lesz a fidesz. és a jobbik. na most ebben a felállásban könnyen lehet, hogy senki sem fog tudni kormányozni.

a baloldal azért nem, mert kétharmad híján mindenütt szembetalálkozik majd a jelenlegi kormány pártkatonáival. a jobboldal pedig azért, mert a jobbikkal nem tudnak koalícióra lépni. vagy ha mégis, akkor nem velük nem fognak tudni tartósan kormányozni.

na most ha az elkövetkező néhány évben nem jön külső konjunktúra, akkor kérdés: mi lesz az országgal.

mert azt hiába várja bárki, hogy a közéletben lesznek értelmes arcok. aki értelemes az nem lép be, vagy lelép külföldre.
Az MSZP elnökségének tagjai többnyire egy percet sem politizáltak az MSZMP-ben.

Az elnökségi tagok:
Mesterházy Attila
Simon Gábor
Gúr Nándor
Horváth Csaba
Bangóné Borbély Ildikó
Demeter Márta
Harangozó Tamás
Korózs Lajos
Kunhalmi Ágnes
Szanyi Tibor
Teleki László
Tóth Bertalan
Varga László
Winkfein Csaba
Botka László

Az átlagéletkor jóval alacsonyabb, mint a Fideszben.

A régi mamelukok rég nem tagjai az elnökségnek.
Végre egy hír, amivel a maszop megütötte a média ingerküszöbét! Gratulálok! ;)

Ha a maszop nem indul, akkor 4 évig egy kanyi forint állami támogatást sem fog kapni, így nehéz lesz 8 év múlva ismét rajthoz állnia. Nem hiszem, hogy van annyi "megtakarított" pénzük, hogy ezt bevállalják!
Remek dolog eljátszani a gondolattal, hogy a szocik kivagyiságból kimasíroznak a politikai térképről :) Sanyi Tibor, Lendvai Ildikó, Hiller István, mire is mennénk nélkületek?!

Kár hogy ezzel nem oldódik meg semmi. Unordoxiát tovább irigyli majd a hanyatló nyugat. Az ellenzékben úgy tűnik maradnak a ökoidealisták és a nácik. Hű de sok tőke fog ideáramlani munkahelyteremtésre.
@félázsiai nemecsek ernő áruló: Távolmaradással ugyanúgy azt üzenheted, hogy mindenki kapja be. Akkor lenne igazad, ha lenne egy olyan rubrika, hogy "menjetek mind anyátokba". Akkor biztosan sokan elmennének szavazni.
@Zollye:
ebben igazad van. csakhogy a jelenlegi kormányban a belügyminiszter, a külügyminiszter és a pénzügyminiszter is mszmp tag volt. a miniszterlnök, az államfő, és az országgyűlés elnöke egy kollégiumi szobában laktak és kisz-titkárként, vagy kisz-funkcionáriusként kezdték. ők lettek a fidesz. és ugye simicska lajos is ebből az alomból jön. velük szemben álló bajnai, gyurcsány, schiffer pedig demisz-es volt. ami a kisz utódja volt ugyebár. szóval ha így vesszük, akkor ez egész elit kommunista.

a magyar közélet az egykori politikai bizottság, a hazafias népfront és a harmadik utas kommunisták, ifjú kommunisták harca a hatalomért. rajtuk kívül van a szalonnáci jobbik, és néhány bohóc.
Itt mindenki a pártok szemszögéből látja a dolgokat, holott ne feledjük: a Fidesz kétharmadát a távol maradó ballib szavazók adták a Fidesznek. Az előző két választáson ezzel a +50000 szavazattal simán elbuktak volna Orbánék. Ha lenne akkora szavazói hajlandóság, hogy a távolmaradni szándékozókat is megmozgatná, nem sok esélye lenne a Fidesznek. Az ő híveik annyira aktívak, hogy azt már nem lehet növelni. Ennyi van és punktum. Tudják ezt ők is, ezért kell nekik a regisztrációs korlátozás.
@Tiboricus Maximus: Ha a részvétel 60%-os, és az érvénytelen szavazatok (minden mezőt besatírozól, és faszt rajzolsz a papírra) aránya 1-2%, azt a törökgáborlemez megmagyarázza, hogy az emberek óriási felhatalmazást adtak Viktornak.

Viszont, ha a részvétel közel 100%, és az érvénytelen szavazatok aránya 40%, nincs az a politikai elemző, ami ezt ne egy hatalmas "KURVAANYÁTOK"-nak elemezné ki.

Sajnálom, hogy el kell rontanom a napod: távol maradással azt üzened, hogy szarsz az egészre, csináljanak, amit akarnak, téged nem érdekel.

Ez pedig a hallgatólagos legitimáció szótári meghatározása.
@Cerberus üvölt Viktor fülébe:
nézd, ha itt lenne egy tisztességes baloldali párt, akkor egymaga megnyerné a választást. mesterházy pubi erre készül. de valójában az mszp nem nagyon túl új szavazókat nyerni. azért, mert a társadalom döntő többsége számára nincs lényegi mondanivalójuk.
@Cerberus üvölt Viktor fülébe:
Már ne haragudjon de erre mondják hogy: Na és? Csak éppen velük vállalnak közösséget. Akkor ez tán még szánalmasabb. Sanyi részeges átszavazó szállító. Horváth "tudok egy meglepit tönkreteszem a pösti közlekedést" Csaba ... 12 évig kormányoztak. Ebből ma már egyértelmű, hogy a Kádárkori Gyula - Bokros Lajos korszak óta csak elqrásra futja.
szerintem induljon a következő választásokon egy kecske meg egy majom, az úgy körülbelül megfelelne a valóságnak mint szavazói, mint politikusi oldalon.
Nem is lesz valasztas 2014-ben. Iden vagy jovore a Duna jegen megkoronaztatja magat Viktor kiraly.
@kerek négyszög:
ez azért ennél bonyolultabb. ha a fidesznek nem lenne kétharmada, akkor ma az összes jobboldali szimpatizáns azt mondaná: orbán viktor végrehajtaná a szuper nemzeti reformokat. csak ehhez nincs elég felhatalmazása. ezért újra kell választani. ha nem lenne kétharmad, akkor ez történne.

ez egy tanulási folyamat, amiben a jobboldali választó a teljhatalmat minden áron ki akarta erőszakolni. ahogy a baloldal egyébként az újrázást. mindkét tábor elitjének adva volt a lehetőség. de egyik sem tudott azzal mit kezdeni. ebből következik majd egy patthelyzet. és utána szinte minden kiszámíthatatlan.
nem hiányoznának, ha nem indulnának. :D
Kibaszásból még a bilijükhöz odaláncolhatnák magukat tiltakozásképpen.
@félázsiai nemecsek ernő áruló:

te szerencsétlen. a szavazati arány után a választáson való részvétellel döngeti leginkább a mellét a győzelme napján az "A" vagy "B" maffiapártod vezetője, hogy lám: mennyien eljöttünk, milyen erős a legitimáció!

szavazd csak meg a 24 év folytatását ISMÉT, aztán élvezd.
írd alá a biankó csekket ismét, aztán szopj csak tovább.

nem én szarok az egészre, hanem te.
vagy inkább érdekelt vagy ebben a mocsárban?

ezzel az alapfogalmas, viktoros lekezelő hulladék dumáddal meg anyukádba bújj vissza inkább.
@Cerberus üvölt Viktor fülébe: Lehet, hogy "fiatalok" vezetik az MSZP-t, a párt maga egyáltalán nem fiatalos, a szellemiség továbbra is a kovácslászlós időket idézi. És még fogja is egy darabig, személyzeti csere ide vagy oda.
@makacs szennyeződés: Te szerencsétlen! Ha 40% lenne az érvénytelen szavazatok aránya, amit mindig nyilvánosságra hoznak, és a magadfajta hülyék miatt mindig 1-2%, kurva nagy bazdmeg lenne még a választás estéjén, nem fogod fel?
@Unionist: Másik meg az, hogy lesz-e olyan párt, kormány akik ezt a romot a Fidesz után el tudja takarítani. Mazohistának kell lenni aki ezt bevállalja.
@makacs szennyeződés:
nem az a gond, hogy elmész, vagy nem mész szavazni. hanem az, hogy a politika környékén nincs senki aki tisztességes és tehetséges (vagyis van releváns közéleti mondanivalója). nincs ilyen személy, és pláne nincs olyan politikai párt, ahol ilyen emberek lennének többségben.

innentől kezdve tökmindegy, hogy kire szavazol, vagy nem szavazol. itt legfeljebb 30%-os népszerűségű politikusok akarnak kormányozni. olyanok, akikre a lakosság 2/3-a azt mondja, hogy nincs helyük a közéletben. demokratikus viszonyok között ebből nem lesz működőképes kormányzás.

orbán a hatalom megtartása érdekekében lehet, hogy valamilyen puha diktatúrán túlit bevállal, de akkor fel fogják akasztani.
@Cerberus üvölt Viktor fülébe:

De mégis ott rontják a levegőt a parlamentben, az EP-ben, meg a különböző rendezvényeken. Soroljam?

Amúgy meg az általad felsorolt emberek többsége levitézlett senki, aki a régi mamelukok mögött volt a második vonalban.

Szóval menniük kellene. Menniük kellett volna már 10 éve. Országrontó, gátlástalan, elvtelen banda. A legújabbkori magyar demokrácia sírásója ez a párt...
Posztoló kicsit le van maradva. Az MSZP-ben is megjöttek a fiatalok. Csak végig kell tekinteni az elnökségen. A korábbi kormányzati hibákért pedig a fiatal vezetés nem tehető felelőssé. Éppen ez volt a lényeg a személyi újjítással: szabadulni a múltól. Amit a párt öregjei - ha kicsit méltatlankodva is - de megértettek. Hogy ez mennyire jön be, a következő választásokon kiderűl.
@Vipera01:

Ez így van. Továbbra is lendvaiildikók szabják a fazont, határozzák meg a hangulatot. Viszont ezeket az embereket már mindenki unja. Hitelük kb. olyan mélységben mozog, hogy azt sem hinné el az ember ha a Föld forgásáról beszélnének.
@Roy:
szerintem itt a kérdés az, hogy a közéleti patthelyzetben mit lépnek a németek. ha lesz valaki, akire rámutat az akkori szövetségi kancellár, akkor vélhetően ő lesz a következő korszak meghatározó politikusa. és akkor középeurópai szövetségi keretek között lehet felzárkózás. német-osztrák-svájci támogatással. ha ezek az országok lemondtak a kárpát-medencei térségről (látva ficót, orbánt, pontát), akkor magyarországon, de már kelet szlovákiában is szívás lesz. a kárpát medencéből és a balkánról a munkaerő még erősebben kezd majd elvándorolni. a parasztok városellenessége sem jön be. mert hiába akarnak ők termelni. ha nem lesz kinek a piacon eladni.

szóval itt a 3 millió szocialista kisnyugdíjas, 3 millió benácult paraszt, 3 millió liberális zöld bulibölcsész rémképe fenyeget.
Ezt a szart bazdmeg.

Húzzák le a rolót, hogy jöjjenek a fiatalok? Itt csak én látok logikai bukfencet? Egy pártnak miért is kellene eltűnnie a fiatalodásért?

Mesterházy, Újhelyi stb hány éve is?. Vannak öregek ja, akiket ki kell(ene) baszni. Csak rajtuk áll a fiatalodás, de ehhez nem kell eltűnni a politikai palettáról.

Mert milyen fasza is lenne csak 2 párt közül választani, egyik ofc. Fidesz másik Jobbik. LMP meg a mérleg nyelve?

Ja tényleg, vajon mi lehet az átlagéletkor a fideszben?
Az ifjú titánok.

Idióta.
Hmmm, tehát egyedül Fletó fogja képviselni a baloldalt? :)
A szocilista fiatalokkal az a baj, hogy minden gazemberséget megtanultak az öregektől, és sokkal agresszívabbak, gátlástalanabbak, mint a Kovács László-féle posztkomcsi generáció.
@pástétom:
szerintem már most is látszik, hogy semennyire. a szocialista elnökségből ki az, aki már látott tömegében igazi munkást. ki az, aki már látott egy üzemet belülről. azt meg sem merem kérdezni: ki az, aki életében már effektíve dolgozott. mert itt ez kell ahhoz, hogy errefelé legyen egy new labour.

a blarizmus itt nem jön be. mert a magyar nem egy atlanti társadalom. azt értem, hogy a putin féle modern kori cárizmus se lesz az. de akkor meg kellene tudni mondani, hogy mi. és kérdés, hogy a szuper ászokból álló listádból valaki erre képes lesz-e.
Sokan szeretnék, ha nem indulnának, de jelenleg ők a legerősebb alternatívája a fidesznek.

A legfontosabb ebben az országban, hogy a fidesz ne legyen kormányon 2014 után.
Ha ez így is történne, sok évre lesz még szükség, hogy a pusztításukat és ámokfutásukat kiheverjük.

Így függetlenül attól, hogy szeretik vagy nem a szocikat, egyelőre szükség van rájuk.
@Unionist:

"szóval itt a 3 millió szocialista kisnyugdíjas, 3 millió benácult paraszt, 3 millió liberális zöld bulibölcsész rémképe fenyeget. "

1. A 3 millió szocialista kisnyugdíjas sajnos még sokáig a mérleg nyelve lesz. Sajnos az mszp kezdte el a nyugdíjasok "megvásárlását", így aztán azóta minden kormányozni akaró erőnek azon múlik a választási sikeressége, hogy milyen viszonyba kerül ezzel a réteggel.
2. "3 millió benácult paraszt". Ebből a kifejezésből is látszik, mennyire ostoba vagy. De válaszolva a erre is:
amennyiben az mszp-szdsz kormányok nem ástak volna mély árkot bizonyos társadalmi rétegek közé, akkor nem kellene attól tartani, hogy sokak gondolkodása válik picikét szélsőségesebbé a megszokottnál. Ugyanis ők vezették be propaganda és tettek szintjén bizonyos rétegek alanyi jogon történő támogatását, s etnikai alapon történő pozitív megkülönböztetését mások kárára. Ők építették le a rendet, s a munkaalapú társadalmat. Ők adtak el mindent, milliókat fosztva meg ezzel a munkától.
Tudod, akinek van munkája, s ezért normális, élhető életet biztosító jövedelmet kap, annak nincs kedve, s ideje "náculni". Meg akinek megvédik a tulajdonát az adójából élő rendőrök, s nem azt lesik, hogy mikor lehet megbüntetni 10 km/órás sebességhatár átlépés miatt, miközben bizonyos elemek közelébe sem mer menni a "bátor" közeg, az is talán hinne a demokráciában, s nem követelne picit keményebb rendszert.

"3 millió liberális zöld bulibölcsész"

Mecsoda sztereotípia kérem.:) DE itt megint egy "okos" rendszerhibát sejthetünk, találhatunk a háttérben. Ennek orovoslására tett kísérletet ez a kormány. Talán nem kellett volna az állam és a magánember kárára, felelőtlenül felduzzasztani a felsőoktatást, s akkor nem lenne annyi "bulibölcsész"...:)
@Unionist: Ha érdemi mondanivalójuk lenne, akkor SE szavaznának rá igen sokan, egyszerűen a borzalmas múltjuk miatt.
@J.W. Booth:

"A legfontosabb ebben az országban, hogy a fidesz ne legyen kormányon 2014 után"

Neked lehet.

Mások, s nyugodtan kijelenthető, hogy a gondolkodni képes többség számára nem ez a legfontosabb kérdés.
Nem ezzel kelnek reggel, s fekszenek este. Kissé eltorzult a gondolkodásod, már ha egyáltalán teret nyerhet néha a fejedbe ültetett program tombolása mellett...
@J.W. Booth:
"A legfontosabb ebben az országban, hogy a fidesz ne legyen kormányon 2014 után."

Fogadjunk, hogy 2010-ben ugyanezt írtad valahol csak MSZP névvel.
@Kivlov:

Tévedsz. Ő akkor azt írhatta, hogy "a legfontosabb, hogy a Fidesz ne nyerjen 2/3-dal választást". 2006-ban meg azt, hogy "a legfontosabb az mszp választási győzelme, mert meg kell védeni a köztársaságot"...:D
@félázsiai nemecsek ernő áruló: a demokrata, aki kötelezővé tenné a választást.
:D
idióta.
@pimpalini: Elszóltad magad, pajtás.

Az, hogy valaki gondolkodni képes és egyúttal fidesz-szavazó az egy antagonisztikus ellentét.

Egy kivétel van, akik közvetlen anyagi előnyt élveznek a jelenlegi hatalmon levők és a sleppjük által.
@pimpalini: 3 millió szocialista kisnyugdíjas nincs!

Ha 3 millió nyugdíjas az MSZP-re szavazott volna, hogyan lenne most a Fidesznek kétharmada?
@vernarancs:

:D
Legalább akkor egy széles réteg kénytelen lenne lemondani az ebül szerzett jövedelméről, s elkezdhetne végre dolgozni. Bár kérdéses, hogy valódi munkából fenn tudná-e tartani magát...:D Vannak kétségeim ezzel kapcsolatban.
@J.W. Booth:

Gondolom te azért vagy itt, mert korábban közvetlen anyagi előnyt élveztél mszp-s elvtársaid regnálásából, de amióta a Fidesz van hatalmon, azóta kénytelen vagy dolgozni. Ahhoz meg nincs kedved, mert hát régen olyan jó is volt ingyenélni, s ezért osztod itt az "észt" a régi elvtársaid pártját propagálva...
@Kivlov:
Részben igazad van, a szocikank menniük kellett, mert szarul csinálták.

De a kétharmados fidesz-többség elképesztő károkat okozott eddig, megkockáztatom, hogy többet, mint a sokat emlegetett elmúltnyolcév.
@laci_52:

Ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy erre a kifejezésre csupán reagáltam.

Egyébként bizonyos szempontból a kisnyugdíjasok szükségszerűen szocialisták (s most ne egy pártra gondoljunk elsősorban), mivel jövedelmük okán nem kifejezetten jellemző rájuk a kapitalista, vadkapitalista viszonyok éltetése.
@pimpalini:
ez megint egy nagyon egyszerű dolog. a cigányok többsége kultúrantropológiai okokból (hagyományok, szokások, szocializáció) közösségi vagy még pontosabban szövetkezeti keretek között dolgozna. demokratikus viszonyok között nem lesz béres, vagy cseléd. ahogyan a magyar parasztok egy része képzelte. hogy ő földesúr lesz. értem persze, hogy a vidéken élők egy jelentős része csak tisztességes családi gazdaságot, vagy valamilyen tisztességes kiegészítő családi foglalatosságot akart.

ez csak úgy lehetséges ha romáknak tömegesen lesz munkájuk. nem lehet másként. ezt az alapvető dolgot nem érted.

na most a jelenlegi közmunkaprogramok is inkább csak viszik a pénzt és nem hozzák. azért mert nincs valódi termelés. mert ahhoz szövetkezeti földtulajdon kellene. és ennek arányát a helyi viszonyok alapján kellene meghatározni.

tehát ha egy járásban sok a cigány, és ők hajlandóak csak szövetkezetben dolgozni, és egyébként nincsenek ipari parkok, mert az adott kistérségben élők arról hallani sem akartak. akkor valamilyen szövetkezeti rendszert a nagybirtokosok kárára kell létrehozni. mert másképp nem lesz megoldás.

de ehhez nem fiatal baloldal kell. hanem fiatal szélsőbaloldal. ez jelentené a megoldást a vidéknek. ekkor dolgoznának tömegesen a cigányok. de ez nem most lesz. és nem is holnap.

ez egy tanulási folyamat. te úgy képzeled (és egyébként a döntő a parasztok döntő többsége), hogy be kell náculni, és nem kellenek szövetkezetek, vagy akár a kistérségi iskolákat ellátó kommunák. pedig erre volna szükség. viszont ezeket csak szélbalos ideológiával lehet létrehozni. azzal a kitétellel, hogy az új szélsőbaloldali párt az egyházból csak a klérust (a főpapokat) akarja részben vagy egészében elzavarni. és az amúgy tisztességes és dolgozó rendeket ( szerzeteseket, apácákat) békén hagyja.

másképp a leszakadó térségekben nem lesz megoldás. tehát itt a parasztok rossz lóra tettek. de a munkások is, és az értelmiség is. azért, mert nem vették észre, hogy nincs jó ló. most látja már mindenki. illetve nem mindenki, de a többség. te meg még mindig azt hiszed, hogy itt kizárólag az mszp a hibás.
@J.W. Booth:

"De a kétharmados fidesz-többség elképesztő károkat okozott eddig, megkockáztatom, hogy többet, mint a sokat emlegetett elmúltnyolcév. "

Ez kb. olyan, mint a mumus. Sokat emlegetik, sokan beszélnek róla, de senki sem tudná megfogalmazni, hogy is néz ki valójában, sőt, bizonyítani, hogy létezik-e egyáltalán.

Propagandának olcsó, elcsépelt és szellemtelen.
Persze te biztosan patikamérlegen mérted le, mondjuk négyzetméterben, vagy megawattban számosítva, hogy mekkora kárt okozott az elmútnyócév, meg az utóbbi kettő...:)
@Unionist: pontosan így van, ezért nem megyek el szavazni.

legutóbb is elmentem, érvénytelenül szavaztam, azóta benne vagyok az "akik választottak" fiókban. pedig nem választottam, mert nem tudtam. a legundorítóbb sértés erre, ha a párttitkár gyökér (ld. itt is) még bele is hazudja a pofámba, hogy engem nem érdekel, hogy mi lesz. pont ellenkezőleg. jobban, mint őt.

viszont így növeltem a választási részvételt, erősítettem a végeredményt, legitimáltam ezt, és a korábbi helyzeteket.

na, ezt nem teszem többet.

egye meg a fidesz-mszp maffia, és a máig töretlen híveik, amit kifőztek 24 év alatt.
@pimpalini: Látod, máris igazolva van a "gondolkodni képes" minősítés.

A fidesz-agymosottak mechanikusan alkalmazzák az "aki nincs velünk, az ellenünk van" frázist, amit a vezérük az ötvenes évekből kölcsönöz.

Megpróbálom lefordítani, hátha eljut a tudatodig:
Az, hogy valaki nem szereti a fideszt és a vezért, még nem gyurcsányista, komcsi, bolsevik, satöbbi.
Óbakker.
Télleg egyetlen blogoló se tud olvasni csak írni?
:)))))))))
@J.W. Booth:
ja, csak ha jön megint valaki más és "csináljukvissza az egészet" politikát tol, akkor ugyanott fogunk tartani mint 10 évvel ezelőtt. úgyhogy hadd töltsenek ki csak még egy ciklust, aztán meglátjuk mi lesz belőle...
Naná, hogy ne induljon! Sőt, elég lenne, ha csak a Kedves Vezető szavazhatna, hiszen a 2/3 erre is lazán feljogosítja! És a legszebb, hogy egy igaz fütyiszes gyomra ezt a verziót lazán bevenné!;)
@Kivlov: Nem szabad egy párta bízni a kormányzást, mer az nem vezet jóra.

Legalábbis egy ilyen elcseszett országban.

Még négy év fidesz-kormányzás beláthatatlan károkat okozna az országnak.
@makacs szennyeződés: Kifejtettem az érveimet: még egy óvodás is tudja, hogy "hallgatás, beleegyezés". Látom, az óvodás unokahúgomnak több esze van nálad. Tudod mit? Ne is menj el szavazni. Ilyen hülyék úgyse tudnának felelős döntést hozni! ;)
@Unionist:

Eleve rossz oldalról és szemszögből közelíted meg a kérdést. Mondhatnám azt is, hogy amolyan nyolcadik kerületi, bölcsész szobagondolkodóként, aki ideológiákban gondolkodik gyakorlati megoldási lehetőségek helyett.

"a cigányok többsége kultúrantropológiai okokból (hagyományok, szokások, szocializáció) közösségi vagy még pontosabban szövetkezeti keretek között dolgozna. demokratikus viszonyok között nem lesz béres, vagy cseléd"

Ezzel a gondolattal lényegében elismered azt, hogy a hiba elsősorban a cigányok hozzáállásában keresendő. A mai világban így nem lehet a munkához hozzáállni. De nyugodtan fordítsuk le ezt magyarra: nem akarnak dolgozni, arra vágynak, hogy "szövetkezeti keretek" között majd más dolgozik helyettük.

Voltaképpen ma a bérből élők nagy része "béres vagy cseléd". Az is, aki 400 000-et keres egy informatikai cégnél, meg az is, aki 90-et egy iskolában. Senki sem kezdi főnökként, vagy közösségi tulajdonosként.

Az is teljesen természetes, hogy aki 5-10 éve nem dolgozik, elszokott a munkától, arra kezdetben senki sem bízna egy lapátnál, vagy fűkaszánál nagyobb értéket, vagy a fűnyírásnál, árokásásnál bonyolultabb, felelősségteljesebb feladatot. Te cégvezetőként megbíznál egy olyan emberben, aki 10 éve nem dolgozott?
A közmunkaprogram többek közt arra is jó, hogy ezeket az embereket vissza szoktassa a munka világába.
Emellett persze még sok más dologra alkalmas lenne, főleg a jelen gazdasági helyzetben, de ez már egy másik kérdés (pl. olyan nagyberuházások létrehozására, amire eddig nem volt pénz, mert az elfolyt volna az alvállalkozói rendszerekben).

Az ipari parkok telepítése nem elsősorban a helyi lakosság ellenkezése miatt nem valósul meg, hanem azért, mert nincs mire telepíteni (nincs szakképzett munkaerő, nincs infrastruktúra, stb...).

A cigánykérdés nem szélsőbaloldali, kollektivizáló, magántulajdont leépítő, stb..., s úgy általában ideológia kérdése. Ez akarati kérdés (a cigányok részéről), s gazdasági kérdés az állam részéről.

Az, hogy én hogyan képzelem a megoldást, annak semmi köze a náculáshoz. Ez a kifejezés és gondolat is téged minősít, s elárulja az egysíkú gondolkodásod. A náculás egy REAKCIÓ a problémára. Ha nem védenek meg engem, ha az állam, amit én tartok fenn az adómból, nem védi meg a tulajdonom, akkor majd megvédem én. Vagy éppen azokra voksolok, azokat támogatom, akik radikális megoldást, vagy úgy általában csak megoldást keresnének a problémára.

S az mszp kormányok felelőssége itt érhető tetten.
1. A cigányság egy részével elhitették, hogy alanyi jogon nem kell dolgozniuk, hogy a munka számukra csak választható lehetőség, s nem kötelesség.
2. Elhitették velük, hogy nekik alanyi jogon jár az eltartás, a támogatás, csak mert cigányok.
3. Nem keresett igazi megoldást a problémára, gyakorlatilag cserbenhagyta a vidéken élő nem cigányokat, illetve úgy általában a vidéken élőket, s magukat a cigányokat is. Hagyta, hogy az ököljog érvényesüljön.
Mindezt valami homályos ideológia bukfenctől vezérelve, napi politikai haszonért cserébe.
@félázsiai nemecsek ernő áruló:
Egy jogszabályt majd akkor bíráljunk, ha megjelent a Magyar Közlönyben. Konkrétan és konkrétumokat.
@félázsiai nemecsek ernő áruló:
rendben, most már nyugodj meg, jól megmondtad.
nagyon sötét vagy.
:)
@J.W. Booth:

Kétpólusú politikai paletta esetén úgy gondolom, ez kézenfekvő. Most hagyjuk a fűszerpártokat, a húst és a köretet még mindig a két nagy tábor adja.

Mivel ez egy mszp-ről szóló írás, s te itt éppen propagálsz a jelenlegi kormányerő ellen, közvetve, vagy közvetlenül csak az mszp-ben gondolkodhatsz. Persze ezt korábban már le is írtad.:)

Nem értem miért olyan nehéz elismerni? A kriptoemeszpés egy külön emberfajta. Bizonyos helyzetekben nem meri felvállalni, szégyelli (amit meg is értek) a válaszottját, akivel szimpatizál. Arról lehet felismerni, hogy többek között ilyeneket írogat:

"Sokan szeretnék, ha nem indulnának, de jelenleg ők a legerősebb alternatívája a fidesznek.

A legfontosabb ebben az országban, hogy a fidesz ne legyen kormányon 2014 után.
Ha ez így is történne, sok évre lesz még szükség, hogy a pusztításukat és ámokfutásukat kiheverjük.

Így függetlenül attól, hogy szeretik vagy nem a szocikat, egyelőre szükség van rájuk."

"A fidesz-agymosottak mechanikusan alkalmazzák az "aki nincs velünk, az ellenünk van" frázist, amit a vezérük az ötvenes évekből kölcsönöz.
Megpróbálom lefordítani, hátha eljut a tudatodig:
Az, hogy valaki nem szereti a fideszt és a vezért, még nem gyurcsányista, komcsi, bolsevik, satöbbi. "
@J.W. Booth:
De ne hidd, hogy ez azt jelentené, hogy a szocikat akarnák 2014 után.
Az MSZP még manapság is szitokszó, nem véletlen, hogy időközi polgármesterválasztáson is a jelöltjük inkább függetlenként indul.
@jó arc a lóarc!:
ebben nem vagyok olyan biztos. itt üzemek fordultak szembe a fidesszel. a szakmunkások csak azért jobbikosok, mert nincs más. vidéken a családok döntő többségének bejönne a szövetkezet-kisháztáji kombó. akkor is ha ezt a rendszerváltás idején parasztok elvetették. (valójában antall mellett a amerikai magyarok, és néhány ügyvéd akarta a kárpótlást.) a korabeli mgtsz-eket egyszerűen csak zrt-vé alakítani. és mellette igény szerint a családi gazdaságokat kialakítani.

az egyházból a rendeket (nem a papokat, hanem a dolgozó szerzeteseket, apácákat) támogató keresztényszocialista, a szövetkezeti gazdálkodást támogató agrárszocialista, és a városi munkások érdekeit szem előtt tartó klasszikus szociáldemokrata párt képes lenne tömegeket vonzani. a kisnyugdíjasok mellett.

ezt nyilván nem érdemes az "mszp" brand mellett megszervezni. de ha csak kidobnák a szekfű logót. nevet változtatnának és lenne hozzá emberük, akik ezeket az elképzeléseket kibontják, vagy megvalósítják, akkor alacsony részvétel mellett valószínűleg egyedül is nyernének. az egy másik kérdés persze, hogy a jelenlegi szocialista párttól várni naivitás. de új baloldali formációt a nulláról építeni abszurditás.

tehát itt valaki vagy elfoglalja az mszp-t. ami nem egyszerű, mert tele van puch lászlókkal, akik azért a kontaszelektáltságra ügyelnek. vagy ami a valószínűbb. egy patthelyzet fog kialakulni. és abban suchmann tamásék egyedül próbálnak majd lopni, vagy próbálnak nagykoalíciót kötni. ez nyilván nem fog menni.

és ezen a ponton szinte minden kiszámíthatatlan. a szélsőjobbtól a szélsőbalig bármi jöhet.
Mesterházy félig már elleste Orbán technikáját a választás megnyerésére. Csak sajna pont a lényeges fele hiányzik.
1. ne csinálj semmit. Ha van ürügyed, be se menj a parlamentbe. (Bonts kordot, szervezz népgyűlést ilyesmi...)
Ez nagyjából stimt.
2. Állíts be egy szijjártó droidot, aki minden létező döntést orrhangon sok mikrofon előtt semmibe vesz, kritizál, lefikáz és elmondja, hogy bezzeg ők 1000x jobban csinálnák. Így lehet ma Mo.-n 2/3-ot szerezni. Ja persze kell hozzá egy orbitális elkúrás is. (Orbán már összehozta lassan ezt is. Aki szerint nem, az várja ki az őszt....)
Na ez a második fele, ez még nem megy....
@J.W. Booth:
dehogy okozna!
az okozna, ha megint jönne valami kőkommer és visszahozná a több kulcsos SZJA-t és elkezdene oszogatni hitelből a nyugiknak, meg a közszolgálknak.
@laci_52:
És ebből a 3 millióból vajon hánynak üldözték a felmenőit a kommunisták? Ők sosem fognak a szocikra szavazni és ha felosztanák az MSZP-t, nem sírnának utánuk.
@Kivlov:

Pontosan. 2002-ben is jobb lett volna, ha van még 4 éve a Fidesznek, de ugye a buta embereknek, akik nem képesek hoszabb távlatokban gondolkodni, bejött a "Váltsunk kormányt mert csak" szlogen.
@Kivlov:

"az okozna, ha megint jönne valami kőkommer és visszahozná a több kulcsos SZJA-t és elkezdene oszogatni hitelből a nyugiknak, meg a közszolgálknak. "

Ez lesz az mszp 2014-es kampányának gerince, meg ott lesz mellett a felsőoktatás "visszreformja" is, no meg a "szólás- és sajtószabadság visszaállítása".
@J.W. Booth:
Nagy kérdés, mi az összehasonlítás alapja. 2010-ben sokan érezték rosszul magukat a kormány politikája miatt. Most vajon többen vannak? Próbáljunk valamilyen objektív tényezőt keresni és ne mellémagyarázni.
Nézz vissza, mennyien és mennyit tüntettek 2002 és 2010 között a kormány ellen és mennyien és kik 2010 és 2012 között.
Vagy valamilyen más, objektívnek látszó tényezőt keressünk.
@Unionist:

Egy igazi szeciáldemokrata pártra, s úgy általában a szociáldemokráciára vevők lennének az emberek. Csakhogy ezeket a fogalmakat, lehetőségeket "elhasználta" az mszp.
@Kivlov: Az egykulcsos adó szerintem kártékony, a gazdaság már második éve nyögi.
Én nem akarok olyan demokráciának mondott társadalomban élni, amelyikben nem indulhat egy demokratikus párt.

-wilson
@pimpalini:
a szövetkezet azt jelenti, hogy a gépesített brigádok munkaegységek elvégzése után kapnak teljesítménybért. azt értem, hogy ezt nem feltétlen kell ráerőltetni a népre. csak azt nem értem, hogy miért lenne ez feltétlen rossz.

a cigányokban csak abban az értelemben van a hiba, hogy nem akarnak béresek, cselédek lenni. többnyire tudat alatt ezzel szimpatizál a városi értelmiség. de a korszerű agrárgazdasághoz a termelést, az értékesítést, a szolgáltatásokat magába foglaló szövetkezetek kellenek.

tehát anno volt a vörös csillag mgtsz. és akkor kitalálták mellé a csillag csemegéket. ami részben kis üzlet volt, részben gyorséttermek (talponállók). tulajdonképpen az agrárszocialista modellt másolta le a nyugat. és valósította meg kistérségi, illetve régiók szintjén. mert a korabeli szélsőbaloldal köztulajdonban levő régiós mintagazdaságokat hoztak létre. ahol egyébként az agárszakemberek igen jól teljesítettek és ennek megfelelően igen jó kerestek.

a probléma azzal volt, hogy a szocialista ideológia sehogy se klappolt a high tech ipari termeléssel. mert ahhoz már tőkés kellett volna. de a hagyományos iparágakhoz nem kellett. és ezekben a cigányok igaz, hogy időszakosan, de tömegesen dolgoztak.

klasszikus agrártermelésben, hagyományos feldolgozó és építőiparban. nem igaz, hogy ez nem működik. mert ez európai szinten működött.

én azt értem, hogy a magyarok többsége családi gazdálkodáshoz akart visszatérni. nem volt elég a kisháztáji. amerikai farmer akart lenni. mert mit tudom én. ezt látta a tévében, vagy ezt erőltették antall józsef mellett az amerikai magyarok. és azok az ügyvédek, akik megszedték magukat a kárpótlásból.

de ezzel együtt ha nem alakulnak tömegesen szövetkezetek, akkor nem lesz vidék. azért, mert a cigányságnak szövetkezeti parasztság nélkül nem lesz munkája. engem a ki a hibás dolog nem érdekel. felőlem gondolhatod, hogy az mszp. de ezzel a dolog nem fog megoldódni.

ugyanis az ángyán-féle kisparaszti modell ugyanúgy működésképtelen, mint az orbán-féle "nemzeti nagytőkés". előbbi azért, mert alkalmatlan tömegtermelésre. utóbbi pedig azért, mert kevés embernek ad munkát. és a hasznot majd megyénként egy, vagy néhány család viszi el.
@J.W. Booth:

A korábbi kétkulcsos adórendszer viszont gerjesztette a fekete gazdaságot, mivel a viszonylag alacsonyan meghúzott második adókulcs miatt mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak a minimálbér körüli lejelentés és a különbözet zsebbe fizetése állt érdekében.

Az egykulcsos adó ezért is kellett. Máskérdés, hogy szükség lenne egy második adókulcsra is (lesz is), csak éppen nem évi bruttó 2 millió forint jövedelem, hanem mondjuk 7-10 millió fölött.
@wilson77:

OFF voltál. Senki sem beszélt arról, hogy itt nem indulhat egy párt. Félremagyarázás. Az más kérdés, hogy ezzel a bandával már rég el kellett volna tűnni a politikai palettáról.
@A fidesz a betegek kiirtására készül: vagy a nácik próbálják a liberálisokkal elhitetni, hogy az a náci portál valójában liberális és így tud ez a "neonyilas szennylap" a címlapra kerülni

vagy

vagy pedig nem ebben a sok emberben van a hiba, hanem benned, kedves kommentelő. olvasni és megérteni dolgokat lehet, címeken leblokkolni szintén, de csak abból véleményt formálni nem okos dolog.
Nem lenne nagy veszteség. De persze indulnak majd. Inkább jó pénzért ülnek a Parlamentben, mint hogy melózni menjenek. És az állami támogatás is hiányozna nagyon.

De legalább végre beszél róluk is egy napig a sajtó. Az el nem indulásuknak még van hírértéke. Ha indulnak, az senkit sem érdekel. :)
@pimpalini:
Kedves pimpalini!

Ha jól veszem észre és jól értem, itt több kommentelő és maga a poszt is szeretné ezt elérni.

üdv:
-wilson
@Egy igaz ember: Objektivitás a politikában, ugyan!

esetleg néhány szám arról, hogy

- mennyivel csökkent az államadósság a manyup-pénzek államosításával
- mekkorára nőtt az átlagos adóterhelés
- mekkorára csökkent átlagos hitelkihelyezés szintje
- a fidesz támogatottságának változása
Mesterházy fiatal, de nem más, mint egy Gyurcsány-klón. Ez itt a baj, elvtársak: a hülyeséggel kevert aljasság valami miatt hatékonyan továbbadódik.
@pimpalini: Havi egy millió felett nyugodtan lehetne 20% pl. sackb.
@Kivlov:
ez megint egyszerű dolog. egykulcsos személyi jövedelemadó mellett a rendszer csak úgy tartható fenn ha van egy kifejezetten az elitet sújtó vagyonadó. ha nincs, akkor fogyasztási adót kell emelni. ezt csinálja a kormány. de az a belső keresletet nyomja le.

azért, mert a fogyasztási határhajladóság a jövedelem emelkedésével csökken. a felső középosztály az adókedvezményekből elsősorban nem fogyaszt, hanem megtakarít, vagy ha hitele van, akkor abból törleszt. ha ezek forrása az alsó középosztálytól ered, akkor a belgazdaság támogatások nélkül összecsuklik, mint egy zollstock. mert a rezsiköltségek magas volta miatt drasztikusan csökken alsóközéposztály fogyasztása. ezért van az, hogy ma már tényleg csak az a munkahely tartható fenn ahol törvényesen, vagy törvénytelenül csalnak. a pályázati rendszer nyilván azt jelenti, hogy tisztességtelen előnyökhöz lehet legális keretek között jutni. magyarországon nagyságrendileg 100 fős foglalkoztatás fölött alig van eredeti tőkefelhalmozás. tehát a tulajdonosok nem 0-ból csináltak 1-et, aztán 1-ből 10-et, és 10-ből 100-at, vagy 1000-et. nem így jönnek létre a munkahelyek. hanem a piacot jelentősen torzító támogatásokból. amit élveznek a multik is (csak a dolgozóik sok esetben nem tudnak róla). és a maszekok egy része. a többiek pedig csalnak.

itt dolgozókat érintő általános adócsökkentés kellene. egységes, mindenkire kiterjedő adójóváírás. és ennek forrását kifejezetten az elitet sújtó vagyoni típusú illeték bevezetésével kell megteremteni. illetve az állam gazdasági szerepvállalását visszaszorító kiadáscsökkentéssel. vagyis a versenyt torzító pályázati rendszereket kell megszüntetni. vagy mondjuk nem nagyon lehet érteni, hogy miért a posta akar a negyedik távközlési szolgáltató lenni, és miért nem mondjuk a telefónica, vagy bármilyen másik piaci szereplő.

az elitet sújtó vagyonadóhoz balos ideológia kell. ezt azért nem akarják a pártok, mert egy megyei vagyonleltár után kiderülne, hogy ki mennyit lopott. de vagyoni típusú illeték nélkül a rendszert nem lehet fenntartani. mert az adórendszerben nincs semmilyen progresszivitás.
Sokáig lelkesedéssel olvastam a cikket, hiszem már tegnap, amikor a hír megjelent, azonnal siettem közölni mindenkivel, hogy maximálisan egyetértek. Ne induljon az MSZP.
A cikk végére bizonytalanság fogott el. Lehet, hogy a szerzőnek csak az a baja, hogy László Koko Kovács, meg Lendvai és társai öregek? És hogy jöjjenek a fiatalok?
Ha így lenne, az az egyik legmegdöbbentőbb dolog lenne számomra. Ezekkel, meg a középkorújaikkal, meg a fiataljaikkal, megelődeikkel és utódaikkal nem az életkor a probléma, hanem az a kártékony szerep, amit az utóbbi közel 70 évben betöltöttek.
Tehát: semmiféle SZADESZMP-s se induljon a választáson. Se öreg, se fiatal. Se most, se máskor. Szenvedett már ez a szegény ország eleget!
Húha, itt aztán oszt mindenki mindenkit :)

Én azt mondom, szerintem a 2014-es választások bojkottja nem lenne rossz ötlet.
A Fidesz múltkori - egyébként teljesen várható és megérdemelt - győzelme után nekilátott a demokrácia felszámolásának és a látszatdemokrácia megteremtésének. Ezt látta az EU, látták az itt befektető multik, és senkinek nem tetszett.
A maszop nyilván megint veszítene, ha kiállna 2014-ben, még egy zakóra pedig nincs szüksége a pártnak sztem. Ennél sokkal izgalmasabb dolog lenne, ha egyszerűen nem indulnának el. Nyerni úgysem tudnának, sőt, és akkor legalább megint ráterelődik a figyelem arra, hogy valami nagyon bűzlik kis Hazánkban. (Nem, mintha ezt külföldön nem tudnák/látnák.)
Persze sajnos a politikusoknak rendszerint nincs normális munkájuk, ezért, ha a párt nem kerül parlamentbe és nem kap támogatást, szegényeknek el kéne adniuk a családi Audikat-Merciket, és ez nyilván nagyobb érvágás lenne nekik, mint az, ha nem kormányozhatnak. 2018-ban már úgyis nyilván ők nyernének.
@Cerberus üvölt Viktor fülébe:

Viszont mindannyian a legsötétebb apparatcsikok kiválasztottai és neveltjei. A szocializáció súlyosabb érv, mint az életkor.
@Roy: A fidesz vállalni fogja. Belekerültek már nagyobb szarba is (például abba amit 2010-ben kaptak) annál, mint amit maguk után hagynak ...
@Unionist:

Javaslatod egy elvben lehetséges út a valós probléma kezeléséhez, de pár gondolat merült fel bennem:

Ki tartozik szerinted az elithez (vagyonilag)? Mi alapján döntenéd el?

Szerinted mekkora adót kellene kivetni az elit vagyonára? (Mert hogy nálunk az elit nagyon kicsi. Következésképpen ahhoz, hogy össznemzeti célokat az innen beszedett pénzekből lehessen finanszírozni, annak a néhány ezer embernek 10 vagy 100 milliókat kellene befizetnie adóként. Ha nem így történne, akkor nem jön be annyi pénz, aminek újraelosztása fedezetet jelentene az általad vázolt célokra.)

Szerinted ez a gyakorlatban megoldható? Nem menekítenék külföldre a mobilizálható vagyont?

Mi lenne azokkal a vagyonosokkal, akik adózott pénzből élnek jól? Fizessenek még egyszer?

Mit szólnál egy olyan megoldáshoz, ahol lenne vagyonadó. Valószínűleg szélesebb bázison kellene bevezetni, de a vagyonadó leírható lenne a személyi jövedelemadóból, osztalékadóból.
Aki tehát legálisan szerez vagyont, az nem adózna duplán. Aki meg nem fizetett (elegendő) egyéb adót, az fizessen vagyonadó formájában.
@Hohó60: a fiatalokon új erőt, új pártokat értettem, akik még nem égették meg magukat semmilyen téren. Úgyhogy lelkesedhetsz tovább :)
@baum:

Kösz, megnyugtattál...
Ismét nagy ötlet ez az MSZP-től. Ha nem érik el az 1%-ot (tehát ha nem indulnak), akkor 4 évig nincs pártfinanszírozás közpénzből, ergo miből működnek addig és miből futnak neki a következő választásnak? Melyik parlamentből kikerült párt tudott ismét visszakapaszkodni eddig? Ha az MSZP nem indulna, az a párt végének a kezdete lenne. Kikerülnének minden hírből, a fősodorból és a helyükön megerősödne az LMP vagy a DK, akik simán bejutnának helyettük. Ja, ne feledjük el a fideszes négyötödös (nem kétharmados) bebetonozott törvényeket a ciklusban akkor, mert nincs érvényességi küszöb sem ugye és a fidesz vinne szinte mindent. Szóval okos ötlet egy párt totális szétverésére, sok sikert hozzá.
@romaniarulez!: "nekilátott a demokrácia felszámolásának és a látszatdemokrácia megteremtésének." Mert Romániában nem ez zajlik éppen (a nicknevedből adódóan).
@J.W. Booth:
Szerintem meg az a kártékony, hogy ennyi eltartott van, akit az állam pénzel! A kidásokat kéne megvágni, nem újabb adókat beszedni!

Ja! És ha a nemegykulcsos olyan jó lett volna, akkor nem lett volna 2008ban is majdnem államcsőd, meg 1995ben is. Erről ennyit.
"Kicsit visszatérve a sporthasonlatra: utoljára 1984-ben történt meg, hogy az MSZP elődszervezetének hathatós ráhatásával Magyarország nem indult el a los angelesi olimpián. "

És ezt ki is intézte konkrétan, hogy is hívták őt? :)
@félázsiai nemecsek ernő áruló: "Viszont, ha a részvétel közel 100%, és az érvénytelen szavazatok aránya 40%, nincs az a politikai elemző, ami ezt ne egy hatalmas "KURVAANYÁTOK"-nak elemezné ki."

Igen, és? Változna valami? Attól még ugyanazok, ugyanolyan elosztásban fognak kormányozni. Ennek csak erkölcsi hatása lehetne, arra meg pont szarik minden politikus...
@tomfree: Dehogynem ez zajlik, sőt. De azért ne hasonlítsuk magunkat a románokhoz semmilyen tekintetben. Ennyi erővel azt is lehetne mondani, hogy "Bezzeg Bolíviában mi megy...!".
Nekünk magunkhoz, a mi lehetőségeinkhez, képességeinkhez és társadalmi, politikai kultúránkhoz képest kell valamit letenni az asztalra. És meggyőződésem, hogy az EU is mást (többet, jobbat) vár el tőlünk mint a románoktól.
@J.W. Booth: Én jobboldaliként hajlamos vagyok elfogadni, amit vírsz. A jelenlegi kormány sem tudta otthonosabbá tenni a sivatagot azzal, hogy homokot hordott bele.

De melyik tudta előtte? Ezen gondolkozz el.

Az elmúlt két ciklusban Magyarország olyan borzalmas hanyatlást produkált a térségi országokhoz képest, hogy azt rövidesen tankönyvekben olvashatjuk majd.
Antallék szétprivatizáltak mindent, ultraliberális gazdaságpolitikát valósítottak meg nagy megfelelési vágyukban. Míg Csehszlovákia a szocialista nagyüzemekket továáb futtatta, itt ész nélkül mindent bezártak, aztán az állam fizette a segélyt a gyökerüket vesztett embereknek.
Horn ugyanezt folytatta, és ott volt a borzamas hatásokkal járó Bokros csomag, aholt utólag minden szakértő megmondta, hogy túlzás volt a forint drasztikus leértékelése és a vámpótlék egyidejű bevezetése.
Egyedül az előző Orbán kormány volt az, ahol néhány előremutató lépés is történt.
De ha még távolabbra visszanézel, a magyar gazdaság története már évzizedek óta csak a folyamatos megszorítások, majd rövid ideig tartó lazítások sorozatát jelenti.
Nagyon fontos megérteni, hogy ebben a sok évtizedben szinte végig a SZADESZMP-jellegű erők voltak hatalmon Magyarországon. Ez még Antallék idejére is igaz. Részben azért, mert nem voltak kádereik a végrehajtó apparátusban, a korábbi reformkommunisták és KISZ-esek megmaradtak a helyükön. Másrészt a liberálbolsevik tábor 99,99%-os akkori méditerrorja révén az Antall kormány tulajdonképpen már 1990 őszére megbukott, csak még nem vették észre.
Bár csak a fidesz se indulna el...
fidesz = mszp, egyik kutya, másik eb.

Akkor a fidesz se induljon.
@Kivlov:

Végre már valaki, aki rámutat, hogy a progresszív személyi jövedelemadózás nem maga a csodafegyver,ahogyan azt a balliberálisok demagóg módon sugallják. Épp ellenkezőleg: az egyik fő felelőse annak a gazdasági csődnek, ami 2006-2008-ra Magyarországon bekövetkezett.
Ha a 2000-es évek elején bevezették volna az egykulcsost, amikor konjunktúra volt, komoly eredményeket lehetett volna elérni. Lásd Szlovákia.
Gazdaságpolitikailag egyenesen bűn, hogy akkor nem vezették be nálunk is az egykulcsost. Az eredményét láthattuk, amikor a V4 országok olyan gyorsan száguldottak el mellettünk 2005 és 2010 között, hogy még csak integetni sem volt időnk.
@Hohó60: "a bokros csomag negatív hatásokkal járt a szakértők szerint"
------komoly szakértő ilyet 15 éve nem mond, te kis bogár lacika, te nagyon buta vagy nácinak is
@Hohó60: setétke, monnyad, hol van 1kulacsos adóés micsinát az a gazdikkal?
@komplikato:

Hát ugye a Fidesz láncos kutyája a Smith Plagi bá....

De a még mindig Fidesz szavazók annyira hülyék, hogy még mindig nem látták be, hogy a Fidesz komoistább, a komonistánál, erkölcselenebb a Gyurcsoknál és így tovább.

Tragédia az egész, mert ugyanakor senki ninc a palettán, aki mellé x-et lehetne tenni.
@Unionist:
"a magyar közélet az egykori politikai bizottság, a hazafias népfront és a harmadik utas kommunisták, ifjú kommunisták harca a hatalomért. rajtuk kívül van a szalonnáci jobbik, és néhány bohóc."

Ez tény, de azt se feledjük, hogy a társadalom nagy része leszámítva a legfiatalabb szavazóképes generációt a régi rendszerben nőtt fel.
Ha nem párttagok voltak, akkor kisz tagok, ha az sem, akkor igénybe vettek szot üdülőt, meg mittom én. Szal valahol mindenki tolta a szekeret, aki nem, az ült mint politikai, vagy disszidált. Ennyi.
Talán a politikusok esetében nem is ez a lényeg, hanem az, ki merre tart. A szocialista és liberális kormányzati időszak (12 év, de valójában lehet ezt 16 évnek is nevezni, a rendszerváltást követően és még sokáig ugyanis olyan erős befolyásuk volt, főleg gazdasági téren) szal ez a korszak rámutatott arra, hogy a ballib politikai vonulat se nem nevezhető nemzetinek, se nem nevezhető baloldalinak, sokkal inkább szerviensnek, a nemzeti érdekek abszolút marginalizálásával.
@puffatag:

Ennyire vagy képes, bravó.
Most már vedd be a gyógyszeredet, mert megint elgurul.
@J.W. Booth: "Így függetlenül attól, hogy szeretik vagy nem a szocikat, egyelőre szükség van rájuk. "

Kerdes csak az , hogy KINEK.
@no successful: leninbácsi, az összes kormányzati szicíliai figura (a TÖRPE, kövér, kósa stb) mind kiszes, nem olvastad eztet? mijafaszthazudsz? ezek kiszesek... van jó kiszes meg rossz kiszes?
Túl szép lett volna végre megszabadulni a szociktól! Szerintem leszóltak nekik a Fidesz pártközpontból: Inkább fizetünk nektek csak induljatok a választásokon, különben kihez is mérhetnénk magunkat?
Kínos lenne a Fidesznek, ha egy nem baloldali, normális párttal kellene versenyeznie. MDF, kisgazdák nem normális párt volt, hanem beépített titkosszolgálati ügynökök melegedője. Most ők a Fideszben lebzselnek.
@Hohó60: te kis komenista, ki akarod írtani a komenistákat? csak nem cigiben utazol, mint rogán tóni?
@Mérges 1234:
"Tragédia az egész, mert ugyanakor senki ninc a palettán, aki mellé x-et lehetne tenni. "

Hollandiaban sincs, nekem megis sikerult valamit talalnom, amit kiXelhetek a szavazolapon.
@Hohó60:
a legfelső tizedet kellene megadóztatni. nem a középosztályt, hanem a szélesen vett elitet.

ezt úgy lehet igazságosan megcsinálni hogy van járulékplafon (ami gyakorlatilag egy szja-szerű leírás). amivel a tanult, szorgalmas, tisztességes és egyébként magas jövedelemmel rendelkező réteget kompenzálni lehet.

de ha valakinek nincs magas bérjövedelme, viszont mégis óriás vagyona van, akkor rosszul jár. mert nagyon sok embernek állami támogatásokból, offshore pénzekből, spekulációs ügyletekből vannak milliárdjai. ami persze nem rossz dolog. csak ezek a könnyen szerzett pénzek valójában kiesnek a közteherviselésből.

na most értem persze, hogy ezt ki lehet játszani. de ha a vagyonadó bázisa széles, akkor óriás vagyont nehéz teljesen szétaprózni. és ha ezt egészet járulékplafonnal (vagy szja leírással) kombinálják, akkor így az adó akár a vállalkozói vagyonra is kivethető.

tehát mondjuk van egy belvárosi étterem. ott azt mondják, hogy a schef, és a szakácsok nem fizet sokkal több járulékot, mint a mami kifőzdében. de azzal hogy ők egy belvárosi helyen vannak mégis csak upstart versenyelőnyben vannak. a tisztesség azt kívánja, hogy kicsit többet adózzanak. de ha eddig mindenkit tisztességesen foglalkoztatnak. tehát a mesterszakács és egyébként az elit étterem dolgozói is tisztességesen és legálisan meg vannak fizetve, akkor ne járnak rosszul. mert fizet a tulaj vagyonadót. és esetleg még a séf. de akkor nem lehet trükközni.

vagy mondjuk van egy high tech mérnöki iroda. az irodaházra kivetik az adót. ezt a tulajdonos nyilván áthárítja. tegyük fel, hogy bérlik az üzlethelyiséget. de a mérnök munkatársakon segít a járulékplafon. a takarító nénin, vagy a kezdő gyakornokon nem, de ők nyilván kiesnek a legfelső tizedből.

a rendszer az induló vagyontárgyakkal nem rendelkező fiataloknak kedvez. ez gyakorlatilag ugyanaz, mint az szja leírás. azért javaslom a járulékplafont, mert akkor így akár fix összegű járulékot is be lehetne vezetni. ha a többség már úgyis csal. akkor a minimálbér után kellene járulékot szedni. viszont így széles körben lehetne vagyonadót kivetni.

na most ehhez az egész országra kiterjedő teljes körű vagyonösszeírás és vagyonbecslés kell. ebbe belefogtak oszkóék. de elbuktak. nyilván nem az alkotmánybíróságon, hanem egyszerűen lefizettek néhány kék fürdőköpenyest.

az igazság az, hogy ilyesmit nem lehet mérsékelt jobbos ideológiával vezetni. ehhez kifejezetten ultrabaloldali párt kell.

tehát amelyik például azt mondja, hogy a gdp egy tizedét egyenlő módon osszuk szét. vagyis gyakorlatilag 10% kommunizmust hirdet. minden jószágból egy tizedet egyenlő módon szétosztunk.

na most ez mit jelent a gyakorlatban. mennyi is ez. havonta ennyi.

www.wolframalpha.com/input/?i=hungary+gdp+per+capita+in+huf+per+10+per+12

ez a rendszeres szociális segély összege. majdnem forintra pontosan. ami egyébként a minimálnyugdíj. ennyit kellene kiosztani adójóváírásként annak, aki dolgozik. mert az egyenlő újraosztásból ez következik. egy munkás kapjon ugyanannyi támogatást, amennyit egy munkanélküli. és erre áldozzunk be egy tizedet. mert másként lesznek, akik semmilyen módon nem tudnának megélni.

és akkor például nem kellene semmilyen akcióterv. semmilyen versenyt torzító támogatási rendszer. egyik munkahely több támogatást kap, mint a másik.

na most van egy másik érdekes számadat. ez az egy főre jutó összeurópai gdp tizede.

www.wolframalpha.com/input/?i=eu+gdp+per+capita+in+huf+per+10+per+12

ez forintra majdnem pontosan annyi, amit a külföldi kiemelt beruházások kapnak. tehát mondjuk a mercedes ennyit kér. szerintem azt kellene mondani, hogy ezt adja oda nekik az unió. vagy a németek. támogassák a saját iparvállalataikat. de sokkal nagyobb érdek az, hogy a magyarországon dolgozók adójóváíráshoz jussanak, mint az, hogy most eu támogatásból építsünk strandokat, vagy szökőkutakat. mert akkor eleve több pénze marad az embereknek. az alsó-középosztálybelieknek is. és akkor majd piaci alapon lehet nekik építeni szórakoztató létesítményeket.

beruházás párti vagyok alapvetően. de az egyenlőtlen piaci támogatásokból soha meg nem térülő beruházások következnek.

szerintem a fix összegű járulék, flat tax, a rendszeres szociális segéllyel megegyező adójóváírás, vagyonadó kombóra kellene áttérni.

és az agrártermelésben is a támogatásokat per kopf kellene kiosztani. tehát nem területalapon. hanem azt kellene megnézni, hogy hányan dolgoznak az adott gazdaságban. és akkor a támogatásokat annak megfelelően kiosztani. na most ha amúgy kap a munkanélküli, a munkás, és egyébként mindenki (a diák is), akkor ezt nagyon könnyű kivitelezni. a nyugdíjas meg kapja a jelenlegi rendszerben is. mert a járadék minimális szintről indul.

szóval ez egy brutális adóreform. amit összeurópai keretek között lehet csak végrehajtani. mert kell hozzá külső forrás. ami azt jelenti, hogy a gyakorlatban nem nagyon lehet kivitelezni.

de ha az elvi megoldást keressük, akkor az szerintem az ec (european commonwealth). ami azt jelentené, hogy európa egy tizedet egyenlő módon szétosztana. tehát havi 60 ezer járna mindenkinek. és megszűnne mindenféle támogatás, árkedvezmény, félárú bérlet, minden ilyen lófasz.

hanem hetente kapna mindenki 12 ezer forintnak megfelelő eurót. amiből éppen, hogy meg lehet élni. de akkor nyilván drágább lenne az élelmiszer, több lenne a rezsi. de mondjuk a diáknak is lenne egy induló jövedelme. és a nyugdíj is kicsit több lenne.

na most ez nem azt jelentené, hogy nem dolgozna senki. mert ez nagyjából a mostani 47 ezres közmunkás bérnek felelne meg indulásként. hanem azt, hogy mindenki a tisztes megélhetésért dolgozna. tehát nem azért, hogy ne haljon éhen. hanem azért, hogy ő vagy a gyereke előre jusson.

de ehhez ma szélbalos ideológia kell. mert ez nem tetszik a jobboldali (antiszociális) fazonoknak. pedig ők is kapnának 60 ezer extrát. és a takarító néni is. de akkor neki esetleg nem kellene csak 20-30 ezer forintot fizetni. mert annyit ér a munkája. a másiké meg 20x-30x annyit. 400-900 ezret. vagy még többet. de a takarító néni se nyomorog. és ezt összeurópai keretek között végbe lehetne vinni. ez azért lenne jó a nyugatnak, mert így brutálisan olcsó kelet-európai munkahelyekhez jutna.

azt mondják jóskának, hogy kapod a 60 ezret. ha betanított munkás vagy, akkor kapsz mellé még 60 ezret. ha segédmunkás, akkor megint 60 ezret. ha kezdő szakmunkás, akkor még többet. ha gyakorlatod van, akkor megint még. csak teljesíts rendesen.

mert ha nem, akkor kirakunk, mint macskát szarni. persze akkor sem pusztulsz éhen. tehát mondjuk a dolgozókat hozzá nem értő balfasz főnökkel nem lehetne kizsákmányolni. mert akkor üzemek tömegesen mondanának fel. főleg úgy, hogy ebből a 60 ezer tizedéből (havi 6 ezerből) már lehet rendes trade union. ami összeurópai keretek között biztosíthat utazást. tehát egy proli életében legalább egyszer is elutazhatna a francia riviérára. ahogy régen volt szot-beutaló. csak ezt összeurópai keretek között működtetni.

szerintem nem ez borította be a kádár rendszert. hanem az, hogy az ipari létesítmények nem voltak kapitalista kézben. de csak 10% kommunizmust kellene hirdetni. azon túl élhető kapitalizmust kellene csinálni. ahol mindenki a tisztes megélhetésért és előrejutásért dolgozik. de az alapvető áruk, szolgáltatások ha korlátozott mértékben is, de szabadon hozzáférhető válnak. ahogy a természetben. mert erre beáldozunk egy tizedet.

de ehhez természetjog kell. tehát mondjuk egy vadon növő szilvafa tized annyi termést hoz, mint amelyiket gondozzák. na most ez azt jelenti, hogy nem 100% a paraszté, hanem csak 90%. mert egy tized vadon is megtermett volna. de ugyanígy el kell venni mindenkitől az egyenlő újraosztás céljára egy tizedet.

egy másodikat társadalombiztosításra. egy harmadikat közberuházásokhoz. egy negyediket oktatásra. és egy ötödiket igazgatásrendészetre.

ha megnézzük a magyar szociális rendszert, akkor azt kapjuk, hogy a magyarországi keretek között túlméretezett. de ha az uniós forrásokat is beszámítjuk, akkor nagyjából rendben vagyunk.

a probléma az, hogy újraosztás egyenlőtlen. az van, hogy demján sanyinak adjunk már 1 milliárdot, mert annyira ért hozzá. na most én azt mondom, hogy demján sanyi dolgozói kapjanak pénzt. és akkor majd ő mint munkaadó egy béralkuban azt mondja, hogy a bruttó bér még csökken is egy kicsit, mert kapod az óriás adójóváírást. de a munkás is beinthet, hogy a lófaszt fog ő neki dolgozni. inkább átmegy jóskához, mert ő kicsit többet fizet.

valószínűleg nem lenne full employment. csak az országonként eltérő jelenlegi 50-60-70-80%. de aki dolgozna attól minőséget lehetne követelni. hugyos józsitól is. viszont ő ez esetben meg lenne fizetve. nem ragozom tovább. gondolom érthető.
@no successful:
nézd, én is a kádár rendszerben nőttem fel. gimnazista voltam akkoriban. és mondjuk az osztályból 2-3 ember lépett be a kisz-be. nem mondom, hogy ők voltak a leghülyébbek. de nem is voltak a legokosabbak. középszerűek voltak, akik
úgy léptek be egy tömegmozgalomba, hogy semmilyen elképzelésük nem volt arról, hogy mit kellene tenni. semmilyen.

nekem nem az a gondom, hogy bajnai, gyurcsány és schiffer demiszes volt. hanem az, hogy akkor se tudták, hogy mit kell azzal kezdeni. nem értették, hogy a kádár rendszerben mi volt a jó, és a rossz.

persze lehet, hogy én sem értem. de erről gondolok valamit. bajnai, gyurcsány és schiffer azt mondják, hogy teljes mértékben szakítani kell a kádár rendszerrel. bajnai azt mondja még, hogy vegyünk fel százcsilliót a valutaalaptól, és ezzel stabilizáljuk a bankrendszert, és ehhez hasonlók. szerintem inkább valamilyen federal reserve kell. valamilyen középeurópai szövetségi bank. annak kell stabilizálni. szóval én nem értek egyet bajnaival.

gyurcsánnyal se. mert szerintem az egészségügyben az intézményeket kell privatizálni. és éppen nem a betegbiztosítót.

schiffer andrástól állok a legtávolabb. szerintem ő egyszerűen egy szélhámos politikus. mert abszolút nem ért a gyakorlati zöld politikához. szerintem ahhoz az kell, hogy gyerekkorodban békát belezzél. schiffer lehetne egy jó emberjogi liberális, de zöldnek csapnivaló.

ezek az emberek 25 éve próbálkoznak. engem nem zavar ha kapnak még egy esélyt. és az sem ha nem hibázzák el. csak nem hiszem, hogy ez a csapat majd képes lesz bármire, aminek a nép tapsolni fog. de jó lenne ha tévednék.

na, nem írok több kommentet ide. nem akarom széjjeloffolni a beszélgetést. hogy most kell az emeszpé, vagy nem kell. mert szerintem mindegy. ez az elit a jelenlegi szocik nélkül is ugyanolyan szar, mint velük együtt.
@puffatag: én senkit sem akarok kiirtani. Még azzal sem értenék egyet, ha Hantit megpofozták volna, pedig nagyon rászolgált. Az más kérdés, hogy én inkább azt hiszem, hogy gárdistának öltözött szélsőséges provokátorok csinálták előre megbeszélt módon, már ha egyáltalán tényleg történt valami. A Hanti-féléknek úgy kell egy ilyen pofon, mint egy falat kenyér. Ez táplálja a gyűlöletüket, amiből nagyon jól megélnek a megélehtési rettegők.

(Tudod, a cigánygyilkosságok elkövetőinek közeli kapcsolatai volatk Gyurcsány titkosszolgálatával.
És kinek használt a cigánygyilkosság-ügy?)
@Unionist:

Köszönöm, hogy bővebben kifejtetted.
Sok okos dolog van abban, amit írtál,még ha sok mindent másként is látok. Örülök, hogy vannak még akik gondolkodnak azon, hogyan lehetne kimáészni a jelenlegi szarból, amibe egyre mélyebbre süllyedünk. Mert abból, ahogy jobbosok, balosok itt egyeljük egymást ideológiai szempontból, még nem lesz megoldás.
Ha sokan gondolkodunk, talán kialakul valami.
@Unionist:

ELég jókat írsz. Sajnos ebből nem sok fog megvalosulni, sem itt sem máshol.

Ugyanis a adöntéshozók azoknak a markában vannak, akik lenyulják az országok GDP-nek nagyrészét.

Pedig egy igazságos rendszer lenne. Ráadásul, előbb útóbb úgy is át kellene térni egy ilyen rendszerre, mert a jelenlegi termelékenység mellett egyszerűen nem lehet mindekinek munkát adni.

A jelenlegi pnzügyi rendszernek változni kell.

De Magyarországon nem sok esély van rá, tuti nem innen fog elindulni, Viktornak vannak jó ieányba mútató fantazmagóriái, te hülyékkel vették körül. A többiek meg Simicska félék kezében vannak.

Akiknek csak az az érdekük, hogy az ország pénzének minnél nagyobb részére tegyék rá a kezüket, akár mindenki fel is fordulhatna.....
De hülyék egyesek.
Drága, baloldali, idióta barátaim!
Az MSZP egy adott pillanatban önként vállalt száműzetéssel akarta megkönnyíteni helyzeteteket, amit hozzászólásaitokból ítélve szívesen fogadtok.
Én, mint echte jobboldali nem tudlak ebben benneteket megakadályozni, de ha úgy gondoljátok és veletek együtt örülök, hogy a hülye baloldali politikusok végre eltűnnek a porondról.

De.

Azért, mert az MSZP egyetlen pillanatra ráébredt, hogy hülyék gyülekezete és önként távozni akar a politika porondjáról, még nem jelenti azt, hogy a többi párt is hülyék gyülekezete. Bár, az ötletgazda, mint tudjuk, a DK, így rájuk is nyugodtan vonatkoztathatjuk a nem túl épületes jelzőt.
Na szóval. A lényeg, hogy a baloldali kommentelő lélektana annyira primitív, hogy ha a kacsacomb bepottyan a szájába, akkor már reklamál, hogy a mellyehúsa is kéne.
Elvtársak! Buták és elvtelenek vegytok. Pont olyanok, mint az MSZP és a DK politikusai.
@imres: Hol van Magyarországon jobb vagy bal oldal?
Én ilyet nem ismerek.

A Fidesz és az MSZP baloldali pártnak nevezhető leginkább, de sokkal jobban demagóg és/vagy populistának, akik csak zsebeik megtömésével foglalkoztak és foglalkoznak.

A Jobbik pedig nemzeti bolsevik párt...

Az LMP pedig zöld...
süti beállítások módosítása