Viktor, mi leszünk itt tovább, ha tetszik, ha nem

2013.03.13. 07:30 Fent és Lent

democracy_1.jpgHétfőn elfogadta a Parlament a „4. Alaptörvény-módosítást”, ami felháborodást váltott ki, sőt székházfoglaláshoz, tüntetéshez, blokádhoz, vonuláshoz - komoly ellenálláshoz vezetett. A legjobb ezekben a megmozdulásokban az volt, hogy javarészt fiatal aktivisták szervezték és vettek részt benne, ami frappáns válasz azoknak a fanyalgóknak, akik szerint a fiatalok vagy nem törődnek a közélettel, vagy szélsőjobboldaliak. A Dísz téren állva a tüntetés közben számomra bizonyossá vált, hogy az a rendszer, amit Orbán próbál felépíteni, nem lesz tartós, nem lesz belőle új kádárjános, ugyanis mi, akik a rendszerváltás után születtünk vagy nőttünk fel, nem kérünk kádárjánosokat. Szabadok akarunk lenni, ezért ellenállunk: mozgalmakat szervezünk, érdekképviseleteket szervezünk, tüntetünk, és mi leszünk itt hosszabb ideig, ha tetszik ha nem. Azonban el kell gondolkodnunk azon is, hogy mi a következő lépés: mi jön Orbán rendszere után?

Ahhoz, hogy ezt a kérdést működőképes válasz reményében tegyük fel, nem elég a jelenlegi ámokfutás kritikája, nem elég észrevenni annak nyilvánvaló hibáit. Ha nem értjük meg, hogy mi vezetett ide, ha elfelejtjük azt, hogy Orbán a kétharmadot nem erőszakkal szerezte, hanem szavazatokkal, akkor nem értjük meg azt sem, hogy mindez rendszerhiba. Mindez valami olyan, amit az Orbán előtti világ jogállami, de a társadalom önvédelmét nem biztosító rendszere sem tudott kivédeni. Meg kell érteni, hogy a Harmadik Köztársaság magában hordozta a bukását, mert bár az Alkotmányba bele volt írva, hogy „minden hatalom a népé”, valójában mára világos: nem volt hatalmunk sem a totális korrupciót, sem a jogállam leépülését megakadályozni.

Látszólag szabadok voltunk, szólásszabadság, ilyen szabadság, olyan szabadság, és igen, megvolt a joga mindenkinek ahhoz is, hogy kisemmizett hajléktalan legyen. Csak éppen ahhoz nem volt jogunk, hogy valódi súllyal beleszóljunk közös ügyeinkbe azon túl, hogy négyévente teszünk egy x-et a politikai váltógazdaság valamelyik szereplője mellé. Legyél „civil”, a többit hagyd ránk, szabadon mondhatsz bármit, de a hatalom nálunk van – ez volt az „elittel” kötött „társadalmi szerződés”, amit az elit írt és írt alá helyettünk.

Volt beleszólása bárkinek abba, hogy a 90-es években a közvagyont kilopják és fillérekért privatizálják? Tudtunk tenni bármit az ellen, hogy háromszor annyiba kerüljön egy autópálya Magyarországon, mint bárhol? Elértük, hogy aki tehetséges, az előrejusson, és ne a mutyi döntsön? Meg tudtuk akadályozni, hogy Magyarországot egy összefonódott politikai-gazdasági maffia irányítsa? Nem. Azért nem, mert nem volt rá lehetőségünk. Négyévente elmehetünk szavazni, és behúzhatunk egy x-et annak a logója mellé, aki éppen szépeket mond, mert ellenzékből azt úgy kell. Aztán egyszer az egyik társaság hatalmasat ámokfutott, meg elkúrta, miközben a másik társaság szépeket mondott a jogállamról meg a demokráciáról, és a szép, üres mondásaiért cserébe korlátlan hatalmat kapott –  és nem fél használni.

Itt tartunk most, ezt látjuk, de a feladat nagyobb, mint amilyennek elsőre látszik: úgy kell megdönteni Orbán rendszerét, hogy ami helyébe lép, ne ezt ismételje meg. Ne ismételhesse meg, ne legyen lehetősége rá. Olyan országot kell közösen építenünk, ahol valós beleszólása van mindenkinek közös sorsunk alakításába, ahol nem a társadalom 1%-a uralkodik a maradék 99%-on. Ehhez pedig el kell kezdenünk a párbeszédet/konzultációt (kinek melyik akadt be), de nem az éppen a hatalomból kiesett oligarchákkal, akik maximum annyit tudnak hitelesen megígérni, hogy újra lesznek papíron szabadságjogaink, hogy nem fognak ilyen arcátlanul viselkedni, és majd elegánsabban pumpálják ki a közpénzt. Igen, ezt ismerjük, ehhez értenek, ezt már bizonyították.

Egymással kell vitáznunk arról, hogy melyek azok az új megoldások, amelyek a valódi demokráciát garantálhatják: tovább kell lépnünk. Petőfi sem jobb királyt akart keresni, hanem fel akarta akasztani őket, és köztársaságot akart. A Harmadik Birodalom után sem a weimari köztársaságot rehabilitálták, hanem újat építettek. A világ mára tele van olyan régen kipróbált vagy új megoldásokkal amelyek a valódi demokráciát garantálhatják. Van, ahol több mint száz éve léteznek visszahívható képviselők, van, ahol évtizedek óta létezik részvételi költségvetés, lehet az alkotmányt népszavazással elfogadni, valódi közösségi és nem intézményi garanciákat hozni, használni az információs társadalom vívmányait (pl.: internetet, nahát) és még sorolhatnám. Nem az oligarchákat kell lecserélni, hanem a hatalom felett gyakorolt ellenőrzés növelésével ki kell zárnunk őket a rendszerből, mert leszakadó rétegeket, a közpénzek ellopását és leépülő jogállamot hoznak.

Egy új köztársaság alapjait kell lerakni; nem a 89-es rendszert rehabilitálni, hanem annak tapasztalatait felhasználni, és a XXI. századit létrehozni. A generációnk történelmi feladata most az, hogy felkutassa, kitalálja és összerakja a rendszert, amely egy élhetőbb országot hoz el számunkra; olyat, amelyben ilyen nem fordulhat elő többet.

A szerző Salha Omar, a Negyedik Köztársaság mozgalom alelnöke

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr165131611

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A politikáról 2013.03.13. 22:17:31

Megkésve bár, de törve nem (győzött a lustaság, illetve nem tudtam, hogyan is érdemes ennek úgy igazából nekifogni), itt az első igazi blogposztom. Megszületésének oka egyszerű: páran "beszóltak" egy másik felületen, hogy miért irkálok folyamatosan pol...

Trackback: Viktor, mi leszünk itt tovább, ha tetszik, ha nem 2013.03.13. 16:13:02

Nem a 89-es rendszert rehabilitálni, hanem annak tapasztalatait felhasználni, és a XXI. századit létrehozni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyarország sajnos még mindig olyan huzatos,hogy az épeszű gondolatok könnyen elszállnak a semmibe!A pató pál óta csak az idő telt el!A gyűlőlet irigység és a széthúzás hont-foglalt!
Az a gond veletek, 4k-sokkal, hogy semmivel sme vagytok jobbak a Fidesznél...
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: HAHA!Láttál közöttük kurvafuttató,kábszerterjesztő,gyilkos maffiatagokat?!Röhög a vakbelem rajtad.Ez valami genetikai probléma lehet nálad...
Ez nagyon szép amit írsz, de azt azért hozzátenném, hogy ezt a rendszert felülről nem lehet működtetni. A történelem kegye megengedte egy-két klasszikus középosztállyal(rendszerszinten gondolkodó, öntudatos, anyagilag független emberek) rendelkező, vagy brutális nyomorban, kedvező csillagállás alatt születő államnak, esetleg ideiglenesen autonóm területnek, hogy ezeket bevezesse, és működtesse. Venezuelában is tökéletesen lehet látni, hogy csak akkor ér bármit ez a felülről indított folyamat, ha termékeny talajra hull, már működő közösségek vannak ott. Ráadásul ezt főleg nem a helyiek tették lehetővé, hanem a chavezi katonaság, és biztonsági erők, akiket nem tudott teljes mértékben felhasználni a korábban hatalmon lévő polgárság az autonóm szerveződés letörésére. Hát igen ez is megbukott, várható volt hogy meg fog bukni, mint ahogy minden balos elit próbálkozása arra, hogy a szokásos hatalmi struktúrák fellegvárából, rendeleti úton embert faragjon az Isten adta népből. Arról már nem is beszélek, hogy pl. Venezuelában is egy csomó alulról jövő kezdeményezést tiport el a chavezi szisztéma, mert politikailag nem volt megbízható (és itt most nem a fegyveres polgárság randalírozásáról beszélek). Pont azt láttuk mint a többi helyen: hatalmi centralizáció a kormányzó párt érdekében, hogy kordában tartsuk a polgárságot. Ennek a folyamatnak mint járulékos kárnak, a prolik az áldozatai, akiknek akadályozzák az autonóm törekvéseit.
Ez így túl egyszerű, nem lefutható az idő rövidsége miatt. Egy egész politikusi társadalomnak kellene kinevelődnie, mert igenis politikusok kellenek! Nem lehet szidni egy két embert, amikor ezrek, képviselők, polgármesterek lettek megélhetési bűnözők, és tűrik, segítik a vezetés aljasságait, visszaéléseit, egzisztenciális okokból és félelemből. Itt nagyon sok emberrel van baj! Orbáni beskatulyázások ismételgetés pedig biztosan nem vezet sehová, ill. Orbánnak kedvez!!! Jobban kell figyelni, biztos, hogy vannak különbségek a mostani politikusok között is! Az oligarcha buta ismételgetése rengeteg kárt okoz! Bankár kormány, luxus milliomosok libázás, hazudtunk reggel, délben este (és most?)szem kilövés...Ugye mennyi kárt okozott? Sírni való, mennyire befolyásolhatóak vagyunk, még gondolkozni sem kell, hogy akkor most mi van? Már 24 órában hazudnak. Ki gondolja, hogy a Kumin féle Fradisták csak most álltak össze? Gondolkodni sem kell...Tandíj? E.ü. ellátá? (nincs vizit díj, de vizit sem!, pontosabban ellátás)Hol mérhető ez ek a netto hazugságok, károkozások bármely kormányhoz?!
A zsákutcába menetelést elősegítette az, hogy az állam pénzügyei nem átláthatóak és nem ellenőrizhetőek, a választókat pedig vagy nem érdekli, hogy mi történik az adójukkal, vagy az információk, amikhez hozzájutnak nem megvilágosítják, hanem elkendőzik a valóságot, egy szép álomképet mutatnak jókkal és gonoszokkal. Tudatos, önállóan gondolkodó és dolgozó emberek nélkül nincs meg a vitákhoz az alapvető feltétel, és a nyilvánosság csak éljenzésre kell.
az új köztársaság aligha lehet egynemzetiségű. közép-európai szövetségi köztársaság kellene. egy közép-európai föderatív tömb az unión belül. 20-25 év múlva talán reális lesz. addig tessenek kibírni, vagy elhúzni külföldre.
Hát, ez valóban nem valósítható meg néhány hónap vagy néhány év alatt. Azt hiszem, 89-90-ben alapvetően jó úton indultunk el (én már felnőtt voltam akkor), de aztán kiderült, az új rendszer nem termel új embereket. Sem felelős politikusokat, sem demokráciában gondolkodó népet.
Az előbbi csoportról annyit: amint rájöttek, hogy ebből meg lehet gazdagodni, mindent meg is tettek ezért. Ebből meg egyenesen jött a vezérelv, amikor a pénzcsap megnyitásáért nem kell mást tenni, mint hinni a vezérnek.
A második csoport hasonló, csak kevésbé tudatos. Jól látja OV, ők azt akarják, hogy gondoskodjanak róluk, és mondják meg, mit kell tenniük.
A demokráciához demokraták kellenek. Lehet, hogy a rendszerváltás után felnőtt nemzedékekből majd kitermelődnek, de egyelőre ők még kisebbségben vannak, ráadásul az is látszik, hogy jó részük örömmel belesimul a kényelmesbe, és beáll bégetni.
Elkeserítő a helyzet, oktatás és nyilvánosság nélkül ez nem megy. És - többek között - éppen ez a kettő épül le a leggyorsabban.
Egyetemista tüntető vagyok.
Amit leírt az úriember,azzal még egyet is értenék.De a 4K-t nem szeretem.Ők bomlasztják a demokrata egységet,ezzel s fidesznek dolgoznak.Most végre összefognak a demokratikus pártok a PM az Együtt 2014 az MSZP és a DK.Én örülök ennek az összefogásnak,de az LMP és a 4K elszigetelődött.Egyetlen szavazatot sem szabad elpocsékolnunk ezekre a pártokra mert Orbán leváltásához minden szavazatra szükség van.
@toportyánzsóti:
te lökött nem olvastad, hogy ha ma lennének a választások milyen arányban szavaznának az emberek a pártokra egy márciusi felmérés alapján?
Nézz és láss: Fideszre 47%, mszpre 15%,
Jobbikra 12%, dk-ra 5%
na bunkó mit szólsz?
Az oligarchákat nem lehet lecserélni, a demokráciákban mindenhol üzleti körök irányítanak.

Ébredj, Omar, elmúltál már 18?
@Stófi: Most végre összefognak a demokratikus pártok a PM az Együtt 2014 az MSZP és a DK.

Nyíhhahahahaha
@Stófi:
Az MSZP itt a demokratikus erő? Neeemáá!

Ez egy nagyon naív hozzászólás.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem látom az érvelést a mondandód mögött, kérlek fejtsd ki :)
@Kürtös:

Fidesz: balos nacionalista populizmus Chávez és Lukasenka módra,

4K: Chávez- és Lukasenka-rajongó párt.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A Fideszre sokmindent lehet mondani, csak azt nem hogy balos lenne. Nem is a nemzeti lózung miatt amit elengednek (azok csak szavak), hanem az egész elitista "úri" világot idéző politikájuk miatt. Ők úgy gondolják, hogy fentről kell irányítani és manipulálni a népet, ez pedig semmiképpen sem lehet igazán baloldali gondolkodásmód.

Az pedig, hogy a 4K! milyen rajongó párt, szerintem nem lehet megmondani (mi alapján gondolod így?). Én személy szerint Lukasenkótól agyfrászt kapok, Chávez-nek pedig csak bizonyos dolgaival tudok egyetérteni. Nem is lehet szerintem ilyen szintű párhuzamot vonni egy Dél-Amerikában lévő országban kialakult sajátos baloldali berendezkedés meg a magyar viszonyok és adottságok között.
@Stófi:
"Egyetemista tüntető vagyok."
Köszönöm amit te és társaid tettek Magyarországért, a magyar demokráciáért és jogállamért. Igazi hazafiak és demokraták vagytok.
Valaki magyarázza már el, hogyha Bajnaiék nyernek, akkor mihez fognak kezdeni?

Újraalkotmányoznak?
Reptetik a fidesz embereit és hozzák a sajátjaikat?
Kivezetik a különadókat és hoznak tandíjat, vizitdíjat?
A fidesz bűneit vizsgálják majd megint 4 évig várhatóan eredménytelenül?

Szóval mi lesz?

A kérdéseimmel kérdezek és egy percig nem állítom, hogy Orbánéknak maradniuk kell, mielőtt valaki erre gondolna.
@Kürtös: Ők úgy gondolják, hogy fentről kell irányítani és manipulálni a népet, ez pedig semmiképpen sem lehet igazán baloldali gondolkodásmód.

- Ja pont a baloldal irányít felülről és mivel nemzetközi még őket is felülről irányítják(internacionálé). Egyébként a fidesz se nem bal, se nem jobboldali, egyszerüen az egyetlen sikeres centrista tömegpárt, mo-n azért nevezik jobboldalinak mert itt a baloldali pártok hagyományosan kozmopoliták.
@VHB: Elméleti a kérdésed.

Az újraalkotmányozáshoz Bajnainak a mai 7%-ból kéne 2/3ot csinálnia, ami akkor sem sikerül ha az EU hadat üzen nekünk és atomot dobnak le.
@Larry Silverstein: Én abból nem indulnék ki, hogy Magyarországon mit nevezünk baloldalnak, mert én se az MSZP-t, se a Bajnai alakulatot, se a volt SZDSZ-t nem nevezném annak.

Az újbaloldal a legnagyobb hangsúlyt az alulról szervezettségre és az ehhez kapcsolódó ún. "részvételi demokráciára" helyezi, amit én semmiféleképpen sem neveznék felülről irányításnak. Azért tegyünk különbséget eközött meg a posztkomcsiból neolibbe átvedlett magyar "baloldal" között.
@Kürtös: Ez mind szép csak miafasz az az újbaloldal.

Úgy tudom a mai demokrácia képviseleti demorácia(ez nem azt jelenti hogy mindig így lesz).
Ha közvetlen lesz attól nem lesz szép új világ szvsz. Csak annyi változik hogy nem a pártok+média irányítja a véleményeket hanem CSAK a média. Ennyi lesz a különbség.
@Larry Silverstein: Ezt azért nem mondanám ki, főleg nem hosszú távon. Amire szükség lenne, az az oktatás fejlesztése, hogy kevésbé legyenek manipulálhatóak az emberek. De ha elolvasod a posztot magát, akkor ott pl. van néhány dolog, ami tipikusan részvételi demokrácia: a képviselők korlátozott visszahívhatósága, a közösségi költségvetés. Ha az emberek érzik, hogy van beleszólásuk a dologba, akkor már elindulhatnánk egy jó úton (szerintem). Annál mindenképpen jobb lenne, minthogy egy szűk elit kisajátítson magának minden hatalmat.
@fanus: ".. nem olvastad, hogy ha ma lennének a választások milyen arányban szavaznának az emberek a pártokra egy márciusi felmérés alapján? .."

Hehe. Te ezt elhiszed? Lol.
@Kürtös: Amire szükség lenne, az az oktatás fejlesztése, hogy kevésbé legyenek manipulálhatóak az emberek.

- Naná. Csak az oktatás alkalmazottakat képez állami pénzből cégeknek. Tehát az hogy ne legyenek manipulálhatók kifejezetten hátrány.

- Több realitása van az ilyen nedves álmoknál ha spórolsz és veszel egy pártot.
@Larry Silverstein: Mert ezzel a pesszimista hozzáállással előbbre lehet ám vinni a dolgokat :) Amiről a cikk szól, az az, hogy miért kell másképp csinálni.
@Kürtös: Vannak dolgok amiken lehet változtatni de egyszerübb magadat megváltani mint a világot...szerintem.
@Larry Silverstein: Szerintem meg a sarkunkra kéne állni, és valami újat kezdeni. A 4K! meg szerintem ezt kínálja.
@Larry Silverstein: 2014-ig még sok minden lehet! A gazdasági helyzet folyamatosan romlik, ami előbb-utóbb meg fog jelenni a népszerűségben is. Orbánékat le fogja váltani az összefogás, ha sikerül közös jelölteket állítani az ellenzéknek. Szavazatbecslés alapján most kb. egálban lenne a két erő, ha lesz összefogás. Több mint egy év van a választásig, ami nem a fideszneek kedvez. Számolni kell azzal is, hogy amikor nagyon sokan mentek el választani: 2002-ben és 2006-ban, a fidesz mindig vereséget szenvedett. A választási regisztrációt nem sikerült kierőszakolni, így ha panelprolik elmennek választani, akkor Orbán hatalmának vége lesz , és mehet Grazba...
@Stófi: Nem arról volt szó eddig, hogy Bajnai nem hajlandó Gyurcsánnyal közösködni? Nehéz követni ezeket a pálfordulásokat...

Egyébként hol lehet olvasni erről az "összefogásról"? Van már közös program? Közös lista? Közös jelöltek? Ha meg nincs, akkor miben látszik ez az "összefogás"?
@Brix: Mindössze a 12 százalékos Jobbikot felejtetted ki a képletből.
Egyenlőre nem látok egyetlen csoportosulást se akik a közpénzek forintra történő elszámolását, az adórendszer valódi reformját, az állam szerepének újragondolását, a korrupció felszámolását, az állami titkolózás megszüntetését ígérnék, és főleg garanciát arra, hogy mindezeket az ígéreteket be is tartják. Pedig csak a legfontosabbakat soroltam fel...
@Blogger Géza: Biztosan lesz ballib összefogás, Géza, azt dobja a matek, amúgy 2010 óta nyilvánvaló.

Legfeljebb abban az esetben nem, ha a teljesen esélytelenek nyugalmával futnak neki a választásnak.
@Kürtös:

Az újbaloldal leánykori neve marxizmus. De már szégyeli, így nevet változtatott. A lényege ugyanis: antikapitalista demagógia és a szabadság, a demokrácia tagadása.
@Brix: Semmilyen komoly szavazatbecslés alapján nem lenne az MSZP+szatellitjeinek együtt 50%-ot akárcsak megközeletítő eredménye (olyan barmok, akik a következetesen MSZP-től elhatárolódó LMP-t oda sorolják, nem számítanak), inkább 30% lehet egyelőre csak cél, így a leváltás teljesen életszerűtlen jelen pillanatban.
hungarisztán nevezetű hozzászóló az egyik blogon. ebben sajna minden benne van:

"Bármilyen hihetetlen, az ország egy jelentős részének valóban ez a banda kell. Sopánka, nem sopánka, ez van.

Kezdem azt hinni, hogy aki ellenébe megy ennek, az kudarcra van ítélve, pusztán a tömegbázis hiánya miatt.
Viktor lederiválta, hogy a retardáltaknak kell játszani, mert ők vannak többen, a választási matek meg csak erről szól. Ott a minőség felejtős kategória. Kovács XIII. Bélának a Fradi B-középből pont ugyanannyit ér a szavazata, mint egy egyetemi tanárnak, márpedig kovács XIII. bélákból kábé 10000x több van.

Ráadásul dupla haszon velük kezdeni: ők nem jönnek zavarba holmi pálfordulásoktól, önellentmondásoktól, érvektől és ellenérvektől. Az aktuális vezérszólam bégetésének a szintjén prímán elvegetálnak, sőt, még azokat is lehúzzák magukhoz, akiknek ez nem elegendő. Annyit kell nekik mondani, hogy gyerekek, ez a piros-fehér-zöld dolog, és onnantól a szisztéma önjáró: mindenki más rohadt komcsi, liberálbolsevista hazaáruló, ésatöbbi, ésatöbbi.
A szavaknak, kifejezéseknek nincs jelentésük és jelentőségük, töltelék szerepet töltenek be, hogy legyen mit ordítani a békameneteken. Az se baj, ha tegnap az ellenkezőjét ordították, vagy ha ordenárébb komcsik a valahavolt komcsiknál.
Kit érdekel? Akié a hatalom, az mondja meg, ki a komcsi. Bolsi tempó? Az. Érdekli a többséget? Nem. Ennyi. Választási matek kezdőknek és középhaladóknak.

Nekik játszani persze nagyon durva. Mások tán a hazaárulás szót is szívesen meglóbálnák legott. De mint tudjuk, akié a hatalom, az mondja meg, ki a hazaáruló. (Néha persze ellenzékből is megmondják, mert ugyebár a haza nem lehet ellenzékben.)

Nem akarok senkit elkeseríteni, de ebből nincs társadalmilag valid kiút. Egyéni kiútkeresések vannak, melyek többnyire a határátkelő blog olvasgatásával kezdődnek és az oda történő írással fejeződnek be.
De meg is mondják a gyökkettő IQ-júak minden alkalommal: el lehet menni.
A fekete-fehér világukba egy vezér elég, a színek csak összezavarják őket.

Ne vergődjetek barátaim, fölösleges.
Belenyomtok iszonyat energiákat, elemészt az ostobaság fölött érzett, tehetetlenségből származó düh, gyomorfekélyt kaptok és rákot – mindezt miért, kiért?
Számszerűleg nem tudjátok lenyomni a retardáltak elképesztő hadát, akiket Viktor einstandolt magának. Meggyőzni őket még annyira sem tudjátok.
És még ha valahogy sikerülne is elzavarni/lesittelni ezt az immorális bandát, vajon tudnátok-e bármi jobbat csinálni ezzel a háttérrel?

Én például előre sajnálom a Bajnai gyereket. Ha Viktor lennék, hagynám nyerni, merő kibaszásból. Aztán végignézném, amint belefullad az általam teremtett körülményekbe. No, EZUTÁN tényleg garantált lenne a 20 évnyi uralmam. És semmi, ismétlem: SEMMI nem ütné meg többé a maradék választók ingerküszöbét.
Az ellenzéki választókért azért, mert totális lenne a reménytelenség, a sajátokét pedig azért, mert soha nem is volt nekik ingerküszöbük; csak a csoki számított nekik a vezérürü segglyukából. És míg a világ világ, csak az fog számítani. Régebben Horthy, utána Rákosi, Kádár, most meg viktor. Csak a segg változik, a csoki örök.
Saját magával szemben is igénytelen plebs. Ezekkel akarnátok kezdeni bármit is? Országot építeni? Csak rombolni tudnak, felejtsétek el.

Meneküljetek, mert itt (illetve ott) már rég nem a politikusi akasztófavirágokról van szó, hanem az őket hatalomba segítőkről, hatalomban tartókról. A sunyi házmesternépről, az ostoba retardáltakról.
Őket az életben nem tudjátok legyőzni.

Ez van. Lépjetek, amíg nyitva a határ. Ki tudja, meddig tart. Sok sikert mindenkinek."

utálom, hogy mindenhova ezt kell másolnom de annyira telitalálat.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem értem, ha valaki a részvételi demokrácia mellett érvel, akkor miért tagadja a demokráciát. Az pedig, hogy valaki bírálni meri a "mindenható" neolib világrendet szerintem éppúgy a demokrácia része, mint ahogy te marxistázhatsz akárkit. De érveket továbbra sem látok, csak fröcsögést.
Illetve ha már Krassó akkor ezt is érdemes lehet elolvasni:
www.kibulizottorszag.net/
@Tyreo: Magatokat kábítsátok azzal, hogy nincs választás! Mér' ne lenne? Bárki, csak ne a fidesz az orbánnal és bandájával az élen. Ennyi. Még, hogy nincs választás?
"komoly ellenálláshoz vezetett."

Ami nem volt rendszerváltás óta, pedig kellett volna, az a komoly ellenállás. És akkor nem azon menne a fika verseny, hogy kinek a kedvenc politikusa lopott és hazudott többet.
@collateral collector: a te bajod..
egy év múlva fogsz pofára esni,de nagyon..
Legyőzzük a liberális-kommunista mocskot.
Aki HAHÁZIK menjen külföldre tanulni is.
@Kürtös:

A részvételi demokrácia bújtatott diktatúra, s természetesen abszurdum. Részvételi demokrácia működhet esetleg egy kisebb faluban, de még ott is káoszt fog előbb-utóbb okozni.
@kovi1970: Bocsi de nekem nem elég annyi, hogy ő nem orbán akkor jó lesz..
@novákandris: Jogos, de annyira biztos demokrata az MSZP mint a Fidesz, nem? :D
@centenárium: Van helyette komcsi Fidesz.
És igen, szerintem is menjen külföldre tanulni aki teheti, nehogy már egy gagyi kormány túszul ejtse.
@Larry Silverstein: Alkotmányozás még mindig 4/5-öd. Benne volt az előző alkotmányban. Az, hogy egyesek figyelmen kívül hagyták ... nos az segíthet egy tényleg új alkotmánynál. De a minimum egy népszavazással megerősített új alkotmány. Amit nyilván előtte hónapokkal vitára kell bocsátani.
@komplikato: Nem volt benne. Itt van a polcon.

A házszabályban volt amiről beszélsz.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ne keverd a totális bázisdemokráciát azzal, ha a választók kapnak bizonyos jogosultságokat, amivel valamilyen szinten, szabályozott keretek között bele tudnak szólni a politikába. A jelenlegi liberális demokrácia legnagyobb hiánya, hogy csak négyévente van arra lehetőség, hogy befolyásoljunk bármit is, ez pedig pont elég idő ahhoz, hogy elidegenedjen a többség a politikától. Továbbra sem értem, hogy egy alulról szerveződő, demokratikusan működő társadalom hogy lehetne diktatórikus.
@Blogger Géza: a fidesz le lesz váltva, ez nem lehet kérdés, az a kérdés leginkább kik lesznek helyettük.
@Tyreo:

Olvastam, be is másoltam egy másik blogra mint egy igen jó és sok igazságot tartalmazó írást.
Hogy is mondják ezt? Lényeglátó.
Nos, igen.

Ezzel együtt mégis azon a véleményen vagyok, hogy a rögvalóság mikéntje nem jelenti egyben azt is, hogy a jövő determinált.
Van még egy év a választásokig, illetve 5 év a következőig. A dolgok folyását még sok tényező alakíthatja. Ha nem is bármi, de sok minden lehetséges.
Csak arra gondolj, hogy mennyi fordulat állt be a honi politikában 12 év alatt.
Ugye?
Ki gondolta volna, hogy az enervált és korántsem jó szónok Medgyessy legyőzi Viktort?
Ki gondolta volna, hogy Gyurcsány szintén legyőzi Viktort? Azt a pártvezért, aki 2002 után nagyon nem szeretett volna veszíteni.
A sors, vagy nevezzük bárhogy, kárpótolta őt: 2010-ben tényleg túlnyerte magát.
Kár, hogy a sors által beváltott kárpótlási jegyeit rosszul használja...

Az egyik professor szerint Orbánt saját hatalmi gőgje és saját rendszerének burjánzása sodorja vesztes helyzetbe.
A fidesz végzi a dolgát, s minél több frontot nyit (márpedig nyit, hiszen a harc az ideológia lényege, erre alapoz a híveket befolyásoló kommunikáció is), annál több hibát vét.
Ha pedig az emberek végre hisznek Viktornak és tényleg arra figyelnek, amit csinál és nem arra, amit mond, akkor előbb utóbb többen lesznek azok, akik átlátnak a frázisokon és a szemfényvesztésen.

A kérdés tényleg nem az, hogy Orbánnal jó-e avagy nélküle.

A kérés tényleg az, hogy mi lesz Orbán után.
@Kürtös: Én pont ellentétesen látom a dolgot.

1. Szerintem legyen nagyon liberális rózsaszín demokrácija, mert azt szereti a nép ha azt hiszi hogy van beleszólása a dolgokba. Ez lehet olyan mint a mostani magyar vagy liberálisabb, közvetlenebb, akár évenkénti választással.

2. Amikor az előbbi kellőképpen kaotikus viszonyokat teremtett és szétbaszta a saját gazdasági alapjait és szuverenitását (itt alkotmányosan meg kéne határozni a legfontosabb makromutatók szintjét hogy precízen meglegyen hogy MI A KATASZTRÓFA), akkor a zemberek 10 évre teljhatalmú diktátort választhassanak és bevezessék a statáriális jogrendet.

3.a) Róma sokáig tudott hasonlóan prosperálni b) a történelem ugyanezt úgyis kikényszeríti, így viszont alkotmányos is.

Na?
@fanus: Hogy bunkó vagy az tudtam eddig is,nem ütött szíven,az hogy a hétvégén dupla narancsbukta volt,ennek ellenére a bértollnokoknak hiszel az csak az elmeállapotod gyengeségének tudható be.
@Larry Silverstein: ez full hülyeség, a diktatúra nem old meg semmit.
1. Szerintem a mai magyar ember sokmindent hisz, de azt tutira nem, hogy valódi beleszólása van a dolgokba. Ezért nem megy el senki sem szavazni, ezért ekkora a bizonytalanok tábora.

2. Innentől fogva nem látom a logikai okfejtésed megalapozottságát. Miért szükségszerű az, hogyha valaki hatalomra kerül, az tutira szét fogja baszni a gazdaságot meg úgy egyáltalán az országot? Ha kell attól "tartania" bárkinek, hogy elszámoltatható, hogy a választói megbüntethetik, akkor hosszú távon miért lenne érdeke tönkretenni bármit is? Szerintem épp ez a gond a jelenlegi demokráciával: nincs igazi felelősségérzet a politikai elitben, éppen ezért meg merik tenni azt, amit. Így lehetnek Matolcsykból jegybankelnökök. Mert úgysem lesz következménye, hiába vágta haza a gazdaságot egy jópár évre előre.
@De hol van Columbo felesége?: Szerintem naiv vagy (nem bántásból), de legyen igazad.
"A Fidesz lemondott Baranyáról

Úgy látszik, végleg lemondott a Fidesz Baranyáról, hiszen elmarad a nagy dirrel-durral beharangozott kémesi kormányülés, bár eddig is sok milliót herdáltak erre.

Nem csak a kormányülés marad el, hanem folyamatosan elmaradnak a baranyaiaknak ígért fejlesztések. Semmi konkrét fejlesztés nem valósult meg 2010 óta abból, amit a Fidesz baranyai képviselői, vagy maga a miniszterelnök ígértek - munkahelyek, elkerülő út, autópálya hosszabbítás...

Pár dologban sikerült csak eredményt elérni, említhetjük a fideszes haverok földszerzéseit, a Közgépes oligarchák útépítési megbízásait vagy a Fidesz megyei elnökének, Tiffán Zsolt cégének megítélt 108 milliós támogatást...
A baranyai emberek az elmúlt hét végén Harkányban és Vajszlón is megmutatták, hogy elfogyott a türelmük, már nem hisznek az üres lózungoknak, és nem engednek a hatalom zsarolásának, lealázták a fideszt!

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az időközben kormánybiztossá is avanzsált - így minden bizonnyal polihisztor - alkoholista, bukfencmester Tiffán Zsolt és képviselő társai a kormánnyal egyetemben ismét bebizonyították, hogy a politikai PR-on túl nekik nem fontos Baranya. Tiffán máris bukott, de nagyot, és helyére került, egy NULLA!

Ezt a hozzáállást értékelték a választók Harkányban és Vajszlón is, és értékelni fogják 2014-ben is.
@_most_: No meg hogy 2018-ban vagy 2022-ben... előbb aligha.
@Kürtös: Pont olyan részvételek vannak nálunk mint bármelyik más demokráciában.

A demokrácia nem elszámoltatható, a diktátor az elszámoltatható, amint a történelem mutatja.

Én nem azt mondtam hogy mindenképpen szétesik a demokrácia (meg nem mind1 hogy 100 évben egyszer vagy 10 évben egyszer), hanem azt hogy HA beáll a katasztrófa akkor a diktatúra a megoldás.

Innentől már csak azt kell meghatározni mi számít katasztrófának. Nem véletlen hogy a világ összes dem. alkotmányában (a magyarban is) van szabályozás szükséghelyzet, vészhelyzet esetére, és ezek nem demokratikusak.
@Tyreo:

Nem vagyok naiv, csak próbálok látni magam körül.

Persze, tudom, hogy ahogy az ország most kinéz, az szinte kuka. Sajnos.
Csak a dolgok nem statikusak. Ez viszont szerencse.

Az utca emberének egyre inkább elege van (tényleg) és lesz idő, mikor a fidesz kemény-mag nem lesz már elég.
Ugyanúgy, ahogy nem is oly régen az mszp-kemény mag sem volt az.

A bili egyszer ki fog borulni.
Ezt Orbán Viktor egyetlen módon tudná megakadályozni: ha konszolidálna. De ő pont nem ebbe az irányba tart.
Ő és pártja így egy időzített bombán csücsül.
@Blogger Géza: addig jó még így gondolkodik a fidesz, 2002-ben is ráfáztak :D
@Kürtös: "A Fideszre sokmindent lehet mondani, csak azt nem hogy balos lenne."

Nem balos, európai értelemben vett baloldali, hanem bolsevik. Színtiszta bolsevizmus édes nemzetikeresztény mázzal leöntve.

"Ők úgy gondolják, hogy fentről kell irányítani és manipulálni a népet, ez pedig semmiképpen sem lehet igazán baloldali gondolkodásmód."

Normális baloldali nem, de a XX. sz.-i bolsevista ideológia erről szólt.
@pástétom: Ebben nagyrészt egyetértünk. Bár arról lehetne vitatkozni, hogy a bolsevizmus tekinthető-e valóban baloldali ideológiának (a mázon kívül).
@De hol van Columbo felesége?: Ez igaz, de ad1
ez 2014-ig nem hiszem, hogy meg fog történni.
ad2 Amikor ez megtörténik ez valószínűleg Jobbik (vagy valami hasonló) 2/3-ot fog jelenteni. Attól pedig szintén nem egy konszolidációt várok..
Naivítás. A társadalom két részre szakadt. Egyik se képes elfogadni a másikat. Hisz ne vitatkozunk, hanem köpködjük egymást és utáljuk.
Ki fogja megdönteni a rendszert? És kinek adjuk a hatalmat? Mert a rendser csak akkor működik, ha valakiknek hatalmat adunk arra, hogy működtesse.
Köztársaság? Nem gondolom, hogy ez a legmegfelelőbb államforma. Nagyon nem jött be. Én királyságot szeretnék, vagy legalábbis elnöki köztársaságot. És szabad fegyerviselést. Kétkamarás parlamentet, az Alkotmánybíróság megszüntetését. Megyei szintű önkormányzatot és a központi hatalom pénzügyre, hadügyre és külügyre korlátozását. Még csak belügy se legyen. No, mint mondjak még?
Soha nem lessz közös nevező, mert tizmillió ember érdeketi nem lehet közös nevezőre hozni.
@komplikato: hogy miket ki nem találsz :D
"Jelentős tüntetések" mitől jelentős tízen-x tízenéves be nem jelentett brahija a Parlament kapujánál, aminek tíz ötödik kerületi lártnyugdíjas és másik öt MSZP parlamenti munkatárs tapsol? Ott voltam, újságíró és várakozó képviselő több volt, nem beszélve a rendőrökről... Vagy az egyébként is családi villa méretű (annak épült) Fidesz székház parányi kertjének az elfoglalói voltak a jelentősek? Aki ismeri a helyet, tudja, hogy ott 30,ember már komoly tömeg, ahogyan a szűk Lendvay utcában is dugót okoz pár tucat hőzöngő... Igen, a Dísz téren egyes becslések szerint ezernél is többen lehettek! (Egy nappal előtte a kétezres pesti autonómia-tüntetést és a 30 ezres marosvásárhelyi társát cinizálta a balsajtó - utóbbi pl az Indexen címet sem érdemelt...) barátom! Ennél egy jobb siófoki focimeccsen többen vannak, nem is beszélve a Fradi-Újpestről. Ha 4K-nak ez a jelentékeny, akkor rossz az irány a pártépítésben. Azt persze érteni vélem, hogy a nem 4K-s, sokkal inkább a globális pénzügyi köröket képviselő magyar bal-LIBERÁLIs sajtónak miért fontos elefántot csinálnia a bolhából is. Na meg az anyagilag érdekelt kúlföldnek (Sarközy az étkezési csekkek miatt hajlandó volt külpolitikai offenzívára Magyarország ellen). De egy antiglobalista, rendszerkritikus párt legalább magának ne hazudjon!
Amikor bekövetkezik a világban az összeomlás, és a nyomában megjelenő új ideológiák, szerveződések ide is eljutnak, akkor az új alkotmányunknak hála napokon belül totális hatalomhoz juthatnak teljesen törvényesen és megállíthatatlanul. Nem lesz itt új köztársaság, felejtsétek el. Nem tudhatjuk még mi jön, de hogy pillanatok alatt veszi át a hatalmat, és semmi sem védhet meg tőle abban innentől biztosak lehetünk. Ha új ideológiát terveznék indítani a válságot kihasználva, akkor azt hiszem most bontanák pezsgőt, mert bölcs vezetőink most meghívót küldtek valami ilyesminek.
@Stófi: kisfasiszta, kisbolsi, kislibcsi, kisfidesznik, lehet válogatni. Mozgalmár vagy és te sem leszel különb, mire felnősz a mostani politikai elitnél. Ők is így kezdték. A fajtádat, az aktivistákat kellen elzavarni a fenébe. Ma tüntetsz, jogokat követelsz, holnap a parlamentbe kerülsz, holnapután a hatalomba és elkezded a saját diktaturádnak kiépítését. Ez a sorsod.
Bocs, "komoly ellenállás" a "jelentékeny". Mindegy... A tüntetőknek jó a pr-juk!
@Kürtös: A bolsevizmus - amely a marxista világképen alapszik - használta a hagyományos baloldali ideológiákat, abból merítkezett, de szélsőséges módon: azokat radikálisan és ellentmondást nem tűrően, más világképnek, ideológiának egyenesen a létjogosultságát is kizárva képviselte - ezért szélsőség. De a politikai térképen mindenképpen a baloldalon kell elhelyeznünk, mint ahogyan a fasizmust, nácizmust is a jobboldalon. A paletta két szélső végét jelentették a XX. sz.ban.

Az a "máz" a körítést jelenti a rendszerváltás utáni 20 évvel újjáavanzsált szocialista-rendszer körűl, hogy tetszetősnek látszódjon a naív, szívet megdobbantó nemzeti jelszavakra oly' fogékony választó szemében.

A logikai csavar viszont az, hogy valójában a Fidesz bolsevizmusa nem meggyőződésesen vállalt ideológia. A Fidesz ugyanis a legpagmatistább politikai alakulat M.o újkori történelmében.

Pénz és hatalom: erről szól az egész. Ehhez kell egy államirányítás, egy társadalom-és gazdaságpolitikai modell. Teremtsünk olyat, amit ezen érdekek szolgálatába lehet állítani. A bolsevistára hajazó akarnok állammodell könnyű, kényelmes dolog. A magyar szívnek könnyen ható nemzeti köntös pedig az álca, hogy ezt elfedje.

Ezért van az, hogy környezetünkben, az utcán, de a fórumokon, itt a blogokban is sok, magát meggyőződéses antikommunistának valló hozzászóló képtelen meglátni a Fideszben a bolsevizmust, mert hatékonyan fedi a máz.

Még egyszerűbben: lógatják a nemzetiszínű tömjénfüstöt az orrunk előtt, miközben a kommunista időkre hajazva mindent magukhoz vesznek, uralnak és végigrabolják az országot, ilyen egyszerű.
@pástétom: Továbbra is egyetérteni tudok. Annyit tennék hozzá, hogy a bolsevizmus is már eléggé kiforgatta a marxista alapvetéseket (gondoljunk csak a permanens forradalomra). Nem mintha a marxizmus tökéletes lenne (bár a kapitalizmusjellemzése szerintem mai napig megállja nagyjából a helyét), csak a megjegyzés kedvéért. Persze az is más kérdés, hogy az alulról szerveződő baloldaliság és a szélsőséges bolsi baloldal között lehet-e bármilyen párhuzamot vonni érdemben (szerintem kb. annyira mint mondjuk az igazi kereszténydemokrata eszmék meg a nácizmus között).

De amit a Fideszről írsz az teljes mértékben igaz, én sem tudtam volna szebben megfogalmazni.
@Tyreo:

A Jobbiknak vélhetően soha nem lesz 2/3-os többsége. Ha viszont mégis, akkor olyan világban élünk, hogy már tökmindegy.

@grani:
"Soha nem lessz közös nevező, mert tizmillió ember érdeketi nem lehet közös nevezőre hozni."

Nem is kell közös nevezőre hozni.
Ami kellene: sok témában egy legkisebb közös többszörös és sok témában egy legnagyobb közös osztó.

Másképpen fogalmazva: társadalmi konszenzus.
Olyan szabály és normarendszer, amit mindenki el tud fogadni.

Tudom, ez nem könnyű.
De sokkal hamarabb megvan és sokkal jobban tud működni, mint a közös nevezőre hozás (ez ugye, a mellékelt ábra szerint a fidesznek 2/3-dal sem sikerült, pedig még NER-be is foglalta).
@Kürtös: Persze, persze, jó hogy hozzátetted: nem csak radikálisan képviselte a marxizmust, de ki is forgatta azt.
@De hol van Columbo felesége?: Nem egészen értem. Miért vállaljak én be kompromisszumot? Mit nyerek vele, ha igen, és mit veszitek, ha nem? Nem hiszem, hogy lenne legkisebb közös tényező köztem és egy PC libcsi között. Ami meg van, az nem elég arra, hogy egy működő társadalom létrejöjjön.
@De hol van Columbo felesége?: Másképpen fogalmazva: társadalmi konszenzus.
Olyan szabály és normarendszer, amit mindenki el tud fogadni.

- Mondjuk közjogilag soha nem volt még olyan társadalmi konszenzus az országban mint 2010 után. 89 óta egészen biztosan nem, de szvsz még Horthy alatt sem.
A Salha Omar név anagrammái:
Roma Hasal
Marha Also

Én ennyit tudtam hozzátenni a diskurzushoz
Igen igen
visszahívható képviseők
bla
bla
bla
"Azon kormány hatalmát is korlátozni kell a saját népe elleni tettekkel szemben, amely az emberek jóváhagyásával kormányoz.
Egyetlen kormány sem korlátozhatja a vallás gyakorlásának jogát, a biztonságos otthonhoz való jogot, sem magas, sem alacsony rangú hivatalnokok nem okozhatnak fájdalmat, és nem róhatnak ki büntetéseket önkényesen, nem korlátozhatják a tanuláshoz, a munkához, és általában a lehetőségekhez való jogunkat, mert csak így lehetnek az emberek azok, amivé lenni képesek.
Ez minden nyugati társadalom szent joga. Ezek az alapvető különbségek a diktatúrák és közöttünk, ahogy egykor ez volt a különbség Athén és Perzsia között.

Orbán Viktor 2007. 04.11"
@pástétom:
Az az érzésem, hogy ezt magyarázhatod nekik, szégyenlik is bevallani ezek a birkák, no meg érteni sem értik.
Lelkesen éltetik Rákosi reinkarnációját, még csak azt sem veszik észre, hogy a rigmusokat is lekoppintják.
@grani:

Bocs, hogy ezt írom, de Neked egy lakatlan sziget való.

@Larry Silverstein:
"- Mondjuk közjogilag soha nem volt még olyan társadalmi konszenzus az országban mint 2010 után. 89 óta egészen biztosan nem, de szvsz még Horthy alatt sem."

Süket duma.
Milyen közjogi konszenzusról hablatyolsz?
Horthy? A kadét?
Meglehetősen kétes értékű figura, voltak pozitív és voltak erősen negatív megnyilvánulásai. Ő tipikusan az a politikus, ország-első-ember, kinek érdemein és "érdemein" még 200 év múlva is fognak a történészek vitatkozni.

'89 óta a fidesz az első olyan párt, amelyik valós koalíció nélkül 2/3-ot szerzett - és visszaélt vele.
Úgy nem nehéz közjogi értelmű társadalmi konszenzust teremteni (bár ez a fogalomtársítás önmagában képzavar), hogy a kormánypárt a médiát elfoglalja, a hatalmi ágak vezetői posztjaira saját embereket nevez ki...sorolhatnám.

De hagyjuk is, mert mindez csak szócséplés, semmire sem megyünk vele.
Viktor, mi leszünk itt tovább, mind a kétezren.

Akik az utcára vonultunk, mert nem hisszük el, hogy a magyar ember számára az alaptörvény, alkotmány egyáltalán nem fontos, de a helyi pártfunkcionáriusokkal való kapcsolat nagyon is fontos. Pedig ez így van.

Nem tetszik a rendszer? Tessék rajta változtatni! Ne a hataloméhségtől reszketve vesszenorbánozni, hanem valódi munkát végezni!

Úgy gondolod, hogy te vagy a demokrácia képviselője? Neked kell elvinned a szabadság szelét a meggyötört néphez? Akkor csináld meg, öcsém, ne a pofád járjon, hanem az embereket kezdd el meggyőzni. A TV-ben arcoskodni, meg Budapesten tüntetgetni jó dolog, de a választást a helyi választókerületekben nyerik meg.

Az úgynevezett demokráciáért küzdők szinte mindegyike a saját pecsenyéjét akarja megsütni. Csak hát a vesszenorbán ezt megakadályozza.
- Ellenzéki mandátumvadász vagyok? Hát persze, hogy a demokrácia élharcosa vagyok. A lényeg, hogy vesszenorbán, és hogy én üljek be a parlamentbe a zsíros fizetésért.
- Bankvezető vagyok? Hát persze, hogy a bankárok éhenhalásáról értkezem a médiában! A lényeg, hogy vesszenorbán, és hogy büntetlenül szipolyozzam ki az embereket.
- Külföldi (német) vezető vagyok? Hát persze, hogy az alaptörvény módosítása miatt nyígok. A lényeg, hogy vesszenorbán, és hogy az EU nettó befizetőjeként, és a Dojcsetelekom tulajdonosaként úgy tudjam kiszipolyozni a magyar piacot, hogy minél kevesebb adót vonjanak le az extraprofitomból. Ezért akár még valami demokráciáról is hajlandó vagyok kamuzni.

A behülyített egyetemisták mögött pénz és hataloméhes politikusok, HÖK vezetők, cégvezetők, EU bürokraták állnak, és vagy közvetlenül vagy közvetve támogatják az Orbán Viktor gyengíteni szándékozó akciókat!
@tundrazuzmo: Nono, nem kéne nemkorekt politikával vádolni a demokratatatatatákat. Mer az nemdemokrata dolog.
Nem látom azt a többséget, amelyik egy másfajta szerepben szeretné látni az államot. Pár okos ember hiába gondolja újra ezt, ha nincs rá tömeges igény. A változásnak a fejekben kell lezajlania, ha máshogy nem, kihalásos alapon. Egy generációváltás 25-30 év, a rendszerváltás meg még nincs ennyi idős. De lesz!
@pástétom:

en.wikipedia.org/wiki/Political_spectrum#Other_multi-axis_models

Minimum két dimenzióban (síkon) kell elhelyezni az ideológiákat (és azok gyakorlati megvalósulásait); az egydimenziós bal-jobb tengely használhatatlan mértékben leszűkíti az analízist.
A ROMÁN NÉP TÖKÖSEBB MINT A MAGYAR, amikor elege lett a Diktátorból elkapta, népi bíróság elé állította.és 3 nap alatt és leölte mint egy disznót!!!!!
Ez a suttyó mást mond mint , mint amit tesz:
Ezek a Fidesz szarok egyformák.

A FIDESZ A HAZA ELŐTT????
Na ezért még felelni fogsz!!!!!
a Nemzeti Szar Törpe forradalmat akar?
MEGKAPOD, TE CSUTI SUTTYÓ!!!!!!!!
Nincs más választása a NÉPNEK!!!!!
"Házmester" közbarom,bUGA jAKAB Köteles Laca:
Igazad van: hideg polgárháború van , IDEJE ÁTVÁLTANI A NÉPNEK FORRÓ POLGÁRHÁBORÚRA..És kisöpörni BENNETEKET MÉG AZ ORSZÁGBÓL IS!!!!
Ne feledd...a Diktatúrát mindíg megdöntik...előbb vagy utóbb:)
Szerintem meg büntetni kell a fideszt.
Büntetni.
Büntetni.
Büntetni.

Egyrészt, mert a demokrácia arra való, hogy a politikusok ne maradjanak a nyakunkon,

másrészt, mert megérdemlik,

harmadrészt, mert ezek nem értenek a szóból.

Szóból nem.
Köteles suttyó Laca szerint,
hideg polgárháborúban élünk,...
Hát "fűtsünk" be nekik,
s hóhéraik mi legyünk.
A Diktatúra már törvényes,
az alkotmány törvénytelen,
Az egész Fidesz szar köszvényes..
a Nemzeti Szar megdöntése esedékes!!!
Csak az erőből ért az ORBÁN--ezt Fodor mondta a Kálmán Olgánál.

NOS, AKKOR EMBEREK, AKI "ERŐSZAKON" VÉGZETT a Nép egyetemen
mutassa meg milyen is az ...
ennek a Nemzeti Szarnak!
Salha Omar

Te hatökör a lényegről nem beszélsz!
A Magyar nép 89-ben úgy tudta, hogy a szabadságot választja ehelyett az ötágú vörös csillag diktatúráját a hatágú zsidó csillag diktatúrája váltotta fel! Ez aljasabb mint a hitleri és lenini diktatúrák szorzata! A másik aljas átverése a népnek az ország eu-ba kényszerítése volt, ez több mint egy népirtás! Folyamatosan azt hazudozták a jobb és baloldalinak beállított elvtársak, hogy minden marad a régiben tehát a saját sorsa felett a Magyar nép dönt! Ezzel szemben a valóság az, hogy még a levegő vételt is a zsidó végrehajtók szabják meg az eu képében!
Minden egyéb történés ezek következménye!
@De hol van Columbo felesége?:
"amelyik valós koalíció nélkül 2/3-ot szerzett - és visszaélt vele."

És még nekem kellen lakatlan szigetn élnem :D
Jaj, valakik kétharmaddal rendelkezve "visszaéltek". Szerintem meg csak "éltek" vele. Az ellentét szint kibékíthetetlen, főként ha a másik fél a játszma közben hirtelen elkezdi a szabályokat "magyarázni". Ha jól tudom, mikor leültünk magyr köztársaságot játszani, akkor abban egyeztünk meg, hogy ha valaki a parlamentben 2 harmados többséghez jut (figyelem, nem a lakosság száma szerint, nem a leadott szavazotok szerin, ahogy egyes libcsik szeretnék értelmezni), akkor szabadon változtathatja az alkotmányt. Nála a tromf ász. Akkor most mire fel ez a felzudulás? Ki fog veletek bármikor is játszani? Akkor kellett volna gondolkodni, amikor leültetek egykamarás parlamenti köztársaságot játszani. Egyébként ez libcsi ötlet volt, foggal körömmel ragaszkodtatok ehez az ötlethet, holot jó pár ettől merőben eltérő, számomra sokkal szimpatikusabb rendszer van. USA, Franciaország, Svájc. Nem, nektek a német kellett, annak is a kiherélt változata. Elfelejtettétek, hogy egy pont ilyen rendszer jutatta hatalomba az osztrák pictort? Megszavazta a jónép neki a teljhatalmat.
Szóval libcsi kollégák. Önzésetek, arroganciátok, felsőbbrendűségi tudatotok, lekezelő PC stílusotok miatt szinte kizárt bármilyen párbeszéd veletek. Egyedűl csak a harc marad. Viszont szépen egyszégbe kovácsoltátok a szélsőjobbtól a szélsőbalig gyakorlatilag az egész országot. Magatok ellen.
Szerintem röhögő harmadikként a jobbik nyert választást 2014-ben.
De legalább nem lesz unalmas a politikai élet.
@grani: Te ott ültél a kerekasztalnál, meg Orbánék is ott ültek.

Mert ti voltatok az ál-rendszerváltók.

De Orbán már kamingautolt, hogy nem a diktatúrát akarta leváltani,
úgyhogy csak hazudoztatok ott is, mint utána még 25 évig.

Ideje lenne eltakarodnotok, szobatársak.
@én már a fény gyermeke vagyok: Tévedsz. Nem ültem ott. Akkoriban bősz monarchista volta :)
Viszont ti, akik most pont azt csináljátok, mint Orbánék anno, ugyanoda fogtok jutni. A hatalom megront és ti hatalmat akartok. Már a hatalom akarása is megront.
@grani: Úgy írtad: " leültünk köztársaságot játszani, abban egyeztünk meg..."

Úgyhogy te mondod, hogy ott ültél Orbán mellett a kerekasztalnál,
mert ott kábé 50 ember ült, senki más.

Az ország többi része sosem lett megkérdezve.

Itt meg nem csinál senki más olyat, mint Orbánék, mert itt csak kommentelnek.

Nem barátkozik senki a belügyminiszter vejével, és nem kap kiutalt lakásokat az V. kerületben, mint Orbánék.

Hacsak nem te.
a DIKTATÚRÁT csak megdönteni lehet...demokratikus úton nem lehet leváltani!!!!
ERRE LEHET KÉSZÜLNI KEDVES ELLENZÉK....NEM A FIDESZ CSALÓ VÁLASZTÁSÁRA
@én már a fény gyermeke vagyok: Ja ja. Akkoriban meg szamizdatoztak. Főként a régi mozgalmár kommunisták unokái.
Mivel ez itt az internet, itt mindenki azt állít magáról, amit akar. Te is, én is. Aztán vagy hisznek neked, vagy nem. Reálban te lehetsz akár egy nyolcvan éves meggyőződéses sztálinista mami is akár :)
Na, szóval, ha mondani akarsz valamit, mondd. De hogy el is higgyük neked, azt ugye nem várod el?
@felcsutisuttyo: hát nem egészen. Franco rendszerét is simán felváltották, a görög junta is simán lelépett, Pinochet is átadta a hatalmat stb.
A diktatura régi intézménye a demokráciának. Ha szorult a kapca és vezérre volt szükség, akkor, szavazás utján az ókori görögök bevezették a türranosz intézményét. A rómaiaknál is volt ilyen, csak ott dictatornak hívták.

annak, aki tud angolul, a római diktátorok listája
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Roman_dictators

Egyébként a választott diktátor ellen lázadni egyet jelentett a Róma elleni lázadással.
@grani: Mit mondtál magadról?

Hogy a kerekasztalnál ültél.

Mit mondtál másokról?

Hogy mások is.

A " mi " ezt jelenti.

Én elhittem, amit magadról mondtál.

Amit ismeretlen nickekről találomra állítasz, azt meg nem.

Te lehet, hogy döntöttél valamiről akkor.
Elhiszem, ha mondod.

De hogy mások épp mit csináltak, abban csak vaktában vádaskodsz, fidesznyik.
@én már a fény gyermeke vagyok: Picim, te mindent szó szerint veszel?
Persze, hisz neked minden vicc új :D
Itt a kártyaasztalról volt szó, emelyikhez az egész ország odaült és lapokat húzott. Ez egy ösznépi játék volt. Az más kérdés, hogy akik osztottak és a kártyát kavarták, azok csaltak és csalnak most is. De a kártyapartit az egész ország játsza. Ha a fiatalság ki akar szállni belőle, ám rajta. Csak mielőtt borítja az asztalt, nem ártana, ha előtte kitalálnák a következő játszma szabályait. Mert borítani mindenki tud.
@én már a fény gyermeke vagyok: Ja, akkoriban én is vezető voltam. A sörgyárban villanyszerelő csoportvezető :D
Kis lánglelkű forradalmárom :D
Teljesen rossz már a poszt alapvetése is, épp ez a megközelítés vezetett oda, ahol most vagyunk. A realitás, az emberek, a közösségek, az ország ismerete, mint zavarótényező, teljesen kimarad a gondolatmenetből, ennyiben a kommunista kiáltványra hajaz.

Kövérek vagyunk, ez van, így volt, így lesz. El kellene ezt fogadni, megbarátkozni vele, megszeretni, és minden jóra fordul. Ez egy okosba' ország, ennek évezredes hagyománya van, ne forgassuk a szemünket álszenten, mindannyian így élünk, így is éltünk, ebből volt a szüleinknek is háza, munkája, megélhetése, ebből van nekünk is, adót csalunk, ügyeskedünk, pontosan akkora mértékben, amennyire lehetőségünk van. Minden, amink van, minden, ami működik, létezik, ennek köszönhető. Lehet fantáziálni arról, hogy mennyivel jobb lenne, ha másképp lenne, de nem tudjuk, hogy ez igaz-e, és soha nem is bizonyította senki és semmi az ilyesmit mifelénk.

De közben megy a mantra, hogy a csalók így, a hazugok úgy, a korrupció emerre, a nyugat amarra, megfogalmazunk jogszabályokat, létrehozunk hatóságokat, mely utóbbiak teljesen ellentétesek a szokásainkkal, etikai, erkölcsi világnézetünkkel és létük a saját létünket, az államot, a gazdaságot, az országot veszélyezteti.

Ehelyett inkább meg kellene ezt szokni és szeretni. Ez egy okosba' ország, így szeressük, mert máshogy nem is éltünk még. Számoljuk fel az okosba' ellenes jogszabályokat, hatóságokat, etikai elveket, és szeressük azt, ahogy élünk.

Az meg, hogy kik ülnek a Parlamentben, ki a kormányfő, ki az államfő, ki az MNB elnöke, csak az előző 25 év figyelembe vételével is egyértelműen és tökéletesen mindegy.

Ennyi az egész.
@grani: Nem ült ott az ország és nem húzott lapokat.
Ha másból nem látszik, akkor abból látszik, hogy most is ugyanazok húzzák a lapokat, mint akkor.

És nem borított még senki asztalt.
Úgyhogy túlzás, hogy mindenki tud.

Orbán volt az asztalnál, Orbán van, Orbán marad.

Egyszer ki kéne próbálni, hogy asztalt borítani.

Aztán beszélünk, hogy milyen az élet, ha nem felcsúti.
@inebhedj - szerintem:

Ha a te szüleid csalók, hazugok, és ebből van a házuk,
az nem azt jelenti, hogy mindenkinek ilyenek a szülei.

Úgyhogy maradj csak a saját szüleidnél.
Ez a ti családotok erkölcse.

Úgyhogy másoknak ezt nem kell megszokni.

Talán menj vissza indiába, vagy ahol lopni tanultatok, és ott meg leszel szokva.
@komplikato: Te meg vegyél felhitelt és fuuladj bele. Legalább kevesebb nemzetietlen majom lesz az országba.
@én már a fény gyermeke vagyok:

A hozzászólásod stílusával, és álszentségével sikeresen alá is támasztottad a hozzászólásomat, drága testvérem az urbanitásban. :D

De persze lehetséges, hogy te és családod az a bizonyos fehér holló, aki mindig, mindenről számlát kér, mindig mindent bevall, legyen az egy nagyobb összegű karácsonyi ajándék az elmúlt harminc évből, vagy egy kis vízvezetékszerelés a konyhában, netán egy lakásbérlés, sőt, azonnal bejelentést is tesz az illetékes hatóságoknál, ha ettől eltérő magatartást tapasztalt (hiszen ez törvény szabta állampolgári kötelessége) a szüleid voltak azok, akiknek - lévén volt pénzük tandíjra - eszükbe sem jutott az államra terhelni a felsőoktatási tanulmányaid költségét, hisz az a valóban rászorulókat szolgálná igazán, a ti családotok volt az, aki keményen és kategorikusan megtagadta az összes eskütételt, amely ellenkezett világnézetével, becsületével, elveivel, akár kisdobosként, akár sorkötelesként kellett volna letenni, ti nem lépitek át a sebességkorlátozást, még ha 100 km-et is kell 30 km/h-val araszolni, megálltok a zebránál, ha valahol gyalogost láttok, és még folytathatnám.

Nem lehetetlen, hogy vannak még hozzátok hasonlók, én (sajnos?, szerencsére?) még sosem találkoztam húsból-vérből alkotott ilyen emberekkel személyesen, bár az internetnek hála, az utóbbi években a blogokon azért néha látni jelentkezőket. Persze a nagyszámok törvénye alapján ez logikus is, a blogokat olvasgatva mintegy 20 millió magyar ment az elmúlt 3 évben nyugatra dolgozni, ahol elismert emberekké válva, jó és erkölcsös létet sikerült teremteniük maguknak, és mára már szomorúan kell naponta megemlíteniük többször is hozzászólásokban, hogy aki itt marad, az mind elmebeteg; további 20 millió harcol elszántan a barikádokon a korrupt és diktatórikus kormányzat ellen, hogy megteremthesse az előbbi 20 millió által megtapasztalt igazságos demokráciát és paradicsomi létet itthon is.

Úgyhogy annyival pontosítanám a korábbi hozzászólásomat, hogy az természetesen csak a maradék ~9 millióra és felmenőire vonatkozik, ahova magamat is sorolom.

Ami viszont Indiát illeti, az igazság az, hogy még sosem voltam Indiában, sőt, még soha nem is akartam elmenni oda, annál is inkább, mert a maszek bőrgyógyászom, akinek okosba' szoktam fizetni, ha néhanapján találkozunk, a gyehenna kínjaival fenyegetett meg, ha tűző napra merészkedek, már pedig két dolgot mindenképp belém nevelt a szocializáció: Afrika állítólag tele van négerekkel, Indiában meg cudarul tud sütni a nap. Azt hiszem, én nem vagyok fény gyermeke.
@inebhedj - szerintem:

Nem kell ahhoz szentnek lenni, hogy ne csaljál és lopjál.
Elég csak tisztességesnek lenni. Nem nagy művészet. Otthon tanulja az ember.

A felsőoktatás meg nem csalás és lopás, hanem az adózók dobják össze, hogy tanulhasson, aki tud.

Az adó nem arra van, hogy Lázár János a fiának svájcban gyüjtögesse a hozományt.

De ezt ti, faluszéli cigányok, ti másképp gondoljátok.

Orbán, meg a faluszéli népe...

Vidéki csürhe.
Ti sosem adtatok semmiről számlát. El is hiszem.
A vidék annyi adót se fizet, mint a köröm alatt a piszok.

Megszavaztátok ezt a rétinégert, mert olyan, mint ti.
Sosem dolgozott, de lopni, azt tud.
@én már a fény gyermeke vagyok:

:D

Te valamiféle otthon tanult tisztességes eszközzel figyelsz engem, a családomat, valamint az egész vidéket (a vidék az nem Budapestet jelent?), így tudod, hogy faluszéli cigányok vagyunk mind, akik sosem adnak számlát, és éjjel-nappal a Fideszre szavazunk, ha van választás, ha nincs?

Vagy otthon tanult, tisztességes módszerrel becsapod magad?

Vagy otthon tanult, tisztességes eszközzel mellébeszélsz, gyanúsítgatsz, uram bocsá' hazudozol (természetesen tisztességes értelembe véve)?

Vagy egy másik - de nagyon tisztességes - Magyarországon élsz?

Lennének még kérdéseim, de mennem kell szavazni, különben számláznom kell valami nem vidéki szentnek...
@grani:

Melyik is volt az a párt, amelyik - akkor még liberálisként - benne volt ebben az egész buliban?

Amit írtál, azzal pont a fideszt (is) sározod, sőt.

A 2/3 felelősséggel jár. A fideszben ennek csak a hatalom megszerzéséért és megtartásáért vannak jelei - ezért képesek bármire. Semmi sem szent.. Saját alkotmányuk se, saját maguk által felhígított alkotmánybíróságuk se.

S ha elolvasod a most rákosistának nevezett korábbi alkotmányt és a most elfogadott alaptörvényt, akkor látni fogod a különbséget. Olvastad Szájer blogját a velencei bizottság alaptörvényt érintő kritikái után?
Olvastad azt a szerencsétlenül idióta ad hominem érvelést?
Blőd. Vicc. ÉS annyira mulya...ordít a szándék...

A fidesz NER ről beszél, miközben egyetértés-rendszere levélküldözgetésekben merül ki (persze kóddal küldi, hogy listázhasson) és még véletlenül sem veszi a fáradtságot, hogy valódi párbeszédet folytasson.

A fidesz igazi demagóg, populista intézkedéshalmazzal hinti a maszlagot, amit a nép persze bekajál, mert hisz a háborúban. Te is ilyen vagy, látható, te is erről beszélsz...
süti beállítások módosítása