Mostantól csak az utca van!

2013.03.16. 07:30 Tékás Lacika

Protesters-crowd-Madrids--008.jpg

A negyedik alkotmánymódosítás kiiktatta az intézményes belpolitika utolsó bizonytalansági faktorát. Egyértelmű helyzet állt elő az intézményes politikában: fékek és ellensúlyok hiányában a Fidesz azt csinál, amit akar. Ezt eddig is sejtettük, de mostantól hivatalos. Még deus ex machina-ként az EU nyomást gyakorolhat, de ami a belföldi politikai szereplőket illeti, egyszerű a képlet. A Fideszben pár ember eldönti, hogy mi lesz az országban, és rövid távon az is lesz.

Az utca maradt a belföldön zajló politika egyetlen olyan helyszíne, ahol nem előre eldöntött dolgok történnek. Az egyetlen helyszín, ahol hatni lehet. Az ellenzék, az alkotmánybíróság, a köztársasági elnök mostantól már hivatalosan is csak dísz.


Mit lehet tenni? Fenntartani a tüntetési hullámot 2014-ig, mert a tüntetés üzenet. Üzenet befelé, a bizonytalanok felé, akik a választást majd eldöntik. Meg kell érteniük a mostani helyzetet, és be kell vonódniuk, akkor is, ha kényelmesebb nem foglalkozni a politikával. És a tüntetés üzenet kifelé is, hogy nagy-nagy baj van ebben az országban, gyakoroljanak nyomást külföldről a kormányra. Itt természetesen nem a belügyeinkbe való beavatkozásra gondolok, ne rakjon az EU vezetőket a nyakunkra, de a forrásaihoz való hozzáférést kötheti feltételekhez, hiszen nem kötelező EU tagnak lenni.

Azért is nehéz a mozgósítás most, mert annyi felelőtlen, túlzó, komolyan vehetetlen riogatást hallottunk már a demokráciánk végéről az utóbbi években, hogy nehezen hisszük el, hogy most komoly a helyzet. Pedig az. Nincs diktatúra, de totális hatalma van a Fidesznek, diktatúrát is csinálhat. Valószínűleg nem teszi meg. De valamiért ezt a helyzetet akarta, valamiért zavarta az összes kontroll maga körül. Valamit akar, amiben zavarta minden létező korlát.

Az utca maradt, meg az ismerőseink személyes meggyőzése, hogy most aztán nem szabad semlegesnek maradni, mert tényleg gáz van. Ez nem az a típusú gáz, amit a Népszava Orbán-fóbiás hisztérikus publicistái szoktak megírni, nem is az, amit Gyurcsány szokott saját szenvedélyességétől meghatódva elripacskodni. Angela Merkel, Sólyom László ("A hatalommegosztás vége", "Az alaptörvénnyel ellentétes rendszer bebetonozása") de még a Heti Válasz ("A Fidesz politikusai jelentős társadalmi csoportokat sértő, vagy felháborító eljárásukkal nem pusztán önmaguknak okoznak kárt. Félő, hogy tovább szaggatják közös dolgaink már amúgy is felfeslő szövetét.") és a Mandiner ("A szabadságot visszametsző alkotmánymódosítás" , "Nincs szükség leválthatatlan pártprogramokra") szerint is nagy a baj. Mégpedig az, hogy mostantól bármi megtörténhet, nincs korlát, semmi sincs a Fideszen kívül. Tovább kell adni, ami a cikkekben van, tüntetni kell, hogy üzenetet küldjünk befelé és kifelé.

Kormányt kell váltani 2014-ben. Mégpedig úgy, hogy a parlamentben frakciókon átívelően legyen kétharmadnyi képviselő, aki hajlandó visszaállítani az alkotmányos állapotot. Sosem volt még ekkora jelentősége egy választásnak a harmadik köztársaságban, Ha a következő parlamentben kétharmadnyi nagyobb seggfej lesz, mint a mostani Fidesz (akár más pártok formájában, akár a Fidesz radikalizálódik tovább), akkor az alkotmányos helyzet visszaállítása helyett a mostani kormánynál is durvábban kihasználják, hogy nincs korlátja a parlamentnek. És akkor valószínűleg tényleg nem lesz már itt normális ország a mi életünkben. 

Mostantól csak az utca van! Add tovább! 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr155134278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az új populista alkotmányos kultúra 2013.03.16. 16:56:08

Azért ez a mai fontos nap volt köztársaságunk számára, aláírja majd Áder vagy sem az alkotmánymódosítást. Alkotmányos kultúránk megváltozása vált láthatóvá. Csak emlékezzünk rá, hogy azért kellett “Alaptörvénynek” nevezni ezt a jogszabályt, mert ...

Trackback: Hörgés helyett - Ettől lesz jobb? I. 2013.03.16. 16:54:24

Az elmúlt két napban a rendkívüli hóhelyzet kezelése mozgásba hozta a politikai felelősségről való gondolkodást. Ha csak két példát megnézünk : a Piroslapok blog Pintér Sándor főfelelősségét állapítja meg, a Benyóblog pedig az államot hibáztató magatar...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak az utca meg a tüntetési hullámok, de nehogy szar idő legyen! Akkor elhalasztjuk egy kicsit az utcát, és internetezünk kicsit addig.
"Mostantól csak az utca van! Add tovább! "

Az utcán meg hó van, Orbán mondta: Jól van.
Most még vér nélkül szép szóval, fegyelmezett tüntetésekkel és a választásra való szoros összefogással célba érhetünk, de ha marad ez a kormány, vagy jön egy másik ugyanilyen rossz akkor " Isten irgalmazzon" a magyar népnek.
Itt már csak akkor lesz jobb élet, munkalehetőség, életszínvonal emelkedés újra ha azt a nép kivívja magának, vagy állandósul az, hogy a pártok örökké becsapják a népet csaló mézes-mázas ígéreteikkel a szavazás megnyeréséért azután pedig tojnak a nép fejére újabb négy évig.

Ha kiállunk, összefogunk és kitartunk, a kormány meghátrálásra kényszeríthető. Aki bátran kiáll az érdekeiért, az előbb vagy utóbb meg is tudja szerezni azt, amiért küzd.

A politikai célú demonstráció, amíg nem irányul az alkotmányos jogrend megdöntésére, nem lehet korlátozni, nem lehet felvételeket készíteni a résztvevőkről, nem lehet listát készíteni, nem lehet jegyzőkönyvezni, politikai foglyokat ejteni! Merni kell bátornak lenni, merni kell kiállni az érdekeinkért.
oké váltsuk le a Fideszt.

de kikkel:
El Qrancs,Ciánoskuncze,LMP,Drogos,Cigány,Szarházi,Libás,Fodor(zsidóSZDSZ 2.0),Vona

hát ezekkel a faszokkal biztos nem fog menni.nemhogy a 2/3 de a kormánybukta sem

ha lesz valami hiteles formáció akkor talán.ezekkel csak ábrándos vágy

szólj ha tudsz valakit
Bizony, nagy jelentosege van a 2014-es valasztasnak!
Ha elhulyeskedjuk konnyen meglehet, hogy minden pozicioba visszeter a 2010-ben vegre hivatalosan is megbukott posztkomcsi elit es mindent, de mindent visszacsinalnak, visszaallitjak Magyarorszagot a jol ismert vaganyra: lehet tovabb haladni a tokeletes gyarmatta valas fele.

Hat ez a tetje a kovetkezo valasztasnak, remelem, sokan elegge esznel lesznek!
ez a kép tuti hogy nem judeobolsi rendezvényen készült.na ezért vagytok hurkák
@Balibgеczyk:
Oke, es mi, magyarok is hozzaszolhatunk, hogy tetszik-e nekunk az osztrak alkotmany?
@ephart: Ha jol latom, meg csak nem is Magyarorszagon: Madrid....
@Hesperia:

hazug eszme hazug emberekkel.csak azt adhatják ami a lényük
Ha jól értem a posztoló logikáját, azért kell tüntetnünk, hogy az EU ne adjon több pénzt Magyarországnak. Bravo! Tényleg kár, hogy bezárt az OPNI...

Egyébként azóta is várom, hogy mutassa már meg valaki konkrétan, hogy mit "iktattak ki", mert ezt eddig senkinek sem sikerült. Az alkotmány tartalmi jóváhagyása eddig sem volt az AB feladata. Pláne nem a köztársasági elnöké.
Könyörgöm, értsétek már végre meg! Mi, a nagy többség NEM akarunk kormányváltást! Nem, nem, nem!

Mi mind azt akarjuk, hogy Orbán maradjon a miniszterelnök! IGEN. Obán legyen továbbra is a miniszterelnök.

Hiába nem tetszik a kisebbségnek, a többség így akarja!
@ephart:

A Szabad magyar Nép (SZMN), új és hiteles jobbközép szerveződés amely demokratikus Magyarországot akar és a néppel együtt kormányozna. A vezetője sohasem volt komcsi, fideszes, egy pártnak sem volt a tagja és a szakértői kormánya alkalmas lesz a válság kezelésére. Többet róluk itt találsz:

www.facebook.com/szabadmagyarnep
@veracity:

Milyen többség: (elgurult a gyógyszered mint a vezirnek? A lakosság szavazóképességének a 19 % -a az szerinted többség?

Matekból egyes, hol voltál a százalék számítás tanulásánál ???????
De hát tőletek mást nem is vártam, még az alapműveletekhez sem értetek.
Hozzá kell tennem, hogy 2012-ben elég sok ellenzéki tüntetés volt, aminek következtében a Fidesz népszerűsége kimutathatóan megugrott. Ami nem csoda, ha az ott fellépő figurák és elhangzott beszédek színvonalát tanulmányozzuk. Ezt még lehet fokozni egy két-hasonló ötlettel. Javasolt tüntetési jelmondatok:

"Az EU vonjon meg tőlünk minden támogatást!"
"Növeljék a rezsit!"
"Töröljék el a bankadót!"
"Gyurcsányt vissza a hatalomba!"

A siker garantált lesz...
@szabadmagyarnép: Annak a többsége számít, aki elmegy szavazni. Ezt emészd meg egyszer és mindenkorra... Akit nagyon zavar Orbán, az tuti elmegy ellene szavazni, aki otthon marad, annak nagy problémája nem lehet vele...
Hát ez jó!
"annyi felelőtlen, túlzó, komolyan vehetetlen riogatást hallottunk már a demokráciánk végéről az utóbbi években, hogy nehezen hisszük el, hogy most komoly a helyzet"
TALÁN mégsem volt felelőtlen és túlzó aki valamivel előrébb látott, mint a posztoló?
Talán nem bérrettegtek és "feleslegesen" riogattak, hanem csak ennek a "komoly" helyzetnek a kialakulását akarták megakadályozni?
Akkor kell ébredni, amikor már a poszt szerint is UTOLSÓ dúcot kiütötték?
Talán ha akkor (és még most is) nem felelőtlennek és túlzónak minősítik a figyelmeztetéseket, hanem korábban ébrednek, akkor nem a már teljes szépségében kiépült diktatúra ellen kellene utcára menni?
Akkor talán ki lehetett volna kanalazni a híg ... betont?
Tessenek már tanulmányozni és GYAKOROLNI az őszödi beszédet! Mert a komolyan vehetőséghez legalább annyit illene elmondani, hogy "elqurtuk. Nem kicsit: nagyon"
Magyarorszag menthetetlen, itt mar az utca sem segithet, mert a lustak otthon novesztik a segguket a kormany magasrol szarik a tiltakozasokra es a begetokorus meg nagyon aktiv mint itt is.
Azert a fideszbirkaknak uzenem, hogy tavasszal oket is megnyirjak aztan kinthagyjak a hoban. :-)))) Megerdemlitek!
süti beállítások módosítása