Az európai felsőbbrendűség után

2013.03.22. 07:30 Döry L.

Az Európai Unióra mint a civilizáció magasabb rendű formájára történő hazai ballib hivatkozás hitelességének talán vége van. Európa utolérése, Európa fogyasztási igazolása mára halott. Az európai kulturális fölény állítása globálisan sohasem volt más, mint rasszista ostobaságok elfedésére szolgáló politikai hazugság. Az európai bővítés és integráció pedig sohasem volt más, mint méretbeli bővüléssel korrigálni a világszinten Európát érő pozícióvesztést. Európa dicsőítése után egy olyan baloldali, ellenzéki nyelvet kell találni, ami tartós alapja lehet egy baloldali kormányzásnak és nemzetépítésnek is.

 

 Az Európa-mítosz

Az Európára történő pozitív hivatkozás a rendszerváltáskor, a Gorenjék címerezte fogyasztási eufóriából örökölte a szükséges népi- és fogyasztási igazolást.

Eközben csatlakozásunk idejére a magyar elitek fejében az európai „integrációról” már kimunkálódott az európai kulturális-civilizációs fölény nyelve. Ez a nyelv készségesen belelépett az Európa által készített, alávető párbeszédbe. Európa felsőbbrendűnek képzeli magát a keleti térségnél, a keleti bővítés térségének értelmisége pedig készségesen visszaigazolja ezt. A tudomány írásaitól a bulvárig mi, a lusta, balkáni, rabló, rendetlen, jogállamtalan, havat elkaparni képtelen „langyszívű cigány” népek vagyunk. A mag-Európa a keleti térség mellett így tekint a mediterráneum jó részére is. Ebben a hatalmi nyelvben minket csak az kárpótolhatott, hogy ha magunkat lebalkánoztuk, akkor cserébe találhattunk délkeletebbre egy még balkánabb országot.

A fogyasztási mítosz vége

Magyarországon az Európához való csatlakozásunk fogyasztási igazolását, az európai jólét elérésének reményét a rendszerváltáskor bevezetett gazdasági modell lehetetlenítette el. A rendszerváltás hruscsovi retorikával ugyan a nyugat utolérését kínálta, de közben a magyar gazdaság kapacitásait elpusztította, elpazarolta. Az Európai Unió népi és fogyasztási szempontú igazolása mára halott.

A kulturális felsőbbrendűség

Az európai felsőbbrendűség állítása (humanizmus, béke, jogállam, CIVILIZÁCIÓ!) globálisan sohasem volt más, mint rasszista ostobaságok elfedésére szolgáló politikai hazugság. Európa a gyarmati rend megszűnése után a nemzetközi intézményrendszer befolyásolásán túl a kulturális uralom formáját élteti csak tovább. De Európának ilyen viszonya a világgal gyarmati eredetű, gondolati feltevései pedig rasszista forrásúak, mert zárt, időtlenített és belülről homogénnek elképzelt csoportokkal írja le a világot. Amit korábban a rasszal, azt most a kultúra fogalmával írja le (lásd még Civilizációk Összecsapása mint az esszencializálás bestsellere). Az európai projekt kulturális meghatározása világszinten sohasem volt más, mint a gyarmati rend továbbképzése.

Az integráció hazugsága

Az európai bővítés és integráció sohasem volt más, mint méretbeli bővüléssel korrigálni a világszinten Európát érő pozícióvesztést, Kínával és Indiával - mint korábbi alávetettjeivel - szemben is. Az egykori távoli gyarmatokat közeli kicsikre cserélte föl Közép- és Dél Európában. (Lásd minderről még Böröcz Józsefet)

De mi legyen a hazai értelmiség európázása után?

A napokban az európai fölény hazai, értelmiségi érvét - jelesül, hogy Európa civilizált és jogállami – példának okáért a tapasztalat is cáfolta a ciprusi bankszámlaeinstand kísérletével. Az állami intervenciók szintjén Merkel kicsit balra áll Chaveztől.

Az európai birodalom mint hatalmi szerkezet tehát a „jogállam” fügefalevelét éppúgy csak hasznos retorikának gondolja, mint mások, például a sokat kritizált orbánizmus.

Ehhez képest katasztrofális, hogy a hivatalos magyar ellenzék még mindig az európai kultúrfölény-párbeszédben nekünk leosztott szerepet játssza és a kormány kritikájaként egyedül brüsszelezni és jogállamozni tud.

Nem kéne mondjuk a fentiek fényében egy olyan baloldali, ellenzéki nyelvet találni, ami tartós alapja lehetne egy baloldali kormányzásnak és nemzetépítésnek is?

Például a helyzet baloldali kritikája 1. számolna azzal, hogy az európai birodalomban alávetett pozíciónk van 2. az európai birodalom globálisan süllyed. 3. a fehér ember világa olyan gazdasági válságban van, amelynek komoly következményei vannak, az életszínvonal, az állam és a társadalmi rend szintjén is.

Ez a helyzet. Reagálni erre kellene, miközben a príma ellenzékünk nem lát túl „orbánrendszeren”, „brüsszeli aggodalmakon”, „röghözkötésen”, „négyesszámúmódosításon”. Így ha véletlenül hatalomra kerülne, esélye sem lesz a feltételeket valóban alakítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr85161169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetszik a jobber védekezés,ha a ballibák visszatérnek,még sokkal rosszabb lesz,mert mi vagyunk az angyali oldal!Igaz hogy fogalmatlan idióták vagyunk mindenhez,a világ nem ért minket és nem mi nem értjük a világot!Saját produktumot tákoltok lassan már ötödször,ahelyett hogy 1000 évre békén hagytátok volna!Erről a szintről nem kéne ajrópa felsőbbrendűségéről firkálgatnod szerintem.
Néhány részletkérdéstől eltekintve kiváló poszt!

"Nem kéne mondjuk a fentiek fényében egy olyan baloldali, ellenzéki nyelvet találni, ami tartós alapja lehetne egy baloldali kormányzásnak és nemzetépítésnek is"

Nem gondolom, hogy az országot csak baloldali vagy csak jobboldali kormányoknak kellene igazgatni! Már csak azért sem, mert ez a felfogás tartósan megosztja a nemzetet, lehetetlenné teszi az ország egységesítését!

Az európai bal oldalnak épp azt a gyarmati sorsot köszönheti az ország, amelynek árát épp most fizettetik meg velünk! Nekem a bal oldali "értékekről" a legkevésbé sem a nemzetépítés jutna eszembe!

Ma a baloldalról nekem leginkább a mondvacsinált, hazug rágalmak, a kirekesztés, világraszóló hisztériakeltés, műbalhék, hanyag nemtörődömség, a lustaság, és egy sor más hasonló dolog jut eszembe! Pláne akkor, amikor már annak kell hogy örüljön a nép hogy megszorítások gyanánt "csak" a vizitíjat akarják bevezetni! A pokolba velük...!

De ugyanez a helyzet az ú.n. jobboldallal is! Csak máshogy! Papíron minden szép és minden jó! A jobboldal szerint papíron itt már a csúcson van az ország. Statisztikailag alig van munkanélküliség, az átlagbérek lassan, de biztosan közelítik az eu-s átlagot, sőt: már az elrugaszkodás évében vagyunk! Ezért idén a növekedés jegyében ismét csökkentik mind a bruttó, mint a nettó munkabéreket! A nemzeti együttműködést a nemzet mellőzésével működtetik. Az adócsökkentés jegyében adókat emelnek! A munkahelyteremtés jegyében munkahelyeket számolnak fel!

Kinek jó ez? Én a nemzet helyébe meggondolnám, hogy mennyit ér a szavazatom és azt kinek adom!

"Eközben csatlakozásunk idejére a magyar elitek fejében az európai „integrációról” már kimunkálódott az európai kulturális-civilizációs fölény nyelve."

Tévedés! Ezt már a 80-as években magunkra húztuk! Valamikor akkor kezdődött, amikor a balatoni vállalati üdülők felszámolása megkezdődött, s a külföldi (nagyrészt német) turistákra istenként kezdtek el tekinteni, amíg a Magyar dolgozó családokat pedig fokozatosan lesajnálták! A Magyar embert alázatos szolgának nevelte a kádár-rendszer, amit ma sokan nosztalgikusan istenítenek! Persze az akkori szolgalelkűségnek még voltak viszonylagos előnyei, ma viszont már szinte kizárólag csak hátrányai vannak!

Ez a szolgalelkűség pedig nagyrészt átöröklődött a fiatalabb generációra is: önbizalomhiány, jövőbe vetett hit elvesztése, s ennek folyományaként a saját magunkért és közösségünkért való kiállás, illetve az érdekeink felismerésének teljes hiánya lett az eredmény!

Innentől logikus a képlet: adott a nyugati világrend, ahol évről évre emelni kell az életszínvonalat, különben a fél ország lázongani kezd, s itt vagyunk mi, akik még tán ingyen is elmennénk (el is megyünk!) dolgozni abban a reményben, hogy munkánkért cserébe kapunk némi alamizsnát! De ez is csak egyre kevesebb!

Ezt hozta nekünk a fene nagy baloldaliság, jobboldaliság, no meg a liberális felfogás!

És még mindig nem érti a Magyar, hogy ő maga tehet saját sorsának rontásáról! Gyávaságával, lustaságával, hiszékenységével, megalkuvásával, szolgalelkűségével, s nem utolsó sorban rendkívüli butaságával, melyekkel mind ezt a folyamatot erősíti!

Igen, kimondtam: sajnos egy igen buta, rövidlátó nép vagyunk (lettünk), akik nem tolerálják egymás véleményét, akik az erények helyett inkább a hibákat keresik, akik nem képesek arra a felismerésre, hogy saját sorsunk a saját kezünkben van, s közösségek formájában tud a leginkább segíteni saját magán, s az irigységtől már kettőig sem lát!

S csak ehhez jön hozzá az a hazug jogrend, ami a mi szolgalelkűségünkből táplálkozik!

Nem tudom mekkora pofon hiányzik még ennek az országnak ahhoz, hogy végre észhez térjen!?
már megint rothad az imperializmus... (Kádár)
már megint hanyatlik a nyugat... (Orbán)
az utolsó rész 3, pont azt sugalja , hogy 1000 év ÁZSIA - 1000 év AFRIKA , 1000 év ...????
Kissé érthetelen számomra ez a poszt. Logikailag értelmezhetetlen, a tényekkel hadilábon áll. Egyetlen erénye, hogy... nincs is erénye.
1. Savanyú a szőlő. Egy német nyugdíjas jobban él, mint egy magyar közalkalmazott. Pont.
2. Tényleg balkániak vagyunk. Nézz meg egy vasútállomást vagy egy kórházat.
3. A szerző egy magyar belpolitikai játszmát próbál lefordítani. A NyEu-i baloldal... nos semmi köze a magyar ún. baloldalhoz, ha az MSZP-t nézzük. Ugyanígy a Fidesz sem jobboldali-konzervatív párt. Innentől nyomdahibának tekinthető az egész gondolatmenet..
Egész cikk elég zűrös. Kezdve a ciprusi EU ajánlattól, a európai jogállamisággal.

Ami szintén nem derül ki, hogy mit szeretne a kedves író...
Nyilvánvaló, hogy Európa hanyatlik, de egy nettó elmebetegek által uralt, kizárólag Európa ideutalt pénzéből elvegetálgató közép-ázsiai posztszovjet autokráciából ciki folyton ezt hangoztatni. Mint amikor a lepukkant lakótelepi háziasszony folyton azzal jön, hogy Sharon Stone öregszik - pedig amúgy tényleg öregszik, na de mégis...
Ciprus tökéletesen megmutatja, hogy is működik valójában a ballibsik istenített bankár-cionista Európai Uniója.

Hasonló a helyzet, mint amikor libsiék fokozatosan csúcsra járatják a cigánymosdatást, aztán jön egy olaszliszkai lincselés vagy Cozma-gyilkosság, és romba dönti az addigi hazudozást.
@sivatagi n.: Próbálj meg valami építő jellegű dolgot idekarcolni.
Már vártam, hogy a Fent & Lent mikor használja fel a ciprusi esetet az EU és a Nyugat hanyatlásának, erkölcstelenségének bizonyítékaként – és mellesleg mikor kap tőletek Merkel is egyre visszakézből…:-)

Szóval: Cipruson az történt, hogy – kihasználva az euróövezethez tartozásukat – olyan bankrendszert tartottak fenn, amely mások dugipénzeiből élt. Ebben a ciprusi nép kollaborált a kormánnyal – hiszen haszonélvezője volt az életszínvonalát korábban sosem tapasztalt szintre emelő rendszernek. A baki ott volt, hogy ezek a ciprusi bankok egyáltalán nem prudens gazdálkodást folytattak. Hadd idézzek egy két nappal ezelőtti cikkből, amely nagyon jól foglalja ezt össze:

„Az euróválság előtti időkben a ciprusi bankok komolyan felpörgették a hitelezést, a csúcson az ország gazdasági kibocsátásának nyolcszorosát helyezték ki. Jelentős összegeket fektettek görög állampapírokba is (az ország éves GDP-jének 160 százalékát költötték ilyen kötvényekre). Amikor a görög állampapírokat tavaly részlegesen leírták (azaz a névértékhez képest jelentősen alacsonyabb áron számították be), ezek az ország teherbíró-képességéhez képest hihetetlen mértékű veszteségeket szenvedtek el, ami miatt lényegében csődbe jutott az ország bankrendszere. Mivel Ciprus fő kereskedelmi partnere Görögország, a görög megszorítások a ciprusi gazdaság teljesítményére is közvetlen hatással voltak.” (Forrás: hvg.hu/gazdasag/20130320_Valami_nagyon_buzlik_Cipruson)

A lényeg: nem Északnyugat-Európával van a baj, hanem épp azokkal az országokkal, akik úgy, olyan életszínvonalon akarnak élni, mint az északnyugatiak, ám azok munkakultúrája és mentalitása nélkül. És persze: könnyebb szövegelni a „nyugat/kapitalizmus haldoklásáról”, mint átalakítani a dolgokhoz (munkához, befektetéshez, általában a polgári életfelfogáshoz) való hozzáállást.
"olyan gazdasági válságban van, amelynek komoly következményei vannak, az életszínvonal, az állam és a társadalmi rend szintjén is"

Javaslok 1-2 évet mondjuk Szomáliában. Utána térjünk vissza a témára.

Lásd még: Dead Kennedys: Holiday in Cambodia
@toportyánzsóti: Őszintén érdekelne te melyik poszthoz szóltál hozzá?
@Fue:

1-2 év Szomáliában? Minek? Elég lesz 1-2 hónap Borsod cigányfertőzött területein:

index.hu/belfold/2013/03/22/hatvaneves_ferfit_oltek_meg_miskolcon/
Húszévnyi jobboldali hazudozás, hamisítás beismerése mindjárt az első mondatban úgy, hogy még a másik oldalra vessen rossz fényt - ügyes!
Ez a poszt most komoly akar lenni? Mert viccnek kicsit durva...
Vicces ez a poszt. Rinyálni a baloldal miatt amikor a fidesz a mostani legnagyobb bolsevik párt. LOL!
Teljesen jogos írás. Nincs ijesztőbb Európai jövőkép, minta zsidó-liberális-kommunista.

Kelet-Európa talán még megmenthető lenne.
ja, a hanyatló nyugat ...
de sokat halgattam ezt, de öreg vagyok már a picsába
@Rive: Nem a szokásos lihegés az európai értékekről?
@sivatagi n.:
a bankár cionista Európában még a trollok és a nácik is jobban élnek mind idehaza ;-)

Európa hanyatlik, de mi meg Európán belül hanyatlunk. A kerttő probléma külön kezelendő, nem ugyanarról a tőről fakad. Persze ha valaki nem akar gondolkodni, zsidózni mindig lehet.
Nem szívesen mondom, de a blog most van a mélyponton. Ígéretesen indult, aztán valahogy ide jutott, most már csak felfelé veheti az irányt.
Ja, izé, gyerekek valahogy nem értettétek meg Európát...
Rossz megközelítés. Az EU a pénzről szól, a qrva sok pénzről, egy gazdasági együttműködési rendszer, kölcsönös jogi egyezmények halmaza, ami jóval liberalizáltabb és ugyanakkor standardizáltabb országközi gazdasági életet tesz lehetővé, mint a wto. Nyilván egy csomó pitiáner kis különalkuval, privilégiumokkal stb mint ahogy az a nemzetközi politikában megszokott. Kb. ennyi a valódi lényege, a többi csak bullshit. Mindez lehetőségeket, és ennek fejében kemény kihívásokat egyszerre jelent, és bizonyos formális csuklógyakorlatokat, amit európai értéknek hívnak az entellektüelek.

Magyarország, Románia, valamennyire még Bulgária és Szlovénia is rosszul sáfárkodott az EU adta lehetőségekkel, és bambán sodródott a negatív hatásokkal. Mások, pl. Lengyelország, Szlovákia, Csehország, és többnyire a balti államok pedig jól. Ennyi.
@Fejesrob:

Izé, tudjuk, hogy a brosúrák szerint ezeket egyben kell felböfögni, de azt a kommunista izét nyugatabbra igencsak rühellik, többek között ezért nézik undorodva a Kedves Vezető próbálkozásait.
balib megint kormanyhoz kerulne?
isten ments medgyesi, gyurcsany, bajnai...
tolvaj gazember triumviratustol!

ezek folytatnak tovab orbanisztan epiteset a kijelolt lenini akarom mondani vajda-cigany utvonalan..
tenyleg sok hasznunk nem lenne belole....
Hát ember te nagyon el vagy tévedve...

Magyarország sosem lesz képes olyan légkört és gazdasági környezetet teremteni, hogy valaha is azt mondjam - inkább itt mint Európában.
Ahhoz túl nagy mentális, politikai, gazdasági különbségek vannak ebben az országban, továbbá túlságosan feudális viszonyok.
És nem a felsőbbrendűség beszél belőlem.
Volt már ilyen hangulat ebben az országban, mint amit a post kelt. Bizony volt már hírdetve a haldokló nyugat. Az a legérdekesebb az összehasonlíthatóvá vált esetekben, hogy mennyire hasonló politikai közegben születtek. "Akkoriban", és most is egy személyi kultusz által fűszerezett tőke és bankellenes bagázs volt kormányon.

Az indítékok hasonlóak: a vezető rezsim akkor, és most sem tudta a magyar emberek életszínvonalát még csak közelíteni sem a "nyugat" -hoz. Kézenfekvő az uszítgatás, ami kiszoríthatja az elbutított fejekből azt a hatalomra veszélyes kérdést, hogy "MIÉRT"?. A gyűlölet elég szépen működik magyarhonban. Betölti a szerepét.
@Fejesrob: Na egy barom aki rögtön zsidózik. :-((
Ezek a propaganda szövegek, aminek se eleje-se teteje - csak a fröcsögés...
Jól mondta valaki, ez a "birka-drog"

Azért gondolom a pénztárat nem felejted el fölkeresni, s a megbízóid majd jól megdícsérnek...

Amúgy szokott lenni egy jó troll-duma: "hogy a IMF, meg az EU, meg az FT, meg a ... FOGLAKOZNA INKÁBB A SAJÁT DOLGÁVAL" - ez most itt hogyhogy nem játszik? Kedves poszoló is foglakozhatna inkább Mo esetével - tán közlebb van, s több a téma is...

Amúgy pedig pedig ebből a sz.rból éppen Eu-t sajnálni, nem kicsit ciki... Nem vagytok tisztában, miről beszéltek.

Amúgy pedig a "cionista", "ballib" Eu esetét megbeszéltétek már Vezéretek zsidó tanácsadóival is, vagy az kormányt következetesen elmarasztaló Eu-s JOBBOLDALI pénügyminiszterekkel is?

S nem tudom, feltűnt-e, hogy a romák helyzetét (apropó Cozma...) nem csak az előző kormány nem kezelte, hanem a mostani nemzetrontó komcsik sem. (vagy inkább nem AKARJÁK kezelni, esetleg egyes vezetők nemzetiségi kötödései miatt???)

Hja, s a "ballibek" sokkal JOBBOLDLOBBAK voltak (pl. MANYUP, az állami szociális szerepvállalás csökkentése az öngondoskodás javára), mint a mostani ún. "JOBBOS" komcsik (államosítás, állami szerepvállalás MINDENBEN, a helyi adottságok figyelmen kívül hagyása, adósok megsegítése ész nélkül, felelősségrevonás nélkül, diktatúra, ...) - csak mondom, ha valakit útánnanézne, hogy mit jelent "balos"/"jobbos"...

Hja, s eu nem csak ciprusból áll (amúgy ti is onnan éltek, nemzetrontók!), hanem pl. Lettországból - tanpélda értelmes embereknek... (biztos ők is cionisták... :-)
Nem védem az Eu-t, de az már szégyen amit a pártkáderek művelnek... Főleg, amíg onann nyúlják a nagy pénzeket (pl. EU-s hozzájárulások a nagybirtokok után, ugye Ángyán Úr?), vagy szinten minden projekten ott az eu zászlaja (és pénze!) Apopó: "Új Széchenyi terv", kékmezőben sok-sok csillagal...

Amúgy, ne féljetek, a mostani rezsim sem annyira magyar, mint amennyire hírdeti magát... - nem is lehetne a mai világban... - ezt csak a birkák veszik be...

Ha olyan nagy hazafiak vagytok, elvtársak, miért züllesztitek le ilyen rohamtempoban a nemzetet? Szégyen!

Ébresztő Magyarok, az idő vészesen fogy!
@azapistagyerek:
"1. Savanyú a szőlő. Egy német nyugdíjas jobban él, mint egy magyar közalkalmazott. Pont."
Tehát kipukkadt az a lufi, amiről a többség már a csatlakozás előtt gondolta, hogy ki fog: nevesül az, hogy pár éven belül olyan életszínvonal lesz, mint Ausztriában (/Németországban). Ezzel így ennyi év után nincs mit tenni, csak annyi, hogy jegyezzük meg kik ígérgettek ilyet, hogy máskor már egy szavukat se higgyük el.

" Tényleg balkániak vagyunk. Nézz meg egy vasútállomást vagy egy kórházat."
Ami a vasútállomásokat illeti. Miért néznek ki sz**ul:
a) műszakilag elavult => nincs pénz
b) ettől még lehetne rendezett hely, de nem az, mert pár deviánsnak minden négyzetcentiméter szabad területet egyből sz***rá kell tagalnie (még nem is graffiti, azt is rühellem, de abból legalább van pár szép alkotás), megint mások pedig szükségét érzik, hogy a lehető legtöbb fémből készült tárgyat magukkal vigyék. De az se ritka, hogy a nyílászárók is eltűnnek "valahogy"...

És milyen eszme alapján védik meg ezeket az "embereket"? Csak nem az európaiságra hivatkozva? Minden normális ember a lehető legkeményebben szankcionálná az ilyet, de nem lehet, mert szegények nem vandálok, csak magukat máshol kifejezni nem tudó elveszett művészek. A különböző használati tárgyakat "meglovasítók" meg megélhetési bűnözők...
@Pussy Riot: Az is lehet hogy ehhez,bár nem bizti.
@Zigomer Trubahin:

"Nyilvánvaló, hogy Európa hanyatlik, de egy nettó elmebetegek által uralt, kizárólag Európa ideutalt pénzéből elvegetálgató közép-ázsiai posztszovjet autokráciából ciki folyton ezt hangoztatni. Mint amikor a lepukkant lakótelepi háziasszony folyton azzal jön, hogy Sharon Stone öregszik - pedig amúgy tényleg öregszik, na de mégis... "

:)) Ez a hét kommentje, nagyon ül!!
@prognosys: Néhány részletkérdéstől eltekintve egészen buta poszt!

Európa nem gondolja magát semmilyen civilizációs, kultur, és egyéb fölényben; a ciprusi helyzetet ennél jobban nem lehet félremagyarázni; a magyar hozzáállást Európához elitestül és Gorenjéstől sem.

@Zigomer Trubahin: részemről is +1.
Felületes populista fos.
azt amit a fidesz most művel a sirályban,az még a balkánon is gusztustalan,elfogadhatatlan.
A rendszerváltáskor "jobboldali" kormány erőltette a gazdaságpolitika azon módozatát, amit még az un. "nyugat" sem ajánlott, sőt az IMF is óvva intett tőle.
Tul. a magyar ipari kapacitás és "nemzeti vagyon" túlzott mértékű, átláthatatlan, garanciák nélküli privatizációjáról van szó.

Ez bizony kőkeményen Antal Jóska és társasága.

Ugyanez igaz a Kádár rendszerből örökölt államadósság elengedésének "nem kérésére" is.

Ami meg a nyugatot illeti és hanyatlást.
Tecc, nem tecc, nyugathoz tartozunk, ha az elbukik, mi is. 10milliós se ország lóf* se számít ilyen kf-el, amit mellékesen a fidesz méginkább leredukál a nullára.
Elképesztően szánalmas, demagóg poszt. Annyira távol vagyunk Európától - negatív értelemben - hogy nyilván nincs esély bármiféle "eredményre", csakis a hazug propagandára.
Gondolom, a posztoló Pesten ücsörögve írogatja cikkeit a hanyatló Nyugat-Európáról.

Mi, itt a nyugati határ mellett viszont elég erősen a kontrasztot. Boldogok lennénk, ha negyedannyira hanyatlanánk, mint Ausztria! Hozzájuk képest Balkán vagyunk, és ez a távolság csak tovább nőtt az elmúlt évek alatt. Nálunk kosz, rendetlenség, összevisszaság, rohamosan növekvő árak, náluk stabilitás és rend. És talán senki sem mondja, hogy Ausztria ballib ország...
Oké a poszt, csak mi a faszt akar mondani?
@MiKeyRuLeS: És tedd hozzá, hogy Ausztia egy német szemében Balkán.
Jártál már egy kicsit tőlünk nyugatabbra és beszélgettél emberekkel arrafelé? Szerintem megérné! El vagy te tájolva, de nagyon. Aki európaiként viselkedik, azt annak is tekintik. A "megoldás" egyébként: ki kell lépni az EU-ból és egyedül szembenézni a világgal! Na, vajon miért nem teszi ezt senki? (Csak a duma megy róla.) Mert a következő ezer év alatt sem sikerülne az onnan jövő pénznek töredékét sem előteremteni! Azt pedig, hogy ebben nem csak altruizmus vezeti őket, én kérlek, bocsásd meg nekik!
Költözz Kínába, ahol megfulladsz a szmogban, költözz Oroszországban, ahol néhány oligarcha irányítja az egész gazdasági és politikai életet, költözz Indiába, ahol a lakosság többsége napi pár dollárból él, költözz Szaud-Arábiába, ahol bangladesi kvázirabszolgák építik az olajsejkek felhőkarcolóit...

A nyugati civilizáció vonzerejét az adja, hogy nyugaton szabad vagy - amíg nem sérted másik jogait, majdnem mindent megtehetsz, amit szeretnél. Legyen akármilyen gazdasági válság, ez nem fog egykönnyen elveszni.
@Zigomer Trubahin: "Mint amikor a lepukkant lakótelepi háziasszony folyton azzal jön, hogy Sharon Stone öregszik - pedig amúgy tényleg öregszik, na de mégis..."

hahahahahahaha tökéletes megfogalmazás.
az igaz, hogy az európai unió nem tökéletes, de választási lehetőségek közül még mindig a legjobb alternatíva.
Mi piacnak kelletünk, meg olcsó munkaerőnek, és nem másnak. Hazugság volt az egész rendszer váltás. Elhitették az emberekkel, hogy kolbászból lesz a kerítés. Valóban összefogásra lenne szükség, de egyenlőre ilyen nem lesz. Annyira megosztották az embereket, hogy a saját érdeküket sem ismerik fel. Oszd meg és uralkodj. A baloldalnak mondott valami cseppet sem különb a jobboldaltól. Volna olyan párt ami valóban baloldali, de azt agyonhallgatják, mert tisztában vannak azzal, hogy ha hallani lehetne azt amit hirdetnek, sok ember elgondolkodna azon meddig tűrjük még ezt a sok hazugságot, meddig tűrjük, hogy kihasználjanak minket!
Egy kis kritika erről a "brüsszeli intézményesített perverzióról":

www.youtube.com/watch?v=PDNzj9L1ETY
@misc: "A nyugati civilizáció vonzerejét az adja, hogy nyugaton szabad vagy"

...valóban, amíg nem akarják az uborka görbületét is szabályozni. :)
Nagyon jó írás.

A tegnapi, egy másik kiváló poszt után ismét nem értem, hogy kerül ilyen írás az indexre. A vesztét érzi az index és középre húz?
Tetszett ez a poszt. Tudni kell azt is, hogy az euroszkepticizmus Európa sok táján nem feltétlenül jobb-és baloldalhoz kötődő jelenség. Angliában pl. elég népszerű lett az utóbbi években.
Engem mindig is zavart, hogy az "európaiságot" sokan összekeverték az EU-val. Európainak lenni egy földrajzi és kulturális fogalom, az EU pedig egy gazdasági és politikai jelenség. Tanulság: ha az utóbbi még ki is nyiffanna, az előbbin nem esne csorba.
@J.László: szerintem az lehet, hogy az indexnél rájöttek mennyire vicces, ahogy a fidesz droidok az ostoba (vagyis unortodox) kommentjeikkel lejáratják magukat, de még szórakoztatóbb lenne, ha a posztokon keresztül is bemutatásra kerülne a jobboldal értelmi színvonala :D
Esszüje. Megértem, hogy fáj neki, hogy ebben a magyarországban nem lehet bántatlanul szembeköpni a melóscigányt, de fájdalom, mégse nem lehet. Vannak gondok, volnának reá igények is, mégse nem lehet. De gondolom, egy átlagos osztrák falucska és a egy tőle huszonöt kilométerre levő magyar falucska között sem találna különbséget. Tényleg, az miért van, hogy Ausztriában nem lopnak annyira, plusz befizetik az adót? Hadd ne soroljam.
A cikkben vannak jo gondolatol, de vizio, jovokep, fantazia nincsen. Ez egy kozepes intelligenciaju atlagember szamara ertelmisegi cikkent jon le, pedig nem az. Az orban maffia a kdnp bunszovetkezettel egyutt pedig europaval egyutt, vagy anelkul, europatol fuggetlenul egy ordenare szanalmas bunszovetkezet.
Igen, a nyugati individualista angolszasz tarsadalmakban szabad vagy, de a keleti kollektivista, fundamentalista keresztyen buzivero-zsidouldozo-ciganygyilkos torzsi tarsadalmakban ez a jelenseg ismeretlen.
Egyebkent ki lehet lepni az eubol barkinek, mar holnap, akinek mem tetszik, minden jobbikosnak ajanlanam: holnap lehet indulni vonattal, kocsival, repilulovel, EGYENILEG, nem tilos, barmikor, aztan irany a palesztin-tesok, szaud arabia meg oroszorszag, lehet ott probalkozni.
@Humperdickk: Nem minden EU-s országban jó az adózási fegyelem. Mediterrán országokban is van annyi adócsalás, mint nálunk.
Ami a posztban még tetszett, az az, hogy leírja, hogy a nagy EU-imádat mögött gyakran egy kisebbrendűségi érzés áll.
@Bölcs Lázadó: Az, hogy kapsz jó fizetést és tudsz havonta venni egy új Tv-t még nem jelenti azt, hogy szabad vagy.
@Bölcs Lázadó: Az EU-ból kilépni nekünk értelmetlen lenne, mert jelenleg gazdaságilag függünk tőlük, meg kell várni, míg az egész magától szétesik.
Miből gondolod, hogy mindenki jobbikos, aki nem kedveli az EU-t? Svájc pl. nem véletlenül nem tagja az EU-nak, pedig a kontinens közepén vannak. Rájöttek, a gazdaságuknak nem tenne jót a tagság, így nem léptek be. Itt Magyarországon hajlamosak az EU-tagságot érzelmi és nem racionális alapon megközelíteni.
Én 10 éve még EU-párti voltam, de mára kiábrándultam. Ha valóban hasznos lett volna az EU-tagság, nem itt tartanánk. Ja, és nem vagyok Jobbikos, kifejezetten rühellem azt a neonáci bandát, azok csak tényleg lejáratják a magyarságot.
Azért az sokat elmond a NÉPről, hogy abból gondolják a Nyeu modellt életképesebbnek, mint Keu-t, hogy ott jobban él a nyugdíjas....:)))

Na sose fogjatok semmihez egyedül szarrágó bérből-fizetésből élő analfabéta Béláim!
@camilló: igen.

Mert EZ a nyugat.
Illetve hogy pontosítsak, a mostani magas életszínvonalon élő nyugat már évszázadok óta abból él ilyen jól, hogy kizsákányolja a szegény keletieket. Régen úgy csinálták a dolgot, hogy gyarmatosítottak, a gyarmatokon dolgoztak a szorgos "vademberek", a nyugatiak meg a kitermelt nyersanyagot meg feldolgozták (a szakértelem ugye), és a készített termékeket eladták, vagy ha már egyből a gyarmatokon csinálták meg a terméket is, akkor azt eladták. A jelentős haszon a nyugati államokban csapódott le, a gyarmatok meg éhbérért dolgoztak, esetleg aki még megtehette, jó marhadrágán megvehette a "nyugati" terméket.

Ez megy ma is, csak ma már nem gyarmatosításnak, hanem "kiszervezésnek", angolul outsourcingnak hívják, ugye a Kínában fél tál rizsért 16 műszakban összerakott, aztán itthon többszázezerért árult ájfón :P

Igazából 1945 előtt itthon is ez ment ám kicsiben is. Volt egy csekélyszámú tekintetesúr, akik jóléltek, autójuk volt meg cselédlányuk, meg ilyenek, meg volt rengeteg munkás/paraszt, akik szorgalmasan éhbérért robotoltak.

És nem mentek el nyaralni, hanem SOHA.

Meg ha megbetegedett, akkor többnyire marha beteg lett, vagy meghalt, mert nem volt ilyen társadalombiztosítás jellegű dolog.

Aztán jöttek ezek a mindenféle új eszmék, hogy osztályharc, meg mindenki egyenlő, meg mindenkinek jusson, ez az az úgynevezett kommunizmus. Volt is itt negyveniksz évig, aminek kb az volt a következménye, hogy habár megvolt akkor is az "uralkodó osztály" (lásd a pártnómenklatúra és társai), de - persze többnyire a nagy Szovjetunió pénzéből - mostmár az egyszeri paraszt vagy melós is elmehetett nyaralni, meg volt orvosi ellátás, meg ingyen ingyen.

Nos, erre az emberek k*rva hamar ráálltak, és azért is van a kádárnosztalgia, mert ezt baszottul nem akarják elengedni, illetve hogy pontosítsak, amikor visszajött a kapitalizmus mint olyan, eleinte mindenki amerikás lázálmokat szőtt, hogy majd itt mindenki limuzinnal jár meg kokót szippant a csajok seggéről napi 8 órában - ám sajnos a keserű valóság az, hogy a Nyugat egy nagy büdös francot emelt a kebelére minket, pont ugyanúgy gyarmatosított illetve gyarmatosítani akar, mint ahogyan egykor a távolkelettel is tette.

Mivel a nép nagyrésze elég hamar kimatekozta, hogy ez leginkább nem a limós-kokócsíktolós verziót fogja eredményezni, hanem leginkább az 1945 előtti állapotot, amikor is a jónép nagyrésze soha az életben nem fog pihenni meg nyaralni, hanem halálra dógozhatja magát az urakért, ezért iszonyú kultusza lett ennek a s*ggkinyalós kádári jellegű berendezkedésnek.

És ezért lehet választásokat nyerni MÁIG Magyarországon ilyen kampányokkal.

Emberek, ébresztő. Mi _nem_ vagyunk Nyugat. Sőt, talán legutoljára Hunyadi Mátyás idején voltunk az.

Lehet vagy beletörődni a gyarmatszerepbe, vagy lehet a saját utunkat járni, ámbár előre szólok, az nyersanyagok-energiahordozók nélkül kib*szott fájdalmas valami, és leginkább bukásra ítélt dolog, mert esetleg a mezőgazdasággal lehetne valamit kezdeni, mert igenis jó termőföldjeink vannak, de ott is arra kellene rámenni, hogy olcsón és sokat termeljünk, hogy lenyomjuk árban a "nyugati" agráriumot, de akár a lengyelt is, és a Nyugat tőlünk vegye meg a kaját. A kaján kívül az egyetlen, ami Európában piacképes tud lenni és magyar, az a két dolgos kezünk.
@Void Bunkoid: "És nem mentek el nyaralni, hanem SOHA"

* és nem évente, meg kétévente, netán ötévente mentek el nyaralni, hanem SOHA.

Na így.
Ja, és hogy miért pont a nyugat lett ilyen vezérszerepű, a kelet meg a mediterráneum meg ilyen lesajnált szegényház?

No, erről fogalmam sincs. Pedig kétezer éve a mediterráneumban működött a történelem első világméretű nagyhatalma, valamint keleten már akkor magas szintű civilizációk voltak, amikor a jelenlegi világvezérek még barbár halászvadász ősemberek voltak...
@Void Bunkoid: Sokban igazad van. Viszont az, hogy 1945 előtt a parasztok nagy része nem járt nyaralni, annak nemcsak a szegénység volt az oka, hanem az is, hogy nem volt rá igényük. Voltak gazdagparaszti családok is, ők se jártak nyaralni. A tömeges nyaralási-utazási igényt a polgárosodás hozta. Ma ezért is bírja sok ember nehezen a szegénységet (joggal), mert a huszadik században megváltozott az életstílus, mások lettek az igények. Korábban sokan a falujukból se mozdultak ki egész életükben, vagy max. néha bementek a közeli városba, és elégedettek voltak. Ma a legtöbb ember szeret világot látni.
@Void Bunkoid: Azért, mert a kora újkorban azoknak az országoknak volt lehetőségük nagyobb tőkefelhalmozásra és gyarmatosításra, akik az Atlanti-óceán mentén helyezkedtek el.
@Void Bunkoid: "olcsón és sokat termeljünk, hogy lenyomjuk árban a "nyugati" agráriumot"

Hogy ez véletlenül se sikerüljön, erre vannak a kvóták és a szubvenció.
Viszont a biogazdálkodásban nincsenek kvóták és magasabb áron adható, mint a mezőgazdasági tömegtermékek.
@Void Bunkoid: Lehet vagy beletörődni a gyarmatszerepbe, vagy lehet a saját utunkat járni, ámbár előre szólok, az nyersanyagok-energiahordozók nélkül kib*szott fájdalmas valami, és leginkább bukásra ítélt dolog, mert esetleg a mezőgazdasággal lehetne valamit kezdeni

- Nem szabad beletörődni semmibe. Japánnak sincsenek természeti erőforrásai, mégis elvannak. Nagyon sok jó út van, és szerintem mi is az egyik jó utat járjuk, Nyeu pedig nem. Sajna az van hogy a jó út mindig kényelmetlen.
@Void Bunkoid: És nem mentek el nyaralni, hanem SOHA

- Normális bérből fizetésből élő ember hülye ha a pénzét a 2-3xos árakkal dolgozó nyugati üdülőhelyeken költi el. Erre a magyarokat csak a válság tanította meg, ez a jó hatása.
A turizmust nekünk kell nyomni ezerrel, amíg van a nyugati bérből-fizuból élőknek pénze.
@Almandin:

Az eu utálat között is egy nagy adag kisebbrendűségi komplexus áll, sőt még inkább mint az imádat mögött. :]
@Kristl: Nem hiszem. Akik nem szeretik az EU-t, azok főleg azért teszik, mert látják, hogy az országnak ez inkább káros, mint hasznos. Tény, hogy könnyebb utazni és EU-s országokban munkát vállalni, mint régebben, de valóban igaz, hogy egy gyarmattá züllött az ország. Miért szeressem én az EU tagságot, amikor látom, hogy egyre többen nyomorognak, egész régiók szakadnak le, tömegessé válik a mélyszegénység. Teljesen ki lettünk szolgáltatva gazdaságilag ennek a szervezetnek. A magyar terményeket gyakran nem tudják jó áron értékesíteni, de a hazai boltokban az EU más országaiban termett olcsóbb almát, paprikát, stb. lehet megvenni. Sorban mennek tönkre a parasztok.
Azért sem feltétlenül kisebbrendűségi komplexus az euroszkepticizmus, mert Európa leggazdagabb országaiban is jelen van már széles körben. Az angoloknak aligha van kisebbrendűségi érzésük.
@Puskát kellett volna hozni: Arra nem gondolsz, hogy egyesek szeretnek világot látni? Én pl. azért szeretek utazni, mert érdekelnek más kultúrák, a természeti szépségek. Nem mindenkinek az a nyaralás, hogy valami "pocsolyában" áztatja magát pár ezer ember társaságában.
@Void Bunkoid: A Kádár rendszer iránti nosztalgia abból fakad, hogy akkor volt létbiztonság. Aki meg azt állítja, hogy akkor senki nem dolgozott, meg a munkahelyen csak lógás volt, az nem mond igazat. Nálunk, ha öt percet késtél akkor egy óra ugrott. 3 ilyen és megkaptad a felmondó levelet fegyelmivel. Nézz utána mivel járt, ha ez a bejegyzés szerepelt a munkakönyvedben. Szóval maradjunk már a tényeknél, és ne ferdítsünk.
@Puskát kellett volna hozni: Japán egy más kultúra, más munka morállal. Ott ha túlórázol nem azért teszed mert pénzt kapsz érte. No még egy kis adalék a Japán szemlélethez. Ott ha elhelyezkedsz egy cégnél, nagy valószínűséggel a nyugdíjig ott is maradsz. Nincs elbocsájtás, és ha a vezető valamit rosszul csinál akkor levonja a konzekvenciát és teszi azt ami nálunk elképzelhetetlen. Lemond, esetleg még öngyilkos is lesz!
@camilló: no meg Japánt a háború után nem gyarmatszerepre szánta az USA, meg úgy ámblokk a nyugat, hanem előretolt helyőrségnek, mert elég közel voltak ahhoz, hogy onnan már oda lehessen pörkölni a csendes-óceáni szovjet flottának :)
@camilló: én nem a lógásra céloztam a kádárnosztalgiával, hanem arra, hogy - épp csak a nyaralást vettem ki a sok közül, de akár az étterem járást és birkapörkölt vagy hortobágyi húsospalacsintazabálást is említhettem volna :) - a Kádár-korszakban, meg úgy általában a szocialista államban az egyszerű nép fiának is lehetősége volt kvázi "úri" passziókat űzni, olyanokat, amikről - mint valaki említette is az egyik rekommentben - még csak nem is álmodott azelőtt.

No ezt nehezen akarják visszaadni az emberek.
Sőt, akár a sportolást is említhetném, mint úri passziót, ha megtekinted a - főleg az első három - olimpia olimpikonjait, azok túlnyomórészt arisztokraták voltak. És nem Jancsika a fődről, aki benevezett súlyemelésben, mert egyedül ki tudta tolni a cséplőgépet a kátyúból :)
@Puskát kellett volna hozni: amúgy ezt mondom én is. Nem kötelező beletörődni, én csak ajánlottam az agrárszektort, mint esetleg versenyképes valamit.

Igaz, hogy akkor meg nyolcmillió paraszt országa leszünk, és nem nyolcmillió telemarketinges meg helpdeszkes munkatársé, de asszem abban a környezetben - főleg, ha sikert hozna - a "paraszt" szónak már semmiféle negatív konnotációja nem lenne.
@Almandin:

Nem az eu tagság miatt züllött gyarmattá magyarország. és eu tagság nélkül is gyarmat maradna magyarország csak mégkevesebb lenne a pénz.

Persze, lehet svájccal meg norvégiával példálózni, csak svájc egy vhban nem vett részt és már bőven az eu előtt is szép bankrendszere és elfogadható ipara volt megfelelő gazdasági kultúra mellett. Norvégiának meg ott volt a jól elköltött olajpénz.

Nekünk mi van? Egy sor degenerált politikus által szétb* és szétrabolt ország, és ebbe a körbe nem csak a ballib tartozik bele hanem a "jobb" is, Orbán és sleppje. Meg mint mostanában kiderült a jobbik is hasonló cipőben jár.

Mond nekem mér lenne jobb, ha nem lennénk eu tagok? Az egykori magyar ipar maradványának jo része degenerált hozzá nem értő exkomcsi exkáder kezében van. Állami pénzen tengődő céget vezetve vagy azon hízva. A magyar földek jelentős része dettó.
Ezek vagy úgy maradnának fenn továbbra is, hogy a nép lesűlyedne cselédnek, amiről végülis a közmunka-program szól, vagy pedig szépen sorozatos csőd után menetelnénk a tökéletes összeomlásig. :]
@Void Bunkoid:

Elárulom akkor neked. A Germán mentalitás (individualizmus, vállalkozó kedv, szorgalom, és öntudat) ötvözve a kereszténység alapeszméjével (szabad akarat) és a protestantizmus szellemével (takarékosság, szorgalom, eredménytisztelet) szépen elvezetett bennünket a felvilágosodásig és a tudományos gondolkodásig. Amire egy keleti és a mediteraneum se volt képes a ráépült fáraókultusz miatt. :]

Márpedig ezen elavult ósdi szarságok azok amik elővetítették a technikai-tudományos fejlődést, melynek eredményében nem kelet birtokolta a katonai fölényt a puszta technika által, hanem immáron a nyugat.

A szegény kelet lerabolta rómát és utódait sokáig, aztán a nyugat visszarabolta, áldassék ezért a nyugati ősök szelleme.
@Void Bunkoid: A Japán mentalitás nem is ment volna bele a gyarmatszerepbe. No meg persze a soviniszta tőkéseik sem. Mi vagyunk ilyen birkák csak.
Jancsikának esélye sem lett volna benevezni az olimpiára:)
@Kristl: Az hogy gyarmattá züllöttünk, köszönhető a rendszer váltó értelmiségnek is, aki elhitette a melósokkal, hogy a kapitalizmus, maga a kánanán. A privatizációról meg azt, hogy majd ő is tulajdonos lesz, mert ugye az állam rossz gazda. Magán cégek nem mennek csődbe??
@camilló:

Nem kellett elhitetni. A melós átment bécsbe és látta.
Irtó nagy szakadék tátongott a magyar és az osztrák életszinvonal közt.

Az értelmiség meg nem egyellő az "értelmiséggel" azaz a politika közeli "művész és jogász" uralkkal, akik kézségesen kiszolgálják vagy kiszolgálták mindkét oldalt, Sastól kezdve Makoveczig.

A probléma az, hogy a melós szívesebben hallgat demagóg seggfejekre mint Kossuth vagy napjaink két "megfelelőjére" hívják akár Orbánnak akár Gyurcsánynak, vagy pedig a talpnyalóikra mint az értelmiségre. :]

Realitás helyett általában megy az önsajnálás, légvárépítés meg ellenségkeresés. :]
Most épp a gonoc eu nyom el minket szegényeket, akik amúgy má rég warp utazást terveznének hisz annyi nobel dijast adtak a világnak! Csak épp Eu Usa, zsidókomcsik meg trianon!

Ismerős ugye? :]
@Kristl: Hogyne látta a csillogást! De ami mögötte volt azt már nem! Én úgy ismertem meg több európai országot, hogy az ott élőkkel beszéltem, még ha voltak is nyelvi akadályok. Akkor szoktak a politikusok ellenséget keresni, amikor a problémára nem tudják a megoldást. Sőt a problémával sincsenek tisztába. Ezt fasizmusnak, és nácizmusnak hívják!
@Kristl: mondjuk ja. De azért, bármennyire is csúnyán megköveznek érte, én még valahogy mindig úgy tartom, hogy a kereszténység alapeszméje, meg a szabad akarat valahogy nem ülnek egy asztalnál, főleg a katolikus és abból kinőtt mellék-mellékágakban. Az egyetlen szabad akarat az Istené, máshogyan gondolkodni bűn, elkerülhetetlen elkárhozáshoz, és pokolrajutáshoz vezet.

Talán, amikor Jézus hippiskedett ott a közelkeleten, akkor ő még tényleg valamiféle szabad akaratban gondolkodott. De ez annyira szúrta mind az akkori elnyomó római birodalom, mind az akkori zsidó papság szemét, hogy gyorsan eltakarították, végül őt jelképül használva simán visszaterelték a híveit a jól megszokott karámba (nemhiába máig is a gyülekezetét a pap NYÁJnak hívja, nem társulásnak, nem csapatnak, nem szervezetnek, hanem egy olyan szóval illeti, amivel világi keretek között nagymennyiségű birkát szotktunk.)

A röhej, hogy sok ember még mindig tökjól érzi magát ebben a karámban.
Létezik a cikk végén emlegetett három problémával foglalkozó, hasonló retorikájú párt Magyarországon.
Úgy hívják, hogy Jobbik.
De említhetném a Thürmeréket is.
süti beállítások módosítása