Azt sem tudjuk, hogy mi lesz Egyiptomban

2013.08.16. 07:00 Tékás Lacika

A Fent és Lent blog Dr. Bibó című sorozata jelentkezik. Kígyónak lábsó, magyaroknak offshore. Negyedik rész.

Egypt.jpg
- Na, mondják, gyerekek! Miért jöttek? - tért a tárgyra lendületesen Dr. Bibó legutóbbi látogatásunkkor.

- Az érdekel minket nagyon, hogy mi lesz Egyiptomban. Mikor lesz végre stabil rendszer? És hogy fog majd az kinézni?
- Köszönöm a kérdést. Jólesik, hogy olyan képességet is belém látnak, amivel nem csak, hogy én nem rendelkezem, de igazából senki sem. Ilyen ügyben társadalomtudományilag megalapozott előrejelzést nem igazán lehet tenni. Elcsépelt párhuzamot fogok hozni ennek bemutatására, de olyan jól írta meg a Beissinger, hogy a maguk olvasói is találhatnak benne értéket. Szóval van ez a nagy és rengeteg adatot feldolgozó kék könyve a Beissingernek a szovjet állam bukásáról, amiben az a vicces, hogy grandiózusságával tulajdonképpen emlékeztet is a szoc-reálra. A különbség az, hogy a szovjet építményekkel ellentétben ez a mű szép, és "működik". - Dr. Bibó ezen a ponton természetesen odasétált a könyvespolcához, és leemelte róla a kötetet. 
- Na, és ezzel a sztorival indul a könyv: 

„1991 május 18-án két szovjet űrhajóst lőttek ki a baikonuri űrrepülőtérről egy négy hónapos rutin küldetést elvégezni a MIR fedélzetén. Amíg odafent voltak, alattuk egy világ elpusztult, egy másik pedig létrejött. Mire visszatértek a földre, már nem tudták, hogy az ország, ami útnak indította őket, létezik-e még, és hogy melyik államhoz tartoznak ők maguk az űrhajójukkal együtt."

- Beissinger kifejti, hogy a szovjet összeomlás sztorijában nem csak az az érdekes, hogy - az űrhajósokon kívül - a társadalomtudósok sem látták előre a dolgot, hanem az is, hogy utólag viszont elkerülhetetlennek, a rendszerbe kódoltnak szokták leírni. Szóval a szovjet állam bukása az esemény előtt lehetetlennek tűnt, utólag pedig már elkerülhetetlennek látjuk. "Szovjet birodalom"-ról is csak az összeomlás után lett divat beszélni, mert a birodalmak ugye összeomlanak... A bűnmegelőzésben már jól működik a társadalomstatiszikai alapú előrejelzés, de makropolitikai vonalon nem igazán látjuk előre a jövőt. Szóval gyerekek, olvassanak csak sokat Egyiptomról és drukkoljanak annak, hogy ez a borzalmas, rengeteg vérrel járó politikai instabilitás gyorsan véget érjen. Az természetes, hogy érdekli magukat, hogy mit hoz a jövő, meddig tart ez az őrület, és mi lesz utána, és egy politikai elemző nem teheti meg, hogy kitér egy ilyen kérdés elől. De én szerencsére nem vagyok az, úgyhogy ha engem kérdeznek, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy két híradó megnézése között körülbelül annyit tudok a világ ilyen dolgairól, mint a már említett szovjet űrhajósok a visszatérés előtti órákban.

Dr. Bibó - Vége - aláírás_2.JPG

(idézet forrása: Beissinger, Mark (2002).: Nationalist Mobilization and the Collapse of the Soviet State. Cambridge University Press: NY, NY: 1. o. Idézet fordítása: Tékás Lacika)

A Dr. Bibó sorozat további részei:
1. A médiabotrány mint nyilvános akasztás
2. A fesztiválokon sincs elég jó nő?
3. Igaziak-e a Puzsér-féle lázadók?


A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr175461403

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.17. 11:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hasmenéses liba fosa különb mint ez a szösszenet.
Miután a nyugat kiállt teljes mellszélességgel a puccsista gyilkosok mellett, nincs remény.
Miután akad egyiptomi - kollaboráns - vezetés, mely engedélyezi az USA-Izrael által igényelt katonai bázisokat és elektronikai stb. rendszerek felépítését, létrehozását.
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hallanád az origón hogy mosdatja őket a sok demokráciaféltő :)
soha. a 70 milla csóresz fele mindig bubogni fog, hol ezért, hol azért. permanens válsággóc.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ahhoz hogy rend legyen már nem elég hogy visszaállítsák a nép által elfogadott alkotmányt és visszahelyezzék a nép által megválasztott elnököt, most már az államellenes tömeggyilkos hatalombitorló bűnözőket, a hadsereg vezetését, az illegális bábállamfőt és bábkormányt felelősségre kell vonni, az államellenes bűntettekért és a tömeggyilkosságért Egyiptomban halálbüntetés jár.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Ezt most mégis minek?
Tudjuk mi lesz, diktatúra. Az USA és Izrael ugyanis másképp nem fogja tudni biztosítani befolyását.
@Fejesrob: hádde várjálmár, hiszen ez a nép érdekében való diktatúra, mert sajnos ez a nép túl buta a demokráciához, hiszen nem azt választotta, akit kellett volna! :)
Majd a Budai elrendezi...
Akkor lesz béke Egyiptomban, ha a Moszad abbahagyja a szarkeverést.
A diktatúra a természetes működési állapota, az Egyiptomihoz hasonló, elmaradott iszlám társadalmaknak. Ha nincs diktatúra, akkor csak anarchia van és Európát elözönlik a kirajzó menekültek
Egyiptomnak a valós problémája nem a demokrácia hiánya, hanem az, hogy olaj jövedelmei lecsökkentek, az élelmiszer árak az egekbe emelkedtek. Ráadásul, egy túlnépesedett ország, 20-30 millió huszonévessel, akik munka híján folyamatosan lázadást szítanak.
Itt az ideje, hogy Európa minden eszközzel visszatartsa ezeket a nincstelen észak-afrikai tömegeket, különben eszkalálódhat a válság
Egyiptom területének csak egy a Dunántúlnál kisebb része élhető és ezen 80 millió ember osztozik. Nos ilyen körülmények között ott soha nem lesz rend, egyszerűen az a föld nem képes ennyi embert az általuk kívánt életszínvonalon eltartani! Ja és egyre csak szaporodnak!
@Brix:
Az elmaradott mózeshitű társadalom titkosszolgálatának közreműködése vajon nem járul hozzá az egyiptomi eseményekhez?
Egyiptom népe kissé naivan értelmezte a szabad választások fogalmát.
@Brix: Az iszlám szabotál, szabotálja az arab embereket és népeket. Nem véletlen, hogy mecseteknél van a legtöbb robbantás...

Az sem véletlen, hogy most lövik halomra a zombikat mint a filmben. A hívő ember nem ember, hanem két lábon járó élőhalott. Amely rettegésben tartja élő társait, üldözi őket bárminemű ésszerű gondolatért.
@J.László: anélkül is nyughatatlanok.
"Mikor lesz végre stabil rendszer?"

Az eddig volt. Az nem tetszett a népnek, hát most van instabil.
egyiptomot már rég az EU és az USA tartja el, mert nincs mit enniük. jobban járnának, ha nem egymást ölnék, hanem dolgoznának a földeken és a turistaiparban, ami gyakorlatilag az egyetlen bevételi forrásuk. izraelnek mi köze az egészhez? mi köze ahhoz, hogy az egész világ megpróbál boldogulni, előbbre jutni, kivéve az arabokat. ki akadályozta meg őket az utóbbi 60 évben, hogy fejlődjenek, iparosodjanak. volt hozzá pénzük. helyette 60 éve üvöltöznek az utcán és egymást gyilkolják.
@J.László: Ennyire egyszerű a világképed? Hubazzeg!
Azonnal vége amint az USA eldönti kit rakjanak oda vezetőnek, onnantól vagy lenyugszik mindenki (mesterségesen lettek felhúzva) vagy végig megy a hadsereg az összes tüntetőn tankkal és akkor is vége az egésznek.
@Brix: Elmaradott iszlám ország, demokrácia nélkül:

Arab Emírség, Marokkó satöbbi.
A demokrácia egy nagy fos, pontosan ugyan az mint a szocializmus csak más néven és sok barom elhiszi, hogy demokráciában él. Demokrácia ugyan úgy nem volt és nem is lesz soha a földön mint ahogyan kommunizmus sem volt és soha nem is lesz.
@Mesterlövész:
Törökországban és Szíriában szerinted nem ők főzik a szart?

Egyszerű a világképed, azt hiszem.
Nagyon elkeserít a mostani egyiptomi helyzet, pedig kivittem volna a gyerekemet piramist nézni, pont sikerült összegyűjteni az utazásra a pénzt. Egy fáraó titkai kalandjátékra azért beneveztünk Pesten, oda volt érte:
www.babiloncenter.hu/programok/tutanhamon-museion
Nem kell oda sem az USA, sem Izrael. A társdalom egyik fele (nevezzük őket az egyszerűség kedvéért "iszlamistáknak") megválasztott egy elnököt egy olyan választáson, amit a társadalom másik fele (az egyszerűség kedvéért legyenek ők a "progresszívek") bojkottált. Az elnök elkezdett arcoskodni, mire a hagyományosan világias gondolkodású hadsereg a társadalom "progresszív" felével (és a kopt keresztényekkel) összefogva megpuccsolta.

Egyiptomban nem a hadsereg áll szemben az emberekkel, hanem a hadsereg + a társadalom egyik fele a társadalom másik felével. Ha nem lenne hadsereg ezek szabályosan felfalnák egymást minden külső beavatkozás nélkül is. De mivel van hadsereg, és az a "progreszív" tábor mögé állt, ezért borítékolhatjuk, hogy ők fognak nyerni. És azt is borítékolhatjuk, hogy bármilyen rendszer jön is létre Egyiptomban, az biztosan nem lesz demokrácia.
@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: ugyan már, a katonák és a rendszer eddigi és mostani status quojában érdekeltek egyszerűen nem tudták elfogadni, hogy a közülük való Shafik alulmaradt a választáson, a nyilvánvaló és érdekében történt csalások ellenére is. Naív Murszi, és a rá szavazó egyiptomiak talán azt hitték ,nekik is osztottak lapot a játszmában, és tényleg szabad választáson vesznek részt. De most már látni, hogy nem, az első adandó ürügynél megpuccsolták. Már nem is a lóláb lóg ki, hanem az egész ló. Nagyon jól látszik, micsoda porhintés volt ez a Mubarak rendszer megdöntés. Arab tavasz, mi?
Lám, nincs olyan téma a világban, amelyhez a magyar politikán tompított agyú zombi párthívek ne tudnák hozzáfűzni a maguk ezerszer előadott, dögunalmas, provinciális agyrémeit...
süti beállítások módosítása