Orbán devizahitel-csapdába löki az országot

2014.02.01. 18:43 baum

10_2.jpgMintegy 5-600 vettek részt a Ne PAKSolják el a jövőnket! elnevezésű, civilek által szervezett tüntetésen a József Nádor téren, a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. Az ügy súlyához képest nagyon kevés ember vett részt az eseményen, ha azt vesszük, hogy az oroszokra rábízott atomerőmű építését még a gyerekeink, sőt unokáink is fizetni fogják. Talán, ha úgy hirdették volna meg a demonstrációt, hogy a 3000 milliárd forintot, amibe kerül majd az atom, azt egyenlő arányban szétosztjuk a megjelentek között, akkor többeknek leesett volna, hogy Orbánék mekkora összeget terveznek kilopni az emberek zsebéből.

A beszélők jó arányban voltak jelen, lefedték a témát. Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója celebrált. Majtényi László politikai oldalról támadta a döntést, beszélt az alkotmányos jogok leépítéséről, és a többi. Zárásként az "éljen Tolsztoj – vesszen Putyin" szlogennel biztosította az oroszokat, hogy nem velük van baja.

Majd Béres Tamás következett, aki az atom ellen szólt, szakmailag megalapozottan, ergo unalmasan. Utána Ámon Ada az Energiaklubtól kijelentette, hogy az atomerőmű nem fog megépülni. Mégpedig azért, mert nem érdekünk. Idealistának tűnt nekem ez a mondás, attól tartok, hogy az atomerőmű tényleg nem fog megépülni, de nekünk azért ki kell fizetnünk. Túl nagy a mutyifaktor ebben a bizniszben. Ámon Ada hozzátette még, hogy azért kellett titkosan, fű alatt, Moszkvában aláírni a megállapodást, mert másképp semmilyen norma szerint nem állna meg a cucc. Ezért is fogja gyorsított eljárásban keresztülverni a kormány a Parlamentben, szavazódroidjai segítségével. 

12_1.jpgA beszédeket Lányi András ökoikon zárta. „Ha erre a vonatra felszállunk, akkor 50 évig nem fogunk tudni leszállni róla.” Később úgy fogalmazott, hogy néhány éve a miniszterelnök harcosan kiállt a devizahitelesek védelméért, most meg egy sokkal durvább devizahitelbe akarja belelökni az egész országot. Az orosz csapatok visszahívásáról nem is beszélve: „Viktor, nézz a tükörbe.” – tanácsolta a fiatalkori önmagából kifordult felcsúti focistának.

Érdekes volt, hogy a nemzetközi sajtó nagyszámban képviseltette magát. A Reuters, és az ORF külön forgatócsoporttal vett részt, de a magyar tévék sem cselekedtek másként. A Hír TV pont a Fent és Lent jelen lévő szerzői mellett kezdtek felvenni egy anyagot, mire „hangsávot” és „kötelet” bekiabálásokkal igyekeztünk vidámabbá tenni a napjukat. Reméljük lement adásban is.

Politikusi részről az LMP-től voltak arcok a tömegben. Szél Bernadett, Ertsey Kata, Csiba Kata. Nyilván a PM-es Jávor Benedek és Szabó Tímea már készül, hogy biodíszletek legyenek a holnapi összefogósdis erődemonstráción, ahol rendkívül hitelesen fog szólni Bajnai és Gyurcsány, az atomtémát öncélú politikai számításból, mint ürügyet felhasználva.

A Korai Ütősök foglalták keretbe a tüntetést, jó volt. Szerencsére a végén elmaradt, hogy atomjelet rakjanak ki mécsesekből a résztvevők, ami igen béna velejárója a civil tüntetéseknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr285793114

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nézz a tükörbe, Viktor! - üzenik a zöldek 2014.02.03. 02:19:00

A paksi atomerőmű tervezett bővítéséről szóló orosz-magyar megállapodás ellen szervezett közös demonstrációt szombaton Budapesten az Energiaklub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks Vobiscum? és a Védegylet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Mintegy 5-600 vettek részt a Ne PAKSolják el a jövőnket! elnevezésű, civilek által szervezett tüntetésen a József Nádor téren"

Bocs, de nem olvasom tovább, mert eleve hazugsággal kezdődik, véletlenül pont arra vitt az utam, és sajtóval együtt nem volt a csődület negyedekkora.
Abszolút egyetértek, Orbán és csapata a kiszolgáltatottság ás tudatlanság állapotába akar bennünket taszítani. Így amikor tesz valamint kezet csókolva imáinkba foglaljuk. Miközben elfejtük, hogy a devizahitelek visszafizetése csak azóta probléma,amikor 2010-től tudatosan gyengítik a forintot és ők maguk (Lázár Jani bevallotta) a forint gyengülésre játszva gazdagodnak. 2010 -márciusában 265Ft/1 EU volt az árfolyam, ma pedig 2014. február 310FT/1 Eu.
@baum:

Jó. Akkor negyedakkora volt.
Jelenleg nem az a kérdés, hogy jó vagy rossz nekünk Paks II. Ugyanis a rendelkezésünkre álló információ birtokában ez csak hit kérdése lehet. Tehát minden lényeges részletet eltitkolnak előttünk. Egyszerűen hülyének néznek minket. (A Kormány azt szeretné, ha több fiatal menne természettudósnak. Kérdezem:egy természettudóst nem tényekkel lehet meggyőzni?)
Segítség, a cigány Orbán diktátor behívta a szovjet csapatokat, hogy ezernyi napelem helyett gonosz csernobil legyen!
@baum: Elefánt hátán utazó bolhává degradáltad magad azzal hogy korábbi barátaidat dehonesztáltad.Nőj fel kicsit.
Mekkora baromnak kell ahhoz lenni,hogy választás előtt 3 hónappal paksi beruházást elkezdje valaki,magára ráhúzza a seggszáj szopóálarcot?!
Hú de sok atomtudós született.
Álítsátok már le Paksot.
Kendermaggal fűtsetek inkább.
Mindnek uniós-rőzse kellene a segge alá
alternatív energia gyanánt.
2009 március 30.18:36

DR. MOLNÁR CSABA közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Nagyon örülök annak, hogy ennyi év vita és előkészítés után - hiszen néhány évvel korábban, még 2005-ben az Országgyűlés arra adott felhatalmazást a kormánynak, hogy döntsön a Paksi Atomerőmű jelenlegi blokkjai élettartamának a meghosszabbításáról - most már arról tudunk a mai napon dönteni, várhatóan az előzetes jelek szerint nagy többséggel, hogy új atomerőművi kapacitást építsünk ki Magyarországon.

A korábbi viták során, akár a tudományos vitában például a Magyar Tudományos Akadémián, akár az Országgyűlés szakbizottságaiban, a gazdasági vagy a környezetvédelmi bizottságban nagyon széles támogatása volt Magyarországon annak, hogy új atomerőművi kapacitásokat építsünk ki az országban. Részletes érveinket a gazdasági bizottsági vitában elmondtuk, ezeket nem szeretném idő hiányában itt az Országgyűlés előtt megismételni. Azt viszont el szeretném mondani, hogy nagyon komoly támogatást kapott ez a javaslat. Támogatást kapott például a magyar tudományos élettől. Pálinkás elnök úr, aki nemrégen még itt volt ebben a teremben, ő is személyesen arról biztosított minket, hogy nagyon jó dolognak tartja, hogy ezeket a kapacitásokat Magyarországon bővíteni tudjuk.

Nagyon széles körű támogatást kapott a javaslat a közvéleménytől, hiszen egy márciusi kutatás szerint körülbelül a megkérdezettek 70 százaléka támogatja azt, hogy Pakson új atomerőművi blokkot építsünk, és támogatást kapott a parlamenti bizottságoktól is, hiszen a gazdasági bizottság egyhangúlag, a környezetvédelmi bizottság pedig egyetlenegy ellenszavazat és tartózkodás mellett támogatta ezt a javaslatot.

Azt kérem tehát én is a tisztelt Országgyűléstől, hogy ahogy támogatta a civil és a tudományos szféra, ahogy támogatták az Országgyűlés különböző szakbizottságai, ahogy támogatja ezt a magyar közvélemény, úgy kérem az Országgyűlést, hogy támogassa ezt a javaslatot, hogy Magyarországon a 2020-as évek elején Pakson a jelenlegi atomerőmű bázisán új atomerőművi blokkot tudjunk építeni.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
@Naga Jolokia: " 2014. I. 15.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint Orbán a népfelség elvének engedelmeskedett atomügyben. A kormányfőnek megvolt minden felhatalmazása arra, hogy megállapodjon az oroszokkal a Paksi Atomerőmű fejlesztéséről és bővítéséről. Illés azért magyarázkodott a sajtónak, mert 2008-ban, még ellenzékből azt nyilatkozta: olyan nagy volumenű beruházásról van szó, hogy kihagyhatatlan lépés egy népszavazás a szerződéskötés előtt. Szerinte ez a nyilatkozata 2009-ben elévült, hiszen akkor fogadta el a Parlament a bővítésről szóló határozatot.

„Én nem támogatom a nukleáris energia hasznosítását, én a megújulókat támogatom” — nyilatkozta. Ha lenne egy időgépe, akkor visszamenne 1969-be, és megakadályozná a paksi atomerőmű megépítését.

Nos, ez a 2008-as nyilatkozat nem vmi egyszeri, hirtelen felindulás volt, hanem egy szép pályaív egyetlen pontocskája. Lássuk az előzményeket! (A teljesség igénye nélkül, csak úgy innen-onnan):

2001. augusztus 3. (Magyar Nemzet):

lllés Zoltán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke: A paksi atomerőmű élethosszabítása műszakilag ugyan megvalósítható, de ennek olyan hatalmas költségei lennének, amelyek gazdaságtalanná teszik az ott termelt villamos energiát. Az atomlobbinak azt az álláspontját is cáfolom, hogy Paks nélkül összeomlana a hazai villamosenergia-rendszer… Nem igaz tehát az az állítás, hogy az atomerőműveket nem lehet a hazai gázturbinás erőművekkel kiváltani.

2001. május 5. (Magyar Nemzet):

Bős-Nagymaros ügye ismétlődne meg, ha az atomlobbi nyomására meghosszabbítanák a paksi reaktorok működéséi engedélyét — vélte Illés Zoltán egy, a témával foglalkozó nemzetközi konferencia... után.

2002. április 27.

Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke:

"Egyáltalán nincs szó arról, hogy újabb erőmű épüljön Pakson, s arról sincsen szó semmilyen hivatalos fórumon, hogy élettartam meghosszabbításra, bővítésre kerüljön sor. Téves az a nézet, mely szerint az atomenergia a reneszánszát éli. Ez egy zsákutca technológia, amelyet háborús célokkal hoztak létre. Összedőlt a Szovjetunió, nincs világellenség, ezért már nincsen szükség azokra az atombombákra, amelyeket százezer számra gyártottak, azaz nincs szükség az atomerőműben előállított nyersanyagra."

2003. május 13. (Népszava):

Illés Zoltán: Csak az a biztonságos atomerőmű, amely nem működik.

2003. augusztus 26. (a paksi üzemzavar után)

Illés Zoltán szerint "nukleáris robbanás soha, de hidrogénrobbanás bekövetkezhet annak alapján, amilyen megoldást az orosz fél javasol"

2006.VI. 9.

Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa... úgy fogalmazott: a kis és közepes radioaktivitású hulladékok elhelyezése Pakson megoldott, "ezért nem szükséges a bátaapáti atomtemető".

Hangsúlyozta... hogy mérnökök... szerint 2016-ban a paksi atomerőművet be kell zárni... Mint mondta, az Országgyűlés által a közelmúltban elfogadott határozat nem arra ad felhatalmazást a kormánynak, hogy a paksi atomerőmű élettartamát meghosszabbítsák.

2008. I. 6.

Illés Zoltán szerint "a paksi atomerőmű tervezett bővítése olyan fajsúlyos dolog, hogy feltétlenül népszavazásnak kellene róla dönteni..." A Fidesz szakpolitikusa úgy látja, hétezer szélerőmű megépítésével teljes mértékben ki lehetne váltani a paksi erőművet.

"Az atomenergia elfogadottsága Magyarországon fokozatosan csökken, hiába költ nagyon-nagyon sok pénzt egyoldalú propagandára a paksi atomlobbi. A társadalom nagyobbik része ma már környezetkárosító energiatermelési módszernek tartja az atomot. Ugyanolyan kockázat ez, mint a klímaváltozás, a genetikailag módosított növények termesztése, a környezettudatos gazdálkodás hiánya."

"Az atomlobbi és más gazdasági körök... állami pénzből 1000–1500 milliárdért akarják meghosszabbítani a paksi atomerőmű élettartamát, annál is inkább, mert az ilyen adófizetői pénzből finanszírozott állami nagyberuházásból jó sokat lehet lopni. Ez akadályozza igazán a zöldipar térhódítását."

SZVSZ ez az, ami már fokozhatatlan. Abba is hagyom az idézgetést...

Jaj, ami kimaradt: Illés Zoltán a szélerőművekről, másképp (2012. III. 7., Kossuth rádió):

Kilenc szélkerékből álló parkot telepítene Nickelsdorfba egy osztrák cég. Miután a beruházás rendkívül közel van a határhoz, a magyar környezetvédelmi hatóság véleményét is kikérték. A befektető csoport képviselője amellett érvelt: Burgenland célja, hogy 2013-ra - döntően szélerőművekkel - biztosítsa saját áramellátását. Illés Zoltán államtitkár a Kossuth Rádióban elmondta: az osztrák beruházás magyar védett területeket veszélyeztet, elsősorban a madárvilágot zavarná. Ugyanakkor a magyar kormány várhatóan nem tudja megakadályozni a szélerőmű létesítését.

www.mvm.hu/hu/kiemelt_tartalom/Documents/H%C3%ADrlev%C3%A9l%202012%20%20m%C3%A1rcius%2012.pdf
"
@centenárium: Ha kicsikét, de tényleg nem megeröltetve magadat, elolvasnád a híreket, nem, nem a magyar médiából, akkor rájönnél, hogy Európa épp energia válságba kerül, mert a palagáz leveri az árakat. Már most 43%-a a piaci ár a paksinak, és ez tovább fog csökkenni, köszönhetően a palagáznak. A következő 20 évre további árcsökkenést várnak. Mint ismeretes Európa alatt vannak jelentős palagáz készletek, sajna Magyarország ebből nem profitál. Itt nincs. Tehát a gázerőműveké a jövő. De nem itt, hanem Németországban, Lengyelországban, Hollandiában, U.K.-ban, Norvégiában....
Te meg függetlenedni akarsz az energiaáraktól, de hogyan is? Ja, drágábban állítod elő, mint amennyiért megvehetnéd... Viszont az orosznak fizeted a hitelt... Jobbágy.
"A Hír TV pont a Fent és Lent jelen lévő szerzői mellett kezdtek felvenni egy anyagot, mire „hangsávot” és „kötelet” bekiabálásokkal igyekeztünk vidámabbá tenni a napjukat. Reméljük lement adásban is."

Ez jó poén volt.
Az, hogy nem bírod ki, hogy ne rúgj bele a PM-eskebe, hát...
Oké, döntsön a nép! Legyen az áprilisi választás népszavazás, ahogy az ellenzék is hirdeti.

Ha mégis elfogadná a magyar nemzet, akkor tessék beletörődni.
Az orosz-pártiaknak küldöm az orosz himnuszt, hallgassátok boldogan elvtársak:
www.youtube.com/watch?v=wjhfdz0Oc3I
SZTEM ÉPÍTTESSÜNK A NYUGATTAL EGY SPÉCI ATOMREAKTORT A SZABADSÁG TÉRRE !!!!! :)
@kvadrillio: ÉS ÍRJUK RÁ, HOGY A LEENDŐ ÁLDOZATOK EMLÉKÉRE !!!!!
Valahol röhejes, mikor GYurcsány és az MSZP együtt tüntetnek a Paksi bővítés mellett.

2009-ben még a Paksi bővítés szükségessége mellett tettek voksot, és törvénybe alkották a Fidesszel teljes egyetértésben.

Mellesleg Paksra szükség van.
A többség ezt tudja is, így az MSZP csicskák ismét csak magukat teszik egyre röhejesebbé, és szánalmasabbá.

Dehát a föld pörög, 2004-ben Mesterházy még 4-5 stadion megépítéséről beszél, 2009-ben Gyurcsány Paks bővítéséről beszél és Putyinnal találkozik, ahol titkosították a részleteket 10 évre, most meg szögesen z ellenkezőjét teszik és mondják.

Hiába na.. A szoci és a hazugság kéz a kézben jár az MSZMP megalapításától, és megöröklésétől, már ami az MSZP-t illeti.
Mindenesetre a tény annyi, hogy eddig a szocik taszították hitelválságba a zországot.

A többi rizsa.
@vpmegyei: Egy atomerőmű hosszútávon megtérülő! befektetés...
Ez kérlek szépen egy majdnem biztosan állítható tény.

@Könnyen elkaptuk, uram!: Vagyis Magyarország alatt nincsenek? Importálni kellene?
Ja nem, előtte még felszínre "kéne" hozni.
Mi meg épp most akarunk CO2 kibocsátás mentes erőművet építeni?!
De hülyék vagyunk...

... Mellesleg német gázerőmű és lengyel, ukrán, német palagáz orosz gáz behozatal az nem függőség - az értelmezésedben, de az orosz technológiájú reaktor az már az...

Tehát most akkora a felháborodás, hogy a grínpísz majdnem megnégyszerezte az utcai létszámát, kb 200 főre.
@Buday András: a beletörődés még csak-csak - na de ki is kell fizetni?

nem lehet normálisan szavazni erről úgy, hogy semmit nem tudni a pénzügyi részletekről
akkor ezért fosták a szót a tv-ből,hogy ne induljon útnak,volt tüntetés
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Mekkora ökör vagy,magadat égeted szénné,moszkovitya csinált szokás szerint segget a szájából,neked meg a bucidra húzta a szopóálarcot és leadott a birnbaum házaspárnak.
@Buday András: Hiányzott ez neked,élő istened megint segget csinált a szájából?
Amikor 2010ben Gordon mondta h bővíteni kell paksot, akkor miért nem született ennyi bejegyzés? Vagy akkor nem volt ilyen veszély, esetleg libamájjal fizettünk volna?
@pneumónia: Egyébként én innovatív tóriumos irányba mernék nekiugrani a fejlesztésnek, nem az orosz irány felé...
Az ország már devizahitel-csapdában van, hiszen, a GDP arányos államadósság 2013-ban történelmi csúcsra került.
2014-ben újabb rekordot fog dönteni, mivel a gyenge forint 100 milliárdokkal növeli az államadósságot, és annak kamatterheit
Orbán megalomán beruházását, ha megvalósul, még az unokáink is nyögni fogják!
@Brix: 'Az ország már devizahitel-csapdában van, hiszen, a GDP arányos államadósság 2013-ban történelmi csúcsra került.'

Nocsak. Forrás?
5-600 fős tiltakozás elég nagy bukás.

@pneumónia: hogy gondolod, az indiaiak itt építették volna fel a világ második kísérleti thoriumos erőművét? Amennyire én tudom, az üzemanyag a thoriumos reaktorban folyékony, sűrű olvadék, valamint korrozív mint állat. Arról nem beszélve, hogy a működés közbeni hőmérséklet is nagyobb. Pl. ki gyártana egy ilyen ismeretlen technológiára tartályt, vagy a hűtést, milyen tervek és kísérletek alapján.
@zobod: Indiaiaknak eladósodni nem gáz, és a nemzeti szuverenitást se sérti! Ők legalább demokraták, meg minden. És higiénikusak.

Nem tudtad?
@pneumónia:

Működő tóriumos erőmű még sehol nincs, csak kísérletek vannak. Biztos jó ötletnek tartod, hogy Magyaroirszág legyen egy új technológia kísérleti nyuszija?

Amúgy a poszt már kb. az 50. ebben a témában, kissé már unalmas. Ahhoz képest, hogy az ország lakosságának többsége támogatja az atomenergiát, kissé érdekes, hogy a kb. 50-ből eddig egyetlen poszt volt Paks 2 mellett.
@Gunboat-Diplomat:

Vagy annyi sem. Milyen érdekes, hogy az itt is köttétett fotók mind szemmagasságból készültek. Egy magasabb pontról készített fotón rögtön kiderült volna, milyen kevesen voltak ott.
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Összes többi budapesti gyurcsányi tüntijén volt azérvan.
@azbesztos: Akkor nem lesz gyurcsányi kormány?
Európa zöld-energia projektje elérte a végső lehetőségeit, a németek lassan kezdhetik a teljes napelemkészletük cseréjét, mert 15 évenként kell.

A palagáz hívőknek:
A technológiának ha utána olvastok, romba dönt mindent maga körül, holdbéli táj marad utána. Ezt az USA óriás területeivel és hiányos emberi jogaival lehet. Európa népsűrűsége mellett csak nagyon korlátozottan.
Gondolom az fel sem merül, hogy megéri atomerőművet építeni, mert gazdaságosan fog működni. Hiszen nem lehet az, mert nem volt pályázat és a kispista is megmondta, hogy gazdaságtalan lesz.
Akkora hatalmas tömeg volt, hogy csípőből kellett őket fényképezni? Cö-cö-cö :-)

3-4 ember mindkét "tömegben" szerepel... Voltak vagy 41-en, 3 család és néhány ráérő barát.
@Publius Decius Mus: Akkor legyen az hogy gyurcsányi megcsinálja a palagázgyárat az oláhoknál, bajnai meg az ugyanazt a tótoknál. Aztán beimportálja az Atesz.

Akkor szavazok rájuk ezerrel.
@Sírköves Slomó: www.napi.hu/magyar_gazdasag/uj_csucson_az_allamadossag_mutatjuk_a_szamokat.571840.html

2014-ben még rosszabb lesz a helyzet. Kíváncsi vagyok , hogy az euró árfolyama milyen sávban fog stabilizálódni, mert úgy látszik, tovább nem segíti Magyarországot az olcsó pénz és hamarosan eljön az igazság órája...
@jet set: A finnek először pályáztatták és a Roszatom nyert. Utána kijelentették a finnek, hogy kiderült, az atomerőmű építés esetében a pályáztatás nagyon nem hatékony és a következőt pályáztatás nélkül adták az oroszoknak.
@Brix: A cikk nem támasztja alá azt az állításodat, amire reagáltam.

Vagy ha igen idézd már belőle.
Jávor szerint alsó hangon ötezren voltak a tüntin. ezek a baloldali szakértők. ha számolni kell, megáll a tudomány. már a Feci is megmondta. inkább legózzatok srácok, kevesebb kárt okoztok az országnak.
@Buday András: Beletörődni vagy beledögleni? Pár hónapja valaki seggszájat csinált magából adósság elleni harcban, emlékszel?

Az államadósság kb. 11 milliárd euró.
Erre a nagy adósság elleni harcban drága (szó szerint) kormány kiad 15 milliárdnyi dollár kötvényt (amit biztos rohadt jól el lehet adni a zuhanó dollár kamatokkal), meg felvesz ruszkiktól 30 évre 10 milliárd eurót. Na ez a szép. És ki fogja kifizetni? A sok hülye aki belenyugszik ... meg a gyerekei, unokái.
Amúgy látom nem csak a Fidesz és MSZP arcok, de a kiküldött bér trollok is direkt keverik a három dolgot, miszerint:
1. Kell vagy nem Paksot bővíteni és ha igen MIKOR?
2. Ha kell bővíteni kivel és mennyiért?
3. MIBŐL???

Na most ebből a kettes pontot nyilván nem népszavazáson kell eldönteni, de nem is hasra-ütéssel kiválasztani egyet a sok lehetőség közül és kurva gyorsan letitkosítani. Még azt hinné az ember fia, hogy arra járt Mr. 20%.
@jet set: "Gondolom az fel sem merül, hogy megéri atomerőművet építeni, mert gazdaságosan fog működni."

70 éves megtérülési idővel? Úgy, hogy jelenleg IS olcsóbban tudnánk francia áramot venni, mint amit Paks1 termel? na ne röhögtessük egymást.
@komplikato: Ebből egyik pontot se népszavazással kéne eldönteni. A hármas eleve kizárt, mert költségvetési kérdésekben nem írható ki népszavazás. Az egyes kérdés azért problémás, mert az ilyen döntést jobb ha olyanok hozzák meg, akik értenek is az atomenergiához, ez pedig a lakosság elenyésző hányada.
@komplikato:

"Úgy, hogy jelenleg IS olcsóbban tudnánk francia áramot venni, mint amit Paks1 termel? na ne röhögtessük egymást."

Bizonyára a jövőbe látsz és tudod, hogy az elkövetkezendő 70 évben ez mindig így lesz.
Hogy mennyi atomtudós van ebben az országban!

Mondok rögtön kettő példát: ;)
1. gulyás istván (m1), aki szerint az urán hasadásából urán keletkezik.
2. németh lászlóné (nemzeti fejlesztési miniszter), akinek ugyan nincs diplomája semmiből, nemhogy atommagfizikából, de ő írta alá a szerződést.
Szerte europaban mindenki atomeromuvet epit vagy tervez epiteni, de persze nekunk biztos rossz uzlet lesz...
"- Egy orult szembe megy az autopalyan.
- Nem egy, szaz!"
Erőművet nem 4 évre épít valaki ez egyértelmű. Ezek a szájhősök lennének leginkább felháborodva, ha egyszer csak nem lenne áram a mobiljuk töltéséhez.
@komplikato: Miből veszed meg angyalom? Hitelből?
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Igen, Viktor a leheto legjobb megoldast valasztotta, miutan merlegelte a dolgokat. Itt nem gyengitik a demokraciat, nem ugy, mint az EU-nal, aminel antidemokratikusabb intezmeny nincs - gondoljunk csak a lerabolt ciprusi bankszamlakra.
Paksot 30 évre vesszük fel.
A maszop 8 év alatt vett fel és tapsolt el 3-4 paksnyi hitelt.
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ti se lattok a jovobe, viszont az aramfogyasztas csokken, a zero amrginalis koltsegu kapacitasok evrol evre nonek, ugyhogy semmi sem mutat a draga aram iranyaba.
@komplikato:
nem kell francia aramra gondolni, konkretan a magyar piacon barmikor megveszed az aramot kevesebb mint feleert mint amennyiert Paks2 fogja eloallitani, raadasul ezt megveheted sok evre elore.
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
ez igy hulyeseg, probal a sok proli Paks2-bol politikai kerdest csinalni, pedig ez csupan gazdasagi kerdes.
Az aram sokkal olcsobb annal amennyiert paks2 fogja eloallitani, a piacon kevesebb mint fele az aramar.
Csak idiotak csinalnak olyan beruhazast ami ekkora buko a piaci arhoz kepest.
@tobeor:

"Az, hogy nem bírod ki, hogy ne rúgj bele a PM-eskebe, hát..."

Van erre egy magyar mondás: aki kurvának állt, ne sírjon, ha basszák.
@Pan Modry: Es honnan tudod, hogy holnaptol nem lesz az aram sokkal dragabb? Nem tudhatod, ahogy a sok ajvekolo se, akik szerint Viktor maga a bubopestis. Pedig vagy 22 eve az egyetlen igazan nagyformatumu politikus ebben az orszagban.
@makszval, a gondolkodni képtelen birka:

Nem, nem így van. Én nem látok antagonizmust Orbán és az EU között.
Szóval, csak emlékeztetőül (Török Gábor dobta felé két hete):

IMF hitel négy éve: 14 milliárd euró.
Paks hitel most: 10 milliárd euró.

Emlékszik még valaki, hogy mire költötte el az ország az IMF hitelt?
@makszval, a gondolkodni képtelen birka:

Orbán nagyformátumán van néhány szeplő. Persze, kién nincs, de tegnap este néztem a Vaslady-t. Nem építtetett stadiont az apja szatócsboltja helyére. Szóval van még hová fejlődni.
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Most, hogy mondod, elkepzelheto, hogy nem antagonistak. Sot, az is lehet, hogy a Viktor az EU protagonistaja hosszu tavon, csak meg nem ismertuk fel ezt a tendenciat.
Ha egyszer lesz egy magyarokat gátlástalanul és nyíltan nem meglopó kormánya az országnak akkor mondjuk kormány rendelet vagy törvény garantálhatná h a paksi export energiát a magyaroktól példa nélkül elvett nyugdíj megtakarítások kártalanítására lehessen fordítani. Paks lehet a szükséges rossz, hogy bármi esély legyen a köztörvényes, soha nem látott horderejű ellopott vagyon vissza térítéséhez
Szeretem, ha egy blogon elmondhatom a velemenyem. Otthon nem mindig konnyu ervenyesulni.
Az atom jó, éééértem?
@makszval, a gondolkodni képtelen birka:
Ha azt gondolnam hogy holnaptol az aram dragabb lesz, akkor veszek aramot a piacon, nem pedig atomeromuvet epitek.
Baum: miért jó neked hülyének lenni ???

Paks bővítésére szükség van, ha a bővítést Fletóék végeznék, akkor a FIDESZ hőbörögne, most a BAMEG (Bajnai-Mesterházy-Gyurcsány)...

Bárki bővítené, nem lenne olcsóbb, mivel nincs elegendő tőke, mindenképpen kölcsönből történne...

Muszáj neked is idiótának lenned ???
@Pan Modry:

"Ha azt gondolnam hogy holnaptol az aram dragabb lesz, akkor veszek aramot a piacon, nem pedig atomeromuvet epitek."

LOL. Aztán a megvásárolt olcsó áramot jól elspájzolod a kamrában, mi?
@Mészáros Laci:

"IMF hitel négy éve: 14 milliárd euró.
Paks hitel most: 10 milliárd euró.

Emlékszik még valaki, hogy mire költötte el az ország az IMF hitelt?"

Milyen igaz! Ebből legalább egy igen hasznos beruházás lesz. Még úgy is, hogy tudjuk, hogy sokat el fognak lopni belőle - na de az IMF-hitelből is elloptak, vagy a hitelből tömték be a korábbi lopások okozta lyukat.
@Mészáros Laci:
Hiteltörlesztésre fordították.
Magyarul nem tudták fizetni azt a rengeteg hitelt, amit felvettek, erre újabb hitelt vettek fel, hogy ne legyen államcsőd.
@Pan Modry:

"Ti se lattok a jovobe, viszont az aramfogyasztas csokken, a zero amrginalis koltsegu kapacitasok evrol evre nonek, ugyhogy semmi sem mutat a draga aram iranyaba."

Az áramfogyasztás a gazdaság stagnálásával és nálunk még pluszban a lakosság elszegényedésével függ össze. Plusz Nyugaton, pl. Németországban a szél- és napenergia állami dotálásával, aminek egyszer mindenképp vége lesz.

Amúgy is, ha a gazdaság még 70 évig stagnálni fog, akkor így is, úgy is lehúzhatjuk magunkat a budin. Ha viszont nem, akkor nőni fog az áramfogyasztás.

De azt hiszem, fölösleges itt érvelni. Te (is) zsigerből az atomenergia ellen vagy, ezellen pedig nem lehet/érdemes érvelni.
@különvélemény:

"Hiteltörlesztésre fordították."

Vagyis semmi hasznos nem épült belőle. THX.
@különvélemény:

"Hiteltörlesztésre fordították."

...és mi készült abból a hitelből, aminek a törlesztésére az IMF hitelt fordították?
@különvélemény:

egyébként nem vagyok nagyon hülye, csak néha van olyan demagógia, amire nem tudok már másképp reagálni, mint demagógiával. nem segít, de legalább szórakoztató.
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Faszfej, jovobeli szallitasokat veszel meg vazze...

Ha ilyen sotet vagy es ennyire nem ismered az arampiacot akkor maradj csak a kannas borodnal oregasszont!
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
en nem vagyok zsigerbol az atomenergia ellen, en csupan max a gazdasagi irracionalitas ellen vagyok.

Ahol az aram ara elere a 70 euro per MWH orat, ott indokolt atomeromuvet epiteni ilyen konstrukcioban, ahol viszont 43 euro es ilyen draga a finanszirozas, ott meg nem!
@Pan Modry:

"Ha azt gondolnam hogy holnaptol az aram dragabb lesz, akkor veszek aramot a piacon, nem pedig atomeromuvet epitek."

Ez valószínűleg a komplett atomhiszti legostobább hozzászólása volt.
@Gunboat-Diplomat:
nem is ismered az arampiacot seggfej, tipikus hisztis picsa vagy, aki leirja hogy ostoba de megindokolni mar nem tudja...

jah, hogy nem ismered az arampiacot, akkor meg mit egeted itten magad?
A beszélők jó arányban voltak jelen, aha... Egy jogász, egy teológus (aki szakmailag megalapozottan beszél, kérdés, melyik szakma az), egy közgazdász, meg egy filozófus-filmrendező "ökoikon". Lefedték a témát? Miért, a Nemzeti Színház igazgatóváltásáról volt szó?
@pernahajder Campbell: Orszagot is lehet vezetni jogi diplomaval, nulla tapasztalattal...akkor miert ne?
A Fideszes sracok zome egy percet nem dolgozott a versenyszferaban...
Nem tudok állástfoglalni a kell-e atomerőmű, vagy sem. Viszont valamelyik atompártivá lett kommentelő elmagyarázhatná, hogyha a megújuló energiaforrások ellen az egyik legfontosabb kifogás az volt, hogy természetvédelmi területre kellene telepííteni a puffertavakat, akkor most miért lehet hirtelenjében.
@Pan Modry:

Azt gondolom, átlagosan értelmes olvasóknak nem kell különösebben kibontani, mekkora ostobaságot sikerült leírnod.

Az 'árampiac', tekintve, hogy az elektromos energia ipari mértekben nem tárolható, nem arra szolgál, hogy évtizedes távlatokban spekuláljon bárki atomerőmű-méretű kapacitásokkal, hanem arra, hogy a termelők és kereskedők el tudják osztani a kereslet/kínálat (termék jellegéből fakadóan) nehezen predikálható kockázatait és az ingadozásból fakadó árvolatilitást. A határidős árampiac nem évtizedekre tervez, hanem néhány napos prognózisok alapján szabályozza a termelőkapacitás és a fogyasztási igény egyensúlyát.

Ennek megfelelően az árampiacon a futures ügyletek jellemzően néhány napos határidőkre köttettnek, egy órás, vagy annál rövidebb intervallumokban.

Futures ügyleteket olyan méretű kapacitásnövelés, mint Paks II. alternatívájaként ajánlani ennek megfelelően galaktikus ostobaság.

Az atomerőműveket 5-6-7 évtizedre tervezik, míg a korábbi adatokból prognosztizálva az energiaigény ugyanennyi év alatt nagyjából a tizedével nő.

Évtizedes időtávra a keresletet és a kínálatot (végső soron az árat) ennél pontosabban megjövendölni csak igazán felkészült tenyérjósok és divinátorok képesek, ők viszont ritkán vesznek részt erőműberuházások előkészítésében vagy a határidős árampiac működésében.
@pernahajder Campbell:

"A beszélők jó arányban voltak jelen, aha... Egy jogász, egy teológus (aki szakmailag megalapozottan beszél, kérdés, melyik szakma az), egy közgazdász, meg egy filozófus-filmrendező "ökoikon". Lefedték a témát? Miért, a Nemzeti Színház igazgatóváltásáról volt szó?"

Kampánycélú hisztériakeltésről volt szó, abban pedig nevezettek teljesen kompetensek.

A zajrópaji ződek ellenzik a zatomot, ennyi. A zatomot ellenezni tehát ajrópaji dolog. Mert ajrópaji az mindig csak az lehet, amit a nekünk kedves ajrópajiak csinálnak. A finnek, akik atomerőművet építenek, nem ajrópaijak, fúj! A Cohn-Bendit, az ajrópaji!
@Gunboat-Diplomat:

"Ennek megfelelően az árampiacon a futures ügyletek jellemzően néhány napos határidőkre köttettnek, egy órás, vagy annál rövidebb intervallumokban. "
Ez szimplan hazugsag amit irsz, sok evre elore lehet kereskedni az aramot es poziciot halmozni.

"Az atomerőműveket 5-6-7 évtizedre tervezik, míg a korábbi adatokból prognosztizálva az energiaigény ugyanennyi év alatt nagyjából a tizedével nő."
es a zero marginalis koltsegu kapacitasok meg sokkal gyorsabban novekszenek, tehat megcsak ez sem mutat a netto balansz bikasodasa iranyaba.

Szerintem sem lehet megjovendolni hogy pontosan mennyi lesz X ev mulva az aramar, de ures bullshitelesen kivul meg senki sem tudta levezetni hogy ez miert jo beruhazas, es egy ekkora beruhazasnal azert illene.
@Pan Modry:

"Szerintem sem lehet megjovendolni hogy pontosan mennyi lesz X ev mulva az aramar, de ures bullshitelesen kivul meg senki sem tudta levezetni hogy ez miert jo beruhazas"

Az lehet, én például nem tudom, hogy Paks II. jó vagy rossz beruházás. Ehhez ismerni kellene a finanszírozási feltételeket - amik titkosak. Egy atomerőműnél ugyanis a kardinális kérdés a tőeigény kamatrátája. Ezt meg senki nem ismeri, tehát az egész hiszti vaktában zajlik.

Tehát értelmes tüntetni a bruházás részleteinek nyilvánosságáért (hogy érdemes-e, egy másik kérdés), de tüntetni a beruházás ellen az csak szimpla, érzelmi alapú paraszthergelés. Abból is egy meglehetősen periférikus közönségnek szóló, amit jól mutat, hogy néhány tucat veterán utcai bohócon kívül az égvilágon senkit nem mozgat meg az ügy, akárhogy veri rajtab a habot a sajtó.

Én viszont csupán arra bátorkodtam rámutatni, hogy amivel te próbálod 'levezetni', hogy miért rossz a bruházás, az nemhogy 'üres bullshit', hanem egyenesen meredek ostobaság.
@Pan Modry:

"Faszfej, jovobeli szallitasokat veszel meg vazze...

Ha ilyen sotet vagy es ennyire nem ismered az arampiacot akkor maradj csak a kannas borodnal oregasszont!"

Gratulálok a kulturált válaszodhoz.

Azért kíváncsi lennék, kitől fogsz 50 év múlva teljesítendő áramszállításat vásárolni.

De ne, ne válaszolj nekem, a fent idézett válaszoddal kiírtad magad a kulturált vitatkozók sorából.
@Gunboat-Diplomat:

Ugyanott olvasható ez is:

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/gazeromuvet_ajanl_az_atom_helyett_a_norveg_szakerto.575333.html

A dolog "apró" szépséghibája, hogy ezt a tanácsot a norvég gázkitermelő cég fölgás üzletágának vezetője adja. Mellesleg:

"Az európai gázpiacon folyó változások felvetik a lehetőségét annak, hogy a Statoil, amely eddig nem volt jelen Magyarországon, ide is szállítson a susogó energiahordozóból."

Szóval abszolút önzetlenül és részrehajlás nélkül ajánlja a földgázt az atomenergia helyett. :D
@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Bizonyára a jövőbe látsz és tudod, hogy az elkövetkezendő 70 évben ez mindig így lesz."

Azért a 70 év megtérülés sokat sejtet.
Ennél már csak az aggasztóbb, hogy 50 évre a ruszkiké az üzemeltetés, és gyakorlatilag ők mondják meg mennyi lesz az áram.

Ennyit az "olcsó" és "független" energiaforrásról ...
@Mészáros Laci: Többnyire úthálózat versenyképesség növelésre. De nem jött be nekik, nagyon nem. És ugye tudjuk mennyivel drágább volt, mint normális országokban. Persze azt is tudjuk, hogy ma még drágább.
@Mészáros Laci: Azért nem tényszerű az összehasonlítás, mert kellene tudni a futamidő és kamat adatokat is. Az a 10 milliárd kisebbnek LÁTSZIK, amíg nem kezdünk el 30 évre kamatos kamattal számolgatni. De tegyük mellé akkor már 1 5 milliárdnyi dollár alapú államkötvény témát is. Ha már.
@komplikato:

Jaj, hol írtam én 70 éves megtérülést? Kérlek, ne kezdd.
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem te írtad. Nem is állítottam ilyet.
@komplikato:

14 milliárdt eurót? útépítésre? igyekeztek, persze, síkvidéki viaduktokkal és alagutakkal, de annyit azért nem tudtak elkölteni :-)
@komplikato:

ez a "kamatos kamat" zsigeri reflexeket ébreszt bennem, mert nem olyan régen még a mélymagyar antiglobalista szlengszótárban szerepelt, és már akkor is értetlenség-indikátorként működött.

atomerőmű. hitelből épül. van tehát tőkeköltség és vannak üzemeltetési költségek. számol. ha a hitel kamata 5% körül van, akkor az erőmű által termelt villanyáram kb 15 forintba kerül per kilowattóra. ez elég jó.

az oroszokban én sem bízom (nem a technológiában, hanem a szándékaikban - lásd pl. ukrajna az elmúlt hetekben), de becsületesen bevallom, hogy ez zsigeri bizalmatlanság, nem akarom varázsszavakba csomagolni meg érzelmi alapon válogatott tények mögé rejteni.

aki intelligens mosóport vásárol, annak valók az álságos reklámrizsák.
Nyilván nem az egész ment útépítésre. nyilván rengeteg pénzt lenyúltak, már a túlárazott és körbeszámlázott útépítésen felül. A völgyhíd és tsa. meg akkor lesz igen érdekes, ha megnézzük mikor engedélyezték a terveket ...

A ruszkikban nem bízunk az alap, eddig mindig szívattak minket. De!
Az szép dolog te kiszámolsz áram árat, viszont meg van, hogy a szerződés alapján ők beleszólhatnak az árba? Hoppá.

Nekem rémlik, hogy a Paks1 által termelt áram is többre jön ki, mint ha vennénk a franciáktól, így vannak fenntartásaim.
@komplikato:

"Nem is állítottam ilyet."

Akkor ugye ezt sem te írtad:

"Azért a 70 év megtérülés sokat sejtet."
@komplikato:

Ja, és ezt sem te írtad, ugye?

'@jet set: "Gondolom az fel sem merül, hogy megéri atomerőművet építeni, mert gazdaságosan fog működni."

70 éves megtérülési idővel? Úgy, hogy jelenleg IS olcsóbban tudnánk francia áramot venni, mint amit Paks1 termel? na ne röhögtessük egymást.'
@komplikato: A franciák mivel termelik az áramot? Csak nem atomerőművel? Nekik megéri?
süti beállítások módosítása