Az oroszkérdés végső megoldása

2014.02.12. 07:00 Döry L.

len.jpg

Magyarországon az a reflex, hogy, ha például nukleáris technológiát veszünk az oroszoktól, akkor a közvélemény ezt „oroszbarátságként”, „szovjetbarátságként”, „kommunizmus- antikommunizmus” szempontokból teszi mérlegre - keverve a russzofil és russzofób érzelmeket meg a magyar politikai tömbök szempontjából izgi komcsi-antikomcsi részrehajlásokat. Sőt, néhol a második világháború konkrét eseménytörténete is szót kap, a puhafedelű nácibarát ál-történelmi irodalom nagy búváraitól is (partizánvadászok, doni katasztrófa, nőket erőszakoló vöröskatonák).

Az is reflex, hogy ha történetesen az oroszországi Szocsi városában rendezik a téli olimpiai játékokat, akkor azt egyes vélekedések szerint „elvtársak” szervezik (hahaha) és az olimpiai megnyitó a „Nagy Szovjetuniót” juttatja megint mások eszébe. Az már a nyugati mainstream média kampánya miatt is van úgy, hogy az olimpia nem nézhető a „melegellenes putyindiktatúra”-téma alapos körbejárása nélkül.

komcsizás

Tévedés ne essék. Most sem hely, sem idő nincs az úgynevezett „kommunizmus” (valójában a létezett szocializmus) kérdésében igazságot szolgáltatni – főként mert a kérdés egyelőre nem úgy áll, hogy „jó”, vagy „rossz” volt-e a létezett szocializmus. Hanem elsősorban úgy áll, hogy mi a frász volt egyáltalában ez a szocializmus? (itt a függő helyzetben lévő alulfejlett periférián, felzárkózási próbálkozásból újra a függőségbe sodródva vissza).

oroszozás

Arra sincs sem hely sem idő, hogy a magyar nyilvánosságban megjelenő nép-karakterológiai alapvetéseket mérlegre tegyük. Vagyis, hogy faszán megmondjuk, hogy „milyenek az oroszok valójában”. Mert, hát ugye hol ilyenek, hol olyanok. Hol gyengék, hol erősek. Hol vasfegyelem van, hol meg alkoholizmus van. Hol nagyok, hol kicsik.

gyilkosozás

Arra sincs hely és idő, hogy szépen lekalkuláljuk emberdarabra, hogy a Magyar Királyi Honvédség megszálló- és harcoló alakulatai, avagy a Vörös Hadsereg katonái követtek el több olyan cselekményt, amely a Hágai és a Genfi Jegyzőkönyvekbe ütközik. Főként mert nem az a mitológia az érdekes, amely szerint szadista fasiszta gyilkosok a partizánháború magyar résztvevői (mert tudhatjuk: a partizánháborúnak Indokínától, Algérián keresztül vissza Vietnámig sajnálatos fogalmi eleme a civil hátország terrorja és megfélemlítése, mivel a partizán is pont ennek az előnyére épít). És nem is az a mitológia érdekes, hogy akkor ezzel szemben a Vörös Hadsereg korlátozás nélkül gyilkolhatott és fosztogathatott (mert tudhatnánk: csak kivételesen, ott ahol erre felhatalmazást kapott és a hadbíróságai egyébként működtek).

melegüldöző diktatúra

Meg nincs hely és idő, hogy a homokos lobbiról, vagy Putyin SA-jellegű homoszexualitásáról szóló érdekfeszítő legendák nyomába iramodjunk, mert szimpátiákat félretéve a politikai dedó szintjén is elég nyilvánvaló, hogy amikor a „szabad világ” jogokat kér számon vagy a médiájában erre kampányt szervez, akkor csupán az egyik nagyhatalmi tömb vetélkedik a másikkal. Árulkodó lehet az is, hogy Putyinéval szemben Jelcin cár maffiaállamát olyan jogállami Disneylandnek láthatta ugyanez a „szabad világ”, amely azt dollármilliárdos támogatásra érdemesítette.

Csak arra van hely és idő, hogy felhívjuk a figyelmet: egy gazdasági-energetikai kérdést mérlegelni lehet anélkül, hogy politikai, történelmi, népkarakterológiai babonáinkkal untassuk egymást. Egy olimpiát anélkül is meg lehet nézni, hogy az orosz emberről a vodka jusson eszünkbe.

Mert anélkül is gondolhatunk valamit a kapcsolatainkról Oroszországgal vagy az oroszokkal, hogy őket egy időtlenített, zárt, lényegített valaminek látnánk. Vagy hogy egy olimpia és Paks ürügyén játsszunk le történelmi, politikai meccseket. A politikai, történelmi meccseket persze le kell játszani. Helyénvaló, ha erre egyébként van hely és idő.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr405808337

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.12. 15:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát ettől az írástól nem lettem okosabb.
Vélemény nélküli vélemény, mint ilyen nincs is. Akkor ez csak egy emlékeztető ?
Egyébként meg Jelcin és Putyin között
óriási különbség van. Jelcin a maga idejében egy "alkesz forradalmár" volt.
Putyin pedig egy ügyes diktátor.
@Doberdo: Az utolsó bekedzés volt a vélemény.
@Doberdo:

Nem.

Jelcin a nyugati modellt próbálta. Miután nem működött, jött Putyin, aki egy saját orosz modellt vezetett be, s ez sikeresnek bizonyult.
"Most sem hely, sem idő nincs" = "Most nincs hozzá kedvem"
Mert hely és idő arra van, amire szánnak...
Miért is sikeres a putyini modell?
Oroszország gazdasága teljes mértékben a nyersanyagbázisán alapul. Területe egyes részein gyakorlatilag polgárháború zajlik. A korrupció és a bűnözés európai szemmel (mert én annak vallom magam ellentétben Orbán tábornokkal)elképzelhetetlen mértékű. Szerintem ez a "putyini modell" nem más mint a kínai államkapitalizmus egy rosszul működő koppintása. Amit a FIDESZ csinál, az pedig ennek a rossz koppintásnak a még rosszabb koppintása. Nem csoda, hogy zuhanórepülésben az ország.
"... egy gazdasági-energetikai kérdést mérlegelni lehet anélkül, hogy politikai, történelmi, népkarakterológiai babonáinkkal untassuk egymást."

Ez valami olyasmit sugall, hogy a paksi ügyben _csak_ az (ellenzők általi) "árukapcsolás" probléma. Holott a gond elsősorban belpolitikai jellegű... mintha a paksi megállapodás gazdasági-energetikai szempontból előzetesen, alaposan, a szakmák és a társadalom minden szintjén meg lett volna tárgyalva.
"Egy olimpiát anélkül is meg lehet nézni, hogy az orosz emberről a vodka jusson eszünkbe."

Eddig, de csak az idézőjelbe tettig igaz, és nem tovább. Soha nem lehet szerintem semmit megítélni, hogy mellette ne legyen más gondolatunk is.
@maxval a gondolkodó birca: "Jelcin a nyugati modellt próbálta. Miután nem működött, jött Putyin, aki egy saját orosz modellt vezetett be, s ez sikeresnek bizonyult."

Baromira nem sikeres, mert amikor a világon a legnagyobb külkereskedelmi aktívummal rendelkeztek, akkor is a lakosságuk a legcsórobbak közé tartozott. Oroszorstágnak minden lehetősége meg van, hogy egy igazi jóléti állam legyen, de sosem lesz az. A 10 milliárd dollár értékű olimpiai beruházásokat sikerült kihozni 50 milliárdból. Egy korrupt országban meglett volna 15 milliárdból, és mindenki morogna, hogy elloptak 5 milliárdot. Náluk negyvenet sikerült, és csak legyintenek. Ebben semmi siker nincs. Ez maga a gyalázatos szégyen.
Végre egy normálisabb féle cikk.

Az oroszokkal pedig jóban kéne lenni... több hasznunk lenne belőle, mint az Eu seggnyalójaként.
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

Jelcin:
- ázsiai szintű szegénység (50 % a szegénységi küszöb alatt),
- maffiák uralják a gazdaságot,
- milliárdos oligarhák viszik ki a pénzt nyugatra.

Putyin:
- kelet-európai szintű szegénység (20 % a szegénységi küszöb alatt),
- maffiák hatalma megtörve,
- milliárdos oligarhák belföldön kénytelenek befektetni, ha nem, akkor mennek a börtönbe vagy emigrációba, lásd Hodorkovszkij, Berezovszkij.
@MasterBlaster: "Szerintem ez a "putyini modell" nem más mint a kínai államkapitalizmus egy rosszul működő koppintása."

Talán még az elszántság sincs meg a koppintásra. Az önkormányzati adminisztrációtól a minisztériumig bezárólag tombol az irányítatlan korrupció. Mondok egy példát. Egy általános iskolai osztálytársam Oroszországban él. Összespanolt egy külföldi üzletemberrel. Az felépített egy üzemet, és az önkormányzathoz bement használatbavételi engedélyért. Az ügyintéző szemrebbenés nélkül 100 ezer dollárt kért. Nem arról van szó, hogy valami nem stimmelt, és meg kell valakit kenni, hogy elsikálja, hanem amikor minden rendben van és minden szabályos, ahhoz, hogy rábasszák a pecsétet egy cetlire, ami kötelessége a hivatalnak, bezsarolnak 100 ezer dollárra. Ha nemet mond, elakad az ügy, elhúzzák a lehetséges határidőig, majd az utolsó napon emelnek egy kifogást, mondjuk a tűzrendészeti előírásokra hivatkozva. Fellebbezel, elhúzzák az időt, az utolsó napon elutasítják, és mehetsz fellebezni a megyéhez, ahol már 200 ezret gombolnak le rólad. Ha bepereled őket, és mondjuk a bíró neked ad igazat, az három év múlva lesz, és akkor azzal kezdik elölről, hogy az illemhelyek nem felelnek meg a higiéniás szabályoknak.

Na ezért soha senki nem fog náluk gyárat építeni. Max. akkor, ha a Putyinnal tárgyalod le, mert akkor senki nem kekeckedik. Ilyen környezetben soha nem fognak fejlődni, max. a nyersanyagaikat adják el.
"Magyarországon az a reflex, hogy, ha például nukleáris technológiát veszünk az oroszoktól, akkor a közvélemény ezt „oroszbarátságként”, „szovjetbarátságként”, „kommunizmus- antikommunizmus” szempontokból teszi mérlegre"

Magyarországon nem ez a reflex, ez most a balliberális médiában reflex, hiszen a gazdasági folyamatokban nagyon nem tudnak belekötni, a korrupcióba pedig érthető módon nem mernek, a ballibsik pedig ezt hűségesen szajkózzák.

Meg lehet kérdezni szinte bárkit az utcán, senki nem fogja azt mondani, hogy Orbánék azért kötnek üzletet az oroszokkal, mert komcsik, vagy mert oroszbarátok.

Azt fogják mondani, hogy azért kötnek az oroszokkal üzletet, mert ez tűnik a legelőnyösebbnek.

Azt persze el tudom képzelni, hogy az ostobábbja tényleg azt mondja, hogy Orbán vissza akar térni a kommunizmushoz, de én ezt az indokot még csak itt, ballibsi versenyzőktől olvastam.
@maxval a gondolkodó birca: Ennyire naív vagy? A kicsinált oligarháknak a vagyona kellett valakinek. Összekülönböztek egy lopásbizniszen, politizálni akart az oligarha, és jött a kilövési engedély.
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Az oroszok kurvára védik a piacaikat. Ők úgy vannak vele, hogy jöhet a nyugati, de nem lehet olcsóbb mint az orosz.

Ennek persze van egy olyan hátránya, hogy minden nagyon drága, viszont van egy előnye, nincs kiugró munkanélküliség, egy nyugati cég nem képes tönkretenni egy egész szektort mint pld. nálunk.
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

Az eredmények mást mutatnak. A gazdaság növekedett, az emberek életszínvonala többszöröse lett a Jelcin alattinak. Azaz a pénzek jelentős része valóban az országnak segített.
@MasterBlaster:

Azok a nyersanyagok Jelcin alatt is ott voltak ugyanúgy, azaz ez nem érv.

A putyini modell sikeres, ez tény. Mo-ra viszont alkalmazhatatlan, mert nagyon mások a viszonyok.
Szegény posztoló :)

Te komolyan még csak annak felismerésére sem vagy képes, hogy Paks messze nem csak energetikai kérdés? :)

Semmi baj kedvesem, keménytojást azért biztos remekül tudsz készíteni, a szíved meg tiszta aranybúl van.... :)

Azért kicsit súgok neked, hogy legközelebb ne állj ki a nagyvilág elé és nevettesd ki magad: Az oroszok még csak nem is titkolják, hogy számukra az energetikai üzletek célja a politikai befolyás növelése.

Tessék:

Oroszország, 2003, energetikai stratégia:
"az energetikai üzletek meghatározzák az ország geopolitikai befolyását."

Ennyike... Mehetsz keménytojást főzni.
@maxval a gondolkodó birca:
A mai 10.09-re. "Magyarországon alkalmazhatatlan, mert nagyon mások a viszonyok." Azokat a viszonyokat néhány
év alatt meg lehet változtatni. A történelem azt mutatja, hogy ha a magyar
embert elnyomják, akkor nem lázad, hanem nagyokat sunyít. Ezért bírtuk ki ezt a
négy évet Erdély és Felcsút minielnökével. Ukrajnában a nevezett
urat már régen elzavarták volna...
Oroszország azt hiszem nagy kérdés még tőlünk sokkal okosabb embereknek is. Megítélni társadalmi folyamatait kívülről merész vállalkozás, csak részleteink vannak. Arról meg, hogy az aktuális politikai vezetésnek milyen távlati tervei vannak, csak tapogatni lehet. Tehát egyértelműen nem igazán lehet konkrétumokat állítani gazdasági folyamatokat illetően. Egy biztos ha valaki tud velük jó üzletet kötni, az egyenlőre nem jár rosszul. A világot nem lehet előre megjósolni. Sem náluk, sem nyugaton. Az a kérdés tudunk e a folyamatokhoz gyorsan igazodni. Aki nem tud, lecsúszik. Ezt most már azt hiszem mindenki előtt tiszta. Az hogy mi volt 20 évvel ezelőtt, már csak a történésznek kérdés, mert a világ halad előre. Hogy nem a legjobb irányban az is látszik. Kereskedni meg kell. Lehet finnyáskodni, csak akkor éhesek maradunk. Lehet hőzöngeni, kérdés milyen eredménnyel. Mert ugye "a kutya ugat, de a karaván halad!" Ez persze nem azt jelenti, hogy feltétel nélkül kell mindent elfogadni. A másik a következetesség. Mert ha pár évvel ezelőtt szent meggyőződése volt valakinek, például Pks bővítése, akkor ha most gondolom másképp, mert a választási esélyemet így akarom növelni, nem biztos, hogy hiteles. Hivatkoznak sokan, a megújuló energia használatára. Csak senki nem beszél róla, hogy nekünk olyan geológiai adottságaink vannak amik megfontolondóak. És ha nem biztos a folyamatos energia ellátás lehetősége, akkor valakitől koldulni kell. Mindegy melyik újjunkat harapjuk meg, mi mindenhogy függésben vagyunk és leszünk is másoktól örökké!
@maxval a gondolkodó birca: Jelcin és Putyin sikeressége között a különbség az olaj/földgáz akkori és mai világpiaci árában keresendő.
@sezlony:

Népszerű nézet, de nem igaz. Az átlagember nem lett volna gazdagabb csak az árak növekedése miatt. Ha maradt volna a liberális demokrácia, az egyetlen változás csak az lett volna, hogy az orosz oligarchák még töbn pénzt visznek nyugati bankokba. Putyin rendszerváltásának az egyik lényege az állami kontroll visszaállítása az orosz nagytőke felett.
A poszt üzenetével egyetértek, de azt azért nem kellett volna beleírni, hogy a Vörös Hadsereg csak engedéllyel fosztogatott és erőszakolt. Nem hiszem, hogy engedélyt kaptak volna a szövetséges Jugoszlávia területén a nők erőszakolására. Márpedig dokumentált tény, hogy Titóék többször is tiltakoztak a VH ezen gyakorlata ellen, legalább 1 ízben személyesen Sztálinnál is. Akinek erre az volt a reakciója, hogy nehogy már probléma legyen, ha egy katona, aki ezer kilométereket tett meg harcolva, megdugott egy nőt.
(forrás: Milovan Gyilasz)

Amivel nem akarom azt mondani, hogy minden vörös katona vagy minden alakulat fosztogatott és erőszakolt, de tény, hogy más volt az általános morál ilyen szempontból, mint a legtöbb egyéb harcoló hadseregnél.

Na mind1, off topik, tényleg.

Igazából ez egy freudi elszólás volt, valójában azt akartam mondani, jó, hogy ilyen poszt is van címlapon, nem csak szubjektív fröcsögések. +1
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:
Amit írsz azt M.o-ról is írtad, mert nálunk már egy családi ház építési engedélyt is ilyenkép adnak ki. Egy építési engedély az 50 e. FT egy telekalakítási engedély az 60 e.Ft.
Nálunk egy spar áruház ezen bukott meg, mert nem akartak fizetni, most maradt a telek üresen. És nem lett 15 új munkahely.
A magyar GDP 13,2 %-a korrupció. Egyes közgaszdászok ezt minimum 20%-ra teszik, de Ők beszámítják a NAV 1000 milliárd elsíbolt ÁFA csalásást, és a 700 milliárd csalóknak fizetett visszatérítést is.
És történik valami? Semmi, mint ahogy a lottócsalásra lehetőséget adó zárt adatbázis kezelés problémája.
Csak tessék megfigyelni, hogy halad a 3 milliárd felé a halmozódás, és még a választások előtt meg is lesz a nyertes, aki már ki van jelölve.
És tudom, hogy politikusok is tudnak erről, de senki nem beszél róla, pedig bűnösök közt cinkos aki néma.
Paks a legkevésbé energetikai kérdés. Főleg nem 10 évvel azelőtt, hogy gondolkodni kéne róla.
Vastagon politika, és így fontos tényező, ki kivel hogyan, és ki kicsoda és milyen. _Erre_ kell, hogy legyen most a legtöbb idő, hisz a többi bőven ráér.
@Mr. Rustical:

A szovjet hadsereg gyakorlatilag a középkori hadiszokásokat alkalmazta, azaz 24 vagy 48 vagy 72 óra szabadrablás engedélyezése győzelem esetén a harcosoknak.
@maxval a gondolkodó birca: " Putyin rendszerváltásának az egyik lényege az állami kontroll visszaállítása az orosz nagytőke felett."

Ez nagyon jól hangzik. Ám a gyakorlatban pontosan annyit jelent, hogy az orosz nagytőkénke az államhoz (Putyinhoz) fűződő személyes és politikai kapcsolatai határozzák meg, melyik nagytőkés kapja a nagy állami pénzeket, illetve a piacokat.
Azér ez a blog is gyakran elöljár a demagóg baromságok hintésében.

De most gondolom technikai szünet van (megbeszélik az átállást).
@Jack Torrance:

Így igaz, viszont ez sikeresebb rendszer az előzőhöz képest.

Ha nem így lenne, nem szavazna az oroszok 60-65 %-a Putyinra. S a maradék szavazók többsége sem a liberális demokratákra szavaz. Vajon miért?
@maxval a gondolkodó birca: mert fogalmuk sincs, hogy ennél sokkal sikeresebb is lehetne. És a Putyin féle rendszer soha nem is fogja nekik elárulni.
Ugyanezt láthatjuk itthon is, az oktatás elsorvasztásánál.
ez azért hülyeség, az olimpia mindig is a sport mellett a politikáról is szólt, paks meg egyértelműen nem csak energetikai kérdés, hanem politikai is, Putyin rendszere meg antidemokratikus.
@Jack Torrance:

Kipróbálták és nem jött be. Minden választáson a liberáldemokraták 15-20 % körül kapnak, ez mutatja a modell népszerűségét.
@maxval a gondolkodó birca: azért Putyin rendszere közel se annyira sikeres, mint lehetne, például Norvégia sokkal jobban kihasználja a természeti kincseit, de gondolom ez független a korrupció mértékétől.
@maxval a gondolkodó birca: nem próbálták ki. Jelcint azért elég durva lenne liberálisnak hívni, nem beszélve a rendszerről, amit örököltek.
Én az oroszbarátságot úgy tudnám elképzelni kölcsönösen gyümölcsözőnek, ha a fegyenceinket átadhatnánk nekik bértartásba, valami "nem túl távoleső" vidékre. Terület bőven van, mindenki jól jár.Az má most látszik, hogy az állami szinergiák uszkve tíz százaléka arra megy el, hogy bűnüldözés, bűncselekmények következményeinek a felszámolása, rabtartás, stb.Ezt még egészséges országok se bírják...Borsod egyes területei lényegében exlex...
"Csak arra van hely és idő, hogy felhívjuk a figyelmet: egy gazdasági-energetikai kérdést mérlegelni lehet anélkül, hogy politikai, történelmi, népkarakterológiai babonáinkkal untassuk egymást. "

Mellesleg a szakma nyilvános bevonásával is lehetett volna gazdasági-energetikai kérdéseket mérlegelni? És oktatási-, egészségügyi-, kultúrális-, agrár-, tudományos-, nyugdíjpolitikai-, pénzforgalmi-, ifjúságvédelmi-, drogpolitikai-, kisebbségpolitikai-, külpolitikai kérdéseket? Vagy ezekre az egyezetésekre meg a kormánynak nincs helye és ideje?
oroszország az olcsó vodka és kurvák országa.
monnyuk eléggé hasonlítunk, csak mi páleszbe utazunk
@BattleCry: igen annyira jól jártunk velük eddig.

Az EU megadja a lehetőséget. Az oroszok csak a saját érdekükben nyújtott egyoldalú üzleteket ismerik.

Majd közben meggondolják magukat és fizetnek MIGekkel vagy ami nekik épp nem kell. Ismerős?

Ha valaki az érdekszférájukba kerül előbb utóbb be is szippantja, Ukrajna vagy Grúzia azóta is próbál szabadulni ebből a halálos ölelésből.
@Emmanuel Goldstein: És bálunk egyik sem olcsó. Mondjuk ez is egy lényeges különbség.
@maxval a gondolkodó birca: az oroszok nem alkalmasak a fejlett nyugati demokráciákra jellemző életmódra. Sajnos ezzel minket is sikereken megfertőztek 40 év alatt.

Szeretném azt hinni hogy mi ennél jobbak vagyunk.

Röhejes hogy itt vagyunk ahol mindig is szeretünk volna lenni (bárki bármit is hazudik), jó lehetőségekkel és a keletei szomszédaink mellett nagyon is jó helyzetben. Erre a legnyilvánvalóbban helytelen ökörségeket csináljuk. Mint szinte mindig a történelemben.

Az hogy az oroszok az átlag népen megspórolt pénzükkel tudnak villogni még nem jelenti azt hogy mi abból kapnánk is. Se az oroszok se a kínaik nem híresek arról hogy bárki is jól tud velük járni.
@ZF2:

"Sajnos ezzel minket is sikereken megfertőztek 40 év alatt. "

Nem kellett, MO-on előtte sem voltak adottak a feltételek a nyugati típusú demokráciára.

"Szeretném azt hinni hogy mi ennél jobbak vagyunk."

Hát nem.
@GERI87: pedig de. Sok tekintetben ott voltunk, volt amiben nem. A Kelet németeket is sikerült hazavágni, de ott volt ami kihúzza.

Mondjuk érdekes az index EU számvetése, 10 év EU pénz kb a Marhsall segély nygságrendje...
@tobeor:

"Az oroszok még csak nem is titkolják, hogy számukra az energetikai üzletek célja a politikai befolyás növelése."

Hát persze. A németek és az amerikaiak meg puszta szívjóságból fektetnek be. Kínáról nem is beszélve. Hát persze...
@maxval a gondolkodó birca: azért, mert ezek tipikus értelmiségi polgári értékek, de 17-ben a komcsik az akkor épp sarjadó polgárosodó réteget, meg az intelligenciát módszeresen kigyomlálták,aki nem menekült el, azt kitoloncolták.
A mostani populáció zöme max 3 generációval ezelött a földet művelte, de inkább kettővel, mert a szocialista eszme alappillére volt, h az alsóbb néposztályból köll kinevelni a homo szocialisztikuszt.
@maxval a gondolkodó birca: LSD volt a birkatápban?Komoly vizióid vannak az orosz életszínvonalról.1% él jól a többi robotol.
Jelenlegi orosz vezető,ha nem tévedek,KGB főtiszt volt,akik a Katyni tömeggyilkos NKVD utódjai,ezek képviselik mindazt az szennyet amitől a világnak meg kell szabadulnia.Kis időre úgy tünt sikerül,de aztán sajna ezek ott is Magyarországon is ujra megvetették a lábukat!
@toportyánzsóti:

Látom, az oroszországi helyzetet sem isnmered...
@ZF2:

"A Kelet németeket is sikerült hazavágni, de ott volt ami kihúzza."

A volt NDK más, mert ott előtte volt már polgárosodott társadalom, demokratikus értékrend, Poroszország mond valamit?

Nálunk a csírái ha megvoltak...a szocializmus meg nyilván nem segített a dolgon.
@toportyánzsóti:

Az uruguayi vezető meg kétkezi terrorista, mégis nagy rajongótábora van.

Az 1994-es Nobel-békedíjasok szintén terroristaként kezdték, mégis nagyra becsülik őket.

George H. W. Bush meg nem csupán titkosszolgálati tiszt volt, hanem közel egy évig vezető pozíciót töltött be, mégis...

Folytassuk, zsóóóti?
@pocaklakó minimanó: Folytasd nyugodtan,csak előbb fussál neki ujra diszlexiás.
@toportyánzsóti:

Ja, Zsóóóti, azt ugye nem tudod (honnan is tudnád), hogy a diszlexia jelen esetünkben nem ideillő riposzt volt?

Mondom én ezt egy vélelmezetten SNI-s nicknek.
@pocaklakó minimanó: Nem riposzt,szimpla ténymegállapítás.
@toportyánzsóti:

Mibe húzzalak bele? Benne vagy már nyakig. :)
süti beállítások módosítása