Szabadság-téri emlékmű: a kormánynemváltók erzsébet-hídi csatája?

2014.04.10. 07:30 Döry L.

2002-ben, a hajszállal megvert Fidesz tábora számára fontos egyben tartó élmény volt az újraszámolást követelő tüntetés az Erzsébet hídon. Láthatóan valami ilyesmit szerettek volna a Kormányváltók törmelékei is elérni. Együtt azzal a megszokott taktikával, hogy a második világháború szereplőit azonosítsák a jelenben. Amíg a sasról és Gábrielről van szó, addig sem a vereséget kell magyarázni a bázisnak. Jól látszik ez az elszántság abban, hogy Schiffer Andrást, aki merészelte nem lekövetni ezt az agendát, két alkalommal is deresre húzta ezügyben az ATV. Mi azonban jól tesszük, ha a politikai hercehurca mellett (aminek lényegét szépen elmagyarázta Schiffer a Kálmán Olgának) megnézzük azt is, indokoltak-e az emlékmű elleni érvek.

 

Először is, szerintem is csúf a Szabadság téri szobor terve. Rossz a megvalósítás egyoldalú akaratossága. A magyar pszichének sem válik előnyére, ha sajnálja és sajnáltatja magát. Az 1920-tól 1944-ig tartó kurzus (minden német megszállás nélkül) súlyos gazdasági és politikai elnyomást jelentett a magyar népnek. Szerintem Magyarország a felelősségét ne kenje el. De ez a szobor - legyen akármilyen béna - nem erről az utóbbi szándékról szól.

Miféle ostoba elvárás az, hogy nem emlékezhetünk meg (tökmindegy, hogy milyen színű kormány alatt) a német megszállás tényéről? Elvégre megtörtént.

Antifasiszta emlékmű

A szobor ürügyén a magyar nyilvánosságban zajló vitából és az európai reakciókból úgy tűnik, mintha egyesek szerint az 1945-ös pozíciók csak Németország irányába felejtődhetnének el. Magyarországnak ez a gesztus nem jár. Egyedül Németország lehet demokratikus és ő tényleg mindennel szembenézett. A ballib diskurzusban: Ő szembenézett mi bezzeg nem. Biztosan így van, hiszen még a berlini ösztöndíjakon erről indoktrinált szellemi óriásaink is így gondolják. Magyarország ezért 2014-ben még egy nyomorult antifasiszta emlékművet sem állíthat. Ezt csak kiváltságosok tehetik. Például maguk a németek, vagy a zsidók, vagy a németek egykori háborús ellenfelei (a megszálltak közül ott is jóadag kollaborátor és önkéntes SS-es is kikerült). Magyarországnak tilos emlékeztetni arra, hogy Németország velünk szemben is követett el bűnöket. Magyarok és magyar zsidók ellen. Németország múltjával „leszámolni” csak Németországnak és emlékezetpolitikai szövetségeseinek van joga.

Mi nem néztünk szembe?

Pedig Magyarországon a Tildy-Rákosi korszak - ellentétben az adenaueri konszolidációval - nem csak a háborús bűnösökkel igyekezett népbíróságai útján elszámolni, de kirekesztette a politikai részvételből és sok esetben kriminalizálta az 1945 előtt irányító komplett társadalmi osztályokat is. A létezett szocializmus értékelésekor mindezekre persze illetlen, diktatórikus túlkapásokként kell gondolni. Szövetségben gondol így erre a honi liberalizmus éppúgy, mint a neonácik. Arról sem illik beszélni, hogy a Kádár rendszer, azzal együtt, hogy „szőnyeg alá söpörte” a huszadik századi traumáinkat, a „zsidókérdést”, - ezzel párhuzamosan a „szocialista hazafiság” (nem előzménytelen) nemzetfelfogásával egy valódi lehetőséget is kínált annak meghaladására. Mindezzel szemben Németország esetében a szövetségesek katonai igazgatása vezeti a számonkérést (Nürnberg), de az igazolási időszakot követően (Fragebogen) egyéb elkövetők az adenaueri szövetségi köztársaság apparátusában vígan dolgozhattak tovább. Moralizáló vívódásként a kérdést csupán 1968 diákforradalma bontja ki, amikorra nácijaik többsége már épp nyugdíjba vonul. Olyan megkésett és kissé tét nélküli szembenézésként, mint a Fidesz 2011-es lex Biszkuja.

Egyenlőbbek

Magyarország úgy nem emlékezhet, a saját rövidke nemzetiszocialista múltjáról (Terror háza, Páva-utcai zsinagóga), hogy e mellett megnevezzen egy nemzetiszocialista nagyhatalmat is (Szabadság-tér). Magyarország nem állíthat olyan emlékművet, amely arra emlékeztet, hogy a nemzetiszocialista Németország milyen bűnöket követett el hazánk területén. Akik ezt megtiltják neki, azok persze arra hivatkoznak, hogy ez saját bűneink elfedésére szolgálna. Pedig normális gondolkodással (még ebből a csapnivaló emlékműből sem) következne ilyesmi. Egy ilyen emlékmű nem állítja ugyanis, hogy a Magyar történelem ’44 et megelőző 900 éve szeplőtlen bűntelenség.

A nacionalista Kelet-Európa mítosza

Magyarországnak az egyenrangú európai népek családjában - amely család éppen a második világháborús helyzet feloldására és elfelejtésére, a Bonn-Párizs tengelyre épült, egyesek szerint nincs joga egy ilyen emlékműhöz. Kelet-európaiak: litvánok, lengyelek, ukránok, magyarok, horvátok etc. az európai diskurzusban régóta gyanús nacionalisták, fasiszták, vérszomjas etnikai háborúkat robbantanának ki ha tehetnék (ha éppen nem jönnek kapóra, mint most Ukrajnában). Míg a gazdag nyugat, immár tiszta és bűntelen.

A fél világot gyarmati erőszakkal kormányzó és az európai háborúkat kirobbantó nagyhatalmaknak persze jól jön ez, hogy saját mocskaikról ne kelljen számot adni. A fasizmus elleni harc feladatát is ki lehet pipálni, ha azt csak itt Kelet-európában azonosítják.

A megvert establishment-baloldalnak mindenesetre épkézlábabb ötlete is lehetne, legalább az EP választásig kihúzni, mint az antifasiszta harc egy alapvetően antifasiszta emlékmű ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr456002016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: megsebzett Holokauszt emlékmű – VAGY/VAGY ezüsttálcán 2014.04.10. 14:53:53

Mindenkinek hozzá kell szólnia. Mindenki látja a csúsztatásokat a másik („oldal”) állításaiban. Velünk is ezt történt, most épp a Fent és Lent (kedvenc blogunk) követett el egy furán lejtő okfejtést. De miért, de miért, de miért? Az ember nem éri fel é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A folyamatos antifasiszta harc a ballib egyik alaptaktikája. A gond vele, hogy mindig a fasizmust erősítik meg vele és teszik szalonképessé.
„Az efféléknek az az alapállásuk, hogy mivel mi választottuk őket, a nevünkben cselekszenek- ellenünk. Bármit tesznek, mindig azzal bújnak ki a felelősségre vonás alól, hogy ők azok, akik bennünket képviselnek. Tehát az állatok mészárlása, a város vagyonának herdálása, és a többi gazság igazából a mi akaratunkból történik! Vannak, akik ezt be is veszik. „
Az idézet Vavyan Fable: Mogorva nyár című regényéből való, ami 1992-ben jelent meg. Ez a részlet egy erdő felgyújtásáról szól, amit a helyi hatalmasságok utasítására történt.
Már sokszor olvastam ezt a könyvet, sőt, sok Fable könyvet sokszor olvasok.
Úgy érzem, annyira jellemzi a mai politikát, hogy meg kellett osztanom a blog olvasóival.
Témától függetlenül, mindenhová beírom, ahová fel tudok jutni. Remélem, Fable nem fog feljelenteni. )
@maxval a gondolkodó birca: te f@szkalap, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége ballib? :-)
a poszt írója meg nacionalista és fasiszta, de minimum szimpatizáns a didaktikus címeivel és mondanivalójával.
A tervezett szobor allegóriájával súlyos gondok vannak. Először is a sahoz horogkerszt is tartzott/tartozna. Másodszor a horogkeresztes sa mellé oda kell tenni egy turult is amelik a ncikat kiszolgáló, azokkal együttműködő, sőt önállóan is rasszista bűntettteket elkövető akkori jobboldali vezetést szimbolizálja.
@István Tamasi:
Elnézést a gépelési hibáért: kétszer is hibásan írtam, ezélrt most
sas és ismét sas.
@maxval a gondolkodó birca:
Antifasizmusra azért van szükség, mert vannak újfasiszták, neonácik. Ha nem lennének neonácik, újnyilasok,, akkor nem lenne szükség antifasizmusra sem.
@maxval a gondolkodó birca:
Ami ma Magyarországon van az nem álantifasizmus, mert tény és való a neonácik, újnyilasok ajvékolása.
Nem értem mit kell annyit szórakozni. meg kell büntetni őket, ha szétszedik a kordont és kész. Nem szemekre célozni, szétverni őket, mint Gyurcsányék, csak kifizettetni az okozott kárt a főkolomposokkal. Előbb utóbb csak elfogy Gyurcsány pénze.
2002-ben az mszp csalt. Ez azóta bizonyitott tény. A jobboldali választók ezt már akkor sejtették, azért tüntettek.
@István Tamasi:

A zsidó és gój szavakat cseréld meg.

"A homoszexuális zsidóknak “magasabb rendű a lelkük”, mint akár a homokos, akár a heteroszexuális gojoknak – tájékoztatott Eli Ben-Dahan rabbi, a vallási ügyek izraeli miniszterhelyettese. A Maariv című lapban megjelent nyilatkozatában a politikus-rabbi (Izraelben persze magasról tesznek az állam és egyház szétválasztásának elvére, azt csak a gojok számára találták ki) egyértelművé tette azt is, hogy nem tartja helyénvalónak, ha egy zsidó és egy goj házasságot köt."
Azért az mekkora bunkóság a Fidesztől, hogy egy hetet sem tudtak kivárni a választások után ezzel az elcseszett emlékművel...
Azért jó hogy antifasisztáskodnak a posztkomcsik, mert közben szép lassan kihalnak.

Az ajvékolásuk sem a régi már.
@Jolka40: tök rendes a fidesztől hogy a választások előtt elhalasztotta az építést. Igy hálálják meg a pimasz zsidók. Nem baj több holo emlékév nem lesz állami pénből.
Ez a "szobor" csak a zsidó emberek szobra, CSAK ŐK AKARJÁK A MAGYAR SZABADSÁG TERET URALNI VELE !
SOHA EGYETLEN MAGYAR EMBER NEM AKART AZ 1945-ÖS NÁCIK ALÓLI FÖLSZABADULÁS ÓTA ILYEN ARKANGYALKÁS SZOBROT A SZABADSÁG TÉRRE ! 70 ÉVIG A MAGYAR NÉP A SZOVJET VÖRÖS HADSEREGNEK KÖSZÖNTE ÉS MA IS KÖSZÖNI A NÁCIZMUS ALÓLI FÖLSZABADÍTÁSÁT !
EZ EGY KAMU ÖTLET VOLT...SZTEM A ZSIDÓK RÉSZÉRŐL A MAI SZTEM SZINTÉN ZSIDÓ KORMÁNYUNK FELÉ, HOGY HOLOKAUSZT-ÉVNEK KIKIÁLTVA 2014-ET, EZT A HOLO-SZOBROT ÉPÍTSÉK ODA A MAGYAROK SZABADSÁG TERÉRE ! SÖTÉT, ÁTLÁTSZÓ ZSIDÓ ÁRMÁNY AZ EGÉSZ.....ÉS FARIZEUS MÓDON HAZUDJÁK, HOGY ELLENZIK.....
@Jolka40: Most ha vár egy hetet, jobban érzed magad? Vagy csak ezt mondták a párttaggyűlésen és most fel vagy műháborodva.
@.Gordon Gekko.: MILLEN POSZTKOMCSIK HALNAK KI ITT MAGYARORSZÁGON A SAJÁT HAZÁJUKBAN ??????? BOCSI, TE KI VAGY EBBEN AZ ORSZÁGBAN ???? IDESZÁRMAZOTT IZRAELI ?????
@kvadrillio: Úgy tűnik, nem is a zsidók problémáznak ezen, csak pár bérrettegő.
"Talán Franciaországban teremtettünk magunknak pár mítoszt, hogy feldolgozzuk a múltat. Például azt, hogy a második világháború alatt az egész ország ellenálló volt, ami egyáltalán nem igaz."

konyves.blog.hu/2014/04/09/alice_zeniter_a_nehez_idok_barkit_nemava_valtoztatnak?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2014_04_09&utm_campaign=index
Most hazai sasunk van.
@♔bаtyu♔: Már kibújt a tojásból a mi saját hazai sasunk. A csőre és a karmai élesek. Akik a legvédtelenebbek, már újra félnek. Édes hazám, merre tartasz?
Egyébként vam valakinek linkje Orbán ígérős levelére?

Vagy arra senki nem kíváncsi, mi van benne?...:DDD
@.Gordon Gekko.:

Itt a levél.

www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/orban-viktor-valaszlevele-a-mazsihisz-vezetoinek

Orbán nem szegett meg semmiylen ígéretet, szokásához híven.

Ott a levél mindenki aki ilyet állít hazudós maszopcsicska....:DDD
és

1989-2009 között haladtunk, és azóta is haladunk, de vajon merre?
2013. Március 12. | Kategória: Mondás, idézet
Szép eredmények ! 1989-2009
20 év számokban

Ez a "fejlődés" megdöbbentő!
20 év számokban, avagy a magyar kapitalizmus diszkrét bája.

Magyarország népessége :
1989-ben: 10 millió 374 ezer fő
2009-ben: 10 millió 016 ezer fő

Magyarország külső adóssága (bruttó) :
1989-ben: 21 milliárd USD
2009-ben: 225 milliárd USD

Nyilvántartott munkanélküliek száma
1989-ben: mintegy 30 ezer fő
2009-ben: mintegy 470 ezer fő

Létminimum alatt élők száma:
1989-ben: mintegy 900 ezer fő
2009-ben: mintegy 3 millió 300 ezer fő

Hajléktalanok száma (becsült adat):
1989-ben: 5-10 ezer fő
2009-ben: 50-70 ezer fő

Újépítésű lakások száma :
1989-ben: 51 ezer 500 db
2009-ben: 28 ezer 400 db

Házasságkötések száma :
1989-ben: mintegy 70 ezer
2009-ben: mintegy 42 ezer

Válások száma :
1980-as évek: 1000 házasságkötésre 350 válás
2000-es évek: 1000 házasságkötésre 590 válás

Élve születések száma :
1989-ben: mintegy 127 ezer
2009-ben: mintegy 96 ezer

Házasságon kívül született gyermekek száma :
1980-as évek: minden nyolcadik gyermek született házasságon kívül
2000-es évek: minden harmadik gyermek született házasságon kívül

Összes bűncselekmények száma:
1989-ben: mintegy 225 ezer bűneset
2009-ben: mintegy 410 ezer bűneset

Befejezésül:

Míg 1978-ban egy egyedül élő az átlagos keresetéből a lakása rezsijére 20%-ot költött, addig ma, ez 80%!

www.napiszar.hu/showPost/Szep_eredmenyek_1989-2009

2013-03-16 12:23 Privát üzenet

nu.... HÁT MILLEN RENESZÁNSZOT ÉPÍTETTETEK A MAGYAR NÍPNEK ITT....E HUNN-BAN ???????? FASZFEJEK ??? HE ?!!!
@kvadrillio: és

1989-2009 között haladtunk, és azóta is haladunk, de vajon merre?
2013. Március 12. | Kategória: Mondás, idézet
Szép eredmények ! 1989-2009
20 év számokban

Ez a "fejlődés" megdöbbentő!
20 év számokban, avagy a magyar kapitalizmus diszkrét bája.

Magyarország népessége :
1989-ben: 10 millió 374 ezer fő
2009-ben: 10 millió 016 ezer fő

Magyarország külső adóssága (bruttó) :
1989-ben: 21 milliárd USD
2009-ben: 225 milliárd USD

Nyilvántartott munkanélküliek száma
1989-ben: mintegy 30 ezer fő
2009-ben: mintegy 470 ezer fő

Létminimum alatt élők száma:
1989-ben: mintegy 900 ezer fő
2009-ben: mintegy 3 millió 300 ezer fő

Hajléktalanok száma (becsült adat):
1989-ben: 5-10 ezer fő
2009-ben: 50-70 ezer fő

Újépítésű lakások száma :
1989-ben: 51 ezer 500 db
2009-ben: 28 ezer 400 db

Házasságkötések száma :
1989-ben: mintegy 70 ezer
2009-ben: mintegy 42 ezer

Válások száma :
1980-as évek: 1000 házasságkötésre 350 válás
2000-es évek: 1000 házasságkötésre 590 válás

Élve születések száma :
1989-ben: mintegy 127 ezer
2009-ben: mintegy 96 ezer

Házasságon kívül született gyermekek száma :
1980-as évek: minden nyolcadik gyermek született házasságon kívül
2000-es évek: minden harmadik gyermek született házasságon kívül

Összes bűncselekmények száma:
1989-ben: mintegy 225 ezer bűneset
2009-ben: mintegy 410 ezer bűneset

Befejezésül:

Míg 1978-ban egy egyedül élő az átlagos keresetéből a lakása rezsijére 20%-ot költött, addig ma, ez 80%!

www.napiszar.hu/showPost/Szep_eredmenyek_1989-2009

2013-03-16 12:23 Privát üzenet
@kvadrillio: Bell & Sebastian 2014.01.24. 10:12:07
@tevevanegypupu: No de Teve, itt esztétikai oldaláról támadnak egy okkupációs témájú emlékművet, ami nem mondható normálisnak.

Ha arra vár, hogy a láttán elöntse a szépség és jóság, akkor rosszul van megoldva, ha beleborzong a megfagyott pillanatba és azonnal átlátja, mit akarnak mondani, majd észreveszi a finomságokat, akkor az a jó.

Még orosz módra monumentálisnak sem kell lennie valaminek, hogy uralma alá vonja maga körül a teret.

Ha így ítéli, ez az alkotás bizony nagyon jónak ígérkezik. Ha valaha megépül.

Szűrés
Válasz erre

Bell & Sebastian 2014.01.24. 10:51:40
Gábrieleznek itt napok óta, ahelyett, hogy tisztáznák a jelentéstartalmat.

Jean d'Arc küldetés-vezetője, a zsidók szemében a Vörös -tenger elválasztója. A keresztényeknél hírvivő és Isten ereje, a Szentlélek elhozója. Tágabb értelemben a művészetek, szellemi foglalkozások istápolója.

A Korán szövegének tollba mondója.

Ki is Gábriel? Isten erejének manifesztálója. Hogy nem a magyarság főszimbóluma, az egészen biztos.

Szűrés
Válasz erre

Bell & Sebastian 2014.01.23. 20:52:26
@bbjnick: Már felvázoltam negatív konnotációban, mielőtt maga tenni-venni kezdett.

Ami denotációban az egyedül helyes történelemértelmezés. Gondoljon Grift megmondására az Ószövetségről, amit már (tegnapi találat) kis híján kihajítottunk, csak mégis maradt.

A helyzet az, hogy ebben az emlékműben egyetlen magyar sem szerepel, de benne van a holokauszt egy az egyben, úgy ahogyan ez megtörtént.

A Triangulum tartja a Sast, az ártatlan Gábriel utolsó fohásza JHV felé száll. Zseniális, másodszor mondom.

Ha beleteszik a körzőt is, úgy megbuknak, mint Rothenbiller.

Szűrés
Válasz erre

Dr.Bio74 2014.01.23. 20:54:26
@kvadrillio:
"A MAGYAROKAT A VÖRÖS HADSEREG SZABADÍTOTTA FEL A II. VIL.HÁBORÚ ALÓL !"

Köszönjük, bár jobb lett volna ha kerülő úton mennek a berlini partira. Mi meg elszenvedtünk volna itt a megszállásban még egy kicsit.

Bell & Sebastian 2014.01.24. 11:43:38
@Begren: Most hunyja be a szemét és egy pillanatra képzelje azt, hogy moslékzabáló, bugris magyar, azaz nem zsidó származású, éljen vidéken mondjuk, és legyen földtúró paraszt. Az asztalon köcsög, falon petróleumlámpa, sublóton gyertyák közt imakönyv meg egy kalendárium, rajta 1921.

Most nyissa ki. Mit lát? Ugyanazt. Ugye-ugye.

Szűrés

NU, A SZABADSÁG TÉRRE MOST BETESZIK A MOCSKOS LÁBUKAT A ZSIDÓK !
EDDIG OTT, A MAGYAROK SZABADSÁG TERÉN, A NÁCIZMUS ALÓL, A VÖRÖS HADSEREG ÁLTAL FELSZABADÍTOTT MAGYARORSZÁGOT, A II. VILÁGHÁBORÚ ÉS A NÁCIZMUS VÉGÉT, MEGSZŰNÉSÉT ÜNNEPELTÜK. MOST PEDIG A ZSIDÓK ORBÁN-BÁNNÁL ELÉRTÉK, HOGY ŐK URALJÁK A MAGYAROK SZABADSÁG TERÉT ITT, A MI HAZÁNKBAN, MAGYARORSZÁGON ! VAJH MENNYIT FIZETTEK ORBÁNNAK AZÉRT, HOGY ELADTA NEKIK A SZABADSÁG TERET ???????
Valóban nem írta oda, hogy megigéri, húsvétig nem építi fel az emlékművet. Azt sem írta oda, hogy ha ezt a javaslatot nem fogadja el a másik fél, akkor megépítteti az emlékművet. Miért írtam a második mondatot? Mert ha a levél utolsó bekezdését nem igéretnek vesszük, akkor abból nem következik, hogy megépítteti az emlékművet. Nekem az a benyomásom a levélből, hogy tárgyalni szeretne, és a tárgyalásokra ideális időszakot ajánl. Kultúrkörökben ez azt IS jelenti, hogy a korrekt felek egyike sem állítja a másikat kész tények elé.
Szóval valóban nem igért semmit, de javasolt. Az építkezést elkezdték. Akkor miről fognak tárgyalni? Talán azon, hogy milyen színűre lakkozzák a sast?
maga ez a "kompozíció" messziről teccik, DE !!!!! NEM A MAGYARORSZÁG II. VILÁGHÁBORÚ ALÓLI FÖLSZABADULÁST MEMENTÓKÉNT ÁBRÁZOLÓ OROSZ KATONÁT MEGJELENÍTŐ SZABADSÁG TÉRRE VALÓ !!!!!
@kvadrillio: JAHHH...ÉS LEGSZÍVESEBBEN FELROBBANTANÁM !
@vlgymir: ÉS....EGYÁLTALÁN MEGDÖBBENTŐ, HOGY A MAGYAR KORMÁNY A ZSIDÓKKAL EGYEZKEDIK A MAGYAROK SZABADSÁG TERÉRE ODABASZHATÓ BÁRMILYEN SZOBORRÓL MAGYARORSZÁGON , A MAGYAROK MEGKÉRDEZÉSE NÉLKÜL !
MICSODA KUPECKEDÉS EZ Ű ?????
Az emlékév 2014. január 27-től, a holokauszt nemzetközi emléknapjától kezdve a következő év január 27-ig tart. (Sőt kicsit még tovább is: a magyar és az izraeli kormány tervezett együttes ülése 2015 februárjában lesz.) Az előterjesztés szerint – annak érdekében, hogy az emlékév minél szélesebb körű hatást fejthessen ki a magyar társadalomban – általános szempontként érdemes arra törekedni, hogy a holokauszt minél inkább nemzeti, összmagyar tragédiaként jelenjen meg, és ne kizárólag a zsidóság tragédiájaként.

Amiről még nem esett szó, a teljesség igénye nélkül: tudományos konferenciák, kiállítások és kulturális rendezvények sorát szervezik majd, az Izraeli Filharmonikusok például a Művészetek Palotájában lépnek fel. Magyar túlélők és magyar – vagy Magyarországhoz kötődő – Világ Igaza-kitüntetettek részvételével világtalálkozót tartanak. Feltárják a deportálások és munkaszolgálat során elhunytakat rejtő tömegsírokat, elsőként a kőszegi Guba-hegyen lévőt.

Augusztus 2-án, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján átadják a helyreállított komáromi Csillagerődöt, az Országos Roma Önkormányzat közreműködésével emlékművet állítanak a cigány áldozatoknak.

Ahol lehetséges, emléktáblát avatnak az elhurcolt diákok és a gyermekmentő tanárok emlékére. A holokauszttal kapcsolatos ismereteket bevezetik a leendő közigazgatási szakemberek képzésébe a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Oktatási programok indulnak diákoknak és pedagógusoknak. Helyreállítják a sárazsadányi Zsidó Kereskedőházat. A sátoraljaújhelyi zsidó temetőben emlékhelyet alakítanak ki Teitelbaum Mózes csodarabbi sírjánál, akiről azt tartja a legenda, hogy megjövendölte Kossuth Lajos nagy államférfivá válását. 2014-ben a Rumbach Sebestyén utcai, a kőszegi és a szabadkai zsinagógát újítják fel, 2015-ben a debrecenit.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke, az emlékbizottság tagja elmondta, hogy a testület már többször is foglalkozott a koncepcióval. Bár az anyag még nem tekinthető véglegesnek, a főbb pontokat illetően konszenzus alakult ki. A vitatott kérdések közé tartozik, hogy a feltárt tömegsírokban nyugvó, exhumált áldozatok maradványait elszállítsák-e a helyszínről. Feldmájer Péter határozottan ellenzi ezt az elképzelést.

A Józsefvárosi pályaudvaron létrehozandó új intézményre – folytatta a Mazsihisz elnöke – azért van szükség, mert a Páva utcai emlékközpont mára kinőtte a rendelkezésére álló területet: a színvonalas kutatás egyre nehezebben megoldható feladat a mostani körülmények között.

A közép-európai siratófalat a koncepcióban lévő indoklás szerint az egykori zsidó közösség emlékére alakítják ki. Feldmájer Péter hozzátette: a vészkorszak után elhagyatottá vált olaszliszkai zsinagóga állaga folyamatosan romlott, majd az építőköveket is széthordták. Csak egy fal maradt: egy képzőművészeti alkotással kiegészítve ennek felújításával hozzák létre a siratófalat.
@vlgymir: Ugyanúgy megpróbálod megmagyarázni hogy Orbán mit írt a levélbe és abból mit kéne kiolvasni, mint Olgica Schiffernek.

Ez egy udvariassági gesztus, maga a levél.

Itt nem egyenrangú felek konzultációjáról van szó. Aki mást gondol annak elmentek otthonról. Orbán nem a Mazsihisz engedélyét kéri, azt megkapta a választáson. Én pl. csalódott Orbán választó lennék ha a Mazsihisztől kérné az engedélyt, hogy mit, hol, milyen formában szabad megépíteni.
@kvadrillio: ÉN, A MAGYAROK RENESZÁNSZÁT SZERETNÉM ITT, MAGYARORSZÁGON, A MI HAZÁNKBAN !!! LEGYEN MINDEN MAGYARNAK MUNKÁJA, JÖVEDELME, MEGÉLHETÉSE, ÉS A NÉPESSÉG NE CSÖKKENJEN OLYAN DRASZTIKUSAN, MINT A RENDSZERVÁLTOSZÁS ÓTA !
ÉS PERSZE, MINÉL TÖBB MAGYAR MUNKAVÁLLALÓ DOLGOZZON A FELSŐKÖZÉPOSZTÁLYBAN, JÓL FIZETETT ÁLLÁSOKBAN, MINT A ZSIDÓK......DE LEGALÁBBIS AZ Ő HELYÜKBEN !!!!! :)
AKÁR...EGYMÁS BETÓÓÓÓLVA A JOBB ÁLLÁSOKBA, MINT AHOGY A ZSIDÓK CSINÁLJÁK MAGYARORSZÁGON !!!
Mit fáj neked ennyire, hogy tüntetnek? Közöd van hozzá? Te a másik fajtába tartozol. Nem a kormánypárti, de a megjuhászkodó, mindent eltűrő, fejét inkább homokba dugó, lábszagú kategória vagy, aki gáláns úriember kíván maradni a bűnözőkkel szemben is.

Csakhogy ez nem megy! Itt momentán bűnözőkkel állunk szemben, akik már fasiszta emlékművet is emelnek. Csak, mert megtehetik!

Ez az "emléklmű" 600 ezer legyilkolt honfitársunk emlékét gyalázza meg.

Igenis kiabálni kell, és ha ez a kormány csak az erőből ért, akkor erővel kell rá felelni.
Attól, hogy valaki minden kommentjében, mindenütt csupa nagybetüt használ - netán hogy nyomatékot adjon mondanivalójának - még nincs feltétlenül igaza. Az ilyenek érdemtelenek arra, hogy az általuk leírt baromságokra bárki érdemben reagáljon.
@pástétom: 'Ez az "emléklmű" 600 ezer legyilkolt honfitársunk emlékét gyalázza meg.'

Eddig egyetlen érintett szólalt meg, Schiffer, és ő nem ezt mondta.
@Mitzimackó: rosszabb náluk, megélhetési senkik. Abból csinálnak üzletet, amihez semmi közük. Kb olyanok, mint a hajdanvolt partizánszövetség.
ideje megváltoztatni a blog címét, a javaslatom lent és lent.

nagyon silány időtöltés a vélelmezett (amúgy vacak) párhuzamok állandó erőltetése, javaslok helyette két ehelyütt tán szokatlannak ható eljárást: tájékozódás és gondolkodás.

és aztán még meg lehetne tanulni írni.
@MSZP Afrika Korps: Nem tudom miből gondolod, hogy én magyaráztam bármit is a levél tartalmával kapcsolatban. A szándékom az volt, hogy rávilágítsak arra, hogy némi ellentmondás van a cselekedetek és a leírtak között. Te viszont nem válaszoltál a kérdéseimre, fogadjunk, hogy nem gondolkoztál el rajta. De abban igazad van, hogy itt nem egyenrangú felek tárgyalásáról van szó. Vegyük például azt az esetet, hogy egy iskola igazgatója tárgyal egy szomszéddal arról, hogy hova építsék a kerítést, de nem tiszták a telekhatárok. A szomszéd kifogásolja, hogy a telkére építik a kerítést. Erre az igazgató azt mondja, hogy üljünk le és tárgyaljuk meg jövő héten. De hét végén elindul az építkezés. Te azt gondolod, hogy ezt az iskola igazgatója megteheti, mert ő egy iskolát képvisel, a szomszéd pedig csak egy magánember? Ha igen, akkor ne csodálkozz azon, hogy a hivatalokban úgy kezelnek, ahogy. Ha nem, akkor meg mi a különbség a két eset között?
@♔bаtyu♔:
1. Tehát ön rendszeres olvasója az említett izraeli lapnak /aminek ép pl eddig még a hírét-nevét sem hallottam/. Közölje azt a webes helyet ahol ennek a valódiságáról meg lehet győződni, különben amit idefirkáűlt nem más, mint sunyi hazugság!
2. Hogy jön ez ide a tervezett szobor témájához? Sehogy!
Ez a poszt nekem a következőt sugallja: nem vagyunk bűnösök, amit az BIZONYÍT, hogy mások viszont bűnösök.

Másik probléma: mit jelent az, hogy a "mások" szerint nekünk nincs jogunk ilyen emlékművet állítani?
A valóság inkább az, hogy nem a jogunkat vitatták el, hanem az emlékműben rejlő morális üzenetet, vagyis nem jogi, hanem morális szempontból kritizálják a tervezetet.

Morális szempontból például érthető az a felvetés, hogy "semmi közünk sincs az elődeink által elkövetett bűnökhöz". Ez így önmagában egy teljesen racionális kijelentés lenne. Csakhogy: ez a kijelentés csak a múlt egészének kidobásával együtt lehet ésszerű. Ha a magyar nemzet múltbeli bűnei nem rónak ránk kötelezettségeket, akkor ezzel egyidejűleg a magyar nemzet ellen elkövetett bűnök se teremtenek olyan kárigényt, amit jogosan érvényesíthetnénk a nemzetnek ártók utódaival szemben.
Ha tehát nem lehet hivatkozni a holokausztra, akkor Trianonozni se ér. Ha nem tartjuk igazságosnak, hogy az elődeink bűneiért érjen minket hátrány, akkor arra se hivatkozhatunk, hogy azért vagyunk most rossz helyzetben, mert régen valami igazságtalanságot szenvedtek el az elődeink.

Persze lehet azt mondani, hogy Trianon nem hasonlítható össze a Holokauszttal, mivel Trianon valóban a mi veszteségünk, a Holokauszthoz viszont semmi közünk. Lehet ezt mondani, csak éppen senki se fogja komolyan venni ezt.
Persze vagyunk mi olyan öntudatosak, hogy ne formáljunk igényt arra, hogy "a Mások" komolyan vegyenek minket. Csak éppen azt feledjük, hogy ezzel azt az igényünket is feladjuk, hogy saját magunkat komolyan vegyük.

A tervezett emlékmű tehát ennek az önmagunkkal szembeni igénytelenségnek állít emléket, vagyis a külcsín és a belbecs tökéletes összhangban áll egymással.
süti beállítások módosítása