A klímanagykövet szerint az iparfejlesztés fontosabb a környezetvédelemnél

Illés Zoltánnak, a Fidesz környezetvédelmi exgurujának sikerült összebalhéznia az NFM-mel a Földművelésügyi Minisztériumban. A klímabizniszes cicaharcba Bencsik János is beszállt.

magyar_klimapolitika.jpg

grusgrus írása

Az Európai Uniós Klímaadaptációs Platformja a múlt héten tartott Budapesten egy ágazati döntéshozói (= politikusoknak tartott) fórumot. A cél az volt, hogy az éghajlatváltozással és az ahhoz való alkalmazkodással foglalkozó szakemberek, kutatók bemutassák kutatási eredményeiket, felhívják a döntéshozók figyelmét a legégetőbb kérdésekre, fejlesztési irányokra. Szakmai érvek meghallgatása, egyeztetés, konzultáció, érintettek találkozása, egymás szempontjainak megismerése, avagy Mari nénit is megkérdezzük arról, hogy mit szeretne.

Az LMP képviselőinek 20%-a, azaz egy fő vett részt az ülésen. Sallai Róbert Benedek el is mondta, hogy baj van, baj van és baj van, muszáj fejleszteni a vidéket, mert amúgy miről beszélünk itt ebben az országban, és ő ezt addig mondja, míg végre tényleg történik már valami.

Illés Zoltán ex-államititkár beharangozójában felvázolta, hogy a rendezvényt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nem volt hajlandó befogadni, és csak a Földművelésügyi (RIP Vidékfejlesztési) Minisztériumban sikerült megrendezni. 2010-ben a Környezetvédelmi Minisztérium felszeletelése/megszüntetése után ebbe a két minisztériumba szórták szét a témákat. A klíma- és energiaügy ment az NFM-be, a VM-be pedig a környezet -, és természetvédelem. Illés Zoltánt ide nem engedték vissza államtitkári székbe idén júniusban. Illés beköszöntőjében – immár vígan és felszabadultan, hiszen az államtitkári szék már úgyis elúszott – alázta Hízó Ferenc Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztés- és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős helyettes államtitkár májusi performanszát az EU környezetvédelmi minisztereinek tanácsülésén Athénban, ahol Hízó kijelentette, hogy a magyar állam magasról tesz a klímapolitikára. Illés azt is hozzátette, hogy ő ugyan nem szavazott a paksi atomerőmű bővítésére, inkább kiment a teremből.

Ettől azért nem esünk hanyatt. Ahogy Bencsik János sem, aki számon kérte Illésen, hogy ha ennyire nem tetszett neki az elmúlt négy év, akkor miért nem mondott le. Persze Bencsik Jánostól sem esünk hanyatt. De rejtőzött a fórumon még egy-két érintett szakpolitikus.

Felállt egy fiatal hölgy az NFM Klímafőosztályáról. Sinkó Márta, a Klímanagykövetség Egyesület pártoló tagja robothangon közölte, hogy szeretné tolmácsolni az NFM hozzáállását a témához. Előkapott egy papírt, és felolvasott egy . feltehetőleg a sajtóosztályon megírt - szöveget. Egy jó pártkatona magabiztosságával hadarta: a magyar választópolgárok jobboldali pártot választottak, ezzel felhatalmazva őket, hogy a versenyképességet és az iparfejlesztést helyezzék a környezetvédelem elé. Ezután hosszas magyarázat következett az NFM és az NFM Éghajlatpolitikai Főosztályának elképesztő taktikai húzásairól, ami szerint a magyar kormány még soha jobban nem fogta ki a szelet az egyszerre fújó nyugati és keleti szélből. Minden résztvevő szeme kikerekedett, és kicsit halovány arccal meredtek az előadóra. Az NFM Klímapolitikai főosztályát szintén egy Klímanagykövet vezeti, Lukács Ákos személyében, akit 2012-ben neveztek ki.

Végre egy szakmai konferencia, ahol izzik a levegő.

Paradicsom sajnos nem volt

Volt viszont kidudorodó halántékér Illés homlokán, amint visszaragadta a mikrofont, számon kérte a kollegina végzettségét, és visszafogott üvöltéssel közölte, hogy ne beszéljen baromságokat. A hölgy ruháját elfelejtette megdicsérni, viszont már az is kommunikációs szintugrás a politikai beszédben, hogy nem a teljes embert minősítette, hanem csak a mondandóját.

Az, hogy az NFM szerint a választók hatalmazták fel a kormányt arra, hogy fütyüljön a klímaváltozásra, eleve érdekes: a Fidesz a nem létező választási programjában egy szót sem írt a környezetvédelemről és arról, hogy azt mennyire tartja fontosnak - arról nem is beszélve, hogy egy szakállamtitkárnak vajon milyen politikai felhatalmazása van. A versenyképesség és az iparfejlesztés, valamint a környezetvédelem egymással való szembeállítása pedig talán a nyolcvanas években volt utoljára rendben fiatal közgazdászprofesszorok szájából. 2014-ben nincs rendben, ha ilyet mond (olvas fel) egy fiatal szakember. Nem luxi napelemes autókról beszélgetünk, hanem a túlélésről.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr816453531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Egy jó pártkatona magabiztosságával hadarta: a magyar választópolgárok jobboldali pártot választottak, ezzel felhatalmazva őket, hogy a versenyképességet és az iparfejlesztést helyezzék a környezetvédelem elé."

Ez mondjuk tényleg gáz, mert Magyarországon nem jobboldal van, hanem nemzeti oldal. Ez gyakorlatilag a különböző társadalmi osztályok és érdekcsoportok egységét, közös nemzeti érdeket jelent, ezt anno Benjamin Disraeli találta fel. Ez a gyakorlatban baloldali és jobboldali technikák közötti egyensúlyozást, avagy ideológiától független, pragmatikus, amikor épp amelyik hasznos válogatást jelent.

Ez a kijelentés leginkább csak akkor lenne korrekt, ha negatívan lenne megfogalmazva: mivel a szavazók NEM baloldali pártot bíztak meg, ezért NEM kötelező ideológiai alapon a környezetvédelmet preferálni az iparral szemben, hanem szabad keze van a kormánynak, hogy a kettő közötti egyensúlyt hol találja meg.

"A versenyképesség és az iparfejlesztés, valamint a környezetvédelem egymással való szembeállítása pedig talán a nyolcvanas években volt utoljára rendben fiatal közgazdászprofesszorok szájából."

Ne kezdjétek már ti is, a fenébe is! Ti azon kevés normálisabb balos blogok közé tartoztok, akik általában nem azzal próbálnak menőségi pontokat szerezni, hogy elmaradottságról / provincializmusról nyígnak. Tényleg nem kell ez a szöveg, azzal kritizáljatok valamit, ami a hibás benne, ne azzal már, hogy most éppen divatos-e vagy sem. Pontosan a "hö hö le vagytok maradva a nemzetközi divattól" stílus miatt szoktuk általában utálni a balosokat, és bennetek pont ez a jó, hogy nem vagytok ez a magyarugarozós fajta.

"Nem luxi napelemes autókról beszélgetünk, hanem a túlélésről." Milyen túlélésről? Ha véletlenül igaznak is mutatkoznának az IPCC össze-vissza tákolt szimulációi (nem valószínű, sokkal esélyesebb, hogy a napfolttevékenység többet számít), akkor ennek a bolygónak Amerika, Kína, Németország, India, adja meg a kibocsátását. A magyar ipari teljesítmény annyira gyenge, hogy nem tud ezen változtatni - és a túlélés pontosan arról szól, hogy inkább alkalmazkodni bármihez, ami lesz.

Például pont ahhoz alkalmazkodni, hogy lehet, hogy nem lehet majd mindent Kínából hozni és ezért ipar kell. Például pont ahhoz, hogy ha igaz ez az egész szar és a nagy országok nem akadályozzák meg, akkor minél lokálisabb termeléssel lehet csak túlélni.

Egy ilyen kicsi és gyenge ország számára hogyan is lehetne a túlélés kulcsa a kibocsátás alacsonyan tartása?
@Shenpen: "Egy ilyen kicsi és gyenge ország számára hogyan is lehetne a túlélés kulcsa a kibocsátás alacsonyan tartása?"
Merjünk kicsik lenni?:)
Szerintem meg lehet(ne) találni az arany középutat, csak affinitás nincs rá.
Nem tudom te hogy vagy vele, de nekem nagyon nem mindegy, hogy mekkora kuplerájt hagyok itt a gyerekemnek, és az unokámnak.
Fent és Lent Vendégszerző a névtelenség sötétjéből megugat öt hat nevet.

Csini civil kiállás.
@Baribál: kupleráj az már most van, a fentebb hivatkozott képviseleti rendszer képében (a választók bianko csekket írnak alá).
@Baribál: az inkább a fogyasztási szokásokról szól - amíg kereslet lesz rá, addig ipar is, és akkor már nem mindegy, hogy itt vagy máshol. Fogyasztási szokásainkon változtatni lehet, hogy többet érne.

(Én most meg fogok próbálni autó nélkül élni, bár őszintén szólva nem elsősorban környezetvédelmi okokból, hanem mert meguntam, hogy folyton költeni kell rá. Legszívesebben motoros lennék, ha nem lenne életveszélyes.)
@Shenpen: Szia, grusgrus üzenetét tolmácsolom: "Egy következő posztban vetünk fel néhány szempontot a szegény országokról és a környezetvédelemről, kibocsátás-csökkentés - iparfejlesztés témában is. Addig is egy épp szembejött térkép, a természeti "csapásokról", amelyen jól látszik, hogy ez a szegény országokat is érinti, sőt még nagyobb para, ha kiesik a termés.
http://i.imgur.com/MLRI2qR.jpg"

én még azt tenném hozzá, hogy az általad "hö hö le vagytok maradva a nemzetközi divattól"-stílusnak minősített mondat egyébként szerintem egyáltalán nem ilyen éllel szól, ez Magyarországon belül is érvényes. Egyértelmű, hogy az amúgy klímanagykövetként is ügyködő felolvasó nem szakmai, hanem politikai üzenetet tolmácsolt.
60C fokos nyarak, -40 C fokos telek, tornádók,hatalmas szelek és özönvizek,energiaválság.
Kb ezek várhatók.
@Shenpen: ez nem a divatról szól, tudományosan idejétmúlt gondolat szembeállítani a gazdasági fejlődést és a környezetvédelmet. Ma már azért látszik, hogy nagyon tudják pörgetni a gazdaságot a környezetbarát technológiák
süti beállítások módosítása