Tiltólistán a klímaváltozás Floridában

Bifidus Essensis írása

A globális felmelegedésnek egyik leginkább érzékelhető jele a világtengerek vízszintjének emelkedése. Amíg a hőmérsékleti-, illetve csapadékmennyiséggel kapcsolatos extrémitások esetében több tere van a mellébeszélésnek és a „szkepticizmusnak”, ha jön a víz, az egyértelmű üzenet arra vonatkozóan, hogy valami nincs rendben a klímával.

Különösen Floridában nem lehet szemet hunyni e fölött a probléma fölött, ahol a domborzati adottságok leginkább a mi Nagykunságunkéhoz hasonlítanak. Az Egyesült Államok atlanti partvidékén 1970 óta kb. 20 cm-t emelkedett a tengervíz szintje.

httpwww_orlandowaterfrontexpert_comwp-contentuploads201104flood-22_jpg.png

Ez azonban nem jelenti azt, hogy senki ne próbálkozna meg a lehetetlennel. Ugyanis a fenyegető valóság megszépítésére – bizonyos szavak száműzésével – nem csak a Nemzeti Együttműködés Rendszere hajlamos. A zavarba ejtő csak az, hogy mindezt Florida állam Környezetvédelmi Ügynöksége teszi.

Az ügynökség munkatársainak a hivatalos kommunikációban megtiltották a klímaváltozás és a globális felmelegedés kifejezések használatát. Az orwelli nyelvhasználat az elmúlt években volt gyakorlat a floridai hivatalban, de a sajtó csak most értesült erről.

Tekintettel arra, hogy nincs hivatalos dokumentum, amely egyértelműen megjelölné, melyik politikai vezető döntött úgy, hogy hatalmi szóval tiltja meg a szavak szintjén a valósággal való szembenézést, az ügynökség munkatársai különböző időpontokhoz kötik a tiltás kezdetét.

A többség véleménye szerint a tiltás 2011-ben kezdődött, amikor az új kormányzó, Rick Scott elfoglalta hivatalát, és Herschel Vinyard Jr.-t nevezte ki a zöldügynökség élére. Rick Scott, akit egyébként az elmúlt évben újraválasztottak, több ízben nyilvánosság előtt kérdőjelezte meg a globális felmelegedés tudományos bizonyítottságát. Vinyard, aki azóta lemondott, nem kívánt reagálni a tiltott kifejezésekkel kapcsolatos sajtóhírekre.

Az ügynökség jelenlegi sajtókapcsolatai az elmúlt napokban csak szűkszavúan nyilatkoztak a cenzúrával kapcsolatban. Minden megkeresésre ugyanazt ismételték: az ügynökségnek nincs előírása a fenti üggyel kapcsolatban.

Formailag akár igazuk is lehetne, mert – eltérően az ebből a szempontból rutintalan EMMI minisztériumtól - ­ügyeltek arra, hogy a tiltásnak ne legyen írásos nyoma. A munkatársakat csak bizalmas közlésekkel, szóban utasították a tiltottnak számító kifejezésektől történő tartózkodásra.

A probléma természetesen Floridában sem szemantikai, hanem sokkal inkább politikai jellegű. Florida állam vezetése nem hajlandó szembenézni mindazzal a kihívással, amit a globális felmelegedés okoz, és fog okozni az elkövetkező években a becenevén Napfény Államnak nevezett két magyarországnyi területnek. Minél inkább kitett a tagállam a klímaváltozás következményeinek, a politikai hatalom birtokosai annál inkább el akarják rejteni mindezt a közvélemény elől.

És Florida a klímaváltozás következtében igazán rosszul járó tagállamok között előkelő helyet foglal el. A floridai szárazföld átlagos tengerszint feletti magasság 30 méter. Ahol ma a Florida lényegét adó, pezsgő turizmus, a hozzá kapcsolódó infrastruktúra, és sűrűn lakott övezetek vannak, még az olvasó életében tenger fog hullámzani.

httpmediamatters_orgblog20121022last-chance-to-break-the-climate-silence190813.pngA U.S. Army Corps of Engineers 2060-ra 22-61 cm-es tengerszint-emelkedést prognosztizál Floridában

Beszédes illusztrációja Scott kormányzó politikájának Herschel Vinyard Jr. kinevezése a Környezetvédelmi Ügynökség élére. Szerepe – magyar hasonlatot keresve – megfeleltethető annak, amit nemrég még Tolnai Jánosné vitt az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség élén. Tolnainétól eltérően Vinyard úrnak ugyan volt diplomája, de korábbi szakmai tapasztalatai ugyanúgy kevéssé vágtak egybe az ügynökség profiljával, aminek az első embere lett.

Vinyard hamar összerúgta a port azokkal a szakemberekkel, akik tevékenységükkel a természet kontra profit küzdelemben az előbbi mellett álltak ki, és ellenezték, hogy az állam védett területeket adjon el. A leghíresebb floridai nemzeti park, az Everglades makacskodó kutatóinak a talpára útilapu került, míg a különböző tőkeerős lobbicsoportok érdekkijáróit fontos tisztségekkel jutalmazta az igazgató.

A korallzátonyok védelméről, a hozzá kapcsolódó eszközökről nehezen lehet úgy beszélni, hogy ne említsük a fenntarthatóságot, és hogy ne használjuk a tengerszint-emelkedés, klímaváltozás kifejezéseket. A korallzátonyok megmentésével kapcsolatos oktatási programokat író szakemberektől azonban mégis ezt várta el az ügynökség.

Az ügynökség egyik regionális igazgatóságánál különösen szigorúan dolgoztak a cenzorok. A tengerszint-emelkedés is a tiltólistára került. Helyette a zavaró mértékű áradás kifejezést kellett használni. Azóta a tengerszint-emelkedést kiengedték a karanténból, de a klímaváltozás és a globális felmelegedés továbbra is tiltólistán van.

Idén februárban Scott kormányzó sajtókonferencián ismertette a tengerszint-emelkedés következményei mérséklésére tett 106 millió dolláros intézkedéscsomagot, amely a hozzáértők szerint alig fogja tudni kezelni a problémát, amit az emelkedő tengerszint okoz az épített infrastruktúrában.

Sajnos Florida nem áll egyedül ezzel a gyakorlattal. Az elmúlt évben jelentek meg a sajtóban hírek arról, hogy Pennsylvaniában és Észak-Karolinában is szívesen elfordítják a fejüket – és másokét is elfordíttatják – a valóság megismerésétől a hatalmon lévők. Ugyanis mindkét tagállamban arra kötelezték a zöldügynökségek munkatársait, hogy távolítsák el honlapjaikról a klímaváltozásra utaló kifejezéseket és dokumentumokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr337268345

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Viktor a barikádokra vezetné a népet 2015.03.15. 23:55:42

Már látom is magam előtt patyolat ruhában, csapzott hajjal, kilógó csöcsökkel. "El kell söpörni Orbán rendszerét!" - mondta Szigetvári Viktor az Origo szerint, és forradalmat hirdetett a nemzeti ünnepen. Azt nem írja az Origo, hogy mivel alapozott a m...

Trackback: Biztos, hogy te megkapnád az USA-vízumot? 2015.03.15. 23:53:08

Mitől függ, hogy beléphetsz-e az Egyesült Államokba? Semmitől. Elég, ha nem tetszik valamelyik hivatalnoknak a fizimiskád. Ha túl kövér vagy. Ha túl sovány. Ha túl alacsony. Ha túl magas. Ha túl fehér. Ha túl fekete. Ha túl sárga. Az USA szemében a ne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bezzeg Afrikában hogy örülnének ennyi víznek .
A legfelháborítóbbnak azokat az ál-dokumentumfilmeket tartom, amik azt sugallják, mintha a globális felmelegedés tényét, illetve az emberi tevékenységnek benne játszott szerepét sok tudós vitatná. Csak be kell tenni egy meggyőző színészt, ki kell írni alá, hogy pl. "A NASA volt tudományos munkatársa", és máris a szájába lehet adni a sok hazugságot. Sajnos ezeket a filmeket még Európában is sokan benyelik, pedig eredetileg csak amcsi belpolitikai propagandavideóknak készültek.

Odaát az átlagember nagyjából pártszimpátia alapján dönt a kérdésben, ami elég kétségbeejtő. A klímaváltozást, illetve az emberi tevékenység jelentőségét tagadók egyenlő műsoridőt követelnek a tévében, mintha nem is tényekről lenne szó. Akinek anyagi érdeke fűződik ahhoz, hogy leszarja a valóságot, azt még az sem érdekli, hogy már egyáltalán nem valami távoli jövőről meg az unokáinkról van szó, hanem kőkeményen magunkról.
@taffer: Igen? Mik a tények? Hogy ezer éve magasabb volt az átlaghőmérséklet ipari termelés nélkül?
süti beállítások módosítása